Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sipi

addikt

válasz FTeR #135 üzenetére

Jól elvitted megint a topik témáját... No, jó.

1. Én _felhasználó_ vagyok. Abszolúte nem érdekel a programozó egyéni szocproblémája. Semmi nem érdekel, csak az, hogy az adott feladatomra a legjobb programot használhassam. Amelyiknek az ár/érték aránya a legjobb, azt választom. És ebben egyáltalán nem fog befolyásolni, hogy az adott cég programozója éhenhal, vagy sem.

2. Az értéket könnyen meg lehet fogni: ha elvégzi, azt végzi, amit akarok, úgy végzi, ahogy akarom, akkor jó.

3. Az ár nehezebb, ebbe sok minden tartozik. Ebben van igazságtartalmad...

4 ...de mindig úgy állítod be, hogy _kizárólag_ a fizetős programok érik meg. Ez baromság. Nem igaz. Bármikor fel tudok neked sorolni olyan fizetős, méregdrága, nagynevű cég által fejlesztett programokat, melyek nem jók, rosszul működnek, kezelhetetlenek, stb. Lényegesen jobban megérné még akár egy pénzes, de olcsó, support nélküli is, ha átlátható, könnyen kezelhető lenne.

5. Ennek fényében érdemes összehasonlítani a különféle választási lehetőségeket. Az egyszerűen hazugság, hogy egy ingyenes program nem érheti meg. Nem igaz, hogy nincs hozzá support. Rengeteg dolog nem igaz, amit állítasz róluk.

6. Ha nekem úgy éri meg, hogy egy ingyenes program adja a legjobb választást, ugyan ne szabja már meg senki, hogy használhatom-e vagy sem...

7. Gusztustalannak tartom, hogy - lévén nincs pénzem - lényegében kiesek az állami, közintézményi dolgok egy részéből. Minden marhaságot félretéve (pl. szakadj le a GPL-ről...): milyen jogon kényszerít arra bárki is, hogy mondjuk egy xy bevalláshoz vegyek egy jogtiszta Windows-t és Office-t?

8. Erre jön a már többször elhangzott válaszod, hogy az Office2k3 már nyílt formátumú blabla... Nos, ez jó érv lenne, de nem kellene a pillanatban gondolkodnod.

8/a A Word első megjelenésétől kezdve valami oknál fogva szinte minden jelentős felhasználói csoport erre állt rá. Nem igaz, hogy azért, mert annyira jó lenne. Végigkövettem és használtam a Word-öt a 2-estől kezdve egészen a 2k3-ig. Még a Word6-os is teljesen alkalmatlan volt mindenféle könyvszerkesztési, kiadványszerkesztési célra. Sőt, kvázi mindenre, ami sok oldalt tartalmazott, vagy papírra kellett nyomtatni. Mégis, már tizenx éve arra vagyok kényszerítve, hogy egyetemen, közintézményben, itt-ott-amott ebben adjam le a dolgaimat.
    Sokszor kifejtettem, kifejtették, mi a monopólium-probléma. Nem baj, hogy nem érted, nem fejtem ki megint. Állítólag senki és semmi nem kényszeríti a cégeket, hogy MS Office formátumot használjanak. Fura módon mégis ez van, holott a korai Office-ok _nem_alkalmasak_ nagy ívű munkákra. Nem várom, hogy ezt elhidd, lehazugozhatsz, akkor is így van. (Sajnos, kiadásra szánt könyveket kellett szerkesztenem bennük, tudom, miről beszélek.)

És hogy példát is hozzak, kicsit más témakörből: említették, hogy pl. miért kell kifizetni a Windows-ba gyúrt Media Playert - holott kvázi semmilyen, manapság divatos formát nem játszik le (jól). Ez már önmagában egy jó kérdés, de továbbviszem: jelenlegi (ingyenes) médialejátszóm képességeit egyetlen egy fizetős program sem tudja nem hogy überelni, de még megközelíteni sem. Sőt, mea culpa, még support is van hozzá. Miért van az, hogy az általad oly nagyrabecsült programozók hada nem volt képes olyan lejátszót írni, ami kielégítené (az amúgy nem túl magas) igényeimet? Vagy olyan tévénézőt?
    (Csak hogy örülj: backup szoftverben viszont egy méregdrága program vezet nálam. Semmi nem tudja felülmúlni a képességeit, bár nehézkes a kezelése. Meglepő módon a felülete, filozófiája az open source programok felépítését, működési elvét követi...)

Úgyhogy nem kellene ezt a kereszteshadjáratot folytatnod. Ha zavar az ingyenes, tessék megkukkolni, ellesni a jó ötleteket és megírni. Egy kedvező ár/érték arányú programot mindenki szívesen használ. Ha pedig nem megy, akkor ne az opensource fickókat szidd, hogy elveszik a kenyeredet... Mindenki meg tudja kapni a számítását. Sőt, ha open source dolgokhoz support kell, azt is kaphatsz. Ha fel akarod használni, az alkotóval le lehet tisztázni a licensz kérdését. (Tudom, tudom, a glibc is GPL, tehát minden, Linuxon futó program GPL-es, akárki akármit mond, hiszen használja a glibc könyvtárait. Hehehe.)

Üdv,
    Sipi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés