Hirdetés
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Android másképp: Lineage OS és társai
-
LOGOUT.hu
Samsung Galaxy Watch 4 és Watch 4 Classic Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fecdzo
senior tag
Sziasztok!
Használja valaki az órát aktív vérnyomás mérésre?Nektek milyen tapasztalataitok vannak vele?
Én legfőképp emiatt vettem meg. Tisztásban vagyok vele, hogy nem orvostechnikai eszköz, de van rendes vérnyomás mérőm és kellően sok adat után megtudom becsülni a tényleges vérnyomás várható értékét.
El is kezdtem gyűjteni az adatokat és készítek rá egy modellt.
Eddig az látszik az adatokból, hogy a felsőbb tartományokban többet téved (jellemzően felülbecsül), míg alacsonyabb tartományokban egész pontosnak mondható (nálam ez a 140 alatt/feletti szisztolés illetve 90 alatt feletti diasztolés érték). Úgyhogy majd a regressziós becslést is két tartományra fogom elkészíteni. Eddig 26 mérést végeztem, melyet ellenőriztem rendes mérővel. Az első releváns konklúziókat majd 100 ellenőrzött adat után kezdem majd levonni és gondoltam megosztom majd veletek.
Alapfelvetés. Minden mérés hibás/zajos! Ez igaz ám a rendes vérnyomásmérőre is, de ott a hiba jóval kisebb, ezért ezt tekintem a függő változónak, ezt akarom előrejelezni az óra méréseivel.
További érdekesség még, hogy az óra a szisztolés és diasztolés mérései között szoros a kapcsolat, kb 90%-ban mozognak együtt. Tehát ha az egyik magas a másik is és vica versa. Míg a rendes vérnyomásmérőnél gyakorlatilag nincs kapcsolat 4%-ban mozognak együtt (nagyon helyesen, hiszen eltérő konklúzió vonandó le a kapott értékekből). Éppen ezért külön modellel becsülöm a szisztolés és külön modellel a disztolés értéket és tartományonként is külön-külön.
Amúgy olyat tud az óra, hogy automatikusan mérje a vérnyomást? Vagy van külön app rá?
Tudom, tudom, van bajom , de egyszerűen szeretek ilyenekkel vacakolni.
fulekitrading.wordpress.com
-
Fecdzo
senior tag
Na örülök h van érdeklődés. Remélem hasznos lesz másnak is.
Napi 4-5 mérést tervezek csinálni amit ellenőrzök rendes mérővel. Szóval még a 100as minta még azért odébb van.
Az eltérések alakulása normálisnak tűnik. Magyarán egyelőre úgy fest h idővel magától nem kalibralodik el. Kb 2-3 hete kalibraltam először.
Amit furcsalltam h ellentétes karon kellett kalibralni. Köztudott h a jobb karon jellemzően alacsonyabb a vérnyomás. Ez magyarázhatja is a magasabb értékeket, ami nem kizárt h szándékos a gyártó részéről.Az EKGt használjátok gyakran? Pitvarfibrillaciot mért már valaki?
-
Fecdzo
senior tag
Azt látom, hogy van egy tartománya amin belül pontatlan, de ez természetes. Egy-egy alkalommal 10 fölötti hgmm-et is téved, de eddig 30 mérés alapján a tévedések átlaga szisztolés nyomásnál 4,57 hgmm, míg diasztolésnál 4,63 hgmm. Az átlagtól való átlagos eltérése a tévedéseknek szisztolés nyomásnál 6,81 hgmm, míg 6,07 hgmm diasztolés nyomásnál.
Egyre biztosabb vagyok benne, hogy tartományonként külön becsülve jóval pontosabban becsülhető a valós vérnyomás, mint egyetlen modellel.
-
-
Fecdzo
senior tag
Azt gondolom h pár mérésből butaság lenne ezt a következtetést levonni. Max akkor nem ha egyenértékűnek gondolod az órát a rendes mérővel. Tudjuk h nem az ezért az abszolút pontosság kizárható.
40. Ellenőrzött mérés után mondhatom h vannak tartományok amikor többet téved és vannak olyanok amikor kevesebbet. Kb 100 mérés után a várakozásom h lesz egy modellem amivel meghatarozhatom a "valós vérnyomásom " minimális hiba mellett.
Ugyanakkor a vérnyomás változásának időbeli trendjét egész jól mutatja! Tehát ha növekszik az órán a mérések tendenciája akkor a mandzsettas mérővel is ezt fogod látni.
Egy szó mint száz, helyén kell kezelni és számolni kell az óra mérési hibájával. Az már más kérdés h vajon ez a hiba mindenkinél eltérő vagy esetleg egy nagy átlaghoz húz. Ezt nem tudnám megmondani...
-
Fecdzo
senior tag
Igen így van, bocsi, nem olvastam.
Ugyanakkor én sem azt állítom h pontosan mér az óra. Sőt! Pont h mindig téved. Én azt a kérdést vetettem fel h lehet e egy egyszerű modellel becslést adni a valódi vernyomasodra az óra mérései alapján.
Ezért fogtam bele egy kis statisztikai elemzésbe. Amint lesz elegendő adatom már kiderülhet valami. Minden egyes mérést összehasonlítok az óra mérésével majd egy regresszios modellel becslést adok a mandzsettas várható értékére. Lehet nem az a legjobb modell ide de kezdetnek megteszi.Azaz a cél h van egy zajos mérésem (óra) és ebből adok becslést a kevésbé zajos (Omron ) eredményére. Ez is hibázni fog de a modell által adott becslés hibája jóval kisebb már most mintha egy az egyben hasonlítanánk össze az értékeket.
-
Fecdzo
senior tag
válasz Badboys #5379 üzenetére
Azt gondolom/tippelem h az óra által mért eredményt értelmetlen egy az egyben összehasonlítani a rendes mérővel. Azt korrigálni kell. Ahhoz h korrigáljuk meg kell vizsgálni egy kis adatgyűjtés során mennyire téved az óra. Utána már egyetlen mérésből is közelebbi becslés adható a valós értékhez.
Persze adja magát h mi a frasznak becsulgetünk ha fogjuk és megmérjük a mandzsettassal.aztan kész. Az nincs azért mindig nálunk és ha már van ez a funkciója akkor biztosan kihasználható valahogy. Lássuk sikerül e.
Beszámolok pár nap múlva h mire jutottam. Lehetséges e korrekció? 40 mérés alapján úgy fest lesz értelme de várjuk ki a végét.
-
Fecdzo
senior tag
Sziasztok!
Egy kis update vérnyomásmérés ügyben, 56 mandzsettás méréssel ellenőrizve minden egyes mérést (cél a minimum 100).
Egy dolog biztos. Az óra által mért vérnyomás értéke szerintem elég nagy hibával dolgozik (legalábbis nálam). DE! Azt egy modell alapján ha korrigálom, akkor máris sokkal jobb a helyzet. VISZONT! A modell sajna lineáris, a vérnyomás alakulása pedig nem az, így a modellel korrigálva is lesznek nagyobb eltérések.
Az tűnik számomra kirajzolódni, hogy azoknál lehetséges az érdemi korrekció, akiknek nem ingadozik nagyon a vérnyomása. Tehát vagy relative stabilan alacsony vagy relative stabilan magas.
Pár stat eddig:
Óra szisztolés mérési hibája mérésenként (átlag): 6,68 hgmm, ennek szórása 7,5 hgmm tehát az átlagos hiba 6,68 +- 7,5 hgmm.
Óra diasztolés mérési hibája mérésenként (átlag): 5,46 hgmm, ennek szórása 5,45 hgmm, itt az átlagos hiba 5,46 +- 5,45.
Nem vagyok orvos, de ha átlagosan 10 feletti hgmm-et téved, szerintem az túl sok.Modellel korrigálva:
Modell szisztolés mérési hibája (átlag): 0 körül van, DE 6,81 a szórása. (szórás=átlagtól való átlagos eltérés)
Modell diszatolés mérési hibája (átlag): 0 körül van, DE 4,75 a szórása.Ez jól hangzik, hogy az átlag hiba 0, de emlékezzünk, hogy 20 és -20 átlaga is 0! Majd posztolok egy összesítést a főbb statisztikákról.
Még egy dolog. Nem kalibráltam újra az órát! Viszont nem is tűnik eddig szükségesnek, ugyanis úgy tűnik a hibák idővel nem változnak, a várható értékük stabilnak tűnik...és a modell szempontjából sem akarom, hiszen a modellemen keresztül "kalibrálom én magam" gyakorlatilag az órát.
-
Fecdzo
senior tag
-
Fecdzo
senior tag
válasz PACSA75 #5428 üzenetére
Köszi. Szakmai fájás a statisztikai elemzés nálam
Igen, így van. Van egy egyenlet, amibe ha behelyettesíted az órád által mért adatot, akkor kiköpi, hogy hol kéne h legyen a mandzsettás mérés. Ez lenne a cél. Persze majd meglátjuk lesz e értelme, de kiakarok találni valamit, hogy legyen haszna annak ellenére h nagyon zajos a mérés.
Aztán lehet az lesz a haszna, hogy elemztem egy jót, miközben folyton mértem a vérnyomásom.fulekitrading.wordpress.com
-
Fecdzo
senior tag
válasz barack2244 #5429 üzenetére
A gyártó is csinál valami kiigazítást a kalibrálása mentén, csak nem ismerjük annak a modelljét. Viszont erőteljesen kétlem h túlgondolnák.
Igen, ez az én feltételezésem is.
-
Fecdzo
senior tag
VISZONT! Az óra segítségével mért ÁTLAG vérnyomásból az ugyanannyi mérésre vonatkozó mandzsettás ÁTLAGOT nagyon jól meglehet így becsülni!! Nem kizárt, hogy erre lesz a legjobban használható, pláne ha valakinek nagyon ingadozik a vérnyomása.
Na, majd kiderül....gyűjtöm tovább az adatokat.
-
Fecdzo
senior tag
válasz barack2244 #5436 üzenetére
Ez jól hangzik, csak kicsit furi nekem mégis. Béta progiból visszaküldik a benne résztvevők vérnyomás adatait. Abból csinálnak egy becslést mint "kollektív referencia", majd 3 mérésből az egyén esetén ezt ismét korrigálják havonta. Valami ilyesmire gondolsz?
-
Fecdzo
senior tag
Sziasztok!
Nem sokára végzek a vérnyomás ellenőrzéses tesztemmel. A 100 db órával végzett mérést vérnyomásmérővel is ellenőrzöm. Jelenleg 88-nál állok.
Azt gondolom, hogy túlzottan sokat nem fog már változtatni az a 12 adatpont, de azért megvárom. Addigis a főbb következtetések a következők:- Az óra szisztolés és diasztolés értekei között az együttmozgás nagyon szoros (88%), ugyanez a mérővel 55%. Ez figyelemre méltó! (szerintem inkább baj)
- Az óra szisztolés értékei ugyanazon mérős értékekkel csupán gyenge kapcsolatot mutatnak. A szisztolés kapcsolat 22% a diasztolés 17%. Ez azért baj mert a tendenciákat gyengén képes nyomon követni és random nagyobb hibákat ejt, azaz ha kicsit vagy nagyot mér az óra, nagyon nem biztos h valójában is kicsi vagy nagy a vérnyomás!
- Egy bizonyos értéknél kisebbet nem mért az óra eddig. Ennek szerintem a havi kalibrációhoz lehet köze, kvázi lockolhatja a vérnyomás értékeket az alapján...talán...
- Önmagában az óra vérnyomás értékei sok hibát tartalmaznak, azok korrekcióra szorulnak, hogy értelmezzük őket!
- A korrekciókkal sikerült csökkenteni az óra mérési hibáját!
- Magasabb vérnyomás tartományokban több hibát tapasztaltam, alacsonyabban kevesebbet, de ez sem feltétlen lineáris, de használható információ a korrekciónál!
- A vérnyomás tendecia változások nehézséget okoznak a becsléseknél. Nekem ezalatt a 88 mérés alatt folyamatosan jött le a vérnyomásom, így több alacsonyabb értéket mértem, a magasabbak modellezése így kevésbé szignifikáns!
- Az átlag vérnyomás értékének becslésére, korrekcióval az óra meglehetősen pontosnak mutatkozott!
- Elég biztosan kijelenthető, hogy egyéni modell és ez által egyéni korrekcióra van szükség
- A széles tartományú vérnyomás ingadozásokkal kifejezetten rosszul birkózik meg
- Ergo azok tapasztalhatnak "pontos" értékeket akiknek relative alacsony/normális a vérnyomásuk és az nem nagyon ingadozik.Eddig ennyi, a pontosabb számokkal visszajövök 12 mérés után.
-
Fecdzo
senior tag
Sziasztok!
Vérnyomás tesztelés utolsó update az eredmények bemutatása előtt. Már csak pár mérés van hátra és beszámolok az eredményekről és csinálok egy saját értékelést.
Sajna az óra újrakalibrálása problémát okozhat, ezért úgy döntöttem, hogy folytatni fogom a tesztelést a kalibráció után is, hogy lássam mi történik. Annak örülnék ha ki lehetne kapcsolni a kalibrációt, viszont még abban gondolkodom h rögzítem a kalibrációs értékeket hátha rájövök ott mit csinál.
Kicsit nyílván túlgondolom, de megpróbálok mindent megtenni h kimaxoljam a vérnyomásmérő funkciót ha már benne van, hogy értékelhető méréseket lehessen vele végezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest