Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Ha valaki megszorul, szó szerint és képletesen is
az nyugodtan olajozhat étolajjal
Pár napot kibír, mire eljut az ember egy bót'ba új ventiért...
-
crosgals
tag
Próbáljátok meg grafitos zsirral,esetleg olajjal..........nekem bejött.
-
kkng
újonc
válasz
HUNNIA1920 #1 üzenetére
A meghibásodott csúszócsapágyas ventillátorokat lehet olajozni bármivel, de nem érdemes, mert a kenőanyag rövid időn belül távozik, és akkor lehet újra kenni, de egy idő után meg fogod unni.
A ventillátorcsúszócsapágyak eredetileg porkohászati úton előállított szivacs szerkezetű un. szinter bronzból készülnek, melyek tartalmazzák az élettartamukhoz szükséges kenőanyagot. Ha a csapágy felülete valamilyen okból (túlterhelés, kiegyensúlyozatlanság pl. a lapátokra rakódott por miatt, alacsony színvonalú gyártástechnológiából adódóan, stb.) megkenődik, akkor lezárul a szivacsekezetben lévő kenőanyag útja. Ezt követően a tengely is be fog maródni, a csapágyhézag megnől, az utólagos olajzástól nem fog megjavulni tartósan.
A csapágyak élettartama nem attól függ, hogy csúszó, vagy gördülő szerkezetű-e, hanem a megfelelő méretezéstől és gyártástechnológiától. -
3.Aragorn
addikt
Létezik világos színű gépzsír. Nem tudom, hogy így hívják-e.
Az nem szárad ki olyan hamar, mint az olaj és kenhetőbb mint a klasszikus gépzsír.
-
commanDOS
senior tag
Ha tudnám a nevét azt is tudnám hol árulják
Jó az, elég sima anyag, nekünk az ablak zárszerkezetében meg a sarokpántoknál is gyárilag ilyen trutyival van kikenve. Régi görgős egerek tengelyein is ilyen van.
Gépzsír nem igazán való ilyen finom szerkezetekbe.
A szilikon zsír (szilorka) meg nagyon sűrű, beáll tőle a tengely vagy kirázza magából, azt ennyi volt az értelme. -
ABE
őstag
A régi notimban 1 év használat után elkezdett zörögni a ventilátor. Persze éppen nem lehetett kapni bele újat, ezért a javítás mellett döntöttem. Egyik cimborám javasolta, hogy ha már kopott a cucc, akkor próbáljak ki egy nagyobb viszkozitású ("sűrűbb", "vastagabb") olajat. Így került bele hajtóműolaj, aminek köszönhetően a javítás óta eltelt 1 év alatt teljesen hibátlanul tette, és teszi is a dolgát a hűtő. Korábban WD40-nel és műszerolajjal volt tapasztalatom, és azok sajnos elég hamar megadták magukat. Szóval én is alátámasztanám az írásban elhangzottakat, hogy nagyobb zajosodás esetén érdemes valami "komolyabb" olajat kipróbálni.
-
-
-
-
Stiky
senior tag
-
-
wassermann
addikt
(commanDOS megelőzött)
Mivel az olaj finom páraként a venti hatására beterítheti a PC-t és gondot okozhat a villamos csatlakozásoknál, az olaj helyett inkább valamilyen kenőzsír, használata a javasolt!
Korábban a kazettásmagnóknál, lemezjátszóknál is inkább kenhető, mint folyékony anyagot használtak a mozgó alkatrészeknél. -
commanDOS
senior tag
Régebben én is olajoztam a ventiket, a gyűrű előszeretettel pattan le és tűnik el a semmiben, tapasztalat
Egyébként hasonló a seeger gyűrűhöz, csak annyira pici, hogy felesleges lett volna rá még két lyukat is csinálni, úgyse szedi szét senki ugyebár
persze milyen jó a "seegerringenzange"Szóval a lényeg: ezeket a finom olajakat hamar kidolgozza magából ventilátor, érdemesebb ezt a fehér zsírt használni. (nem tudom a nevét, konyhai gépekben is van, meg finomabb cuccokban, talán szilikon alapú)
Szerintem jobban simítja a tengely egyenetlenségeit meg tovább a helyén marad. -
Led28
csendes tag
Én bringalánc olajjal szoktam a ventit olajozni.
-
-
proof88
addikt
Én mondjuk azzal az alapvető dologgal sem vagyok tisztában, hogy ezeknél a mechanikai dolgoknál hová rakunk zsírt, és hova olajat. Mert most beszéltek erről is meg arról is, de van ahova nem szabad ez, csak az, stb.
-
-
-
Ez jó
@twollah : OK, kijavítom...
Bevinnék pár Noctua-t a melóhelyemre, ha azt a pormennyiséget bírják 5 évig megállás nélkül...@3.Aragorn : A golyós ventiél sem az lenne ördöngösség hogy bezsírozd (én is szereltem / jelenidő biciklit) hanem hogy megtaláld a darabokat amik szétgurulnak gondolom
Valaki írhatna tapasztalatokat aki szerelt már golyóscsapágyas ventit, mert érdekelne engem is. -
twollah
nagyúr
Az a baj, hogy ezzel meg lehet vezetni a nepet.
Gyuru, ********* gyuru, lezaro ******* gyuru, de ne irjuk, hogy seeger-gyuru, mert attol igen csak tavol all.
Mondjuk annyira, mint Mako Jeruzsalemtol.Ettol fuggetlenul a cikk eleg hasznos.
Lehet, hogy rosszul emlekszem, de mintha valaki zsirozta volna a ventilatort, gondolom valami finom zsirral.
Mondjuk a Noctua NF-8as ventilatoraim 100%, hogy nem fogom szetszedni meg vagy 4 es fel evig (a gyarto 5 azaz ot ev garanciat vallalra).
[ Módosította: Bordoi ]
-
-
twollah
nagyúr
Annak a gyurunek semmi koze sincs a seeger-gyuruhoz.
Ez seeger gyuru.
Az szerintem csak egy szimpla lezaro-gyuru.
-
-
Na ja akinek van szilikonolaja
Nekem sose vót'
Mondjuk a régi Intel hűtők siklócsapágyasok voltak, az újak szerintem golyósak
@nuri : Zsír is jó, de gépzsír legyen...
@viraga : Köszi, kijavítom ha lesz időm
@14adam, eziskamu : Étolaj tényleg avasodik, régen mi is kipróbáltuk, de egy idő után kezdtek úgy beállni az így kezelt ventik hogy öröm volt nézni... Inkább nem csináltam ilyet 1-2 eset után mert volt hogy a user gépe majdnem megsült... (P3-as prociventi...)
(Bár mondjuk a marhájának csak az tűnt fel hogy szirénázik néha a gép, de nem szólt volna... csak amikor elkezdett fagyogatni is...) -
eziskamu
addikt
Szerintem is hasznos cikk, grat
. Igaz én is olajoztam már ventit, de ilyen mélységig én sem szedtem még szét.
14Adam: A biodízel és a biohűtőpaszta (lekvár) után már meg sem lepődök, bár avasodhat
-
14adam
addikt
Énis már csináltam ilyet nemis egyszer,és sokkal olcsóbb megoldás mint venni egy új hütőt.(Igaz én étolajal csináltam,és bevált
)
-
viraga
tag
Ventilátor (1 L), ettől függetlenül jó cikk, ki fogom próbálni!
-
nuri
aktív tag
Hmm, én úgy tudtam zsírozni érdemesebb.
-
Stiky
senior tag
Én szétszedés nélkül oldottam meg egy régi celeron stock hűtő ciripelését.
Volt itthon 10ml -es fecskendő, mivel tű nemvolt hozzá, így egy fültisztító pálcikát szuszakoltam a végébe és így keskenyebb lett a kimeneti lyuk.
Aztán már csak szét kellett húzni (ameddig engedi) a ventit az állórésztől, majd következett kevés szilikon olaj bejuttatása.
Azért hangsúlyozom, hogy kevés, mert ahogy beüzemeltem, szépen szétcsapta körbe a felesleget magáról.
Szerencsére a winyó alatt használom bónuszventinek, így egyszerűbben le tudtam pucolni, az olajat.(Képzelem mit csinálhatott volna a gyári helyén...) -
Ázni? Mibe? Anyám
Amúgy a WD40 is jó lehet, Bluegene-nek bevált, én meg még nem próbáltam.
A "csak a tengelyre fújni" azért nem túl jó mert nem nagyon folyik be a tengely mellé... Persze a semminél jobb. Amíg nem tudtam hogy szét is lehet szedni ezeket, én is így csináltam.
-
proof88
addikt
Köszönöm a cikket!
Az az igazság, hogy nekem soha senki nem mutogatott ilyen dolgokat és nem is tanítanak nekem ilyen dolgokat és kicsi vagyok...
Úgyhogy amikor zörgős ventillátorral volt dolgom, a legtöbb, amit tettem annyi volt, hogy a matrica mögé a lyukba, ahonnan kiveszed azt a gyűrűt, oda fújtam kis valamit, mondjuk WD40-et. De volt sikerélményem legalább!
Ventiket én úgy szoktam tisztítani, hogy berakom ázni 1 percre, aztán esetleges rajtamaradt port lemosom, megtörölgetem és hagyom kiszáradni másnapra, legalábbis nyáron ezt csináltam.
A Te módszered csak pár percig tart és profibbnak is tűnik. -
válasz
HUNNIA1920 #1 üzenetére
Jah, bocsi, neked elfelejtettem
Golyós csapágyast még nem mókoltam, mert egyrészt nem kellett, amikor meg lehetett volna (melóhely) akkor meg siettem, és inkább kicseréltem az egész hűtőt, mert az egy procihűtő volt és a több kiló portól már alig forgott...
Szóval megnéztem az a golyócsapágyast, deelsőre nem jötem rá hogyan esne szét, meg aztán a Silent Knightos cikkben írta valaki hogy nem is jó ötlet, gondolom szétgurulnának a kis golyók aztán vadászhatnál...
-
Nemtom, nekem kevesebb pénzem mint időm
Pedig időm sincs sok, és amúgy így sem kell túl gyakran olajozni.
A mostani ventik hónapok ótaa gépemben vannak, és ami nem a procihoz vagy a vga-hoz járt az mind olajozott. Egyhez sem kellett még hozzányúlni (barátnőm full kicserélt a gépében minden ventit, azokat kaptam meg, és tettem az enyémbe).
Mondjuk a gép 1-2 hetente amikor takarítunk akkor kiporszívózódik + most már rendes házam van (CM Elite 331) amiben legalább elöl van porszűrő.A legdurvábban sz*rok azok a kis 4 centisek amúgy, amik mobil rackbe meg ilyen helyekre kellenek, 1-2 hónapot ha kibírnak.
-
Nekem nem jött be a ventiolajozás, max. 1% élettartamát csak így képes megtolni, tovább nem. Megéri a venticsere mint a bosszantó és gyakori olajozás.
-
HUNNIA1920
őstag
Jó lett a cikk, bár kíváncsi lennék, hogy a golyós csapágyakat is ilyen egyszerű e kezelni? Az én gépembe szinte csak golyós csapággyal ellátott venti van (Zalman), ezért mondtam.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Bluegene kolléga cikke után merült fel a fórumban egy venti-olajozás-guide igénye, hát megítam...
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- sziku69: Szólánc.
- eBay
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- AKCIÓ! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest