Hirdetés

2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
nagyúr

Szép kis gyűjtemény! :D

Én a Dune világát a sokak által lenézett David Lynch féle verzióval ismertem meg, és állítom, hogy nagyszerű film azoknak, akik nem olvasták az eredeti novellát.

Az eredeti ugyanis egy elég nehezen fogyasztható dolog, ráadásul extrém sok dologban hagyatkozik az olvasó fantáziájára, szemben például a Tolkien könyvekkel. A film pedig a novella köréből építkezve létrehozott egy látványos és legalábbis szerintem egész fogyasztható eredményt.

Ami a bővebb univerzumot illeti, az előzmény könyvek szerintem zseniálisak, nekem egyenesen jobban tetszettek, mint az eredeti Herbert-fél Dune folyományok. Viszont a Dune után játszódó epizódok katasztrófálisak lettek, én bevallom már nem is követem őket, megvásárolni pedig pláne nem áll szándékomban - a Dune megszentségtelenítése számomra.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) Bad Pritt válasza Cifu (#1) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Megértelek, sokan másik is így vannak vele. Valaki csak magát a Dűnét tartja olvasásra méltónak, valaki a Herbert által írt könyveket és vannak azok, akik mindent elolvasnak, ami Dűne.
A Lynch-féle filmmel nem sikerült megbarátkoznom soha, egyszerűen rövid és nincs meg az a hangulata, ami a könyvben és a tévéfilmben megvan, ráadásul a rendező is szokásához híven nagyon elengedte magát a szürreális részletek tekintetében. Mondjuk az is biztos, hogy színészek terén (Kyle MacLachlan, Sir Patrick Stewart, Max von Sydow, Jürgen Prochnow stb.) sokkal erősebb volt a '84-es film.
Az én kedvencem a II. Leto történetét elmesélő 3 könyv, főleg a Dűne Gyermekei, lebilincselő történet volt.
Melyik előzmények tetszettek jobban? A gondolkodó gépek elleni háborút elmesélő vagy a Leto Atreidesről szóló trilógia? :)

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#3) wetomi


wetomi
aktív tag

Borzalmasan szégyellem magam, hogy sci-fi kedvelőként a Dűne univerzumból még csak a 84-es Lynch féle filmhez volt szerencsém. A Szukits kiadású könyvekre évek óta csorgatom a nyálam, de az Asimov sorozat végével is csak most karácsonyra leptem meg magam. Szukitsék nagyon jó munkát végeztek ezekkel a sorozatokkal.
Igazából azért szégyenlem magam, mert nem szánok elég időt az olvasásra.
Nagyon szép gyűjtemény, gratulálok hozzá és jó szórakozást. Ha van amit még nem olvastál azért, ha pedig újra olvasod, azért.

(#4) Bad Pritt válasza wetomi (#3) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Az Asimov-összes legalább ennyire szép lehet, ha nem szebb. :)
Nekem is tetszik ez a kezdeményezés tőlük, azt is meg tudom bocsájtani, hogy igencsak drágán adják ezeket a sci-fi klasszikusokat.
Most hogy ez tulajdonképpen teljes és már csak az újonnan megjelenő könyveket kell sorban megvenni, új projekt után néztem, de lassan újra el kell olvasnom legalább egy-két könyvet a Dűnéből, mert kezd megkopni az emlékezetem. :D

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#5) sh4d0w


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Javaslom, hogy nézd meg az eredeti filmet, mert a 2000-es ahhoz képest sehol sincs.

https://www.coreinfinity.tech

(#6) Bad Pritt válasza sh4d0w (#5) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Megnéztem a Lynch-félét is, meg is van eredetiben, de nem igazán tetszett. Túl sötét és szürreális lett. A 2000-es a nyilvánvaló hibái ellenére is jobban bejött, de hát ízlések és pofonok. :)

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#7) sh4d0w válasza Bad Pritt (#6) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Nekem a 2000-esben túl sok volt a lelkizés.

https://www.coreinfinity.tech

(#8) Bad Pritt válasza sh4d0w (#7) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Igen, ott a középső rész kissé elsikkadt.
A régiben viszont nem volt sok karakter rendesen kibontva, azért mégiscsak 2 órába sűrítették bele az egész könyvet. A 2000-es legalább hosszú volt, 3x2óra ha jól emlékszem. Nem hagytak ki nagyon semmit.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#9) Cifu válasza Bad Pritt (#2) üzenetére


Cifu
nagyúr

A Lynch-féle filmmel nem sikerült megbarátkoznom soha, egyszerűen rövid és nincs meg az a hangulata, ami a könyvben és a tévéfilmben megvan, ráadásul a rendező is szokásához híven nagyon elengedte magát a szürreális részletek tekintetében.

A "rövid" viszonylagos állapot, mozifilmet mozifilm hosszúságban lehet csinálni, és pláne akkoriban azért még a 3 órás monstre filmek nem voltak éppen jellemzőek. Szerintem amit ki lehet hozni 2 órában a történetből, azt kihozta. A változtatások (pl. hangfegyver) is az én gyomromnak még belefér kategória.

A szürreális részletekre írtam azt, hogy a könyv roppant sokat bíz az olvasó fantáziájára. Ha innen nézzük, akkor Lynch nagyon is bátran állt a témához, és (szerintem) megtette azt, amit kell, hogy látványos filmet csináljon. Az Atreides-ek poroszos egyenruhái, a császári udvar arany-ragyogása, a Harkonnen-ek sötét, pragmatikus öltözetei, az űrhajók, és így tovább. Látványos és megkapó volt minden téren.

Melyik előzmények tetszettek jobban? A gondolkodó gépek elleni háborút elmesélő vagy a Leto Atreidesről szóló trilógia?

Mindkettő nagyon tetszett, de a gondolkodó gépek fogott meg talán jobban. De Leto története is jól sikerült. Nekem pont a II. Leto és az azt követők kezdték el kicsapni a biztosítékot... :\

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#10) Bad Pritt válasza Cifu (#9) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

A Butleri Dzsihad története nekem is nagyon tetszett. Főleg az, hogy nem volt unalmas a sok szál, ráadásul ez több generáción át ívelő történet is nagyon jól működött. Az meg külön élmény volt, hogy itt a Harkonnenek nem voltak gonoszak. :)
Plusz Erasmus nálam azóta elsőszámú robot karakter, olyan jól és hihetőre sikerült szerintem. Filmért kiált az a trilógia. :(

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#11) Kergeboci


Kergeboci
tag

A számítógépes játékokhoz megjegyezném, a Lynch filmhez közel álló első Dune játékot is, mely fps volt (de nem shooter, hanem inkáb kaland játék / stratégia):
http://www.myabandonware.com/game/dune-cd-3ag

Bár sok mindent változtattak mind a könyvhöz, mind a filmhez képest, mégis átjött némi aprócska Dune hangulat. A mai napig évente egyszer előveszem.
(ráadásul most találtam rá a CD-s változatra, mely az első kiadás egy erősen feljavított példánya)

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#12) brownus válasza Bad Pritt (#2) üzenetére


brownus
veterán

Megértelek, sokan másik is így vannak vele. Valaki csak magát a Dűnét tartja olvasásra méltónak, valaki a Herbert által írt könyveket és vannak azok, akik mindent elolvasnak, ami Dűne. - az egy hülye sznob, mert a sorozat többi regénye is van olyan jó.
amiket a fia és a haverja írtak, változóak minőség tekintetében, de bőven olvashatóak, főleg amikhez felhasználták herbert jegyzeteit! /corrini csata, butleri dzsihad, OMFG, micsoda sztorik!/

amúgy én is mindent elolvastam, és olvasok aminek köze van herberthez és/vagy a dűnéhez:)

ja, és nem teljes a sorozat! :) gondolom még nem az.... :)

[ Szerkesztve ]

(#13) Bad Pritt válasza brownus (#12) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

A Dűne fia most lesz majd meg, a Dűne szeleit meg majd később beszerzem. Készül elvileg még egy trilógia, de annak a magyar fordítása jóval odébb van még. Teljes volt, aztán majd az lesz megint. :)

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#14) KisTücsök


KisTücsök
addikt

Szép. Gratula! :)

Szukitsnál most jó kis akciók vannak. Lehet elcsábulok.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.