Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
fontos !
ma reggel 8-kor azonnal felhívtam az MVM ügyfélszolgálatát és kértem a gázfelhasználás céljának módosítását aszerint, amire valóban használjuk (vagyis vegyes fogyasztás) az üsz. munkatársa azt mondta továbbítja az illetékes felé és korrigálni fogják azonnal....
-
forumpista
aktív tag
Kivancsian varom a cikksorozat kovetkezo reszeit.
Ebbol egyebkent tulajdonkeppen az latszik, hogyha valaki mondjuk vegyesen fut klimaval es gazzal, akkor a nincs szigeteles es a van barmekkora szigeteles kozott van egy nagy ugras, de utanna mar anyagilag kevesse terul meg az extra szigeteles.
illetoleg ha mar van valamilyen szigeteles akkor jobban megeri klimakat felrakatni mintsem vastagabb szigetelest. -
leslieke
Jómunkásember
válasz
Donki Hóte #3495 üzenetére
Szintén diktálós, szintén minden rendben.
-
amargo
addikt
Hátha segít másoknak is:
Mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelés...a homlokzati falnál? [link] -
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Ha valakinek napeleme van szaldoban es a fogyasztas magasabb lesz mint a termeles, de a visszavetelezett aram mennyisege a rezsicsokkentes hatara felett lesz, akko ettol a szinttol a rezsicsokkentett arat vagy a magasabbat kell fizetni?
-
bohoc71
aktív tag
"Tisztelt Opus Tigáz vagy akár hogyan is hívják a jelenlegi céget!
Van egy kérdésem.1990 előtt a lakosság többnyire saját beruházásban vezette a gázt utcáról-utcára.
Amikor elkészült átadtuk térítésmentesen a nevezett cég jogelődjének üzemeltetésre és nem a tulajdonába.
Valaki mondja már el nekem, hogy miért fizetnek az emberek használati díjat, azért ami az övék????? még egyszer leírom: üzemeltetésre, és nem tulajdonba. Mi ástuk ki az árkot, mi temettük be. minden házhoz csak is csonkig lett a gáz beállítva!!! "
Ennek mennyi lehet a valóságalapja? Mármint,hogy a gáztársulások miként adták át a beruházást? -
Floyd80
addikt
Aki még nem unja, itt is vannak érdekes doksik, hogy számol a Főgáz/MVM 2011 óta. Akkor vezették be a II. árkategóriát.
Diktálós, fűtési gázfelhasználási jelleggel rendelkező felhasználó sávos kedvezmény
meghatározása mérőállás hiánya miatt készült részszámla esetén. -
-cobra-
aktív tag
válasz
bigdady #3484 üzenetére
Augusztus 1 előtt jelleggörbésen voltam mert pár éve elfelejtettem nyáron diktálni és átraktak. Nem is volt ezzel gond, csak biztos ami biztos alapon bementem júliusban és átrakattam magamat egyenletes részszámlázásra havi 130as fogyasztással. A gond ott van, hogy az első számla nem egész hónapot tartalmaz, mert mindig 21-gyel zárnak, viszont az új 130m3-es átalány fogyasztást nem arányosan számlázták ki.
@BlackJack21: érdekes egy magyarázat...
-
-cobra-
aktív tag
válasz
bigdady #3470 üzenetére
A régi szerződésben "fűtés,főzés,melegvíz" van X-elve, gondolom ez a vegyesnek felel meg. Aug 1-ig jelleggörbés elszámolásban voltam, majd kértem hogy tegyenek át egyenletes részszámlázásba. Szerintem holnap bemegyek és megreklamálom, hát kíváncsi leszek mire jutunk...
-
asdf_
veterán
válasz
Feketelaszlo #3481 üzenetére
Én láttam ilyet, amerikai youtuber reklámozta a szolgáltatást, már ott egyértelműen közölve volt, hogy úgy, azért kapsz olcsóbb áramot, hogy a szolgáltató esetleg belenyúlhat a légkondiba, hogy mikor megy (ha hazai példát veszünk, nekem tök mindegy lenne, hogy 15:50 helyett 16:00-kor kapcsolna be a légkondi, csak ha 15% különbség van a két áram árában, akkor a szolgáltatónak már nem). Gondolom elolvasni a feltételeket pont úgy nem ment, mint normálisan hőszigetelt házat építeni
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Degeczi #3480 üzenetére
A jogi alapjait nem vonom kétségbe, de nekem inkább úgy jön le, hogy ez az okos kütyüvel promózott akciós előfizetés apróbetűs része lehetett, mint sem tudatos felhasználói döntés. Legalábbis ahogy hivatkoznak rá valami olyasmi kitétel szerepelhet a szerződésben, hogy energia vészhelyzet esetén a szolgáltató átveheti a termosztát irányítását, s a vészhelyzet alatt a többség valószínűleg árvízt, földrengést, tűzvészt értett, mint sem azt, hogy az energiakereskedő nem tud több zsinóráramot lekötni a piacon.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Feketelaszlo #3479 üzenetére
Mint a cikkben is szerepel, a felhasználók választották ezt az opciót, anyagi ellenszolgáltatás fejében...
-
Feketelaszlo
senior tag
Egy kis - nem is annyira - futurizmus:
Egy kolorádói közműcég kizárta a távvezérelt okosteromosztátokból a felhasználókat, hogy energiát spóroljon csúcsidőben.
Ui.: Válaszba ment, de új off hsz lett volna. -
asdf_
veterán
Ha x ember a tulajdonos, y a szolgáltató felé a szerződő fél, tulajdonosváltás (x helyett y lesz) esetén is bukja az ember a szaldót? A szerződő fél ugye ugyanaz marad.
Vagy mi van abban az esetben, ha x a tulaj, x a szerződő de a későbbiekben x és z együttesen lesz tulaj? -
leslieke
Jómunkásember
Nem számoltam.
Egyszer majd nem lesz, majd akkor átgondolom, újratervezem az egészet. Az EU irányelv szerint (ami miatt be kell vezetni a bruttót) a szaldó olyan szerzett jog, amit nehéz elveszíteni, ha odafigyel az ember.
Plusz bruttó elszámolás módja sem ismert jelenleg, simán lehet úgy alakítani, hogy jó legyen.
Szóval olyan miatt, amire jelenleg semmi ráhatásom nincs, nem aggódom. -
amargo
addikt
válasz
leslieke #3469 üzenetére
Értem én, hogy most a szaldó miatt azt gondolod, hogy termel annyit, bruttóban is így fogod gondolni? Számoltál már ilyet?
Ez csak egy 4,2kWp rendszer 2022.01.03 adat:
Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a szaldóra érdemes úgy tekinteni, hogy egyszer majd nem lesz.szerk:
Igaz brutálisan túl van méretezve a rendszered a megadott számok alapján, mekkora ez pontosan, hogy ennyi marad? -
tsrt
csendes tag
Én is megkaptam a gázszámlát. Én átalányt fizetek sok éve, most 180m3 volt a havi mrnnyiség a tavalyi fogyasztás alapján (22500,Ft/hó). Ezt valamikor augusztus elején a webes felületen módosítottam 144m3-re. Úgy látom eszerint küldték az aktuális számlát. A napelem termelésében van még tartalékom, így a klímákkal igyekszem helyettesíteni a gázfűtés kieső részét a télen.
-
MegaNorby
tag
válasz
Marcsello31 #3459 üzenetére
Hogyne vigasztalna, máris megnyugodtam!
-
MegaNorby
tag
válasz
Degeczi #3463 üzenetére
Szerintem vegyesben vagyok mert a szerződésemben be van ixelve a vízmelegítés is. Ha váltanék egyenletes fizetésbe akkor is a hasukra csapva fizetnék emelt díjat a vízmelegítés miatt? így nem tudom hogy van-e értelme egyenletesbe váltani.
Az éves fogyasztásomra csak a példa (egyszerűség) kedvéért adtam meg 1728m3-t, a valódi éves fogyasztásom 2443m3. Egy hónapja szigeteltem a házam így nem tudom mennyi lesz innentől a fogyasztásom, ezért nem tudom mennyire kéne levegyem az átalánydíjat. -
BlackJack21
tag
Nekünk a villanyszámla b@xta ki a biztosítékot. Minek bohóckodunk a diktálással, ha ők amúgy is hasraütés alapján számláznak. A mi diktálási időszakunk pont egybeesett a rendkívüli diktálással (8-14 a mienk). Be is diktáltuk mint mindig. Erre becsült leolvasás szerint szépen 542 kWh- val számoltak a helyes 376 helyett. Így most ez a számla cca 32eFt lett. Augusztus 15.- ig 242kWh a becslés. Az igaz, hogy a megállapított érték 500kWh lenne, de na, akkor minek vesződök a diktálással havonta.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Stylewars_kp #3467 üzenetére
Igen, Tavaly szeptembertől márciusig 3000 kWh pluszt termeltek, és az egyik inverteren még van bővítési lehetőség, ha szükséges.
Amúgy meg mindegy, mert már most van kb. 5000 plusz, amit elfűthetünk, meg “tankolhatok” az autóba. -
-cobra-
aktív tag
Én is megkaptam az aug-i gázszámlát, hát pislogtam is.
Éves szinten keret alatt vagyunk, és egyenletes részszámlázással fizetek 130m3-t havonta.
Namost az augusztusi számla valamiért aug 1-től-21-ig szól, nem egész hónapra. A kedvezmény időarányosan jár, tehát 21 napra 63645MJ / 365 * 21= 3662MJ (~105m3). Viszont ők 21 napra is kiszámláztak 130m3 fogyasztást, nem pedig időarányosan, így 25m3-t piaci áron akarnak kifizettetni. Nonszensz. Más is járt így? -
Degeczi
nagyúr
válasz
MegaNorby #3458 üzenetére
Természetesen visszakapod, de csak a jövő éves elszámoláskor, nyáron. Ezért célszerű most átrakatni vegyes profilba, ha fűtésiben lennél.
A dolog lényege amúgy pont az, h minél nagyobb kedvezményt tudjon érvényesíteni mindenki akkor, amikor szüksége van rá, hiszen ha fixen havi 144 m3 járna, abból rengetegen, a többség kilógna, és durva számlák lennének télen (bár persze az is visszajárna nyáron, ha az éves keretből nem lóg ki)
Ezért ha vki tényleg csak fűtésre használja a gázt, annak jó, ha nyáron semmilyen kedvezményt nem használ el, és mindet a fűtési szezonban érvényesítik számára. Viszont ilyenen nagyon kevesen lehetnek, a többség melegvízhez, főzéshez is használja a gázt - és "elfelejtették" előre közölni, mit is jelent ez a profil, és ki melyikben van... (ráadásul sokaknál, pl. nálam is, a gázszolgáltató sorolt be vmilyen profilba)
-
Calogero
addikt
Úgy látszik a távhősök sem maradnak ki a buliból [link]
-
MegaNorby
tag
Megjött a gázszámlám (diktálós), tele lett(a t@k@m)em kérdésekkel!
1. Ha az éves gázfogy.-om tegyük fel 1728m3 és a melegvizet is gázzal állítom elő akkor a súlyozás miatt többet fizetek, vissza fogom kapni a különbözetet mivel 1728m3-ig rezsicsökkentett áron kapom a gázt?
2. Ez a súlyozás mindhárom profilba benne van ha a vizet is gázzal melegítem?
3. Télen honnan tudják hogy a fogyasztásomból mennyi ment vízmelegítésre? A hasukra csapnak?
Szép kilátások, nyáron 6k vol eddig a gázszámlám (van benne életbiztosítás),innentől 26k!
4. Van olyan lehetőség/választás hogy ne kelljen ennyit fizetnem? -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
zolka95 #3450 üzenetére
Ha a fogyasztásmérő csak Wattot mérne akkor nem fogyasztásmérő lenne a neve, hanem simán teljesítménymérő.
A km/h analógia ahogy leírták már rossz - képzeld el inkább úgy, hogy a km/h a Watt, a pillanatnyi teljesítmény (ennyit mutat adott pillanatban a sebességmérő), a fogyasztás pedig a l/100 km, ami a kWh-hoz hasonlít (ezt fizeted ki). Mint írtam választhatnánk akármilyen idő egység alatt jelentkező teljesítményt - praktikus okokból alakult ki a kWh, mert 1 óra alatt elfogyasztott energiát könnyen el tud képzelni a legtöbb ember és a többi energiaforma belső energiatartalmáról (földgáz, vízenergia, szén, stb.) is könnyen lehet átváltani. Azt pl. tudod mondani, hogy egy palack propán-bután gáz 150 kWh energiát tartalmaz, de annak nincs értelme, hogy 150 kW-ot. -
Floyd80
addikt
-
Barret001
addikt
-
válasz
zolka95 #3450 üzenetére
Tisztában vagyok a mértékegységekkel.
Hát a hozzászólásod ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. Ha elolvastad a korábbi hozzászólásom, akkor tudni fogod miért. Villamos teljesítmény alapján hogy tudna neked számlázni a szolgáltató? Az a fogyasztó saját műszaki adottsága.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ford topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- Óvodások homokozója
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- PlayStation 5
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- Politika
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest