Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- MárkaLánc
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz kraftxld #195 üzenetére
egyebkent ez nem csak Magyarorszagon volt. pl anno svedektol masfel millioan emigraltak az USAba 1850-1920 kozott, amibol csak 300ezer tert vissza (hollywoodi filmeknel mai napig latszik ennek a hatasa a neveken). Moberg Kivandorlok sorozata szol errol.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
kraftxld
félisten
Egy frappáns idézet a témában, igaz több mint 100 éves, de szóról szóra igaz. Csak néhány dolgot kell lecserélni és 100%-ban aktuális.
Amerika => Anglia, Cunard => Wizz Air.
[link]| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Ivan15
senior tag
mert a koncepcio hibas abbol a szempontbol, hogy versenykepes fizetesü allast igernek, es a vmilyen Bp-i közlekedesi kft (mar nem bkv evek ota) berlete akkor mert lenne erdekes tenyezö? Vagy egy lakhatasi tamogatas versenykepes fizetesnel kit erdekel?
Hasonlo kedvezmenyek/könnyitesek celcsoportja a minimalberbol elök lennenek normalis esetben. Hogyan lehetne igy ez a program sikeres?[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Jol erted, de pl ha BKV berlet kell, azt fizetik.
De ez barkinek elerheto, nem kell ehhez kulfoldre menni.
[link]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
Ugy latszik van amit meg mindig elfelejtettek jelszavazni. Ezek az oldalak is csak reg utan erhetoek el elvileg. A gyarkorlatban viszont:
http://www.gyerehazafiatal.hu/tartalom/lakhatasi-tamogatas
http://www.gyerehazafiatal.hu/tartalom/mobilitasi-tamogatas-ihttp://www.gyerehazafiatal.hu/tartalom/munkahely-keresesi-tamogatas
ezt nem mondtam nekik multkor
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
tildy
nagyúr
válasz proci985 #186 üzenetére
Egyik jo ismerosom ma volt kinn, blogposztjat azt hiszem erdemes megosztanom.
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
válasz proci985 #182 üzenetére
Nem, tok mas gepekrol probaltam, es mukodott. Ellenben irtam nekik egy emailt, hogy ez igy ahogy van gaz. Ahogy a CC is az emailekben masok emailcimeivel.
Lehet azota mar levaltoztattak. De tegnap meg ment
[ Szerkesztve ]
-
-
tildy
nagyúr
válasz proci985 #180 üzenetére
Varj , ez meg semmi! Elvielg pl az allasajanlatok csak regisztracio utan elerhetoek. A valosagban viszont:
http://www.gyerehazafiatal.hu/allas/junior-web-fejleszto-elektronikus-csatornak/4 a link vegen nyugodtan lehet cserelgetni a szamokat , es elered az osszeset.... Vicces
-
proci985
MODERÁTOR
ok, szoval lakhatasi tamogatas max brutto 315e hufig, utazasi tamogatas pedig attol fuggoen jar, hogy a kulfoldi lakcimnel akkor pl Becsben beszamoljak-e, hogy tobb mint 100kmre volt az allando lakcim.
az 25 folotti egyedulallonak 205ezer bruttot jelent. 680 euro. mint felso hatar.
hulyek vagyunk ha nem megyunk, nem?
--
jo, latszatintezkedes. ugyanaz, mint nagy derrel-durral beharangoztak a friss szakvizsgas orvosok fizetesemeleset, cserebe ha alairjak, hogy nem fogadnak el paraszolvenciat es roghoz kotik oket.
termeszetesen nem irta ala senki. de szemetek, mert halapenz (es nem a roghozkotes).
--
honvagy nincs, csalad lassan felkerul a roadmapra az oteves milestoneok kozott, egzisztencia koszoni szepen itt alakul.
-
tildy
nagyúr
Megtudtuk, elsődlegesen nem a bér lesz az, amiért haza fognak jönni a fiatalok. Ezen kicsit meg is lepődtünk. Hanem sokkal nagyobb motiváló erő lesz a honvágy, az itthoni családalapítási szándék és egzisztencia-teremtés, valamint egy stabil és megbízható munkahely. Forras: [link]
Honvagy nincs, csaladalapitas itt lesz a UK-ben, egzisztenciateremtes szinten itt.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #177 üzenetére
nem Oslo, de kb 2x400km.
--
egyebkent felreertesek ne essenek: a "gyerehaza"ba ez jobban beszamit, minthogy paprikascsirke, porkolt vagy turorudi.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #175 üzenetére
jaja, nekem nem erte meg kb az 1 napos program (kb 20-50ezres utikoltseg) elotte extra adminisztracioval. ja meg persze, sorbanallas.
hat persze.
-
Mr.Csizmás
titán
a választási törvény meg van erre is mókolva. az erdélyi és felvidéki szavazók (amúgyis mit szólnak bele az országba, itt se élnek?!), a törpe második hátországa a szavazóbázist illetően, mert nekik nem jut útdíjas matrica, eü gondok (ill. nekik megadatik az, hogy más rezsimet szidjanak), levélben szavazhattak önként és dalolva, Kubatov-lista se kellett hozzá (95% LOL utoljára az albán meg türkmén diktátor, meg észak-korea nyert 90+%-al) versus külföldi lakcímes magyarok, akiknek a szavazás már-már monthy pythonba illő a rekettyésen túl sehol szintű volt - kicsi időablak, csak az ország konzulátusán lehetett szavazni, stb. mintha arra ment volna ki (gondolom rosszindulatúan), hogy nehogy le tudják adni a szavazatukat rendesen. (mert valószínűsíthető, hogy ők se az aktuellrezsimre fognak szavazni, gazdasági menekült mivoltukból adódóan)
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Ivan15
senior tag
Az erre a programra költött pénzt meg inkább adták volna az állatkertnek, úgyis röntgenre gyűjtenek, jobb helye lett volna
Be kell tartani a valasztasi igereteket (pl. hogy kormanyotok törödik a külföldön elö magyarokkal), mert, mellesleg (mellesleg?) a külföldi magyar egy resze is szavazni fog, hogy ki lesz a kiraly Mo-n. Tildy is szavazott az elözö valsztason - en nem, es nem is fogok mert sztem tenyleg semmi közöm ehhez. Es a több 100000 kinti szavazat szamit. Ezeknek lehet majd mondani -mar akik kintröl szavaznak-, hogy a haza törödik velük, nem szarja le öket, szereti öket stb.
Az, hogy 50 csokos 1evig megkapja a rezsit es ezert egy evig Rozsadombon palotaban fog berelni, elsikkad majd a sok fontos dolog közt
[ Szerkesztve ]
-
Teljesen érthető és elfogadható az álláspont, sajnos. Az egészségügy és az oktatás lenne mindennek az alapja. Nos, egyelőre ezeknél kevés alulpriorizáltabb, sőt, szándékosan és szisztematikusan leépített, ellehetetlenített dolog van nálunk. Persze belemehetnénk pl. a 300 forintos vizitdíjért visítozó páciensek, vagy épp a szülők felelősségébe, hogy miért is tartunk itt.
Az erre a programra költött pénzt meg inkább adták volna az állatkertnek, úgyis röntgenre gyűjtenek, jobb helye lett volna
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
tildy
nagyúr
Kozben kikerult a sorozat masodik resze is, egy radiologus fiatal srac szerepel benne. Teljesen mas felfogas, o hazamenne, de szkeptikus azzal kapcsolatbanmi varna otthon.
Erdekes, hogy o is az egeszsegugyi dolgozokat emliti.
-
tkazmer
addikt
válasz proci985 #166 üzenetére
svédországban van aldi, ami durván feleennyit kér 1-1 termékért. norvégiában ilyen nincs, a legolcsóbb a rema1000 a fenti árakkal. svédország olcsó, hidd el
(#165) tildy
persze, írtad, hogy kb. 10 éve volt, az elmúlt 10 évben pedig elvileg elég durván nőttek ott az árak. ingatlanok terén legalább duplázódásról beszélnek a helyiek, viszont ugyanúgy elég hamar lesz mindenkinek saját lakása, szóval ez együtt kellett, hogy járjon a bérek és emiatt a belföldön előállított termékek illetve a szolgáltatások árának növekedésével is.[ Szerkesztve ]
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
proci985
MODERÁTOR
akkor ismeros nem tudom hol meg mit vasarolt.
ezek ugy kb realisak, svedeknel se sokkal olcsobbak a dolgok. talan az etterem picit (az a pizzeria itt azert 3000bol megall), de ha nagyvarosban vagy akkor az megmagyarazza.
bishopsban kb svedeknel is ennyi a sor.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Nem az volt. Ettem nyarikarajt( sommerkotetter), csirket, tejet, tejtermekeket, tojast, gombat, halat, es rengeteg shrimpet, ugyanis 19NOK volt kiloja, ami akkoriban kb 600 ft volt. Etteremben igaz nem tul gyakran voltunk.
Hajamat meg nem szoktam fodrasznal vagatni. A tobbi itt elerheto[ Szerkesztve ]
-
tkazmer
addikt
válasz proci985 #161 üzenetére
ez most attól függ, mennyire eszik sokat valaki. 40-50e Ft havi kajapénz mellett elég valószínű hogy az egyetlen állati eredetű termék a tej lesz valaki asztalán (+kérdés, a halat minek tekintjük)
a kenyér kilója kb. 1000 Ft, 10dkg felvágott olyan 800-1600, 1kg. olcsó sajt 4000, 2 szelet marhahús (1 embernek megfelelő adag) kb. 3500, 400g csirke olyan 2500. a darált hús még egész olcsó, ~1000Ft 400g, de abban több a zsír mint a hús, 1200-1300Ft a normális.
ajánlott levél EU-ban 7500, 1db pizza egy pizzériában 7500-12000, egy éttermi evés kb. 20.000/fő. Hajvágás férfiaknak kb. 6-7000, nőknek 18-20000.
egy sör a boltban kb. 1000-1200ft, beülős helyen kb. 3000, ha nagyon északra mész, akkor meg 3000 egy 0.3-as.
a norvégok ünnepi asztalára krumpli kerül, szóval abban nincs semmi extra
ami olcsó, az a hal, kb. 4000Ft egy 4 emberes előre befűszerezett fagyasztott lazac (amit csak bedobsz a sütőbe és amikor már jó illata van, kiveszed és megeszed )úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
Dhampir
félisten
Az ősz inte,
Hogy ő szinte
Őszinte. -
proci985
MODERÁTOR
nem tudom, ismerosi korben van norveg, o mondta hogy annyira nem olcso, de azert ennyire nem tunt durvanak a kulonbseg.
aztan az is lehet, hogy par honapja ment ki, lehet olyan helyeken es olyan dolgokat vett, amiket normal esetben a norvegok is unnepi asztalra vesznek. anno csaladtagok is par honap utan fedeztek csak fel masik skandinav orszagban, hogy je, van normalis sajt, nem aranyaron.
40-50 mondjuk realisnak tunik 10 eve, amit elmondott az alapjan a helyi kosarat ismerve kb 150-250ezret kellett kajara koltenie, az meg tulzas. meg ugy is, ha a belvarosban sikerult kivalasztania a meregdraga spec boltokat.
-
tildy
nagyúr
válasz proci985 #159 üzenetére
Fura, mikor kinn eltem Norvegiaban, nem tunt fel a negyszeres szorzo. Rendszesen ettem csirkemellet, meg nyarikarajt, de relative olcsok voltak.
Igaz tobbnyire foztunk magunknak, meg mar 10 eve volt, de akkor 40-50 ezer forintbol kijott egy emberre a havi elelmiszer-bevasarlas."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
proci985
MODERÁTOR
o, csaladi ismeros nemreg atkoltozott Norvegiaba.
lakasarra nem emlekszem mennyi volt (csak hogy itteni nagyvarosi viszonylatban is horribilis), de az atszamolva 25euro/kilos csirke aron igy elnyomtunk egy wowot anyammal.
kevesebbet kell dolgoznia, jobb allaskorulmenyek, elvileg megint kutathat is, de a havi penze nem lett tobb (mikozben kaja *4es szorzoval megy kb), szoval ez meg erdekes lehet.
-
tildy
nagyúr
Igen, ezert is mondtam a videoban, hogy nem az a lenyeg, hanyszoros a fizu, hanem hogy ahhoz kepest mennyibe kerul a megelhetes.
-
-
tildy
nagyúr
Terulettol is fugg. Azon a teruleten, ahol mi voltunk most aranylag 4-szeres a magyarhoz kepest a ber. Van ahol 3, de el tudom kepzelni, van olyan terulet , folegfizikai munka szintjen, ahol joval tobb.
-
snecy20
nagyúr
Elsősorban az itthoniakat kéne valamivel ösztönözni - bár már ezzel elkéstek rég -, hogy ne tervezzék a kimenetelt. Nem tartom fair-nek, hogy miközben itthon befagyasztották a béreket 80 és 120e ft közé, amellett ilyen visszacsábítós programon ügyködnek.
A videorészletből: Londonban csak 4x bérek lennének hozzánk képest? Az igen-igen keskeny volna, meglepően...
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Dhampir
félisten
Örvendek, hogy mindenki a "fiatalokkal" foglalkozik (sokszor nemes egyszerűséggel egy bűnelkövetői réteget is "fiatalnak" szoktak nevesíteni ), de a Kék bolygón élnek "szívükben fiatalok is", akiket levegőnek szokás nézni manapság, akiknek az önéletrajza a HR gépéről valószínűleg elsőként kerül stornóra és a "rendszerváltásnak" abszolút (ez nem a Harry Potterből ismert Abszol-út, avagy Diagon Alley ) vesztese, gyárból kirakott, vagy időközben lecsúszott, nem tanulatlan, de sok esetben idegen nyelveket nem beszélő korosztály.
-
dabadab
titán
válasz lkksioskdl3 #125 üzenetére
"ez cél lebeg a szemem előtt. és nem látom reálisnak ezt itthon megvalósítani."
Mivel a vágyakban erős túlsúlyban vannak az ingatlanok, ott meg nagyon durva árkülönbségek vannak Ny-Európa meg Magyarország között, ezért az van, hogy ez Ny-Európában is nagyjából annyira reális, mint Magyarországon (illetve lehet, hogy Magyarországon valamivel reálisabb).
DRM is theft
-
sagit
veterán
Ausztriában pont 2016 januártól változik.
1 példa:
1600 bruttót keres az ember
Ebből leadózik 291,2 eurót szociális hozzájárulásra
És 108,54-at az államnak Lohnsteuer néven.Kézbe kap 1200,26 eurót ami a ~75 %-a. Ez eleve sokkal jobb arány mint otthon ( A munkáltatókat nem tudom milyen terhek terhelik ez mellett)
Azonban a Lohnsteuer 2016 januárjától csökken, ezzel akarják felpörgetni a szegényebbek között a vásárlást.
Jövőre így fog kinézni:
291,2 Sozialversicherung továbbra is azonban a Lohnsteuer 108,54-ről 65,28-ra csökken 1600 bruttó mellett.
1243,52-t kap kézbe, az én esetemben pl ez elég a havi melóba járásra autóval. És így ~78%-ot kap kézbe a bruttójából.[ Szerkesztve ]
LG C3 65" || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||
-
csibor
addikt
Nem értek hozzá. De nem lehetne a jelenlegi adórendszert átalakítani? Hasra csapva 150000Ft -ba kerül a munkáltatónak a 108000Ft minimálbér, ami ~71000Ft a dolgozó kezében. Nem lehetne elérni hogy 96000Ft maradjon a melós ezében? Változatlan szuper bruttó mellet. Mert ellehetne, csak politikai akarat kérdése. Így megindulna talán valami. Ettől nem roppanna meg a költségvetés, mert ha a nagyon jól keresőket agyon tudja támogatni, akkor pici átrendezéssel ellehetne indítani a fizetés félzárkóztatását. Itt vidéken nem divat a boríték.
-
sg22
senior tag
pontosan ugyanez kell nekem is, otthon eselytelen.
what should I do about this?!
-
sagit
veterán
Hajrá!
Nekem 1 nyaralás is elég lesz
A kölkök is vegyenek lakást maguknak, persze segíteni szeretnék nekik de egy full lakást a seggük alá nem szívesen tennék.[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Lehet. De a mentalitáson, a közhangulaton változtatni jóval nehezebb. Férj kinn volt vállalkozó, és lesz is, és hiába remek munkaerok a magyar kollégái, eszébe nem jutna évtizedekig Magyarországra vállalkozást hozni. Érthető okokból. Kinn van látszatja a küzdésnek, Magyarországon sose tudhatja, mikor veszik el, amiért küzdött.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Kb 3 éves fejlesztőí tapasztalattal mentem ki 6 éve, sose volt 200 feletti nettom. Node biztosan alulfizettek.
[ Szerkesztve ]
-
lkksioskdl3
aktív tag
Tudom, hogy hiány van itthon, de amit itthon elérhető magas fizetés az kint a kezdő.
Nekem nincs, nem is akartam.
Barátnőnek a szakmaváltás szóba jöhet, de ami érdekli az itthon nagyon drága(kint ingyenes)
A nyugdíjba belenyugodtam, de azért hátha
Inkább én köszönöm a te meglátásod, ha van más meglátásod szívesen fogadom azt is
-
Informatikában elhelyezkedve (nyilván nem rendszergazdai állásra gondolok) ez elérhető itthon (más kérdés a vágyak realitása, de nem tisztem megítélni - OK (#132) lkksioskdl3 ). Évek óta IT-szakember hiány van.
(#128)-ra csak annyit: diákhitel?
Barátnőnek tanács: legyen ő az, aki megköti a megfelelő ismeretségeket, ha ez kell Esetleg váltson szakmát, még biztosan nem késő.
Nyugdíjad sehol a világon nem lesz pár évtized múlva, ha nem magadnak gondoskodsz róla, hidd el.
A negatív szemlélethez meg csak annyit: te csak legyél pozitív, néha egyszerűen meg kell állni, venni egy nagy levegőt, bevenni egy Lexxarom tablettát
Igazából befejezem a meggyőzést, sőt, sose akartam Láss világot, én is láttam már Csak abba gondolj bele, hogy amennyi energiát/időt/kezdeti befektetést belefeccölsz egy kinti tartós életbe, azt itthon is beleadhatod.
[ Szerkesztve ]
-
lkksioskdl3
aktív tag
válasz proci985 #129 üzenetére
Hát sajnos én is elrontottam az elején.
Nappalin kezdtem, mellette diákmeló órabérrel. Mondanom sem kell, hogy nem tudtma magam fenn tartani így melóba öltem az időt. Meg is lett az eredménye. Passzív utána levelezőn előröl kezdtem.----
Szerintem is megoldható és már mindketten hozzászoktunk szíváshoz. Nem feltétlen kell nagy családi ház, sőt lehet társas ház is.
Amúgy még a költözés sem most lesz, kb 2 év. Addig meg kibírjuk. -
proci985
MODERÁTOR
válasz lkksioskdl3 #128 üzenetére
igen, msc angol.
CAE. nem, az az elvart minimum kb, azalatt eselytelen.
computer science vonalon nappali tagozat mellett nagyon esznel kell lenni munkaval, 140% kb a max. magister mellett en vegig dolgoztam (magistert elhuztam masfel evre, melle munka 50% elso ket felevben majd 80% utolsoban), de huzos volt. volt egy olyan haromhetes periodus, amikor heti atlag 100 orat toltam bele meloba+magiserbe ugy, hogy elotte ev kozben is 70 oras hetekkel toltam.
--
lakasarak nagyvarosokban a 800e-1m / m,2ot is elerhetik, es nem a varos kozepen. csaladi hazak is hasonloak lehetnek. persze tanyan olcsobban megoldhato. kutato+mernok keresovel kemeny munkaval, de menni fog.
[ Szerkesztve ]
-
lkksioskdl3
aktív tag
válasz proci985 #126 üzenetére
Msc-re mennék ki, ha jól tudom ott már csak angolul megy az oktatás.
Hirtelen nem jut eszembe nyelvvizsga neve, de ha az meg van akkor onnan már könnyű.
Több ismerősöm tanul kint, van aki bsc-n. Nappali tagozatos mellette mosogat, és simán megél( sokkal jobban, mint itthon ezzel a kombóval). Tehát albérlet+kaja+könyvek, itthon még heti 40 órában se tudnám ezt finanszírozni. Ezt úgy mondom, hogy pont emiatt kényszerültem levelezőre.Nem tudom, még mindig jobban hangzik, mint itthon diákként gürizni.
(#126) proci985
Lejjebb tudok adni az igényekből, de úgy látom, hogy kint könnyebb elérni mint itthon.(#127) Vladi
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
-
proci985
MODERÁTOR
válasz lkksioskdl3 #115 üzenetére
nem ismerem a dan szabalyozast, de azert nezz utanna a dolognak. mas skandinav orszagban pl felsooktatasba valo bekeruleshez kotelezo a helyi felso + angol felso, amirol ha csak papirod van (de nem tudod a nyelvet) akkor nem fogod birni.ha masterrol indulsz akkor ez nem akkora problema valszeg.ha a lehetosegek miatt mesz, nyitott vagy es nem felsz kemenyen tolni (elso even a nyelv miatt szamolj heti 60+ oraval), akkor meg fogja erni.
kieg: ha mastert tolnad kint, ott lehet mar eleg csak az angol. kutatoi helyzet jobb. ja igen, master mellett munkaval nagyon esszel, foleg elso even.
--
amit irsz, ahhoz kulfoldon is eleg kemeny munka es ugyesseg kell. de kemeny munkaval elerheto.
[ Szerkesztve ]
-
lkksioskdl3
aktív tag
Persze. Amivel kibékülnék itthon:
-családi ház
-2-3 gyerek
- kutya, macska
- 2 autó
-év két nyaralás nem belföldön, nem visszafogottan
- tudjak annyit félretenni, amivel gyerekeim jövőjét megalapozom: 2 lakás két gyereknek.
- legyen nyugdíjam(ezt esélytelennek látom itthon), és ne csak saját megtakarításból.ez cél lebeg a szemem előtt. és nem látom reálisnak ezt itthon megvalósítani.
(#121) doeeg:
Villamosmérnöknek tanulok, jelenleg informatikusként dolgozom.
A barátnőmnek viszont kutatóként itthon semmi esélye csak iparban, ami az ő területén csak protekcióval kihalásos alapon megy.Nem csak azért szeretnék kimenni, mert itthon lehetetlen ezt elérni, inkább a negatív szemlélet ami zavar.
Vagy lehet csak rossz körökben mozgok. -
tildy
nagyúr
Nekem lesülne a képemről a bőr, ha szülőknél élve nem adnék nekik semennyit. Egyszer kiszamoltam, bp-i albi rám eső része volt 40 ezer, de azt csinálok és akkor , amikor akarok. Szülőknél lakva ugyanennyí lenne, de még bele is szólnának az életembe. Na azt nem.
-
tildy
nagyúr
Nincs inyemre a 3 évre kiesek a melobol téma. Nem repulok, viszont 9 hó után 0 a bevételem, ha nem megyek vissza dolgozni. Ha Magyarországon éln él, akkor is max 1.5 évig lettem volna otthon a gyerekkel. 3-t tervezünk, 9 év kimaradás több mint szakmai öngyilkosság lenne. 3 évet otthon lenni, atyaeg, ez nem én vagyok.
Hasonlóán vagyok a 'gyesre' menessel. Most , hogy Magyarországra utaztam, mindenki azt kérdi, te még dolgozöl, meddig dolgozol, nem írtak még ki táppénzre? Miért írtak volna, és addig dolgozom amíg tudok.
Az adatvédelemről: most kinn van, lehet a memóriam csal, de az is lehet az interjú ota tették ki, de lehet hogy nem emlékeztem rá, de bőven elég lenne állásra jelentkezéskor, és nem regisztrációnál.
Statisztikai célok, mi....
-
Szerintem alapvetően jó a hozzáállásod, legalábbis azon része, hogy keresed a lehetőségeket, és tanulni szeretnél valahol, ahol máshogy látják a dolgokat. Az a helyzet, hogy pont az ilyen tapasztalatokat lehet pár év után hazatérve úgy kamatoztatni, hogy nem fogsz majd panaszkodni
"nem elkeseredettség miatt, hanem lehetőségek miatt." azért a hozzászólásod végigolvasva nem feltétlenül ezt tükrözi Nem írtad, hogy milyen mérnök vagy/leszel, de elég sok, különféle végettségű mérnökkel tartok kapcsolatot (pl. informatikus- / villamos- / építész- / tájépítészmérnök), és hidd el, nem csak eléldegélnek itthon
OK, van aki 35 évesen, két gyerekkel még albérletben lakik, na és? Nyugodt az élete, nincs hitele, nem kellett kompromisszumot kötni a környékkel, bármi váratlan történik, összecókmókol aztán odébbáll.
-
Kelvin
őstag
Senkit nem akarnak hazacsábítani, első körben 50 fiatalt céloznak meg. Gondolom már rég megvan kik lesznek, egy kis pénzosztás a haveroknak, ennyi. Aztán érdeklődés hiányában lefújják...
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
Vladi
nagyúr
"de én nem csak tengődni szeretnék. "
Meg tudod fogalmazni, hogy mit szeretnél?(#116) K_mester:
Azért lehetőség az van. Ez egy átverés, hogy nincs. Ne hidd el.
il sole non sorge più ad Est!
-
lkksioskdl3
aktív tag
Igen, megkaptam sokszor, hogy a változás nem csak úgy jön.
De én akarok kockázatot vállalni egy olyan országért, ahol mostani meglátásaim szerint ez a vállalás 20-30 év alatt térülne meg. Vállalkozni nem merek (nincs is ilyen ambícióm), mérnökként meg egész EL lehet élni, de én nem csak tengődni szeretnék. Ha logikusan végig gondolom legracionálisabb, hogy nem itt tervezem a jövőt.
Azért is Dánia a kiszemelt ország, mert ott ingyenes az oktatás és nappalin is tudnék tanulni.És igen, valóban nem tudnék kire szavazni, nem látom ki támogatná az én terveimet legjobban, vagy ki törekszik arra, hogy bármi is előremutató legyen.
(#114) Vladi :
nem elkeseredettség miatt, hanem lehetőségek miatt.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz lkksioskdl3 #112 üzenetére
Lelombozottan ne hozz ilyen döntést. Inkább racionálisan próbálj meg tervezni.
-
Kicsit vissza a témához, két érdekes bejegyzés, erős érvek mindkét oldalról:
Ezért költözöm haza
Miért nem költözöm haza(#112) lkksioskdl3 az azért érdekes, hogy mindig mindenki a változást várja, és a helyzetre fog mindent, de amikor változtatni lehetne, akkor megy az "én nem szavazok senkire", "egyik se jobb" stb.
Nothing personal, csak azt mondom, talán nem igényelne nagyobb bátorságot, vagy erőfeszítést itthon forszírozni a változást, mint egy idegen országban új életet kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
lkksioskdl3
aktív tag
Mint pályakezdő, én sem akarok maradni Magyarországon.
Egyszerűen lelombozott az, hogy tinédzseri álomvilágból belehuppantam valóságban.
Teljesen reménytelennek látom a helyeztet. Ami talán még durvább, hogy beszéltem egykét most vagy nemsokára érettségizővel és kb. 1/3a gondolja, hogy otthon van értelme maradni( persze nem reprezentatív, és igen többnyire gimnáziumi tanulóról van szó)Amúgy elsődleges cél Dánia, a skandináv országok már túl hidegek, Angliától meg Skóciától elve kicsit idegenkedek.
És én sem tervezek vissza jönni, ha csak nem lesz valami "változás".
üdv.: Lkk
-
-
Nordic
Közösségépítő
Apukám már nem él, anyám leszázalékolva(kap kemény 28k-t/hó), annyi baja van, hogy nem tud dolgozni, csak itthon varrogat ilyen terítőket, amiért jó esetben kap 500ft-ot/db. Nővérem/bátyám már elköltöztek, így maradtam én, aki megcsinálja a dolgokat a ház körül/fizeti a rezsit meg ami épp közbejön/van ugye kocsihitel/net előfizu, mert ugye nem a kőkorszakban élek én sem. Amúgy egyedül vagyok, kb szórakozni se nagyon van pénz, nemhogy ismerkedni/csajozni.
[ Szerkesztve ]
-
saelin
veterán
Igazad lehet, de ez hitel nélkül akkor is sok. 30+ évesen - ha minden jól megy - lesz saját lakásunk, nem házunk, csak valami társasház. Mi annyiban szerencsések vagyunk, hogy nem tervezünk gyereket még vagy 15 évig, így csak gyűjteni kell a pénzt és vigyázni az állásunkra.
Őszintén szólva én nem is szeretnék gyereket, de a barátnőm egyszer majd szeretne... Ez az egyetlen dolog amiben nem értünk egyet és kicsit nehéz téma ez, szoktunk is róla beszélgetni.
"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
Eastman
addikt
Várj, tetézem.
Régen a céh legények a "képzésük" után nyugaton fejlesztették a tudásukat (talán kötelező is volt?) aztán évek múlva hazahozták az új ismereteket, technológiákat és itthon kamatoztatták. Anno a cipész, fazekas, kovács volt a versenyszektorban, most az IT, logisztika, (egészség)turizmus. Aki nem tud/akar gyökeret ereszteni a kinti talajban az magától hazajön, nem kell hozzá porhintő kampány. Száz éve is hazajött a paprikáscsirke illatára.
De az előbbire; talán az sem baj a lelkesebb magyarnak, ha kicsit mozgásban van. Egyik hágón ki, másik hágón be. Látod, visszavárja a fészek.
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
LIKE
Annyit kéne megérte(t)ni az emberekkel, hogy nincs olyan hogy "nem fog fájni". Az a baj, hogy ez senkinek sem célja, pedig már látható, hogy nálunk még az sem érvényes, hogy ha valaki bevállalja a népszerűtlen intézkedéseket, akkor biztosan elveszíti a köv. választást
-
Doze
aktív tag
Persze, érdekes mód a legjobban a multik fizetnek.. főleg az autógyárak. Olvass utána mennyit keres egy sori dolgozó+milyen juttatásokat kapnak, legutóbb még prémiumot is kapnak.
Ellenben ha egy építőiparban dolgozol, KKV-ban ki csavar ki kit? Ki dolgoztat szinte ingyé? ki vesz ki miden hasznot mindenből? Hát az elvtárs, nem nem német, nem "nyugatiak"..
Amit írsz az az olcsó energiára vonatkozik. Pl egy acélgyár... akkor nem fejlesztenek. De ha máról holnapra emelnek minimálbért, nincs kinek kirakni az asztalra ilyen adók mellett. Hiába démonizálunk itt akár kit, itt nem 10 millákról beszélünk. Hanem ezer milliárdokról, azt ki állítja elő és miből? Az állami cégeknél még csak-csak megoldják, de egy kis KKV-nál hogy?
Olyat el tudok képzeleni, hogy csökkentik az adóterhet és több pénz marad a zsebben, de akkor számolni kell az állami etetés beszüntetésével. Könnyen mondjuk: de egy nyugdíjast rá tudnál venni arra hogy a buszon fizetni kell?, rá tudnál venni arra a közvéleményt hogy privatizálják a MÁV-ot, ami csak viszi a pénzt? Politikai tökön lövés kb.
Valahonnan elő kell kaparni a pénzt, és van egy átmenet ami marhára fáj... pl anglia, alias vaslady. Túl sok állami cég van, ami nem piaci alapon működik, és viszik a pénzt, mert nincs érdek mögötte. Rossz szolgáltatás, marha magas áron.
A privatizálás meg sajnos nálunk beégtek a fejekbe mint rossz "fogalom", de ha normális keretek közt csinálják, nem pénzlenyúlásból akkor megoldanak egy nagy csomó dolgot piaci alapon, úgy hogy az állam egy fillért nem ad.
-
Vladi
nagyúr
Tulajdonképpen ezért nem néznek le, ha otthon laksz. Ez egy valós alternatíva a mai fiatalok előtt. Mivel így jóval kisebb a költség, ha a szülieddel laksz. Van esély a gyűjtögetésre.
Mondjuk ha egyedül vagy és a szüleiddel élsz és még keresnek, akkor nem tudom hová teszed a 130k-t havonta.
(#73) Eastman:
omg, hát ez se fiatal szöveg. Ez nem is ilyen korjelenség, ez ilyen magyar tradíció az elmegyünk. Akkor nincs is itt semmi látnivaló. Amott egy szürkemarha, meg már fő a gulyás. Ha odébb nézünk épp disszidáló magyarokat látunk.
Hát... ez is egy szempont. Mi mentjük meg az emberiséget a szétáradó tudásunkkal, cserébe feláldozzunk önmagunk identitását. Milyen szép kép....
-
Crystalheart
őstag
Igen, a minimálbér (vagy bármi egyéb bérmegállapodás) emelését a fejlesztések mentén lehet csak elvégezni, és viszont, a fejlesztésnek, automatizációnak is akkor van értelme. Azonban mindezekkel párhuzamosan azt is meg kell oldani, hogy a szolgáltatói szektor arányosan nőjön. A világ afelé tart, hogy a gépek dolgoznak szinte mindenki helyett, ahol nem kellenek nagy kvalitások, mi pedig egymást szórakoztatjuk és koordináljuk, azért kapunk pénzt. Kérdés, hogy ez meddig tetézhető. A mezőgazdaságban már most minimális a dolgozók aránya az elvégzett munkához képest (egy szál ember felszántja egy géppel az egész határt, amikor ehhez az egész község kellett korábban), az onnan kiszoruló (vagy ott a korábbi állapotokhoz képest már eleve elhelyezkedni sem tudó) munkások pedig képességeikhez mérten gyakran csak gyártósorok mellett vagy építkezéseken találnak melót, vagy még ott sem. Az emberek jelentős része soha nem lesz képes a szolgáltatói szektorban dolgozni, a munkanélküliek táborát viszont nem volna célszerű hatalmasra duzzasztani - miközben a társadalom is elöregszik.
Jó kis dilemma, ami még előttünk áll.
[ Szerkesztve ]
-
rup1u5
nagyúr
Eszem ágában sincs haza menni!
Amint lehet a Magyar állampogárságról is le fogok mondani.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
-
Crystalheart
őstag
A hazai munkavállalók nagy részét még mindig a KKV szektor foglalkoztatja, tehát a kb. 250 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalatok. (Most hirtelen tíz éves adatot találtam egy öt éves tanulmányban, e szerint kb. 28% volt akkor a nagyvállalatok foglalkoztatási aránya (100. oldal), persze azóta ez változhatott, de a feje tetejére nem állhatott a statisztika.) Fölösleges a hangulatkeltés.
-
Doze
aktív tag
Az a baj, te tipikusan úgy fogod fel a dolgot, hogy vannak a pénzemberek akik miatt rossz a gazdaság. Mindenért ők a felelősek. Ők lopnak meg téged, ők tehetnek mindenről... ők a te "rezsidémonjaid". Tehetnek sok dologról, tehetnek a hibás vezetésről, tehetnek a sok korrupcióról. De merő hülyeség azt hinni azért nem megy a gazdaság... Olaszország is tele van lopósokkal, észak o. meg 1400eurót úgy megkeresel hogy csak mosogatsz.
Igazából kollektíve magunkba kéne nézni, nem csak másra mutogatni. Mert akik külföldön élnek, és azzal példálóznak: "mentalitás", "kultúra" pont ezt értik alatta. Nem nem a gulyáslevest tagadják, meg a karikásostort, szép/jó és mindenki büszke rá, csak ez kevés.
Trianon meg tipikus maszalás, Osztrákok akkor meg mit szóljanak? A németek mit szóljanak? 2 háborút vesztettek, fizettek jóvátételt még az atyaúristennek is. De mikor az egyszeri magyart megkérdezik: ugyan mond már el miért megy neki? Nekünk magyaroknak miért nem? Akkor jön a szenvedő népezés, meg az "elnyomnak minket", félnek tőlünk stb...
Tudod mi a legnagyobb baj? Az álszentség, a hatalmas egó, és a másra mutogatás.
300 forintos vizitdíjért meg ment az asztalverés, nem támogattam azt a kormányt, de jól mutatja mennyi a magyar ember áldozatkészsége a hazája iránt, nulla
[ Szerkesztve ]
-
Egyetértek, de megfordítva, nem ez lenne az alapvető itthon is? (tudom, bezzegitthon, bezzegalehetőségek... )
Persze, megismerni a világot, élményeket és tapasztalatot szerezni jó - na attól tartok, hogy a kivándorolt emberek nagy része nem így tekint a dologra, hanem kvázi menekül, maga sem tudja mi elől. Mert így az egyszerűbb.
"Semmi pénzért nem mennék haza", "itt 4x annyit keresek", "az első fizumből megvettem a bömbit" stb.stb. jönnek az ilyen kommentek 1-1 sikertörténetet boncolgató blogon/fórumon. Igen, és két piréz meg három pomogács a szobatársa a külvárosi garzonban, és hajnal ötre jár mosogatni (kinek nem inge...)
-
PCSX
csendes tag
válasz Crystalheart #83 üzenetére
magyarországi piacot a nagy cégek uralják, kis cégeknek nem igazán van hely, mivel a nagy cégeknél dolgozó milliók kevés minimálbért kapnak ezért a vásárló erő is kicsi, ezért a kis cégeknek még kevésbé van lehetőségük
[ Szerkesztve ]
-
PCSX
csendes tag
válasz Crystalheart #79 üzenetére
magyarországon az ezer legnagyobb cégnél minimum kétszeres minimálbért lehetne fizetni, nem nem mennének el máshova, max 1-2, de azt a maradék kis helyet meg más befogja tölteni
-
PCSX
csendes tag
szerintem csak annyi a baj hogy évtizedek óta nagyon rossz vezetők vannak, konkrétan tolvajok akik direkt nem a nép érdekeit nézik, ráadásul trianonkor az ország területének több mint felét elvették, ami minden szempontból brutális csapás minden területre
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
Hát igen, akkor is. De tekintve, hogy még ez is alacsonyabb, mint a bevétel nélküli alapjárulékok és alapadók egy sima vállalkozásnál, ráadásul havi 500 ezer bevételig nem is emelkedik... Azt nem mondtam, hogy tökéletes, de előremutatóbb más intézkedéseknél.
Vannak még anomáliák azért bőven, például édesanyám készíti az ékszereket, de ő egészségi állapota miatt nem tudja a piacon árulni, arra én volnék jó. Én ingyenmunkában megcsinálnám, egy határozatlan idejű megbízási szerződéssel, de az adóellenőr jókedvén múlik, hogy foglalkoztatás leplezésének tudja-e be. (Dupla KATA-t már nem termelne ki, akkor a várható bevétel kétharmada elmenne adóra.) Hasonló meghatározatlanságok vannak az adószámos magánszemélynél, ahol csak a NAV-os emberkén múlik, hogy az adott tevékenységet rendszeresnek minősíti-e - és ezáltal vállalkozás-kötelesnek, amit nem szabad magánszemélyként végezni. Hajjaj, olyan fekete foltok vannak itt, hogy már csak nevetek rajta... kínomban...
A KATA legalább fix, tiszta, nincs mód NAV-os alattomosságra, hiszen a 6 millát úgysem érjük el soha, örülünk, ha a 2,5 összejön egy évben.
[ Szerkesztve ]
-
Doze
aktív tag
válasz Crystalheart #89 üzenetére
Havi 50, de akkor is ha 0 forintot termeltél. Még főállás mellett hagyján az a 25k... meg kell gondolni jó alaposan.
Apropó: A németeknél nem tudom hogy van ez a dolog, de a másodállás tudtommal havi 400euróig adómentes, hogy ez kisebb vállalkozásoknál is így van e, azt nem tudom. De ha átléped akkor már le kell adózni teljesen.
-
Crystalheart
őstag
A vállalkozás legegyszerűbb formája ma (2013 óta) az átalányadózás, azaz KATA, személyenként 50 ezer pénz havonta (főállás mellett 25) évi 6 milla bevételig, az e fölötti részre egységesen 40% adó. Plusz áfa, ha áfa-kört választunk. Ez kivételesen egy előremutató kezdeményezés volt, de sajnos a gazdaság jelentős részét nem érinti. Mi most ebbe az átalányadózásba akarunk belefogni az ékszerekkel...
-
Eastman
addikt
Pl. két gyermek nyugodt, tisztességes és becsületes felnevelését maradandó dolognak tartom. Generációkon át érezteti a hatását. Emellett bármilyen pozitív példamutatás maradandó és meghatározó lehet. Van aki az atomfizikában jó, van aki töléletesen felmos egy műtőt vagy kórtermet. Mindkettő taníthat, jó példát mutathat a munkája által.
(Írtam egyszer, hogy az exbarátnőm úgy mosta fel a pacsálásom után a fürdőszobát, hogy egyetlen egy csepp víz nem maradt a padlón. Fél perc alatt csont száraz lett a kő. Korábban ilyet még nem láttam és megemelem a kalapom a maximalizmusa előtt. Ez csak egy alapvető példa. Akkor ápolónő volt a Kútvölgyiben, most főnővér Németországban. Jó szakember. Bíztos vagyok benne, hogy ma is fontos eleme a rendszernek. Csak most nem a miénknek.)
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Polllen
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #84 üzenetére
Így.
saelin
Külföldön is hitelből vesznek házat, a hitellel olyan nagy baj önmagában még nincs. A probléma inkább az, hogy sajnos itthon a többség nem engedhet meg magának olyan hitelt, amiből egy átlagos lakás/ház kényelmesen kitelik.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Doze
aktív tag
+1
Azért a költségekkel vitatkoznék. Egy EV kiváltása ami a vállalkozás legegyszerűbb formája, tavaly 70k volt havonta úgy hogy nem csináltál még semmit. Főleg ha főállásban csinálod. Ahogy én tapasztalom, nagyon sok fiatal bepróbálkozna vállalkozással, de pont a fenti dolgok eltántorítják. Így vagy illegalitásba vonul, vagy el sem kezdi. De az ziher, hogy legelején jó eséllyel feketén csinálja azt amit, ha bejön csak akkor "fehérednek" ki, vagy már akkor sem, mert zsebében marad egy vagon pénz, megszokta/tudja hogyan kell okosan csinálni.
De hivatalos vállalkozások is jó esetben csak "szürkék", valamit simliskedni kell, mert eladózod a nyereséget és véged van. Ahhoz hogy 100k-t megkeress vállalkozással hivatalosan, szerintem legalább 250-300k-t kell keresni.
Ha már PH!-n vagyunk, akkor legyen pc szerelés/javítás. Én pl. hivatalosan akarom csinálni, de 2000 huffért nem tudom bevállalni, egekig kell emelnem az árat, pl: 4k rezsiórabérre, különben nem éri meg. Ilyenkor jönnek a képbe a Vérjános a pc sarlatán aki géjmer gépet épít 70k-ból, hiába akkor is hozzá fognak menni.
-
Crystalheart
őstag
válasz Mr.Csizmás #84 üzenetére
Csak egy példa volt - azt tapasztalom, hogy akinek valamennyire működik a vállalkozása/rendes fizetése van, az igen ritkán érez empátiát azok iránt, akiknek nem sikerült. Ez emberi tulajdonság, még csak nem is magyar sajátosság, de egy rugalmatlan, sőt hátráltató rendszer erre csak ráerősít.
Különben egyetértek...
-
Mr.Csizmás
titán
index...
zusammen: európa egy lehetőség, amit a csatlakozásunkkal kaptunk meg. élni kell vele. (és nem oligarchia-mutyimódra)
-
Crystalheart
őstag
válasz Mr.Csizmás #81 üzenetére
A hazai mentalitás pedig követi a közhangulatot: ha van az Indexen egy cikk a startup vállalkozások buktatóiról, amibe a kevésbé talpraesett ember belefuthat, akkor a hozzászólások kétharmada azt ecseteli, hogy az ilyen ne kezdjen vállalkozásba, nem való neki. Itthon az az alap, hogy vállalkozni a bürokrácia és a NAV miatt nehéz, és aki ezt nem tudja kezelni, az ne vállalkozzon. Nem (csak) a munkában kell profinak lenni, hanem az adóügyi és hivatali dolgokban, sőt, leginkább abban. És nem árt egy élelmes könyvelőt tartani (akinek a létezését csak a rossz rendszer indokolja), mert a rendszer a kiskapukra van fölépítve(!). Szóval ez az, ami csőd, és ami ennyire kilátástalanná teszi a hazai induló vállalkozások jövőjét. Vannak nyereségesek, és olyanok, akik megcsinálták, igen, de még ők is állandó bizonyítási kényszerben és a hivatalok nyomása alatt teszik a dolgukat. Nem egészséges ez így. Aztán csodálkoznak, amikor a külföldi vállalkozások versenyképesebbnek bizonyulnak, és hogy a hazai ipart gyakran csak az állami megrendelések pörgetik.
A legviccesebb az az, hogy mindezen még akkor is aprópénzből lehetne javítani, ha egy fél százalékkal sem kellene kevesebb adót fizetni utána, és mégis javítaná a közhangulatot és a vállalkozási kedvet.
[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
"Van lakástakarékunk, de
kell 10-11 (!) év, hogy egy lakásra való
összejöjjön."Ne haragudj, de ez albérlet mellett nem borzasztó. 30 év hitel az a durva, de 10 év megtakarítás szerintem vállalható.
Vagy félreértettelek.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Crystalheart #79 üzenetére
a második bekezdésedben szépen körbeírtad a skandináv országokat
-
saelin
veterán
Nálunk is ez a helyzet, csak mi (én, barátnőm és a macskánk) albérletben lakunk 3 nap meló 3 nap pihenő és kb ott keresek ahol te, de egyszerűen nem tudunk előre lépni... Van lakástakarékunk, de kell 10-11 (!) év, hogy egy lakásra való összejöjjön. Ebben benne vannak a bútorok is, mert mi full berendezett albit bérlünk, mindezt viszonylag olcsón (egy barátunk apja a főbérlő).
Komolyan egyszerűbb lenne még otthon lakni... csak egy szoba kevés lenne 2 embernek, egy macskának és a hozzánk tartozó cuccokat sem tudnánk hova tenni. Elhiheted, mi sem így terveztük a különálló életet a szülőktől... nem volt más lehetőségünk.Mondjuk most itt nyavalygok, míg vannak akik sokkal rosszabbul élnek. Csak azért mégis rossz, hogy hitel nélkül nincs jövő... viszont egy hitel tönkreteheti a jelent, ha nem tudod fizetni, túl nagy a részlet stb. *sóhajt*
Jó ez így.[ Szerkesztve ]
"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
Crystalheart
őstag
Ezzel sok mindent nem lehet kezdeni, az árakat a piac szabályozza - ráadásul EU-val vámunió, nincs is ok a nagy különbségekre, hacsak nem a szállítási költség -, központilag csak az áfával és egyéb adókkal lehet befolyásolni, de azok csökkenésével is inkább csak a vállalkozóknak/munkavállalóknak lesz könnyebb (meg a költségvetésnek nehezebb), több marad az embereknél, és nem az árak fognak csökkenni.
Ellenben ha a startupokat nem száz helyen gáncsolnák, a vállalkozásokra nem rónának tök fölösleges adminisztrációs terhet, ha az adóbevallás közérthető lenne és elektronikus, ha a vállalkozót nem ellenségként hanem partnerként kezelnék, ha a hivatalos ügyek olajozottan mennének, stb., az a munkahelyteremtésen és a munkafeltételek javulásán keresztül közvetve azt eredményezné, hogy nőne a vásárlóerő, azaz a keresetek reálértéke.
-
sagit
veterán
Így van.
A német cég ahol dolgoztam európai minőségű munkát várt el amit még is kapott mert a kész alkatrészeket vitte németbe beepiteni.
Európai árakon vásárolunk otthon.
És a bér? Az inkább lassan Balkáni.
Amikor osztrákok kérdeznek az otthoni helyzetről rendszeresen racsodalkoznak hogy nem olcsóbb minden sokkal mint itt.
-
Szép gondolat ilyen oldalról nézni a dolgot, de azért lássuk be, hogy a kivándorlások mértékéhez képest elhanyagolható volt, és lesz is azoknak a száma, akik közül valaki esetleg majd ténylegesen alkot valami maradandót - és itt most nem egy Nobel díjra gondolok, hanem csak annyira, hogy nem egy ugyanolyan, max. középosztálybeli, szürke átlagember marad kint, mint ami lehetne itthon is
-
Mr.Csizmás
titán
nem az árakkal van baj, hanem a kereslettel
(hasra) magyar fizetésből tudsz venni mondjuk 1,68 db XY márkájú hűtőt, míg sagit kollega 2,83 db-ot. (és ebből eredően a kisebb keresetűek - Mo. - a keresetük jóval nagyobb hányadát költik élelmiszerre (alapvető megélhetésre).
-
tiv83us
veterán
Rohanok.
Always Outnumbered, Never Outgunned
-
-
Eastman
addikt
"A bátyám melózott, megunta hamar,
Elment, már nem is tudom svéd-e vagy magyar.
Évente hazajön, önmagától részeg,
Visszahívja mindig, ó a családi fészek.
Asztalra borulva egész este sírt,
Vegyek majd neki Kerepesen sírt."Az iróniát félretéve, komolyan gondolom, hogy a magyarnak az ő tehetségével és innovatív kreativitásával szét kell áradnia a világban és finoman szólva be kell poroznia azt. Itt a Lángoktól Öleltben a tehetségek nem férnek meg szorosan egymás mellett, egymásnak feszülnek a létező és működő "két dudás egy csárdában" elv szerint.
Kint tanít a magyar, ha teret, pénzt és lehetőséget kap. Soroljam a neveket?
Van egy sivatagi alacsony növény, melynek magjai egy gömbszerű, száraznak tűnő tokban várnak a számukra ideális körülményekre. Akár évekig is. Ahogy eső éri a tokot, a benne felgyűlt feszültség hatására egy pici lyukon a növény ágyú-szerűen szétlövelli a magjait. Ennek célja, hogy az újonan fejlődő magoncok olyan távolságban eresszenek gyökeret ahol majd nem zavarják egymást, ezzel elegendő életterük, tápanyagforrásuk legyen.
Mindig ez a kép jut eszembe mikor az elvándorlások jó oldalát próbálom nézni.
Mag, megfelelő táptalaj, elegendő fény, hő és víz.
Tehetség/szorgalom, gazdasági környezet, optimális fizetés analógiái.A bogáncs is megél, a pálmafa és az orchidea is. Csakis ott, ahol számára optimálisak a feltételek.
-
sagit
veterán
válasz Crystalheart #70 üzenetére
Árakkal se lenne rossz valamit kezdeni. A dízel rendszeresen olcsóbb itt. A ruhák ugyan olyan árban vannak. A víz, villany se drágább. Élelmiszerek nagy része is egy árban van (hús és kenyér mondjuk sokkal több itt).
Bútorok egy árban, a műszaki cikkek meg olcsóbbak is.LG C3 65" || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||
-
A cikk, a videó és a hozzászólások nagy részével egyet lehet érteni, viszont miért jó az, hogy minél hamarabb visszamehet az anyuka dolgozni a gyereke mellől? "Nem esek ki a szakmából, támogatnak ebben".. ez csak a szépítése annak, hogy repülsz, ha nem jössz vissza? (nem trollkodás, komolyan érdekel, hogy ugyanaz van-e mint itthon, hogy már fel se vesznek ha 1-2 éven belül gyereket akarsz...)
A másik, "nincs pontosan leírva hogy ezek az adatok hova kerülnek, etc." - nos, de Legalább olyan részletesen és pontosan, mint egy átlag FB, PH, random fórum stb. adatvédelmi szabályzata, amit ránézés nélkül bepipál a júzer. "majd jön a NAV ha regisztrálsz" LOL
-
Crystalheart
őstag
Nem kellene ehhez földhöz vágni a magyar gazdaságot, elég volna egy szimpatikus és racionális hozzáállás. Nem kell, hogy hirtelen nyugati bérek legyenek, elég volna, ha kilátás volna egy optimista jövőképre. Sok apró, vagy annak tetsző tényező befolyásol, amelyeken változtatni nem igazán pénz kérdése, csak a lobbistákat meg a korruptakat kellene félretenni egy kicsit. Ez minden aktuálpolitikai felhang nélkül is szokott működni - máshol.
-
sagit
veterán
Ja, ez van baranyában. 400-500 fő között dulolgoztunk az üzemben. 3-3,5* ös túljelentkezes van a 3 műszakos minimálbéres melóra.
Doze & Pollen: rajta vagyok, 1 bőrönddel és egy laptoppal költöztem ki, először más dolgokat kellett megoldani
Plusz a német... Gyenge alapfokon beszéltem, már a C1 et el-el érem (osztrák ismerősök szerint) Most nyáron indulnak tanfolyamok, kersek is valamit. 24 évesen még nem késő
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
azokat a problémákat, amik miatt egy jobb munkaerő kimegy, nem feltétlenül pénzzel lehet orvosolni.
következésképp pénzt feccölni bele kontraproduktív.oké, kifizetné az állam egy évig a lakhatást. és utána? 6x leadózott fizetésből vegyél lakást úgy, hogy nem tudod, melyik elmeroggyant mond valamit, amitől beszakad az árfolyam? gyere haza, majd két év múlva lecserélik a forintot? RUBELRE? az adóbevallásod el fog férni egy söralátét méretű valamin. ja, csak nem mondták, hogy az dvd legyen...
amíg ebben az országban az az egyetlen valódi karrierlehetőség, ha elveszed a főfocista valamelyik lányát, addig épeszű ember nem jön haza.
azért az szép, hogy beszóltál az adatvédelmi problémák miatt
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
tildy
nagyúr
Teljesen egyetértek veled, igaz én nem is írtam a fizu 2-3*os emelését, ellenben azok támogatásával, akik rászorulnak, változtatni is akarnak.
Amúgy ahogyan a videón is mondtam, nem szándékozunk visszaköltözni, még ha ugyanannyit keresnénk, akkor sem.
Barátaink kinn, férjem testvére kinn, tudunk tervezni és sorolhatnám. Odahaza is tudtunk félretenni , kb évente egy milliót, de még így se szeretnénk.
-
total90
veterán
En, mint kulfoldon (igaz nem GB hanem DE) ha a mostani fizetesem kapnam odahaza, akkor sem mennek vissza. Szerintem sokan vannak igy ezzel es azt hiszem ez sokat elmond.
Maga a program meg nevetseges.
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
Dany007
veterán
" Nem a kinnlevoket kene hazacsabitani, hanem az itthoniakat megtartani."
Eskü, szó szerint nekem is ez jutott eszembe, mikor olvastam a hsz-ét.
Egyértelmű, hogy magát a problémát kell(ene) "kezelni" nem pedig a tüneteket enyhíteni. Márpedig itt a "probléma" a kivándorlás, ami a nagyfőnök szerint nincs is ezért nem a kivándorlókat próbálják meggyőzni a maradásra, hanem a már kint lévőket próbálnák hazahozni.
Egyébként szerintem is semmit nem érő baromság az ötlet. Hiszen aki kiment és nem jött be a számítása az úgyis hazajött vagy hazajön rövid időn belül. Akinek meg bejött, azoknak csak egy töredéke az aki hazajön, de az sem a "pénz" miatt. Az életbe nem tudnak itthon olyan körülményeket teremteni, amiért megérné - anyagi oldalról - hazajönni egy olyan külföldön élő magyarnak, akinek úgymond "bejött" a külföldi élet.
Abban viszont egyetértek a kutyussal, hogy túl nagy falat lenne eleve itthon tartani az embereket. Azt senki nem gondolhatja komolyan hogy belátható időn belül itthon is 3-4x-esére emelkednek a fizetések, hogy varázsütésre javul az egészségügy, az oktatás meg még sorolhatnám...
Ez egyszerűen képtelenség még ha a világ "legjobb" kormánya vezetné is az országot. -
Nordic
Közösségépítő
Mondjuk ezek után én befogom a számat. Vidéken melózom folyamatos 12-ben(3nap meló 3 pihi), így átlagban megvan 150k nettó. A szomorú az, hogy még ebből se tudok előre tervezni, mert hó végére, mindent kifizetve sem marad több 15-20k-nál, pedig csak egy kocsi hitelem van(25k/hó). Szerencsémre ez év októberében lejár a hitel, de nem érzem hogy 40k/hó-val sokkal előrébb leszek, ha mondjuk saját lakást akarok. Ja, de...tudom majd belőle fizetni 30 évig a saját lakásom hitelét (persze soha többet nem fogok felvenni hitelt, inkább nézzenek le, hogy még mindig otthon lakom)
-
Doze
aktív tag
Én CNC-tem egy ideig. Elsőként gépkezelő voltam, utána gépbeállító, utána szerszámos (köszörülni/javítani/karbatartani), 540-640-850 ft+műszakpótlék... Ez egy lepukkant gyár volt, élhajlító/lyukasztás/kivágás/lemezmegmunkálási terület. Lett volna egy lehetőségem a finneknél. De befejeztem a Műszaki sulit inkább.
Nem ezt mondom a finneknél nem jártam volna jobban, viszont így nagyobb távlatok nyílnak meg az ember előtt, főleg heti 5 nap és max 40 órában, a saját ágyamban, nagyrészt légkondis helyiségben. Csak ajánlani tudom, ha teheted csináld meg, ugyanis hosszútávon többre mész vele, legyen az belföld/külföld.
-
Polllen
nagyúr
Azon a környéken is csak bizonyos szakmákkal lehet annyit keresni, hogy meglegyen amit alul írtál.
Ha nem lenne jó sorom, én sem szívesen maradnék, mert nem sokkal messzebb ugyanazért a munkáért (vagy kevesebbért) jobb életszínvonal vár.PCSX
A nyelv a legegyszerűbb része, ahhoz csak szorgalom kell.
[ Szerkesztve ]
-
sagit
veterán
Ja havi 26-27 nap melóval három műszakban csupa móka is kacagás volt
Akik nem jöttek túlórázni kaptak 90-et.
Egy nap le kellett ellenőriznem ~3200 DB szervó alkatrészt.Kis zsákfaluban nőttem fel, ~500 fő. Sok ismerős, nem volt könnyű. 2 mama, 2 papa, apu,öcsém,96 éves dédimama és a kutyám maradtak hátra. Aki nekem azt meri mondani hogy ez könnyű az kipróbálhatja. Viszont mind támogattak, látták hogy esélyem sincs külön életet máshogy kezdeni.
Esetleg Pesten/Győr-Sopron környékén stb, de úgy voltam vele ha már költözök 300/500 km-re akkor 750 se sok.
[ Szerkesztve ]
-
PCSX
csendes tag
aki ismeri a gazdaságot az tudja, hogy attól egyik ország sem fejlődik ha alacsonyan tartják a fizetéseket, a gazdaságot nem oligarchák vagyona, hanem az átlag emberek vásárlása tudja csak feljebb húzni, ez pedig kizárólag akkor valósul meg, ha az emberek annyit keresnek hogy tudnak vásárolgatni, és nem csak a megélhetéshez szükséges minimális dolgokat, nyugat európában is az vitte fel sok országban a gazdaságot hogy ott a szakszervezetek kétszer, háromszor annyi fizetést tudtak kiharcolni maguknak mint amennyit a féreg kormányok vagy amennyit a féreg nagy cégek fizetni akartak, és persze a legtöbb nagy cég nem ment el, amelyik meg elment az rendkívül jót tett a kiskereskedőknek ami miatt megint csak erősebb lett a gazdaság
-
PCSX
csendes tag
hát igen egy webfejlesztő sosem fog hazajönni ha kint talált stabil munkát
[ Szerkesztve ]
-
sagit
veterán
"Egyébként nem mondta senki hogy minimálárt dolgozzon akárki."
"Mondom, ha kevés a minimálbér, és sokkal több is lehetne, akkor nem kell elmenni minimálért dolgozni. Senki sem sem kényszerít rá, ha meg nem megy oda dolgozni senki, akkor kénytelenek emelni."
(#49) KaiotEch:
Engem ezzel a sz@rr@l tuti nem csábítanak haza
Nem kell hogy fizessék a lakbérem, nem kell hogy fizessék a hazautam, nem kell meló, nem kell bérlet/benzinpénzAkkor mennék haza ha:
Párommal keresnénk annyit egy normál 40 órás állással ketten hogy:
-legyen elég a lakbérre
-a számlákra
-jó minőségű élelmiszerre
-1 tank benzinre, kocsi fenntartásra,biztosításra
-és minden kifizetése után maradjon a zsebben kb 150-200kEz nem mostanában lesz szerintem
Pályakezdőként 2013 novemberében kezdtem egy német tulajdonban lévő autóalkatrész gyárban Baranyába. Elektrotechnikusként végeztem szakközépben, mérnök informatikát hallgattam, nincs kész a diploma, lenne még fél év. 3 műszakban dolgoztam teljesítménybérre, 3 hetente volt 2 napos a hétvége, 3 hetente csak vasárnap volt szabad túlóra miatt, és az utolsó héten a 3-ból szombat és vasárnap is mentem. 8 hónapot húztam le és kerestem nettó 125k-t.
Apámmal laktam, kifizettem neki a rezsi felét ~40k, kocsibiztosításom, tankolás 20k
Nem vettem kaját, nem vettem magamnak még cuccokat. Ezt meguntam. Barátnőm leérettségizett, és léptünk Ausztriába.Ez a 11. hónapom, ez idő alatt vettünk egy kocsit, 2 szobás lakást full új cuccokkal berendeztük, raktunk félre. Ő már tanul itt, jogsi is készül neki. Én meg elvagyok a minimálbéres 9,1 euró bruttós órabéremmel...
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Nézd végig a linkeket, ott a jogszabály. Amúgy a külföldről hazakoltozo is csak akkor kap támogatást lakhatatasra, ha állandó lakcíme 100 km -nél messzebb van.
-
Doze
aktív tag
Mindig van "valaki" no lám...
Szerintem lenne karriered mint politikus.
Mondom, ha kevés a minimálbér, és sokkal több is lehetne, akkor nem kell elmenni minimálért dolgozni. Senki sem sem kényszerít rá, ha meg nem megy oda dolgozni senki, akkor kénytelenek emelni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
titán
-
PCSX
csendes tag
-
Doze
aktív tag
Ahha, akkor egy tollvonás és repül a gazdaság?
Minimálbérezni amúgy sem nagyon érdemes, nem lesz 3x termelékenyebb gazdaság. 1-2 multi kifizetné, a többi kivonulna, a vállalkozók meg eddig 3 alkalmazott helyett 1-et tartanának meg, a többi meg repülne. +1 milla állástalan, adókiesés, ráadásul belső fogyasztás csökkenése, mindenek tetejébe a szociális rendszer végletekig való terhelése.
1 év és államcsőd.
A bérek összefüggésben vannak a gazdasági teljesítménnyel.
Egyébként nem mondta senki hogy minimálárt dolgozzon akárki.
-
sg22
senior tag
amugy ha ugy nezed ez egy "befektetes" az allamnak, kepzett, tobb nyelvet beszelo hazajon, tamogatjak a lakassal, de azt amit kifizetnek neki nagyon hamar visszafizeti ado formajaban
what should I do about this?!
-
félisten
Csendben megjegyzem, hogy a munkáltatónak ~2x annyi pénzben van a dolgozó, mint amennyit megkap.
Igen, ha te hazaviszel ~100eFt-ot, akkor annak aki adja a fizetésedet ~200eFt-ot kell kifizetni összesen.
Amiből aztán te vásárolhatsz 27%-os áfával, azaz összesen nem kapsz 80eFt értéket a boltban..."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Rive
veterán
... vajon haza fognak jönni?
Hát, lúzerország lúzerprogramja lúzereket hazacsábítani.
Anno láttam egy embert, úgy hívta a kutyáját, hogy 'gyereidetakarodj'.
Nem volt se túl okos, se túl eredeti.
A kutya mindenesetre ment.
Aki innen kiment, az ennél valszeg valamivel okosabb./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
PCSX
csendes tag
ameddig nem emelik minimum a kétszeresére a minimálbért a nagy cégeknél addig értelmetlen haza jönni és abban is 100%-osan biztos vagyok, hogy 2-3 szoros minimálbér növelés nélkül ez az ország örökké csak stagnálni fog a legjobb a helyzetben is
[ Szerkesztve ]
-
titán
Jo akkor ugyan az.....
Istenem.....
Ha azt a penzt szetosztod a novereid kozott, mennyi jut nekik? Gondolod attol itthon marad?
Nem allitottam be semilyennek a nyilatkozatod. Ha elolvastad volna amit irtam, abban az volt, hogy szerintem ez egy jo dolog. Mindenkivel ellentetben en ezt jo dolognak tartom. Ti fikaztatok ezt az egeszet ha nem tevedek. Szoval aki itt negativ az te vagy es a tobbiek. Azt a sok ertelmisegit szerintem nem lehet magyarorszagon rendesen megfizetni. Legalabbis en ezt gondolom. Ti azt allitjatok, hogy meg kellene fizetni oket. De kerdes, hogy mibol?
[ Szerkesztve ]
-
Doze
aktív tag
A baj megint nem azzal van hogy az állam kitalál ilyen programokat... csak a baj az hogy pl valakit hazahoznak az állam pénzén a többiek hőbörögnek (jogosan), mert nekik miért nem jár? Ebben a gondolatmenetben nincs is hiba. Mert jár az ápolóknak, jár 70e dolgozó sori melósnak, ezen az alapon mindenkinek "jár".
Csak azt kéne végre valahára felfogni nem csak a politikusaknak, hanem a köz emberének is, hogy ingyen pénz soha nem volt, és nem is lesz. Tipikus szockós rendszer maradéka ez, és ameddig az állam egyoldalúan , blikkre segít embereken, addig a többiek is verik az asztalt. (Én adóm, én pénzem, nekem is adj akkor)
A kormány akkor lesz sikeres, ha két kézzel lapátolja ki az államkasszából a pénzt... és mindenki közt egyenlően elosztja.---> kódolt gazdasági összeomlás--->még több adó--->még nagyobb kényszer a pénzosztásra (jár mert sokat vonnak), de említhetném ezt is: Ha nem lenne korrupció, megoldódna minden bajunk? Nem, ha minden fillér a helyére kerülne, akkor is versenyképtelen gazdaságunk lenne. Max mindenkinek több "JÁR".
Tehát összefoglalva, nem a "gyere haza" programot kéne finanszírozni. Sőt nem is az ápolóknak adni, hanem arra, hogy a probléma gyökerét megszüntessék. Olyan gazdasági feltételeket teremteni, más szóval: olyan keretrendszert, ami táptalajt ad egy erős gazdaságnak.
Jelenleg a 70' évek politikáját folytatjuk sok Nemzetizéssel, államosítással. A kudarc garantált.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Harmadreszt minden regisztralt allaskereso magyar ember megkaphatja ezeket
Tényleg? Akkor miért van ennyi munkanélküli Mo-n? Hol lehet sorban állni, hogy 1 évig fizessék a lakbéremet? A tehén ne dögöljön meg, én személy szerint az utóbbi időbe többre értékelem az állatokat, mint az emberek 90%-át.
-
félisten
Lol, repjegy?
Stabil gazdasági helyzet? Nem beleugatni mindenbe?
Kiszámítható jövő? Csökkenő adók és közterhek?"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
creation
senior tag
Szerintem kb mindenki tudja, hogy mi a helyzet idehaza.
Aki kiment pontosan tudja, hogy miért ment ki és azzal mit vállalt és milyen jövőt vár el ettől. Aki hazajött, az okkal tette. Vagy nem jött be neki (tisztelet a kivételnek de nagyon sokan azt hiszik kint nem kell dolgozni a pénzért, aki idehaza tróger volt, az kint is az marad és azt ott se díjazzák), vagy honvágya támadt, vagy eleve az volt a terve.
Kicsiny kormányunk eme lépése a tűzoltásra sem lesz alkalmas. Ha majd a programra hazajön 2 ember, az lesz mutogatva és beállítva nemzeti hősnek! Ezzel lepörög az egész és be lesz bizonyítva a népnek, hogy ejj mennyit is tett V. 1ktor miértünk...
Majdnem kár is ezen rágódnunk. Aki itthon marad annak se lesz nagyon jobb, aki kiment, annak is dolgoznia kell...
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
RexMaximus
senior tag
Ez a program inkabb egy befektetes. Sok allas van amire nem talalnak megfelelo munkatarsat. Nezzuk csak az IT szektort. A celcsoport akiket mozgathat is nyilvan a keresett szakemberek akikre itthon is jo jovedelem var - egyben bevetelt generalnanak adok formajaban.
Persze ahogy a videoban is emlitik, az irigyelt orszagokban magasabbak a koltsegek. De meg igy is jobb lehet ott maradni. Szerintem atuto eredmenye nem lesz a projektnek...
-
tildy
nagyúr
AMit en irtam az ugyanez a nagysagrend: 100 millio, csak masoknak elosztva.
De amugyis , mire jojjek haza, junior pozira, Debrecenbe ? a 2 db meghirdetett IT allasra (mikor par napjaneztem, meg csak annyi volt)?
PErsze hogy mennyit fizetnenek mar nincs kinn....
De latom sikerult a -szerintem alapvetoen pozitiv hangvetelu , egyaltan neem hazakopkodos - nyilatkozatomat megint olyannak beallitani, minth amegint vagdalkoznek.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
-
tildy
nagyúr
Oke, akkor is lehetne valami palyazat, vagy barmi.
Vagy alapitvany. Anno nekem az elso evemet a fosulin pl a Soros alapitvany tamogatta, palyaztam, kaptam. Szegeny csaladbol szarmazom, videken eltem, biztos ott sem kapott mindenki."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
titán
Ertem amit mondasz, ott santit a dolog, hogy az otlet, tartsuk meg az itthon levoket, kb 1000-10000-szer nagyobb volumenu dolog mint ez. Gyakorlatilag nem is lehet a kettot egy lapon emliteni. Ez egy kis plusz segitseg, ha valaki hazajonne. Amit ti irtok, az meg valoszinu lefektetne egy perc alatt a magyar allamot.
-
tildy
nagyúr
Namost 50 hazajövő fiatalt támogatnának 2 millióval fejenként.
ad1 . Ha csak 1 éven át 10 ápolónak emelnék nettó 20 ezerrel a fizetését , az is hasonló nagyságrend lenne. Abból a pénzből ami addig csak egy embernek jutott, így 10 nek jutna. Nem sok, de sokat jelentene.
100 milliós támogatási keretből 50 ember helyett 500-t lehetne támogatni.ad2. Aki elment, sokszor az esze ágában sincs visszajönni/menni. Felesleges, Főleg ilyen kamuszövegekkel, mnt ami kinn van.
ad3. Látszatintézkedés. Miéert csak londoniak? Miért csak 40 éves korig? És még lehetne sorolni.
ad 4: a 4 támogatásból 3 Magyarországon élő magyaroknak is elérhető de az egész úgy van eladva, mintha nem így lenne. Gáz.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Szerintem azt kellene marasztalni, aki még nem ment el, megállítva a kivándorlási hullámot. Utána lehet arról beszélni, hogy csaljuk haza a kintieket. Nekem így tűnne logikusnak.
Persze ha a programba csak olyan munkák kerülnek, mint a bejegyzésben, akkor eszük ágában sincs mindenkit marasztalni/hazahozni.
-
titán
Azt mi alapjan feltetelezzuk, hogy van arra penz, hogy az ertelmisegiek fizeteset 2-3 szorosara emeljuk? Vagy arra a szintre, amitol ittmarad? Egyaltalan mennyi az a szint, fizetes? A rendor jaror miert 100-150-et kap? Egy mozdonyvezeto tobbet keres, mint egy utcai jaror, aki a ciganyokkal vitatkozik fele muszakjaban. Dobalozunk itt az otletekkel, azt a legkonnyebb. Hatterinformacio az meg nulla.
Doze Bocs nekem nem ellensegem egyik csoport sem. Nekik jar ami jar. Nem ok tehetnek rola, hogy ez a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Doze
aktív tag
erre ezt írtam:
De normál ember azt is átlátja/megéri, hogy egyik napról a másikra nincs kiút ebből az állapotból, de ami leginkább "fáj" hogy a leghalványabb fény sincs az alagút végén, teljes kilátástalanság. Ráadásul még koncepció/irányvonal sincs.
Igen igazad van, Svéd szociális ellátást tartunk fel, magyar gazdasággal. Ez egy megoldandó probléma. A legnagyobb baj az, hogy neked is a legnagyobb ellenségeid a nyugdíjasok, meg a rokkantak. Mert most per pill ők a "démonok"... további jó MTVA időjárás nézést.
-
Én még mindig ezen a logón sírok. Nekem egyből a gonosz boszorkány kunyhója jutott eszembe az égő kemencével, ahogy várja a fiatalokat...
.
-
tildy
nagyúr
Akkor nezd meg a videot, es amit mondok benne: Nem a kinnlevoket kene hazacsabitani, hanem az itthoniakat megtartani. Szegyen, hogy ertelmisegiek, pl diplomas apolok, vagy tanarok olyan kereseteket kapnak, amilyet.
Aki egyszer kiment.... Ilyen nem fogja hazacsabitani, foleg, hogy az intezkedesek fele "kamu" ez eddig is elerheto volt.Arrol nem is beszelve, hogy kikuldik a csokosok erasmussal kulfoldre, visszacsorog majd a zsebukbe.
KaiotEch: egyreszt nem csurhe, masreszt nem kene hozni ezt a fajta dogoljon meg a szomszed tehene is mentalitast. Harmadreszt minden regisztralt allaskereso magyar ember megkaphatja ezeket(talan a repjegyet kiveve) . Akar kulfoldon volt elotte, akar nem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Mit kapnak a Gyere haza fiatal program résztvevői:
•munkahelyet
•az állam fizeti a repülőjegyet
•egy évi lakbért
•a munkába járás költségeit.Az én adómból. Úgy örülök neki.... Én miért nem kapok mert itt maradtam? Hát akkor maradjon a csürhe csak ott kint. Sőt egyből küldjük őket Afganisztánba!
-
titán
Nekem akkor ne legyen 36 evesen? Konnyu ilyeneket mondani. Az a baj, hogy a regi rendszereknek isszuk a levet. Az orszag nagy resze oregsegi es rokkantnyugdijas. Horrorisztikus penzeket emeszt fel ezen emberek javazasa. Szerintem amig nem latunk bele semmilyen szinten az orszag penzugyeibe, addig kar is otletelni, hogy mit lehetne es mit nem.
[ Szerkesztve ]
-
Doze
aktív tag
Semmiben, minden maga a tökélyMondjuk a 25 alattiaknak vagy akár 30 alattiaknak lehetnének adókedvezmények. Ugyanis 1-2 zsíros állást eltekintve nem tudsz jövőt építeni. Szinte kódolva van az, ha szegényebb családból jössz, akkor az is maradsz. Persze sikersztorik mindenhol vannak, de had ne mondjam, mi az igazi valóság.
Másrészt a nyugati lét egy gyűjtőfogalom. Nem minden a pénztől szól.
Harmadrészt, a hülyeségekre mindig van pénz: [link] vicc, és ez még csak a jéghegy csúcsa.
De normál ember azt is átlátja/megéri, hogy egyik napról a másikra nincs kiút ebből az állapotból, de ami leginkább "fáj" hogy a leghalványabb fény sincs az alagút végén, teljes kilátástalanság. Ráadásul még koncepció/irányvonal sincs.
A pénz elszórása az megy, de veszettül, nem-nem, nem csak a lopásra értem.
-
Mr.Csizmás
titán
"az új köztévé szórakoztató - külföldről nézve mindenképp"
épp egy órája olvastam.
-
titán
válasz Atomantiii #12 üzenetére
Miben kellene, hogy tamogasson?
-
Atomantiii
addikt
Látszatintézkedésnek jó, hogy már megint ne arról beszéljenek a népek, hogy akkor hova is tűntek a milliárdok, mikor lesz nyilvános akasztás stb.
Persze tudom sosem, pedig az kellene már. De ennyi erővel engem miért nem támogat a kormány, hisz én még próbálok itthon megélni, aki elment az már úgy sem jön vissza, vagy csak kevesen.
Igen tudom fletó is mondta már, hogy akinek nem tetszik el lehet menni, de mindenki nem mehet el.
-
titán
Szerintem ez egy jo dolog, hogy probalnak barmilyen szinten is tenni azert, hogy aki kiment, az visszajojjon.
-
Doze
aktív tag
Kétféle megközelítése létezik:
Jó:
-Pusztán statisztikai felmérés, milyen megoszlásban és milyen munkakörökben vannak kint. Ezt elemezve, itthon úgy kalkulálnak hogy ezekkel a "szektorokkal" kell kezdeni valamit a jövőben.
Rossz:
-ha megadod az adataid, a NAV még körmöd alatti piszkot is megnézni, és ha 20ft "indokolatlan" pénzt vettél fel itthonról, akkor megkárosítottad az államot: 3 milla bírság. Fizess kutya, úgy is tele van pénzel! felkiáltással.
- ha megadod az adataid, a jövőben számíthatsz arra hogy nem kapsz itthon állami kötődésű cégnél munkát, mert te kint voltál: Hazaáruló!
-ha nem adtad meg az adataidat, akkor jövőben számítasz arra hogy nem kapsz itthon állami kötődésű cégnél munkát, mert nem is akartál hazajönni: Hazaáruló!
-
kmisi99
addikt
Én még ha azt a pénz megkapnám mint külföldön akkor is a leggyorsabb úton mennék kifelé, nagyon sok dolgonak kéne másnak lenni, hogy egyáltalán 1 percre is megfontoljam a maradást.
-
tildy
nagyúr
Pontosan. Amúgy az adatvédelmi része is érdekes, miért kötelezően kitöltendő adat a lakcím, a születési hely és név?
-
Doze
aktív tag
Szerintem ez megint csak hype. Pont olyan mint bármelyik gumicsont a múltban. Példának okáért: netadó, drogteszt, halálbüntetés ect. Egy kirakat intézkedés, ami arra jó, hogy elmondhassuk: Csináltunk valamit, egyébként teljes képtelenség. De beszélnek róla a "kisemberek", a lényegi kérdések pedig mellőzve vannak.
Hosszútávon jelentős eredményeket azzal lehet(ne) elérni, ha emelkedő pályára állítják a gazdaságot, mert van egy lélektani határ ami fölött nem fog kimenni a fiatal, aki meg világot akar látni az akkor sem fog semmivel sem törődni, és elhúz.
Másrészt, finoman szólva is arra megy a játék, hogy a "nyugatot" kicsit feketítse. Nincs kolbászból a kerítés, de vicces az amit egyik "hazatérő fiatal" mond Ausztriáról. A habzóknak megint ott van: "Megadtuk a lehetőséget, de ti a nyugat csicskásai vagytok", esetleg "Félmillás havi állások vannak itthon, nem jöttél haza, nemzetellenes vagy" sorolhatnám napestig.
A lényeg az, hogy megint egy semmire nem való intézkedés, de jó táptalajt biztosít a széthúzásra, indoknak bármikor jó lesz bármire.
-
creation
senior tag
Érdekes
És aki idősebb az meg azért már csak rohadjon meg odakint?!
Jó vicc. Azért legalább még mindig humoros a Magyar kormány
Ilyenkor mindig elgondolkodok azon, hogy akik ezt ilyen jól kitalálják, vajh belegondolnak, hogy mit csinálnak?! Megértették az alap problémát? És komolyan elhiszik, hogy egy kis kampánytól hazajön az aki kiment?
Ahogy feltették előttem szólók is a kérdést... Miért nem az itthon levőket a "még tűr"őket támogatja kicsiny kormányunk? Miért nem velünk foglalkozik?! Miért költünk még pénzt arra amit már elvesztettünk? Miért nem próbáljuk meg itthon tartani azt akink még van?! Amíg még van!
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
-
kraftxld
félisten
Majd lesz pár idézet hasonló témában a kivándorlási idézetek blogomban, ugyanez volt a helyzet pont 100 éve az Amerikába kivándorolt magyarokkal, de ott elsősorban az egyházon keresztül próbálták visszavándorlásra buzdítani a népet. El lehet képzelni milyen sikerrel
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
alkatraz3000
senior tag
-
Megvagyok arról győződve hogy amit itt felkínálnak mosolyogva fogják elvetni,visszautasítani, és maradnak kint továbbra is. Esetleg száz emberből 3 fogja meggondolni magát és ezzel élni.
[ Szerkesztve ]
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- PlayStation 5
- Logitech Z906
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest