- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Használható a Windows 11 aktiválás nélkül hosszú távon?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Csataálca
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Egy Biztonsági őr kalandos útja.
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
-
santry
újonc
Azt szeretném megkérdezni.Van egy Samsung házimozim ami HDMI kábellel rá van kötve a tévére.Na most ha a laptopot rákötöm a tévére egy másik HDMI kábellel hogy a tévén lássam a filmet.Milyen kábel kell a laptop és a házimozi közé hogy a házimozi hangfalai szóljanak? Köszi szépen.
-
Szabikaa20
őstag
Alapítottam egy FB-os sztereós csoportot,mert szerintem lenne rá igény...
Aki szeretne nyugodtan csatlakozhat!
[link]
[ Szerkesztve ]
Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
.DLL
veterán
válasz
Ragadozó #314 üzenetére
Így már értem!
Tetszetős ez a B&W, a mérete is érdekes, valahol az átlagos polcsugárzók és álló dobozok között van.
Van tapasztalatod bőven az biztos.
* * *
Ez az egyedi tuningos FA951? Nekem most Grundig Finearts V4 van, bár ez össz-vissz a 3. erősítőm melyiek közül az első egy Videoton volt így azt nem számolom.
Szóval nem tudom ez hol helyezkedhet el, de a fórumlakók szerint használt árát nagyon éri, és tényleg sokkal jobb mint az előző (Sharp SM-23. Ami meg sokkal jobb volt mint a Vidi)
(P.H.)
-
tuticiti
csendes tag
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne hogy egy Teleton hangfal párhoz milyen erősítőt kéne beszerezni? Én egy Pioneer A-223-ra gondoltam elég lenne hozzá? A ládában 1-1 Sonic 23cm-es 8ohm-os mély és 1-1 8ohm 3W os magas hangszóró van.
-
közben rájöttem, hogy egy régebbi cikkemhez kapcsolód topikban vagyunk
Én elsőre erre a képre gondoltam:
[link]Látom, már minden kép nem jelenik meg, lehet oldalasra átfogom rendezni a cikket.
Gondolkodok olyan cikken is, hogy a készülék tapasztalataimat írom le...lenne miről írnom
Mozgó autójavító szolgálat - autóvillamosság, autószerelés
-
Ez még egy régebbi felállás, kb 2 éves.
A barna állók (MA BR6) egyes számú sztereó ( a jobb hangsugárzó mellett), felette B&W 602 S3 a jobb szélső egységek, kettes számú sztereó.
A fekete falon levők, azok épített hangsugárzók és a házimozié voltak...erősítő és lejátszó a polcokon hozzá.
Szívesen
Tudom, mindig megkapom, hogy bizományi üzlet, de sok mindent cserélgettem, innen sok tapasztalatot gyűjtöttem...most inkább már próbálok feljebb lépni, mert megvan a fedezett is könnyebben rá (új munkahely)...
Mondjuk ezt szívesen mutatom, ilyen erősítő nincs még egy az országban (legalábbis, tuning ügyben, de talán egyet láttam még eladót az évek során):
A jó részt már így vettem, de a tápkábel tuningot már én csináltam, Isotek Elite...
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz
Ragadozó #312 üzenetére
Nem biztos, hogy ugyanarról a képről beszélünk, én erre gondolok: [link] Itt külső-belső pár helyett van alsó és felső -> ami egy kisebb kétutas doboz.
Ami középen és fent a sarokban helyezkedik el az nyilván a házimozié, elég brutál kinézetű, nem az a finom "hifi-s"Egyébként köszi a választ!
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
A két külső (MA MR6) a házimozi frontjai, a két belső (MA BR6) a sztereó lánc hangsugárzói.
Elvileg két külön rendszer.
Most van tervben, hogy összefogom tenni egybe, mint a cikkben leírtam.
GS szett lesz és csak 5.1, most 5.1 + 2.0 van.
Azért van ennyi mert picit gyűjtő is vagyok.
Bal szélen egy Philips 900-as torony van [cd tár (nincs bekötve), deck, cd (950-es), tuner (Ft930, nincs bekötve) és erősítő (FA951, erősen feltuningolva)], alul az egyik legelső hifi komponensem, egy technics 5 lemezes cd játékos (nincs bekötve).
Mellette egy Pioneer VSX-LX70, alatta egy Pioneer A590R sztereó erősítő (régebben a fontokat hajtotta, most azok bi-ampban vannak, és a hátsókat hajtja, mert az LX-et meg kell csináltatnom relé hiba miatt)
Alatta egy Pioneer BDP-LX71 BD lejátszó.A center mellett, Wii konzol, alatta, IP-TV box, Panasonic DVD (ez sincs bekötve).
Dune média lejátszó, ez rá van kötve a sztereóra is, alatta egy Marantz ST4000 tuner (jobb, mint Philips, ezt használom)
-
.DLL
veterán
Az utolsó képen mi ez a rengeteg hangsugárzó?
És ugyan úgy rengeteg hasonlóan kinéző elektronika, minek ennyi?
Azt sejtem, hogy teljesen külön lánc a sztereó zenehallgatós, és a házimozis cucc, de "Hi-Fi" dobozokból is látok két párt... Vagy épp tesztelés folyt, hogy melyik maradjon?(P.H.)
-
tecsu
addikt
Helló!
A cikkírónak mi a következő cikke ill. hogyan lehet látni egy szerző cikkeit sorrendben?
Köszi.https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
válasz
#27483136 #304 üzenetére
Az erősítő egy x-calibre by benytone 4000:
Nem mondanám, h disco erősítő - inkább otthon használom - de ha már ekkora akkor gondoltam veszek hozzá passzoló hangfalakat. És most jó nagy - és masszív - házba költöztem: 3,6 méter belmagasság, 50 cm kisméretű téglafalak, itt lehet "hangoskodni"
MÉg nem tudom mit választok, de köszönöm a segítséget
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
törölt tag
Szia
Az nem nagyon derült ki, hogy otthoni zenehallgatáshoz, vagy más célból kell.
A 2x400W miatt gondolom, hogy esetleg Te sem feltétlenül otthonra akarod.Az ilyen kialakítású hangszórók kifejezetten előnyösek lakószobánál nagyobb terek (kisebb aula, színházterem, "házibuli") hangosítására, mivel a közönség felé irányítják a hangot. (A Koda, meg a Dyna is jobbra balra terítenek, le-fel irányban viszont nyalábban sugároznak.) Viszont otthoni zenehallgatásra kevésbé alkalmasak.
Konkrétan ajánlani nem tudok, mert ahhoz az kellene, hogy személyes tapasztalatom is legyen egy csomó típussal. (De, ha már választanom kellene a kettő közül, a Koda-t választanám.) Viszont 400W-hoz hangdobozt találni, az nem lesz egyszerű dolog. (Meg olcsó sem.)
Nézz szét a netdepón is....
üdv -
válasz
#27483136 #301 üzenetére
Értem. Azt mondjuk nem, h akkor miért van ennyi sok (közép) hangszórós hangfal? Esetleg így 50ig tudnál nekem mutatni vmi használhatót (nagy teljesítményű kellene mert 2x400W fogja hajtani), használt is lehet.
-
törölt tag
PS:
A fenti diagramok természetesen nem ezekről a dobozokról készültek, viszont pont azért csinálták őket, hogy a megduplázott középsugárzó okozta anomáliákat szemléltessék. -
törölt tag
Helló
Az a fő baja, hogy dupla középsugárzója van mindkettőnek.
A két középsugárzó hanghullámai interferálnak a térben, e miatt a hangdobozok frekvencia görbéjén kb 500 és 5000Hz között sehol sem lesz egy vízszintes szakasz.
A magassugárzót bebiggyesztették a két közép közé, hogy azok még messzebb legyenek egymástól és az interferencia még hatásosabb legyen.
Olyat okoz mint alább látszik:Különböző szögekből más-más a frekigörbe, vagyis a hangszín. Ha majd sikerül meghallgatni őket, kicsit lépj el jobbra-balra, ülj le, állj fel, és figyeld meg, mi történik.
Ezzel nem lehet mit kezdeni, ez a jelenség a légtérben zajlik le, innentől akár lehetne bennük ultralineáris 1millió forintos hangszóró is.Olyat válassz, amelyikben 1db közép és 1db magas sugárzó van. Mélyből esetleg lehet kettő, a nagy hullámhossz miatt nem annyira kritikus.
[ Szerkesztve ]
-
Nem nagyon találtam jobb topikot ezért megkérdezem itt:
A két hangsugárzó közül melyiket vennétek és miért?vagy
-
turorudi
aktív tag
-
User64476
őstag
Akkor most végülis lehet hallani a kábelt, vagy nem? És vakteszten? Link?
-
válasz
#27483136 #292 üzenetére
Ezzel nem vagy egyedül...
Nekem van egy Philips CD950-es CD lejátszóm (iszonyú jó a hangja), ha a felvételen van valami hiba, az is jobban kihallatszik, mint más játékoson...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#09634560 #289 üzenetére
Ezzel nekem más a tapasztalatom:
"...akkor próbálj meg alacsony bitrátájú hangból hifit varázsolni.. Talán egy Linn szintű lejátszóval sikerülhet."Elmondom miért:
Volt egy kis vacak Pana fejhallgatóm. 2-3000Ft-os kategória.
Bedugtam az alaplapba és elég jól elvoltam vele.
Megvettem az AKG K121-t.
Bedugtam az alaplapba és képtelenség volt zenét hallgatni, annyira kihozott minden hibát.
Meglett az új hangkártyám, helyre állt minden, nagyon szól.Nem rég pont ugyanígy jártam az új hangdobozokkal. Most viszont néhány felvételen hallatszik nagyon az 1970-es stúdiótechnika minden nyűgje. A viszonylag új, digitális albumaim viszont jól szólnak vele.
(Az erősítőt sem zárom ki, mint bűnöst.)Nagy valószínűséggel, egy Linn láncon még erősebben kijönnének egy lerontott felvétel hibái.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#09634560 #286 üzenetére
Körülbelül így lett volna helyes a mondatod:
44.1 kHz-es mintavételezéssel vagy 96 kb/s-os tömöritéssel nehéz - de nem lehetetlen - hifi azaz megszólaláshoz hű hangot kinyerni.
A két számadatot azonban így sem szerencsés egymás mellé helyezni, mert azért 44,1 kHz mintavételezésből (magas bitrátával, és persze utólagos tömörítés mellőzésével) elég ügyes dolgokat ki lehet hozni, míg a 96 kb/s bitráta bármilyen mintavételezési frekvencia mellett is eleve pocsék hifi szempontból.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#09634560 #289 üzenetére
Helló
"...Bitráta a legfontosabb 44.1 kHz-es bitrátával vagy 96 kHz-es tömöritéssel..."A 44,1kHz az mintavételezési frekvencia ami teljesen más, mint a bitráta. A 96 kHz is mintavételezési frekvencia, csak van a vele számszerűen ("véletlenül") megegyező bitráta is (pl MP3-nál), de az meg 96kb/s.
Csak az órajelek egyeznek a kettő között, az értelmük teljesen eltérő.Itt keverted a kettőt, és az jött le, hogy Te a 44,1kHz-et "alacsony bitrátának" értelmezed.
[ Szerkesztve ]
-
z123456789
addikt
Jó cikk!
-
bkercso
nagyúr
válasz
#09634560 #286 üzenetére
44.1 kHz-es bitrátával vagy 96 kHz-es tömöritéssel
Össze vannak itt kicsit keveredve a dolgok...Ez ugyanis mintavételezés. A bitráta bitben mérendő, a tömörítésnek meg nincs mértékegysége (az adatfolyamot mérik kbps-ben, tömörítést is szokták tévesen, de gyakorlatilag értjük, miről van szó).
...nehéz -de nem lehetetlen- hifi azaz megszólaláshoz hű hangot kinyerni.
Miért?[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
törölt tag
Pár észrevétel:
Cikk azt állitja hogy Hifi csak kétcsatornás lehet.
Ezt cáfolnám, 3 példa: DVD Audio, SACD és kvadrofon /quadrofon. De egy DTS-MA és egy Dolby TrueHD is lehet jobb mint hifi, ebebn a bitráta is jó mérce.
Aki felsőkategóriánál jobb rendszert tud magáénak, az már lehet Audiophyl és High End is és teljesen mindegy hogy két vagy töb csatornán produkálja.
Régen a Hifit DIN 45 500 szabványban definiálták, ezt ma már az alsó-középkategóriás erősitők többsége is túlszárnyalja..
Digitális hangokról is essen szó: Bitráta a legfontosabb 44.1 kHz-es bitrátával vagy 96 kHz-es tömöritéssel nehéz -de nem lehetetlen- hifi azaz megszólaláshoz hű hangot kinyerni. Drágább lejátszók/DAC-ok nem feltétlen anyagukban hanem az alkalmazott szoftverben is jobbak lehetnek olcsóbb társaiknál.
Forrásoknál kihagytad az orsós/szalagos magnót, ez szerintem öreg hiba mert gyakran Masterfelvételeket is azokra rögzitették..
Öszekötés jóval több fajta van a felsoroltnál de az XLR-t és a DIN-t szóba ejtheted, egyik sok évig szabvány volt, másik pedig szimmetrikus kötést ad az RCA asszimmmetrikus kötésénél. Tréfa. itt előny a szimmetrikus, nem úgy mint a villamos meghajtásban ahol az asszimmetrikus van előnyben..
Hangszóróknál megemlitheted a Thiele-SMall paramétereket, ez adja az alapot a tervezéshez.
Gratulálok a cikkedhez! Rendkívül jól sikerült..[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kemény téma
-
törölt tag
Így is, úgy is belekötnek, ha van sapka, ha nincs sapka... - úgyhogy én inkább aszerint döntök, hogy milyen az időjárás, akarok-e sapkát húzni vagy sem, hehe.
"...azt a teljesség igényével körüljárni napokig tartana neki..." Na ez a lényeg! A teljesség igénye. Mindent vagy semmit. És ez komoly! És szintén fontos a "...de annak az ellenkezőjét is..." - ez is komolyan így van!
No de a cikk szerzője valószínűleg nem Kammerer lelkivilágának megtárgyalása érdekében írta az esszéjét - habár ennél érdekesebb táma valóban nics...[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Csak nem akar írni semmit, mert nem csak mindent tud, de annak az ellenkezőjét is, és ha ír valamit, akkor abba bele lehet kötni. Csak úgy maradhat tökéletes (mert ez ugye elengedhetetlen), ha nem ír semmit. Ha megfogalmazna egy állítást, azt a teljesség igényével körüljárni napokig tartana neki, és arra már nem hazudhatná rá senki, hogy elolvasta.
-
bkercso
nagyúr
válasz
DarthSun #274 üzenetére
szerinteö a zaj miatt, ami a gépben van. kevesebb a szűrés az alaplapinál, rosszabb minőségű így a táp, és egy chipben van minden.
Én igencsak hitetlenkedem az említett teszteredményen, de nem állítom, hogy nem igaz. De nagyon fura.[ Szerkesztve ]
-
Háromféleképpen, a 3. amikor a belső meghajtó kéttüskés digit kimenetét kötöd össze a hangkártya cd_digital_in csatlakozójával.
De vegyük az adatként kiolvasást, ha végigmegy a jel a Windows-procedurákon is, mi az oka hogy az egyik hangkártya jelét tönkrevágja a másikat meg nem vagy kevésbé. Kitalálhatjuk hogy minden esetben melyiket vágja tönkre....igen... az alaplapit - furcsa véletlen. Valamint ha belenyúl a hangminőségbe akkor sem értem, mivel az egyiket nagyon el kell rontania, nem kis különbségről van szó, tömören az egyik ványadt, a másik szárnyal.
Plusz azt mivel magyarázod hogy a pass-thru- nál is fenáll a különbség. Ilyenkor a Win hangerőszabályzója sem működik, köze nincs a jelhez, a külső DAC fogadja és dolgozza tovább.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
azbest
félisten
válasz
DarthSun #272 üzenetére
A pécé kétféleképpen tud cédét lejátszani. Az egyik mód, amikor magát a hangot tolja át egy külön kábelen analóg módon a cd meghajtó. Ez már nem gyakori, jellemzőbb, hogy adatként olvassa ki és a pécén egy szoftver szólaltatja meg. Na ott az éppen olyan, mintha egy wav fájlt játszanál le. Ha a hangkártya vagy a lejátszó belekavar, effektez, akkor bármi lehet belőle. Ha közben sima windows hangok is hallatszanak, akkor a windows szoftveres mixerén is keresztülmegy.
Valami más lejátszószoftver vagy beállítás kellhet, ami kihagyja a mixelést és direktben kiküldni azt amit kap.
[ Szerkesztve ]
-
Simán audioCD- ről ( tehát nem játszik semmilyen kodek/filter/Ac3/LAV/stb, mixerben hangszín linearban, hangerők egyeztetve ( igaz nem műszerrel ) > only digit out> eredmény más. Sőt a direct pass-thru is más, amikor ugye az erőlködő DSP- je végzi az utómunkát ( pld filmnél ).
Alaplapi: határozatlan mély, hosszan-mesterségesen hömpölyög, középen torz, magas összefolyik, sávhatárolt.
Dedikált: könnyed, gyors lefolyású mély, kottázhatóbb és mélyebbre is megy, közép kevésbé torzít, a magas cinnek csillogása tisztább.Persze az ilyen jellemzések után hozzászoktam tenni hogy egy jó dedikált hangkártya is alulról súrolja a hifit, a láncom meg belépőszintű. Azonban sok jó cuccot hallottam, van viszonyítási alap.
szerk: (#269) CPT.Pirk : Linux alatt meg fogom próbálni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#71562240 #231 üzenetére
A köztünk szakadékként tátongó világfelfogás és műszaki megközelítés ellenére is tisztellek annyira, hogy megmondjam: nem olvastam el a hsz-odat, mivel mindketten, közös akaraton állva kijelentettük, hogy befejezzük a meddő vitát. Sőt, talán pont te vetetted fel ennek lehetőségét, amit én gálánsan elfogadtam. Részemről ehhez tartom magam.
(ez természetesen nem jelent mindenre kiterjedő, virtuális bant!)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
DarthSun #264 üzenetére
A mixert kellene megnezni, siman elkepzelheto, hogy valamelyik bekapcsol valami 'javitast', effektet, stb. PC-n alapesetben a hang atmegy egy tetszolegesen komplex jelfeldolgozason, tehat azert kulon kell igyekezni, ha a CD-n levo bitmintat akarod megkapni.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Ugyanazon kábel használata esetén is ez a helyzet.Azért értetlenkedtem mert nem értettem
hogy digit pass esetén mi a túró változik, magyarázatokat kaptam, elfogadom, műszaki részéhez nem annyira értek ( elméletet igen ), emiatt ezen nem is vitázok, csak figyelek. A keletkezett erdményt, a hangot viszont hallom, ahol drámai különbségek vannak.
-
törölt tag
Szívesen átadok a nevedre hozzászólást bármennyit, engem irritálnak ezek az ostoba címek..A jelek szerint te szeretsz fórumozni, ellenben én nem szeretek.
Ha valóban érdekel a téma, ne nekem akarjál programot csinálni, hogy mit írjak meg és tálaljak eléd, hanem magadnak programozz, kezdd el olvasgatni például, amit ajánlottam, például abból jól lehet továbblépni, további érdekes olvasmányokat is tudok majd ajánlani, akár hifi kábelfejlesztőktől is, velük beszélgetni is el tudsz, ha akarsz, láthatván, honnan hova tart az ágazat, milyen tudások és hipotézisek vannak. Forráskritika persze mindig fontos. Művelődj, hogy egyáltalán értsd, hogy mi a téma. A kiindulópontod ugyanis nagyon távol van attól - mint már előszörre is említettük. "Tessék hát megválaszolni!" Milyen alapon követelőzöl? Miért tartozna itt neked és bármely dackorszakosnak bárki bármivel is? Miért írná meg itt neked bárki azokat az oldalakat, amiket az itteni első hozzászólásodtól kezdtél reményleni? Miért írna neked ide bárki tankönyvet? Ezzel kezdődött az egész, hogy én is más is elmondtuk, hogy például hol és hogyan tudsz utánanézni, elkezdeni kiművelni magad ezerszer leírt ismeretekben, ha valóban érdekel a téma (témák). De te csak jössz, jössz, hogy neked itt kell legyen leírva.
Ha éppen a dackorszakodat éled, és nem érted meg ha a szülők és a tanárok valamire azt mondják, hogy nem, akkor állj a magad lábára (kisstílű provokációk egyébként sem hatékony eszközök a nemek enyhítésére), de ha már a nebuló szerepét veszed magadra, sokat segíthet, ha megpróbálod megérteni a nemek okát, jelentését, hátha okkal nemek - főleg, hogy el is lett magyarázva.
Menj, olvass, adtunk többen tanácsot, hogy például hol, mivel érdemes kezdeni.Megjegyzem, ha már az a bizonyos rézdrót; a hifi topikban is már többször, többen elbeszélgettünk arról, hogy milyen okok, hipotetikus okok, lehetséges okok állhatnak a kábelek bejáratási hatásai mögött. Sokszori téma ez is.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Ezt is írja a linkelt oldal:
"When Bit-Matched mode is applied to the playback, adjusting the volume control or applying EAX effects will not have any effect on digital output signals."
Vagyis a DAC előtti hangerőszabályzás is megváltoztatja a kódot.Erre céloztam, amikor a különböző spdif források eltérő hangjáról volt szó.
Vajon ez lehet az oka, hogy nem bitazonos jelet küldenek a források?
Én arra voksolnék, hogy igen. Mert az tény, hogy azonos jelfolyam azonosan kell, hogy megszólaljon ugyanazon DAC-on és erősítőn. Bár az ellentábortól nem lenne meglepő, ha nem axiómaként kezelné a digitális adat veszteségmentes másolását és átvitelét.Amikor áttértem integrált spdif kimenetről, dedikált hangkártya spdif kimenetére, akkor sztereo PCM jel esetén az ég adta világon semmi változást nem tapasztaltam hangminőségben.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
A sima pécés hanglejátszásnál mindenféle más hang is lehet, ami a különböző programokból jön. Ezeket szoftveresen összemixeli. Eleve többféle mintavételezésű és bitmélységű hangok is szólhatnak egyszerre, amit átalakít arra, amire a hangkártya beállításánál megadunk. Gondolom az a bit-re pontos opció arra vonatkozik, hogy hagyja ki a szoftveres mixert és egy az egyben küldje ki a hangot. Gondolom ilyenkor nem is adhat ki egy programnál több hangot.
Itt például valami olyasmit írnak, hogy automatikusan arra áll be, amilyen a hang formátuma [link]
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Csak tippelek, de sztem okkal van olyan opció a hangkártyámon, hogy bit-matched playback, ami alapértelmezetten nincs is bekapcsolva.
Ebből arra következtetek, hogy vmi belenyúl a hangba máskülönben a forrásokon úgy általában. Pl egy szoftveres hangerőszabályzás ha PC-s forrásról van szó.
Jó felé tapogatózok? -
Teasüti
nagyúr
válasz
#71562240 #199 üzenetére
Hsz gyűjtögetésnek elmegy ha ezt elnézik a moderátorok, de ahogy megfigyeltem te mit keresel egy szakmai fórumon? Tucatnyi hsz-en keresztül csak a terelés ment válaszadás helyett a rézdrót kérdését illetően.
Nem szégyen azt mondani, hogy nem tudom. Ellenben ha ezt állítod:
"Én ellenben értek annyit az anyagtechnológiához, hogy tudjam, miért lehet, ami szerinted nem lehet. Például sokat tudok-sejtek arról is, hogy a felemlített rézdrótban mi változik-változhat attól, hogy járatom. Nincs mire kioktatnod. Sajnos."
...akkor utána teljesen jogos ha azt írják citation needed. És sehol nem láttam erre szakmailag megalapozott választ, ellenben oldalakon keresztül csak a semmiről olvastam.
Ne vedd személyeskedésnek, engem is érdekel a kérdés. Tessék hát megválaszolni! -
válasz
#71562240 #253 üzenetére
Igen, a negyedik dimenzios dolgokat erdemes elolvasni, utana el lehet donteni, hogy ez most tetszik-e vagy sem.
Olyasmik vannak benne, mint pl: "az is számít, hogy a könyvespolcon párosával vagy páratlanul vannak a könyvek".
Tenyleg, akinek ez kell, hajra.
while (!sleep) sheep++;
-
törölt tag
Elgépelte.
és (#249) liszi70
A vakteszt visszakérdés kapcsán.
Kezdem az Olymposzról, aztán esetleg lejjebb jövök.Ismételjek el itt mindenféle tematikát, aminek a topik szállásadójául szolgáló cikk tartalmához és szándékához egyelőre semmi köze, ám a hifi történetében már ezerszer át lett rágva, és ami a Prohardver hifi topikban és társtopikjaiban is százszor át lett rágva.
Most ebben a topikban irdatlan nagy a zsezsegés napok óta, a hifitopikban meg szinte csend van. Miért? Azért, mert az újonnan megnyitott fórumon most véletlenül idetévedt néhány új ember, akinek az egész téma új, de olvassa a Logoutot, és reagált egy-két mondatot, hogy tetszik-e neki a cikk vagy sem, másrészt hipp-hopp, nem véletlenül itt termett egy kupac régi motoros "vérszagra gyűlő éji vad", akik most újólag előadhatják az új helyen a vesszőparipáikat, amelyek az egyéb fórumokon, például az "intézményes", "hivatalos" hifitopikban és határtopikjaiban már elkopott, mert hatvanmilliószor végigrágtuk/-rágták. Az új topikban most a régi motorosok is újra "csecsemővé" váltottak, hogy eljátszhassák maguk előtt is, hogy a vicc új. De nem vagyunk csecsemők, a "vicc" szakállas. A ti hifis és hifitopikos és társtopikos múltatokkal biztos, hogy nem szakállas? Biztos, hogy nem látjátok, hogy miért társadalomtudományi a vakteszt is? - amellett, hogy abból is van sokféle, nincs olyan, hogy "A" vakteszt. Olvassátok el például a (hifitopikban általam "belinkelt"!!!) "negyedik dimenziós" cikkeket. Vagy gondoljátok el, a vaktesztekkel mik a szubjektív bajok, azokat fordítsátok a fonákjára, és megkapjátok a vaktesztet, hehe. Írjátok be a hifitopik keresőjébe, hogy vakteszt - Kammerert is sokszor kiadja. Művelődjetek, hehe.
A cikk tartalmával és szándékával már régóta senki se foglalkozik, és ez sajnos törvényszerű, ugyanúgy, ahogy törvényszerű, hogy ha egy Makaóról szóló útibeszámoló a Népszabadságban jelenik meg, akkor a harmadik kommenttől kezdve azon megy a bérkommentelés és a mozgalmárkodás, hogy Gyurcsány vagy Orbán a szemétláda.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Emlékeztető.
"Bolcsesz letedre..." "...nem teszi ervenytelenne a matematikai/muszaki dolgokat."
Ez az itt most folyton előkerült bölcsész címkézés ebben a formában mint tudjuk, téves. Erről már beszéltünk korábban veled. Sőt, voltak életszakaszaim, amikor főleg mérnök, főleg természettudományos voltam - alkalmasint közvetlenül témánkba vágó területeken is (de részben akár szó szerint is természet-, mint erdész és mint erdőmérnök, hehe).
Csak azért említem, mert a "bölcsész" most nem a stílusomat illető ironikus jelző lett, hanem skatulya, kiszorítani szándékozván az egzakt mérnökiség, természettudományiság melegágyából. Vagyok annyira mérnök-műszaki (és informatikus, matematikus...), mint itt bárki - ami persze nem jelent semmit, csak annyit, hogy ez az állandó lebölcsészezés alkalmasint tévedés, alkalmasint csúsztatás, alkalmasint szándékos... izé... Mint karaktergyilkossági eszköz, nem igaz. -
Egyetértek mindegyik kiegészítéssel
. Ismerem az effektust. Hallottam és teszteltem is nagyon jó hangú cuccokat, ez már régebben volt, azóta aklimatizálódtam valamennyire a szerényebb láncomhoz de belül vágyakozok jobb hangra, a pénztárcám viszont egyelőre megtiltja
-
válasz
#71562240 #247 üzenetére
"Semmivel sem kevésbé szubjektív, mint a nem vakteszt módszerek. Másképp szubjektív."
Mi van abban szubjektív, hogy ha tudom, hogy melyik (példának okáért HDMI) kábel van benn, akkor hallok-látok különbséget, ha nem tudom, akkor meg nem? Ebben semmi szubjektív nincs, azt leszámítva, hogy persze mindenki a saját szubjektuma szerint nem lát-hall különbséget.
Vakteszt esetén össze-vissza tippelgetnek a szereplők, hogy melyiket hallja épp, annak ellenére, hogy amíg tudta melyik van benn, szignifikáns különbséget tapasztalt. Továbbra is állítom, nincs a vakteszttől relevánsabb tesztelési metódus. Én úgy vagyok vele, ha minden pszichés folyamatot kizártam, és úgy is hallok pozitív különbséget akkor vásárolok, ha nem hallok, akkor nem.
"Persze tudod, hogy senki számára nem szitokszó a vakteszt."
Dehogynem! Kiegészítő gyártók, forgalmazók, kereskedők, szakújságok és ezek holdudvarai számára. És azt csak halkan írom, hogy sok hifista számára is.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bkercso
nagyúr
az, hogy 10 centivel odébb van a fejed mint 3 perccel ezelőtt, az LÉNYEGESEN többet számít mint az, hogy melyik csoda digit kábelt teszed a rendszerbe
Az ilyen eltéréseket az agy kiszűri, nem veszed észre, mérve ordít csak a különbség. Épp ez a lényeg: olyasmiket kellene mérni, amiket az agy is markáns hatásnak értékel; az egyszerű és triviális mért paraméterekre kevésbé vagyunk érzékenyek, mert azokat megszoktuk.
A jitter például a hátteret maszatolja, a halkan játszó hangszereket teszi felismerhetetlen zörejekké.DarthSun: Két dolgot tennék ehhez. Az egyik, hogy átlaghifik közt is van olyan különbség, hogy az egyiket szívesen hallgatod, a másikat meg valahogy nem nagyon hallgatod. Az egyik megnyugtat, a másik magára vonja a figyelmed és fél óra után felidegesít, de nem is tudod, hogy a hifi miatt van. Ha csak úgy, meghallatás nélkül veszel valamit, akkor nem tudod, hogyan alakulnak majd a zenehallgatási szokásaid.
A másik, hogy egészen jó mindig az, ami épp van addig, amíg nem hallasz jobbat. Ahhoz hamar hozzá lehet szokni, és utána már csak a rendszered hibáit hallod. Ezt hívják úgy, hogy "elindulsz a lejtőn".liszi70: Ha hetekig hallgatsz valamit, majd visszacseréled a régire pár hétre, akkor már kevésbé.
SZERINTEMkammerer: A hifi nem tudomány, csak hobbisták és ipari szereplők foglalkoznak vele, tudósok nem.
kammerer: Az a vakteszt, amikor az alanynak vakon kell megmondania, mi szól, aztán ezt összevetik a valósággal. A nagy számok törvénye garantálja, hogy ne legyen a véletlen műve, ha 20-ból 20-szor eltalálja.
Megint csak jön a kellemetlen "Miért?" kérdés az állításodra.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha mondhatok valamit, amivel te valószínűleg tisztában vagy.
A vakteszt nagyon sokmindenre alkalmas és nagyon fontos módszer. De nem "A" módszer. Semmivel sem kevésbé szubjektív, mint a nem vakteszt módszerek. Másképp szubjektív. Akik a szubjektum torzító hatásait kivédő módszerként tekintenek a vaktesztre, azok logikailag is önnön dugájukba dőlnek. -
azbest
félisten
EAC weblapon van részletes leírás róla [link].
Nagyon leegyszerűsítve többször is kiolvassa az adatot, hogy észrevegye, ha valahol hiba lenne. Ma már ennek talán nincs akkora jelentősége, de gondolj arra, hogy az első optikai meghajtók mennyivel érzékenyebbek / pontatlanabbak voltak a technika akkori állásával. A dvd és bluray korában már nem kihívás a cd által megkövetelt pontosságot megbízhatóan hozni. Ezek is hasonló technológiára épülnek, csak nagyságrendekkel precízebb készüléket kívánnak a nagyobb adatsűrűség miatt.
-
bkercso
nagyúr
Állok elébe a vaktesztnek. Ehhez több ember kell, nekem nincs időm ilyet szervezni, de szívesen részt vennék ilyenen. De csak úgy látom értelmét, hogy olyan készülékeket teszteljek, amiket ismerek. Ezek elsősorban fejeserősítők, döntően a sajátjaim, illyetve néhány DAC, továbbá műveleti erősítőknek is határozott karaktere van. Amivel először találkozom, annál elképzelhető, hogy elhasalok a vakteszten, bár az említett PCI hanglártya vs XMOS USB-SPDIF között nagy diffi van, az menne elsőre is szerintem.
emvy:
Átjött különben, csak 10+ -szor voltam már szinte ugyan ilyen beszélgetésbe. Sok a csalás, de sokszor van különbség. És vanak jó fülű, mek süket emberek. Bonyolult téma ez, úgy látom, nem csak a csalók miatt van köd benne.AMDFan: A kód futási ideje nem észrevehető, a CD-t pörgeti sokat. Pedig jó állapotú korongjaim vannak.
Nekem 256 kbps-tól bevallottan nem megy az mp3 vs. flac, ABX-tesztet is csináltam egyszer, de nem kell ahhoz, hogy eldöntsem, nem hallok különbséget. Biztos találni lehetne egy számban egy 2s-os részletet, amivel menne a vakteszt, de már nem szignifikáns diffi.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Komolyra fordítva:
Persze tudod, hogy senki számára nem szitokszó a vakteszt.
Ellenben van már annyi előéleted, hogy azt is tudnod kell, a vaktesztben sincs ok "hinni", mert a hifi tesztelés kapcsán felvetődő sajnálatos nehézségekre (szubjektivitás, placebó...) sajnos a vakteszt sem megoldás. Egy fontos és lehetséges módszer, amely kicsit másképpen esik a hifi tesztelés egyéb formáit sújtó nehézségek sötét vermébe.
Nincs egzakt, "perdöntő" tesztelési forma a témában, csak statisztikai összegzés, valószínűségek, tendenciaelemzés, "akusztikai hermeneutika"...
Perdöntő "egy" kísérletet a mai emberi és technológiai körülmények között nem találsz a félig komolyan felvetett kérdésedre az SPDIF-ről, mert nem is találhatsz. A hifitudomány a természettudományok és a társadalomtudományok határterülete, de egyik nagy tudományterület sem alkalmas jelenleg "perdöntő" módszereket kínálni a zenei hangminőségvizsgálatra. Az objektívabb természettudománynak nincs mérőeszköze, csak részmérőeszközei, a komplex mérőeszközzel rendelkező társadalomtudomány pedig túl szubjektív, tendenciózus jellegű.
Egyelőre kínlódnunk kell a két aspektus minél optimálisabb egymásrahatása és egymáskiegészítése segítségével.
A vakteszt is társadalomtudományi kísérlet. Sajnos.[ Szerkesztve ]
-
válasz
#71562240 #241 üzenetére
A lentebbit barki elott nevvel-cimmel-fotoval vallalom, termeszetesen
Bolcsesz letedre a 'hazugsag' szo definiciojat jobban kellene tudnod, mondjuk ez nem is egyetemi masodeves tananyag, hanem ovodai.
Sajnos bkercso maximum azt mondhatja, hogy tanult a hipotezisvizsgalatrol, de azt nem, hogy tudja/erti, mert kulonben nem mondana azt, amit. Szoval egyreszt a szo, amit a 'hazugsag'-gal keversz, az a 'tevedes', de jelen helyzetben megcsak nem is tevedek.
Sajnos tovabbra is az a helyzet, hogy a nagy karlengetes meg patoszos szoveg egyszeruen nem teszi ervenytelenne a matematikai/muszaki dolgokat. Szerencsere.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
törölt tag
válasz
#71562240 #231 üzenetére
Lásd, még egy típuspélda. Amikor Emvy "kolléga" "tudatja" Bkercso kollégával, hogy "Oh, azert mernokkent illene tudni, hogy mi az a hipotezisvizsgalat, szerintem masodeves tananyag a legtobb helyen...", akkor Bkercso kolléga kedvesen viszontválaszol, hogy "Tudom én is mi az." Én pedig tudományosan leírólag megállapítom, hogy Emvy "kolléga" hazudik, hiszen nagyon jól tudja, hogy Bkercso kolléga mérnökként nagyon jól tudja hogy milyen a hipotézisvizsgálat és mire való. Tehát, amikor számonkérőleg "lemagyarázza", Emvy hazudik. Szerintem ezt (lenne) fontos ilyenkor elmondania Bkerso kollégának, nem pedig viszontválaszolni a nyilvánvalót. Ugyanis, Bkercso kolléga módszere alapján, internetes fórumokon Emvy továbbra is meg fogja engedni magának, sőt felbújtva érzi magát arra, hogy pimaszul hazudozzon, amit nem engedne meg magának, ha a két fél névvel-lakcímmel ellátva szemtől-szemben, úgymond "kartávolságban" beszélgetne. Ott Emvy behúzná fülét-farkát, olyan udvarias lenne - amellett hogy a témáról is korrektebbül beszélne. Felelősséggel járó helyzetben Emvy ugyebár nem engedné meg magának azt a viselkedést, amit az internetes fórumban megenged magának. Én internetes fórumban sem engedem meg magamnak, amit szemtől-szembe nem, ellenben szemtől-szembe is mondanám Emvynek, hogy hazudik.
-
Nem tudom, hogy milyen a CD-jatszod, DE ha valoban bitpontos jelet ad, ES mogotte reclockolo DAC-t hasznalsz, akkor igen, tokmindegy. A DAC-nek fogalma sincs, mi a markajelzes a forrason, es hogy mennyibe kerult. Ha ugyanazt a jelet kapja, akkor ugyanazza fogja konvertalni.
while (!sleep) sheep++;
-
Tehát állításod, állításotok szerint ha az én "olcsó" CD-játszóm digit koax kimenetén ugyanaz a bitpontos jel kerül ki, mint mondjuk az OPPO esetén, akkor tök mindegy, melyik a futómű? És a teszt szerint tök ugyanaz a bitpontos jel kerül ki, ha jól értem. Tehát állításotok szerint nincs különbség futóműnek használt CD-játszók hangminősége között? Bocs a primitív kérdésért, én nem vagyok műszaki értelmiség mint ti, még értelmiség sem biztos.
De az tuti, hogy egyértelműen megtapasztaltam, iszonyatosan félre tudja vinni a hallást (is) a psziché. Tehát hiába hallgatózok a saját rendszeremben, egyáltalán nem biztos, hogy a releváns és valódi különbséget fogom hallani. Vakteszt, én csak ebben tudok hinni, akkor is, ha ez többek számára szitokszó, és unásig ismételt frázis.
Szerintem.
-
Egyfelől érdekes is a dolog, én azt gondoltam hogy a digitális világ beköszöntével majd szépen megszűnnek ezek félig misztikus dolgok melyek régen is érdekessé tették az audio- t, de maradtak izgalmas dolgok.
Másfelől osztom Ragadozó nézetét.Legyen egy legalább belépőszintű lánc és élvezzük a zenét. Az igazi audiot is preferálom de nem mindenki tud rá áldozni, egy átlaghifi mindenki számára elérhető (kis spórolással).Adalékként lehet elmélkedni paraméterekről vagy akár voodooról is de nem érdemes túllihegni.Személyszerint köztes igényű vagyok, megelégszem az átlaghifivel, nehezen fogadom el az igénytelen hangot, drágább cuccokra bizonyos szintig költenék ha lenne rá keret - persze a sokmilliós kategóriákat akkor sem venném meg.
-
válasz
#71562240 #231 üzenetére
"rengeteg más, tudományosan ellenőrzött, zsűrizett körülmények között végzett, jellemzően más modellek, de alkalmasint hasonló modellek mentén végzett tudományos kísérlet teljesen más eredményre jutott"
Linket, mester
Ja, multkor irtad, hogy te sose linkelsz. Hat, igy jartunk, megint nem fog kiderulni, hogy milyen, tudomanyosan megfelelo modszertannal vegzett tesztek adtak 'mas eredmenyt'. De elhisszuk, hogy valahol, valamikor csinaltak ilyeneket (es en valoszinuleg tudom is, hogy mik ezek, de szantszandekkal nem hozom oket elo).
while (!sleep) sheep++;
-
AMDFan
addikt
"Egyébként ez is meglep, mert az Exact Audio Copy elég sokat el tud szöszölni egy CD-vel egy sima grabbelőprogramhoz képest. Miért teszi vajon?"
Miért teszi? Ennek körülbelül százezer oka lehet. Mert máshogy működik, máshogy van kódolva, más programnyelven, stb...
"Azt lenne érdemes mérni, hogy amik közt vakteszten van különbség, azok között mérhető-e valami. Ilyennel még nem találkoztam."
Én eddig csak olyannal találkoztam, hogy ha vakteszten volt különbség, akkor az mérhető is volt. Fordítva sosem volt még. Más téma de példaként említhetném az mp3 vs flac tesztet. Ha csinálsz egy nulltesztet, akkor ordít a különbség az mp3 és a flac között, mégis baromira nehéz megcsinálni egy ABX tesztet, sőt 320as mp3al majdnem esélytelen. Ezzel akkor állítsd párhuzamba azt, hogy mennyire hallható egy olyan jelenség ami nullteszten éppen csak érzékelhető, vagy nem is kimutatható. Illetve ha ugye egy analóg jelet rögzítesz vagy visszahallgatsz a hangfalon, akkor az mindig más és más lesz. Lehet hogy hallasz különbséget a kettő között lehet hogy nem, de egyértelműen leszűrni, hogy ez most jobb az meg rosszabb, szerintem nem igazán lehet. Ezt amúgy szintén lehetne ABX tesztelni és nem csodálkozom rajta, hogy nincs a témában sikeres vakteszt. Mert igen, hallasz különbséget, de az, hogy 10 centivel odébb van a fejed mint 3 perccel ezelőtt, az LÉNYEGESEN többet számít mint az, hogy melyik csoda digit kábelt teszed a rendszerbe...
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Addig, amíg nem vakteszteket csinálsz, az ilyen hallgatózás csak bohóckodás, nem olyasmi, aminek komolyan kellene venni az eredményét.
Én tényleg nem értem, hogy emberek képesek rengeteg pénzt meg időt beleölni a hifibe, de odáig nem jutnak el, hogy egy rendes vaktesztet csináljanak.
És egyébként már vissza is értünk a ködhöz: már te is azt magyarázod, hogy miért nem kell korrektül tesztelni, hanem helyette olyan metódust használni, amiről köztudott, hogy a véletlen hibája sokkal nagyobb, mint a mérni kívánt különbség.
DRM is theft
-
-
törölt tag
válasz
#22145024 #188 üzenetére
Nagyon elnézést kérek, de nem állom meg, még egy-két mondat a lezárt "filozófiai" témához, amiben szerinted nem sikerült megragadnom a lényeget. Hátha érdekel a mondandóm veleje, de továbbra is szándékoltan ugyanaz a "kontraproduktív" "olymposzi" filozofálgatás lesz. Ha akarod ráhangolódsz, ha nem, nem. (Az esetleges látszat ellenére tömör a szöveg, minden szava fontosnak szánt.)
Merthogy sajnos persze e topikban is itt van az obligát típuspélda, az állatorvosi ló. A harcosan aktív, világ- de inkább önmegváltó ifjonc, aki a jelek szerint azt hiszi, hogy az általa önkényesen kiválasztott modellek azonosak a valósággal, talál valami orbitális irományt "a neten", aminek mondandója beleillik az ő mániájába. Ezt széltében-hosszában aktívan terjeszti, mint "bizonyítékot" bármire is, és az ellenérveket, ellenvéleményeket sárdobálásként aposztrofálja. Kiválogatja az orbitális irományhoz született kommentek közül a neki különösen tetszőket, és alkalmasint azokat is széltében-hosszában terjeszti, mint "bizonyítékot" bármire is. Például egy ellenőrizetlen, adott, jobb-rosszabb modellek mentén végzett "kísérletet", amit elvégzője nyilvánosságra hozott, továbbgondolás (vagy mások befolyásolása) végett, és persze ebből újabb linkelhető "bizonyíték" válik az aktivista ifjonc kezében, amit megintcsak lehet széltében-hosszában terjeszteni, "linkelgetni", "idézgetni".
Van tehát egy ellenőrizetlen, adott modellek szerint végzett kísérlet, adott "eredménnyel", amely "eredményen" gazdája is meglepődött, és csóválja a fejét, és félve levon bizonyos következtetéseket, illetve megvitatásra ajánlja ezeket. (Nem véletlenül tettem idézőjelbe az "eredményt", mert valójában az adott, felhasznált "modelleket" szeretném idézőjelbe idézőjelbe tenni, de az most nagyon messzire vezetne, és többször lerágott csont volt már más helyeken, itt biztos nem fogok belemélyedni.) "Bizonyítékként" terjed tehát ("linkelve", hehe és/vagy "idézve") "a neten" egy ellenőrizetlen körülmények között végzett (vagy nem végzett, de ez most mindegy) kísérlet vagy "kísérlet", amely adott modellek mentén adott egy "eredményt". Itt vagyunk "a neten".
A való világ azonban jellemzően más. Ifjoncunk "természetesen" sose emlegeti, hogy egyébként rengeteg más, tudományosan ellenőrzött, zsűrizett körülmények között végzett, jellemzően más modellek, de alkalmasint hasonló modellek mentén végzett tudományos kísérlet teljesen más eredményre jutott, és az adott tudományágazatban azok a teljesen más eredmények a megszokottak, azok a teljesen más eredmények képezik jelenleg az adott kérdésben az adott tudományágazat(ok) paradigmáját, azon teljesen más eredmények (és modellek) alapján számolnak a komolyabb fejlesztők, amikor hifi CD-játszót vagy számítógépes CD/DVD-ROM-ot fejlesztenek, gyártanak. Azon teljesen más tudományos eredmények persze jellemzően hivatalos kutatási jelentésekben, tudományos szaklapokban, esetleg szakmai igényű hobbilapokban jelennek meg, ma még jellemzően elsődlegesen papíron, és az adott orgánumok jellemzően ma még másodlagos digitális formátumai is jellemzően előfizetésesek - merthogy ezek munkák. És nem önmagukban működnek, hanem a tudományos nyilvánosság egészének részeként. A tudományos eredmények (a műszakiak is) tele vannak tartalmi és nyelvi bizonytalansággal, egyrészt-másrésztekkel, példák-és ellenpéldák időben változó arányaival ("erdő", "Olymposz")), ellentétben "a net" kategorikus, szekértáboros hajlamaival - lásd emlegetett ifjoncunkat ("fa", "Taigetosz").
Szakmai kérdésekben nem lehet csetelni. Az munka. Internetes fórumon is. Az általad eredetileg felvetett kérdés pedig szakmai kérdés, nem az általad említett "egyszeri olvasónak" való" kérdés/válasz. Nem.
Aki akarja, érti. Másnak "wall of text".Lásd, az általad rajtam számonkért Bkercso kolléga kedvesen-megengedően (és bizonyára jellemzően produktívan) elbeszélget-vitatkozik olyan dolgokról (lásd SPDIF kimenet hangminőségkülönbségei), amiket én (bizonyára jellemzően kontraproduktívan) az "Olymposzról", magas lóról figyelek, esetleg leszólok onnan fentről, hogy álljon meg a menet. Bkercso is tudja, hogy igaza van, mert belemélyedt és közben kívülről is látja, én is tudom, hogy igaza van, mert belemélyedtem és közben kívülről is látom. Másképp reagálunk a babonás minket lebabonásozókra.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Figyi, az ilyen teszteken egy sokfős hallgatóság szokott lenni. Ismerek olyan embereket, akok egy lakás árát ölték hifibe, de szinte süketek. Volt olyan kolléga, aki dicsekedett a drága hifijével, de elfelejtette bekötni az egyik hangfalat. Igaz, ez extrém példa.
Tény, hogy új helyen befolyásol a környezet. Én csak azt mondom, hogy egy másik tény, hogy kevés ember tanult meg igazán hallani, így a vaktesztek sok negatív eredményét én ezzel magyarázom elsősorban.
Hallgass meg egy ALPS RK097-et meg egy ALPS PK27-et. Vagy két RCA kábelt. Ugyan így lehet eltérés hangfalkábelek között is.De hagyjuk, elég meddő vita ez itt.
[ Szerkesztve ]
-
Pont ez a problema, hogy ha elmegy hallgatozni, akkor fog kulonbseget hallani, mert az egy abszolute nem kontrollalt szituacio, a pszichenek akkora a torzitasa, hogy a hangon kivul minden mas befolyasolni fogja az eredmenyt.
while (!sleep) sheep++;
-
bkercso
nagyúr
Mivel a hifiépítés tipikusan bölcsésztevékenység, mint az köztudott
Hát az általam hollottak alapján akik eddig minőséget tettek le az asztalra a fejhallgatóerősítős topiktársak közül, azok az ohm-törvénynél sokkal többet nem tudtak. Próbálgattak.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
"Nem tudna valaki egy igazi, minden vitát lezáró, objektív és psziché-befolyásolástól mentes vaktesztet csinálni ebben a tárgykörben" Van egy csomo ilyesmi, keress ra a neten. Viszont ebben az esetben, ha a tesztek szerint bitpontos a forras (es reclockolsz a DAC-oldalon), akkor tok felesleges a vakteszt is egyekbent.
while (!sleep) sheep++;
-
-
Epp arrol van szo, hogy vakteszteken nincs kulonbseg reclockolt SPDIF forrasok kozott (ha a forrasanyag ugyanaz, stb.). Mutass vaktesztet, ahol szignifikans kulonbseg van -- olyanbol van jopar, ahol nincs.
Az EAC azert szoszol, hogy tuti ne legyen problema, meg karcos CD-nel szamithat a dolog, de amiket mostanaban lattam, azok alapjan a single pass grab is ugyanazt az eredmenyt adja, mint az EAC multi-pass-je.
while (!sleep) sheep++;
-
dabadab
titán
"Milyen érvelést használjak, ha a jelenlegi mérési eljárások köszönőviszonyban nincsenek a hangminőséggel?"
Dehogy nincsenek. Amit én felvetettem - miszerint ténylegesen van-e érzékelhető különbség - azt egyszerűen ABX vakteszttel lehet mérni, ami nem mai találmány.
"Ha az lenne, nem lengne ilyen köd a hifi körül."
Dehogynem, a hifi körüli köd meglehetősen hasonlít pl. a homeopátia körüli "ködre": vannak létező eljárások, amivel teljesen jól lehet tesztelni, de ezeket a szélhámosságban érdekeltek igyekeznek minél inkább figyelmen kívül hagyni, helyette a placebo hatásra erősen építő anekdotákat használnak.
"De műszakiakkal hifiről konstruktívan a legritkább esetben sikerül beszélgetni."
Mivel a hifiépítés tipikusan bölcsésztevékenység, mint az köztudott
DRM is theft
-
Na most már könyörgöm döntsétek el, van-e, lehet-e különbség SPDIF kijáratok között, mert csak várok, csak várok, hogy eladjam-e a Philips CD-játszómat, tudok-e digit kijáratot használva attól jobbat elérni?
(Egyébként komoly a kérdés, tényleg érdekel a téma.)
Nem tudna valaki egy igazi, minden vitát lezáró, objektív és psziché-befolyásolástól mentes vaktesztet csinálni ebben a tárgykörben? Nekem sajnos nincsenek meg a feltételeim egy ilyenhez, én max kábeleket, kiegészítőket, CD-ket, tápkábeleket szoktam néha vaktesztelni, és igen-igen meglepő (illetve valójában nem is meglepő) eredmények születnek a fülhalláshoz képest!
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bkercso
nagyúr
Tudom én is mi az. Akkor ez a teszt nem alkalmas arra, hogy kiderítse. Azt mutatja meg, hogy analóg átalakítás nélkül nincs különbség. Egyébként ez is meglep, mert az Exact Audio Copy elég sokat el tud szöszölni egy CD-vel egy sima grabbelőprogramhoz képest. Miért teszi vajon?
Azt lenne érdemes mérni, hogy amik közt vakteszten van különbség, azok között mérhető-e valami. Ilyennel még nem találkoztam.
Meg lehet kövezni, de hogy van-e vagy nincs, az sok esetben nem kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
Oh, azert mernokkent illene tudni, hogy mi az a hipotezisvizsgalat, szerintem masodeves tananyag a legtobb helyen... nem azt kell tudnod, hogy mitol van vagy nincs hangminosegkulonbseg, hanem azt, hogy hogy lehet kideriteni, hogy valoban van-e vagy nincs.
while (!sleep) sheep++;
-
bkercso
nagyúr
Nem, mérnökök vagyunk, és más területen (anyagmérnökség).
Nem világos számomra sem, mitől vannak ilyen hangminőségbeli eltérések. Ha az lenne, nem lengne ilyen köd a hifi körül. Engem is zavar a dolog, hogy nem sok előrelépés van ezen a téren elméleti szinten (vagy csak nem tudok róla). De hallgass megy egy DAC-ot különböző SPDIF-forrásokról, ami nem digit wav-ot csinál az SPDIF-ből, hanem analóg jelet! Az enyémben van egy SRC4192-es ASRC és egy diszkrét oszcillátor is, és mégis markáns különbségek vannak.
Milyen érvelést használjak, ha a jelenlegi mérési eljárások köszönőviszonyban nincsenek a hangminőséggel? Nincsenek mérési adataim érvként.
Annyit szoktam mérni, hogy stabil-e az eszköz, ill. egy-két munkapontot, hoogy nincs-e hiba a megépítésben. Aztán csak hallgatom, mást nem tudok csinálni. Pár hét alatt körvonalazódik, mit tud egy készülék vagy egy alkatrész.
De műszakiakkal hifiről konstruktívan a legritkább esetben sikerül beszélgetni.
[ Szerkesztve ]
-
Mar tobbedszerre hozod fel ezt a kutatoi dolgot. Nem tudom, mit csinalsz abban az 'intezetben', de ha nem vilagos, hogy mirol beszelunk (es rendszeresen anekdotalis ervelest hasznalsz), akkor feltetelezem, hogy nem fossatok a Nature publikaciokat
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
bkercso
nagyúr
Hát az USB-s XMOS-om lényegesen tisztábban, élettelibben szól a PCI-os hangkártyámnál, ill. az olcsó USB-SPDIF konverteremnél. Ne legyen már bűntudatom emiatt. Vagy erre szerinted az egyetlen lehetséges magyarázat a placebo? Nem egy kutatói hozzáállás mindenesetre.
Nem kételkedem egyébként az elvégzett tesztben, de a legtöbb eszköz hangja eltér tapasztalatom szerint.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
Ja, bocs, ez itt még tényleg kérdés.
Volt olyan nézet régen a Rádiótechnikában, hogy két erősítő között sincs, ill. kicsit feljebb elhangzott, hogy mindegy, min hallgatunk zenét. Tiszteletben tartom ezeket a véleményeket is, és azt is elhiszem, hogy meggyőződésen alapulnak. Ahogyan az enyém is.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
AMDFan
addikt
Igen a wav digitális fájl. Két féle metódust használt az emberünk. Egyszer fogta és hagyományos módon begrabbelte a CD-t számítógépen. Ez a mindenki által ismert módszer. A második amikor a CD digitális kimenetét rákötötte egy digitális bemenetre amit rögzített. A két kapott filet pedig nulltesztel kivonta egymásból. A nullteszt igazolta hogy a két file megegyező, namost azt gondolom elég könnyű belátni, hogy ha a két megoldás ugyanazt az eredményt kapta, akkor mind a kettő egy hibátlan digitális átvitel eredménye. Ez a teszt ennyit mond se többet se kevesebbet. Csak tudod amikor sokan példálóznak azzal, hogy jajj még a TCP átvitel sem mindig hibamentes, akkor mit várunk egy hibajavítás nélküli SPDIF átviteltől. Hát látszik, hogy pont ugyanazt. Igen, bithibák vannak, 10 a sokadikon bitből egy esetleg elszáll, na bumm. Ahogy korábban is írták ez nincs hatással az általános hangminőségre, hanem egy egyedi hibát okozhat a zenében (pattanás, sercegés, akármi). És azt is nagyon-nagyon ritkán.
[ Szerkesztve ]
-
Tényleg jól pörög de például én még azt sem tudom mi az az ASRC
-
törölt tag
Ja, ez még tipikus.
Megjegyzed nekem az adott hozzászólásomra, hogy "Tehát nem tudod a választ" - mondjuk ahhoz képest, hogy nem történt kérdés, nem volt mire válaszolni, ez elég érdekes megjegyzés. Másról volt, szó, nem volt mit megválaszolni, nem volt mire tudni a választ. De arra bizton lehetett számítani, hogy az indifferens mondatodat a hazug moderátor.rögtön meglovagolja. Szokása.
-
A számítógép egy digitális eszköz, ebből kifolyólag mindent digitálisan tárol
De a CD is digitális, nem magnókazettára vesszük átElég nagy vita alakult ki itt a fórumon...nagy részt hülyeségekből...sokan még azzal sincsenek tisztában, mire jó a hosszabbító vagy T-Elágazó...így a legtöbb hozzászólás számukra kínai
Azzal a céllal írtam a cikket, hogy minél többen kedvet kapjanak hifi nyújtotta zene hallgatáshoz...
Nem veszekedni kell, idióta veszteségeken, jitteren, stb, hanem zenét hallgatni önfeledten, kikapcsolni egy kicsit ebből a rohanó világból...
Nincs igazam?
-
De az mar az SPDIF vevo _utan_ van, mert oda a meresek szerint bitpreciz jel jut at. Tehat ha van egy CD-d, meg mellette egy DAC-od, akkor -- a meres szerint -- a CD-vel nincs mit csinalni, mert a DAC minden esetben pontosan ugyanazzal az adattal fog kezdeni valamit.
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
lo Mi is az a Hi-fi? Egy szabvány, amely a hang reprodukálásának minőségét hivatott leírni.
- A gyári kábelek fontosságára hívják fel a figyelmet az új GeForce-ok gyártói
- Már a héten bejelentheti az Apple az új iPhone SE-t, állítja a Bloomberg
- Trollok komolyan
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- UHD filmek lejátszása
- Autós topik
- Háztartási gépek
- Milyen videókártyát?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Politika
- További aktív témák...
- Precision 7750 17.3" 4K IPS Xeon W-10885M RTX 4000 32GB 1TB NVMe ujjolv IR kam gar
- Xbox Elite Series 2 controller + Wireless charging dokkoló + USB receiver
- ROG Strix G513RC 15.6" FHD IPS Ryzen 7 6800H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Lenovo ThinkBook 14" G7 Notebook! Intel Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVME /
- Dell R630: 2x Intel Xeon E5-2680 v3 (24/48mag) 64GB - 1,5TB DDR4 ECC, 8x SFF, H730 1GB, ÁFÁs
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest