Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
válasz
Sickboy25
üzenetére
Na, megnéztem a 3. sorból a g-force-t.
Hát sajnos én láttam szellemképeket főleg a kontrasztos éleknél volt zavaró.
Meg a vászon alján ahol csak néha volt tartalom (amikor a 3D miatt kilógna valami a képből), na ott gyakran láttam a fennti kép egy részét halványan! Fogalmam sincs hogy került oda, valami rosszul van beállítva a vetítőn? Mintha az objektíven tükröződne valami.
Engem zavart. Azt a másik 4 embert a teremben valószinüleg nem..
A középső lépcsősor piros pöttyös világítása is tükröződött a szemüvegen, hát no comment!
Ritka gyenge a film amúgy, 1-2 poént kivéve, a felétől untam, még jó hogy nem a film, hanem a technika miatt mentem
-
Márton
nagyúr
azt tudjátok hogy miért nem lehet már hazavinni a szemcsiket?
itt is válság van? újrahasználják? -
Márton
nagyúr
akinek van felesleges reald szemüvege irjon privátot!
-
Márton
nagyúr
up
-
Márton
nagyúr
A Westedben tényleg nincs semmi szellemképesedés ha picit oldalra döntöd a fejed a cirkuláris polárszemcsi miatt? Imaxban hamar előjön ha elbóbiskolok picit. Az ugye lineáris.
-
-
Doom
aktív tag
válasz
Johnny Cage
üzenetére
Megmondom az őszintét, én is az 1000 Ft-os DVD-ket veszem általában. Hogy miért?
1. Egyrészt nem érdekelnek az extrák, amiket mellé csomagolnak, egyszerűen nincs időm megnézni.
2. Másrészt amiket megveszek, azok sokszor nem igénylik azt, hogy 5.1-ben hallgassam, mert nem olyan a film (mondjuk nincs is 5.1-es hangrendszerem
).
3. Harmadrészt jobban szeretem eredeti nyelven hallgatni, felirattal, legalább tanulok is valamit - de még a spanyol nyelvű filmeket is szeretem felirattal, pedig kukkot se tudok spanyolul, egész egyszerűen azért, mert a hangulat jobban átjön.Tehát szerintem nem feltétlenül igénytelenség van e mögött, bár valószínűleg többségben van az, mint az általam felsoroltak.
Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Star Wars-ból és a Gyűrűk Urából megvan az igényes kiadásgyűjtemény, utóbbiból a bővített, tehát van, amire hajlandó vagyok kiadni a több pénzt.
-
"Még egy DVD képét is sikerült alulmúlniuk a Wolverine alatt, annyira homályos, fakó, fos volt a kép (Corvin)."
Ez jó. nem láttam moziban a Wolverin-t, de nem is fogom akkor. Remélem, terjed majd a RealD, mint a gyermekláncfű, mert szerintem az IMAX mellett elég jó alternatíva és olcsóbb is annál. -
tdd587
őstag
Ja, az természetesen alap, hogy szinkronos filmre nem megyünk, mert rosszul van keverve és bénán szól. Persze az a baj, hogy a digitális vetítés és az eredeti hang kizárja egymást egy szinkronos film esetén. Ez ellen meg azt lehet tenni, hogy két hónap múlva 1080p-ben leszed és megnéz vetítővel otthon...
Szerk: megnéztem a cikket, elvileg az a cél, hogy minden palace teremben digitális legyen a vetítés. Az tényleg nagyon jó lenne, 2009-ben elképesztő, hogy ennyi pénzért ennyire borzasztó képminőséget kapunk csak a pénzünkért. Még egy DVD képét is sikerült alulmúlniuk a Wolverine alatt, annyira homályos, fakó, fos volt a kép (Corvin).
-
Johnny Cage
addikt
"de ha úgy van ahogy mondod hogy a 900Ft-os dvd-k teszik ki a 95%-át az mi ha nem csóróság"
Piaci sajátosság. 500Ft felárért igényesebb kiadványt kapsz, lassan ott tartunk, hogy szarér'-hugyér' utánad dobják a 2 lemezes kiadványt, a vásárlóknak mégsem ez kell. Mert a magyar DVD piac vásárlóközönsége multiplex agyú fogyasztókból áll, aki a tesco turkálójából válogat DVD-t (a tesco meg a különböző láncok exkluzív szerződéseket kötnek a kiadókkal és áron alul adják még a jobb kiadványokat is, mert megéri nekik, kinyírva ezzel a kis kiadókat és az igényes kiadványokat - ezzel együtt pedig az igényes szinkront - a piacról). Tudod mennyi haszna van a forgalmazónak egy 900 Ft-os kiadványon? A fogyasztó ott hibás, hogy vevő a bóvlira. Ez kultúrális sajátosság is, a magyar átlagnézőnek nem kell minőség. (És nem is akarok arra kitérni, hogy a térségben vezető helyen állunk a kalózkodásban.)
Ez egy elhanyagolható piac, ha nem éri meg igényes kiadványokat csinálni - mert ha van és potom pénzért van, akkor se kell a magyar parasztnak -, akkor nem lesznek igényes kiadványok és nem lesznek igényes szinkronok sem.
-
priti
addikt
válasz
Johnny Cage
üzenetére
Attól mert van itthon pár jól felszerelt hangstúdió ami külföldre dolgozik itthon még csóróság van. Nem ismerem a dvd piacot, de ha úgy van ahogy mondod hogy a 900Ft-os dvd-k teszik ki a 95%-át az mi ha nem csóróság? Szvsz, ugyanarról beszélünk, nincs szinkron mert a csóróságban nincs senki, aki kifizeti. Ennyi. Nem azt modtam, hogy nem tudnánk mi azt egyébként jól megcsinálni, mert nincs hozzá studio, dehogynem, van is pár jó 5.1-es szinkron elvétve amúgy, csak ritka.
-
Johnny Cage
addikt
Az nem igaz, hogy azért gyengébbek a magyar 5.1 keverések, mert "csóróság van". Vannak itthon is drága hangstúdiók, a probléma pont az, hogy egy ilyen kis piacra túl sok van. Hogy rövid idő alatt nagyságrendekkel több szinkron készül, mint 10-20 évvel ezelőtt. Hogy a szinkronokra kevesebb pénzt költenek és kevesebb időt áldoznak, de ennek nem a "csóróság" az oka, hanem az, hogy egyszerűen nem éri meg minőségi szinkronokba befektetni, mert 1.) a feliratosra ugyanúgy elmegy a közönség, ha érdekli a film 2.) 900Ft-os turkálós DVD-re, ami a magyarországi dvd piac 95%-át kiteszi, nem fog drága és igényes szinkron rákerülni.
-
priti
addikt
Tökmindegy, mert ha szinkronizált onnantól már szar a hang, csóróság van itthon. Megnézel egy filmet eredeti szinkronnal, full jó, megnézed ugyanazt magyarral és jó ha kétszer megszólal a hátsó hangfalpár 5.1-ben mutatóba az egész film alatt, úgy szar már az 5.1-es keverés is ahogy vanlegtöbbször egy-kétkivételt leszámítva. Elhiszem hogy a moziba inkább fogják azt beteszik legalább az egyik erősítőt 2x2-be hogy legalább hangos legyen a terem azt jónapot. Most mit vársz szerencsétlen hangtechnikustól? Nem tud mit csinálni.
A délinél van egy IMAX én ott voltam, szerintem jó az, egy picit lehetne még emelni a képfrissítési frekin, mert tényleg vibrál egy picit, nekem semmi bajom nem volt tőle, mondjuk én nem vagyok szemüveges, de gyanítom hogy akinek rossz a szeme annak mindentől megfájdul szemüveg nélkül... -
tdd587
őstag
Lehet hülyeséget kérdezek, de nem idén szereltek fel k+1 multiplex mozit RealD 3D vetítőkkel? Szerintem nem csak a westend-ben van egyedül. Az igaz viszont, hogy minden moziban csak egy terem van, amiben 3D vetítés van. Digitális vetítésen jobban szól a hang is, menjetek inkább oda.
(Dolby 3D meg a Corvin moziban van csak, nem?)
-
Doom
aktív tag
No, közben fotózással kapcsolatosan ugyan, de megjelent egy polarizálással foglalkozó cikk a fototrenden. Hátha másnak is segít.
-
Fagyi
aktív tag
A "háromdé" eléréséhez több fajta tecnikát is használnak.Ezek leginkább a mi becsaphatóságunk miatt lehetségesek. Mivel megtanultuk azt, hogyha két közel azonos képet látunk mindkét szemünkkel, akkor azt térben képzeljük el és ne síkban ( ugyanígy megtanuljuk azt is ,hogy az eredetiben fejjel lefele látott képet a "fejünkben" megfordítsuk, mivel a szemünk hátulján a kép fordított, ahogy azt egy lencse mögött elvárjuk,de mi ezt megfordítjuk !).
Ezekből többféle tecnikai megoldás is létezik. Habár a valós polár szűrés csak egy féle lehet.
Az ál-polár szűrés valójában rgb szűrés amit úgy érnek el ,hogy szét választják a színeket és ezeket színes szemüveggel nézhetjük amik, a szemünknek csak az egyik oldalt engedik látni.A másik típus a valós polarizációs szűrés amikor a képeket függőleges és vízszintes szűréssel készítik. A szemüveg amit felveszünk pedig, csak az egyiket engedi látatni a szemünkkel.
Jah és van az IMAX ,de az tejesen más tészta ott hardveresen próbálják elérni a 3D-t.
Mindkét esetben "szoftveresen" a fejünkben jön létre a 3D képélmény.
Ha valaki behunyja az egyik szemét nem vesz észre különösebb változást mindaddig, míg a térben nem akar elérni valamit vagy kikerülni.Ilyenkor elvesztjük a tér látásunkat, ezáltal a dolgok térben elfoglalt helyét nem tudjuk pontosan megbecsülni. Pl tegyél az étkező asztal tulsó végére egy poharat (lehetőleg műanyagot, mert eltörhet), majd próbáld meg elvenni miközben az egyik szemed behunyod letakarod! Nem fog menni !
Majd próbáld meg nyitott szemekkel. -
Doom
aktív tag
Jó a cikk, de szerintem is érdemes lenne a polarizációt elmagyarázni, nekem is kicsit kínai, amit ezzel kapcsolatban írsz.
Nekem az nem világos, hogy a szemre/fejre ugyanúgy "hat" a RealD és az IMAX? Voltam tavaly az IMAX moziban egy 3D-s filmen, de nekem bizony kellett néha pihentetni a szememet, nem bírtam egyvégtében végignézni a 45 perces filmet. Vajon a RealD-n is fájna a szemem?
Egyébként nem vagyok biztos benne, de nem úgy van, hogy az IMAX az az extra nagy vászonra vetített filmet jelenti, és az IMAX3D ennek a 3D-s változatát?
-
Fagyi
aktív tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Thunderzolee: A hanggal egyetértek veled ! Több moziban is jártam és sokban botrányos a hangosítás ! Ezzel nem kicsit tönkre teszik az élményt is ! A megfelelő hangosítással már 3D élményt kaphatunk, ha ez párosul valamilyen 3D filmanyaggal az nagyon ütős lesz.
Ha valakinek van kedve adok egy programot amivel otthon is csinálhattok 3D képeket!
A 3D eléréséhez 7 fokos különbséggel kell fotózni a képeket. Ezután a program csinál a kettőből egyet.Ehhez pedig már csak egy polarizált piros-kék (bal-jobb, aszem jól emlékszem) szemüveg kell.Emellett mindegyik filmnél a legnagyobb gondot a mélység élessége okozza, vagyis inkább annak a hiánya. Ezt egy hazánkfiának sikerült kiküszöbölni. Ami olyan sokrétű alkalmazásra ad lehetőséget, hogy még ők sem tudják pontosan hol lehet felhasználni. Ők 3D-ben is alkalmazzák, jó eredményekkel. Sima polarizációt használnak a képek szétválasztására, mivel a szinek szétválasztása a fentebb leírt okoz miatt, színvesztést okoz.
-
priti
addikt
Van értelme a görbített vászonra történő kéttekercses IMAX vetítés és a vonatkozó speciális forgatás technológiája által képezett produktumot összevetni a RealD-vel? Ez nekem úgy hangzik, mint ha arról lenne szó, hogy az egyértelműen jobb IMAX élményt áldozzuk fel a gazdaságosság oltárán, de nem látok benne logikát.
A piac rugalmatlan, minden háztartásban ott figyel az LCD, ami a 2D-s DVD piaca, tehát a filmeket ki kell adni 2D-ben is, azaz ha valaki 3D-ben akar dobbantani és ezért vállalja a vonatkozó forgatás költségét, akkor az IMAX-re forgat, mert az jobb. Egyértelmű, hogy csak a beruházni nem akaró mozik miatt nem terjed rohamosan az IMAX, nem a forgatás költségei miatt, érthető, hisz a mozi a piac és ha nincs mozi ami vetítsea filmet nincs piaca se a filmnek és nem éri meg horror áron leforgatni. Ha az a nyomorék mozi beruház, nehogymár a gyengébb élményt kínálja, mint szolgáltatást és a RealD terjedjen jobban, hát tökönszúrom magam. A szolgáltatások piaci versenye az nem így működik.
Maximum szegmentációt tudok elképzelni, azaz hogy az IMAX mellett kialakul a technológia, amivel majdnem 3D-ben nézheted egy szemcsivel dvd-ről a filmet a sima mezei 60Hz-es LCD-n. -
válasz
Johnny Cage
üzenetére
Jól mondod.

-
Johnny Cage
addikt
válasz
MATEO6600
üzenetére
Wikipedia szerint 1.44:1-ben forgatták, ez az IMAX standard képaránya. A Blu-ray változatra 1:78:1-ben kerültek fel az IMAX jelenetek, az egyik Dark Knight interjúban az operatőr beszél arról, hogy az imax több képtartalmat tárol, a hagyományos filmnek a celluloid miatt megvannak a korlátai. De stevve kijavít, ha rosszul mondom.
-
Johnny Cage
addikt
Halkan jegyzem meg, hogy egy lábjegyzetben lehet, hogy érdemes lenne kitérni arra mi az a polarizáció.
-
MATEO6600
őstag
válasz
Johnny Cage
üzenetére
Igen, de miért "csak" 1:78:1-ban forgatták az IMAX jeleneteket, mikor lehetett volna 2:40:1-ben, és akkor nem lenne ez a képarányváltás.
-
Szpisti
addikt
Jó cikk! De sajna nekem a 2-3. oldaltól kissé kínai a dolog.
Amúgy voltam már néhány RealD filmen a Westend-ben, (Utazás a Föld középpontja felé, Jégkorszak 3...) és most néhány hete voltam először az Arénában ahol az IMAX-os Harry Pottert néztem meg. Igen, sajna csak az első 12perc volt 3D-s, de igen nagy volt a különbség szerintem az IMAX javára. Sokkal érezhetőbb volt a "mélysége" a vászonnak, szinte beleszédültem a főcímbe, meg az első jelenetbe! Ha tehetem IMAX-os filmre megyek legközelebb is... -
-
jones965
Modder
Tőkéletes írás, tökéletes élménnyel. Én sajnos még csak a gyerekekkel az állatkertben csodálhattam meg ezt az látványt, de mindannyiunk számára lenyűgöző élményt jelentett.
Gratulálok az íráshoz, várom a folytatást. -
Jó írás, köszi!
(Bár nekem sok újat nem mondott, már elmerültem ebben a témában párszor.)
Szerintem is az egyik nagy előnye lenne a mozinak, ha rengeteg film 3D-s lenne, mivel ez otthon még nem kivitelezhető, max ahogy a Véres Valentint kiadták, de hát azt szvsz kár volt, messze nem az, mint a mozis 3D-s verzió.Egy bajom van igazából ezzel az egésszel, a hangerő.
Az IMAX halkabb mint a multiplexek. Na nem mintha a multiplexekkel meg lennék elégedve. Legalább a 3D-s termek hangcuccát újraértékelhetnék.. nem ártna oda még némi szubhang azt hiszem..
Otthon nézhetem olyan dinamikatartománnyal és hangerővel, amivel csak akarom, de nincs 3D hatás. Moziban meg már messze nem azt a minőséget nyújtják, mint amit ígértek anno a THX "hajnalán".
-
Következő pénteken jelenik meg az IMAX cikk a logout-on.
."Egyik torrentes fórumban olvastam, hogy letöltötték a Véres Valentin 3D-t, a srác beszerzett 3D-s szemüveget és megnézte otthon, 3D-ben.
Lehetséges ez egy 60Hz-es LCD vagy akár egy mezei CRT tv-n?"Magenta-zöld szemüveggel igen, polarizálttal biztosan nem.
-
Még mindig nem izgat. Nekem teljesen jó 2D-ben egy mozifilm.
-
danih
veterán
válasz
horvathkrisz
üzenetére
Én ezt nem hinném, az IMAX 3d-hez két megjelenitő kell (moziban ez két projektor), ami megjeleniti a sztereó-képet, ezt optikailag a szemüveg hozza össze (persze belém lehet kötni hogy egy megjelenitőnél ha már a kép eleve sztereoszkópikusan van enkódolva működhet-e, de nem hiszem hogy ezt valaki megoldotta, mondom két külön képanyag vetitődik egyszerre...)
Szóval szerintem kamu. -
horvathkrisz
addikt
Egyik torrentes fórumban olvastam, hogy letöltötték a Véres Valentin 3D-t, a srác beszerzett 3D-s szemüveget és megnézte otthon, 3D-ben.
Lehetséges ez egy 60Hz-es LCD vagy akár egy mezei CRT tv-n?
-
-
lenox
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Mert ezt tudja az agy... Sima mozi is 48 fps-sel vetit valojaban, csak 24 kepet...
-
válasz
concret_hp
üzenetére
Minél gyorsabban villantják fel az egyes képeket, annál folyamatosabb lesz például egy gyors mogás a filmben vagy totálban pásztáz a kamera és nem lesz sem olyan érzésed, mintha kicsit akadozna, sem olyan, mintha a részletek elmosódnának. Nem biztos, hogy mindenki észreveszi.
MATEO6600:
A HP 12 perce IMAX kamerákkal lett felvéve, ami sokkal drágább, nehézkesebb a hagyományosaknál. Ugyanígy a Tramsformers 2 bizonyos jelenetei is IMAX kamerákkal lettek felvéve és a Dark Knight-ban is kb. 20 perc. Az IMAX-ról szóló írásomból kiderül majd, miért csak ennyit rögzítettek ezekkel a kamerákkal.
Mindenki:
Köszi a bíztatást
-
MATEO6600
őstag
Harry Potter 6 melyik képalkotási technológiát használja? Most jöttem a moziból, az a 12 perc valami eszméletlen volt... Egyébként miért csak 12 perc volt? Nincs pénz?

-
concret_hp
addikt
jó írás, de nekem nem tiszta mitől lesz kevésbé elmosódott a kép, ha ugyanazt 3szor villantja fel 3x sebességgel? (a jobb-bal váltások miatt elvileg nem mosódhatna el, ha jól sejtem, mert ugye alapból polarizálva van, hacsak azt nem veszem, hogy a váltott kép miatt 1-1 szemen nagyobb szünet lenne 2 kép közt?)
-
válasz
Noel Ryyka
üzenetére
Köszönöm a válaszod. Azzal próálkoztam én is, mert régről maradt piros-kék szemüvegem.
Az biztos, hogy nem lesz olyan az "otthoni" 3d filmnézés, mint a moziban.
-
AXisBOLD
addikt
köszi, ez érdekes volt.
-
Duree
veterán
Remek írás,sokat mondó,remek a stílusa,és igazán minden fontos dolgot megtudtam erröl a témáról
-
Noel Ryyka
csendes tag
Én régen készítettem egy piros-zöld szemüveget a hagyományos anaglyph képekhez(kék helyett jó a zöld is), azt kifordítva néztem meg én is a véres valentin 3D-s verzióját és működik, viszont néhány helyen a piros nem tudja helyettesíteni a magentát. De például a végén amikor a golyó jön, akkor túl messze van egymástól a két kép, és nem jön ki normálisan.
-
-
Á, a színek eltolása csak a színeket torzítja, míg a moziban, nem színes, hanem polarizált szemüveggel nézve a filmeket valóban a szemhez igazított két képet vetítenek, így azok mindig jobbak lesznek. Ha az IMAX film valamelyik rövid IMAX film volt, akkor annál jobbat nem nagyon fogsz találni, otthon főleg.

-
Igen, jó szemüvegem van hozzá. Rá van írva, hogy gree-magenta szemüveg kell hozzá. Mással sajnos nem jó.
Nem vagyok szintévesztő.
A párom is úgy látja, ahogy én. Először azt hittem, hogy nálam van a gigszer, de megerősített, hogy nem.
A film, meg egyértelműen 3d-s. Szinesen szellemképes.
A tv meg panasonic, és nincs elhangolva a szinvilága.
Az IMAX film, abszolút más élményt adott. Ezért csodálkozom.
Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a bibi? Vagy ez ilyen és nem lesz olyan, mint a mozis élmény? -
Köszi, remélem, tudom tartani a színvonalat mindig

Ez a My Bloody Valentine tényleg zöld-magenta szemüveget igényel. Ilyet.
Ha elmosódik, az lehet a film hibája is, de megeshet, hogy a képernyő színe játszik közre, ezt sajnos nem tudom. Ezek a színeket eltoló megoldások nem a legjobbak.
DBob:
Amerókában már lehet kapni DLP tévéket is, megnéznék egy olyat is működés közen.
-
azbest
félisten
"Elolvastam a cikket és nagyon fantasztikus volt!"
stevve jó cikkeket szokott írni
Biztos, hogy jó szemüveged van hozzá? Biztos, hogy 3d-s a film?
- szemüveg: több féle színpáros szemüveg is létezik (pl red-green vagy red-cian [link]), ha nem olyat használsz, akkor nem fog jól látszani. Nem adtak valamilyen papír szemüveget hozzá?
- biztos, hogy 3d-s? Szabad szemmel nézve színesen szellemképes?
- nincs nagyon elhangolva a tv színvilága? Ha nagyon más színűre van álítva (rikítóan élénk), mint ami az életszerű / természetes szín, akkor lehet, hogy nem tudja kiszűrni a szemüveg.
- az Imax polárszűrős, valós színeket mutat... az Anaglyph pedig színszűrős, torzulnak színek. Nem vagy színtévesztő ugye? Nem tudom az mennyire befolyásolná a színes szemüveges 3d-t.
-
Elolvastam a cikket és nagyon fantasztikus volt!
Viszont lenne egy nagy kérdésem:
Megvettem a My Bloody Valentine című filmet dvd-n, és 3d-s. Vettem zöld-magenta szemüveget, és a filmet egy 120cm-es plazma tévén nézzük.
Sajnos azonban nem tökéletes, és időnként elmosódott a kép. Miért van ez? Ezen nem lehet változtatni semmit? Voltam IMAX filmen, de közel sem adja azt az élményt.
Megmagyaráznátok, hogy miért van a problémám? -
DBob
őstag
Volt szerencsém Nürnbergben olyan tv-t megcsodálni egy kiállításon ez évben, aminél úgy látott 3d-s képet az ember, hogy nem kellett hozzá segédeszköz..."odabasz" kategóriás volt az élmény.
Kíváncsi vagyok mikor lesz belőle kereskedelmi termék
-
azbest
félisten
válasz
Noel Ryyka
üzenetére
ejjj akkor ez csak valami lájtosabb színszűrő... túl sok 3d hatást (tűrhető színtorzításon belül) nem hiszem hogy el lehet érni vele

közben leesett, miért kell a színszűrő korong a vetítő elé:
gondolom a dlp által kiadott 3 alapszín, amiből a szem rakja össze a színhatást átmenne a színszűrős szemüvegen, ezzel szemben a tárcsa garantáltan kiveszi minden színösszetevőből azt, amit takarnia kell.
így az utólagos szűréssel különböző vetítőkkel is garantált a szűrés. Persze ez csak feltételezés részemről.
-
Noel Ryyka
csendes tag
Itt Szegeden(és a többi Cinema City 3D-s moziban) Dolby 3D Digital Cinema technológiát használnak. Szinte ugyanaz mint a realD, csak ehhez nem kell speciális vászon, tehát hagyományos 2D-s filmeket is vetíthetnek ugyanabban a teremben. Ennél egy zöld-magenta színű átlátszó korong forog a vetítő előtt, ez választja szét a képeket. Meg lehet figyelni, hogy a Dolby 3D szemüvegek torzítják kicsit a színeket, szemben a realD és az IMAX szemüvegekkel, amelyek csak sötétítenek. A Dolby 3D mozikban bármilyen realD filmet lehet vetíteni.
Amúgy nem kell 3D a fejkapkodáshoz, CSS-nél én is néha kapkodom a fejemet
-
válasz
Johnny Cage
üzenetére
Azért nem derült ki, mert az IMAX-ról is lesz egy hosszabb írás. Már beállították a modik a sorba, 6 nap múlva "jön ki".
Egyébként nem teljesen más a vetítés (az is polarizációs elven megy), csak a technológia nagyon eltérő, amit használnak.
-
Johnny Cage
addikt
Az nekem nem derült ki a cikkből, hogy az imax és a reald3d között mi a különbség? Egyáltalán egy fogalomról beszélünk e vagy keverem a szezont?..
-
válasz
Johnny Cage
üzenetére
De, csak annyira sem lesz jó, mint a 2D-s.

-
Johnny Cage
addikt
Tehát akinek az egyik szeme üveg, az nem nézhet 3D-s mozit?!...

-
Nem, a Z screen elektrmos elven működik (amúgy folyadékkristály). Beállított feszülségszintek vannak a bal és a jobb sodrású polarizációra és ezt váltogatja 144fps sebességgel.
Az IMAX-ban is a 3D filmek két projektoron mennek. Egyprojektoros megoldást még nem láttam forgó szűrővel, bár nem lehetetlen, hogy van ilyen.

Lenry:
Azt nem láttam 3D-ben, de a szörnyek az űrlények ellen az jó volt. Volt pár fejkapkodás
-
azbest
félisten
azta mindenit
a DLP projektor kapcsán egy kérdés: a polarizációt egy projektor esetén egy gyorsan forgó polárszűrő adja, amit a képkockák megjelenítéséhez szinkronizáltak?
Mert, ha igen, akkor zseniálisan adja magát a dolog
Hisz eleve a dlp projektor a színeket is egy forgó színszűrő segítségével állítja elő. Ezek után el lehet azt játszani, hogy egy plusz forgó színszűrő végzi a polarizációt, vagy eleve megduplázzák és polarizálják a színszűrők számát a korongon
-
Lenry
félisten
Szegeden a Plázában néztük meg az új Jégkorszakot 3D-ben (de az akkor más rendszer volt, mint amit te leírtál, bár mi is polarizált szemüveget kaptunk)
őszintén megmondva nekem csalódás volt...
egyszerűen nem használták ki a 3D lehetőségeit. az elején, amikor az átlagember még tudatosan keresi a 3D-t akkor még volt pár olyan jelenet, aztán semmi... a végén volt egy "Motkány kidugja az orrát a vászonból" ami tényleg ütött, de ennyi...plusz Párom azt mondta, hogy ő szinte semmit nem vett észre a 3D-ből, nekem megfájdult a fejem, a velünk lévő baráti pár mindkét tagjának pedig a szeme fájt a végére (bár ők egyébként is szemüvegesek, lehet, hogy azért mert megerőltették a szemüket)
úgyhogy én eldöntöttem, hogy várok pár évet, mire újra beülök egy 3D-s filmre, mert nem éreztem, hogy megérte volna a felárat

viszont az írásodat mindenképp megérte végigolvasni, mert ma is tanultam belőle valamit

miután megnéztük a Jégkorszakot, én is utána olvasgattam a 3D mozinak, de nem találtam jó magyar leírást, angolul meg nem volt kedvem bogarászni a szakszöveget
-
Daveedka
tag
érdekes írás, köszi hogy megosztottad velünk

-
luw2win
őstag
Még nem sikerült végigolvasni, mert időszűkében vagyok, de szerintem van olyan igényes és profi mint az előző írásaid. Este mindenféleképpen belevetem magam.

Új hozzászólás Aktív témák
- E-book olvasók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Futás, futópályák
- Tőzsde és gazdaság
- Azonnali játékos kérdések órája
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 15 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Google Pixel 10 Pro 5G Porcelain AI-fotó varázs, Super Actua 120 Hz 128 GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest