Hirdetés

2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) nullpoint


nullpoint
(senior tag)

Melyik volt itt a jó ár-teljesítmény aránnyal bíró videókártya?

(#2) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Bitang játékos teljesitmény bemutatása közben ez az apró anomália felkeltette az érdeklődésemet. Érthetettlen volt számomra ez a sok kifagyás és képhiba, hogy ezek az AMD és az Nvidia videókártyáknál egyaránt előfordultak. Ezt igen könnyen lehet a driverek és a játékok számlájára felróni, de mivel több ilyen esettel találkoztam a PH! fórumon, ezért most megint megbeszélem ezt a témát.

Tápegységre gondoltam... Ezekben a gamer konfigokban erős procit és videókártyákat tesztelgettél, aminek a megadott TDP értékei képesek időnként meglepetést okozni a tápegységeknek. Be Quit System Power 9 tápegységet nem ismerem tűzetesen, ezért a megosztott 12V ágat sem tudom felhozni egyértelmű hátrányként. Viszont amiért mégis boncolgatom a témát, az ezzel ősszefüggésben lehet. Kevésnek gondolom ide az 500W-os Be Quit System Power 9-et, mert a 600-700 W-os tápegységek esetében talán a kifagyások jóval ritkábban fordulnának elő vagy megszünnének teljesen. A terhelési tűskék miatt gondolom ezt... A terhelési tűskék az optimális működési tartományt annyira lecsökkenthetik, hogy ezt a magas terhelést csak rövidebb ideig képesek elviselni a tápegységek. Ez a hardverek működésére kihatással van, hiszen a driver és a hardverben a védelem egyaránt érzékeli ha a feszültség ingadozik vagy alacsony szintre került. Visszaveszi a teljesitményét vagy kifagyás és újraindulásra kényszeriti a gépet. Gamer konfigokban ezért sokan túlméretezik a tápot vagy jobb minősitésre hitelesitett tápegységet választanak. Ez csak egy felvetés, de lehet egyéb hardver és a játékfejlesztők hibája.

(#3) Sundesz válasza nullpoint (#1) üzenetére


Sundesz
(őstag)

Főleg az 5600 XT, ami a bundle értékesítessel együtt 87 ezer Forintra jött ki, mellette halk is. RTX 2060 alja 120 ezer Forint. De lehet rosszul gondolom, és nem ér annyit, mint ezlgy belépő 1660 Super.

Az 1650 Super esetén nem konkrétan a tesztelt modell éri meg, de ezt írtam is.

[ Szerkesztve ]

Hörcsög Powa'

(#4) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

Remek cikk,a kva anomáliák sajnos előfordulnak.

(#5) Sundesz válasza Zsébernardo (#2) üzenetére


Sundesz
(őstag)

Lehet igazad van, de konnektorból mérve 1660 Ti-vel (mással nem mértem) max 220W-ot fogyasztott a teljes konfig. Játék közben meg 75 fps-re lockoltam, akkor pl F1 2019 alatt sokszor el sem indul a ventilátor.

Nvidiaval újraindulás és fagyás nem volt, csak kidobás az asztalra. Az 5600 XT indult újra, illetve csontra fagyott. Előtte volt 1600X mellett RX 5700, ami szerintem együtt többet fogyasztott, főleg a proci miatt, de ott nem volt gond.

Most egy Thicc II 5700 XT-t van a gépben, konnektorból 350W a peak, itt már tényleg necces.

[ Szerkesztve ]

Hörcsög Powa'

(#6) Zsébernardo válasza Sundesz (#5) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

A fogyasztásmérő talán nem érzékeli az ősszes hullámokban érkező terhelési tűskét, de persze egyéb hardveres hiba sem kizárható. PCI-E foglalatban egy apró szöszmösz képes lehet megakasztani a gépet, mert kifagyásokat és képhibát okozhat. Bármi lehetséges lehet, de ha minden videókártyánál hibát találsz, akkor a konfigban a közös tényezőket veszed előre. Alaplap és a tápegység.

[ Szerkesztve ]

(#7) zovifapp111 válasza Zsébernardo (#2) üzenetére


zovifapp111
(aktív tag)

Ha kevés a táp, akkor kikapcsol vagy újraindul a gép. Én legalábbis még csak ilyet tapasztaltam. Kifagyást szerintem a nem megfelelő szoftver környezet szokott okozni.

Csak az AMD, minden más, csak utánzat!

(#8) Cucuska2 válasza Zsébernardo (#2) üzenetére


Cucuska2
(őstag)

500 watt bőven elég, még sok is ide.
Nálam 350-es táppal elketyegett undervoltolva az RX 5700 Ryzen 5 1600-zal, amióta 450-es tápom van, azóta meg ki van tolva a kártya powerlimite +50%-kal, ennek megfelelően a videókártya egyedül 200 watt fölött fogyaszt.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#9) Vesa


Vesa
(addikt)

"akkor a konfigban a közös tényezőket veszed előre. Alaplap és a tápegység."

Közös tényező a szoftverkörnyezet is...Klasszikusan az ilyen hibákat elég nehéz megtalálni, de én sem gondolnék tápra. Tápos problémák esetén általában lekapcsol a gép. Persze kizárni sem lehet, de a BeQuiet egy kiváló táp, nem a noname érából való.

(#10) Zsébernardo válasza Cucuska2 (#8) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Nem általánositható az eseted, mert nálad a 450W-os tápegység magas kihasználtság mellett sem okoz gondot. Másnak viszont kifagy, újraindul vagy kilép a játék a Windows-ba, ha nem jól méretezett tápegységet használ.
80% kihasználtság környékén, ha nem marad elég tartalék a tápegységben, akár a táp védelme leszabályozhat és a tápegység kikapcsolhatja magát. Ez könnyedén előfordulhat, ha egy erős gamer konfighoz gyengébb tápegységet használunk vagy a tápegység nehezen viseli a magas terheléseket. Némelyik erőlködve, de átvészeli az ilyen rövid ideig tartó magas terhelést, amig más tápegység védelme érzékenyen reagál és gondok lesznek... :)

Ezekhez még hozzáadodhat ez:

"Ez a hardverek működésére kihatással van, hiszen a driver és a hardverben a védelem egyaránt érzékeli ha a feszültség ingadozik vagy alacsony szintre került."

[ Szerkesztve ]

(#11) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Ez a jővőben még égetőbb gond lehet. AMD, Intel és Nvidia egyre energiaigényesebb hardvereket fejleszt. TDP az inkább már egy viszonyító adat, de nem hűen adja meg a hardverek valós fogyasztási adatait.
Főleg a boost órajelek közben mérhető kiugró fogyasztási értékek lesznek majd érdekesek.

Amiért ezt a tesztet érdekesnek találtam:

"Tápegységre gondoltam... Ezekben a gamer konfigokban erős procit és videókártyákat tesztelgettél, aminek a megadott TDP értékei képesek időnként meglepetést okozni a tápegységeknek."

[ Szerkesztve ]

(#12) TheLázs


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Hűha. Azért vannak árak. Még a koronapara legelején, az egyetemek zárása körül vettem meg a 1660 6GB-omat 72000 JMF-ért 3 év garival. Sajnáltam rá egy kicsit, de éreztem hogy egy jó darabig most vagy soha lesz, ha betérdel az amúgy dübörgő magyar gazdaság.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#13) Sundesz válasza TheLázs (#12) üzenetére


Sundesz
(őstag)

Ezek az árak még pont a járvány felfutása előttiek, maga a cikk 3 hete készült el. Az 5600 XT akkor volt a legolcsóbb 97 ezer Ft-ért.

Hörcsög Powa'

(#14) yericho800


yericho800
(tag)

evga gtx 1080 hibryd
ryzen 2600 3.8ghz
16gb gskill trident z 3000mhz
házba ledek, 6 venti, ventiszabàlyzó., hangkártya creativ soundbalster z
táp - thermaltake smart rgb 500 /silver/
semmilyen fagyásom nincs! :/
de mérek egyet ma mennyi a peak

[ Szerkesztve ]

(#15) SunMount3r


SunMount3r
(veterán)

Régen érdekeltek már a videokártyák, de akkor is a jobb driver-ek és stabilitás miatt választottam az Nv-t (9800GT), kár hogy azóta sem változott helyzet ahogy olvasom...

(#16) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

Nálam 500-as FSP hydro hajt 3600 és egy 2070-et,de persze attól nincs kizárva hogy nem adle elég kraftot az a táp.Bár a szoftveres anomáliák gyakrabb storyk.

(#17) TeeBee73


TeeBee73
(őstag)

Köszönjük a tesztet! :R

Egy dolgot nem értek: Az én Stryx-em szintén 55°C-nál kapcsolja be a ventiket, de 45°C-ig hűti vissza, és csak akkor állítja le (igaz, 60 FPS Lock és undervolt mellett még ez is ritkán fordul elő.), valamint az Aura Sync beállításokat is megőrzi ki/bekapcsolás után is. BIOS frissítést nem próbáltál rajta?

"Szépnek, szép vagy." - mondta a Kisherceg. "Ringdingding-digingigerining" - mondta a róka.

(#18) Sundesz válasza TeeBee73 (#17) üzenetére


Sundesz
(őstag)

Nem próbáltam de lehet teszek vele egy próbát. Nálam sajnos nem vár, hogy visszahűtse 45 C-ig, custom ventiprofilt kellett csinálnom.

Az Aura Sync megjegyzi a beállítást, csak maga a fizikai led gomb nem.

Hörcsög Powa'

(#19) Joccc07


Joccc07
(őstag)

Jó teszt lett. Köszi.

Melyik kártya lenne szerintetek a nyertes ha a képletbe beszúrnánk meg egy 5500xt-t is?
Ezt a kártyát is nézegetem a mostani leváltására. 1660ti és 5500xt ami között nem tudok dönteni. 100k max amit szeretnék rászánni.

https://prohardver.hu/tema/dauntless_pc_xbox_ps4_switch/friss.html <-Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla.->

(#20) nullpoint válasza SunMount3r (#15) üzenetére


nullpoint
(senior tag)

Nem változott sajnos. Emellett az nvidia az opensource programokba is beeszi/(vásárolja?) magát , lásd Blender, ahol 10 év után nagyjából mostanára kezdte el az Amd-t is vállalhatóbban használni a rendermotor.

(#21) b. válasza Joccc07 (#19) üzenetére


b.
(nagyúr)

Kérdés melyik a fontosabb a pénz vagy a teljesítmény, azaz mennyire akarod elkölteni ezt a pénzkeretet.
ha a pénz számít akkor 1660 Super szerintem ha a teljesítmény akkor 1660 Super - 5600XT- RTx 2060 ( sok garival használtan)
Én 5500XT-t nem vennék a helyedben mert FHD @ 60 FPs re nem jövőtálló kártya már, ( akkor inkább egy 8 GB RX 580)az 1660Ti de inkább Super- 5600XT- 2060 inkább..
1660 Supert újan 3 év garival 75 K ért jó hűtéssel kapsz már.
Ha a 100 K ból legjobb teljesítmény a cél akkor a helyedben egy használt sok garis RTx 2060 vagy egy RX 5700 is beleférhet abba. Bár én eladtam az 5700 kártyámat a driveres problémák miatt,de szerintem azóta orvosolták.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#22) b.


b.
(nagyúr)

Jó írás lett ,gratula hozzá!

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#23) Joccc07 válasza b. (#21) üzenetére


Joccc07
(őstag)

Teljesítmény ami fontosabb de 100k-n belül. Egy 1050ti-t váltana. Ami a cél az a fix 60fps FHD-n mivel 60hz monitorom van és azt nem tervezem váltani.

https://prohardver.hu/tema/dauntless_pc_xbox_ps4_switch/friss.html <-Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla.->

(#24) b. válasza Joccc07 (#23) üzenetére


b.
(nagyúr)

aprón van fent megbízható eladó, új kártyákat árul -2-3 év garival, be is számol.Abba simán beleférhet ( sőt )egy 5700 vagy egy 2060 nála. Annál jobb jelenleg nincs FHD ra sőt 1440P re is jók egyenlőre.
ha beszámítás nélkül vagy teljesen újat akkor helyedben a leggyorsabbat venném ezért a pénzért . ha 100 K ba belefér egy 5600 XT akkor azt, ha nem akkor 1660Ti.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#25) Joccc07 válasza b. (#24) üzenetére


Joccc07
(őstag)

Köszönöm. Sokat segítettél. :R

https://prohardver.hu/tema/dauntless_pc_xbox_ps4_switch/friss.html <-Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla.->

(#26) HSNet válasza b. (#24) üzenetére


HSNet
(aktív tag)

Egyetértek, 570/8Gb-m volt, fullhd/60-ra majdnem elég (kis kompromisszumokkal ment). 1650/5500-al kb ugyanott lennél, csak más játékoknál kellenének a kompromisszumok.
5600/1660 super vagy ti kényelmesen elég lesz fullhd-ra, és akár vr-t is bedobhatsz neki.
5700 (nem xt) gyakorlatilag unatkozik 1080p-ben, ha nem 100+hzes monitorod van.

In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.

(#27) bobalazs


bobalazs
(veterán)
LOGOUT blog

Sapphire Pulse 5600ak szinte mindegyike még faszán alulfeszelhető, így még kedvezőbb lesz a fogyasztása.

(#28) Zsébernardo válasza Zicokuka (#16) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Szoftveres anomália az MSI Armor RX 470-nél volt nekem is... :)
Afterburner és a Polaris GPU nem akart megfelelően müködni együtt és játékokban szintén kifagytam vagy kilépett a játék a Windows asztalra.
Mivel az érintett játékokkal amúgy is tele volt a hócipőm (CoD: Advanced Warfare és a Far Cry 4), ezért a játékokat és az RX 470 videókártyát is száműztem. :)

A többi már csak történelem vagy csak egy tanulságos történet.

[ Szerkesztve ]

(#29) Kansas válasza Zsébernardo (#11) üzenetére


Kansas
(őstag)

Ne viccelj már, ha ezzel a táppal 350W-ot vesz fel a falból, akkor a 88-89%-os hatékonysággal számolva 310W körüli a tényleges fogyasztása a konfignak... ehhez használ 500W-os tápot... mégis mennyire kéne túltervezni, minimum duplára, hogy ne a tápra gyanakodjál? Vagy annál is jobban?
"Ezekben a gamer konfigokban erős procit és videókártyákat tesztelgettél" - nem, nem tesztelt se erős procit se erős videokártyát, fogyasztás szempontjából semmiképp: a VGA-k fogyasztása 75-160W TDP, a prociké sem éri el a 100W-tot(65W ill. 95W TDP kategória), játékok alatt tán még a 60-at sem, ráadásul kifejezetten VGA-limites beállításokat használt.
Arról nem is beszélve, hogy pl. a Navi kifejezetten szar driverekkel indult, és bár rengeteget javult, még most sincs ott, ahol a megjelentekor a Polarisok voltak stabilitásban...

[ Szerkesztve ]

I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

(#30) Zsébernardo válasza Kansas (#29) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)
LOGOUT blog

Szerintem sem vicces, ha csak ennyi maradt meg "Terhelési Tűske" fogalmából. THD a boost órajelek esetében korántsem olyan egyértelmű adat, ha megadnak 95W és 160W értéket, de a Peak többek szerint ezeknél magasabb is lehet. Tápegységen kivül az alaplapot és a szoftveres hátteret sem tartom kizártnak, de jelenleg az anomáliák ettől függetlenül állandóan gondot jelentenek.

[ Szerkesztve ]

(#31) Sundesz válasza Zsébernardo (#30) üzenetére


Sundesz
(őstag)

Azt azért megemlítenem mégegyszer, hogy klasszikus fagyás csak az 5600 XT esetén volt.

Hörcsög Powa'

(#32) brd válasza Zsébernardo (#2) üzenetére


brd
(nagyúr)

Szerintem ez túl van lihegve. Legalább 1 évig hajtottam egy R9 290-et egy 350-es FSP-vel (a CPU ugyanaz, mint akkor) és az is csak egyetlen játékban, jól meghatározott helyen (többször futottam bele, de ott sem mindig történt) okozott, de nem lefagyást, nem képhibát, hanem simán lekapcsolt a táp. Tudtam, hogy kevés (lehet) a táp, de FSP, bírja és nem sokat játszom. Aztán kellett családtagnak egy gyengébb gépbe egy táp és vettem magamnak a mostanit, ez 500W, szintén FSP, ezzel még sosem fordult elő ilyesmi (a CPU és VGA - ez azóta cserélve lett gyorsabbra - is kicsit meg van pumpolva, előbbi 4.3GHz-re, itt még nyáron is hűthető léggel, utóbbi csak egy szolid 2100-ra). A tápegység, ha kevés, és normális minőségű, inkább kikapcsol, nem program lefagyást és képhibákat okoz.

The only real valuable thing is intuition.

(#33) Kansas válasza brd (#32) üzenetére


Kansas
(őstag)

Igen, többet számít a technológia, mint a névleges teljesítményérték, az újabb technológia(topológia) jobban kezeli ezeket a Zsébernardo által emlegetett "terhelési tüskéket". Amellett a hatékonysági görbe olyan lapos, hogy szinte vízszintes, tehát az sem igaz már, hogy 50%-os terhelésre érdemes méretezni a modern PSU-kat.
Az meg hogy ezek a terhelési tüskék okoznának hasonló problémákat, mindaddig találgatás, amíg ki nem méred, hogy a tüskék időben egybeesnek ezeknek a problémáknak a megjelenésével.

[ Szerkesztve ]

I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

(#34) Pernyo


Pernyo
(csendes tag)

Tetszett az írás, pont 2 alany nálam is megfordult. Írtad Te is, hogy az MSI RTX 2060 Gaming Z ventijei külön fordulatszámon pörögnek. Annyit hozzátenék a cikkhez, hogy az a kártya kifejezetten hangos lesz több órás játék után, ha nem 60 Hz-en használod a monitorod, és hagyod, hogy kifussa magát. A Gaming Z pár FPS-ért elég magasra engedi az órajelet és a fogyasztást, nem véletlenül van 195 W TDP-je a kártyának. Ez a hűtés egy jó szellőző házban is sajnos lófütty. A backplate-nek hála némileg fűti a CPU hűtőt is, mivel rövid a kártya, alatta adja le a hő nagy részét. Nekem nagyon fontos a csendes gép, ezért váltottam a Sapphire RX 5600 XT-re. Halkabb, kevésbé melegszik és kevesebbet is eszik. Nálam, lekopogom, nem voltak fagyások az AMD kártyájánál, viszont pár gyerekbetegség még van. Pl. 144 Hz-es monitor esetén a vram max órajelen ketyeg, viszont a ventik nem mennek (desktop). Nem árt egy saját ventiprofilt beállítani. A fogyasztás nem is éri el FHD-ban a 160 W-os TDP keretet.

(#35) arcsi84


arcsi84
(aktív tag)

Jópofa és informatív teszt volt, de a Sapphire RX 5600XT hűtését zajosnak nevezni erős túlzás. Terhelés nélkül teljesen passzívan fut a VGA és terhelés alatt sincs hangja. Valami hibás példány lehetett nálad, szerintem.

(#36) Sundesz válasza arcsi84 (#35) üzenetére


Sundesz
(őstag)

Azt nem írtam, hogy zajos, hanem hogy érezhetően hangosabb az OC mode mint a quiet, utóbbiban néma volt gyakorlatilag nálam is.

Hörcsög Powa'

(#37) arcsi84 válasza Sundesz (#36) üzenetére


arcsi84
(aktív tag)

Hát lehet, hogy akkor én vagyok süket, mert én az oc módot is teljesen hangtalannak hallom. :D

Amúgy én is sokat gondolkoztam, hogy milyen kártyát vegyek, néztem az 1650 supert, meg az 1660 supert is, sikerült kifogni 100k környékén az rx-et és az nagyon jó ajánlat volt. 120-at nem adtam volna érte.

(#38) p4rk3r


p4rk3r
(kezdő)

100-ért RX az tényleg nem rossz

(#39) pomorski


pomorski
(őstag)

Köszi a remek írást!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.