- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GAI: Poor Volta...
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- MasterDeeJay: Mindkét irányból bedugható USB-A?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
Megint remekel ez a fos. Társalgás esetén "nem érkezik válasz", nem jelez semmilyen módon, beérkezők között nincs, új levél vagy válasz egy meglévő szálra "nincs". A kimenők közt ott van az új, de oda kell navigálni a konkrét beszélgetéshez, bele, a konkrét szálba, annak előzményeiben látszik csak, hogy érkezett válasz, alapállapotban kibontatlanul az is. A ráadásul lentre következő, kibontatlan elem az új válasz, egyedül az van vastagon szedve, de kompaktsága miatt nagy feltűnést nem kelt, ha nem tudod, hogy azt kell nézni, nehéz észre venni. Egy mezei Outgoing mappa tehát újdonságot nem fog jelezni, az sem fog. Ha nem élek manuális checkinggel, akkor meg sem moccan, látszólag nincs forgalom. Van valamilyen rejtés, tiltás funkció, ami ezt eredményezi?
-
Bitkorgi
csendes újonc
Sziasztok. Ez az aliases hogy mukodik? Mar meglevo cimet fel tudok venni aliasnak? Mert van egy kulon ilyenekre fenntartott emailcimem, azt szivesen felvennem.
Gondolkozom unlimited csomagon. Pl a protonpass-nal mennyire tobb a funkcio?
Hasznalhatosag ios-en es mac-en mennyire jo?
Nem tunik rossz dealnek az unlimited. Drive, vpn, pass, mail egy csomagban es ket evre elofizetve honapra lebontva nem nagy osszeg.
Akinek van ideje es kedve es leirja a tapasztalatait annak nagyon orulnek -
totron
addikt
Nektek jönnek értesítések? 2 asztali böngésző, Andoid app, iOS app, itt egyiken sem. Csak ha új eszközről jelentkezek be, beérkezőket nem jelzi egyáltalán. Nem altatódik, nincs adattakarékos módban sem Androidon, a többi platformon is átnézve a beállítások. Netán ez nem az ingyenesség része?
-
-
-igu-
veterán
válasz
fatpingvin #107 üzenetére
Én is szép lassan szoktam rá ezek használatára, nem egyből estem neki mindennek.
Csak egyetlen példa: az elmúlt évtizedben 5 különböző országban éltem. Minden költözéskor létrehoztam egy aliast az alábbi séma szerint: felhasznalonev.orszag@subdomain, és rendre ezt adtam meg a helyi hivatalokban.
A hivatalos leveleket (adóhatóság, migrációs hivatal, miazmás) az erre beállított szűrővel adott mappába rendeztem a beérkezéskor, így minden egy helyen volt csokorba szedve, nem keveredtek a privát és egyéb dolgaimmal. A különböző országok hivatalos levelei egymással se keverednek természetesen.
Ez attól volt egyszerű, hogy a szűrőt elég volt a levél címzettje alapján beállítani, minden más nem érdekes. Nem számít, ki a feladó vagy mi a levél tárgya. Külön szeretem, hogy ha egy alias-ra érkezett levélre válaszolok, akkor a küldő alapértelmezetten az adott alias lesz (módosítható természetesen).Hasznos még, hogy a leveleket tartalmazó mappák láthatósága több lépésben szabályozható. Van olyan beállítás, hogy csak akkor jelenjen meg a mappa a listában, ha új levél érkezik bele, egyébként ne zavarkodjon. Vissza az előző példához: egy adott (holland) állami hivatal évente egyszer küld levelet, ami akkor, azon az egy napon fontos, ellenben az év többi napján csak feleslegesen kerülgetném a mappát.
-
-igu-
veterán
válasz
fatpingvin #105 üzenetére
FTP tárhely, fotóalbum, napi biztonsági mentés, alias-ok, saját domain, scriptelhető szürők, webdav, carddav, caldav, app password, fetch mail, miazmás dolgok.
A fastmail.com-on van teljes feature list, én csak néhányat emeltem ki. -
fatpingvin
addikt
én használni akarom, nem pedig b*szkódni az önkényesen variált "biztonsági rendszerükkel"
kétlépcsős azonosítást nem használok, ugyanis nem akarom hozzákötni a fiókot semmilyen más kommunikációs csatornával.
és igen, elvárom hogy bármikor bárhonnan beengedjen. erre van kitalálva az úgynevezett jelszó, ami pont erre a hitelesítésre való és a közhiedelemmel ellentétben elég biztonságos önmagában is ha tudsz normális jelszót kitalálni és elég gyakran cserélgeted.egyébiránt én nem (csak) a feltételezett nagyobb biztonsága miatt használom (azt úgyis b*szhatod ha nem két PM-es cím között levelezel) hanem azért mert a felhasználói élmény klasszisokkal jobb mint amit a gugli ad. használhatóbb, célirányosabb, kényelmesebb.
-
-=MrLF=-
senior tag
Én az e-maileknél rányomtam hogy régebbiek előre, ott még megvan a "Welcome to ProtonMail!" e-mailjük.
Szerk: guglis belépés problémám nekem is volt hasonló, mivel mobilszámot ugye googlnek nem adunk meg, valami vezetékes számot kellett hívni és bediktált egy kódot azzal ment a belépés.
Felraksz egy virtuális gépet, vagy egy nox anroid emut és egyből ezzel az ismeretlen hely szöveggel baszogat.
Érthetlen hogy ezt miért nem lehet kiírtani a googliból, szerencsére a protonmailnél minden körülmények között elég a név és a két biztonságos jelszó (belépés+levél visszafejtés)
-
totron
addikt
válasz
fatpingvin #100 üzenetére
A megfelelő adatok birtokában be lehet jutni, a kétlépcsős azonosítást választva is elkerülheted a bosszankodást (nekem is volt részem benne, nem kibic vagyok). Felmerül a kérdés, hogy hogyan és mitől biztonságosabb ilyen formán a proton, ha simán beenged mindenről, mindenhonnan. Nézőpont és életszituáció kérdése, hogy mi túlzás és mi bizonyul szükséges macerának.
-
fatpingvin
addikt
most látom hogy van ez a totyik...
elegem lett a gmailből, sok okból. az egyik az hogy a feltöltött fájlokat nekem ne vírusellenőrizze, csomagolja be egy archívumba aztán jónapot. ez az egyik, ez inkább csak bosszant.
ami viszont az utolsó csepp volt a pohárban az az volt amikor egy alkalommal amikor tényleg sürgős lett volna hogy meg tudjam nézni a mailjeimet, nem engedett be a saját fiókomba a saját, korrekt jelszavammal mert hogy ismeretlen IP cím és hogy verifikáljam magam. akkor lett elegem belőle hogy egy szlgáltatás önhatalmúlag eldönti hogy a jelszavammal nem enged hozzáférést, úgyhogy regisztráltam ProtonMailre, átraktam minden fontosabb dolgot arra a címre, és azóta maximálisan meg vagyok vele elégedve.
mókás részlet, azóta a gmailes fiókom már egyáltalán nem enged be, és mivel ahhoz hogy újat regisztráljak nagyjából csak anyám leánykori vércsoportját nem akarja kötelező jelleggel tudni, úgy döntöttem hogy van élet google nélkül is. -
-=MrLF=-
senior tag
Karácsonyi meglepi tőlük
Dear Proton community member,
Congratulations on completing a major step of your journey to digital privacy! You've successfully:
Imported emails and contactsSent your first message
Set up a recovery method
Used our mobile app
To help you store even more emails and attachments, we've upgraded your account storage to 1 GB.
Ready for more? Consider upgrading to a paid plan to unlock premium features, such as:
Additional storage
Multiple email addresses
Unlimited labels and folders
Custom email domains
Custom filters
Priority support -
Sanyi.mTs
addikt
Mennyire biztos, stabil a protonmail (anyagi) háttere?
Arra gondolok, hogy pl. jelenleg elképzelhetetlen, hogy a google (gmail) csődbe menjen. -
7
addikt
Protonmail SLA: "Although it is not the current practice, we reserve the right to suspend or delete accounts that are inactive for over three months. Paid accounts with active paid status are not subject to this measure."
-
Ez jó köszi, egy bajom van nekem a PM-el, mégpedig nem lehet a free-be korlátlan számú Label-t létrehozni csak 2db-ot.
Itt viszont nincs olyan, mint a Tutatnotánál, hogy ha 6 hónapig nem használod, akkor törlik, ugye?! Kérdés ott mi számít "nem használatnak" a nem belépés, vagy, hogy nem küldesz/érkezik levél. Service fióknak használnám.
-
Sanyi.mTs
addikt
Csak elmélkedem, de ha regisztrálsz egy xyz@protonmail.com címet, akkor engedi a rendszer, hogy xyz@protonmai.ch-t is csináljon valaki más?
-
Adamyno
tag
válasz
Kemiaitesok #89 üzenetére
-
Kemiaitesok
tag
Szia, nem vagyok nagy guru a telefonokban, de hétvégén sikerült a fairphone3-ra feltennem az /e/OS-t
Könnyen ment, viszont az e.foundation oldalon lehet jó lenne valami magyar csoportot létrehozni, nem tudom ezt hogyan kell csinálni, csak egy ötlet.
Fejleményeidet követni fogom a hupon. Köszönet érte, mindenképpen hasznos lesz. -
Adamyno
tag
Ha valakit érdekel, elkezdtem egy saját megoldást összerakni.
A következő lépés pedig ez lesz.
Szerencsére mindkét mobilom támogatott. Első körben valószínűleg csak egyiken fogom tesztelni majd. -
7
addikt
Az megvan amúgy, hogy ahogy a Google-nél, úgy a Protonnál is működik mind a ".", mind a "+" trükk? Ingyenes fióknál is.
"." trükk: a címed @ előtti részében elhelyezhetsz tetszőleges számú pontot, és továbbra is a te címedre mennek a levelek. Példa: user123@ = user.123@ = u.s.e.r.1.2.3@
"+" trükk: a @ előtti részhez hozzácsaphatsz egy + jelet, és utána egy karaktersort, és továbbra is a te címedre mennek a levelek. Példa: user123@ = user123+teszt@
Ezek kombinálhatók is. Példa: user123@ = user.123+teszt@
Így tetszőleges számú aliasod lehet. Sok oldal nem fogadja el a + jeles emailcímeket, de a "." trükk univerzálisan működik. Én így használom a fiókjaimat, és ennek megfelelően állítottam be a szűrőket, szabályokat is -- így automatikusan tudok kategorizálni.
A "." / "+" hátrányai egy rendes aliasszal szemben:
- nem nyújt olyan szintű biztonságot, mint az alias; számomra az aliasoknak az a legnagyobb előnyük, hogy nem kell felfednem a levelezőrendszeremhez loginra használt usernevet. Tehát ha nekem a mailboxomhoz használt belépési alapcímem login@akármi.hu, de bármilyen regisztrációhoz a user123@akármi.hu aliast használom, akkor sokkal nehezebben jut be bárki a mailboxomba, mert a login@akármi.hu-t nem használom sehol.
- egy rendes aliast (ideális esetben) bármikor meg tudsz szüntetni. Tehát ha a kétes oldalakra spam@akármi.hu aliasszal regisztrálsz, de egy idő után már annyi spamet használsz, hogy tele a hócipőd, akkor simán mondhatod azt, hogy megszünteted a spam@akármi.hu aliast, de az alapcímedet meghagyod. Viszont ha az alapcímedet egészíted ki "." meg "+" karakterekkel, ott nincs ilyen opciód. Amit tudsz csinálni, az az, hogy pl. user123+spam@akármi.hu címmel regisztrálsz kétes oldalakra (már amelyik engedi), és ha túl sok spamet kapsz, akkor az összes user123+spam@akármi.hu címre érkező üzenetet automatikusan kukába küldöd, és elkezded a user123+spam2@akármi.hu címet használni ugyanezen célra.
- A "." csak véges számú aliast biztosít neked. Ha pl. abc@ a loginod, akkor van 4 lehetőséged: abc@, a.b.c@, a.bc@, ab.c@; aztán kifújt. Ez akkor nem lenne gond, ha a "+" verziót is univerzálisan elfogadnák, de sajnos nem ez a helyzet. Nyilván a "." variációs lehetőségei exponenciálisan nőnek a loginod hosszának függvényében.
-
tomazin
veterán
Elolvastam amit írtál és az a ha jól értem, akkor csak az üzenet tartalma kerül titkosításra, metaadat ugyanúgy látszódni fog. Vagy rosszul gondolom?
#74: posteo. De átnyálaztam a listát, volt pár kritériumom. De ez szerintem teljesen egyéni preferencia, van aki domaint akar, van aki tárhelyet, szóval az, hogy nekem mi felelt meg és működött, az számodra nem jelent semmit.
#80: én mindenre a proton-t használom, odafigyelek mindenhol, hogy nem pipálom be, hogy hozzájárulok a marketinges vackokhoz és egész rendben vagyok. Aliexpress aki csont le*** mit akarok, de megy a spambe és nem zavar.
Általánosságban:
Nekem anno a gmail->protonmail kb fél évet vett igénybe, ezután már nem léptem be. De nem olyan félelmetes dolog az email váltás. Mész végig a bejövő leveleiden és írod át mindenhol. Van ahol nem lehet (pl. jófogás), de szolgáltatóknál simán, ügyfélkapun is kb 2perc volt.
Igen, rá kell szánni az időt. -
Tuomas
addikt
Ingyenes verziót használsz?
A plus csomagban 5 protonmailes címed lehet, én csináltam csak a webshopoknak egy külön protonmail címet, biztonságosabb, mert elkülönül, de mégis egy felületen látom a többivel.Szerk. Jaja, hát igen, én is gondolkoztam egy darabig, hogy elég-e az ingyenes, és valószínűleg elég lett volna, de ez az 5 cím, és a címkék száma, meg az elvük meggyőzött, hogy előfizessek rá. Azóta az 5 gb mellé még kaptam "ajándékba" még 5gb tárhelyet, úgyhogy nem is panaszkodhatok, ha jön a protondrive és ezen a tárhelyen fog osztozni, akkor már főleg jól jártam.
-
Tényleg jobb lehet nem átvinni, azt hiszem, megtartom a régi PM-est inkább ezeknek, az újhoz meg nem rendelek webshopokat, ott nyugi lesz.
Tuomas: Igen, az ingyenest használom, általában ha valamiért nem kell fizetni, akkor nem fizetek, sok kicsi sokra megy.
Jelen helyzetet viszont még átgondolom, az 5 cím nekem se lenne éppen fölösleges.
-
2016 eleje óta használok ProtonMail-t is, elégedett vagyok vele, de néha már jön 1-2 spam, mivel 4-5 webshop is megkapta ezt a címem. Mindegy, csinálok jövőre egy új fiókot náluk, csak a macera, ami ezzel jár... -STEAM, Uplay, GoG, Epic, Rockstar, stb. is mind itt van kezelve, azokat is át kell majd írni az újra.
Az appjukat is használom, szuperül működik, hardveraprós értesítést például azonnal kapom, de más se szokott egy percnél tovább késni.
-
Ezzel ellentétben:
1. a PGP-ben lehet keresni: https://pgp.key-server.io/
2. nyílt forráskód
3. tetszőleges kliens -
tomazin
veterán
már nincs energiám végigolvasni, hogy mit írtak, de rettentően örülök, hogy végre fel lett dobva itt ez a labda. komolyan nem is értem, hogy ph-n hogyhogy nincs privacy topic....
nade, hogy a konkrét topicra válaszoljak:
több problémám is volt a protonmail-lel, konkrétan a mai nap váltottam róla. (már jó ideje használtam amúgy)
1. nem lehet keresni (lehet a nem freeben igen, de a freeben csak subject vagy fejléc elemekre keresett)
2. zárt forráskód
3. csak saját mobilkliens. ami akár jó is lehet, de a notificationt a google push szolgáltatáson keresztül adja, ergo ha nincs a telefonodon google service, akkor nincs notif sem. (nekem baj).
4. 500mb szűkös, de elég amúgy, néha (évente) rá kell szánni az időt és takarítani. upgradet viszont én drágállom, most ahogy körbenéztem 12eurért éves szinten kapsz postafiókot, plusz tárhely is gigánként 10-30cent/hó. -
Adamyno
tag
Főleg biztosítóknál, de bankoknál is jellemző, hogy küldenek jelszóval védett pdf dokumentumot, aminek a jelszavát mindenféle rejtvényjátékkal kell összeraknod. Pl. születési éved 2 középső karaktere, + a szerződés szám utolsó 6 számjegye + amit ettél reggelire annak a a súlya grammokban kifejezve
-
Ad@m
tag
A képeslapos hasonlat tényleg idevág, a célnál való titkosításnak annyi értelme azért van mint a képeslapot betenni egy széfbe.
Van persze ennek is értelme, mert a levélhalamaz tömegében értékesebb információ mint egyessével az esetleges elkapottak.
De akkor lenne főleg értelme ha lehetne kérni a szolgáltatókat (webshop, bankok, egyebhelyek) hogy küldjék titkositva a leveleiket.
Pláne nehéz az emberekkel ilyet megcsinalni hogy titkosított levelezés.
A protonmail felkínál ilyen opciókat amugy hogy kiküld egy levelet egy linkkel hogy itt a leveled olvasd el és ird be hozza a jelszót akkor megmutatom a tartalmát (küldő be tudja állítani hogy meddig és hogy hányszor nézheti meg) de kényelmesen csak akkor megy ha házon belül megy a levelezés. -
Adamyno
tag
"Még synology nas lehet esetleg opcio ha valahogy meg tudod oldani h 0-24hban mennyen a nas neteleressel (ups, duplanetkapcsolat +serverbackup) és akkor nem vagy egy mailszolgaltatora kötelezve (cloud stroaget és naptarat is megoldja a nas)"
Synology nast hanyagolnám. Nagyon bugos. Régebben sokat szórakoztam vele, aztán vettem Zyxelt, ami már elég jól konfigurálható linuxos terminálból de ott is vannak korlátok. Végülis építettem alacsony fogyasztású alkatrészekből saját x86 alapú szervert. Legfőképp a torrent, a nas és az okosotthon vezérés megy róla Dockerben konténerizálva, adatokra van raid0 és bizonyos mértékű "manuális falilover" megoldás rsync-el csapatom a mentést a rendszerlemezről egy másik ugyanolyanra bizonyos időközönként.
Webről elérhető kiszolgálót nem túl jó otthon építeni mert egyrészt fix ip kell hozzá. Dinamikussal bukta van, azzal nem tudsz e-mailezni. Fix ip pedig jellemzően csak üzleti előfizetés mellé jár, amit jellemzően csak cég névre tudsz kötni. Ha van is valami mariskanéni kft. aki ad magánszemélynek fix ip-t, akkor még azt is el kell érned valahogyan hogy az az ip publikus legyen, mert mostanában nagy divat a natolás. Ha mindezen túl vagy, akkor a következő lépés, ha jól emlékszem akkor kellene otthonra nameserver is (bár ezt nem tudom, mert otthon még nem csináltam, ezért béreltem VPS-t, mert nagyban megkönnyíti a folyamatot). Ezek után következhet magának a szervernek a felépítése. Utána pedig természetesen a redundancia, High-Availability megoldás - merthogy amennyiben van egy x éve futó szervered és azon tárolt adataid (e-mailek, kontaktok, fájlok) nem szeretnéd, hogy egy esetleges fatális hiba esetén mindened odavesszen. Szóval hajrá. Én ilyennel teljes munkaidőben is napokig tudok játszani úgy, hogy szinte minden megvan hozzá ami kell. Otthon... hát szerintem van egy ésszerű határ, amit felett lehet más megoldás olcsóbb és egyszerűbb: VPS. Szerintem.
-
-
Tuomas
addikt
Ne érts félre, én azért kérdezek ennyit, meg azért megyek bele ennyire, mert számomra a te megoldásod ismeretlen terület és keresem a különbségeket.
Tehát pl ha van egy random (Gmail vagy Outlook) fiókom, és mondjuk a bankom arra ír egy emailt, ami nincs titkosítva (mert nyilván a bank nem használja a PGP-t) , akkor az az emaik ezzel a programmal titkosítva lesz a levelező szolgáltató szerverén?
-
Igen így működik az OpenPGP (is).. Biztos van PGP-hez is hasonló plugin mint a proton bridge, de engem az nem érdekelt mer a ctrlC ctrlV is megfelel.
Csak jeleztem hogy van egy egyszerűbb (fiókváltás nélküli) ingyenes (gnu) alternatíva is. Nem akarom senki üzletét elrontani..
-
Cathfaern
nagyúr
Múltkor egy beszélgetés során felmerült, hogy mai tizenéveseknek sokszor nincs is e-mail címe, vagy legalábbis nem használják kapcsolattartásra. Aztán elgondolkoztam és rájöttem, hogy én se
Régen kínlódás volt pl. fájlokat átküldeni máshogy, de manapság már messenger típusú alkalmazások is nagyon jól kezelik a fájlokat, plusz ezer más megoldás van. Szerencsére kikopott az a fajta mentalitás is, hogy ha valami real time platformon megy a kommunikáció, akkor ténylegesen real time várnak választ az emberek. Szóval személyes kapcsolattartásra manapság nem sok értelme van e-mailt használni már.
-
Tuomas
addikt
Annyira nem értek hozzá, de szerintem a protonmail kliensének nem teljesen ez a célja.
Az a célja, hogy egy tetszőleges levelező programon belül (pl Thunderbird, Outlook) is lehessen használni a protonmailt, kapcsolatot (hidat) létesít a levelező szerver és a program között, így dekodódolja és kódolja a szerveren lévő emailjeidet, [link] mivel a protonmail szervereken eleve kódolva vannak az emailek, amelyeket a jelszavaddal fejtesz vissza. Ezért van az, ha elfelejted a jelszót, a régi emaileknek búcsút is mondhatsz, mert azokat csak a jelszóval tudnád visszafejteni.
Enélkül a program nélkül én úgy tudom, be sem lehet állítani protonmailt a hagyományos levelező programokban, mert a titkosítás miatt nem működik. -
Egon
nagyúr
A cégnél mi használunk, az egymással, alvállalkozókkal, sőt akár egyes ügyfelekkel való kapcsolattartásra is.
Más cégeknél kifejezetten tiltva van a pgp, ott ha valami bizalmas anyagot várnak vagy küldenek, általában titkosított (aes-256) zip-ben küldi, jó hosszú random jelszóval, amit sms-ben kapunk meg (vagy küldünk el). -
-
Egon
nagyúr
Jogos, így már értem.
Egyébként szerintem a kolléga arra akart utalni, hogy ha valaki gyakran váltogatja az e-mail címét (akár szolgáltatón belül, akár kívül), az lehet káros, mivel ha valaki vissza akar élni ezzel, akkor az ilyen illető ismerősei könnyebben elhiszik, hogy valid a szolgáltató-váltás. -
Látom már nem kellett volna ezt a "károst" beleírni mert ez volt a leg lényegtelenebb és pont ezt szúrtátok ki belőle..
Akkor ismétlem: Szerintem teljesen felesleges email_szolgáltatót_ váltani.
Az OpenPGP megold minden titkosítási feladatot (végponttól végpontig) bármelyik mailszolgáltatónál.
-
Tuomas
addikt
Ahhoz ő vált levelzőfiókot (mármint aki vissza akar vele élni), nem Gipsz Jakab, vagy Nyomasek Bobó.
Tehát ha Gipsz Jakab vált ténylegesen email fiókot (nem egy 3. személy visszaélés miatt), attól még nem ékelődik be közé senki, magyarán önmagában nem káros Jakab email fiók váltása. -
cinemazealot
addikt
Most azon töröm a fejem, hogy függetlenül attól, hogy kinek hol van postafiókja, vajon a Google relay szervereinek (és esetleges brute force gépeinek) mekkora ráfordításába kerülne a rajtuk áthaladó e-mailek esetleges feltörése?
A Gmail-ről való váltást inkább amiatt látom indokoltnak, hogy a postafiókomat olyan üzemeltető kezelje, akinek (anyagi ellentételezésért vállalt) szerződésben foglalt kötelessége adatbiztonságot nyújtani nekem, és igény szerint kiadni a leveleimet, ha úgy döntök. Ne pedig egy tengeren túli multival kelljen szócsatáznom, illetve ne amiatt kell aggódjak, hogy egyik reggel a fehér házban lakó sárgára szolizott bohóc bal lábbal keljen fel, és másnaptól fújhassam a levelezésemet és még címet is újat kelljen kitalálnom magamnak.
-
Egon
nagyúr
Oké, ezt vezessük le.
Adott két ember, legyen az egyik Gipsz Jakab, a másik meg Nyomasek Bobó. Az egyiknek van egy gjakab@gmail.com-os címe, a másiknak meg mondjuk nybobo@freemail.hu a címe. Te ráírsz Bobóra, hogy Gipsz Jakab vagy, és mivel tele a hócipőd a Google-val, átmentél mondjuk a Citromail-hez, az új címed gjakab@citromail.hu. Tegyük fel, hogy Nyomasek Bobó ezt beveszi, és küld neked egy levelet a Citromail-es címre. Ezt te továbbküldöd Jakabnak hogy megkapja (ehhez ugye hamisítasz egy header-t, de ezt még könnyű megtenni). A válaszlevél viszont a gjakab@gmail.com-ról az nybobo@freemail.hu-ra fog menni, nem a Citromail-es címre, ergo nem sokat érsz ezzel a támadással (kivéve persze, ha mindkét féllel elhiteted, hogy e-mail szolgáltatót váltott, ami meg már vélhetőleg necces). -
Tuomas
addikt
De akkor ez nem a levelezőfiók váltásától függ. Tehát ez nem támasztja alá azt a megállapításod, hogy káros email szolgáltatót váltani, mert ennek az ég világon semmi köze ahhoz, hogy én új email fiókra költözök, ugyan is ha maradok a réginél, akkor is visszaélhetnek vele emberek.
-
-
Senki nem fér hozzá a kontaktlistádhoz.
Én ismerem X-et és ismerem Y-t is (nyilván megvan az email címük) ha azt is tudom hogy X ismeri Y-t és ők olyanról beszélnek ami engem érdekelne, akkor indulhat a megtévesztés..Végponttól végpontig való titkosítás..
Nyilván ha egy végponton nem titkosítják akkor már nem lesz titkos. Ugyanúgy mint a Google esetében, hiába nevezi a TLS-t titkosított levélnek.Telefonon az OpenKeyChain Biztosítja a PGP titkosítást. Mindenhol sima ctrlC ctrlV elegendő, de vannak böngészőre pluginek stb
-
Tuomas
addikt
"Azért mert pont így kezdenék hozzá megtámadni egy a kontaktlistádban szereplő személyt. Elhitetném vele hogy megváltoztattad a mail címed..."
Nekem ez nagyon sci-fi, és nem teljesen értem.Ki és hogy férne hozzá a kontaktlistámhoz és hogy ékelődne be közém és az xy közé?
Van még pár kérdésem:
Amit kapsz e-mailt, azt hogy lesz titkosítva? Ha feliratkozol egy hírlevélre, rendelsz neten, stb, az hogy kerül titkosításra? Ha xy küld neked levelet, és nem akarja a PGP-t használni, hogy lesz titkosított? Ha pl mobilról szeretnél üzenetet küldeni, az hogy lesz titkosítva? Nem ismerem a programot, így lehet, hogy hülye a kérdés. -
Bocsi, a káros szó indoklása lemaradt. Azért mert pont így kezdenék hozzá megtámadni egy a kontaktlistádban szereplő személyt. Elhitetném vele hogy megváltoztattad a mail címed. (Ez egyszeri alkalom) Innentől beékelődnék közétek, természetesen mindent továbbítanék a valós régi címre.
"a Google betekinthet a levelek tartalmába is"
Akkor nem tud beletekinteni ha PGP-vel titkosítva van. -
Tuomas
addikt
Továbbra sem indokoltad semmivel azt, hogy miért káros levelezőszolgáltatót váltani?
Arról amúgy hallottál, hogy a Google betekinthet a levelek tartalmába is (ha jól emlékszem volt valami ilyen ügy, hogy a levelek tartalmát is felhasználhatja a reklámok személyre szabásában)? Ezt pedig nem lehet kiküszöbölni ingyenes levelezőprogival, mert a szolgáltató szerverén ígyis-úgyis átmegy a levél, tárolódik a levél, kvázi hozzáfér és betekintést kap a levél adataiba a Google. -
Nem. Ezt nem nyered vele. Semmi köze ennek a levelezőszerverhez.. Használj normális ingyenes levelezőkliens progit, ez az ellenszere.
Csak azt nyered hogy a levelezőszerver üzemeltetője nem tudja kik küldtek neked levelet és mikor. HA az összes meglevő és jövőbeli ember akitől emailt fogsz kapni valaha is az protonra vált. Csak ezt nyered. Minden másra ott a titkosított levelezés OpenPGP-vel amit fent linkeltem. Semmilyen váltást nem igényel.
-
Tuomas
addikt
Neked kéne kifejteni igazából, mert te dobtad be a témát.
Mit nyerek?
Csak, hogy a legkézenfekvőbb példát mondjam: a protonmail nem tol az arcomba egy reklámot sem a leveleim között, még az ingyenes változatban sem.Egyébként nem minden fekete vagy fehér, így a bizalmi skála sem.
"(Egy szolgáltatót lecserélsz egy másikra amiben bízni kell. Én senkiben nem bízom.)"
Itt van egy logikai bukfenc, mégpedig az, hogy valamikor az eredeti szolgáltatóban is bízni kellett. Ha viszont nincs meg tovább a bizalom, vagy jön egy jobb szolgáltató, miért ne lehetne lecserélni egy olyanra, amiben jobban megbízik az ember? -
-
Szerintem teljesen felesleges email_szolgáltatót_ váltani. Sőt inkább káros.
Gyanítom akik ezt teszik nem értik mit nyernek ezzel. Gyakorlatilag semmit. -
Inkább a GPG-t javaslom: [https://gpg4win.org/]
Bármelyik levelezőkliensel, bármelyik emailszolgáltatóval, bármelyik oprendszerrel (pl Android) kompatibilis. Talán a Proton is csak egy OpenPgp-hez felokosított kliens (nem ismerem). -
Kemiaitesok
tag
Sziasztok!
Érdekes volt a cikket olvasni, protonmailre már regeltem vagy 1,5 éve, tavaly télen 2 évet vásároltam. Jelenleg szintén gmail világát élem, de éles váltásként tervezem elhagyni (feleségem is velem jön). Facebook teljesen kimaradt, google alternatíva is van.
Végre sikerült szereznem egy Fairphone 3-as telefont, amit régi álmom, a fenntarthatóság miatt. Sajna új ára borsos, kéz alól azért sikerült itthon vennem egyet jobb áron. A vicc az, hogy most jött ki a FP3+, amiben jobb a kamera, simán lehet a 3as verzióhoz megvenni az új kamerát, s upgradelni.
Viszont persze ez is android telefon, de van hozzá egy googlementes rendszer, aki nem ismerné hát ajánlom figyelmébe: /e/OS. Partnerség van köztük, tőlük gyárilag megvehető így a telefon, jelenleg ezzel próbálkozok, hogyan telepítsem rá a telefonra, de már a bootloader nyitásával elakadtam, aki ebben tudna segíteni, azt megköszönném (privátba írjon lehetőleg), a segítséget előre is köszönöm.Peace
-
Gondolkoztam ezen én is, csak van egy kis probléma. Hiába megyek át protomail vagy akármire, az ismerősők úgyis gmailen vannak, tehát ha válaszolok az emailjükre akkor ugyanott vagyok, akkor ugyanúgy lát mindent a google. Nem jöttem rá a megoldásra.
-
boost
veterán
Én hasonlót léptem meg, és nem a teljes levelezésem de legalább a szolgálatásaim átvittem a fastmail-re. Ugye supersecret dolgot nem csinálok, sem olyat amivel zsarolni lehetne engem, de engem inkább az zavart, hogy a gmail nem csak arról tud, hogy mit levelezek, de arról is, hogy mit vásárlok, hol foglaltam szállást, mikor melyik rendszerbe jelentkeztem be, hol mit rendeltem, ha arról folyton jön egy visszaigazoló email a gmail accomra.
Vettem egy domaint (családnév.net )(ami nem szükséges igazabol), regisztráltam egy fastmail usert (keresztnev@csaladnev.net), és befizettem a havi pár dollárt, egy egész évre. Szerintem ez egy köztes és érdemes megoldás. A privát levelezés továbbra is marad gmail. Abban semmi eladható nincs, ellentétben azzal, hogy mikor mit hol vettem, stb...
És bár a fastmail nem adja el a dolgaim, de annyiban is előrelépés, hogy legalább nem csak egy szolgáltatótól függök.
Néztem én is a protonmailt, de nem tartottam szükségesnek, úgy éreztem, hogy túl macera.
Fastmailről itt olvastam először. http://plastik.hu/2013/11/10/switch-9-ev-utan/
-
C0R0
csendes tag
Tud
https://support.google.com/mail/answer/25922?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=enNem tudom mit lopnak/hallgatnak vagy mit nem, de visszasírom az előző munkahelyemet, ahol Outlook helyett Gmail volt.
Protont nem használtam eddig, így ez az állítás természetesen arra nem vonatkozik. -
.LnB
titán
A Firefox nekem nem volt valamiért kényelmes régen. Aztán lett Chrome. Chrome-ból meg Brave tegnap. De bármilyen tanácsot, véleményt szívesen fogadok.
Egyébként közben elkezdtem az átállást protonmail-re. Eddig problémamentes volt minden, és a lényeg szerintem meg is van. Janiuárig marad még mellette a gmail is, hátha valamit elfelejtettem. Utána pedig elfelejtem a gmail-t.
-
Adamyno
tag
Na ez nem sikerült, bocs.
-
Adamyno
tag
Én úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy béreltem VPS-t, csináltam magamnak egy e-mail szervert 'oszt jóccakát. Ide szinkronizáltam a kontaktokat is, volt coud tárhely, kvóták, stb... mobil kliens. A szoftver ingyenes.
2 probléma volt:
-A szerver előfizetési díja sacc / kb. 15 ezer volt évente 20GB tárhellyel. Ez egy kicsit karcsú clouddal, ebből leesik az os mérete (kb. 5GB).
-Nem voltam annyira biztos magamban, hogy hosszú távon megbízhatóan képes vagyok üzemeltetni és kezelni az esetelegesen felmerülő nehézségeket, lehetőleg adatvesztés nélkül. -
Ad@m
tag
Nálam még nem teljes a migrálás csak egy része, de erőssen gondolkozok rajta h regisztrálni egy domaint és akkor később egy esetleges mail szolgáltatóváltás esetén csak a leveleket kell átköltöztetni nem kell mindent ujra átírni.
Saját domain esetén havi 4,68Euro per ho a googlenel,
microsoftéknál office 365 mellé jár a sajat domainhasználat ingyen (az kb hasonló ár)
5Euro a protonmailnél szóval kb hasonló
Kb havi 2000Ft ból megvan nem sokkal drágább ha több regisztrációt is akarsz (max 5000user havi 6,25eur + a domain)Nemsokára lesz protoncalendar is (az előfizetéssel rendelkezők már kiprobálhatják)
és év végere vagy jövö év elejére igérik a protondriveot. Leírásuk alapjan nekem nagyon a box.com-hoz hasonlo megvalositasnak tunik.
a protonvpn tetszik egész baráti sebességet produkál, bár sok oldal észreveszi hogy te valami fura helyrol jossz és gyakrabban uszit rad chaptakat mint ugy altalabanA duckduckgo-s kereső egész baráti, bár teljesen más találatokat ad mint egy google keresés. Főleg angol nyelvű találatokra műkodik jol.
-
.LnB
titán
-
Domonkos
addikt
Es az OS ugyeben mik a terveid? Gondolok itt az asztali es hordozhato eszkozokere is.
Management engine, security processor?
Telefon modem, hardveresen nem levalaszthato mikrofon, stb.?
Nem piszkalodasbol kerdezem, csak erdekel, hogy az en threat model-em hogy viszonyul a tobbiekehez. -
.LnB
titán
Persze, hogy az.
Érdekel a téma. De aki egy kicsit is bele tud gondolni ezeknek a cégeknek, a szolgáltatásoknak a működésébe, az már a Snowden ügy előtt is valahol tudta, hogy mi megy a háttérben. Aztán a Cambridge Analytica botrány már elég széles körben ismert lett. Mégse hiszik el az emberek, meg nem érdekli őket.
Én mindig is tudatosan álltam ezekhez a dolgokhoz. Nem óvatosan, de szerintem tudom, hogy mi - mivel jár.
Nem volt rossz a Társadalmi Dilemma, de nem igazán mondott újat. A fiatalok öngyilkossági hajlamának növekedéséről, depressziójáról szóló adatok azért megleptek. És innen is indul nálam ez az egész. Itt a 8 éves fiam. Lassan elérkezünk a legyen e telefon, ne legyen témához. Bár nálam nem kérdés ez. És a többi online jelenléthez.
Ezért úgy gondoltam, hogy megvizsgálom a dolgokat, a lehetőségeket. Először nekem kell kipróbálnom ezeket, csak utána tudom továbbadni a család többi tagjának. -
.LnB
titán
Egyébként örülök, és meglepett, hogy ennyien hozzászóltatok a témához. Azok után, hogy nem hogy topikja nincs a témának, de kvázi még magyar cikket is alig találni erről a szolgáltatásról. Egyedül iit: [link] De nehezen tudnék dönteni, hogy a Google-ban, vagy a Magyar kormányban bízok e jobban.
Persze külföldi oldalakon olvasgattam tegnap este kicsit, de érdekelt, hogy esetleg akadnak e lokális problémák e a témában.
Most megnézem a neztezési szokásaimat több szempontból is, és mindenhol megvizsgálom a lehetőségeket. Új böngésző (Brave), új keresőmotor (Qwant) stb stb. És ha nálam minden oké, akkor asszonyt is át kell szoktatni. Sőt, őt fontosabb is lenne. -
Tuomas
addikt
Az én tapasztalatom pozitív, minden tekintetben.
Szerintem egy próbát tenni mindenképp megéri az ingyenessel, főleg gmail után, aztán ha beválik, akkor tudod mérlegelni, hogy szükséged van-e nagyobb csomagra.
Annyi, hogy igen, az elején rá kell szánni egy kis időt, amíg átírod az emailjeidet a regelt helyeken, de csak 1x kell rászánni az időt. -
Tuomas
addikt
Közben szerkesztettem a hsz-em, linkeltem pár segédanyagot a migrálásról.
A régi e-mailjeimet nem költöztettem én át, csak a regisztrációimat irogattam át, szép lassan fokozatosan (ahogy kedvem volt) váltam le pl gmailről, ma már csak a legfeleslegesebb emaileket kapom oda.+ infó: már készül a proton drive is, év végén vezetik be, naptár is lesz hamarosan.
-
Apollyon
Korrektor
Mindenképpen érdemes váltani gmailről, onnan csak feljebb lépni lehet a protonnal.
A user/pass párosra mindenképp szükséges vigyázni, mert ha elveszik akkor az életben nem állítod már helyre a korábbi emaileket.
Legalábbis nekem így volt az elején, elveszett a password, csináltam újat, de a régi emailek már nem elérhetők (szerencsére ami fontos le van mindig mentve offlineba is), ugyanis mindegyik encrypted. Így ha csináltatsz új passt mert elfelejtetted a régit, akkor ugyan visszakapod a fiókod, de a régi emailek helyében krikszkrakszok maradnak (mivel ugye a régi jelszó kellene a feloldásukhoz).Kinek mi a fontos, bizalmas adatot már abszolút nem bíznék a gúgli és társaira, most még nem akkora para, de ki tudja a jövőben ez mennyire fog változni.
-
Tuomas
addikt
Helló!
Én januárban regisztráltam rá, majd elég hamar be is fizettem hozzájuk 2 évre.
A regisztrációim 90 %-át már protonmailre írtam át, ahol tudtam.A plus csomagnak számomra az a legnagyobb előnye, hogy lehet igényelni 1 egyéni domain címet, illetve 5 email címet hozhatsz létre, amit 1 fiókban láthatsz (mintha pl 5 gmail címed lenne, de 1 felületen láthatod az e-maileket). Ez biztonság szempontjából sem utolsó, én pl külön e-mail címet tartok fenn a webshopoknak, hírleveleknek, közösségi fiókoknak, stb, aztán még ha ki is szivárog valahonnan az egyik e-mail cím, biztos, hogy nem azt használom mondjuk a paypalnál.
Pont tegnap bővítettem ki az előfizetésemet egy basic VPN előfizetéssel, nekem nagyon tetszik nem csak maga a szolgáltatás, hanem az is, amit képviselnek.A 2 éves előfizetés 80 euró/dollár, kb 24 ezer ft 2 évre, ami havonta kb. egy ezres, nem egy nagy összeg.
A blogon egyébként van teljes segédlet más levelező rendszerekből történő költöztetésről, és levelek imoprtálása és exportálása is megoldható külön appal.
-
.LnB
titán
válasz
cinemazealot #5 üzenetére
Hétvégén ha lesz időm, le fogok ülni, és végigmegyek a fontosabb regisztrációkon. Megnézem, hogy szülhet e a váltás problémákat.
-
Balage21
tag
Szia! Két éve használom, privát fióknak. Nem kapok semmi spamet, igaz vigyázok is, hogy csak olyan helyen adjam meg ami valóban megbízható. Szerintem jó választás.
-
cinemazealot
addikt
Szerintem nonszensz, hogy ne lehetne e-mail címet változtatni bármelyik online hozzáférést adó szolgáltatásnál. Ha erre tényleg nincs lehetőség, akkor már magát a szolgáltatást megfontolnám, érdemes-e igénybe venni (legyen az akár jó nevű bank vagy bármi más).
Én mindamellett, hogy több GMail-es postafiókom is van, fenntartok néhány fizetőset is (részben a piciny családi vállalkozásom miatt), amit egy hazai tárhely szolgáltató üzemeltet, saját .hu domain-nel, éves díjért. És mivel a tárhelyem véges (mindössze 5 GB), a leveleimet szoktam néha archiválni, takarítani, és nem utolsó sorban rákoppintani a levelező partnereim orrára, ha óriás csatolmányt küldenek nekem.
Megosztani pedig csak legvégső esetben szoktam Drive-ról, minden mást ideiglenesen teszek elérhetővé a saját webtárhelyemről, amit használat után törlök.
A ProtonMail-lel egyébként nincs tapasztalatom, de szerintem nem szükséges ennyire messzire menni. Egy magyar szolgáltató is lehet megbízható, nem muszáj nagy és nemzetközi hírű. A lényeg, hogy Te magad is gondoskodj az adataid biztonságáról, rendszeres mentéséről!
Ja, és a saját domain-es e-mail cím azért is jó buli, mert ha a korábbi szolgáltatód esetleg beadja a kulcsot, a domain attól még a Tiéd, és a postafiókodat bármikor átköltöztetheted máshoz.
-
7
addikt
Én végignyálaznám ezt a listát, jó összefoglaló privacy-focused szolgáltatásokról: [link]
Személyes megjegyzés: Protonmailnek voltak olyan húzásai, amiket nem néztem jó szemmel (pl. doxoltak valakit), úgyhogy bár kacérkodtam a váltással, végül nem tértem át rá. A szolgáltatásaik szuperjók privacy szempontból, de néha kicsit elszalad velük a ló, ha úgy érzik, támadják őket.
-
.LnB
titán
Teljesen jó a véleményed, jól látod.
"ha nem fizetsz egy termékért, akkor te magad vagy a termék"
Azt a kort éljük, amikor a saját adataink biztonsága pénzbe kerül. Aggasztó.
Mondjuk meglennék asztali kliens nélkül. Teljes átlagos felhasználóként, telefonon meg tudok oldani mindent.A legnagyobb probléma, amit ti is írok, a borzasztó nagy kötöttség. Bank, kormányablak, biztosítások, számlák.... minden a gmail-re megy. És nem is tudom, hogy egy OTP-nél mondjuk meg tudom e változtatni az email címemet. Nem tudom, hogy ez mindenhol lehetséges e egyáltalán. Mert ha egy (fontosabb) helyen is bukik ez az átállás, akkor bukik az egész.
-
Ad@m
tag
Ha a maganszférád védelme a cél,és átfolyatod a gmailes címeden minden levelezésedet akkor nem nyersz joformán semmit vele.
Itt egy lista mivel rosszabb mint a gmail:
- ingyenes verzióban nem tudsz asztali klienst használni
- csak 500MB tárhely
- ha szoktál fogadni google driveos beágyazott leveleket azokkal általában csak a gmail tud mit kezdenide közben van az ingyenes verzióhoz is mobil kliens
és könnyen tudsz jelszóval védett levelet küldeniA korábbi regisztrációidnál ha új címet akarsz bevezetni át kell írni mindenhol az új címedre.
egyszerűbb lenne a helyzet ha sajat domain alatti mailcímed lenne beállítva a gmailhez (bár ez ott is fizetős).
Nekem az a privát véleményem h minnél jobban megfelel valami a magánszféra védelmének annál drágább és/vagy körülményesebb használni.
-
66zio
aktív tag
Én is tervezem meglépni ezt, de sajnos eddig a lustaság győzött.
Az átirányítás értelmetlen, mert akkor ugyanúgy átmegy a Google-n. Vannak blogjposztjaik ahol tippeket adnak, hogyan érdemes. Van a lassú áttérés, ott azt ajánlják, hogy először az egészségügyel, államigazgatással stb foglalkozó regisztrációid vidd át. És így szép sorban. Vagy van a drasztikus, hogy mindent egyszerre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Futás, futópályák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged