Hirdetés
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polemius
senior tag
Azt írják (több helyen), hogy érdemes másik usert létrehozni és törölni a Pi usert (biztonsági okokból).
De felmerült bennem a kérdés:
Ha törlök egy usert, akkor mi történik azon fájlok jogosultságával, amelyeknek ő volt a tulajdonosa?
Ki lesz a törölt user helyett a tulajdonos? -
Buncaman
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem van, hogy ha Raid 1-be akarom rakni a HDD-ket, akkor azt a cikkben olvasottak előtt ugye?
Nem tudom, hogy mindegy-e a sorrend, és ilyne ksi dolgon nem akarom elszúrni.
Arról olvastam, hogy a Raspberry Pi 4 amim van, már kezeli a Raid 0-t és 1-et. Találtam is egész jó leírásokat ahhoz, hogy ezt beállítsam. -
dzsidzsas
tag
Nem megy. Mivel azon az IP címen a Domoticz fut, más ip-t hiába állítanék. Hobbi felhasználó vagyok nem informatikus. Ha valaki okosan leírja mit csináljak másképpen...
-
Janix12
aktív tag
-
azbest
félisten
ha desktop nélküli konzolban próbálod, akkor próbáld a cvlc -t és -vvv kapcsolót vagy hasonlót, hogy részletes hibainformációkat írjon ki a konzolra
ctrl+c gombokkal lehet megszakítható
lehet az lcd kijelző nem alapértelmezett kijelző, hanem a vlc a gépét mondjuk svideora rakná ki
-
azbest
félisten
ha jól sejtem video for linux2 eszközként szeretnéd használni, elvileg ha minden okés, akkor meg kéne jelenjen a /dev/video0 néven.
ha nincs meg, akkor sudo modprobe bcm2835-v4l2 vagy modprobe környéként hozzáadni a konfighoz hogy töltse be - bár lehet ezt állítja be a raspi-config is.Ha az oké, akkor esetleg azt kell még megnézni, hogy a video csoport tagja -e a usered, egyébként elvileg már mennie kéne [link]
vlc 4l2:///dev/video0konzolból lehet cvlc a megfelelő változat. Ha a logokat nézed, akár verbose módban talán -vvv kapcsolóval, akkor kiderülhet, hogy pontosan mi is a baja
Ezer éve használtam utoljára a kamerát, szóval lehet lemaradtam valamiről
-
Janix12
aktív tag
Szia!
Az engedélyezés megtörtén és a raspivid-el már ki tudtam rakni képernyőre az élő képet.
Viszont a VLC nem látja mint "felvevő eszköz" pont ezért nem tudom benne megnyitni.Továbbítani nem szeretném a forrást csak szimplán a saját kijelzőn nézni esetleg bele-bele rögzíteni..
-
azbest
félisten
csak nézni szeretnéd vagy streamelni?
Ha csak nézni, akkor a raspivid vagy raspistill valamelyik paraméterével lehet preview.
A weblapjukon úgy látom törött a link a konfig infóra, de parancssorban le lehet kérni a paramétereit a segédprogiknak.Ha vlc segítségével streamelni szeretnéd a hálózaton, akkor péládul [link]
Persze első lépésként a csatlakoztatott kamerát raspi-config-ban is engedélyezni kell.
-
Janix12
aktív tag
Sziasztok!
Vetten nemrég egy Pi zero-t, sima, nem wifi-verziót.
Az lenne a kérdésem, hogy VLC-ben le meg lehet valahogyan nyitni a kamera élő képét?
Van egy kis 3,5" kijelző és olyan módon szeretném használni a VLC-t mint mondjuk windows-on.Lehetséges ez?
Illetve valaki tudna nekem ebben némi segítséget nyújtani?
Most kezdtem ez a témát szóval kicsit kezdő vagyok, de adaptív..Köszönöm előre is a segítséget...
János
-
Raspberry kérdésekkel célszerű ezt a topikot meglátogatni, ahol akár a válasz is megtalálható már a jobb felső keresővel.
-
carr
őstag
Köszönöm a leírást!
Itt tartok, hogy az USB ntfs meghajtót mountoltam, és látni is.
de mikor a látogató beállításhoz érek, ott ezt írja:
parancssorban:mkdir /media/USBHDD500/latogato
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/media/USBHDD500/latogato”: Engedély megtagadvagondolom az a baja, hogy nincs jogosultságom, mert a "valaki"-vel vagyok belépve. pi@raspberrypi:~S
ez van a command elején. akkor viszont pi user vagyok, nem? én vagyok a mindenható vagy mi. -
brickm
őstag
Sziasztok!
Adjatok ötletet, mert tanácstalan lettem.
A problémám: Pi 3B+ on futtatok raspbian-t, erről fut PI felhasználó alól egy kodi.
A kodiban egy YT addon, ami sajna kb 5percenként megáll, és csak akkor folytatja a videót, ha beletekerek. Rettenetesen idegesít, de sajna nem tláalok rá megoldást.
Tubecast-el ugyan ez a helyzet.Gondoltam és másoktól is hallottam, hogy a reklámok az oka, viszont feltettem a raspbiant és a kodit egy intel atom CPU-s netbookra, elindítottam ugyan így egy 2.5órás videót és végig ment megállás nélkül.
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Először is Cigam leírása szuper, meg minden de képtelen vagyok a jogosultságokat jól beállítani. Már sokadjára próbálkozom mindent megcsinálok szóról szóra de a megosztott meghajtóra nem enged be. Visszaolvastam kisrozi problémáját kb. ugyanaz a gondom de semmi.
getfacl /media/pi parancsra parancs nem található a válasz.
ls -al /media/pi parancsraösszesen 9
drwxrwxr-x+ 3 root root 4096 aug 20 09:48 .
drwxrwxr-x 4 root root 4096 aug 17 21:17 ..
drwxrwxr-x 6 pi pi 1024 aug 17 20:55 SETTINGS
és automatikusan mountolja, raspbian grafikus változat.
smbconf így néz ki[WDMyBook]
comment = Ez a WD MyBook merevlemezem
path = /media/WDMyBook
create mask = 0775
directory mask = 0775
force group = users
read only = No
valid users = @users[USB]
comment = Az automatikusan felcsatolt USB meghajtó megosztása
path = /media
browseable=Yes
writeable=No
only guest=no
public=noAz ntfs-3g csomagot telepítettem.
pi@raspberrypi:~ $ sudo pdbedit -L
Csaba:1001:
~ $ groups
pi adm dialout cdrom sudo audio video plugdev games users input netdev gpio i2c spipi@raspberrypi:~ $ users:x:100:pi,Csaba,debian-transmission
-bash: users:x:100:pi,Csaba,debian-transmissionA windowsból a net view parancsra :
Samba 4.5.12-Debian
Megosztási név Típus Használva, mint Megjegyzés
-------------------------------------------------------------------------------
USB Lemez Az automatikusan felcsatolt USB meghajtó megosztása
WDMyBook Lemez Ez a WD MyBook merevlemezem
A parancs sikeresen végrehajtva.a net use parancsra
67. számú rendszerhiba történt.
A hálózatnév nem található.
segítsetek kérlek már idegbajt kapok
-
Pelican
őstag
válasz
toth_janika #30 üzenetére
CEC megy alapból.
Ha MPEG-2 vagy VC-1 videókat akarsz lejátszani, akkor vehetsz pár fontért licenszet ezek hardveres gyorsításához.
A licensz a raspi sorozatszámához lesz kötve, másikon nem működik, csak amire megvetted. -
Archttila
veterán
válasz
toth_janika #32 üzenetére
Közben sikerült mindent szépen beállítanom: samba, dlna, torrent viszont nálam csak 777 -el megy a samba, pontosabban csak akkor tudok rá írni Windows alatt.
Rengeteget tanultam a hétvégén
igazi kis Linux gyorstalpaló!
Nagyon köszönjük!
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Először is szeretném megköszönni ezt a remek cikket, öröm volt olvasni!
Nos szóval be is állítottam mindent a leírásnak megfelelően, de sajnos a samba megosztást hiába látja a Windows egyszerűen nem tudok rá írni. Mi rontottam el?workgroup = HOME
wins support = yescomment=pidrive
path=/mnt/pidrive
browseable=Yes
writeable=Yes
only guest=no
create mask=0775
directory mask=0775
public=nodlna OK egyedül a samba szívat
Ja igen, ő lenne az: (PI3 with 1TB PiDrive)
-
toth_janika
őstag
Még egy kérdés felmerült bennem. Azt "hallottam", hogy a HDMI-CEC-hez és a folyamatos HD lejátszáshoz valami média licenszet kell vásárolni...
Ez mit jelent vagy miez?
-
toth_janika
őstag
-
kezdő
senior tag
Köszönöm a leírást!
Néhány észrevétel egy abszolút kezdőtől aki a cikk alapján haladt végig:
A HDD leformázása EXT4-re nem szerepel a cikkben. Profiknak ez gondolom kisujjból megy, de Windows felhasználóknak újdonság lehet.
sudo mkfs.ext4 /dev/sda1 -L untitledÉn csak az 1-2-3-5 oldalakon leírtakat csináltam meg, kvázi egy pici NAS-t létrehozva.
Anyáztam egy sort, hogy mit ronthattam el, mire rájöttem, hogy az 5. oldalon ezek elől a sorok elől hiányzik a "sudo" parancs.
mkdir /mnt/WDMyBook/torrent/incomplete
mkdir /mnt/WDMyBook/torrent/downloadsIlletve nekem a "sudo" paranccsal se volt hajlandó 1 lépésben létrehozni, először meg kellett csinálnom a "torrent" mappát, azután jöhetett a többi.
Lenne 2 kérdésem:
1. Nekem a HDD simán "sda" nem pedig "sda1", ez számít valamit?
2. Megoldható, hogy újraindulás után a Transmission automatikusan elinduljon és folytassa a dolgát? (pl. áramszünet)Előre is köszönöm a választ és még egyszer köszönet a szájbarágós cikkért!!!
-
Solten
őstag
Szep munka!
-
Nézegettem én is cikkeket, leírásokat, de vagy nagyon amatőröknek van USB kamerával (azzal kezdve, hogyan mentsél el egy file-t) vagy a Pi kamera moduljához van. Az meg mint olyan, használhatatlan, főleg, hogy egy normál kamerás rendszer 2-3 kamerából áll legalább.
De, ha azt vesszük, hogy a Pi tulképp egy mini PC, amin futhat bármilyen Linuxos kameravezérlő program (a leírásokból legalább kiderült, mely szoftverekre érdemes gyúrni - MotionPie tűnik a nyerőnek), az meg látja a hálózatos kamerákat, talán nem veszett ügy.
Ha sikerül, írok cikket
-
válasz
Dark Archon #20 üzenetére
Köszi!
Nem foglalkoztam kamerákkal, de megoldható. Nagyon sok leírás van arról, hogyan készíts belőle IP kamerát. Találtam egy leírást hogyan lehet összekapcsolni IP kamerával.
A motion csomag alkalmas mozgás detektálásra, de fogalmam nincs a beállításáról.
Viszont egy logout-os cikkben leírhatnád, mi lett a megoldás, hogyan lehet megoldani! -
^Clown
addikt
Szép írás lett, gratulálok! Mindig megjön a kedvem egy kis Pi-zéshez ilyenkor
-
válasz
FireFox1996 #19 üzenetére
Egészen más SATA portról, van egy régi Cortex A9-es egymagos TV Boxom, azon van SATA port, összehasonlítottam az USB-vel ég és föld.
SATA sebességNemtudom ezen az X300-as boardon hogy működik a SATA, de gyanítom USB hídként
-
Jó cikk tényleg, köszi! Kedvet is kaptam a hosszú távú projektemre, ezzel kapcsolatban kérdeznék.
A sok kézenfekvő feladat közül az általam leginkább megvalósítandó az egy kamerás megfigyelő rendszer otthonra. Kapásból a probléma, hogy a legtöbb ilyen célú kamera IP kamera, azaz kell neki egy LAN port, amiből a Pi-n csak egy van, az meg kell a programozáshoz.
Tehát, tudja-e a Pi úgy kezelni a dolgokat, hogy mind a Pi, mind a kamera (kamerák) a routerre van(nak) kötve? Már csak az UTP kábellel való távolság áthidalás miatt sem jöhet szóba az USB kábellel való bohóckodás.
Nem tudom, mennyi helyet foglal a rendszer maga, de gondolom egy 8Gb-s kártyán 6Gb simán leválasztható a felvételekre, amit csak akkor vegyen, ha mozgás van, legalább 720p@10-ben. Ha megtelik a kártya, a régebbi felvételeket törli és folytatja.
Hab lenne a tortán, ha a felvételeket automatikusan feltöltené egy felhőbe.
Sz'al a fentiekre mennyi az esély?
Előre is köszi!
-
Remek cikk köszönjük, kedvest is kap az ember.
Torrent/DLNA szerverként csak a SATA port hiánya fáj. USB lassú, és erőforrás emésztő. USB SATA híd sem jó, natív támogatás kellene. Láttam kiegészítőt (bár drága) , ami kínál SATA portot, csak az a gyanúm, hogy sima USB SATA híd az is. -
FireFox1996
őstag
Nagyon jó a cikk! Köszönöm!
-
Nem lehetetlen, de virtualbox-ba futtatáshoz, ismerkedéshez az eredeti debian-t ajánlanám.
Ja, és qemu-ban is beröffenthető -
gabe_
őstag
Virtuális gépen ki lehet próbálni a raspbiant?
-
Köszi!
Az USB-n mérhető feszültséget, és a rajta átfolyó áramot méri. Segítségével kiszürhetőek pl a gyenge minőségű tápok, kábelek, de töltésfigyelőnek is jó, mert azt is számolja.
e-bay-en rákeresve rengeteg modell közül válogathatsz.Badb0y
Kikapcsolja magát. Ha mégsem menne nálad, akkor olvasd át ezt a cikket.
-
Tidus
addikt
Már egy ideje gondolkodom hogy beruházok egy Raspberry-re. Már csak azért is hogy kipróbáljam, és megismerjem. Ezzel az OP. rendszerrel pedig egész komolynak tűnik.
-
rmatyi
tag
Jó cikk, gratulálok!
-
Plexicushio
senior tag
Remek írás!
Pont ma, pár órája gondolkodtam el egy Raspis NAS/médiaszerver megoldáson.
-
Badb0y
addikt
Én médialejátszót csináltam a pi 2b-mből mert elegem lett, hogy a támogatás nincs meg a média lejátszókra, viszont én Nasról játszom le a filmeket.
Mivel te USB kötötted rá egy kérdésem lenne, kikapcsolja a vinyót magától ha nincs használatban vagy nem? -
MtHq
tag
Jó a cikk, tetszik. Az utolsó képen lévő USB-s fogyasztásmérő (?) hol kapható, illetve micsoda pontosan? Csak tippelek.
-
cinemazealot
addikt
Gyönyörű összefoglaló, köszönjük!
-
pomorski
őstag
Tényleg jó kis cikk lett.
És köszönöm F34R-nek a linkeket!
-
gabe_
őstag
Már rég hiányoltam egy ilyen remek részletes cikket a cuccról, köszönjük!
Ezzel már egy magamfajta kezdő is el merne indulni...
-
Apollyon
Korrektor
Egész fun ez a rastrack. Ilyesmi sima Debian userekről is van?
-
intelMMX
senior tag
Na ez jó lett! Talán még én is meg tundám csinálni a cikk alapján.
Amúgy ezek a hardverek mennyibe kerülnek, ha grafikus felülettel használható kis gépet akarnék csinálni? -
Respect!
Jó cikk lett!
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Wise (ex-TransferWise)
- Macska topik
- Analóg fényképezés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Nvidia RTX 3080TI Founder Edition
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- Apple Watch Series 8 45mm Silver Alu bontatlan szíjjal + kiegészítők
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest