Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A stigmatizálás primitív dolog, az a kérdés, hogy ezt megoldja-e az a fajta "érzékenyítés", hogy másképp nevezzük meg. A nyelvtől megközelíteni szerintem rossz út. Ráadásul az érzékenyítés sajnos pont olyan, hogy ha elég radikálisan csinálják, akkor visszaüt és az ellenkezőjét érik el.
Az önigazolás mindkét oldalon jelen van. Mert ugye vannak azok, akik öndiagnózist állítanak fel, mert tartozni akarnak valahova, esetleg különlegesek akarnak lenni. Nekik kell a megerősítés. Mert ugye pl az autizmus ma már nem azt jelenti, mint régen (klasszikus autizmus), hanem az autizmus spektrumot, s akkor van ugye a neurodivergencia, amiben emellett még benne van az ADHD, stb, minden. S akkor így tartozhat közösséghez, csak úgy bemondásra. Miközben valójában valószínűleg nem is az, csak simán képmutató.
-
Próbáltam a legegyszerűbben megfogalmazni, szerintem tökre megáll.
Nyilván attól, hogy valami normálisra van szabva, az nem feltétlenül jó.
"Egyszerű. Mi az életképesség mértékegysége ma? A pénz. Ha abban rendben vagy, mindenben rendben vagy (nem, nagyon nem)."
Oké, de az én mondanivalómhoz nem értettem hogy kapcsolódik. De mindegy, szerintem felesleges ezt a fingot darálni, annyit nem ér.
"Ez nagy probléma, de hogy jön ez ide? => Ha segítség nélkül elvan az ember, akkor az nem betegség."
Ja, így értem, de én nem erre gondoltam, csak félreérthető a megfogalmazás. Elvan = társadalomban képes működni.
"Nekem is úgy tűnt, egészen a lesarkításig. Tényleg nem lehet tudni a távolból hogy akkor most melyik gondolati struktúrát képviseled végső soron."
Azt, amit leírok, nem kell többet belegondolni. Ez egyébként nagy probléma, hogy az ember már rögtön próbálja beskatulyázni a másikat. Akár akaratlanul is, mindenkivel megesik sajnos (nyilván én sem vagyok kivétel). De ez már egy másik téma...
-
"Szerintem te ezt a témát nem érzed."
Leginkább nem jött át neked amit írtam, s nagyon elbeszélsz mellettem.
"Pont a tükör hiánya és az egó szüntelen abszolútértéken való ketyegése szül szélsőséges állapotokat, ami persze a szubjektív szemüvegen/önigazoláson keresztül lesz megcsontosodott etalonná lesz, mint normális."
Normális az, ami átlagos, tipikus. Ez simán statisztika. De attól még hogy valami nem normális, még nem feltétlenül betegség kategória, amivel foglakozni kell. Pl én a normálishoz képest jóval magasabb vagyok. Erre nem az a megoldás, hogy akkor vissza kell vágni a lábamból hogy ne legyek olyan magas. De pl rossz a látásom, ahhoz szemüveg van, tehát segítségre van szükségem, ez betegség.
"Ha valaki képes ellátni magát és nem kell tarhálnia, cserébe rendkívül toxikus a környezetével szemben az nem igényel semmit, rendben van úgy?"
Ez nem igazán értem honnan jön. A segítség a fenti kontextusban épphogy nem anyagi, hanem egyéb értelemben értendő, pl jobb esetben pszichológus vagy rosszabb esetben pszichiáter.
"Sok olyanról tudsz aki beismeri akár csak saját maga előtt is, hogy igen, nekem segítségre lenne szükségem...?"
Nem értem mire vonatkozik ez. Attól még hogy valaki nem tudja vagy nem akarja beismerni hogy segítéségre van szüksége, annak még mindig szüksége lehet rá. Ez nagy probléma, de hogy jön ez ide?
"Ezen ponton épp magadnak mondasz ellent - vagy adsz magyarázatot épp az idézett mondatra és az egész felvetés miértjére - hiszen kikéred, hogy új kategóriák keletkezzenek - még ha azok az addigi szemmel furcsának is tűnnek - de mit kezdesz a sok bajjal az emberekben, az emberek között? Azoknak valahol eredőjük is van ám. Nem lehet mindent a nincs itt semmi baj, elvagyok magamban fakkba betenni."
Mi a fészkes fenéről beszélsz?
Valamit nagyon félreértettél, mert sehol nem mondtam ilyet, hogy ne keletkezzenek új kategóriák, vagy hogy a problémákat a szőnyeg alá kell söpörni, stb.
-
válasz
Feketelaszlo #103 üzenetére
Nagyon egyszerű: minden pszichés betegség, ha bármilyen segítségre van szükség pánciens életének könnyebbé tétele érdekében. Ettől betegség, hogy dolgunk van vele. Ha segítség nélkül elvan az ember, akkor az nem betegség.
-
válasz
Feketelaszlo #101 üzenetére
Gondold át mit írsz. Az horror jellegű kényszergyógykezelésre (kvázi fasiszta módszer) hivatkozva akarod igazolni, hogy ne patologizáljunk? Egyik esetben embereket ölnek meg (ha nem is fizikailag, de szellemileg sajnos mindenképp), a másik esetben csupán egy állapot kategorizálásáról van szó. Ez az érvelés a tökéletes receptje a bugyuta fasisztázásnak meg nácizásnak bármilyen témában.
Persze gondolom nálad nem ez volt a cél, csak gondoltam jelzem, hogy ez egy szalmabáb. Nyilván én is ellene vagyok a horror módszereknek, és a Száll a kakukk fészkére nálam 10/10.
Én csak annyit mondok, hogy nem attól leszel humánus az adott emberrel, hogy pl a diszlexiára, ADHD-ra vagy autizmusra neurodiverzitásként tekintesz. Meg aztán 20 év múlva ki tudja megint milyen szót találnak ki rá, mert addigra lehet a neurodiverzitásnak lesz patológizáló konnotációja.
-
Szépet személyeskedtél a jamperozással és egyebekkel.
Csak kár, hogy nem arra reagáltál, amit írtam, csak szimplán dühből írtál valami random megmondást, meg sikerült egy jót magyarországoznod is.
Azonban nagyon rosszul közelíted meg azzal, hogy a patológizálást tartod problémának. Nem az. Sőt, épp ellenkezőleg. Eleve sokszor nincsenek (rendesen) diagnosztizálva az ilyen esetek, s foglalkozva sem velük, s annyival el van intézve hogy Zolika / Sárika kicsit fura. Nem diagnosztizálják, mert ciki kilógni a sorból. Innentől kezdve meg rögtön hátrányba kerülnek, mert nem kapják meg a szükséges törődést.
Nonszensz baromság azon rugózni, hogy jahajj ne patológizáljuk az ilyen állapotokat, mert az milyen lealacsonyító, csúnya dolog. Egyrészt tudományellenes, másrészt attól hogy másképp nevezed meg, semmivel nem lesz jobb nekik.
És akkor oda jutunk, hogy az egyik helyen (jellemzően belvárosi "emberjogisták") azon megy a harc, hogy ne patologizálják őket, miközben máshol (pl jellemzően vidék) meg eleve nem is diagnosztizálják vagy ha mégis, akkor sem foglalkoznak velük megfelelően.
-
válasz
Klaus Duran #17 üzenetére
Ez pont nem balos fasság. Mármint lehet balos, de nem fasság. Bizonyos szintig, ha nem túl súlyos az adott szellemi rendellenesség, akkor érdemes őket normális környezetbe helyezni, integrálni. Ugyanis így sokkal nagyobb esélye van elsajátítani a társadalmi normákat, mintha külön, speciális iskolában foglalkoznának vele. Nyilván azért nem egyszerű, mert így is különleges bánásmódot igényel. De kb ez a legjobb, amit lehet velük tenni.
-
Kicsit takarítottam. Ne vigyük el a topikot a sokbetűs szivárványvilág irányába, maradjunk csak a neurodiverzitás témájánál.
-
Ezekben a körökben egyébként neurodiverzitásként kezelik már a különböző személyiségzavarokat, sőt az autizmust, a Down-szindrómát, Tourette-szindrómát és OCD-t is.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Miért lett mindenki autista? Egy tudományos összefoglaló a témáról:Korábban (2021-03-21) írtam:Az egész egy TED Ed...
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Politika
- Interactive Brokers társalgó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- PlayStation 5
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest