- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Aktív témák
-
Racecam
nagyúr
Ennyi ebből bőven elég volt!
Kifejezetten kértem, hogy normális hangvétel legyen, és a cikkre reagáljunk, hiszen ez annak a topicja.
Persze nem így lett. Sokan azt gondolták, végre egy topic, ahol szabadon lehet cigányozni, sérelmeket, történetek felsorolni, végül már a napi politikát is idekeverni.
Még többen az írást egyszerűen el sem olvasták, csak látták, hogy a topic fent van az ''aktív témák'' között, és idejöttek egy kicsit gyűlölködni.
Valahol ez egy kísérlet is volt, hogy vajon megfelelő mederben lehet-e tartani egy beszélgetést egy cikkről, ami történetesen a cigányokról szól. Nem a cselekedeteikről, nem is a mostani tevékenységükről. Hanem a vándorlásaikról, származásukról, kultúrájukról, egyszóval az életükről.
Tisztelettel jelentem, a kísérlet megbukott.
Egyesek képtelenek a normális beszélgetésre ebben a témában. Úgy látom, hogy a sokszor zsigeri gyűlölet, legyőzi a józan észt.
Bár megígértem, de mégsem szeretnék hozzászólásokat törölni, fórumozókat kitiltani, veszekedni, vitatkozni. Egyik sem töltene el jóleső elégedettséggel.
Ezért az írás topicját most bezárom. Természetesen a cikk továbbra is olvasható a szerző blogjában, illetve a címoldal archívumában.
További jó Fórumozást mindenkinek!
Racecam -
wwenigma
Jómunkásember
Valaki, mondta, az szidja a cigányokat, aki maga sem jut feljebb a ranglétrán. Kapaszkodj meg, én szép lassan kapaszkodom. Csak ha annyit kapnék plusszba, amennyit ők, már rég egy sokkalsokkal magasabb szinten élnénk.... Nem zavar, csak az:
-szeretnénk gyereket, de miből? egy fizetés kiesik, kidobnak az albiból, csöves lesz belőlem, mert se hitelt, se lakást nem kapok ingyér. (önerő nincs, spórolni nem lehet, fizetem az albit...)
-szeretnék 2 gyereket... lásd eggyel feljebb
-szeretnék kínai fari helyett Levi's-t hordani (mondjuk adott 1-2 hónapban semmi extra, csak a párom főz valami aprót, és semmi más, csak hidegkaja)
-szeretnék nyáron gondolkozás nélkül 1 hétre elutazni vízpartra (munkahely, ha az megoldott, 2 évig sehova, semmi extra, se ruha se semmi ami új...)
Na nekem ez jut, de a cigányoknak mi? Gyerek nem gond, a sár felneveli. Önerő nem kell, épít az állam... (most megy a tv-ben Galamboson vagy hol 6 házat adtak át 80 nm felettiek, havi bérlet 5-10e ft!!!!! én fizet 30e...) Naci? Majd lopnak, vagy lopatnak.. (ajánlottak már nem egyszer nekem is....) Nyári nyaralás? Hát, valamit biztos kitalálnak.
Respect mégegyszer azoktól, akik értelmileg magasabb szinten állnak, illetve azon munkatársaimtól, akik most otthon pihennek, cigányok, és holnap jönnek velem dolgozni! Őket tisztelem, becsülöm és sajnálom azok miatt, akik lejáratják őket, és látom, ez nekik is rosszul esik... Na én is sleep, reggel 3/4ed 4kor kelek, 12óra munka, majd fél8ra itthon is vagyok este...nappalos muszakban...éjszakást mindenki képzelje el. Ez heti 3-4 nap, és lassan nem tudok megélni ebből....menjek kábelt magánkézbe helyezni én is?? Lehet megkergetnének azok, akik korábban érkeztek.... -
Zenty
őstag
Szerintem a magyarok ezt mind megtanulták a saját sorsukon fakadóan is,hogy csak magukra számithatnak.
Csak azt nem tudják elviselni ,hogy mások az etnikuma miatt felmentést kapnak érthetettlen okokból méghozzá.
Szal én ezt a benszülötöknek címezném ,hogy mindenki foglalkozon saját dolgával saját kenyeréből
[Szerkesztve] -
Dare2Live
félisten
Ez most egy 5letmassza tőlem. Csak így hirtelen:
Aki a neki felkinált akármilyen munkát nem hajlandó elvégezni az nekaphasson semmilyen segélyt.
Aki dolgozik de szegény azt meg támogatni kell.
A Luxust keményen meg kell adóztatni. pl: 4misi fölött minden autó luxus. Egy emberre(családra összevonható) ha 70nmnél, 2emberre ha 120, 3emberre ha 160, 4emberre ha 190nm... nél nagyobb hasznos össz ingatlan alapterület jut akkor ami ezen felűl van azt keményen meg kell adóztatni. ésatöbbi ésatöbbi.
És persze kiadás oldalon is vannak 5leteim: A tömegközlekedés pl legyen ingyenes mindnkinek aki emberi formában, szagban akarja azt igénybe venni.
najóabbahagytam -
Dare2Live
félisten
-
bullseye
addikt
válasz
Kalandor #215 üzenetére
de ebben a példában pl. mindketten nagy cégnek okoznak kárt...
az nem szokja zavarni a közerkölcsöt - amíg ki nem derül, hogy valamely elkövető kevéssé árja
a SW közbeszerzés a cocom listás évtizedek szép hagyatéka, szinte népszokás.
a földművesek állandó és sokszor fölsöleges sírása is hosszú évszázadok rekvirálásának és padlássöprésnek túlélésére kialakult hagyomány. a cigány tespedés is szép nagy múltra tekint vissza. el tudták hagyni, amikor kellett, de most újfent idézhetik a múltat, hát miért ne tenné sokuk? -
Vandit.
addikt
Olaszliszkán mi is volt?Túl sokat képzelnek magukról.
-
V.Stryker
nagyúr
-
dabadab
titán
''Ne a Mi adónkból támogassák, és ezzel is sokan egyetértenek szerintem.''
Persze, az emberek nagy resze vevo arra a gondolatra, hogy az o adojabol ne a nala csorobbakat tamogassak, viszont arra is, hogy a nala jobban keresok adojabol viszont kapjon.
Egyebkent legjobb tudomasom szerint ma Mo-n viszonylag keves segelyt adnak etnikai alapon (vmi hallgatoi tamogatas remlik, de ott akkor hirtelenjeben a szoke, kek szemu diakok is hirtelen ciganynak vallottak magukat (ebbol is jol latszik, hogy csak a ciganyok hajlamosak a csalasra)). -
nekem ugy tunik, hogy azok szidjak leginkabb a ciganyokat, akik maguk sem jutnak igazan feljebb a tarsadalomi rangletran.
Mennyire, de mennyire igazad van. Sajna ma Magyarországon mki arra vár, hogy az állam alátolja a jólétet, javakat, stb.. Észre kéne venni, hogy csak az egyén felelős a saját életéért. Nnah meg azt is, hogy tovább kéne látni, mint amit a kisebbséggel szembeni sztereotípiák sugallnak. Ha ők megélnek a segélyből, hülyék lennének elmenni dolgozni. Ha nekik ez megfelel, miért tennék? Ezen felül továbbra is azt mondom, hogy el kéne olvasni a cikket, abban is le van írva szépen, hogy igenis dolgozik a romák nagy része, nyilván alacsonyabb presztizsű állásban, de akkor is dolgozik. -
dabadab
titán
Szerintem eleg egyertelmu volt, hogy melyik hozzaszolasra reagaltam igy, ahogy talan az is, hogy az abban megfogalmazott gondolatok nem tanuskodtak kulonosebben mely toprengesrol (ennek eldontesere van egy egyszeru pelda: ha el tudod kepzelni, hogy ezeket a gondolatokat megfogalmazza vmelyik talponallo torzsvendege harom-negy feles utan, akkor azon a gondolatmeneten meg csiszolni kell).
-
wwenigma
Jómunkásember
Nos. Nem egyszer megtörténik, hogy a magyar család azért nem kap tanszersegélyt, mert a sok cigány gyerek miatt nem jut nekik. Tapasztalat. Ugyanez igaz egy visszafizetendő átmeneti segélyre, amit ráadásul mi, magyarok vissza is fizetünk....
Észre kéne venni, Magyarországban élünk, és ha a magyar népet a szegénységi küszöb folé emeltük, majd akkor foglalkozzunk az etnikummal. Kemény, de igaz... szerintem most is többen értenek egyet velem, mint egy-két elöttem szólóval... -
Vandit.
addikt
Csak azért kérdeztem,mert Engem elég jól kioktatott,de érdemben nem tudott semmit mondani csak leoltott.
lásd
''Az a baj, hogy mikozben azt az elmeletet probalod meg eloadni, hogy az intellektusod miatt felsobbrendu vagy, mint a ciganyok, meglehetosen sotet, egybites gondolkodasrol teszel tanusagot''
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Az olvtárs arra gondol - bár nem tisztem helyette beszélni -, hogy elég hülyén néz ki, ha valaki a lopós, csalós, lusta cigányokat szídja, miközben egy másik topicban arról ír, hogy nem lát semmi kivetnivalót abban, ha illegális szoftvereket használ, hiszen neki nincs pénze ilyesmire.
-
dabadab
titán
válasz
VaniliásRönk #202 üzenetére
En a magam reszerol csak arra szerettem volna felhivni a figyelmet, hogy az az erkolcsi magaslat, amirol egyesek kinyilatkoztatasokat tesznek, nem tul stabil. Sot, akar az is elkepzelheto, hogy egyaltalan nem letezik.
Arra meg kulon kivancsi lennek, hogy ha az itt nagy arccal nyilatkozokat felanalfabetan beraknak valami lepukkant szabolcsi faluba, akkor hanyan tudnak magukat kivakarni a szarbol - mer nekem ugy tunik, hogy azok szidjak leginkabb a ciganyokat, akik maguk sem jutnak igazan feljebb a tarsadalomi rangletran.
Elnezest, ha egy kicsit serton nyilatkoztam egy csoportrol, de azt hiszem, masok joval durvabb megszolalasokat produkaltak. -
VaniliásRönk
nagyúr
A gondolatmeneted egy alapvető hibára épül, szerinted max. akkor tehetnénk szemrehányást a cigányoknak, ha tökéletesek lennénk.
Szerinted mindegy hogy valaki gondolkodás nélkül áthág bármilyen törvényt, alapvető emberi jogokat sárbatiporva, vagy csak egy-egy kisebb kihágást követ el...
-
dabadab
titán
válasz
Dare2Live #198 üzenetére
Itt konkretan arrol van szo, hogy jogkovetes, ami azt jelenti, hogy aszerint cselekszunk, amit a torvenyek eloirnak (az osszes, nem pedig nehany osszevalogatott darab). Ugyanis ha azt mondjuk, hogy ''nekem jogom van bizonyos torvenyeket athagni, mert nincs penzem, akit a torveny ved, annak meg van'', akkor az pont az a mentalitas, amit itt eleg sokan kritizalnak, es amirol ugy velik, hogy ez a ciganyok kizarolagos es altalanos tulajdonsaga.
-
qqtska
csendes tag
Sziasztok!
A cikk tényleg nagyon jó, és azt hiszem hiánypótló.
Csak a nagy kérdés nem a múlt elemzése, hanem ennek a társadalmi rétegnek a jelene és a jövője. Remélem ez a cikk folytatódik és ezekre a kérdésekre is kapunk legalább egy két alternatívát.
üdv! -
Dare2Live
félisten
erre mondta nemrég egy haverom, hogy nem lakást kéne nekik venni hanem repülőjegyet svédországba. najó ez gonosz de hogyis volt balra india, jobbra strasburg?
Arról, hogy a bűnözés mennyire elfogadott cselekedett sok cigánynál arról meg álljon itt ez az elhíresült példa:[link]
No Comment
[Szerkesztve] -
piqla
őstag
Ehhez nem kell statisztika, nezzel korul: a belet kidolgozo embereknek ritkan van ''idejuk'' ket-harom gyerekre, netalan tobbre. Nekik meg mibol all egy nap? Esznek, isznak, a harmadikat mindenki kitalalja.
Nem lattam meg ciganycsaladot 10 fo alatt, es nem azert, mert az apanak es az anyanak 4-4 apja lett volna. -
Zenty
őstag
Igen ez a majmolás támogatásal le kéne állnia az államnak. És senkit se kéne támogatni se jobban se rosszabul.
Mivel magyarázzák milyen alapon kaphat valaki ingyen lakást csak ugy és ,leginkáb csak róma?
Ez nem megkülönböztetés a magyaral szembe? Mehetnék én is sírni ,hogy jajj megklünböztettnek ,helyettük dolgozok ,hogy kapják a segélyt meg a luxus életett fentartsam nekik, mert a származásuk megkövetteli.( ennek nem forditva kéne lennije?)
Csak kérdezem ilyenkor ne legyen előítélette az embernek vagy forradalom érzete?
De nemszámit kapják csak továbbra is az ingyen élő arany életett,de akkor már legaláb a elvárható lenne a velünk szembeni tisztelet ,de nem mih mind szemetek vagyunk rasszisták ( az ajass eltartóik)
A szokásos közhely ,hogy tsz kivétel ( őszintén életem során még ezzekel a kivételekel nem találkoztampedig sajna volt sok tapasztalatom velük..)
Szal a külön támogatást max ezeknek adnám ,de a többségük menyen amerre lát... -
dabadab
titán
''Szerintem a cigányoknál elsősorban az ÉRTÉKREND-el van probléma! Amíg pl. náluk a lopás nem bűn ne akarjunk Európai polgárt nevelni belőlük! Először a fejekbe kéne rendet rakni!''
Azert jogkovetes teren nalunk is lenne hova fejlodni, ekes peldaja mondjuk ez a topik: [link]. Szintisztan ott van a ''nincs ra penzem, ezert elveszem'' mentalitas. -
VaniliásRönk
nagyúr
Most ne várd hogy konkrét számokat mondjak, de tény hogy az elmúlt 30-50 évben minimum megduplázódott a cigányok száma (google biztos dob neked statisztikákat), ami ''családonként'' 10-12 purdéval számolva nem lehetetlen.
Igen köztük is vannak rendesek, akiket rohadtul sajnálok, mert sokkal nehezebb nekik, mint egy fehérebbeknek, de ők is sz@rban vannak, mert ők sem vállalnak tucatnyi kölköt a segély miatt, mert nem abból akarnak megélni, nem lehet ennyi gyerek jövőjét biztosítani, ők is szépen elfogynak, csak az alja szaporodik.
Szép dolog a humanizmus, de majd amikor az unokád lába alatt hullik szét az ország, akkor te is máshogy fogod gondolni a dolgot, már ha nem lincselnek meg addig (nehogy azt hidd hogy egyedi és újkeletű dolog volt amit a média nemrég felfújt).
[Szerkesztve] -
SLYM
veterán
válasz
Stalker-2572 #159 üzenetére
hát a práterbe még mindig nincs térfigyelő kamera
de haver azt mondta jobb már most mint régebben. bár a ladájukat havonta feltörik. ilyen, hogy cigi még véletlenül se legyen az ablakba.
-
kovy79
őstag
-
kovy79
őstag
válasz
wwenigma #184 üzenetére
Szépen összefoglaltad a lényeget.
Én sem vagyok irigy, csak rohadtul felbassza az agyam az, aki elszántan védi őket.
Nagyszüleim falujában van egy cig@nynegyed. Egyforma házak, a célnak tökéletesen megfelelnek. Megfeleltek...
A ''kisebbség'' alanyi jogon kapott egyet, ha volt megfelelő számú ivadék.
Anyám semmi támogatást nem kap a 30K-s nyugdíjja mellé, mondván neki van egy lakása...
Ám a legfelháborítóbb mégis az a mondat, ami egy söpredék szájából jött ki, arra a kérdésre válaszolva, miért mennek ki Svédországba?:
-Mert ott több a segély!!!
Gratulálok! -
válasz
wwenigma #184 üzenetére
Hát képzeld, én már meg lettem futtatva, verve is, mégsem szidom az összeset, és nem általánosítok. Ez csak gyerekszoba kérdése.
Kisebbség leszünk nemsokára emberek , ébresztő!
Valami statisztika, amivel ezt igazolod?
ne mutogassanak ujjal a cigányok felé, hogy nekik kell a segély
Mondj 1 példát, csak 1et, amikor ilyesmi történt. Nem fogsz találni!
De dolgozom.
Elhiheted, hogy közülük is sokan dolgoznak. El kéne olvasni a cikket, mielőtt hozzászólsz. -
wwenigma
Jómunkásember
Remélem akik itt elszántan védik az összeset, az alját is, azokat egyszer jól megfuttatják este, vagy egyszer arra ébrednek, pakolják az udvart...kifelé.
Kisebbség leszünk nemsokára emberek , ébresztő! A saját hazánkban vagyunk lassan kisebség!
És mi magunk segítjük őket ebben. Valaki írta, a lánya sem tud írni. De Ő meg fog tanulni, mert akarja, mert szerertné, és a lánya annak az embernek el fog gondolkozni azon, hogy merjen e 3 gyereket szülni, vagy annak az egynek a felnevelése is komoly gondokba fog ütközni. Persze, ha annak a valakinek van pénz a számláján, mercedes a segge alatt, 3 lakás, akkor mindez nem így fog történni.
És most nem irigykedek, nem akarok sokat, milliókat, csak azt, hogy a kis hazánkban egyszer majd segitsegre szorulok, ne mutogassanak ujjal a cigányok felé, hogy nekik kell a segély, mert szegények kukáznak, meg nincs pénz házra, ruhára... NEKEM SINCS!!! De dolgozom. -
CounterBoci
senior tag
Hadd mondjak egy picike pozitívumot is.
Nálunk is nagy számban vannak, de sokan dolgoznak, nem büdös a közmunka sem nekik. Persze a dolgozók aránya messze nem elég magas, de már jónak mondható. Köszönhető ez mondjuk erőskezű polgármesterünknek is. Mindezek a #90-ben írottak után történtek, a mezőgazdaság leáldozása után.
Ugyanis Mátra vidéki település lévén jópár vállalkozó van akik erdei munkával foglalkoznak, fakitermelés, erdőtelepítések, tisztítások stb, akik foglalkoztatnak cigányokat is, amennyiben becsületesen dolgoznak. Apám is vállalkozó, neki is van cigány munkása már jópár éve, és meg van vele elégedve.
Ahogy én látom, ha nincs előttük negatív példa, képesek fejlődeni, de amint közéjük kezül akár csak egy balhés bűnöző fajta is, mind olyanná válik. Míg a magyar kiközösítené az ilyet nagy valószínűséggel.
Elgondolkodtató példa: apám cigány munkása erdőn sarangol (fát rakodik), nála megkeres 80-90k között. Az ő testvére a két gyerekére hivatkozva kéri a segélyt. A testvére férje guberál, abból is összejöhet egy kevés. Az anyja szintén kéri a segélyt, ha már adják, miért ne. Össze lehet adni. Nemrég vett házimozi-rendszert. A putriba. De olvasni nem tud. Vezetékek színei alapján majdcsak összerakja
továbbá egy feladvány: hogyan váltassunk ki egy írni, olvasni nem tudó egyénnel alkalmi munkavállalói könyvet? Mert ugye kötelező.
[Szerkesztve] -
nguru
tag
válasz
VaniliásRönk #180 üzenetére
De a legnagyobb bibi itthon, hogy te mint adófizető magyar állampolgár- utolsó vagy a sorban!
kb 1 éve kezembe került egy Magyarigazolvány....Nem semmi!: 90%-os vasúti kedvezmény, ingyen felsőoktatás, egészségügy, stb. Azon gondolkodtam, hogy megyek politikai menedékjogot kérni a Román nagykövetségre....
[Szerkesztve] -
VaniliásRönk
nagyúr
-
nguru
tag
Szevasztok!
Szerintem a cigányoknál elsősorban az ÉRTÉKREND-el van probléma! Amíg pl. náluk a lopás nem bűn ne akarjunk Európai polgárt nevelni belőlük! Először a fejekbe kéne rendet rakni! (NEM acélbetétes bakancsra gondoltam!!!) Amíg otthon a purdé azt látja a szüleitől, amit lát (ha nincs hűvösön!), addig fordulhat elő olyan, hogy egy kollégám lányának a füléből kitépik a fülbevalót, persze cimpával egyetemben!
Ehhez szerintem ki kéne nevelni egy roma értelmiséget, akiket az etnikum is elfogad, akik taníthatnák, nevelhetnék a gyerekeket... De ebből meg az lenne, hogy diszkrimináljuk őket!
Ez egy 22-es csapdája! Sebaj! Mi 50 éve nem tudjuk megoldani a romakérdést. Pár éven belül már ők lesznek többségben, simán meg fogják oldani a ''magyarkérdést...''
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''hogy lenne magyar a cigány,amikor a magyar nyelvtant se tudja''
Ilyen alapon a PH kozonsegenek nagy resze se magyar.
''és írni olvasni sem tud?''
Ez hogy jon ide? A lanyom se tud se irni, se olvasni, megis magyar. Sot, evszazadokkal ezelott a magyarok koreben joval nagyobb volt az analfabetizmus, mint most a ciganyoknal (aminek a mertekerol mondjuk fogalmam sincs, de olyan nagyon durva nem lehet, es az is leginkabb funkcionalis).
[Szerkesztve] -
Vandit.
addikt
Csak annyit,hogy az előítélet sem magától alakul ki.nem véletlenül nem szívlelik a cigányokat és ezt szerintem mindenki belátja.ha mondjuk 1 cigány önkényes lakásfoglaló azzal mit csinálnak.rossz esetben töb hónapig akár évig is eléldegél azán kirakják és ennek tetejébe még kap lakást az Önkormányzattól szegény,mert Ő ugye hátrányos helyzetű.ja,de miért is,mert írni olvasni azt nem tud tanulni meg b@szik 1szerűbb lopni.még jó hogy senki nem akar ilyennel egy osztályba járni.És ez persze megint diszkrimináció.Én ha ugyanezt csinálnám beperelnek és fizethetek,mint a kisangyal és örülök,ha nem csuknak le.
Szerintem ne sajnáljuk már szegényeket. -
TheVeryGuest
senior tag
Igazából a cigány szó már nagyon régen egy pejoratív jelző. Semmi köze az etnikai csoporthoz. Mióta olyan nagyon hangsúlyozzák, hogy nem cigány, hanem roma a bőrszín alapján megkülömböztethető csoport, azóta teljes nyugalommal definíció szerint a cigány az: léhűtő, munkakerülő, tolvaj, rabló, gazember, mocskos, büdös, putriban lakó, élősködő, stb.... Mint látható ennek a felsorolásnak nem része a bőrszín, tehát manapság teljesen természetesen vannak fehér cigányok is, bőven. Ott hajingálják a csikket a buszmegállóban, éjszaka odahordják a szemetüket a közterületekre zsákokban, az utcára szaratják a kutyáikat, bliccelnek a BKV-n, tag-gelik a falakat stb...
Halál a fehérekre! -
Dare2Live
félisten
Tudom teljesen OFF topic de a Japók meoldották az Amik elhízás problémáját. [link]
tessék a videot megnézni. -
tiv83us
veterán
Ha mar komolyra forditjuk a szot, Amerikaban arany eletuk van a nyugdijasoknak, akik ledolgoznak 20-25 evet. Ezt hivjak a Soical Security rendszernek.
-
tiv61us, Tapsi: Nem hiszek abban, hogy Magyarországon működne az általatok felvetett felzárkóztatás. Sajnos ahhoz túlságosan is el vannak kényelmesedve. Ezt a rendszerváltás körül kellett volna megtenni. Azóta az állam kinyalja a hátsójukat. És ahhoz, hogy a pénzelős felzárkóztatás működhessen, további két dolog szükséges:
1.) A pártok értsenek egyet ebben a kérdésben, mert ha az egyik a kampányával keresztülúzza a másik törekvéseit, akkor nem jut előre a dolog.
2.) A nem cigányok élhessenek olyan színvonalon, hogy pusztán a felzárkóztatás ne hozza a cigányokat jobb helyzetbe, mint a nem cigányokat.
Igazságtalan dolognak tartom, hogy valaki azért részesül felzárkóztatásban, mert cigány. Ha én szegény vagyok, akkor én miért nem kapok egy vasat sem, mikor nekem a tizede is elég lenne, hogy kitörjek? (mert nem házimozira költeném a segélyt)
Mellesleg a legtöbben azért nem szeretik ezt az országot magyar létükre, mert azt látják, hogy tisztességesen dolgozni akaró szegény ember nem kap lehetőséget a boldogulásra, de a cigány, aki nem dolgozik, az bezzeg mindent megkap, és nem zárkózik fel ettől, hanem csak herdálja a közvagyont. Ez egy fontos kérdés, mert ha az emberek nem érzik azt, hogy megbecsülik őket a saját hazájukban, akkor kihal belőlük (sokukból) mindenfajta hazaszeretet, és a kedv a tisztességes munkára, és arra, hogy családot alapítsanak. Pedig ez a két fontos pillére annak, hogy Magyarország is felzárkózzon az EU-hoz, és nem csak az EU-hoz, hanem az itt lakó tisztességes emberek jogos elvárásaihoz.
Az én véleményem az, hogy 18 éves korig mindenki számára legyen kötelező, és INGYENES az oktatás. A segélyek pedig ne cigányoknak járjanak, hanem dolgozni akaró, szegény embereknek. Ha a cigány látja, hogy a dolgozni akaró cigány, van nem cigány kapja a segélyt, és egy idő után saját keresete van, és nem is kell neki már a segély, akkor előbb-utóbb beiktatja az életébe (két autólopás közé) a munkát is. Azt a békát meg le kell nyelniük, hogy nem atomfizikai laboratóriumba, vagy bankigazgatói állásba veszik őket fel kapásból. Ez majd akkor lesz, ha a felzárkózásukból következően megszűnik a velük szemben gyakorlattá vált előítélet.
Végül: Akkor lehet a cigányokat felzárkóztatni, amikor a nem cigányoknak is legalább akkora esélyük van a felzárkózásra.
[Szerkesztve] -
tiv61us
őstag
a feketeket nem azert zarkoztatjak, mert OK hoztak be ide annak idejen parszaz eve, hanem mert amerikaiai OK is, ha jol tudom a ciganyok is magyarok
szoval ott is kellene tenni valamit
tovabbra is azt mondom, csak sok penzzel menne az meg nincs es nagy lenne a tarsadalmi ellenallas -
Stalker-2572
veterán
Aki a 8.kerben lakik leírná nekem milyen a környék? Tényleg érdekelne, majdnem odaköltöztem.
-
válasz
elit_hun #130 üzenetére
A TV-nek mi köze a törvényekhez? Semmi baj a magyar törvényekkel, EU harmonizáltak ebben a kérdésben. Meg kell nézni a börtönöket, bent ülők nagy része roma. Amugy meg, a TV mindenhol ezt csinálja, ezt hívják sóbiznisznek, és a nép erre bukik. Ilyen egyszerű, nem kell túlkombinálni a dolgokat.
Bici: részben igazad van, de ez nem lehet kizárólagos ok. Azért próbálják felzárkóztatni őket, mert komolyan terhelik a szociális ellátórendszert, és ha többen dolgoznak, nő a versenyképessége az országnak. Úgy érzem, ez lehet az USA kormányának fő csapsvonala ezekben a kérdésekben.
[Szerkesztve] -
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem védeni kell az összes roma (cigány) etnikumú magyar embert, hanem azt a részét megvetni és kiközösíteni, amelyik lehuzta a cigány szó jelentését, az összes többit pedig segíteni abban, hogy a jelenlegi össznépi negatív diszkrimináció alól mentesüljön, esetleg anyagilag is támogatni egy szintig.... de csak annyira, amennyire bármelyikünk jogosult, egy kapavágással se többel. Ez csak ugy valósulhat meg, ha ők is akarják, de amikor végigsétálok miskolcon, sajnos többségében nem ezt látom.
Tökfey: kicsit szabdald szét a mondanivalód és írd oda, kinek válaszolsz. Gyakorlatilag most annyit mondtál, a politikusok a hibásak, nem pedig azok, akik szívják a vérünket, pénzünket... a végén még tényleg áttérek én is arra, hogy kijárok pénzt osztani a cigánysorra, mert nekem milyen sok van, nekik meg nincs arra, hogy a kertjükben levágják a gazt....
[Szerkesztve] -
Erre már II. József idején is volt kisérlet, és akkor sem sikerült. Nem hiszem, hogy most sikerülne, de ne legyen igazam...
És egy kis adalék: A BMF józsefvárosi telephelyének szomszédságában a kisebbségi önkorményzat található. Naponta járok arra, és nem egyszer próbáltak ''szétverem a fejed, ha nem adsz egy százast'' jeligével egy kis adományozásra bírni. Nemrég állítólag egy purdénál kés is volt, és azzal vette el vki. pénztárcáját. Nem szeretnék általánosítani, ezért írok ellenpéldát is: Nyíregyházán pl van cigány bíró, továbbá a bírói kollégium vezetője. Sajnos ő a kisebbség.
[Szerkesztve] -
Dare2Live
félisten
Jahogy cigányak kell lennem, hogy ingyen pénzt és ingyen lakást kapjak, mert ez a kissebbség politika? Semmi probléma mostantól én cigánynak vallom magam! Apám is azvolt csak kapjak ingyen pénzt és ingyen lakást gázsi!
És kérlek mutasd meg holkapok ingyen lakást mint betelepült vendégmunkás! Mert pl Angliába, Németoban, Ausztriában már dolgoztam mint vendégmunkás és informálódtam is de ilyet nemhallottam! linket vagy akármit, akárhol! -
tökfey
tag
''ez elég érdekes lenne. elkezdenék írtani a kisebbséget amúgy meg mi a faszér kéne a bevándorlóknak lakást adni?''- nem említettem népírtást...nem vagy tisztában mi a különbség a vendégmunkás és a huzamosabb ideje más országban élő, letelepedési engedélyt kapottak között... ''Az életembe nem lesz lakásom, mert nem tudok félretenni önerőre, és senki nem ad ingyen semmmit, mert nem vagyok cigány. Ha az lennék, akkor kapnám 3 helyről a segélyt meg az ingyen lakást!'' Ezt nevezik kisebbségi politikának....''A külföldre mész lakást kapsz meg nagy humbug, jártam én már sokhelyen volthogy csöveztem is de max a rendőrség ált meg mellettem és akart bevinni az őrszobára, hogy következő nap repülhessek haza.
Mert ingyenélő nemkell sehova. akár roma akár nemroma.'' Nézd át te is mi különbség van az illegálisan bevándorló és a letelpült külföldiek között.... -
Hequila
őstag
Az ingyen lakásról jut eszembe:
Kicsiny városkánkban (Kelet-Magyarország) történt jópár évvel ezelőtt, hogy a cigánysort lebontották, és gyönyörű, új házakat húztak fel helyettük (2 szintes, a kor követelményeinek bőven megfelelő), persze mindez az adófizetők pénzéből, a cigányoknak egy fillért nem kellett fizetniük, de megkapták a házak tulajdoni jogát.
Manapság mit látni az említett cigánysoron?! Szép új házak egy kissé megváltoztak, lekerült róluk a tető, és a falból is egy kevés. Mint utólag kiderült, a cigányok bontották vissza, hogy eladhassák az anyagokat belőle...
Véleményem szerint a cigányoknak a jelenlegi helyzetük több, mint kényelmes, és amíg az adófizető polgárok vérét szívhatják, ez nem is fog megváltozni. -
tiv61us
őstag
válasz
Dare2Live #109 üzenetére
letezik szocialis vedohalo
rengeteg ember el segelyen, merem gondolni szazalekosan foleg feketek
ritkan is olvashatsz olyat , hogy itt valaki ehen doglik
mindenesetre jobban ra avag y kenyszeritve a munkara az teny, pl. ilyen 3 evs GYED GYES elkepzelhetetlen, asszem 3 honap a max, vagy nem tartjak tovabb az allasod
namost a ciganykerdes tekinteteben mindig eszembe jut es van , amit itt a feketekel csinatak es csinalnak
hat h a azt a romak otthon megkapnak, a parlamentet is felgyujtanak nem csak a TV szekhazat
viszont tenyleg lett lathato eredmenye itt, sokan tudtak elni a lehetoseggel
persze sokan nem
rengeteg penzt vitt es visz el a feketek felzarkoztatasa, de lassan van eredmenye pedig sokkal melyebbrol kellet indulni, mit otthon a ciganyoknak
enni penz otthon nincs, anelkul pedig nem fog menni
en nem latok kiutat jelenleg
ha erosebb lesz a gazdasag es megtehetitek akkor talan... -
Dare2Live
félisten
Az ingyen lakásosztás a cigányoknak elhibázott lépés többek közt ez az oka annak, hogy oly sokan annyira nagyon gyűlölik őket.
Mert ha keményen dolgozó 100.000eknek nincs gyak sanszuk se saját lakásra és közben aztlátja, hogy az ő adójából élő vérszívók meg ingyen lakást kapnak nemcsodálom elgurul náluk a pirula és meggyűlölik őket.
A külföldre mész lakást kapsz meg nagy humbug, jártam én már sokhelyen volthogy csöveztem is de max a rendőrség ált meg mellettem és akart bevinni az őrszobára, hogy következő nap repülhessek haza.
Mert ingyenélő nemkell sehova. akár roma akár nemroma. -
wwenigma
Jómunkásember
Ember, jól érzed magad? Ha én, mint nem cigány származású ember gürcölök, hogy egy albérletet fenntartsak, akkor nem tehetnék meg ezt a szegény roma rászorulók??? Az életembe nem lesz lakásom, mert nem tudok félretenni önerőre, és senki nem ad ingyen semmmit, mert nem vagyok cigány. Ha az lennék, akkor kapnám 3 helyről a segélyt meg az ingyen lakást! Néha már sajnálom, hogy nem vagyok az! És mindezekután nem tenném tönkre sem! Gondolkozz már!
-
Szerintem semmiféle diszkrimináció nem helyes senkivel szemben (sem pozitív, sem negatív). Annak kell megkapnia az állást, aki alkalmas rá. Két amcsi közül is aszerint dönt a főnök, hogy ki a szimpi (mármint, ha egyformán alkalmasak a munka betöltésére).
Nem értek egyet avval, hogy az önhibájukból lecsúszottakat a végtelenségig pénzelni kellene. A lehetőséget meg kell nekik adni, de azt már régen megkapták többszörösen.
''A nálunk feljettebbnek nevezett országokban mi is kapnánk lakást, ha ott élnénk és a körülményeink ezt megkövetelnék'' ez sem helyes, bár kötve hiszem, hogy mindenhol igaz...
Mellesleg nézz át Ausztriába. A 90-es évek elején egy alpesi piac úgy nézett ki, hogy az osztrákok árulták a portékáikat, zenéltek, népviseletbe öltöztek, stb. Ma sokszor úgy néz ki, hogy az arabok árulják a falafelt, és sehol a népviselet, sehol a hagyomány...
Adjál lakást a bevándorlóknak...
[Szerkesztve] -
tökfey
tag
Sziasztok,
az, hogy a rászoruló romák lakást kapnak, helyes! A nálunk feljettebbnek nevezett országokban mi is kapnánk lakást, ha ott élnénk és a körülményeink ezt megkövetelnék. Csak mert máshonnan származnánk!
Az USA-ban például olyan törvény van hatályban, hogy ha egy állásra jelentkezik egy amerikai és egy bevándorló, akiknek azonosak az állás betöltéséhez szükséges feltételeik, akkor a munkaadónak kötelessége a kisebbséghez tartozó polgárt alkalmazni.
A társadalomban elfoglalt helyükről pedig szvsz, nem lehet pusztán szociológiai számok figyelembevételével beszélni. Úgy vélem, a szociológia ezesetben csak a megoldást adja ki a társas pszichológia által felvetett problémákra. Ezzel arra célzok, hogy korántsem olyan egyoldalú dologról van szó, mint sokan gondolják. Bizony fehér polgártársaik is jelentős szerepet vállaltak/nak abban, hogy a romák döntő többsége állambácsi zsebéből éljen. Sajnos ennek a 'szerepvállalásnak' elég messzire nyúlnak időben a gyökerei ahhoz, hogy a probléma még jóideig fennálljon. -
SLYM
veterán
-
Dare2Live
félisten
Ez a sokadik gyermekét megöli... elég durva.
Bebuszozik a legközelebbi megyeszékhelyre, elmegy a kórházig, belerakja a kihelyezett névtelen inkubátorba és távozik.
Mindenkinek sokkal jobb.
Vagy adja el egy USA házaspárnak.
Mindenkinek sokkal jobb. (és ezt sztem se kell büntetni, míg a gyilkosságot igen.) -
RexpecT
addikt
Hát igen érdekes,hogy a cigányok össze tudnak fogni a magyarok meg nem!
A multkor is mi volt..... elmentunk bulizni aztan nallam(18) vagy 2-3 évvel fiatalabb cigányok (kb. 4-5 en lehettek) oda jottek aztan kezet akartak velem fogni, én meg nem akartam, de a túlérő végülis meggyőzőtt.Itt jelzem h masok mondtak nekem h nem érdemes velük kötöszködni, pedig én nem szóltam be nekik csak nem akartam kezet fogni(mivel nem ismertem őket)! -
bullseye
addikt
''mért kell egy több gyerekes anyát több évre leültetni, mert szülés után megöli a sokadik gyerekét?''
ez komoly? mert viccnek nagyon gáz. nem volt más lehetősége? önmegtartóztatás?fogamzásgátlás? abortusz? örökbeadás? felnevelés?
úgy értem, ha én is csak egyvalakit akarok megölni egy sérelem miatt, annak társadalmi veszélyessége nulla, mert más nem sértett meg ugyanúgy (és onnantól nem is nagyon fog...). de azért csak gyilkosság... -
troller
senior tag
válasz
Dare2Live #135 üzenetére
Szerintem a Simek Kittire gondolt. Tény, hogy a csaj tényleg lelőtte a mostoha apját, annak az illegálisan tartott pisztolyával. Amennyire emlékszem, a kocsmai haverok elmondása szerint ''egy kicsit hirtelen ember volt, párszor elverte az asszonyt meg a mostoha lányát, de azért ezt nem érdemelte, hisz ez minden családban előfordul''. Egyébként magyarok voltak, és én személy szerint nagyon szurkoltam, hogy felmentsék a csajt. Ezt az esetet inkább hoznám fel példaképp arra, hogy néha jól is működik az igazságszolgáltatás. Nem egészen idevágó, de pl mért kell egy több gyerekes anyát több évre leültetni, mert szülés után megöli a sokadik gyerekét? társadalmi veszélyessége=0, a gyerekek mehetnek állami gondozásba. Egyébként ez a társadalmi veszélyességi szint áll Kittire is. Ha rákeresel a nevére több mindent is megtudhatsz, elé jó kis média csámcsogás volt körülötte.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dare2Live #128 üzenetére
Ez megent egy nagyon IMHO:
Szerintem nem jó dolog roma problémáról beszélni MOon.
Egyrészről mert evvel máris diszkrimináltunk, de nem is ez a fő ok: Szerintem ''tartósan elszegényedett, kitörni képtelen, munkakerülő-szoctámból élő'' problémákról kéne inkább beszélni és ezt kezelni olyan módszerekkel amik érdekelté teszik a fenti réteget abban, hogy menjen dolgozni.
pl szoc támot csak az kaphasson aki ha közmunka van és hívják azonnal megy és rendesen dolgozik. pl konkrétan: ''Megkapja az első havi szoc támot aki igényelte és mellette a papírt, hogy 20.án reggel 9hkor közmunka árokpucolás a faluban, találkozás a polg mesteri hivatal elött aki nemjön az köv hónapban nemkap szoc támot. Ingyen ebéd a dolgozóknak.''
Viszont az ingyen pénzosztást totálisan és teljesen értelmetlennek tartom. -
Zolaash
senior tag
Van 3 cigány munkatársam. Egyik sem egy seggrakéta, de legalább dolgoznak. Ennek ellenére a véleményem a cigányokról tragikus. Minden cigánynak minden nap egy új lehetőség a kitörésre. De nem arra használják. Inkább betörésre. Az én általam megálmodott megoldást valószínűleg nem fogadná kitörő lelkesedéssel a világ. Viszont pikk-pakk rendbejönne a gazdaság.
-
elit_hun
őstag
Amugy azért is lopkodnak sztem,mert a magyar törvények 1szerűen szarul vannak megírva,meg a TV is sztárolja az emberkéket,most is ezt a zsaroknai saroltát avgy mittomén hogy hívjákot a fókusz úgy tüntette fel mint valami nemzeti hőst akit igazságtalanul csuktak le,pedig 800 millát ''lopot''...a másik meg az volt hogy (azt hiszem még tavaly) egy csaj kinyírta az apját (állitólag molesztálta) mivel terhes volt,elvileg fél évet kapot volan,de végül 1 NAPIG SEM KELLETT BÖRTÖNBE MENNIEha nem hiszitek,nézetek utána...
-
Dare2Live
félisten
válasz
bullseye #127 üzenetére
Na ne csináljunk dramaturgiát hülyeségekkel...... ''... és akinek nem jut, meg családja sem tartja el, az boltokat rabol
... vagy elmegy dolgozni. Mert munka az van ott dögivel. Legalábbis 2éve még csak aznem dolgozott és élt jól aki nemakart. Azóta nemtudom, Tiviust kéne megkérdezni.
Akinek meg a munka büdés mégha van akkoris és ehelyett bótból akar lopkodni, rabolni... az magyarországon is ugyanúgy megteszi mint ott, max kap még államtól szoc támot is a lopkodás melé.
továbbra is IMHOm, hogy ''az az ország többek között azért olyan gazdag mert nemtartja el az ingyenélő, vérszívókat ígyaztán ott már az ilyen fajta rég kipusztult vagy megtanult dolgozni.
Mi etetjük őket így aztán élnek és szaporodnak és nemakarnak mást csinálni. Mért is akarnának?''
[Szerkesztve] -
bullseye
addikt
válasz
Dare2Live #126 üzenetére
és mond, gettót láttál már? étkezési-segélyutalványt, meg ilyesmiket? Olyan városrészt, ahol a házak felének hiányos a teteje? ott is komoly a szegénység, és ott is tesznek ellene központi és állami szinten is valamennyit, (van nyugdíj is egyébként bizonyos karrierekre...) és akinek nem jut, meg családja sem tartja el, az boltokat rabol. Idehaza még hír, ha kéthetente akad egy fegyveres rablás.
-
Dare2Live
félisten
válasz
bullseye #111 üzenetére
nyugdíjrendszer USAban?
Magyar értelemben véve nincs is. Ha akarsz takarékoskodsz, ha akarsz nem. De nem vonják tőled automatikusan, szabad vagy azt csinálsz amit akarsz.
az az ország többek között azért olyan gazdag mert nemtartja el az ingyenélő, vérszívókat ígyaztán ott már az ilyen fajta rég kipusztult.
Mi etetjük őket így aztán szaporodnak. -
BlacKSouL
addikt
Idézek az írásból: ''Téves nézet az is, hogy a magas természetes szaporulat miatt alakultak ki roma többségű falvak, mivel a romák általában olyan helyeken tudtak otthont teremteni, ahol már az érkezésüket megelőzően elindult az adott helység leépülése.''
Aha. És ezt a leépülést természetesen ők az érkezésükkel szépen, szorgalmasan, kitartó munkával visszafordították ugye? Vagy hány olyan település van, ahol a cigányság megérkezésével, a szegényes magyar kultúra színesedésével egyidőben megindult a megújulás, megszépülés? És végül, mi kell ahhoz, hogy egy ember, egy család rendben, tisztán tartson maga körül egy portát, egy házat, udvart? Miért nem lehet kiseperni, eltakarítani a faleveleket, kidobálni a fölösleges szemetet, megjavítani a kerítést, miért nem lehet olyan dolgokat is megcsinálni, amihez nem szükséges a pénz. Persze, eszközökhöz, szerszámokhoz is kell, de ha egy házban jut színestévére, parabolaantennára, akkor alighanem jutna egy vacak 200 forintos seprőre is, meg egy fejszére, pár szál szögre, és akkor szépen ki lehet menni szabadidőnkben(mert az aztán tényleg rengeteg van) az erdő szélére, lehet vágni pár szál friss gallyat, azt egy kis dróttal szépen összekötözni, és kész is a gallyseprő. Ezt nagyapám 83 éven keresztül így csinálta, nemtom életében költött-e valaha is seprőre. Aztán a maradék szabadidőnkből(a seprőkészítés elvesz akár egy(!) egész napot is) szakít az ember pár órát, és a szétrohadt kerítésléceket meg lehet javítani, szögelgetni, az a néhány szál léc nem egy rettenetes tétel, szerintem egy doboz Munkás árából kijön a tüzépen.
Ja, hogy ehhez kell némi szorgalom, elszántság, és az hogy ezt szokják meg. Nagyanyámék belehalnának, ha nem foglalatoskodnának virradattól napnyugtáig a ház körül, a házban, a kertben, a saját portájukon, és mikor feltesszük a kérdést, hogy minek naponta 10x kiseperni az udvart, meg felmosni a padlót, akkor mindig azt mondják: Mi lesz ha jön valaki és akkor ne lássák hogy milyen mocsok van. Ők ebbe születtek, ebben éltek le nyolcvan évet, hogy az ember magának teremti meg az életkörülményeket. Egy olyan kis faluban minden porta hasonlóan néz ki, látszik hogy minden nap rendszeresen foglalkoznak vele, az egész falu ezt szokta meg. Sehol nincs kiemelkedően gazdag, mindenki egységesen szerény anyagi körülmények közt él, de ennek ellenére nem keseregnek ország-világnak, hanem teszik a dolgukat, kitakarítanak, megcsinálják amit kell. Talán épp ezért feltűnő, mikor az egyik házba, amit az önkormányzat vásárol nekik, beköltözik egy cigány család, egyedüliként a faluban, és az egész falu a szájára veszi őket, mert a házuk, udvaruk úgy néz ki, mintha nem lakna ott senki. Tessék, ott van előttük a jó példa, az egész falu példát mutat nekik, lehet alkalmazkodni, de mégsem. Nekik kényelmesebb úgy, ahogy az őseik csinálták, vándoroltak, leélték az egyik helyet, majd továbbköltöztek. Megjegyzem lenne szorgos kéz a ház körül, hiszen ha jól számolták a falubeliek, akkor az eredetileg odaköltözött 4 ember helyett most 19-en laknak ott. Az udvaron szórakoznak a gyerekek is, kicsik és nagyok, télen, ősszel is félmeztelenül, a falu megsajnálja őket, bead nekik ruhát, takarókat, amik aztán okos módon a kályhában végzik, mert a fáért majdnem 200 métert kéne menni, a ruha meg jól ég, ki se kell mozdulni, és legalább addig meleg van. Szó se róla, az apjuk, vagyis aki legelőször odaköltözött, az többször is jött már le a határból fával a kezében, de nemigaz hogy a sok, időközben felcseperedett purdé ne tudna segíteni, és többet hozni.
Szóval számomra érthetelen az egész alapvető, ösztönös hozzáállásuk. Én naív vagyok, de azt hinném minden ember ösztönös tulajdonsága, hogy maga körül rendet tart,pláne ha ideje is van rengeteg. De úgy tűnik mégsem. És nem azt mondom hogy nekem is nincs néha kupi a szobámban, de azért időről időre rendet teszek, és nem hagyom lepusztulni az egészet, (ráadásul nem kapok sem az államtól, sem mástól ajándékszobát ha már kellőképpen leéltem.)
A másik az hogy integrálni kell őket. Na igen. Ehhez az kéne, hogy a magyarokat beköltöztetni a cigányokhoz, megnézni hogy élnek, mit lehetne jobban, aztán fordítva, a cigányokat beköltöztetni a magyarokhoz, és megnézni mit lehetne jobban. De vajon hány magyar ember vállalná hogy odaköltözik hozzájuk, illetve hogy befogad pár cigányt?
Végezetül: Salgótarjánban van egy ember, cigány származású, akit ismer szinte az egész város. Sok pénze van, népszerű. Példakép lehetne bármelyik magyarnak. Nem! Nem Győzikére gondolok. Botos Lacira. Felesége, két fia van. Vállalkozása, amit maga hozott létre. Ingatlanközvetítő cég, és állítólag egész jól megy. Közben taxizik, és egyéb munkákat is vállal, amivel jobbá tehet bizonyos dolgokat a városban. Már akkor feltörekvőben volt, mikor még általánosba jártam, és az ő segítségével lett pingpongasztal, kosárlabdapálya, távolugrógödör, súlylökő pálya, és még számtalan apró dolog. Mindig lelkesnek láttam, főleg ha ilyen közösség érdekeit szolgáló dologról volt szó. Az utcán mindig mindenkinek köszön, de nincs is ember aki ne köszönne rá is messziről. Ja, az egyik fia ha jól emlékszem Európa bajnok is volt, karatézott.
Szóval példa van, követő sajnos nagyon kevés. -
Sütipinyon
újonc
Üdv.!
Valóban érdekes a téma, és ami fontosabb, véleményem szerint nagyon aktuális, és egyre inkább az lesz...
Egy ismerősöm azt mondotta, hogy a 10-15 éven belül 'háború' lesz cigány és nem cigány között.
Megjegyezném, hogy aki a cigány szót problémásnak véli, az ne tegye. Én ugyanis nem negatív jelzőként használom. Egy speciális iskolában tanítok, ahol bizony akadnak szép számmal cigány származású tanítványok, és sem ők, sem mi kollégák nem csinálunk ebből problémát.
Én a következőt látom: csak úgy tud megváltozni a cigányságról alkotott kép, ha mindenki akarja (Nem 'ők' tudják megváltoztatni, nem 'mi' tudjuk megváltoztatni, csak közösen tudjuk megváltoztatni.) Az osztályok többsége azért nem cigány, és én azt látom, hogy ők ki tudják húzni őkat abból az esetleges gödörből, amibe a szüleik révén kerültek. (Akár szándékosan, akár véletlenül.) Támogatjuk őket, pályázhatnak roma ösztöndíjra...De csak azok a tanulók, akik 4-es átlag felett teljesítenek.
Szal szerintem 2 eset lehetséges: vagy tényleg együttes erővel megoldjuk ezt az igen komoly problémát, vagy teljes elhidegülés fog bekövetkezni pár évtizeden belül.
Sajnos azonban van egy probléma - amit tényleg csak ők maguk tudnak megoldani, és erre már utalt egy korábbi fórumozó is -; vannak olyan egyének, akik sajnos nem bírnak a vérükkel. (Olaszliszka, és még más esetek.) Hiába akarunk nekik segíteni, ha valaki közülük mindig visszarántja őket. -
AMD Power
titán
Én személy szerint nagyon szépen köszönöm ezt a cikket! Mostmár jobban értem miért mondja az ismerősöm állandóan, hogy ő roma és nem cigány! Sok roma ismerősöm van , így legalább jobban belelátok a világukba, történelmükbe.
-
Azért van sok nem pontosan ideillő hsz, mert egy olyan témát választottál, ami sok mindenkit érdekel, és van sok hozzáfűznivaló. De a történelmi háttérről olyan kevés embernek van/volt tudomása, hogy nehéz hozzászólni. Én sem tudtam ezeket a tényeket.
Vagyis - szomorú kimondani - de túl intellektuális az írásod, hogy mindenki ehhez méltóan tudjon hozzászólni. Bevallom, én sem tudnék érdemben hozzászólni a valós anyaghoz. De ha még sok ilyen írás születik, akkor elöbb-utóbb felnövünk hozzájuk.
Csak így tovább!!! Nagyon várom az ehhez hasonló írásokat! És köszönjük!
[Szerkesztve] -
Ch4os
aktív tag
Nagyon jó cikk. Mindenkinek ajánlani fogom.(Ahogy a LOGOUT-hu -t is)
Az utóbbi 10-20 év leírását kicsit részletesebben is olvastam volna, ahogy az esetleges jövőbeli kilátásaikat is. -
Racecam
nagyúr
Túl sokat gondolsz, én már az első néhány hozzászólás után feladtam...
u.i.: A címre, kizárólag a címre reagálnak, mert most ''bűntetlenül'' lehet.
Természetesen én sem akarok általánosítani, úgyhogy akinek nem inge, ne vegye magára. (Persze azért elég sokan félmeztelenek.) -
divot
veterán
Kíváncsi lennék, hogy a hozzászólók közül mennyien olvasták el az eredeti írást, tehát mennyien tudják, hogy tulajdonképpen mire is reagálnak.
Mindenesetre köszönöm azoknak, akik megtették, mert nem volt rövid a szöveg. És köszönöm a gratulációkat is.
Ha lesz időm a héten, összedobom a jelen helyzet, megoldási lehetőségek témájú írást is. -
bumper
senior tag
Sajnos a hírekbe ritkán kerül be olyan, ha egy magyart megkéselnek vagy félholtra vernek, mert az milyen fényt vetne rájuk. De ha ennek az ellentéte történik, vagy valahonnan kitiltják őket, mert nem megfelelően viselkednek - kulturálatlanul szórakozva zaklatják a többieket, etc - akkor az címlapsztory, mert megsértettük az emberi jogaikat.
Pont, hogy fordítva van. Az Olaszliszkai eset is azért lett ekkora hír, merthogy romák vertek agyon egy magyart, és nem magyar magyart... -
wwenigma
Jómunkásember
Valóban. Az eddigiekre ennyit tudnék válaszolni.
Néhány évtized mulva nagy probléma közepén fogja magát találni az ország. A jelenlegi rendszerrel, szuletesszabalyozas nelkul, 2050re a cigány etnikumú magyarországi lakosok aránya a magyarokéhoz képest kb. 50% lesz. Ez megdöbbentő.
A segélyek eloszlása nagyrészt a cigány lakosság felé tendál, jómagam is elsőszülöttként nőttem fel 3 testvéremmel egy kis faluban, és édesanyámnak nem kevés utánajárásába került, ha csak egy pici segélyt is akart kapni. Sajnos szükség volt erre.
Magyarországon elsősorban a magyar nemzetiségűeket kellene támogatni, nem pedig a mi adónkból adni azoknak, akik ezek mellett még a szemünket is kilopják. Ne értsetek félre nem általánosítok. Több _barátom_ is van, aki kikéri magának, hogy ő nem roma, hanem cigány. Mindazonáltal sajnos azok vannak többségben, akik kiabálva félrészegen csoportosulva vonulnak, félelemben tartják a körülöttük élőket. Roma mint olyan pár éve még nem létezett. A cigány szót alacsonyították le ők maguk, ezért kerestek egy új nevet. Pedig buszkének kellene lenniük a hagyományaikra, a múltjukra, nem pedig megtagadni mindazt a kultúrát, ami híressé tette őket. Érdekesmód nincs roma vajda, roma zenész...
És ezekután meggondolom, hogy ha lehulyeparasztoznak vagy lehülyemagyaroznak, beperelem őket. Valamit valamiért.
Sajnos a hírekbe ritkán kerül be olyan, ha egy magyart megkéselnek vagy félholtra vernek, mert az milyen fényt vetne rájuk. De ha ennek az ellentéte történik, vagy valahonnan kitiltják őket, mert nem megfelelően viselkednek - kulturálatlanul szórakozva zaklatják a többieket, etc - akkor az címlapsztory, mert megsértettük az emberi jogaikat.
Mindezeken ha elgondolkoznának odafent, talán máshogy alakulnának a dolgok. De mivel jelentős szavazóbázist képviselnek, ezért egy darabig még nem kell számítanunk bárminemű javulásra.
Remélem senkit nem sértettem meg, cigányt-magyart egyaránt. Mindaz amit leírtam a saját magánvéleményem. Ennyit szerettem volna, és remélem lassan normalizálódik majd a helyzet. Félek, hiába.
Nig. -
bullseye
addikt
válasz
Dare2Live #109 üzenetére
és milyen jók is a bűnözési mutatók odaát!
no meg az egészségbiztosítási és nyugdíjrendszer is...
mármint ha az embernek gazdagok a szülei, és mindent alátolnak, mert sima munkával a lakásbérlet és nyugdíjelőtakarékosság miatt az ember nem nagyon eshet ki állásból 1-2 hónapnál tovább -
Dare2Live
félisten
Nekem ilyenkor mindig baromi szimpi az USA rendszer:
-Aki nemdolgozik éhen is dögölhet mert lényegében nincs szociális védőháló. Az adók meg Magyar szinthez képest a béka segge alatt vannak, mert nemkell méregdrága szoc védőhálót fetartani.
-Aki lop azt durván lecsukják. MOon meg 4h múlva ugyanott látod, mert csakegy mobil és ennyivel nemfoglalkozik a police.
-Ha vmi ismeretlen fószer a telkedre kóvályog és lop tőled és te lelövöd azért viszont nem mész böribe. MOon meg mehetsz ezért börtönbe.
Röhely ez a magyarország a cigányok többek közt azért is lopnak és kizsákmányolnak mert megtehetik. Ha nemtehetnék meg kénytelenek lennének munka után nézni vagy tőlem aztán éhen is halhatnak. Mert aki nem dolgozik az ne is egyék.
Hard, but true.?
[Szerkesztve] -
Dare2Live
félisten
Nemértek hozzá de jó volt ez a cikk.
eszembe jut itt baranyába egy falu amin mindig keresztülmegyek, 2részre tagozódik: cigányok, nemcigányok, A cigány részt onnan lehet megismerni, hogy még annyira is képtelenek, hogy a kertjüket rendberakják és ott a családnak szükséges paprikát, paradicsomot, uborkát, kukoricát megtermeljék, egy nagy gaztenger az egész.
ezolyan NC.
Megoldást azt énse tudok, csak hülye 5leteim vannak pl: támogatás csak annak a munkanélkülinek aki minden héten hajlandó pl 3napot keményen felügyelt közmunkával eltölteni.. Meg jó 5let lehet a bentlakásos iskola.
De igazából fogalmam sincs. -
SLYM
veterán
válasz
mézespálinka #104 üzenetére
szerintem aki ilyeneket átált annak rossz a véleménye, aki meg nem az meg csak simán leszarja az egészet.
-
Akheron
senior tag
válasz
Szerintem bármennyire is jótét lelkek vagyunk, egyikünk sem vitatja, hogy a cigányok többsége - bármily szomorú - primitív, nemritkán erőszakos. Én csak azt igyekeztem kihangsúlyozni, hogy semmiképp nem faji kérdés ez; inkább csak egyszerűen így működik az ember. Lehet utálni őket, de erős a gyanúm, hogy mi sem viseltetnénk másként hasonló életkörülmények, emlékek, gyermekkor és egyebek mellett.
Ez a ''végső soron nem is ők tehetnek róla'' hozzáállás az, ami meg tudja békíteni az embert bizonyos szintig. Ez a megbékélés pedig ahhoz szükségeltetik, hogy ember módjára tudjuk kezelni ezt a problémát; ergo ne munkatáborokba toloncolva akarjuk az írmagjukat is kiirtani, hanem segítsük a szocializálódásukat, modern társadalomba való beilleszkedésüket, hogy idővel megszűnjenek ezek a társadalmi feszültségek.
Érzelmileg bonyolult dolog ez – a leendő jobbulás reményében szép szívvel kell szarba túrnunk. (Bocsánat.) -
válasz
Hali!
Pontosan tudom, hogy miről beszélsz, 12 évig laktam olyan helyen, ahol több a cigány, mint a nem cigány. Amíg ott laktam, nekem is ez volt a véleményem. Sőt, én akkor nem tudtam volna ilyen higgadtan fogalmazni, mint most te...
DE!!! Elköltöztünk Budakeszire, ahol a cigányok vasat gyűjtenek, segítenek az építkezésen (dolgoznak, hogy kapjanak egy kis pénzt), és soha egyszer sem történt se kötekedés, se betörés, se lopás.
Hogy miért??? A válasz egyszerű: A lakók ismerik egymást, és összetartanak. És mivel nincs rendőr a környéken (még sosem láttam 5 év alatt), tudja a cigány (vagy nem cigány), hogy ha bármi rosszat tesz (lop, kötekedik, stb.), a lakók szénné verik hólapáttal, vasrudakkal, ami van a kertben... ez előfordult állítólag jópár évvel ezelött többször is. Azóta az ilyen cigányok elköltöztek a környékről... a rendesek (mert van ilyen bőven) pedig dolgoznak, és mindenki békében él mellettük.
[Szerkesztve] -
mézespálinka
senior tag
hát először is szevasztok!
a most következő hozzászólásommal nem célom megsérteni egy fórumozót se.
nah tehát:
úgy vettem észre hogy az itt hozzászólók nagy része a békés, inkább ''cigánypárti''megoldást
részesíti előnyben.
én most nagyon higgadtan írom ezt a hozzászólást. A lényeg:
szerintetek én mit gondoljak a cigányokról? cigányok az én életemben rövid történet:
18éves vagyok. mondhatjátok hogy fiatal, de elég sokmindent túléltem már.
-általtános iskola: sok a cigány.kötetkednek, verekednek, lopnak stb. de ilyenkor az ember 12-14 évesen még túl fiatal hogy bármilyen komolyabb vélemény kialakul rólu, viszont most, idősebb fejjel visszateknitve...
-középiskola: az iskolában, kb 600 diák közüll 1 cigány van. ö lehet hogy rendes, nem ismerem, ezért nem is mondok véleményt.az arány az érdekes... viszont ami ebben az időben az utcán történt...
folyamatos kötekedések, verések, beszólogatások, kergetések. nem a levegőbe beszélek, nem vagyok balhés gyerek, mikor belémkötöttek mindig megoldottam/ha többen voltunk megoldottuk békésen, akár cigány akár nem cigány kötött belénk. de néha az embernek elborul az agya, mikor késsel megkergetik, és végiggondolja hogy mi történt volna ha nem tud elfutni. ez nem egyszeri eset, volt hogy egty héten 3. is előfurdult. de átlagosan egy hónapban 1x biztosan.
hogy nem minden cigyán rossz ember?-sajnos ezt nekem még nem sikerült senkinek megmagyaráznia. legfőképp azért sem mert volt cigány haverom, a saját baráti körünkben. nagyon sokszor járt velünk bulizni, iszogaatni, de egyszer nagyon komolyan csalódtunk benne, nagyon könnyen megüthettük volna a bokánkat. de szerencsénk volt.
másik példa: családi barát. roma. van családja eddig egy gyerek, ház , munka. nem cigány a felesége. a felesége örököl, erre az megpróbálja szó szerint kisemmizni. (perzse itt mondhatjátok hogy nem ciágány is csinál ilyet, de itt a cigányorkról van szó.)azthiszem ez sem egy pozitívum.
a mai esti bulik előtt mindig elgondolkozom hogy elmenjek e a belvárosba mulatni. ha ott meg is úzsom, még mindig nem biztos hogy épségben hazajutok a lakótelepeken kereszteül ahol folyamatosak(az újság is írja)a támadások-amiket cigányok követnek el.
összességében: sok rossz cigánnyla találkoztam. összesen 2-vel akiről úgy tűnt hogy normálisak, hát az ellenkezője derült ki.
jó nektek hogy olyan helyen éltek, hogy ennyire békések tudtok maradni.
u.i emiatt a hsz-miatt nehogy ám vmi rossz gépet ajánljatok a milyen géept vegyek topicban -
Overlocker
veterán
válasz
Motion_Blur #99 üzenetére
igen,de nem akarom politikára terelni a szót, meg pártra..
a politikusok is emberek.. -
Racecam
nagyúr
Már egyszer szóltam, hogy a direkt politikát mellőzzük, arra ott a poltopic, és bőven elég egy belőle!
Aktív témák
Hirdetés
lo Az olaszliszkai gyilkosság ismét beszédtémává tette a magyarországi cigányságot. Persze...
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4070Super 12GB GDDR6X Videokártya!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W dokkoló (3TR87AA)
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest