- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
Lefuttattam.
Ilyen 6-10 MB-tal nőttek az írási értékek, de az olvasás meg csökkent 5-10%-kal.
De ez lehet mérési pontatlanság, win megy alatta, stb. Tehát nem ez volt a gond.
Esetleg a drivert visszaállítsam szabványos ahci-re? -
Márton
nagyúr
Köszi a választ.
Eltolás rendben van. Közben olvastam, hogy a mérésre AS SSD helyett, inkább a Crystal Diskmark ajánlott. Ez egy picit többet mutat, de akkor is kb. 300-at kéne írnia ennek az ssd-nek. Úgy rémlik új korában (jó pár éve) meg is volt.
Ez a Diskfresh megy a futó rendszermeghajtón is? Csak egy 64 gigás C: van ezen.
-
dugo_
veterán
Nem kéne ilyen gondot okoznia.
SSDOK mit mutat? A partícióeltolásnak jónak kell lennie, arra érzékeny az SSD. (Jobb alul a programban).
A 840 EVO-k lassulási problémájánál volt egy Diskfresh progi, ez cellánként végigolvasta és újraírta az adatokat, hogy a lecsökkent cellafeszültség miatti lassulást megakadályozza a firmware-es frissítés előtt. A 830-nál nem tudok ilyen problémáról, de nem kerül semmibe lefuttatni.
Ezen felül nekem laptopnál okozott lassulást a BGA forrasztott déli híd haldoklása, amit először én is SSD hibának hittem...
A továbbiakat szerintem ide írd, nagyobb az olvasottság: Flash SSD topik
-
Márton
nagyúr
Ha egyszer túl sokat írtam egy ssd-re, pl. már csak 1GB hely maradt, de utána töröltem és ismét szabad a meghajtó min. 10-15%-a, akkor ez a dolog járt bármi hátránnyal? Lehet emiatt sebességcsökkenés például? TRIM természetesen van és engedélyezve.
Gyanús, hogy az AS SSD 80MB/s szekvenciális írást mér egy 830-as Samsung 64GB-ra, ami sata3-on van ahci módban. Mintha újkorában többszáz MB-tal írt volna..köszi!
-
sfefe
addikt
Sziasztok!
Gigap35 ds3r 2.1 lapom van es ha a biosban a sata raid/ahci mode-ot ahci re allitom es mentem a biost ugye ujraindul a gep. Inditasnal ugye irja a procit a memot stb es a kovetkezo ablaknal viszon megall az egesz csak villog a kurzor es ennyi nem megy tovabb..
Ha nem allitom ahci-re akkor fel tudom tenni a wint de ide lesz ugye...
Miert all le a gep ujrainditasnal amint atallitom ahci-re?xeon proci van benne ehhez valo bios-al lehet ez a gondja?
Koszi
sfefe -
Bodor
veterán
válasz
zoltannagy #322 üzenetére
Szia!
Azt javaslom, hogy egyszerűen csak olvasd el a téma indító cikket, ott leírtam minden kérdésedre a választ!
-
zoltannagy
aktív tag
Sziasztok!
Ma veszem át az i5-ös gépemet amihez rendeltem egy Kingstone 120 GB-os SSD-t (nekem ez is nagy szám mert elég régi gépem volt már).
Olvastam már minden félét hol azt hogy lekell húzni róla a többi HDD-d vagy felesleges és a Biosban sem kell állítani semmit sem. Csak simán belerakom az SSD-t és mehet a Win7 telepítés (lemezről) vagy valóban kell figyelni valamire a Biosban pl?
Köszönöm! -
Valkűr
addikt
Közben megoldotam, vettem windows 10 oprendszert...
-
Valkűr
addikt
Sziasztok ! Kellene némi segitség. Vettem egy asus b450 alsplapot, bele egy amd ryzen 5 2600 procit. Szeretném feltelepíteni a windows 7 oprendszert. A biosban működik a gépre kötött egér és klavi is, de mikor belép és elindul a windows telepítés és bedobja a nyelv kiválasztása etc ablakot akkor az egér és a klaviatura nem működik, nem tudom kivalasztani a lehetőséget és elinditani a telepitést. Mi lehet az oka ennek, már tiszta ideg vagyok. Eddig sehol nem kaptam választ a kérdésemre, már nem tudom hol tegyem fek.
-
kopirnyo_hun
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy 970 evo ssd-t és minden szép és jó, azt leszámítva hogy mióta ujraraktam a gépet, a rajta lévő fényképek megnyitása, és a köztük történő váltás elképesztően lasssan, akadva történik. Próbáltam utána menni addig eljutottam hogy az előtöltést kikapcsoltam. A SM szerint a TRIM megy a RAPID mod nem (1022 hiba) de ez elvileg a ryzen és az AM4 sajátossága. Járt már így valaki? Mitől ilyen lassú egy alapszintü művelet?
-
aignac
csendes tag
Sziasztok!
Nemrégiben vettem egy ssd-t és a cikk alapján próbáltam telepíteni. Azonban nem tudtam telepíteni tisztán a windows 10-et (pendrivról)
AHCI módban ugyan úgy megszakadta telepítés, mint IDE módban:
[kép]illetve, ha véletlen sikerült feltelepíteni az első windows indításnál kékhalált kaptam vagy a következő üzenetet (egyszer se töltött be a rendszer):
[kép]AHCI módban a hdd-n lévő oprendszer betöltése (visszadugás után) közben is kékhalálom volt.
2 nap szenvedés után a klónozás mellett döntöttem és a Paragon Migrate OS to SSD™ 4.0 program segítségével sikerült klónoznom.
A bios beállítások:
[kép]
Amennyiben a "PCH SATA Contorol Modot"-t is ACHI-ra rakom minden esetben (HDD-ről vagy SSD-ről történő bootolsá esetén is) kékhalált kapok rendszer indítás közben. Szerencsére ilyenkor a windows ki tudj a javítani a hibát, a hibaelhárítás során (miután visszarakom IDE-re).A bios verzióm a legújabb, nemrég frissítettem le (kékhalál problémák voltak a géppel). Az integrált hálókártyával és néhány usb portal is gondok voltak ez előtt (nem működtek vagy szórták a kékhalálokat).
Jelenleg stabilan működik a rendszer, a klónozás eredményei:
Egyelőre nem akarok új alaplapot venni, gondolom hosszú távon nem úszom meg
Mit javasoltok, próbáljam máshogy telepíteni, vagy maradhat így a dolog? Első találkozásom ssd-vel és nekem így is hihetetlen gyorsnak tűnik. -
huby80
senior tag
válasz
King Unique #315 üzenetére
Köszönöm
-
King Unique
titán
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
A cikk az újabb Windows-verziókra vonatkozik, amibe nyilván a 10-es is beletartozik. Vagyis annál sem kell erővel semmit letiltani, áthelyezni, átállítani stb., csak azért mert SSD-re települt. Max. a cikkben említett néhány dolgot ellenőrizni, illetve opcionálisan pl. a hibernálást és lapozófájl méretét állítgatni.
Egyébként az ilyen topikok egy idő után eleve kihalnak és célszerűbb inkább egy aktívabb topikban feltenni a kérdéseket. Vagyis jelen esetben pl. a Flash SSD, vagy a Windows 10 topikban kellett volna.
-
huby80
senior tag
Sziasztok
Ma akarok windows 10-et telepiteni samsng 850 pro ra windows10 be is atkell állogatni mindenfélét vagy ez már "önállo" és csak használni kell az ssd-t? -
Clever0
senior tag
Az egyik netes találat a Samsung_Magician_v.3.2 volt, ami még xp-n is fut. Az jó valamire? Eddig az OS optimalizálóban kikapcsolta a Super fetch-et és az Indexing service-t.
-
dugo_
veterán
Elég gyorsan le fog lassulni az SSD és a cellák élettartama is egyenetlenül romlik.
Manuálisan kell TRIM-elned időnként. Erre jók az alábbi progik:
O&O Defrag Professional 17.5, Diskeeper with HyperfastEgyiket sem használtam még, olvass utána.
Az megint más kérdés, hogy XP-t biztonsági szempontokból sem célszerű használni, ha netre van engedve a gép.
-
Clever0
senior tag
Letöltöttem a javasolt SSDOK programot a mediafire oldaláról, de a zip kicsomagolásához jelszót kér. Mi a titok?
-
azolajos
újonc
Windows 7 operációs rendszerrel Epson BJC 30 nyomtató használata.
Sziasztok!
Segítséget kérek Win 7 oprenceren való odaillő driver nélküli nyomtató használathoz. A korábbi Win 7-tel tudtam használni a Canon bjc 30 mobilnyomtatót, de a rendszer újra telepítése óta nincs a Win által felkínált driverek között megfelelő és a netről sem tudom vírusmentesen levadászni. Mi ilyenkor a teendő?
Segítséget előre is köszönöm!
-
Bodor
veterán
Sziasztok! Tudja valaki, hogy mily módon lehet eltávolítani a frissítés után a sajátgép mappákból a 3D objektum mappát? A többi mappára van reg fájl, de erre még nem találtam.
-
hatter
tag
Sziasztok!
Tegnap este telepítettem volna egy Win7x64-et azonban valamiért nem engedte:
[kép1]
[kép2]Volt rajta egy másik OS, azt a partíciót itt a Win7 telepítőben formáztam, majd a partíciót töröltem és újra létrehoztam és megint formáztam de akkor sem jó. Azt a sok kis partíciót meg nem mertem letörölni amiket láthattok nehogy baj legyen. Köszönöm az segítő hsz-ket!
-
GmailOutlook
tag
válasz
King Unique #298 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
-
King Unique
titán
válasz
GmailOutlook #297 üzenetére
Nyugodtan lehet több részre particionálni az SSD-t, illetve a másik topikban már válaszoltak ez ügyben.
Egyébként egyazon kérdést elég 1 topikban feltenni, mint már korábban említve volt.
-
GmailOutlook
tag
válasz
King Unique #296 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Igen, később találtam meg a másik topicot és láttam, hogy pörgősebb azért tettem be oda is.
De elég ellentmondásos számomra még ez az egész főleg az alábbiak tükrében. (Ezt (is) már betettem a másik topicba is).Azt mondták nekem egy számítógép szaküzletben 2 napja, hogy az SSD-t tilos partícionálni mert lerövidíti az élettartamát.
Valaki szerint lehet, valaki szerint meg tilos? Most akkor melyik az igaz???Ha lehet partícionálni és pl. lesz egy 100 GB-os C: partícióm amin a 40-60 GB méretű op.rendszer és egyéb szoftverek vannak és van egy 400 GB-os D: partícióm a dokumentumoknak.
A C: meghajtó sokat lesz használatban a szoftverek miatt. Így a C: esetleg jóval hamarabb el fog használódni? Ahogy már korábban kérdeztem ez a 60 GB-nyi adat kizárólag a C: partíció 100 GB-os területén belül tud mozogni, vagy az SSD teljes területén?„Napjaink SSD-i (legalábbis a többségük) statikus wear levelinget használ. Mint az a nevéből talán kitalálható, ez azt jelenti, hogy az algoritmus a statikus adatokat is folyamatosan mozgatja. Ez azzal az előnnyel jár, hogy az SSD teljes felülete egyidőben válik írhatatlanná…”
https://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/wear_leveling.html„Az SSD-k esetében el kell felejteni azt a belénk rögzült képet, amit a töredezettségmentesítő programokban látni, amikor a merevlemezt szeretnénk optimalizálni, az SSD nem úgy működik, mint a HDD, hogy a tányér külső peremétől befelé íródnak fel az adatok, hanem az SSD vezérlője szétszórja az adatokat "mindenfelé", pontosabban lehetőleg egyenletesen a NAND-ok között.”
https://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/wear_leveling.htmlEz esetben elképzelhető, hogy ha létrehozok 2 partíciót az SSD-n, akkor az a 2 partíció nem lesz fizikailag elkülönítve az SSD-n (mint a Winchesteren), hanem ez olyan mintha 2 könyvtárat hoznék létre? És pl. az egyik könyvtárhoz tatozó adatok szanaszét szórva vannak tárolva az SSD-n fizikailag és csak meg van címkézve, hogy a C: partícióhoz tartozik és a wear leveling a teljes SSD-n mozgatja az adatokat?
Vagy esetleg mégis, fizikailag elkülönítve és elszeparálva egymástól hoz létre az SSD-n egy C: meg egy D: partíciót, ami fixen egy adott helyen marad az SSD-n?
-
King Unique
titán
válasz
GmailOutlook #294 üzenetére
Üdv!
• A rendszernek nyilván nem kell ekkora tárhely, szóval célszerű felosztani. Valamint így újratelepítésnél az adatpartíciót sem kell majd piszkálni, hanem elég csak a C-t. Továbbá le lehet majd menteni / klónozni külön csak a rendszert és nem kell a teljes lemezt.
• Azt neked kell tudnod, hogy mekkora rendszerpartícióra van szükséged. Ha nem lesz rajta sok program, akkor akár 35 - 50 GB is elegendő. De amúgy inkább legyen kicsivel több, mint kevesebb, szóval pl. 60 - 100(+) GB. Az adatpartíció (D) mérete meg adja magát, mármint a maradék tárterület.
• A sok / kevés eleve az egyéni igényektől is függ. De pl. a folyamatos build upgrade-ek miatt sem érdemes kicentizni, hacsak nem csinálsz minden alkalommal tiszta telepítést. Bár az előbbi a jövőben elvileg változhat.
• A topik témáját adó cikkben le vannak írva részletesen a dolgok az eltolásról (alignálás), a szabad hely kérdéséről stb. Előbbivel normál esetben nem is kell foglalkozni, mivel az újabb Windows telepítők eleve megfelelően csinálják meg. Illetve attól, hogy több partícióra osztod lemezt, még az eltolás normál esetben rendben lesz mindegyiknél.
Egyébként legközelebb inkább a pörgősebb topikok valamelyikében kellene az ilyeneket megkérdezni! Ott van pl. Flash SSD, illetve a Windows 10 topik. Sőt, ahogy nézem az előbbibe is beraktad ugyanezt a kérdést. Viszont elég lett volna csak 1 topikban megkérdezni!
-
GmailOutlook
tag
Sziasztok!
- Tudnátok abban segíteni, hogy egy vadi új 512 GB-os SSD-t van értelme kétfelé partícionálni C:-re és D:-re?(Azért kérdés a kérdés, mert nem tudom hogy a laptopom ami most 5,5 éves még meddig bírja. És ha 1-2 éve múlva megadja magát akkor egy másik gépbe átszerelve az SSD-t, az oprendszert újra kell telepíteni és gondolom egyszerűbb, ha külön vannak a programok a C:-n?)
Amennyiben igen, úgy:
- Mekkora legyen a C: és mekkora a D: partíció? (Win10 + Office 365 megy majd rá.)
- C:-re pl. 100GB? Sok vagy kevés?
- Partícionálás nem érinti negatívan az SSD élettartamát? Gondolok itt a partícióeltolásra (alignálásra), hogy „vándoroltatja” az adatokat. Ez esetben a C: tartalma azaz a programok csak a C:-n belül mozognak, vándorolnak? Vagy a C: és a D: tartalma is egyben vándorol az SSD teljes egészén? -
Zsocz
csendes tag
Ha gyorsan meghalna egy SSD akkor nem adnának rá 3 meg 5 év garanciát
Nagyon megéri egy régi laptopba is tenni , sokat segít -
ZooLLeR
tag
Bocsi,elnéztem
-
jeni
félisten
Szia!
PCie NVMe m.2 vonalon is lesz valami fejlesztés az SSDOK esetén?
Delock Pcie adapter-Intel 600P párosításra nem működik az SSDOk program. -
Bodor
veterán
válasz
titanium011 #288 üzenetére
100 MB-os partícióval nincs gond, de az alignálással igen. Ha a cikkben nem találtál választ, akkor még egy olvasnivaló
-
titanium011
tag
Udv urak.
Asus laptopba kerult egy kingston v300 ssd win7 felment ra, de olvastam hogy megfeleloen kell alignalni. Pontosabban hogy a meghajto meretet osztani kell 4096al es a paros szamot kapunk akkor jol van beallitva. Nalam nem egesz erteket ad vissza es telepiteskor csinal a rendszernek egy 100mb-os teruletet gondolom ez a gond. Ahci beallitva uefi boot kilove. Valami tipp mit kene allitani h jo legyen?
-
Naked
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 60 gigás ssd-m amin csak a rendszer van! Szoktam Hd sentinellel figyelgetni és van, hogy naponta 5-6 gigával nől az összes írt adatmennyiség! Ez mennyire normális?
-
ny.erno
tag
Sziasztok!
Akadt egy kis probléma, amire remélem, hogy itt megoldásra találok.
Most álltam át egy kis ssd-ről egy nagyobbra. Az ssd mellett van egy 2 terrás hdd, amin csak tárolok illetve egy 500 gigás, amire a programokat szoktam telepíteni. Az új ssdvel felismeri a gép a 2 terrás hdd-t, de az 500 gigásat alapból nem. Számítógép > kezelésnél külön lemezenként ismeri fel 2 részre bontva (pont úgy, hogy az egyik terület a szabad terület, a másik pedig a foglalt). Ha hozzájuk rendelek meghajtó azonosítót, akkor mindenképpen formázni akarja. Azt viszont nem szeretném.. Létezik valami megoldás? Számít az, hogy éppen nem volt bekötve az 500 gigás a windows telepítése alatt?Előre is köszönöm nektek!
-
lordring
aktív tag
Jó reggelt! Hajnal 3-ig bajlódtam az új SSD-mmel (Transcend SSD270S), hátha van valakinek ötlete.
Alaplap egy Gigabyte EP41-UD3L, nincs a BIOS-ban külön AHCI állítási mód, de ettől még mennie kellene. Szóval Win10 normálisan feltelepszik, telepítés közbeni restartok is ok. Aztán amikor először feláll a rendszer, dolgozok benne, telepítem a VGA drivert, stb, restart és onnantól kezdve sehogy nem bootol be. Vagy világos kék képernyőn Inaccesible booting device hiba van, vagy boot közben megáll egy fekete screen közben és úgy marad. Próbáltam már a telepítő Indítási javítás funkcióját és parancssorból a Bottrec / rebuild parancsot, eredmény nélkül. -
bartucz911
tag
Sziasztok
Van egy ilyen összeállításom: i5 4440, GTX960 4GB, WD 1TB EZRX, SAMSUNG PRO SSD 128 GB.
Játékra lenne használva valószínűleg win8 vagy win10 alatt. Az lenne a kérdésem hogy milyen beállításokat javasoltok, illetve milyen használatot? Alapjában úgy gondoltam hogy az SSD-n a windows van csak a játékok meg adatok a HDD_ről mennének. -
nexusking
aktív tag
Az előbbinél sokkal fontosabb problémám akadt:
Ezeket csináltam:
DVD írót, HDD-t lehúztam az alaplapról, és az SSD-t pedig bedugtam, és a tápba is.
A biost alapra állítottam, és a SATA konfigurációt AHCI-re állítottam. A bios verzió a legfrissebb.
4gigás pendrájvra Rufus programmal GPT partíciós sémával és FAT32 rendszerrel megírtam a telepítőt.
A biosban látom az SSD-t, tehát felismerte.
A boot sorrendben az USB 2.0 Device van első helyen.
A bois post message (asszem így hívják) után fekete képernyő van és egy villogó space vonal, semmi más.
A post message-ben azt írja, hogy "USB Mass Storage Device Detected" tehát észleli a pendrájvot.Próbálkoztam már azzal, hogy visszadugtam a hdd-t, visszaállítottam ahci-ről ide-ra a biost, és a windows lemezkezelőben online-ra raktam az SSD-t. Más ötletem sajnos nincsen, segítsetek kérlek.
-
nexusking
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy Samsung 850 Evo SSD-t, és adtak hozzá egy CD-t, amin egy Samsung Magician program van. Ha a cikkben leírtak szerint járok el, attól még rakjam fel ezt a programot, vagy fölösleges? -
Kobe
veterán
sziasztok
Intel SSD van a notimban az oprendszernek, minden a beállítások szerint megy.
Igazából a kondícióról és romlásról szeretnék többet megtudni, h kb mi befolyásolja....perpill98%nak mutatja HDSentinel, ezt kb 1.5 év aktív használat után kapta.....van valami határ ami alatt használhatatlanná válik, mint pl a vinyóknál? ha igen az hány %nál van?
illetve lehet-e érdemes-e egyéb intézkedést tenni a romlás lassítása érdekében .... -
Visszatalálós.
-
Bodor
veterán
válasz
Vertigo18 #272 üzenetére
Igen van, kaptál is már választ a másik topikban.
-
Vertigo18
addikt
Hoi!
Dell Latitude D620-ba vettem egy SSD-t, de sehol se találom a 10-es BIOSban az ACHI módot... Ilyenkor mit kell? :/
-
Bodor
veterán
válasz
petruchenko #268 üzenetére
Próbáld meg azt, hogy törölsz minden partíciót ( ne legyen semmilyen módon formázva az SSD) , és dvd-ről telepítesz.
-
Bodor
veterán
válasz
petruchenko #266 üzenetére
Szia!
Milyen hibát ír ki a telepítő?Milyen telepítőt használsz? Ugye eredeti , nem mókolt, valahonnan letöltött?
Miről telepíted? DVD olvasó, vagy pendrive, ha utóbbi akkor USB2-es vagy 3-as?
-
petruchenko
tag
Hello Kollégák!
Szeretnék segítséget kérni.
Van egy régebbi konfigom.
Vettem egy Kingston SSD-t ami a régi HDD helyée lenne,de nem sikerül telepíteni a windows-t(8.1,10)
A Win telepítő sehogy nem tudja particionálni az SSD-t. Próbáltam DOS-ban is, de elméletben megtörtént minden, de gyakorlatban nem képes telepíteni SSD-re.
Kérlek Titeket, hogy segítsetek.
(Alaplapon próbáltam minden módot - SEMMI,
Asrock N68-S lapróll van szó.) -
törölt tag
Tök jó összefoglaló, valamiért csak most láttam meg. (Bár, lehet, korábban is láttam már, csak akkor még nem szerepelt a Windows 10 a címben.) Viszont ha lehet egy javaslatom, frissítsétek azzal, hogy M.2 SSD esetén kell-e, és ha igen, milyen beállításokat kell megtenni.
A Skylake topicban olvastam hogy lehetnek problémák ha az ember nem állítja át csak M.2-re a vezérlőt. Nem tudom, ez általánosságban is igaz-e, vagy csak egy adott alaplapra. Hamarosan mindenesetre kiderítem, mert aktuális lesz.
-
Dino69
aktív tag
Sziasztok.
Annyi problémám lenne hogy, adott egy fél éves Asus X554 LJ laptop, és egy kingston v300-as ssd. Win 8.1/10 nél ha hibernálom vagy alvó módban kapcsolom ki, esetleg lemerül a laptop akkor már nem boot-ol be a rendszer, és csak a reinstall segít. Ez szerintem nem normális, viszont nem jöttem rá a megoldásra sem. A trim működik, ahci módban van, és partíció is korrekt.
Szerintetek mi lehet a baja? -
Gordiann
őstag
Sziasztok!
Hogy tudom visszakapcsolni Windows 10 esetében az indexelést?
Egy régebbi cikk alapján cmd-ben kikapcsoltam egy paranccsal, de nem találom sajnos?
-
darkangel666
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm a segítséged és a Fire/SOUL/CD fórumtársnak is, hogy fáradozásaitokkal ilyen hasznos információkhoz juthatunk és ha gond van akkor van ki segít nekünk
Le a kalappal előttetek
Én most nemsokára akarom építeni: Asrock Z87 Extreme 9 a/c - i7 4790K - 32 GB G.Skill Trident X 2400 MHz CL10-es kombóhoz a 4db Samsung 850 Pro 512GB -os SSD-t és RAID 0-ban használni rendszer meghajtónak..... (a RAID 0-ás rendszernek lesz napi mentése is NAS-ba) és minden blokk épített vizezve lesz Phobya Nova 1080-as szettel + Aquastream XT pumpával + Aquaero XT 5-el mert tuningot is tervezek később, meg Corsair 750D házba lesz, Corsair AX1200i táppal, meg Philips 40" 4K monitorral, meg a még meg sem jelent 2 GPU-s Fury X2 szeretném hozzá..... OS pedig már Win 10 Pro 64 bit van.
Szóval ezzel a kiépítéssel nem leszek sokkal hátrébb SSD gyorsaságban mint ha NVMe-s rendszert építenék ki és az Intel NVMe-s 750 1.2TB SSD-jét venném a többi körítéshez?
Videók vágása meg konvertálások na meg persze a legújabb játékok ultra beállítással 4K-n, kb ez lenne.... Szerintetek kellene a Intel 750-es vagy teljesen jó lesz a Samu 850 Pro 4db x 512 GB RAID 0-ban?
Segítő válaszaitokat előre is köszönöm -
törölt tag
Csak egy UP a topiknak , jól jöhet még ...
-
tonyrulez
őstag
Csak egy észrevétel:
"hogy feleslegesen foglalja-e el a rendszer meghajtón a fizikai RAM méretének megfelelő 75 vagy 100%-át a hiberfil.sys fájl"
Nekem 8GB RAM-om van, a hiberfil.sys pedig csak 3GB. A pagefile.sys tesz ki akkora méretet, mint a RAM mérete. Persze lehetek egyedi eset is, de nekem a hiberfil csak a RAM 38%-át teszi ki -
ƬΛЯΛ
senior tag
Tetszett az írás, köszönöm!
-
MaciG
addikt
üdv.
Most hogy elolvastam az írást, rájöttem már az elején elszúrtam a dolgot, mert nem állítottam AHCI módot a bioszban és most ilyen 200mb/sec körüli írás/olvasási sebességen van a tesztek szerint.
A kérdésem pedig az lenne, hogy tulajdonképpen akkor mi is az amit át kell állítani a windows telepítése előtt?
Itt egy KÉP a bioszrol. Elég csak az elsőt állítani. ? -
verdeX
csendes tag
Sziasztok!
Szüleimnek a számítógépébe vettem egy ssd-t, hogy kicsit gyorsítsam a rendszert. A gép elég régi, Conroe1333-d667 alaplap van benne.
Ellenőriztem a SSDOK-al, és a Portt Mode/Transfer résznél IDE/SATA 2 van írva. A Bios-ba nem tudom átállítani a AHCi-módba, az ssd-n kívül még egy Sata 2-es vinyó van rajta.
Szerintetek Bios frissítéssel megoldódna? -
gabor128
aktív tag
-
válasz
gabor128 #240 üzenetére
Valahonnan az internet bugyrából:
The best explanation I could find was over on Tom’s Hardware where, after much dickery, someone finally offered up a plausible cause: If your BIOS reports the SATA controller first, the Windows 7 installer won’t load an IDE ATAPI driver for optical drives. This would explain why some people can use an IDE drive and others can not.Tehát ha a BIOS a SATA vezérlőt tölti be először, akkor a Windows 7 morog. Biztos nincs egy 4 GB-os pendrive-od, amiről tudnál telepíteni?
-
gabor128
aktív tag
Üdv,
Vettem egy SSD-t és új op. rendszert akartam rá telepíteni, de a telepítés elején problémába ütköztem.
alaplap: Asus P8P67LE
op.r: Win 7
SSD: Kingstone 120GB Hyperx-es.Beállítások:
Csak az ssd van rákötve, meg egy IDE-s DVD író (erről települne az op. rendszer). bios látja az SSD-t, meg a DVD írót.
Elolvastam a leírást. bios load default, majd SATA->ACHI módban van; SMART bekapcsolva. Boot 1st az SSD; 2nd a DVD író.Hibajelenség:
Elindul a telepítő, majd a telepítés elején megáll olyan szöveggel, hogy:
"Egy CD/DVD-meghajtó szükséges eszközillesztője hiányzik. Ha az illesztőprogram hajlékonylemezen CD-n, vagy DVD-n, illetve usb flash meghajtón tlálható. helyezze be a lemezt, vagy csatlakoztassa az eszközt most.Megjegyzés: Ha a Windows telepítési adathordozó a Cd/DVD meghajtóban van, ennek a lépésnek az idejére eltávolíthatja."
Nem értem. Nem találja a dvd író eszközillesztőjét, amelyről épp telepít?
Itt hiába kerestetem vele. Nem találja. Így ki kell lépnem a telepítőből.
Ötlet?
-
HeliumA
aktív tag
Sziasztok!
A lapeszomba (Sony Vaio E15) lecseréltem a HDD-t SSD-re. Ehhez Macrium Reflex programot használtam, ami rendesen le is futott. Ha kicserélem a meghajtókat, hogy csak az SSD legyen a gépben hibaüzenetet ír ki, és nem indul róla a Win8.1, viszont ha usb-ről boot-ol be akkor jó. BIOS-ban kellene valamit átállítanom?
-
mm89
őstag
Sziasztok!
Win 8.1-et telepítettem, fujitsu uh552 laptop, benne kingston sv300s37a/120g ssd.
Töröltem a telepítőben az előzőleg win7 által kreált partíciókat, majd létrehozattam vele egy újat, hogy meg tudja csinálni rendesen a partícióeltolást.
Két ellentmondásba futottam:
1. TRIM
A hd sentinel -ben az információ fülnél az SSD pontban nincs bepipálva semmi, ez nekem azt jelenti, hogy nincs a trim engedélyezve vagy nem tudja az ssd.
Ugyanakkor az ssdok szerint a trim supported és az os is küldi a trim parancsokat.
Most akkor melyiknek higgyek?2. partícióeltolás
Ugye a win 8.1 telepítő végezte a partícionálást.
Így néz ki jelenleg az ssd:
1. elsődleges - 350mb
2. elsődleges 89,72gb
3. kiterjesztett - 21,73gb
Erre a harmadikra írja az ssdok, hogy incorrect a partícióeltolása. Ezen egyébként linux van.
Kell foglalkoznom vele?A válaszokat előre is köszönöm!
-
Rendben, köszi.
Igazából így a BIOS lehet a parás ha megakad, mert ha frissíteni kell valamiért infarktust kapok... inkább beviszem boltba ha ott megáll a tudomány.
Mindenesetre a HDD-s windowst a teljes átállásig még nem változtatom meg, ha kell egyszerűen csak visszadugom
-
Bodor
veterán
válasz
SchumiBácsi #234 üzenetére
Igen, jól működik.
-
Jó kis cikk, ki is nyomtatom win reinstall idejére, feltéve ha meglesz az SSD végre. Mindig halogatódik ezért-azért, de most már kell.
Ha jól veszem ki a cikkből esetemben telepítéshez a következő lépések kellenek:
0: megveszem az SSD-t1.:csak SSD csatlakozik az alaplaphoz win7 telepítése alatt
1/2.: ha csatlakozik, a legalacsonyabb sorszámú SATA csatlakozón2.: Asus P8P67 REV 3.0 alaplapom BIOS beállítása SSD-hez
(BIOS dátuma 2011.06.13)Advanced/SATA Configuration
SATA Mode -> AHCI Mode
S-ATA Controller 0 -> Enhanced
S-ATA Controller 1 -> Enhanced
SMART Status Check -> EnabledAdvanced/OnBorad Devices Configuration
Marvell Storage Controller -> AHCI Mode
Marvell Storage OPROM -> Enabled3.: Windows 7 Professional 64bit telepítő DVD általi particionálás, majd formázás lassan
3/1.: Windows 7 feltelepül, magától beállít mindent ha beállít
3.2.: a HDD világban ezután ment a cipshet driver, ha jól értem az SSD világban már nem kell az alaplapi CD...4.: SSD állapot ellenőrzése, sebességmérés a megadott programokkal
5.: ha ezek sikeresen megvannak, kikapcsolást követően bele kerül a gépbe 2×1TB HDD, a felhasználói programok már onnét települnek, de driver cicoma már nincs.
Ez így jól működik majd? Azért kérdem mert 100% biztosra akarok menni, nincs kedvem haj-tépni 100k kiadás után. Előköszi!
-
Bodor
veterán
válasz
dulifuli77 #232 üzenetére
Egyelőre ne gondolkodj ilyenen, nálad mennie kell a TRIM-nek, csak próbáld megoldani.
-
dulifuli77
csendes tag
azt írtad, hogy a régebbi ssd-re létezik lyan program ami helyettesíti a TRIM-et
-
Bodor
veterán
válasz
dulifuli77 #230 üzenetére
A legújabb SSDOK programot futtatod rendszergazda módban?
Ha biztos, hogy nem tettél fel semmilyen alaplapi vagy chipset driver csomagot, akkor nem tudom mi lehet a probléma.
Próbálkozz ebben a topikban. -
dulifuli77
csendes tag
Az ssdok nem megy ezt írja:
-
Bodor
veterán
válasz
dulifuli77 #227 üzenetére
Ezt olvasd el légy szíves. LINKHa nem oldódott meg a probléma, akkor a 6. pontot is javaslom, tehát dobj ide egy SSDOK képet, hogy lássuk mi van.
-
dulifuli77
csendes tag
Hello, van egy régi ASUS p5ND alaplapom, nem támogatja az AHCI módot. Elolvastam a cikket, majd vettem egy Samsung 840 EVO tip 120 gb ssd-t. beraktam és win7-et telepíttem rá, a bios-ban nem állítottam semmit. fel is ment a rendszer de a hd sentinel azt írja hogy "SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív", az információknál ott a pipa a TRIM támogatása előtt. Megpróbáltam az eszközkezelő IDE vezérlőjében frissíteni, de a kétcsatornás PCI/IDE vezérlő naprakész. Alaplapi drivert, chipshet vezérlőt nem tettem fel. Azonban ha afsutil behavior query disabledeletenotify parancssort végigfuttatom akkor az eredmény 0 tehát elvileg megy a TRIM. Az ssdok prigi pedig el sem indul azt írja nincs compatibilis ssd.
Szóval nem tudom, megy vagy nem megy a TRIM? ha nem mit tegyek? az ssd.-nek mindenképpen kellene ez nem? -
AMD_ok
őstag
válasz
Cucuska2 #225 üzenetére
Igen, ugy volt. Ezert ujraraktam az egeszet, inkabb igy, nem maszatolok mindenfele driverekkel es meg lehet nem is fog mukodni rendesen. Mostmar minden kituno, es nem mellekesen sebessegben hozzatett kb 80 mb/s-et olvasasban, irasban pedig vagy 40 mb/s-et...
Igy mar (read:270 mb/s, write: 250 mb/s) teljesen elegedett vagyok jelenleg, koszi
-
AMD_ok
őstag
Sziasztok
Most vettem egy Crucial M500 240 gb ssd-t. Minden felment, okes, de a szekv. iras/olvasas elmarad a varttol. Konfigom alairasomban, a lenyeg, hogy sata2-es, tehat termeszetesen nem varom el a specben leirt erteket, de a sata2-es maxjahoz kozelit igen. Ezzel szemben az olvasas 190 mega/sec, az iras 220 mega/sec. A cikkben lerirthoz kepest egyetlen problemat latok, hogy IDE modban van a vezerlo, irja a program. Viszont ha atallitom setupban AHCI-re, akkor nem indul a gep. Ez mitol van, es egyaltalan segit e ennek atirasa a sebessegben a sata2-es lapom eseten? (van valami ahci vezerlo driver a laphoz, fel kell ezt tenni, vagy mi a helyzet?)
Koszi a valaszt...
-
SloWater
tag
Hétvégén költöztem win7 HDD-ről win8.1 SSD-re, Bodor kollégának ezúton is köszönöm a cikket, segített
Csont nélkül ment, alignálás, TRIM és minden egyéb rendben.
Sokat olvastam, mire belevágtam és eddig két tanulságot vontam le:
1.
Sata2 képes alaplappal is érezhető előrelépést jelent ez a váltás.2
A 8.1 core verzió DVD-ről történő telepítéshez nincs szükség dupla rétegű DVD-re, az ISO fájl kiiírva is 3,7GB. -
törölt tag
Sziasztok!
Lenne egy furcsa problémám!
Ugy telepítettem ujra a win7-et ahogyan a leírásba szerepelt.
Működött minden flottul! Sebességteszt is jo lett a samsung evo 840-en amire a rendszert tettem.
Ezután visszakötöttem a régi sima winyot is WD green power ...
Indítanám a gépet és adja a hibaüzenetet: "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"Probáltam átdugdosni a kábeleket, boot sorrendet változtatni ....szinte mindent végigzongoráztam a boot menüben , de semmi eredménye.
Minden alkatrész ujnak mondható!
Eddig semmi gondom nem volt vele.Volt már ezen az ssd-n win7 csak akkor nem állitottam át biosba ahogy a cikkben irták és nem volt vele gond.
De most nem is látja.Lenne valakinek ötlete ?
Segítségeteket előre is köszönöm !*helyesbítenék! Biosba látja a meghajtókat csak nem hajlandó bebootolni semmiről
-
Bodor
veterán
Azt látom, amit Te is láthatsz, hogy 18 hónap alatt 2%-ot csökkent a kondíciója az SSD-nek, ami valljuk be elég kevés, szóval felesleges kímélni. Annál is inkább, hogy ez a típus nagyon tartós és jól sikerült, szóval még használhatod nagyon sokáig, mint láthatod az 4.2 TB meg sem kottyant neki.
Nyugodtan használd az SSD-t az cikkben leírtak szerint, hidd el. -
embe
nagyúr
Sikerült beindítani a gépet. bár küszködtem az új lap usb portjával.
Tehát az SSD-t 2012. szeptembere óta használom, eszerint a protokoll szerint beállítva.
Ez idő alatt volt vagy 4x újra telepítve a windows, illetve az ssd-n játékok voltak. Ma már csak a BF4 van rajta, de ha újra telepítem ( amit nem ártana az új lap és proci után ) valszeg ez is a SATA3-as vinyóra kerül.
Mit mond ez neked?Köszi előre is!
-
embe
nagyúr
Hali!
Ebbe a problémába futottam bele. Lehet ez amiatt, hogy már túl variáltam az ssd optimalizálását?
Most jön az új lapom és procim, ( Haswell ) csinálok majd egy tiszta telepítést, és a leírtak szerint fogok eljárni. Akkor ezek szerint elég a TRIM és az AHCI beállítás?
A Temp mappákat és az összes többi marhaságot felejtsem el? -
paisacha
tag
Köszönöm a cikket, még mindig nagyon hasznos és megnyugtató volt (számomra, mint újdonsült ssd használónak)!
-
Bodor
veterán
válasz
Underground2 #202 üzenetére
Idézet a cikkből.
"Ezt a szabad helyet mindegy, hogy particionált, vagy a nélküli helyen hagyjuk meg, a lényeg az, hogy az SSD kapacitásának kb. 15%-a legyen szabadon. Ha több ez a szabad hely, az nem baj."
-
Underground2
tag
halihó
Az érdekelne, hogy azt a 20% amit szabadon kell hagyni az azt jelenti h nem kell leparticionálni az ssd-nek a 20%át? vagy lehet particionálni csak ne használjam?
-
Bodor
veterán
Nem tudom, hogy milyen az alaplapod és az SSD-d, de valószínű, hogy több SATA vezérlő is van a lapon, és az amelyikre dugtad az SSD-t, IDE módban lehet, mert az AS SSD nem szokott tévedni.
Ettől függetlenül, mint a cikkben is írtam - és ahogy a Hard Disk Sentinel is írja - minden rendben van így is.Ha a kérésnek megfelelően a Flash SSD topikba dobsz egy képet az SSDOK és CrystalDiskMark programról, akkor többet látok én is .
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az újabb Windows operációs rendszerek optimális beállítása napjainkban, SSD használata esetén.
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- sziku69: Szólánc.
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest