Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:34:14

LOGOUT.hu

LG G3 összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16644) Stauffenberg válasza mckangi (#16638) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

(Még) nem vagyok LG G3 user, de azért akad itt némi képzavar, hogy mégis mire való a lézeres AF.

tl;dr:

Ez csak egy mezei távolságmérés, ami a technológia jellegéből adódóan villámgyorsan megmondja, hogy a tárgy (személy, épület, stb) milyen távolságra van. Ez jelentősen felgyorsítja a fókuszálás sebességét. Nélküle is tudsz fókuszálni, legfeljebb lassabb lesz. Tényleg az égvilágon semmi mást nem csinál, csak a fókuszálás sebességén javít.

Kicsit mélyebben:

Az AF rendszerek két konvencionális típusra oszthatók fel, egyik a kontrasztalapú, másik a fázisalapú élességállítás. A fázisalapú (vagy pontosabban a fázis-különbségek mérésén alapuló) működési elvébe nem akarok nagyon mélyen belemenni, de a legnagyobb előnye, hogy képes megmondani az optikai elemeket mozgató motornak, hogy melyik irányba induljon el és mekkora mértékben mozduljon, hogy a fókuszmezőben lévő tárgy éles legyen, tehát már akkor tudja, hogy hova kell állítani az élességet, mikor az még nem éles. Ez gyors és képes a mozgást is követni.

A mobilok többsége (kb 99%) kontrasztalapú AF rendszert alkalmaz, ennek a hátránya, hogy nem tudja megmondani milyen távolságra van a tárgy, ezért gyorsan végigmegy a teljes tartományon (huntol, vadászik) és próbálkozik, hogy mikor válik élessé (azaz a fókuszmezőben lévő tárgy kontrasztosságát élességként azonosítja). Ez lassú és érzékeny a mozgásra is (mozgásban van a tárgy vagy remeg a kezed), hát még a kevés fényre. Ezért van az, hogy sok mobilnál 1-2 másodpercig is eltart mire élességet talál.

A Samsung Galaxy S5-ben már egy kontraszt és fázisalapú kombinált (hibrid) rendszer van, ez viszont egyelőre nagyon ritka (és a technológia is elég bonyolult meg drága). Az LG erre azt találta ki, hogy betesz egy segéd lézeres távmérőt a kamera mellé, így amikor fókuszálni kell, ez mondja meg az optikai elemeket mozgató motornak, hogy mit tegyenek. Letakarhatod a távmérőt, ettől még ott van a szenzor saját kontrasztalapú AF rendszere, de az lassabb.

A tesztek egyébként az LG G3-at egy hajszállal gyorsabbnak ítélik mint a Samsung Galaxy S5-öt, de mobilhoz képest mind a kettő villámgyors.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.