Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) zoo8800


zoo8800
veterán

nyitó hsz

rip and tear, until it is done

(#2) updog


updog
senior tag

Én nagy burgeres vagyok, viszont pont emiatt elég jól is tudom, mivel jár ez a környezet szempontjából, úgyhogy üdvözlöm a dolgot, és én is mindenképp kipróbálom.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3) solfilo


solfilo
veterán

Mi is ki fogjuk próbálni, a környezetterhelés csökkentése a motiváció nálunk is.
Aki kóstolta, majd írja meg milyennek találta. :)

solfilo

(#4) andor80


andor80
senior tag

A végén semmivel nem lesz kisebb az ökologia lábnyoma mint egy érlelt angus marhanyak-vesefaggyú pogácsának.
Ipari nagy cég terméke ipari körülmények közt elkészítve.BS!

[ Szerkesztve ]

Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!

(#5) solfilo válasza andor80 (#4) üzenetére


solfilo
veterán

Ha már BS, akkor linkelhetnéd, hogy miért BS. :)

solfilo

(#6) Lauda válasza andor80 (#4) üzenetére


Lauda
félisten

Én is így tudom. Gyakorlatilag egy marketing fogás. Az összetevők emberre gyakorolt hatása is ismeretlen jelenleg.

[ Szerkesztve ]

(#7) solfilo válasza Lauda (#6) üzenetére


solfilo
veterán

Tényleg szívesen elolvasnám, hogy miért ugyanaz az ökológiai lábnyoma egy egységnyi növényi műhúsnak, mint egy egységnyi marhahúspogácsának.

solfilo

(#8) updog válasza andor80 (#4) üzenetére


updog
senior tag

Forrás?

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#9) mephi666


mephi666
nagyúr

van egy jó receptem: nagyon apróra vágott hagymát + csiperkét (esetleg kis fokhagymát) össze kell kis olajon rottyantani, só + bors mehet rá, majd hűteni és akkor tojás+zsömlemorzsa/kenyér/kifli belecsipkedve (esetleg kis mustár és/vagy petrezselyemzöld belekeverve)... fasírtot kell belőle gyúrni és olajban kisütni... sógorom nagy húsevő és neki is kerekedett a szeme, amikor mondtuk, hogy semmi hús nincs benne :) elmehetne akár hamburger húspogácsának is simán

ui: ja és nekem is eszembe jutott, ami nektek: franc tudja, miből áll ez össze és mennyire egészséges... a fenti recept pedig garantáltan megbízható összetevőkből áll :K ...mondjuk mi húsevők voltunk/vagyunk/leszünk, de néha a változatosság kedvéért elkészítem a fentit

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) Lauda válasza solfilo (#7) üzenetére


Lauda
félisten

Például: [link] Ez az igazi hús alapú műhúsra vonatkozik.

A vega (növényi alapú pogácsa) dietetikai hatásai: https://qubit.hu/2019/07/05/nem-veszelyes-a-muhus-de-nem-is-egeszsegesebb-mint-az-igazi

[ Szerkesztve ]

(#11) andor80 válasza solfilo (#5) üzenetére


andor80
senior tag

Minek linkelni?Repűlővel ipari vashajókkal szállítják óriási műanyag csomagolással..

Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!

(#12) andor80 válasza updog (#8) üzenetére


andor80
senior tag

Tied?

Majd 100 év elteltével tisztábban látunk.

[ Szerkesztve ]

Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!

(#13) solfilo válasza Lauda (#10) üzenetére


solfilo
veterán

Miért igazi hús alapút linkeltél? Vagy ez a Rebel Whopperben használt cucc is ilyen igazi hús alapú műhús?

(#11) andor80: Ez milyen érv? Ahogy terjed, hozzánk közelebb is fogják gyártani, s akkor majd nem kell repülő meg a többi.

solfilo

(#14) andor80 válasza solfilo (#13) üzenetére


andor80
senior tag

Tényszerü érv arra amit írtam jelenleg érvényben(Öko.Lábnyom) mit nem értesz? Majd ha Greta Tündenberg hordja ki gyalog miközben csak füvet rágcsál :)) ;] :)) és esövizet szürcsől visszatérünk a témára.Ha ezt nem érted értelmetlen folytatnunk az eszmecserét szia!

[ Szerkesztve ]

Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!

(#15) zoo8800


zoo8800
veterán

Hmm, nem volt rossz. Ízre, állagra kb. ugyanaz. Füstös íz is megvan. Nyilván semmi zsír nincs benne, ez nem az igazi, de a szendvicsben nem érezni, csak szétszedve. Förtelmes zöldesbarna színe van.

A'sszem mostantól ez lesz az alapértelmezett kaja a BK-ben, egészen addig, amíg nem lesz dupla rebel.

rip and tear, until it is done

(#16) zoo8800 válasza mephi666 (#9) üzenetére


zoo8800
veterán

Mennyiségeket (miből mennyi) is írj légyszi, mert kipróbálnám :)
Bár otthon tudok háztáji húst is enni, amit a legnagyobb nyugalommal megeszek, ez a kaja inkább étteremből kellene nekem.

rip and tear, until it is done

(#17) mephi666 válasza zoo8800 (#16) üzenetére


mephi666
nagyúr

hú, ez nehéz: gombából általában fél kiló fölött indítottam... ehhez egy kisebb hagyma, fokhagyma meg ízlés szerint egy kevés (akár el is hagyható) ...kóstolgatni kell igazából: csipet bors, kevés só, valamennyi mustár... tojásból 1, azért hogy egyben maradjon... általában szemmértéket használok sütésnél-főzésnél :) ami az egészben a macera: a gombát szép vékonyra összevágni (azért nem kell gyufaszál vékonyra, de ne is legyen ujjnyi vastag)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#18) Lauda válasza solfilo (#13) üzenetére


Lauda
félisten

Hirtelen azt találtam meg. Egyébként a probléma ott van, hogy a növények feldolgozása hatalmas energiaigénnyel jár [link] .

[ Szerkesztve ]

(#19) solfilo válasza Lauda (#18) üzenetére


solfilo
veterán

Ez jogos, tehát akkor ha ez az energiaigény megújulókból fedezhető, akkor ez a probléma már nem olyan jelentős.

(#14) andor80
Ezt úgy írod, mintha a marhahúst nem kéne szállítani. Amennyire tudom, a Mekiben pl zömmel nem magyar marhát kapsz.

(#15) zoo8800
Köszi, jól hangzik, teszünk majd mi is vele egy próbát. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#20) updog válasza Lauda (#18) üzenetére


updog
senior tag

Nyilván nem egyértelmű a dolog, meg hosszútávon még nem látható hogy mi lesz a vége, de ahogy a korábban linkelt forrásod is írja, a műhús energiaigénye csak akkor nagyobb, "ha fosszilis energiahordozókat használnak a laboratóriumok működtetésére." - nyilván amúgy is cél (kellene hogy legyen...) ennek a csökkentése.
"[...] A műhús javára hozható fel, hogy kevesebb vízfogyasztással jár az előállítása, mint az állattenyésztésé." - ami nem elhanyagolható előny. Minden ilyen lépés sokat számít.

Azzal egyet tudok érteni, hogy ha takarmány helyett étkezési zöldségtermesztésre használjuk ugyanazt a területet, akkor azzal nem sokat érünk. Ezért is támogatom az ilyen laborban növesztett húsokat, illetve pl. a rovarfogyasztást (pont nemrég kóstoltam először, egész korrekt).

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#21) E.Kaufmann válasza mephi666 (#9) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

:R
Asszem ki fogom próbálni.

Az a baj, hogy bármi, amit nem te termeltél, arra elmondható az aggodalmad. Legutóbb is fémdarab a rétesben ;], de még ha nem is ilyenre gondolunk, ki tudja mit hol, hogyan termesztettek és mi volt ott előtte.

Amúgy pártolom, hogy legalább a tömeges állattartás visszaszoruljon, legyen alternatíva a mindennapokra, de szvsz a húsevést nem lehet teljesen elfelejteni.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#22) solfilo válasza updog (#20) üzenetére


solfilo
veterán

"Azzal egyet tudok érteni, hogy ha takarmány helyett étkezési zöldségtermesztésre használjuk ugyanazt a területet, akkor azzal nem sokat érünk."
Kivéve, ha ezen az egységnyi területen több ennivalót lehetne étkezési zöldségtermesztéssel előállítani, mint a rajta termett takarmányból előállított hús. Megnéznék erről is egy tanulmányt. :)

Tiszta meghasonult a szitu, úgy tűnhet vérvegán vagyok, pedig nálam kevés nagyobb húsfogyasztó van. :B

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#23) updog válasza solfilo (#22) üzenetére


updog
senior tag

"Tiszta meghasonult a szitu, most meg úgy tűnhet vérvegán vagyok, pedig nálam kevés nagyobb húsfogyasztó van."

Nincs ezzel gond, volt olyan hét, hogy 6 burgert toltam be 5 munkanap alatt (minden ebéd + vacsira is vittem haza egyet), de a heti burger úgy általában sem maradhat el (18 dekás Angus husival, - elvileg - minőségi helyen). Ettől még simán örülnék ha működne ez a műhús dolog.

Ez olyan, hogy dízelem van, mégis támogatom, hogy korlátozzák nyugodtan a dízelek (akár az összes autó) forgalmát Bp-en, illetve sehol ne legyen ingyenes a parkolás. Helyén kell kezelni a dolgokat.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#24) Lauda válasza solfilo (#19) üzenetére


Lauda
félisten

(#20) doeeg , (#19) solfilo

Bizony, amíg a megújulók ilyen kis arányban vesznek részt az energiatermelésben, olyan nagy fejlődésről nem beszélhetünk. Egyébként ez egy igen összetett téma. Már maga a megújuló energiaforrások létesítése/gyártása is környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy a napelemparkok helyén erdő is lehetne (nyilván nem a kaliforniai sivatagra gondolok). Vagy ott az elektromos autózás. Honnan lesz az áram? Az elektromos motor gyártása sokkal kevesebb emberi kezet kíván, mivel a robotok nagy részét összerakják. Hol fog dolgozni az a sok ember? A környezetvédelem topikban érdekes beszélgetések szoktak folyni: https://prohardver.hu/tema/kornyezetvedelem_2/friss.html ;)

[ Szerkesztve ]

(#25) solfilo válasza Lauda (#24) üzenetére


solfilo
veterán

Abban teljesen egyet értünk, hogy ez a téma nagyon nem fekete vagy fehér. Köszi, el is mentettem a linkelt topicot! :)

(#23) doeeg
én is valahogy így vagyok, szeretem a húst, nem csak hamburger formájában, de elkezdtem érdeklődni az alternatívák iránt.

solfilo

(#26) 8th


8th
addikt

Én a műhússal úgy vagyok mint a műp***val. Biztos jó, de meghagyom másnak az élményt. ;]

(#27) zoo8800 válasza 8th (#26) üzenetére


zoo8800
veterán

Na meg az alkoholmentes sör :D
Én ilyet is iszok, ha tudom, hogy aznap vezetnem kell. A Drehernél nagyon eltalálták az ízt.

rip and tear, until it is done

(#28) Kasya


Kasya
nagyúr

Eloszor is, maga a termek jo, otletes, piaci szempontbol hianypotlo.
Elfer a hagyomanyos/öko, cukros/édesítős termékek mellett a húsos/vega is. Egyen mindenki azt, amirol azt hiszi, neki jobb és megfizetheti.

A problema az, ahogy maga a "kozosseg" fogadja. Az index cikkje mar onmagaban legalabb annyira pocsek, mint ahogy a GM termekeket szoktak leirni.
Az összehasonlítás kedvéért vettünk egy dupla whoppert is, aminek közelebbről nézve a húspogácsája leginkább egy áztatott here vagy egy pincében álló pulóver felületére emlékeztetett, az íze pedig döglött állatokéra, amit aztán forró vason sütöttek sokára. Amivel szintén nincsen semmi baj, húst azért szokott enni az ember, mert a döglött állatok ízét akarja érezni a szájában, rágni az egyszer élő dolgot, emészteni azt, ami évekig élt, és nekünk csak az volt a dolgunk vele, hogy befaljuk pár perc alatt.
Gratulalok a szakmai, fuggetlen ujsagirasnak!

Egyeni velemenyem, hogy foloslegesnek tartom ezt a sok szojat, amit mindenhol az etelekbe tolnak. En szivesen eszem a hust, sot, annak kivonasat/csokkenteset nem tartom jo iranynak.

De az is erdekelne, hogy milyen fenntarthato mezogazdasagot folytato gazdasaokbol jon a szoja, egyaltalan EU-n beluli-e. Esetleg kiderulne, hogy GM szoja, amin rogton csamcsoghatna a media. De varom mar (nyilvan nem lesz) vizsgalati eredmenyeket a glifozat tartalmarol is :D

[ Szerkesztve ]

(#29) t72killer válasza andor80 (#4) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez igaz, de sajnos a bolti hús pont ugyanúgy ipari nagycégek terméke, akik beleszarnak-belehugyoznak-telenyomják antibiotikummal és a végén átcímkézik az árut.

Sajnos csak kisebbik rossz van, ha nem akarod az összes pénzed egy hiteles biogazdánál elkölteni. Az emberiség túlszaporodott, csak ilyen sz.rokkal lehet milliárdokat etetni. A hústermelés környezi lábnyoma (nem csak klíma, hanem területigény) többszöröse a növénytermesztésnek, ezen belül a marhatenyésztés következményei a felégetett őserdőktől kezdve a felbüfögött metán CO2-nél többszörösen durvább üvegházhatásáig különösen durvák.

Nem véletlen, hogy a "modern" álattenyésztésben már feldolgozott (és műanyagtartalmú) szeméttel etetik az állatokat. A lombikhús valszleg ennél jobb alternatíva...

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#30) zoo8800 válasza Kasya (#28) üzenetére


zoo8800
veterán

Gratulalok a szakmai, fuggetlen ujsagirasnak!

+1, az index néha nagyon mélyre tud süllyedni, ha színvonalról van szó

rip and tear, until it is done

(#31) mephi666 válasza t72killer (#29) üzenetére


mephi666
nagyúr

a műsorvezetőt leszámítva érdemes végignézni... jobb helyeken ügyelnek rá, hogy milyen húst használnak fel, mert másképp nem tudnák ugyanazt a minőséget produkálni folyamatosan :K ...múltkor valami svájci sajtkészítőkről láttam videót, akik aztán tényleg nagyon ügyelnek rá, hogy mit eszik a tehén, aminek utána a tejét felhasználják (így is lehet ezt csinálni)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#32) AxBattler


AxBattler
félisten

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy hús, hús, hús, egyél húst
a zöldségektől leszel olyan mélabús
hús, hús, hús, megint hús
a növényektől hamarosan elbutulsz
hús, hús, hús, csakis hús
nekem így jó, hogyha fehérje dús
hús, hús, hús...

;]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#33) mephi666 válasza AxBattler (#32) üzenetére


mephi666
nagyúr

...hazafelé veszek is pár szép nagy szelet tarját és savanyú káposzta közé dugva kisütöm jól :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#34) E.Kaufmann válasza mephi666 (#31) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Csak nincs mindenkinek pénze mindig jobb helyekről beszerezni, és lehet jobban járnának több tömegtermelt növényi alapú cuccal mint a tömegtermelt hússal.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#35) Chaser


Chaser
titán

jó étvágyat hozzá:)
valahogy nem lene rá gusztusom, de az is lehet finom éppen
részemről csirke, abból is csirkemell, 90%-ban húsfélékből ezt eszem, van egy régi mondás miszerint az leszel amit megeszel, nyilván nem szó szerint kell érteni, de aki tolja a tésztát nagy erőkkel abból lfi lesz, aki a csirkemellett tolja nagy erőkkel abból különösebbe edzés nélkül is jó kötésű, izmos csávó lesz - jah mint én :d -
nagy ökonyomot nem hagy a csirke, emészteni is könnyű, én személy szerint imádom is, nagyon változatosan el lehet készíteni
ilyen burgereket már szökőévente eszem, de azt is lehet belőle csinálni:)

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#36) Kisszidi válasza andor80 (#4) üzenetére


Kisszidi
csendes tag

Adott pogácsamennyiség termeléséhez sokkal kevesebb idő, energia és alapanyag kell, emelett a környezeti terhelés is sokkal alacsonyabb még időarányosan nézve is.
De bizony sokkal kevesebb lesz a káros hatása. Nézz utána mivel jár egyetlen marha felnevelése mire vágásra kerül! (nem fogom megkeresni, anno egyetemen megtettem, más is megtalálja a forrást ha akarja)

[ Szerkesztve ]

(#37) Lauda válasza Kisszidi (#36) üzenetére


Lauda
félisten

Adott pogácsamennyiség termeléséhez sokkal kevesebb idő, energia és alapanyag kell, emelett a környezeti terhelés is sokkal alacsonyabb még időarányosan nézve is.
De bizony sokkal kevesebb lesz a káros hatása.

Ezt mi alapján írod?

[ Szerkesztve ]

(#39) t72killer válasza #20749568 (#38) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ettől nem?

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#41) laceszgamer


laceszgamer
addikt

Pont valamelyik nap olvastam, hogy vodkát csináltak vízből és levegőből kémiai/fizikai alapon, ott sem értettem, hogy minek hívják azt még vodkának, valahogy itt sem értem, hogy ezt miért hívják húsnak egyáltalán.

Mondjuk részemről úgy vagyok vele, lehet megkóstolnám, de alapvetően maradnék a bevált dolgoknál, nem mellékesen ki tudja ennek is hosszú távon milyen hatásai lesznek, lehet 20 év múlva meg a műhús káros hatásairól cikkeznek majd mindenhol, így inkább ezt a " tesztidőszakot " meghagyom a kísérletezni vágyóknak.

Dovahkiin, Dovahkiin naal ok zin los vahriin wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal! Ahrk fin norok paal graan fod nust hon zindro zaan Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!

(#42) Hieronymus válasza laceszgamer (#41) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Pontosan ezen gondolkodtam én is.

Mivel nem találtam meg az "eredeti" műhús összetételét, kerestem hozzá hasonló terméket.
Next level Burger von LIDL und Wonder Burger von ALDI
Nem tűnik számomra bizalomgerjesztőnek.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#43) solfilo válasza laceszgamer (#41) üzenetére


solfilo
veterán

Nem hívják húsnak, BK ezt írja a burgerről:

Maximális WHOPPER® élmény, 0% hússal. A Rebel WHOPPER® hús nélkül hozza ugyanazt az élményt. A teljesen növényi alapú, fenntartható gazdálkodásból származó szójából és búzából készült REBEL pogácsa mellé kerülnek a jól megszokott alapanyagok: lédús paradicsom, friss hagyma, roppanós jégsaláta, uborka, krémes majonéz és ketchup.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#44) UnA válasza E.Kaufmann (#34) üzenetére


UnA
Korrektor

Egy nagy különbség azért van a két tömegtermelés között: amíg a hús az közvetlenül az állattól származik, a műhús egy túlfinomított és hosszadalmas ipari eljárás végeredménye.

(#45) Kasya válasza Hieronymus (#42) üzenetére


Kasya
nagyúr

Talan ez a recept all a legkozelebb hozza, mert elvileg ok a gyartok is.

(#46) Vladi


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

1984? :DDD

Alakul ez. Műhús, műméz, nem kell ide mezőgazdaság, lehet lebetonozni a föld felszínét.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#47) Kasya válasza Vladi (#46) üzenetére


Kasya
nagyúr

Van mar művodka is. A vilag megerett a pusztulasra.

(#48) Vladi válasza t72killer (#29) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Én ezekkel vitatkoznék! Én másban látom a problémát.

"Az emberiség túlszaporodott, csak ilyen sz.rokkal lehet milliárdokat etetni."
Annyi, hogy nincsenek milliárdok etetve. Max 1.5. De az annyit zabál, ami elég lenne a többinek is. Tény, hogy az élelmiszer nagy mennyisége megy a kukába. Akkor minek erőlködtünk a megtermelésével?? Hogy olcsón lehessen szart venni. Most van még olcsóbb még szarabb. :DDD

"A hústermelés környezi lábnyoma"
Ezt nem szoktam érteni. Valami nagyon nagyon szarul van csinálva, ha erről lehet beszélni. :F

Szerintem a környezetterhelést/ökológiai lábnyomot - nevezd ahogy akarod - a fejlett világ pocsékolása és eszetlen "zabálása" okozza elsősorban. Ehhez ha jön fel a "fejlődő" világ, akkor jön az igazi gond!

(#35) Chaser:

Elavult ócska a gondolkodásod! MIaz, hogy nomális kaját akarsz? :DDD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#49) t72killer válasza Vladi (#48) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"De az annyit zabál, ami elég lenne a többinek is. Tény, hogy az élelmiszer nagy mennyisége megy a kukába. "
Nem jön ki a matek. A legpazarlóbb USA-ban is "csak" max 40%-nyi kaját dobnak ki (aminek egyébként jelentős része nem hulladékégetőbe megy, hanem állateledel lesz belőle - tehát ha nem dobják ki, máshonnan kell etetni az állatokat). Adjuk hozzá, hogy mondjuk alapból másfélX annyit esznek meg, mint kéne, akkoris csak egy extra fejlett világnyi népességre van kajakereted ELMÉLETBEN. Hogy miért írom az "elméletbent"? Oldj meg egy működő romlóáru-ellátást felesleg nélkül... Egyesek próbálják és szépen átcímkézik a lejárt húst, de annak ritkán jók a következményei.

""A hústermelés környezi lábnyoma"
Ezt nem szoktam érteni. Valami nagyon nagyon szarul van csinálva, ha erről lehet beszélni. :F"
Igen, az anyatermészet nem hatékonyságra gyúrta ki a szarvasmarhát.

"Szerintem a környezetterhelést/ökológiai lábnyomot - nevezd ahogy akarod - a fejlett világ pocsékolása és eszetlen "zabálása" okozza elsősorban. Ehhez ha jön fel a "fejlődő" világ, akkor jön az igazi gond!"
Szted a száhel-övezetet a New Yorki bankárok legeltetik rommá?

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#50) Chaser válasza Vladi (#48) üzenetére


Chaser
titán

ahogy öregszem ilyen defektek előjönnek ( : 1-2 kivételtől eltekintve azt szeretem amit én készítek el - azért néha van bűnözés :d, de néha -
csirkemellet mindiid szerettem, de a sült krumpli, krumpli püré azok eltűntek mellőle pl, rizs is nagyritkán', és már nem rántva eszem
amikor leálltam a rántott csirkével, akkor derült ki az olaj csesztette a gyomromat ( : előtte néha azért határidősen kellett retyóra menni :d azt hittem tejtermékektől, de az olaj volt az ok

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#51) kk75


kk75
tag

URALOM (DOMINION)

A film a nagyüzemi állattartás kegyetlenségére hívja fel a figyelmet.

[ Szerkesztve ]

Dominion (Uralom) film a nagyüzemi állattartás kegyetlenségére hívja fel a figyelmet : https://www.dominionmovement.com/watch

(#52) Kasya


Kasya
nagyúr

Volt idom ranezni erre a műhusra:
Tehat a BK-nak jelenleg ketto husmentes "hus" termeke van. Egy az USA piacon, es egy az EU piacon.

Az USA-ban Impossible burger neven furt, ami nem egyenlo a Rebel burgerrel. Az Impossible burgergben GM eleszto altal szintetizalt "heme" van (leghemoglobin). Allitolag ez felelos a husnak a "hus-izeert".

Az EU-ban a GMO tilalom miatt nem tudták egyelore engedelyezni az Impossible burgert, ezert tunt jo alternativanak a Rebel. Ez viszont tojas alapu majonezt tartalmaz, tehat nem vega, csak vegan.

Vagyis semmi ujdonsag nincs a Rebelben, csak jokor van jo helyen jo idoben, vagyis reakcio a piaci igenyekre. A muhus megnevezes pedig teljesen helytelen...

[ Szerkesztve ]

(#53) t72killer válasza Kasya (#52) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Akkor ez olyasmi, mint a tej helyett árult "reggeli ital"?

Egyébként ha kb hús ízű és állagú készítménnyel tudnak olyan milliókat etetni, akiknek az igényszintje valahol a disznó és a galamb között húzódik, máris nyert a bolygó.

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#54) Kasya válasza kk75 (#51) üzenetére


Kasya
nagyúr

Nem eszek egyaltalan ausztral hust, de ajanlom latogass el egy europai allattenyesztesi telepre (akar itthon is).

(#55) Kasya válasza t72killer (#53) üzenetére


Kasya
nagyúr

A reggeli ital tej permeatum, -iro, -savo amelyek a tejfeldolgozas alatt kepzodo vegtermekek. Tehat annak van koze a tejhez :D

Ennek a Rebel szojapogácsának semmi koze a hushoz. Egy vicc. Valamint azzal, hogy nem merik kerni sem az OKO, sem a GMO mentes bilétát, bennem ott van a kerdes, hogy:
- milyen fenntarthato gazdasagokbol szarmazik az alapanyag
- van e benne import szoja (ami ugye GM)

Nem mintha a GMO barmi negativumot jelentene szamomra, de ha az lenne benne es nem hallgatnak el, szvsz a media szepen felkapna. Ugyanakkor nem kotelesek errol nyilatkozni.
A nepesseg szepen fel van tuzelve a GM növények ellen. Igy nagy kapufa lenne, ha nem hasznalnak ki a GMT-tol mentes pogacsa marketing erteket. Tekintve hogy ezt nem teszik, feltelezem a szoja eredete vagy nem ismert, vagy kulfoldi import (is).

[ Szerkesztve ]

(#56) t72killer válasza Kasya (#55) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Hátigen, az őserdőkivágás árán termelt D-Amerikai szója ökolábnyoma felvet néhány kérdést. Valószínű jobb az ugyanonnan hozott marhánál, de még messze nem "zöld".

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#57) Kasya válasza t72killer (#56) üzenetére


Kasya
nagyúr

Arrol, hogy egy allam az oserdokivagast engedelyezi (vagy nem tesz ellene semmit), arrol sokat nem tehetunk, de a szoja sem tehet rola. Erdekelne, hogy egy erdos teruleten milyen termeseredmenyek lesznek, mert tudtommal erdo irtasa utan evekig nem gazdasagos szantofoldi novenyeket termeszteni. Ezen a GM szoja sem segit.

Szerintem mindegy is a szoja. Bolivia es tsi. a penzt hajtjak. Elony a fabol, a fa helyen meg olyan gazdasagi noveny, aminek piaca van.

(#58) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Erőt vett rajtam a kíváncsiság és megkóstoltam a Rebel Whoopert. Mivel páran írták, hogy alig lehet megkülönböztetni ezért eredetileg vaktesztet terveztünk, de aztán végül csak úgy egyedül ettem egy szendvicset. Már az első harapásnál éreztem, hogy felesleges is lett volna, mert tízből tízszer kiszúrnám, hogy ez nem olyan. Egyébként amíg amíg a hagyma és a szószok elfedik az ízét, addig majdnem ehető, kábé a gyorsfagyasztott budget húsból sült strandburger ízélményét nyújtja. Lehet egy olyannal összehasonlítva már nem mondtam volna meg, hogy melyik a húsos, bár egy ilyen budget "húskészítmény"-ben sincs sokkal több hús, mint ebben. Az utolsó pár falatra viszont már nem jutott szósz meg zöldség, ott azért komoly kihívások elé állított a termék, de végül sikerült úgy visszaköpködnöm a papírzacskóba, hogy nem keltettem túl nagy megbotránkozást a buszmegállóban. Utánaküldtem egy sajtburgert csak hogy legyen összehasonlítási alapom is. Az se volt egy gasztronómiai élmény, de az azért rendben volt.
Marketingszempontból egyébként igazán jelesnek tartom a dolgot, hiszen az eddigi nem túl magas minőségű, de azért egész tűrhető marhahúspogijuk helyett valami budget gabonakészítményt tudnak eladni ugyanazon az áron, miközben valószínűleg a termelés felfuttásával még olcsóbbra is kijönnek majd vele mint pl: a Tesco sajátmárkás. És még (lásd az Index cikket) van aki örül is neki, hogy nem drágább, mint a rendes. :D

(#59) t72killer válasza Kisgépkezelő (#58) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A franciák úgy tesztelik az új TGV-ket, hogy a tervezőbizottságnak kötelező egy kört mennie a vonattal. Ezesetben a marketing-osztályt és az igazgatótanácsot kötelezném rá, hogy a saját terméküket egyék.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#60) Kisgépkezelő válasza t72killer (#59) üzenetére


Kisgépkezelő
senior tag

Annyira nem rossz, hogy ne bírnának belőle megenni egyet. Nagyjából a strandokon árult mirelithúsból sütött burger szintjét azért megüti szerintem. Az állagjavítók, aromák és ízfokozók ízének elfedése terén azért "Magyarország jobban teljesít", mert nálunk egy kis csalamádéval is szokás tuningolni a szendvicset. Ezt még eltanulhatnák tőlünk. :D

[ Szerkesztve ]

(#61) Kasya válasza Kisgépkezelő (#58) üzenetére


Kasya
nagyúr

Magyarosi Csaba múlt héten csinált egy nyílt tesztet. Érdemes megnézni a videojat. Ott is 28-can tudtak megmondani, hogy melyik az igazi, 7-en nem, vagy csak azért szavazott a vegara, mert az vega.

És erre még azt merte mondani a vlogger, hogy alig van kulonbseg :D

Majd lesz itt is limitalt kiadas, ami magyaros...ott teletoljak majd csalamadeval. "A marketing osztaly kedveli a hozzaszolasodat" ;]

[ Szerkesztve ]

(#62) mephi666 válasza Kisgépkezelő (#60) üzenetére


mephi666
nagyúr

uhh, ezek a mirelit húsok még brutálisan túl vannak árazva amúgy... ha otthon arra vetemedik az ember, hogy hamburgert süssön, pillanatok alatt össze lehet rakni a húspogácsát, aminek sütés közben olyan illata van, hogy garantáltan patakokban fog folyni a nyála :DDD csomószor sütöttem már disznóhúsból és nem nagyon kellett kidobni belőle :D ...hagyma, tojás, só, bors, ketchup, mustár... kb ennyivel elég is fűszerezni

nálunk gyorséttermeket összehasonlítva a bk az utolsó helyen áll... mcdonalds/kfc kb egy szinten: mekiben a spicy sertésburger a nagy kedvenc, kfc-ben meg xl kosarat szoktunk néha venni (abból másnapra is szokott maradni, akkora mennyiség) ...itt ahogy pár éve megnyitott a bk, kíváncsiságból bevásároltam náluk, de végén megegyeztünk otthon, hogy "nagyon éhesen éhséget csillapítani egynek elment, de ha választanunk kell legközelebb, akkor a másik 2-re szavazunk"

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#63) Kisgépkezelő válasza mephi666 (#62) üzenetére


Kisgépkezelő
senior tag

Hagyma, tojás, só, bors, ketchup, mustár, az így bele a nyers húsba? :U

(#64) szebe válasza Kisgépkezelő (#63) üzenetére


szebe
őstag

Azt mifelénk fasírozottnak hívják, főleg ha disznóból készül ;]

Természetesen szubjektív dolgok ezek, a hamburger nálam kizárólag marha, sütéskor só-bors rá és ennyi.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#65) mephi666 válasza szebe (#64) üzenetére


mephi666
nagyúr

+63: ja, majdnem fasírozott, csak a mustár sokat módosít az ízén :K marhát általában pörköltnek veszünk, nem szoktam darálni... disznóból szoktam venni lapockát/combot egészben, otthon tökéletesre tisztítom és azt daráljuk/fagyasztjuk... (bolti daráltban mindig vannak porc és csontdarabok, rühellem ha ennék egy jóízűt és ezek ropognak a fogam alatt)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#66) Hieronymus válasza szebe (#64) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Így van. Darált hús, só, bors. (A titkos összetevő egy késhegynyi kurkuma a húsba keverve.)
Már azt sem értem meg, miért vásárolnak az emberek előkészített hamburgerhúst a sütéshez.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#67) solfilo válasza Hieronymus (#66) üzenetére


solfilo
veterán

Kurkuma? Ezt ki fogom próbálni. :)

solfilo

(#68) Hieronymus válasza solfilo (#67) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Csak óvatosan!
Kiváló ízfokozó. Ma már egyes daganatos betegségek kezelésében is utat talált magának. De túladagolva bélproblémákat okozhat.
Minden ételhez hozzáadható, ahol nem gond a sárga szín. Nincs saját íze, csak ráerősít az eredeti ízekre.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#69) Chaser válasza Hieronymus (#68) üzenetére


Chaser
titán

én is kipróbálom, nem hallottam róla, tittaszégyen' ( :

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#70) Rimuru


Rimuru
veterán

Nem ilyen cuccokon elek.
Ugyanolyan mint az "igazi", szerintem vakteszten se mondanam meg melyik muhus az igazi hus... :)

Vigyázat, csalok!

(#72) t72killer válasza Lauda (#71) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez mitől jövő? 15évvel ezelőtt véletlen egy "reggeli ital" nevű gyönyörhöz volt szerencsém. +akkoriban is volt már a teszkóban Csízió "sajt" - elég gány ízvilággal.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#73) UnA válasza t72killer (#72) üzenetére


UnA
Korrektor

Akkor inkább műpunci.... nem, abból is legyen valódi. :K

(#74) t72killer válasza UnA (#73) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

20 év múlva azt is "újrafeltalálja" valaki...

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#75) Hieronymus válasza t72killer (#72) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Sikerül feltalálni azt ami évtizedek óta létezik. Az olaj és a víz emulzióvá keverhető. Ezt használják például a gépi forgácsolás esetében kenő- és hűtőfolyadéknak.

Jó étvágyat hozzá.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#76) Lauda


Lauda
félisten

Lidl növényi alapú burgerpogácsa 5282ft/kg-ért? Esetleg növényi vegán készítmény darált hús helyett 4360ft/kg-ért? Aha. :U

[ Szerkesztve ]

(#77) UnA válasza Lauda (#76) üzenetére


UnA
Korrektor

Valamit valamiért. ;)

Ha vegán vagy, akkor csomó dolog alapból lehúzós árban van, és ez a gyártás egy elég bonyolult eljárás (éppen ezért nem tetszik nekem), vagyis ezt meg kell fizetni valahol.

(#78) Hieronymus válasza UnA (#77) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ráadásul a darált hús szerű valamiből hamburger hússzerű valamit kell préselni.
A só és a bors is drága. Ötven grammal kevesebb anyag szinte ajándék a többlet költségek mellett, azonos áron.

Jó étvágyat a next level termékekhez.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#79) Chaser válasza Lauda (#76) üzenetére


Chaser
titán

nem tudom milyen íze lehet, de tippre karfiolból , tojásból, fűszerekből, zsemlemorzsából finomabbat csinálok :)

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#80) Vladi válasza Hieronymus (#78) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

A só nem gond, de miért nincs orosz vodka szintetikus bors? :F

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#81) updog


updog
senior tag

Na, megkóstoltam ezt a Rebel Whoppert a BK-nél. Az az igazság, hogy nem sok különbséget fedeztem fel pl. egy sima Whopperhez képest (vettem egy olyat is a biztonság kedvéért :D), se ízre, se állagra.

Persze nem nyújtotta egy igazi, szaftos, húsos burger fílingjét, de hát a BK semelyik szendvicse nem nyújtja azt ;] Úgyhogy azt is mondhatjuk, nem csalódtam.

Megnézném azért egy normális, kézműves burgerben úgy, hogy minden más ugyanolyan jó minőségű, csak a 18 dekás Angus helyett egy ilyen pogácsa lenne. Na az lenne a teszt :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#82) Kergeboci válasza updog (#81) üzenetére


Kergeboci
tag

én vakteszten egyből megmondtam melyik hús és melyik nem. Még ha a sima whooper hús nem is egy gasztro élmény, azért a füstössége, zsírossága (értsd jól), azonnal kiemelte a rebelhez képest.

Ahogy írtad, a sima whooperrel együtt, ez is a nyugodtan kihagyható kategória (lehet a sima vega burgerjük többet ér, majd pár év múlva megkóstolom azt is :D)

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#83) solfilo


solfilo
veterán

No, megkóstoltam én is végre. Én is érzem a különbséget ez és a húsos között, de bejött, fogok még ilyet rendelni. :)

solfilo

(#85) Alg


Alg
veterán

Ja hogy BK... na igen, ott a normál "hús"pogácsának sincs húsíze, szóval amíg ugyanúgy fűszerezik kb. darált cipőtalpat is rakhatnának bele.

Bécsben amúgy többször ettük, szeretjük is a Swing Kitchen-féle műhús-burgert, veri is az összes gyorskajáldás megoldást, de egy jól elkészített valódi burgernek a nyomába sem ér, egyszerűen hiányzik belőle a marhahús-íz.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#86) zoo8800 válasza solfilo (#83) üzenetére


zoo8800
veterán

Nekem továbbra is bejön a Rebel, leszámítva azt a problémát, hogy nem lakok jól vele. Kellene egy dupla Rebel Whopper, vagy valami még kiadósabb Rebel, mert egy szendvicstől falnak megyek. Tegnap habzsidőzsi volt, Bacon King menüt ettem, azzal már kibírom estig... valami hasonló kellene Rebelből.

rip and tear, until it is done

(#87) solfilo válasza zoo8800 (#86) üzenetére


solfilo
veterán

Egyetértek, valami kiadósabbat én is el tudnék képzelni belőle. (Rebel kóstoláskor egy Whopper Jr is landolt a tálcán :D )

[ Szerkesztve ]

solfilo

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.