Hirdetés

2020. február 26., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#768) SySERR


SySERR
(csendes tag)

Melóhelyemen 12 éve állítottam át jópár gépen a rendszert Windows XP-ről Debian-ra. A cél az volt, hogy ne kelljen napi szinten görcsölni a 10 teljesen különböző gép Windowsos bajaival. Ebben természetesen az user error is benne volt főleg úgy, hogy nagyon sok ember használta ezeket a gépeket. Most nyilván előjön az, hogy hát van AD és más hasonló dolog (ami persze a váltás előtt ki lett próbálva), de az userek nagy része olyan szintű káros kisugárzással rendelkezett, hogy egyszerűen nem volt olyan, hogy egy Windows rendszer 1 hónapnál többet visszaállítás vagy reinstall nélkül kibírt volna.

Átállításkor a Debiant úgy állítottam be, hogy minél jobban hasonlítson a Windowsra, de ezt csak az észszerűség határain belül alkalmaztam. Magyarul át lettek állítva a színek és át lettek másolva a windowsos betűkészletek. Az átállítás után mindössze 2 nap sz*pás volt az átszoktatás miatt úgy, hogy én legalább két héttel számoltam.
És ami szorosan kötődik a témához: Ezek a gépek most már 10-14 évesek. Csak RAM lett bővítve 4GB-ra és minden más változatlan és már a Debian 9 fut rajtuk teljesen hibátlanul a kollégák nagy megelégedésére. Sok gépben olyan hardver elemek vannak amire a Win10-et (nem WinX! :D) már esély sincs feltelepíteni. Ha meg megpusztul a valamelyik gépben a diszk akkor PXE boot és 5 perc alatt van egy újrahúzott fullosan beállított rendszer, mert erről van egy mesterpéldány ami hardvertől függetlenül bármelyik gépre telepíthető és azonnal használható. Mindössze annyi a kikötés, hogy 64 bites legyen a CPU. Ami még szép és jó, hogy hardvercsere esetén (alaplap, VGA, hálókártya, stb…) mindenféle varázslat és driverekkel való görcsölés helyett azonnal működik minden.

A másik tény az, hogy attól is függ a dolog, hogy az adott gépnek mi a feladata. Ha valamit nem lehet megoldani Linux alatt akkor nem szabad erőltetni, és inkább meg kell azon hagyni a Windowst.

https://onlinestream.live - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.