Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Ihletet kaptam a leírásból, ezért én is belevágtam a hálózatfejlesztésbe. Az egésznek az alapja egy Mikrotik router lett. Rendeltem hozzá két darab Mellanox kártyát, az egyik egy windowsos gépbe, a másik egy épített OMV nasba szánom. A kártyák a windows 10-es gépben nem akarnak működni. Beszerelve, drivert telepítve 43-as hibakódot kapok az eszközkezelőben. Frissítettem a firmware-t az utolsó elérhetőre (2.42.5000), de a legfrissebb driver-el is ugyanezt a hibakódot kapom. Viszont a kártyát a nas-ba téve linux alatt tökéletesen működik. Találkoztatok már ezzel a jelenséggel, van rá megoldás?
-
mrzed
senior tag
Egy Asrock H370 pro4 -es lapban próbálkozom, I7-8700 -as procival. A PCIE2(3.0x16)-es szlotban van egy RTX2060-as videókártya, a mellanox a PCIE4(3.0x4)-es szlotba kerül. Az alaplap dokumentációja alapján ebben a felállásban nincs korlátozás.
Az utolsó, 5.50.53000 driver-el próbálkozom. Az utolsó firmware-el nincs is más lehetőségem. -
mrzed
senior tag
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni.
Másik pcie slot csak a videókártyáé van, azt meg nem fogom beáldozni. Rendezem a dolgaimat, csinálok egy adatmentést a rendszer alól, és megpróbálkozom egy friss win10-el.
Érdekes, hogy az eszközkezelőben még csak nem is hálózati kártyáknál van az eszköz, hanem a rendszereszközöknél. Nekem így néz ki a driver:
Gondolom, már neked is a 2004 -es win10 build van fent, nem az lehet a probléma forrása... -
mrzed
senior tag
Ugyan ráment két napom, de sikerült megoldani. Leírom a részleteket, hátha valakinek segíteni fog a jövőben:
Amikor megcseréltem a videókártyát a mellanox-al, akkor elindult a kártya, viszont a videókártyát a másik szlotban visszavette x4-re. Ez nem igazán volt életképes alternatíva, ezért tovább bütyköltem. Visszaforgattam a helyére a vga-t, de ismét inaktív lett a mellanox. Bios beállításokkal kísérletezgettem, végül ez hozta meg a várt eredményt. A PCI Express Native Control -t kellet enabled-re állítani, és onnantól helyreállt a rend. Amikor visszakerült a pci-e hangkártya, akkor az alaplap lekorlátozta a mellanox sávszéllességét x2-re, de 3.0-n bőven elég a 10Gb-es sávszélességhez, a kártya működését nem befolyásolja. Egyelőre 6Gbps-t sikerült összehozni a NAS - PC között. Azért csak ennyi, mert egy hagyományos ssd és egy hdd van a nas-ben, ez is csak két szálon jött össze. A pc-ben lévő két nvme ssd bőven bírná még szuflával.
Már csak egy kérdésem maradt:
A tálcán, az óra mellet, ahol az usb-s adattárolókat lehet levállasztani, bekerült a mellanox kártya. El lehet ezt valahogy tüntetni onnan? Ha véletlen rányomok, lelövi a kártyát a következő újraindításig. -
mrzed
senior tag
Ha bevállalod a hp-t, akkor alaposan csekkold le a guglival, hogy milyen sfp+ eszközöket eszik meg, elég durván limitálva van, de még a dac kábel típusa is. Az 550-esre konkrétan nem kerestem rá amikor e témában gyűjtöttem információt, de az 520-asnál brutál melegedésről számoltak be a felhasználók.
[ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
Én pont ezek miatt engedtem el a hp-t. Ezek régebbi kártyák, mint a connectx-3, régebbi technológiával, nagyobb csíkszélességgel készített vezérlő, több fogyasztás és hő. A 17W brutálisan sok a mellanox 4W-hoz képest, még ha portonként is ennyi lenne. Üzem közben, terhelés alatt rajta tudom tartani az ujjamat a mellanox hűtőbordáján. A dupla portban is csak addig gondolkodtam, míg rá nem szántam magam a normális router vásárlására. Csak a nas csatlakozott volna 10Gb-el a roterre, majd arról trükköztem volna tovább egy asztali géphez a sávszélességet. Az épített routerrel is kalkuláltam, de mire minden meglett volna, mindenből annyi port, amennyit szerettem volna, már 100e fölött volt a beszerzendő alkatrészek ára. Több mint egy hónapja használok 10Gb-es hálózatot... hidd el, piszok gyors. A felcsatlakoztatott hálózati meghajtók úgy reagálnak, mintha helyi ssd-k lennének. Szinte kihajthatatlan, az idő nagy részében csak libikókáznak rajta az adatok, de ha kell, oda teszi magát.
-
mrzed
senior tag
Én az aliexpress-ről rendeltem a kártyákat, az egyiket optikai modullal, a másikat 3m-es dac kábellel. 45 dollárt fizettem darabjáért szállítással, persze külön-külön csomagban. Október elejére itt is voltak, a vámon sem akadtak fenn. Annyi volt a gond, hogy a modulos verzió csak műanyag dobozban, bubis borítékban volt, és kaphatott egy maflást. Behorpadt a ketrec, és leszakadt a hűtőbordatartó műanyag pöcök. Elindítottam egy részleges refound-ot 35 dodóra, amit egy hét múlva el is fogadtak. Közben leforrasztottam a ketrecet, amit kiegyengettem, majd vissza. Csavarokkal rögzítettem a bordát, és azóta is működik tökéletesen.
-
mrzed
senior tag
Cifu-nak és nekem is pont ilyen kártyánk van, korábbról találsz is itt linket. Viszont nem akarlak semmire rábeszélni, mert ez így már azért sokkal drágább, mint ahogy mi vettük. A mellanox kártyák a hp-hez képest sokkal kevésbé válogatósak, szinte mindent megesznek. A kereskedő nekem Mellanox gyártmányú modult és kábelt mellékelt, de nálam megy CISCO-FINISAR SFP-10G-SR modullal is.
-
mrzed
senior tag
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha egyszerre adsz le több darabra megrendelést, akkor egy csomagban fogják küldeni. Még akkor is, ha külön kéred az eladót, hogy ne tegye. Sőt, ha külön adod le, és még nem adta fel az előzőt, akkor is hajlamosak egybe csomagolni. Én úgy csinálom ilyenkor, hogy egyet rendelek, ha jön az értesítő, benne a tracking-el, akkor adom le a következőt. Egyébként könnyen úgy jársz, mint jerry311 írta. Ha USA-ból rendelsz, akkor más a helyzet, mert ott meg amúgy is 90%, hogy vám elé állítják a csomagot.
-
mrzed
senior tag
Ha a posta szállítja, akkor úgy történik a vám elé állítás, hogy káb- és robbanószer kereső kutyákkal ellenőrzik a szállítmányt. Ezt követően röntgenezik a csomagokat, ekkor a vámosoknak tetsző darabokat félrerakják, a többi mehet belföldi feldolgozásra. A félrerakott csomagokat nagy valószínűséggel vámkezelik, de ilyenkor még előfordulhat, hogy egy hét tili-toli után mégis kiengedik eljárás nélkül. Ha futárral jön Kínából, akkor 100% a vámkezelés, ezeknek a szállító cégeknek külön vámtisztjeik vannak. Amikor elkezdik pakolni a cuccodat a repülőre, már keres a futárcég, hogy tegyél vámáru nyilatkozatot. Mire itt kipakolnak, addigra, ha ügyes vagy, már meg is van az eljárás.
[ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
Ebben nincs semmi törvény ellenes, vagy csalás. A lényeg, hogy a csomag értéke a lehető legkevesebb legyen. Hogy kiválasszák-e vámkezelésre az szerencse kérdése.
Részletesen olvashatsz erről az aliexpress topik összefoglalójában. -
mrzed
senior tag
-
mrzed
senior tag
A kártyának mennie kéne rendesen, ugyanez nálam:
Az egyik oldalon egy i3-7100, 8GB ram, debian alapon omv, két darab 860evo 1TB raid0-ban, smb megosztással. A másik oldalon egy I7-8700, 32GB ram, 970evo 500GB, win10. A forgalmat egy Mikrotik CCR2004 vezényli, a nas dac kábellel, a pc pedig dupla lc-lc kábellel, SFP-10G-SR optikai modulokkal csatlakoznak. Kb ezt a tempót tudja a két raid0-s ssd, a cpu még a nas-ban sem fogy el az smb ellenére sem. -
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Ismeri valaki ezt a típusú kártyát?
Inter-Tech Argus ST-7211
Alaplapot cseréltem és a Mellanox ConnectX-3 beverte a hisztit. Már a H370-esben is csak úgy volt hajlandó működni, ha engedélyeztema PCI Express Native Control-t, egyébként 43-as hibakóddal leállította a win. A mostani Z790-esben is hasonló a helyzet, viszont a pcie native control engedélyezése esetén összehányja magát a win10, kék képernyő lesz a vége. Még a telepítőt sem tudom lefuttatni ha a biosban engedélyezve van az említett opció, a telepítés kezdetén kékhalálozik.
Bár a router tudna 25Mbit-et is, de nem akarom túltolni, elég lenne a 10Gb optika, ahogy eddig volt. Gondolom az optikai modulból is új kellene, valami ilyesmi.
A kártyát meg lehet kapni 35K HUF-ért itthon garival, a modul meglenne 12K-ból, nem hiszem, hogy a jelenlegi felállásban érdemes lenne aliexpress-ezni. -
mrzed
senior tag
válasz envagyok #469 üzenetére
A szolgáltató optikája be lesz dugva a szolgáltató eszközébe, ez az eszköz nem kiváltható sajáttal. Azt viszont te döntöd el, hogy router vagy bridge módban saját routerrel használod. A saját optikai gerinc már tényleg "űrkorszak", még rezes 2,5Gb-es eszközöket sem olcsó és egyszerű beszerezni. A gigabit feletti otthoni hálózat még nem kitaposott út, erre találsz ebben a topikban ötleteket, megoldásokat.
-
mrzed
senior tag
válasz envagyok #493 üzenetére
A szolgáltató embere még üres csőbe sem fogja neked behúzni sem az optikai, sem pedig az utp, vagy koax kábelt sem. Üres csőbe talán ha némi pénzmagot helyezel kilátásba, akkor meggondolja, ha van nála megfelelő hosszúságú behúzó. Bent lévő vezeték mellé még magamnak sem állnék neki, nagyon macerás tud lenni még 5-10 méteren is. Ha tényleg nincs más lehetőség, akkor kihúznám a bent lévő vezetékeket, majd melléfogatva az új szálat újra be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest