Htá ki mit szeret.
Alapvetően vannak a tejfölös és\vagy kefíres lángosok, ezek sztem kevésbé habosak, könnyedek.
ízükön érződik a tejtermék amit belerakunk.
a tészta ráharapva, megízlelve nem olyan selymes.
Előnye hogy nem annyira hízlaló a tésztájával könyebb volt dolgozni.
A krumplis lángosnak az illata sokkal megnyerőbb, másabb az ízélmény is.
Én most teszteltem a hétvégén a Kevert lángost.
Szval krumpli is volt benne meg kefír is. A neve Bakonyi Krump Lee's lángos
2 db élesztő
kb 1,5-2 deci víz
1,5kg liszt (minimum)
SÓZNI TILOS!
1 db nagy kefír
2 db nagy Krump Lee
2 db tojás
elkészítés a szokásos.
vízben élesztőt futtat (de nyílván a maradék kovásszal dolgozás a profi).
a lisztbe bele a tojás, a kefír és eldolgozzuk.
ezután a forró! krumplit NAGYON összetörjük. ne vegyük ki a fazékből, mert azzal hőt veszít.
most mehet a vizes-élesztős cucc bele a krumpliba, eldolgozod.
ezt követően lukat a lisztes cuccba, amibe mehet a krumplis cucc.
NEM sózunk! cukor sem kell mert a krumpliban a keményítő az végülis cukor.
Eldolgozod. gyúr. kézről leválásig.
Most jön a trükk ami nekem a kolis éveim alatt lett kitalálva. NEM szorsz a tetejére lisztet, nem raksz a Bödönkébe lisztet, mondván h ne tapadjon bele! NEM!
helyette jó alaposan a bucit bekened olajjal, a tetejére is raksz h ne száradjon ki.
kelési ideje minimum egy éjszaka.
nagy serpenyő kell, kb 30-35 ös átmérő. olajból annyi kell, hogy az lángosra oldalról rátekintve azt a fele magasságáig minimum lepje el az olaj.
hőmérséklet. 150-200 lángost belerakva kicsit visszaveszed. amikor lángost kiveszel vissza, majd a következő lángosnál megint vissza és így tovább.
kezed bevizezed. nem deszkán fogunk lisztel nyújtani, ezt csak amatőrök csinálják.
hátra az hogy a fölös liszt bekerül az olajba, és elkezd megégni. Ezzel olajat vesztünk, mert néhány lángos után az olaj már mehet is a vécébe. Ha kézzel nyújtunk vizzel és olajjal akkor az olaj temérdek lángoshoz elegendő!
most egy martinis poharat bevizezel-beolajozol. kiszeded a pohárnyi anyagot a tésztából.
kicsi vizet raksz a pogira, majd a tepsi mellett elkezded nyújtani.
eltérő nyújtási technikák vannak.
erről majd csinálok ábrákat.
kisütöd, lecsöpögteted.
Na most fogod a durvás tengeri sót (nem finom só!) és megsózod 1ik oldalát, majd fújsz rá jó erősen. Ami megragad a lángoson az pont a tökéletes mennyiség.
ízlés szerint ízesíted. a f.hagymás cucchoz víz f.hagyma só és olaj kell.