Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3101) Degeczi válasza tototos (#3098) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ez már a ház jellemzőitől is függ. Pl. egy minimális faltömegű könnyűszerkezetes nagyon gyorsan fölmelegszik, míg vastag/nehéz és már áthűlt falak esetén ez sokkal tovább tart, ezért nem érdemes hagyni nagyon alacsonyra esni - azonban ez egy napközbeni távollét során (9-10 óra alatt) úgysem történik meg, csak elutazás idejére szempont.
De az nem kérdés, h ezzel a néhány fokkal alacsonyabbat beállítani mindenképpen megtakarítás, fizikai képtelenség az ötlet, h gazdaságosabb lenne magasabb szinten tartani.

(#3102) pjen válasza maajsz (#3097) üzenetére


pjen
félisten

A régi gáz árak mellett is kifizetődő volt. Még H tarifa nélkül is olcsóbb volt. 8 télen fűtök, nýáron hűtök klímával és még egyiket se kellett szétszedni, kimosni. Évi egyszeri takarítás és tiszta. Az más kérdés, hogy mennyibe került 8 éve az 5 klíma, de -15 ben is röhögve befütötték a 130 négyzetmétert.

(#3103) temporello válasza Tapsi (#3093) üzenetére


temporello
tag

"a Gazprom nem foglalt le kapacitásokat"
Extra,plusz kapacitásokról volt szó.A portfolio.hu is zseniálisan a gázcsapok elzárásának interpretálta az aukciókon egyébként megszokott alacsonyabb kihasználtságot.
Ettől persze még igaz,hogy az oroszok zsarolásra,árfelhajtásra spekulálnak,persze az Északi Áramlat 2 leállításával aligha számoltak.

(#3104) szabonagyur válasza Degeczi (#3101) üzenetére


szabonagyur
félisten

Régi lakás ahol laktunk meg a mostani ugyanakkor méret, kb ugyanazon fűtéssel.

Az új persze legjobb szigeteléssel, 4 rétegű üveggel, stb ellátott, a régi sima 3 rétegű üveg, de kevésbé szigetelt, klasszik régi társas ház.

A régiben napközbenre levett fűtéssel többet fizettünk, mint most a másikba ahol egész nap fűtünk, kb. hosszabb időre ha elmegyünk sincs értelme levennünk többel mint 1 fok (22,5-ről).

Nagyon sok mindentől függ ez azért, régi lakásban kb a fal hideg volt télen is, és ott volt alattunk is fűtött lakás, most alattunk garázsok vannak csak.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#3105) amargo válasza Tapsi (#3086) üzenetére


amargo
addikt

Sajnos nem. Nincs annyi lítium a világon, amivel ez megvalósítható lenne.

Jogos ez a meglátás viszont pont ezért nem ebbe az irányba mennek a tesztek és kutatások, homok, víz, lift, stb-be tárolják az energiát.

szerk:
koko52: aki azt gondolja, hogy most pár millióért vesz majd akkumulátorokat, amit kb 1-2 nap áthidalására fog tudni használni és évek múlva cserélheti, az nem érti igazán a problémát.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3106) koko52 válasza maajsz (#3097) üzenetére


koko52
veterán

60méterről a víz feljön a talajtól 3m-re. A szivattyúm 15m mélyen van benne. Teljesen le van zárva, nem potyog bele semmi (meztelencsiga). A 60m utolsó 6m-e tud vizet átengedni, talajvíz nem tud belemenni. Minden toldás ragasztott. Az alja gyöngykavicsos. Van rajta antibakteriális vízszűrő a homok miatt, az mindenen áthatol, 6 havonta cserélem (950 ft) a betétet.

A hálózatrra ahol túlterhelt nem ad ki az eon új rákapcsolási engedélyt. Tele van vele a fészbúk csoport, dühös emberekkel akik nyertek a pályázaton, vagy már fel is rakták csak beintettek. Na ez gusztustalan az eontól, hogy nem előre közölte. 3 évet írnak levelekben, hogy minimum annyit kell várni a fejlesztésre.

Igen, van karbantartás klímánál is mint minden másnál. Nekem a 3 klímára évi 45k. Szédszedi, kipucolj ahogy írod. Sőt most rezonanciákat is megszüntette, szilent gumikat cserélt, burkolatokat igazgatta. Hozzám minden tavasszal jön évi 1x, mert hűtésre alig használom. Télen az 50-70C-os csövezésen meg nem marad meg semmi, nyáron probléma a gombásodás, baktériumok.

Klímát ésszel használunk, nyáron a plafonra nyomjuk a hideget, télen a padlóra a meleget. Ha elérte a a kívánt hőfokot alig fújja a levegőt. Én bekapcsolom november környékén és kikapcsolom márciusban. 21C-on van, hálóban 19C-on. Gyerekek meg 3 napot hiányoztak az oviból (mielőtt szóba kerül a hőmérséklet.)

Szar házat mindegy mivel akarsz kifűteni, ezeket kár felhozni.

[ Szerkesztve ]

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#3107) ALgore2 válasza koko52 (#3082) üzenetére


ALgore2
tag

Ezt írd már be léci a napelemes topikba is, mert igen sokan elvannak tévedve, többek szerint akkor jön el a Kánaán, ha nyugatról jön majd a delej és a büfi gáz is... 🤣
Sőt, jövőre ingyen lesz a gáz is, mert nem kell senkinek sem majd... :DD

(#3108) koko52 válasza amargo (#3105) üzenetére


koko52
veterán

Arra viszont jó, hogy ahol elbacta az eon és gyakori az inverter kikapcsolás ezt a problémát áthidalja. Illetve hogy minél kevesebb delejt vegyen le a hálózatról, pl azzal, hogy éjszaka elhasználja a nappali felesleget. Egy vállalkozás esetén ahol már 400 ft felett kötnek 1KWh-át igen is fontos. A téli szürke rövid napok viszont óriási probléma lesz.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#3109) dobolan válasza ALgore2 (#3107) üzenetére


dobolan
senior tag

Volt már a gáz ára 50%-al több is, mint most, akkor sem dőlt be a világ.

(#3110) amargo válasza koko52 (#3108) üzenetére


amargo
addikt

Mármint?
Lekapcsol az inverter azaz nincs termelés, akkor mit hidal át, áramszünetet (erre egy kicsit drága és vannak hibrid megoldások is) vagy azt, hogy a magas feszültség miatt nem termel az inverter, de ezt még is hogyan oldja meg?
Tény, hogy én is arra felé haladok, hogy nappal töltöm az akkukat és este arról üzemelnek majd bizonyos berendezések(!), viszont egy vállalkozásnál vélhetően komolyabb fogyasztók vannak oda egyszerűen nem éri meg.
Ahol meg nincsenek ott is a matek adja ki, hogy mennyire éri meg a többletköltség.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3111) Lauda válasza koko52 (#3080) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm! :R ;)

Említetted, hogy klímákkal fűtesz télen. Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora teljesítményű készülékek és mikor maximális teljesítménnyel fűtött a készülék, milyen mértékű fogyasztást produkált? Úgy értem watt/óra. :) Amiatt kérdezem, hogy például egy 16A-os rendszerre hány darab klíma lenne ráköthető, amiket fűtésre használna az ember. :)

[ Szerkesztve ]

(#3112) Lauda válasza maajsz (#3097) üzenetére


Lauda
félisten

a vegyestüzelésűt muszáj fával tolni erősebb hidegben (-15 alatt), mert a gáz is gyenge a rendszerhez.

Nem a gáz gyenge a rendszerhez, a gázfűtése van alulméretezve. :)

(#3113) totron válasza koko52 (#3067) üzenetére


totron
addikt

Elegánsabb volna az ingyenességet saját erőből összehozott rendszerek esetén zengeni, megtérülésük után. Így az ingyenesség csak részben igaz, mert kaptad a felét, de megtérülve még nincsen, szóval felemás az egész dicsekvés nekem, ezt nem tudtam szó nélkül hagyni.
A megtérülés, mint figyelembe veendő faktor meg kontextusfüggő; ha valahol nincs ivóvíz vagy irreális áron szerezhető csak be vagy áram nincs, ott a használatba vételük pillanatában megérte a dolog, de a tényleg kiszámíthatatlan, felsőbb döntéshozás ajándékaiból felírni a világegyenletet hátra dőlve, több, mint hibás. Értem a tényt, hogy 10-20 évre bebiztosítottnak érzi az ellátását a kedvezményezett és nagy az öröm, van, hogy a mellény is, de ez így minden, csak nem függetlenség. Látszatra az csak. Nem vagyok a rendszertől függés híve én sem, épp ezért írom ezeket. Át kell látni az ajándékok bűvösségén, mindjárt más a szinezet.

(#3114) Floyd80


Floyd80
addikt

Telex: Szijjártó: A magyar külpolitika megbecsültsége minden idők egyik legmagasabb szintjén van

Azt mondta, a külpolitikai stratégia a kölcsönös tiszteleten alapszik, a cél a lehető legjobb kapcsolatok kiépítése Magyarország fejlődése érdekében. „Nem azért küldünk nagyköveteket sehova, hogy ott beledumáljunk, hogy az állomáshelyen hogyan kéne csinálni a dolgokat, mert ahhoz nekünk semmi közünk nincsen.

A valóság:

A lap az albán és a montenegrói rendőrség információ alapján arról ír, hogy Gruevszki a tiranai magyar követségen nyújtotta be a menedékkérelmét. Majd innen utazott a magyar követségi autókkal Montenegrón és Szerbián át Magyarországra, pedig az útlevelét már tavaly visszavonták, ezért Magyarországra vagy más uniós államokba nem juthatott volna be.
A Deutsche Welle a montenegrói rendőrség tájékoztatása alapján arról is írt, hogy a volt macedón miniszterelnök vasárnap Bozjénél lépett be Montenegró területére,
és két Tiranában állomásozó magyar diplomata, Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba, a tiranai követség gazdasági felelőse kísérték.Podgoricában aztán autót váltott, és három órával később a dobrakovói határátkelőnél lépett be Szerbiába. Ide két Montenegróban állomásozó magyar diplomata kísérte el: Császár Zoltán első beosztott és Félegyházi Csaba konzul.

Kiderült, melyik magyar diplomaták furikázták végig Gruevszkit a Balkánon (444.hu)

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#3115) Degeczi válasza Lauda (#3111) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A 16A-t mindenképp bővíttesd föl, hiszen csak egy mosógép elvisz már 10-11A-t vízmelegítés közben, és nyilván nem akarsz azzal vacakolni, h lekapcsolod a fűtést mosás előtt.

(#3116) Ringman válasza Floyd80 (#3114) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát ezt szerintem a poltopikba szántad :DDD

(#3117) Reggie0 válasza Lauda (#3111) üzenetére


Reggie0
félisten

Mi az a watt/óra?

(#3118) Floyd80 válasza Ringman (#3116) üzenetére


Floyd80
addikt

Kerestem is hova lett. :DDD

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#3119) cappa72 válasza Reggie0 (#3117) üzenetére


cappa72
nagyúr

Gondolom mértékegység. Mint a Wh, csak mega kWh, csak más az értelme.

B.C. Rich Platinum Warlock eladó 105kHUF

(#3120) Barret001 válasza Reggie0 (#3117) üzenetére


Barret001
addikt

1 Órára lebontott fogyasztás wattban számolva.

(#3121) Alex91 válasza Lauda (#3028) üzenetére


Alex91
félisten

Most nem is arra gondoltam, hogy mar holnaptol atal mindenki. Csak a tendencia…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3122) Feketelaszlo válasza koko52 (#3106) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

Szerintem ez a klíma vs. gáz téma lezárható azzal, hogy egyetlen épületgépész sem tekinti lakóépületek esetén azonos komfort szintűnek a légtechnikai fűtést a felületfűtéssel. Nyilván van az a méret vagy szélsőséges peremfeltétel ami mellett a klíma hozható ki győztesnek, de alapvetően egy gázos felületfűtési rendszert csak egy felületfűtéses hőszivattyúval lenne szabad összehasonlítani.

(#3123) koko52 válasza Lauda (#3111) üzenetére


koko52
veterán

3 db 3.5-ös. Nem tudom mennyit fogyasztott, sose néztem. 10A bizti kell neki kb 5A-t vesz fel. 1100w a kültéri max áramfelvétele.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#3124) Reggie0 válasza Barret001 (#3120) üzenetére


Reggie0
félisten

Marmint atlagos fogyasztas? Mert az is watt, nem watt/ora. Ugye nem a teljesitmenyt fogyasztjuk, hanem az energiat. A teljesitmeny(watt) pedig azt mondja meg, hogy idoegyseg alatt mennyi energiat fogyasztunk(watt=joule/secundum)

#3119 cappa72: Hat ez az, de valami nem letezo mertekegyseg, legalabbis jelen kontextusban.

[ Szerkesztve ]

(#3125) Lauda válasza koko52 (#3123) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm szépen! ;)

#3115Degeczi Köszönöm az ötletet! :R

#3121Alex91 Oksi, érthető! ;) Kíváncsi leszek mi sül ki ebből. Az áram ára (is) borzasztóan kúszik felfelé és még majd csak most indulnak be igazán az átállási folyamatok (gázról - áramra). :U

[ Szerkesztve ]

(#3126) GEPESZ66


GEPESZ66
veterán

Az egyik kőműves azt mondta, hogy régi típusú kocka ház padlására 5cm-es aljzat szigetelőt szoktak rárakni, ami járható is.
Tudom, hogy nem 16cm-es kőzetgyapot, de gondolom ér valamit, s járható is.
A 16cm-es kőzetgyapotra azért egyszer-egyszer rálehet menni?
A kőzetgyapot tetejére fekete fóliát érdemes rakni, hogy ne menjen tele porral az évek alatt?

(#3127) bigdady válasza Parci (#1484) üzenetére


bigdady
nagyúr

Az eps kifejezetten nem párazáró azt írják [link] :U

Üveggyapot van nálam a fafödémben a gerendák között 20cm és az van ledeszkázva (egész padlás). Ide keresem a legolcsóbb nem lépésálló szigetelési módot a felére (a másik felére pedig lépésálló kéne, ami szintén páraáteresztő).
Láttatok valahol "jó" áron ilyen eps-t? (gondolom az a legolcsóbb saját kézzel megoldható megoldás) :R (Lehet a 2x5cm jobb lenne keresztben fedéssel mint a 10cm egyben)

[ Szerkesztve ]

(#3128) Catman válasza GEPESZ66 (#3126) üzenetére


Catman
aktív tag

Van járható kőzetgyapot, de az elég drága, és teherelosztó osb réteg arra sem árt. Miért nem jó, amit lentebb írtam?

Amúgy meg 5cm szigetelés a födémre semmi. Legalább 20cm legyen.

(#3129) Barret001 válasza Reggie0 (#3124) üzenetére


Barret001
addikt

A Watt,az pillanatnyi fogyasztás. A Wattóra pedig az 1 ÓRA alatt elfogyasztott.Vagy termelt.

[ Szerkesztve ]

(#3130) GEPESZ66


GEPESZ66
veterán

Ezt írtad korábban:
Miért nem 15cm hungarocell (EPS)? Szigorúan a födém tetejére... De azt hozzá kell tenni, hogy mind az EPS-re mind a (járható) gyapotra kell azért valami teherelosztó réteg, mondjuk 8mm OSB járda ott, ahol járni szeretnél.

A 15cm-es hungarocell-nek elég magas az ára.
Igaz többet ér, mint a 8cm-es.
A cserép bárhol lecsúszhat, ezért nem tudom, hogy hol borítsam le OSB-vel.
Az egészet OSB-vel is lerakni nagyon sokba kerül.

(#3131) himpike


himpike
aktív tag

Nálunk 600 méteren se találnál iható vizet.

(#3132) koko52 válasza himpike (#3131) üzenetére


koko52
veterán

40m körül vannak azok az agyagos és homokköves határok ami már teljesen kiszűr mindent. Viszont ha a környékeden vannak szar fúrt kutak, amik nyitottak és szennyezik azt a gyűjtőt amit te is használsz akkor nincs mit tenni.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#3133) pjen válasza himpike (#3131) üzenetére


pjen
félisten

Mi van, ha kőolajat találna. Olyan mélyen bármi lehet. :)

[ Szerkesztve ]

(#3134) lupus_l válasza GEPESZ66 (#3130) üzenetére


lupus_l
aktív tag

Esetleg 10 cm-es EPS kettő rétegben, átfedésekkel?

(#3135) hodostamas


hodostamas
addikt

EON-nál megjelent a befizetendő összegem a múlt hónapra végre.. E-számlám van, az is van jelenleg is beállitva, mégis papir alapúnak irja(nem lehet letölteni), és valszeg postán kapon.

Másnál is? wtf :W

[ Szerkesztve ]

(#3136) runner 125 válasza GEPESZ66 (#3130) üzenetére


runner 125
nagyúr

Csinálj csak középen egy járható sávot OSB-ből, a szarufák alsó részére (kb az OSB járórésszel 1 síkban) meg körbe csavarozz fel combos facsavarokkal tetőlécet körbe, majd rakj fel a padlásra 1 padlót. Így később az OSB felületről a padlót párhova rá tudod támasztani a körbe felcsavarozott tetőléc "keretre", tehát kb bármelyik pontja elérhető lesz belül a tetőnek, úgy h nincs beborítva az egész OSB-val.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#3137) Catman válasza runner 125 (#3136) üzenetére


Catman
aktív tag

Igen, ez is egy jó ötlet. De amúgy a tekercses gyapotot nem nehéz felszedni/felérehajtani, ha valami miatt nagy ritkán rá kellene menni.

(#3138) UberMutant válasza hodostamas (#3135) üzenetére


UberMutant
őstag

ugyanez a helyzet.
az eon megbolondult, vagy csak nem merik megmutatni a részletezőt.

remélem nem kezdünk el papírozni megint.

(#3139) bigdady válasza hodostamas (#3135) üzenetére


bigdady
nagyúr

Mvm uez volt egy napig, utána jelent csak meg a letölthető verzió. Hamarabb jön az értesítés

(#3140) bigdady válasza bigdady (#3127) üzenetére


bigdady
nagyúr

szerintetek ez esetleg jó lehet legurítani fedésben a ledeszkázott padlásra 2x10cm és kész? [link] :R (a nem léphető részekre nyilván, mert léphetőt még keresem)

2200 Ft/m2-re jön ki és autóval el tudom hozni pár fordulással mivel 9,2m2 egy bála (közetgyapotot kevésbé és ott mindösszesen 3,6m2 egy csomagban a 6 lap)

[ Szerkesztve ]

(#3141) szabonagyur válasza UberMutant (#3138) üzenetére


szabonagyur
félisten

Itt is ugyanez a helyzet, több is lett a számla mint amire számítottam úgy, hogy 200 KW-n belül vagyok.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#3142) Calogero válasza hodostamas (#3135) üzenetére


Calogero
addikt

Nálam is ez a helyzet.

(#3143) attila199207 válasza Calogero (#3142) üzenetére


attila199207
tag

Nálam nincs számlakép.. megpróbáltam befizetni, engedte, gondolom van mögötte háttérszámítás.

(#3144) Lauda válasza hodostamas (#3135) üzenetére


Lauda
félisten

Én le tudtam tölteni a számlát és be is fizettem.

(#3145) madagaszkar válasza hodostamas (#3135) üzenetére


madagaszkar
tag

Nálam ugyan ez a helyzet. Valószínű valami informatikai katyvasz lehet, mert évek óta e-számlám van és nem változtattam rajta.

(#3146) Alex91


Alex91
félisten

MVm app-ban eddig 1280 m3 eves gazfogyasztast irtak (ez a realis): most meg 1004 m3-t… Most erre mit mondjak :F

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3148) hodostamas válasza Alex91 (#3146) üzenetére


hodostamas
addikt

Megnéztem én is, nekem is 1304-ről lement 1243-ra..

(#3149) RolEnD_


RolEnD_
tag

Sziasztok,

kapott már valaki MVM Next számlát? Én az imént és eléggé meglepett, hogy a 13 köbméter fogyasztásra (07.13-08.17-ig) 7.217Ft-ot számláztak ki, aminek a fele "Versenypiaci költségeket tükröző ár". WTF? :F Ennek a számlának kb. 3.000Ft-nak kellene lennie...

(#3150) asdf_ válasza RolEnD_ (#3149) üzenetére


asdf_
veterán

Az mondjuk érdekes, mert augusztusra 15 m3 jár, 17 napra tehát 8,5 Ha 35 napra 13 köböt számoltak,. akkor 6 jut ide, 7 oda, mindkettő kisebb mint 8,5. Ezt hogy hozták össze?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.