Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Reac^

őstag

Szeretném megosztani veletek ezt az apró, de tanulságos modom kivitelezését, mert ugye mindenkinek a vágya egy ventillátor mentes - halk gép!

EGY FANLESS GÉP ÉPTÉSE OLCSÓN!
    Először is szeretném megjegyezni, hogy kemény, ám számomra igényes barkácsot hajtottam végre öcsém gépén. A fő szempont az teljes hangtalanság azaz ventilátor-mentesség, és az olcsóság volt.
    Most mindenki megkérdi: Hogyan?!
    Tényleg ventilátor mentes? Neem… csak a tápban van.

AZ IGÉNY
    Az igény természetesen a szokásos: Tudjon éjjel is aludni a gép mellet…

A MASINA
    A gépsárkány egy régebbi átlagos gépezet:
    Abit IS7-E (i865) alaplap zakatoló chipset ventillátorral.
    Intel P4 2,4GHz/800/512kB Northwood processzor, gyári ventivel.
    ATi Radeon 9700 non-pro zakatoló gyári ventillátorral.

AMIT MUSZÁLY VOLT MEGVENNI
    - Passzív hűtés a CPU-ra: Kifutó termék, Mistral Computer-ből: Aerocool DP-102 2000ft-ért.

[kép]
    [link]

- Passzív hűtés a VGA-ra: HW Piacról egy Aerocool VM-101 2500ft-ért.

[kép]
    [link]

- Tápegység: Codegen 300W 12CM 2700ft-ért.

[kép]
    [link]

- 100x50x2cm-es plexi lap 1400ft-ért
    - Pillanatragasztó

A TERV
    A számítástechnikában régóta alkalmaznak bizonyos légjáratokat a hűtés egyszerűsítésére. A dolog egyáltalán nem újkeltű, ugyanis 10-15éves HP számítógépekben már alkalmaztak légjáratokat

[kép]
    [link]

Így már mindenki rájött, hogy egy olyan légjárat kivitelezését tervezem ami megoldja a 3 fő melegedő alkatrész hűtését (CPU, Alaplap, VGA). Nem kell sokat agyalni azon, hogy miért van szükség 12cm-es ventillátorral ellátott tápegységre. Ugyanis ez fogja „szellőztetni” a légjáratot. Erre azért volt szükség, mert önmagukban a passzív cuccok nem voltak a helyzet magaslatán és hamar túlmelegedtek. Így kézenfekvő megoldás volt a tápegység légmozgására támaszkodni.
    Szűkös helyeken való méricskélesekkel kezdődött a projekt. Eleinte nem hittem volna, hogy kartonon kívül más anyagból sikerülhet a megvalósítás, de volt otthon egy plexi táblám, sajnos csak 2mm-es. Ez két szempontból is szívás: könnyen törik, nehéz ragasztani. Nem baj!
    Természetesen először kartonból modell-t építettem majd utána készítettem el a plexi elemeket, amiket a helyükre illesztve összeragasztottam pillanatragasztóval.
    Bonyolította a dolgokat az, hogy úgy kellett megoldani, hogy a gép nagyjából szerelhető maradjon. Tehát a tápegységet, a videókártyát és a memóriákat ki lehessen venni. Ebből a legjobban a videókártyával szívtam, ugyanis azt megfelelően „körbe kell ölelni” hogy hatékony legyen a hűtés.

[kép]
    [kép]

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák