- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
maross
nagyúr
-
donjohnson
addikt
-
flash-
veterán
sziasztok
egy kérdés
100w ot használok egy óráig az mennyibe kerül a démásznál? -
kujbusferenc
csendes tag
Engem nem hoz annyira lázba a fogyasztás nyomon követése.... Amit nem használok, kikapcsolom, mást nem tudok tenni, de azért gratulálok a precizitásodhoz!

-
nyunyu
félisten
-
Jarod1
veterán
-
benceyce
tag
A vasaló, a gofri sütő, a tűzhely sütője, a mikró és a klíma lemaradt.

Pedig azok is esznek ám.
Érdekelt volna még a telefonok bedugva maradt töltője is, egy digit képkeret, a szolgáltatói kábelmodem és a mosógép is. -
rainmen
aktív tag
-
hcl
titán
-
lapa
veterán
annyira nem ezerféle az az ismeretlen. ha megnézed az omsz statisztikákat (van olyan állat, aki megcsinálta), akkor látható, hogy az elmúlt pár évben nem voltak kiemelkedően hideg vagy meleg évszakok. én is azt hittem, hogy hű ez a tél de cudar volt, erre kiderült, hogy tökugyanaz mind.
persze más oldalról igazad van, mert nekem meg olyanok voltak közben, mint felújítás, mikor rengeteget volt nyitva a lakás. aztán más tipikus dolog a munkába járás vs otthon maradás, ilyenkor napközben is fűt a kazán. mióta loggolom a hőmérsékletet tudom, hogy 21 fokról a relatíve jól szigetelt lakás reggelig csak 18 fok köré hűl, azaz nem kapcsol be éjjel egyszer sem. ha az ember nincs otthon napközben, akkor ugyanez a történet. nyilván ehhez kell egy párezer forintos digi termosztát, egy szezonos megtérüléssel.
-
Jarod1
veterán
-
Bibby
addikt
-
rainmen
aktív tag
-
Jarod1
veterán
Ablak csere után a gázfogyasztás alakulása( 2010 juniusban volt a csere)
2009 ---60,2 m3
2010 --47,1 m3
-
hcl
titán
-
Lompos48
nagyúr
-
rainmen
aktív tag
-
Lompos48
nagyúr
-
Bibby
addikt
Én is mondtam, ki lehet váltani, naponta boltba járással. Mert fagyasztót aztán házilag biztos nem fogsz csinálni.
És itt most nem a spórolásról van szó? Az ugyanis sokkal kevesebb energiába kerül ha egyszerre nagyobb adagot főzöl meg amit aztán tárolhatsz, mint ha minden nap kénytelen vagy tűzhely mellé állni (Azt meg nehogy az előnyök közé soroljuk hogy így kevesebbet főzünk.
Mert a jó minőségű kolbásznál is kevesebb mellékterméket tartalmaz az a hús amit magad készítesz el.). És akkor nem mehetünk el az időfaktor mellett sem, nem csak az anyagi dolgoknak van értéke.
Vagy az hogy szezonálisan kell gondolkodni... többet vesztesz a vámon mint amit nyersz a réven.
Lássuk be manapság nem falun lakik a legtöbb ember, így aztán a házi tojás, házi hús, házi tejtermékek is kiestek a lakosság nagy részének. -
lapa
veterán
nincs benne páralecsapódás, teljesen száraz. a lakás hideg sarkában több a nedvesség, mint az egész csőben összesen. ja, nyáron sincs páralecsapódás, se fekete halál. a nagy légkondi-csöveket se takarítja senki hetente, egy klíma ilyen szempontból ezerszer veszélyesebb (ott ugyanis eléri a levegő a kicsapódási pontot).
-
Razor1
aktív tag
hirtelen fogyasztás-növekedés mitől lehet? másfél hónapja lakunk itt, első hetekben kb napi 5 kW jött ki, erre most megnézem az órát, és az elmúlt 2 hétben 17 kW-ra jön ki egy nap, azt hittem rosszul látok
ugyanazok a fogyasztók mennek, egyedül a régi crt tv lett lecserélve egy 82-es led-re, de ha annak a 150W-os elméleti maximumával számolok, akkor sem gömbölyű a téma. lehet, hogy rossz a hűtő, és ennyivel többet fogyaszt? -
Kantorpe
tag
A szenyvizcsovel en vigyaznek, a paralecsapodas, es a fekete penesz + spora nagyon veszelyes kombo. Lehet csinalni, csak sokkal nagyobb korultekintes kell a dologhoz, es surubb pucolas.
Mindenesetre az arkulonbozet l*fasz az esetlegesen okozott egeszsegugyi hatrany szempontjabol. -
Duree
veterán
Na ez remek,köszönjük ezt a mélyreszántó írást,azt hiszen én is nekiállok mérni és számolni.Lehet megéri
-
lapa
veterán
nyilván ez csak kertes háznál opció, de nekem teljesen jól bevált a műanyag cső föld alá fektetése. most nagyjából 14m a teljes hossz, +/- 1,5m mélyen, 150 milis "környezetbarát" pvc csatornacső. de lehet kapni (valahol) dupla ekkora hővezetésű direkt talajszondás pe csövet.
folyamatos, de lassú légcserénél 5 fok alá nem ment a hőmérséklet -10-ben sem. nagyjából ugyanez várható nyáron is, 5 fokot kéne moderáljon delta T függvényében. ha folyamatosan van szellőztetve ezen keresztül éjszaka, akkor pár fokot segít. persze jó szigetelés mindenképp kell, csakúgy mint télen.
és nem nőnek benne állatkák meg ilyesmik, ahogy azt sokan jósolták.
-
BiP
nagyúr
(#87) Kalandor fogalmazta meg jól, minden csak szocializáció kérdése.
Én pl. el nem tudok képzelni egy lakást hűtő nélkül, a légkondi viszont nálam luxustermék.De hát baromira függ a ház/lakás adottságaitól. Pesten panelban gyakorlatilag létkérdés a légkondi, de ott pl. egy spájz sem hiszem, hogy nagyon hűvös lenne. Közben meg vannak olyan házak, lakások, ahol tényleg jó a spájz, gyakorlatilag ki lehet vele váltani a hűtőt.
Nálunk pl. télen ki is lehet kapcsolni a hűtőt, van annyira hideg a konyhában/kamrában, nyáron viszont muszáj, és néha egy légkondinak is örülnék.Mosógép: ha valaki egy kicsit is ad magára, gyakorlatilag kötelező kellék. Szintén elképzelhetetlen számomra a lakás enélkül. Egy felnőtt, önálló ember meg ne az anyjával mososson már ...
-
Kantorpe
tag
Evben 12 honabol 6-7 honapig abszolut nincs szukseg hutore, akkor inkabb a meleg bentartasan gondolkodsz.
Masreszt spajzolas mire jo ?Nincs haboru, meg hiany, ha akarsz minden nap elmehetsz es vehetsz "frisset", hutson a multi.
En egy valasztast csinaltam huto vs. klima , elektromos fogyasztasban ugyan az, de inkabb jarok naponta vasarolni, mint egy ejszakat is aludjak 32 fokban.
Mosogepet aki kivaltja, az
a, anyueknal lakik es fogalma nincs
b, eleteben nem probalt meg kezzel mosni
c, volna aki megcsinalja nekic eseten nemhiszem, hogy szamitana az a par forint...
-
Jarod1
veterán
-
kpal
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
Egyetlen furcsasággal találkoztam ami a kávéfőzőnél és a hajszárítónál jött elő,
kikapcsolt állapotban is 0.5W fogyasztása volt.Nem tudom milyen kávéfőzőről van szó. Legtöbbje nincs elektronikával megpakolva. Ha olyan, ami melegen tartja a kávét, az más. De kikapcsolva csak valami parazita áramcsordogálás okozhat fogyasztást.
Hatványozva igaz ez a hajszárítóra. Arra nagyon odafigyelnék, mert sokszor fürdőben használják. Ha kikapcsolva fogyaszt, akkor a következő fázis az lesz, hogy vagy rázni fog, vagy egyszerűen elfüstöl.
Fogyasztó nélkül nem mutat valamit a műszer?

-
rainmen
aktív tag
-
lapa
veterán
mondjuk a majonéz pont nem igényel hűtést, de amúgy minden szavad igaz.
saját példa: megvesszük a dobozos tejet, megy a hűtőbe. utána kávéhoz kivesszük, megy a kávé a mikróba. ezek elég karcos dolgok azért, nem is veszi észre az ember a napi rutinban. mondjuk a kv-t csak gazdasszony melegítette, de átálltunk a tej nem-hűtésre.
sajnos azóta én kevesebb kvt iszom (próblok lejönni róla), így meg nem fogy el időben a tej, ha odakint van. de mivel a tejet nem rakjuk már vásárláskor a hűtőbe, legalább a frissen bontott tejből akkor elfogyó mennyiséget nem hűtjük + melegítjük hidegebbről.
-
vince
őstag
-
hcl
titán
-
lapa
veterán
pedig én is épp azon gondolkozom, hogy ások egy kis vermet a lakásba. 1-2m mélyen szépen 10 fok van, ha az ember rendesen lefedi meg szellőzteti okosba, akkor tökéletes. nyilván gazdasszony egyből a pohár után nyúlt, mikor előadtam neki a brilliántos tervet, de majd szoktatom hozzá.
-
Bibby
addikt
-
EkSYS
senior tag
háát,hogy ezt valaki éveken keresztül vezesse, figyelje a vill.szla-t.
Komoly!
respect !

-
rainmen
aktív tag
PIV, 2,8 GHz, Asus P4V8-XX, 1Gb memória, a vidikari eszik inkább, Sapphire Radeon, aktív hűtés. Két SATA II vinyó. Nem valami márkás a táp, de amikor ráraktam még egy fénycsövet, az már kicsit sok lett.

Vettünk a LIDL-ben egy LED-es GU10-t, 1500 körül volt, de nagyon egy pontba koncentrálja a fényt, "szúró" jelleget kölcsönöz neki. Úgyhogy száműztük a sarokba. Most vettünk egy 48 LED-eset, 2500 Ft, ami "elvileg" a 35 W-nak felel meg, 3,5 W a fogyasztása. 120°-ban szórja a fényt, jó a fényereje -talán 230 lumen-, teljesen megfelel.
Most fogok rendelni netről 11 W-os kompaktot, 1500 körül van darabja, szállítása 1500, és teszt lesz. Ha beválik, még egy csomag lesz, a két "fő" fogyasztású szobában csere. -
lapa
veterán
-
vince
őstag
Vettem a múltkor a Lidlben egy 3W-os 15 smd ledes E14 "izzót" (ilyet) a hálószobai olvasólámpánk egyik felébe tesztelési célzattal. A fényerején kellemesen meglepődtem. A referencia 4 db GU10-es, de hagyományos leddel szerelt szpot volt, amit egyszer a nappali mennyezeti lámpájába tettem szintén próbaképpen (ezt kölcsönbe kaptam) de még hangulatvilágításnak is siralmas volt.
Ami zavaró az ledes égőmmel kapcsolatban az az erősen inhomogén fény. Az alapvetően sárgás fényben fehéres pontokat világítanak a ledek. Először azt hittem, hogy káprázik a szemem, de rájöttem, hogy az égő ilyen. Készítettem egy fotót róla, a falon jól látszanak a csíkok:
Pedig van a ledek előtt fényegyenletesítő üveglap:

-
hcl
titán
Hát, a ledes nem spot izzók még elégg zsákbamacskák, főleg a megfizethető kategóriában... Ami nekem van LED spotizzóm, az is 1400Ft, ennyi azért elég rablás egy 2W-os cuccért... Amit a melóhelyemen gyártat a Philips, Living Colors lámpa, az is 60 ezer, a GU10 15W-os cuccuk meg 15 ezer... Nem csoda, ha nem terjed... (Pedig ezek nagyon jó cuccok, csak nem ennyiért.)
Bár elvileg most lesz a Tacskóban 100Ft alatt GU10-es LED lámpa, szóval ki tudom cserélni a másik energiatakarékos izzót is

A többi energiatakarékosunknak amúgy nincs rossz fénye, csak jóvan nagyobbat kell belőle venni, mint ami elméletileg kéne

-
Bibby
addikt
-
BiP
nagyúr
"az energiatakarékos nehezebben melegszik be, ilyenkor gyenge a fénye, nem szereti, ha sűrűn kapcsolgatják, stb. Ezért nekem fürdőszobában, folyosón csak normál égők vannak mindenhol."
Alapból így ajánlják az energiatakarékos izzókat. Fürdőben, wc-ben, kamrában, közlekedőben a régi típusú izzószálas az ajánlott. (ott ugye rövid ideig ég, sűrűn kapcsolgatjuk, kevésbé számít a fényerő)(#71) vince : Ez jó

(#74) lapa: Na, ilyen ledes izzókat nem is láttam még. Köszi az infót.
-
lapa
veterán
milyen alap gép használja ki a 350-es tápot?
@yerico: nem csak kompakt égők vannak, vannak már jó ledek is, élettartamhoz képest nem is hűde drágán. egyébként a kompakt is többet hoz, mint 25%.
@hcl: nem csak spotban jók a ledek. itt vannak pl elég szép féynerejűek, megváltás a szutyok kompakt után. az (elektronika) élettartama remélhetőleg sokkal több, mint a kompaktnak.
-
hcl
titán
Amire én szoktam azámolni, az az, hogy az elméleti fényerejét a sima kompakt fénycsövesnek kettővel osztom el... Ledesek meg csak spotnak jók (pl. asztali lámpába), de oda nagyon.
A sima fénycsövesből, pl. 20W az ami szobába már jó. Nekünk az 5 ágú csillárban 5*9W-os van, ami 2-3 kiosztásban kapcsolgatható; ha csak világítani kell, akkor kettő, ha látni is, akkor mind az öt; eszik vagy 45W-ot, és azért egy 60-as izzónál jobba a fénye. A 3 ágúban 3*20 vagy 25W, ami kb. kiviszi a szemed, oylan fénye van, és 75 (a másik 60W ) fogyasztású...
Amúgy nekünk mindenhol energiatakarékos van, és akkor kapcsolgatjuk, amikor kell... nem döglenek sűrűn.
-
rainmen
aktív tag
Az a gond, hogy az a 6300 Ft az, mire minden rájön, van vagy 9000 Ft...

A gép alap, de azt a 350 W-os tápot majdnem ki is használja.Energiatakarékos izzó oda jó, ahol sokáig, folyamatosan világít. Nálunk a konyha és a kisszoba az kb. 2-3 órát világít esténként folyamatosan. 3 db GU10 50W. Energiatakarékos izzóból a 11 W-osat néztem, óránként 117 W megtakarítás. Darabja kb. 1600 Ft, sima GU10 kb. 400 Ft.
-
vince
őstag
Én olyan helyekre (is) energiatakarékos izzót tettem, ahol a feleségem el szokta felejteni lekapcsolni a villanyt. Én mániákus lekapcsolgató vagyok (nem csak otthon, másutt is lekapcsolom a feleslegesen égő lámpákat) de nem egyszer égett egész éjszaka a villany a zuhanyzóban vagy a lépcsőházban

Az egy éves megtérülés szerintem bőven jó, annyit még a gagyibb izzók is gond nélkül kibírnak, van itthon olyan, ami már 2005 óta használatban van és jó egészségnek örvend (persze ez nem gagyi, talán osram vagy tungsram)
-
yerico
senior tag
Energiatakarékos izzók elhanyagolhatóak a fogyasztásban, sőt igazából költségnövekedést okoznak. Alapszabály, hogy olcsó energiatakarékos az semmire se jó. Normális minőségű égő meg nem olcsó.
Hülyeség az, ha az ember az égőkre írt W értéknek bedől. Helyette a fényerőt, azaz a lument kell nézni, akkor sokkal közelebb lehet jutni az igazsághoz. Mondjuk egy 11W-os energiatakarékos égő megfelel úgy egy 40-es normál égő fényének.
Tehát úgy negyedével lehet csökkenteni a fogyasztást energiatakarékos égővel. Ami persze azonnal úgy 10-25x drágább, mint a hagyományos.
Ha most veszek egy 100w-os égőt, ami mondjuk 100 forint, és mellé veszek egy 23W-os energiatakarékost olyan 1500Ft-ért, akkor már könnyen lehet számolni.
1500-100= 1400 Ft-ért az normál izzó 50Ft-os KWh-ás áramárat és a kettő közötti teljesítménykülönbséget tekintve 364 óráig éghet, és csak akkortól kezd spórolni az energiatakarékos izzó. Ez napi egy órát tekintve pont egy év után jön el.
És akkor még nem számoltunk azzal, hogy az energiatakarékos nehezebben melegszik be, ilyenkor gyenge a fénye, nem szereti, ha sűrűn kapcsolgatják, stb. Ezért nekem fürdőszobában, folyosón csak normál égők vannak mindenhol. -
vtechun
veterán
2009ben mi tortent, hogy csokkent a fogyasztas olyan 100 koruli ertekre? Csak nem lecsereltetek valamit? Vagy energiatakarekos izzo esetleg?
-
yerico
senior tag
A hűtő és a kávédaráló esetében normális, hogy gyakorlatilag azonos áramfelvétel mellett 10x akkora teljesítményt igényelnek? Netán elírás?
-
yerico
senior tag
-
vince
őstag
Szüleimnél is normál (tehát nem előre fizetős) és digitális óra van: forgómorgó helyett két led van rajta visszajelzés gyanánt, az egyik x kWh-ként villan, a másik x/10.
Néhány éve egyszer megnyekkent, napi(!) 2-300 kWh fogyasztást mért. Alig volt feltűnő a számlán a nagy ugrás
-
Kantorpe
tag
-
lapa
veterán
ez a 35w azért számomra némiképp hihetetlen. van benne ventilátor? ha nincs, akkor az egész doboznak forrónak kéne lennie ennyi energiától.
azért óvatosan a fogyasztásmérőkkel, sokszor le lett írva már, hogy nem mindig az a szentírás, amit mutatnak. pláne az olcsók. érdemes lenne esetleg minden mást kihúzni, és megnézni a villanyórán mennyit pörög. az tuti igaz.
-
dave666
aktív tag
Köszi a cikket

Kölcsönkaptam én is egy ilyen ketyerét
Végigmértem mindent a videót kidobtam
35 W fogyasztás/óra standby módban
-
brazso
tag
-
hcl
titán
"kikapcsolt állapotban is 0.5W fogyasztása volt."
Gondolom a trafó szekunderét szaggatja (nagyon elmés, köszönjük, Kína) a kapcsoló, és ezért kikapcsolva is vesz fel áramot...
A helyesíráson viszont lenne mit jaítani...
-
BiP
nagyúr
Adott idő alatt kevesebb energiát igényel használatba hozni, viszont szumma mégis többet visz el a melegen tartás.
Így, hogy nálam egy elég rossz hatásfokú bojler volt, nagyon kijött a 2 módszer közti különbség.(#58) Kantorpe: Szerintem az egy harmadik fajta, nem?
Nálunk is pörgős-fogaskerekes van, de nem előre fizetős.(#47) Jarod1: És non-stop megy is a gép, tehát nem is kapcsolod ki?
Akkor érthető, hogy nem mértél standby-t, mert kerül ilyenbe
-
kpal
nagyúr
Én is vettem hogy megnézzem a fogyasztást főleg a plazma tv és a pc de mikor a pc havi fogyasztását megláttam
kikészültem igaz azt használom a legtöbbet. . -
Kantorpe
tag
-
Jarod1
veterán
apropó, mindenkinél régi pörgős fogaskerekes óra van? nálunk 1-2 éve kicserélték
digitálisra ,,,, -
lapa
veterán
nekem is B a mosógép, de nincs nagy különbség a B meg az A+ között, tán 15%.
a fészekrakós dologról inkább nem nyilatkozom, nem az én világom ami ott történt. inkább merem vödörrel a vizet.
@commanDOS: azért kis fizikával cáfolható, amit írsz. ha melegen tartod a vizet, akkor folyamatosan mondjuk 20 fok delta t van (ha csak 40-re melegítünk, de ez mindegy), ennek megfelelően adja le a környezetnek a hőt. ha ehelyett lehűl, akkor a delta t egyre kisebb lesz, mint 20 fok, a delta t meg egyenes arányban áll a hőveszteséggel. magyarán hagyni lehűlni és csak használat előtt melegíteni nyilván kevesebb hőveszteséggel jár.
-
commanDOS
senior tag
Ebben a bojleres dologban nem lennék biztos.
Én albiban egyedül használom a villanybojlert, úgy van beállítva, hogy ne kelljen hozzá hideg vizet keverni ha zuhanyzom, így a legkevesebb a hőveszteség.
Viszont adott hőmérsékleten tartani a vizet sokkal kevesebb energia, mint a lehűlt víztömeget újra üzemi hőmérsékletre melegíteni. Tehát nem gondolom, hogy spórolni lehet a kikapcsolgatással ha mindennap szükség van használati melegvízre.
Olyasmi ez, mint a hagyományos klíma, ami ki/be kapcsolgatással próbálja tartani a hőmérsékletet, meg az inverteres, ami folyamatosan működik, de a hőmérséklet függvényében folyamatosan változó teljesítménnyel. Az utóbbi a takarékosabb.
Persze 7végén, maikor otthon vagyok, akkor kikapcsolom az utolsó zuhanyzás előtt, így elhasználom belőle a melegvíz nagy részét. 2-3 napig már tényleg fölösleges még hőn tartani is, ha nem használom. -
Kolondrum
félisten
Nem tudom miért érzem úgy, hogy sántítanak a dolgok. Pl eszembe jut az effektív érték mint fogalom meg pár apróság. Az én cikkem sem 100%-os értékeket ad, rengeteg dolog befolyásolja a végét.
Nem bántás csak jeleztem.Tudom, nem ide tartozik, de ma egy 8000W-os szolit tettünk rá a kialakított órára, hát az forgott, alig lehetett követni a fekete jelet a fémlapon.
Ha már villanyszámla. -
Kantorpe
tag
Zanussi.
Hoszuprogramon igen, de abban van aztatas elomosas oblites tobbszor, meg egy normal mosas program. Idoben ez 2 ora szutymakolas a gepnek.
Normal programon az 50 60 koruli az stimmel, roviden meg a fele.
Sokat nem varok tole, mert B kat. es 9 eves.Ha csaladi haz akkor ezt "gephazban" meglehet oldani egy spec. geppel, termeszetesen joval tobb mint 3990

[link] Itt megtudod nezni.
-
BiP
nagyúr
Pedig nem kéne duplázódnia. Mosógépben a 2 ember ruháját optimálisabban el lehet osztani, bár pl. mi most gyakrabban mosunk pl. ágyneműt, mint mikor egyedül voltam. Nem tehetek róla, fiú vagyok, barátnőmnek nagyobb igénye van erre

Ill. a villanybojlernek sem kéne duplát fogyasztania, mert egy melegítéssel több víz elmegy, jobban ki van használva. (kivéve, ha eddig is figyeltél rá. pl. egyedül én 2 naponta kapcsoltam be, amikor már elfogyott a melegvíz (2-3 fürdés + mosogatást kibírt), hogy ne fűtse feleslegesen non-stop. Baromi sokat lehet ezzel megspórolni)szerk: most hirtelen nem csinálok chartot a mi fogyasztásunkról, de arról baromi jól leolvasható a téli növekedés. Villanyban kevésbé, de mégis észrevehető a kevesebb világítás miatt (+ nincs légkondi, ami nyáron növelné), de gáznál egyértelmű.
-
lapa
veterán
na nem hagyott nyugodni, hogy van-e szezonalitás, előtúrtam a számlákat. chart.
ebből azért szépen látszik szerintem a téli növekmény (több vilács, kazán), meg egy nyári csúcs a locsolás miatt. a trend se olyan rossz, de lesz ez még jobb is.
ezek kicsit átlagolt, normalizált eredmények, tán egy hónappal jobb lenne jobbra tolni a grafikont. most már így marad.
-
adalbert1
veterán
Nekem mióta barátnőmmel együtt lakom megugrott az addigi 130-140 kWh-ról olyan 250-280-ra a fogyasztásunk. Mondjuk azóta van egy havi 14 kWh-át fogyasztó home serverem, ill. kb. ennyit fogyaszthat a noti is amit barátnőm használ. Ill. ugye így 2-szer annyit megy a mosógép és mivel a meleg vizet villanyboiler szolgáltatja így az is minimum kétszer annyit megy.
-
lapa
veterán
a 100l és az "A" az elég szép. meg lehet tudni milyen márka? nekem normál programon a 16 éves gép nyom 50 litért.
egyébként a vizen a legegyszerűbb spórolni, feltéve, hogy nem zuhanytálcád van és a wc egy helységben van. én vettem ikeában 130 literes műanyag ládát 3990-ért, és dugóval zuhanyzunk. 50 liter / fő, zuhanyzás után kerek (ez fontos) mosóporos vödörrel átmeregetem a bödönbe a melegvizet, és onnan van öblítve a wc.
elég falusinak hangzik, de a bödön vízszintje 3 fővel dinamikusan mozog 0 és 130 liter között, hetente talán egyszer nyomjuk a wc-t. mindemellett a melegvíz a hőt a fürdőben adja le, nem a csatornában. ez utóbbi "bevett" passzívházas fűtési módszer. akinek kicsivel több pénze van, annak van hővisszanyerős zuhanytálca (átmegy rajta a bemenő hidegvíz), 300e forint. nem elírás.
@ftc: a gép vízfogyasztása ugyanaz lesz attól függetlenül, hogy meleg vagy hideg a víz.
-
Met
nagyúr
Nekünk is megvannak excelben a villany és gáz fogyasztások, igaz csak 2008-tól

Óraállással együtt
Elmü oldalán hol és mit lehet megnézni?
-
Jarod1
veterán
-
ftc
nagyúr
Mi köze a víz árának? mivel fentebb a mosógépről volt szó, hogy menynivel gazdaságosabb ha melegvizet kötsz rá... ez nem minden esetben álja meg a helyét...
Amúgy a foygasztást érdemes minden oldalról nézni, mert leeht amit megspórolsz az elektromos energián elhasználod máshol...
-
toldy
őstag
Tudom, már körbejártam a témát, már csak $kedv€ kell hozzá.

Én is azt számolgattam hogy szobámba 50w ( fogyasztás) alá tudom vinni az összes villágítást. Az azért nem rossz ( és van szpot az asztal felett, meg van olvasólámpám, és hát hangulatvilágításra is szükség van időnként
) -
lapa
veterán
-
Kantorpe
tag
Megnyugodtam, azthittem az a beteg, hogy hetenkent ranezek a merore, es nyaron neha megnezem naponta a klima miatt.
52m2 es napi 4.5 - 5.5 kWh fogyasztas, ami osszejon, ugy, hogy huto nincs, es ilyenkor a klima sem megy, nyaron 8-11 kinti homerotol fuggoen, eves atlagban 180-220 korul van havonta. Miota rajottem, hogy a huto folosleges luxuscikk, azota inkabb nyaron nem izzadok. Elozo idoszakba, amikor 12-16 orakat voltam tavol, es nem otthon dolgoztam akkor a napi fogyasztas 1 - 1.5 re jott ki hetvegek miatt.
Mosogepnel en a viz es csatornadijat tartom fo osszetevonek, hosszu programon az "A" katos mosogep elpancsol majd 100L vizet. Mosogatogep program fuggoen 8-12L es 0.75 - 1.05 kWh, uj TV 285W gyari adat szerint.
Mast nem mertem meg ki, annyira nem unatkoztam meg.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
toldy
őstag
Hát igen, meg azért azt is hozzá fűzném hogy 2009ig 3 régi gépünk volt meg 3 régi hűtő meg volt egy akvárium és egy terrárium is. Azóta már 1 nagy hűtő, új mosógép, 2laptop és egy itx (adatlapom, de ezt is laptopra akarom váltani) és nincs se aki, se terkó. Ha lesz laptop, akkor meg a szobámba akarom lecserélni az izzókat ledre ( tudom milyen, nekem jó lesz).
-
atesss
addikt
-
atesss
addikt
-
BiP
nagyúr
Érdekes kis téma.
Nekünk az új albérlet óta van konkrétan feljegyezve, (2009.aug), havonta kb. ennyi nekünk is, (80-100-120kwh, hónapfüggő, gondolom a világítás miatt) 2 fő, 58nm. Előtte egyedül egy viszonylag sötét albiban is ugyanennyit fogyasztottam nagyságrendileg.Majd otthon elolvasom a hsz-eket is, elég sok van.
Jarod1: Pc + monitor standby nincs feljegyezve. Áramtalanítod mindig vagy az kimaradt? Pedig fogyaszt az is rendesen.
-
lapa
veterán
nem pontosan értem mi köze a víz árának a témához.
ha 1,2 eur (3-1,8)-ba kerül 1m3 60 fokos víz, akkor annak a 20-ad része (mondjuk 50 liter egy mosás) és annak a fele (fél egységnyi 10 fokos meg fél egység 60 fokos lesz 40 fok körül) az 0.03 eur. ez nagyjából egál, ha az 1kwh fele-harmada a melegítés.
nem azt mondom, hogy nálatok megéri, de nálatok irreális a melegvíz és az áram árának aránya. a villany itthon triplája, a gázkazánnal melegítés meg a villany fele.
-
ftc
nagyúr
-
rainmen
aktív tag
Havonta 133 kWh nappali, 115kWh kapcsolt (melegvíz). A számítógép eszik sokat, beszereztünk mellé egy laptopot, csökkenést várunk.

-
toldy
őstag
Nekem 2006.08-tól van meg. Kb 100nm2-en vagyunk kertesházban 5en ( régebben gyakran volt/voltak vendégek is, ma már nem jellemző).
2006
400
400
400
400
4002007
400
400
400
400
375
375
323
323
323
323
323
9962008
371
378
258
399
291
320
359
337
335
263
286
3092009
372
296
305
236
325
343
382
346
342
310
299
2642010
342
268
241
242
246
372
413
309
363
301
357
3242011
391
281
249
215Hát, Most ahogy össze szedtem elég érdekesek, van hogy rengeteget fogyasztunk, van amikor egész jók vagyunk, van olyan hogy 1 hónapban 2x is bevan diktálva ( régebben) és van hogy 2 hónap egyben, de én most ezeket rendberaktam.
És akkor most 2011 elkeztem figyelni és probálom/próbáljuk megint leszorítani a dolgokat, kíváncsi vagyik hogy sikerül majd.
-
ftc
nagyúr
-
MrSealRD
veterán
Üdv a klubban! Mi is gyűjtük a blokkokat, plusz az összes fogyasztás megy excel táblába...szintén.

Érdekes látni a statisztikákat, a havi kiadásokról...saját vásárlási szokásokról. Szerintem hasznos.Igyekszünk odafigyelni a fogyasztásra ketten, 40m3-en
90Kwh körül van az átlag +- 5kwh (most lusta vagyok összesíteni.
) -
ftc
nagyúr
-
lapa
veterán
-
DeFranco
nagyúr
-
ftc
nagyúr
-
lapa
veterán
szerintem a mosógépetek maga a csoda. ez a 0,4-0,5kwh legfeljebb hideg vízben, valami minimálmosásnál lehet. egyébként természetesen a 40 fokos értékeket is rá kell írniuk (bocs, úgyértem a manuálba bele). én is onnan néztem le, hogy a fűtés csak 1/3-a az összfogyasztásnak (40 fok 1,05kwh egy mosás, ez majdnem "A" kategória).
ja, látom 2-3 kg ruha. tele kell rakni 5 kilóval és úgy mérni.
jaigen, 3w standby, legalábbis mosás után míg ki nincs kapcsolva.
más: statisztika
31. oldalon alul vannak az éves átlagok. aki lusta, annak leírom, hogy nagyjából 190kwh / hó / háztartás.
-
macilaci78
nagyúr
(Egy érdekességet azért találtam, a mosógépünknek is van standby fogyasztása.)
Nálam a mosógép áramtalanítva, a vízbeömlő csap szintén elzárva pihen. Ha elmegyek itthonról mondjuk hétvégére, az esetleges veszélyforrásokat is elhárítom: tűzhelyet elzárom a gáztól, villanytól, teafőző, mikró, PC+sallangok áramtalanítása, vizet elzárom, miegymás. Anyám így nevelt, ennyi.
-
atesss
addikt
-
DeFranco
nagyúr
-
atesss
addikt
-
atesss
addikt
nagyon érdekes egyébként, hogy nem látni szezonalitást az adatsorokban. élből azt mondtam volna, hogy télen sokkal több a fogyasztás. kazán szivattyú, sok sötét --> villany, nehezen mozdul ki az ember --> híradástech.
Igen, ezt én is nagyon furcsállom.
Milyen fűtése van a cikkírónak ?
Illetve milyen világítása ?
Nálunk mondjuk a fürdőszobában kell elektromos fűtés is.Szerintem az is számíthat azért pl., hogy ha este sokáig fent vagy.
Pl. ha +1 órával később fekszel és kelsz, az a plusz világítás elég sok kWh tud lenni - legalábbis hagyományos / halogén izzókkal - (azt az 1-2 hónapot leszámolva, amikor reggel ha korábban felkelsz, még nincs elég elégtermészetes fény)#20
Ugyan benne van a használatiban (illetve a legtöbbször a készülékre is ráragasztott EU-s energiacimkén is), de annak nem sok értelme van, ki mos manapság 90 vagy 60 fokban?
De fogymérővel le lehet mérni, már csak nagyjából rémlik, hogy egy kb. 2,5-3kg-os szines mosás egy kb. 3 éves Bosch WAA24260BY-al 0,4-0,5 kWh körüli.
És a vízhőmérséklet miatt évszaktól is függ ám ez is ! (a 0,4-0,5 kWh-nak szerintem vagy a 80%-a a melegítésre megy.)
De megmérhetem megint ha kell.Mosogépnél amúgy a teljes összes használati költségben az álltalában gondoltnál sokkal nagyobb arányban benne van a mosogép ára, és a mosóporköltség.
Na meg egy ruhatár sem egy olcsó dolog, úgyhogy egy a ruhákat esetleg jobban kímélő mosógép (ha létezik ebben egyáltalán szignifikáns különbség) felára is hamar megtérülhet. -
lapa
veterán
egyébként a mosó- és mosogatógépek használatijában benne kell legyen a fogyasztás. én azóta szeretnék napkollektort, mióta tudom, hogy egy harmaddal azok is kevesebbet fogyasztanának meleg vízről hajtva. meg a hűtőt is szeretném megbarkácsolni, hogy télen ne fogyasszony annyit.
-
mephi666
nagyúr
-
HXY
addikt
Ha a WiFi routeremnek leveszem a Transmit Power értékét 18dBm-ről 5-re, akkor kb. mennyivel fog kevesebbet fogyasztani?
-
Fr3eWar
őstag
-
brazso
tag
Nemrég álltam át havi elszámolásra az évesről, mivel a tavalyi elszámolás elég brutális volt. Az elmúlt 6 évben így határozta meg az áramszolgáltató az előző évi fogyasztásunk alapján a következő évi 1 hónapra bontott átalányt: 200, 138 (előző évi külföldi tartózkodás miatt alacsonyabb ez az érték), 186, 221, 185, 324 kWh. Az utolsó a jövő évi havi átalány lett volna, emiatt átálltam idén havi elszámolásra, és persze befizettem még egyszer majdnem a tavalyi teljes éves díjat (324-185)x11, amennyivel kevesebb átalányt fizettem előtte. Ezután én is végigmértem mindent a lakásban hasonló mérővel, ellenőriztem a villanyórát is, valamint naponta többször is feljegyeztem a villanyóra állását. Nem találtam semmit, ami a megnövekedett fogyasztást indokolta volna, a napi fogyasztás 6-7 kWh volt. (Egy érdekességet azért találtam, a mosógépünknek is van standby fogyasztása.) Idén az első leadott havi óraállás szerint 184 kWh-t fogyasztottunk. Úgyhogy most már én is havonta kukkolom az órát

-
ftc
nagyúr
-
jerry311
nagyúr
-
DemonDani
addikt
Grat ez nagyon jó cucc lett! elvoltál...
Látom 2004 októberében nyaralni voltál 2004 karácsonyára Plazma-tv-t vettetek? gondolom elromlott 2006 augusztusában

-
mephi666
nagyúr
a villanytűzhely oda tud verni rendesen... kolléganőm mondta, hogy ők is azt vettek és jól megugrott a fogyasztás... (átalánydíjat kalkulált a szolgáltató és évvégi elszámolás után bőven rá kellett fizetniük) ...én maradok a hagyományos tűzhelynél: 3havonta küldenek egy kb 3500-as számlát és bármennyit főzhetünk/süthetünk
nálunk a mosógép eszik szerintem legtöbbet: hűtőknek folyamatosan menni kell, izzóból meg mindenhol energiatakarékos van, ahol napi szinten sokat ég... konyhában+fürdőben pedig fénycső -
jerry311
nagyúr
Van egy fogyasztásmérőm. Azzal olyan 180-200 kWh/hó-ra számoltam, amit mérni lehet. Ehhez kell még hozzáadni a villanytűzhely fogyasztását. Kétlem, hogy további 200-at megenne. Ez azt jelentené, hogy a legnagyobb 2000 W-os fűtőszála havi 100 órát megy, ami több mint napi 3 óra. Ennyit nem főzünk.
-
DeFranco
nagyúr
-
jerry311
nagyúr
-
mephi666
nagyúr
esküszöm, pár napja gondolkoztam, hogy kellene szerezni egy fogyasztásmérőt
33m2-es panelban átlag 140-160kw szokott lenni a havi fogyasztás (1hűtő és 1fagyasztó megy nonstop... a gép mellett): kicsit sokallom... "asszony" rászokott, hogy egymás után 3-4 adag ruhákat mos és nincs is megpakolva rendesen a gép... képes néha 1db ruhát beletenni... (azért, mert mondjuk fehér és mással nem akarja együtt mosni... még másik fehérrel sem) le kellene már mérnem, hogy 1órás (esetleg félórás) program alatt mennyit eszik ilyenkor a gép... 
-
lapa
veterán
naja, a táblát nekem is meg kéne csinálnom. én még ráteszek egy lapáttal, az összes blokkot is gyűjtjük. sőt, anno több évig olyan szintű excel lett belőle, hogy a teszkós blokkot szétszedtük kaja, tisztálkodás, állateledel stb. tételekre. sok mindent lehet belőle tervezni, ha van egy jó tábla hozzá.
58w standby durva. nekem nem fogyaszt ennyit a 3 számítógép meg a net összesen. esetleg ha felkapcsolom a konyhai lámpeszt vagy a szellőzést. feltételezem billenőkapcsolóval van megoldva, egyébként az összfogyasztásod fele erre menne el.
amit egyébként nagyon szép érték, nekem tavalyig a sokéves átlag 200kwh volt. persze sokat locsolunk, meg a ledek előtt nem voltam hajlandó a halogéneket se kompaktra cserélni. ja, meg egy szerver is vitt először 60kwh-t, aztán egy takarékosabb 30kwh-t havonta. a mostani elvan 8kwh-val, ami nem olyan rossz.
most ott vagyunk, hogy a korábbi kettő + egy további fővel és folyamatos otthonléttel is "csak" 160kwh (mosogatógép), de 100 alá le kéne még tudni menni.
nagyon érdekes egyébként, hogy nem látni szezonalitást az adatsorokban. élből azt mondtam volna, hogy télen sokkal több a fogyasztás. kazán szivattyú, sok sötét --> villany, nehezen mozdul ki az ember --> híradástech.
-
vince
őstag
-
DeFranco
nagyúr
A környezetemben az is a bürokrácia netovábbjának számít, ha valaki a csekkszelvényt elteszi, nem hogy még a számlát is akkurátusan lefűzze időrendben, és még fel is vezesse az óraállásokat, számlaadatokat excelbe.
Btw. ahogy látom, az átlag fogyasztás a szerzőnél is 110 kwh körül van, ahogy nálunk is (2 fő, 50 m2)
-
toldy
őstag
Ohh, grat, ezzel most bogarat ültettél a fülembe, már mindent megmértem, de ez a táblázat nem rossz.
DeFranco: nekünk is megvan több évre visszamenőleg, felmegyek az elmű oldalára is megnézem.

Bár lehet én is megcsinálom táblázatba, mert azt vettük észre hogy csak nőt a fogyasztásunk ( 5 vagyunk kertes házban nagy átlag 300 kw havonta
) most elkeztem lefeleszorítani, el kéne érni a 200at. Egy ilyen diagrammeg jól jön majd amikor megmutatom szüleimnek.luw2win A számlák nekünk is megvannak, de elmű oldalán nekem kényelmesebb.
-
luw2win
őstag
Aki okos elteszi tobb evre viszmenoleg... barmikor elkezdhetnek szivozni hogy nincs ra bizonyitek h enniy volt ekkor meg ekkora az oraallas, oszt odanyomom neki h igen ekkor ez volt es rajon h nicns igaza..... esszeru eltenni
-
DeFranco
nagyúr
Testvérem az Úrban! 
Végre még egy ilyen elmeháborodott rajtam kívül, akinek megvan hat évre visszamenőleg a villanyfogyasztása, és képes belőle grafikont is csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- Dell notebook topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lassan küszöbön a NTE: Neverness to Everness premierje
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen autót vegyek?
- Revolut
- One mobilszolgáltatások
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Erős, !GARANCIÁLIS! Acer Nitro 16 AI gamer laptop! -Ryzen AI 9 365, RTX 5070 8gb, 32gb DDR5, 1tb SSD
- Xreal Beam
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- Lenovo IdeaPad Slim 3 Ryzen 7 8840HS 15" FHD+ 16GB 512GB Teljeskörű garancia
- Apple Watch 9 GPS + Cellular 45 mm
- Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 1000GB FHD+ TouchScreen ProSupport Plus gar: 2028.10.07
- 27% - Samsung S32DM700UU Smart M7 Monitor! 3840x2160 / 4ms / 60hz / 4K
- HP Pavilion 15 - 15,6" Full HD - Intel Pentium N3710 - 4GB - 500GB HDD - Win10 PRO - MAGYAR - DWD R
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mert a jó minőségű kolbásznál is kevesebb mellékterméket tartalmaz az a hús amit magad készítesz el.). És akkor nem mehetünk el az időfaktor mellett sem, nem csak az anyagi dolgoknak van értéke.
ugyanazok a fogyasztók mennek, egyedül a régi crt tv lett lecserélve egy 82-es led-re, de ha annak a 150W-os elméleti maximumával számolok, akkor sem gömbölyű a téma. lehet, hogy rossz a hűtő, és ennyivel többet fogyaszt?

Mi a francot eszel te? Szárított húst meg májkrémet egész nap?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

nálunk a mosógép eszik szerintem legtöbbet: hűtőknek folyamatosan menni kell, izzóból meg mindenhol energiatakarékos van, ahol napi szinten sokat ég... konyhában+fürdőben pedig fénycső