- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reac^
őstag
Szeretném megosztani veletek ezt az apró, de tanulságos modom kivitelezését, mert ugye mindenkinek a vágya egy ventillátor mentes - halk gép!
EGY FANLESS GÉP ÉPTÉSE OLCSÓN!
Először is szeretném megjegyezni, hogy kemény, ám számomra igényes barkácsot hajtottam végre öcsém gépén. A fő szempont az teljes hangtalanság azaz ventilátor-mentesség, és az olcsóság volt.
Most mindenki megkérdi: Hogyan?!
Tényleg ventilátor mentes? Neem… csak a tápban van.
AZ IGÉNY
Az igény természetesen a szokásos: Tudjon éjjel is aludni a gép mellet…
A MASINA
A gépsárkány egy régebbi átlagos gépezet:
Abit IS7-E (i865) alaplap zakatoló chipset ventillátorral.
Intel P4 2,4GHz/800/512kB Northwood processzor, gyári ventivel.
ATi Radeon 9700 non-pro zakatoló gyári ventillátorral.
AMIT MUSZÁLY VOLT MEGVENNI
- Passzív hűtés a CPU-ra: Kifutó termék, Mistral Computer-ből: Aerocool DP-102 2000ft-ért.
[link]
- Passzív hűtés a VGA-ra: HW Piacról egy Aerocool VM-101 2500ft-ért.
[link]
- Tápegység: Codegen 300W 12CM 2700ft-ért.
[link]
- 100x50x2cm-es plexi lap 1400ft-ért
- Pillanatragasztó
A TERV
A számítástechnikában régóta alkalmaznak bizonyos légjáratokat a hűtés egyszerűsítésére. A dolog egyáltalán nem újkeltű, ugyanis 10-15éves HP számítógépekben már alkalmaztak légjáratokat
[link]
Így már mindenki rájött, hogy egy olyan légjárat kivitelezését tervezem ami megoldja a 3 fő melegedő alkatrész hűtését (CPU, Alaplap, VGA). Nem kell sokat agyalni azon, hogy miért van szükség 12cm-es ventillátorral ellátott tápegységre. Ugyanis ez fogja „szellőztetni” a légjáratot. Erre azért volt szükség, mert önmagukban a passzív cuccok nem voltak a helyzet magaslatán és hamar túlmelegedtek. Így kézenfekvő megoldás volt a tápegység légmozgására támaszkodni.
Szűkös helyeken való méricskélesekkel kezdődött a projekt. Eleinte nem hittem volna, hogy kartonon kívül más anyagból sikerülhet a megvalósítás, de volt otthon egy plexi táblám, sajnos csak 2mm-es. Ez két szempontból is szívás: könnyen törik, nehéz ragasztani. Nem baj!
Természetesen először kartonból modell-t építettem majd utána készítettem el a plexi elemeket, amiket a helyükre illesztve összeragasztottam pillanatragasztóval.
Bonyolította a dolgokat az, hogy úgy kellett megoldani, hogy a gép nagyjából szerelhető maradjon. Tehát a tápegységet, a videókártyát és a memóriákat ki lehessen venni. Ebből a legjobban a videókártyával szívtam, ugyanis azt megfelelően „körbe kell ölelni” hogy hatékony legyen a hűtés.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatta saját SSD-jét a Raspberry Pi
- iPhone-t használók OFF topikja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Battlefield 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- OLED TV topic
- Autós topik
- További aktív témák...
- DeepCool Watercooling CPU LT720 Fehér (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Kolink Rocket / Rocket Heavy / Rocket Heavy Vented / Rocket Complex mini / SFF számítógép házak
- 4db. Noctua Redux NF-P12-1300 PWM és 1db. NF-S12B-1200PWM ventillátorok egyben eladók
- ASUS TUF Gaming TF120 120mm ARGB INGYEN FOXPOST
- Corsair / NBase / ID-COOLING Ventilátor vezérlők. 1.500ft-tól.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 55UK6300MLB 139 cm / 55 4K UHD Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest