Hirdetés

2024. július 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) DeFranco


DeFranco
nagyúr

impresszív a cikk, nem olvastam még végig, csak a konklúziókat nyomokban, de érdekes a téma, köszi, hogy megírtad

gyakorlati kérdés: a vitalityben hogyan cseréltél akkut és milyen ladda elemre? mi ennek a pontos menete és milyen kockázata van?

nagyon zavar, hogy pár naponta kellene tölteni és 4-5 fogmosás után már jelentősen veszít az intenzitásából, gyanítom a töltöttségi ciklus felében elégtelenül tisztít a lomha működés miatt, ezen nagyon jó lenne segíteni egy tartós tápellátással. elvi okokból nincs folyamatosan töltőn tartva, ez nem megoldás.

(#2) -=MrLF=-


-=MrLF=-
senior tag

Köszi a cikket!

akku cseréhez: [Oral B Vitality - Replacing the Battery] és [IKEA - LADDA Tölthető elem] (aksi)

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#3) #81556480


#81556480
törölt tag

egyik se hehehehe ;]

(#4) ztoldy válasza -=MrLF=- (#2) üzenetére


ztoldy
senior tag

Ez az akku csere ötletet nagyon köszönöm.
Videó is van a cseréről: [link]

[ Szerkesztve ]

https://www.refundo.hu/?ref=175161

(#5) d@vee válasza DeFranco (#1) üzenetére


d@vee
őstag

Nekem is az akku gyengesége a legnagyobb negatívum, plusz 2-3 mosás után drasztikusan csökken az ereje, picit jobban rányomom a fogamra rendesen belefullad szegény.
Még nem olvastam el, de estére jó kis iromány lesz, köszi :R

[ Szerkesztve ]

Ja

(#6) total90


total90
veterán

Nálunk a családba mindenkinek rosszat a fogai és annak ellenére, hogy vigyáztam, gyermekkoromban sokat voltam fogdokinál.

Ajánlásra vettem is egy elektoros fogkefét, ami nálam a totális káosz lett. Egyszerűen nem bírja az ínyem. Így maradt az extra puha kefe és az alapos fogmosás napi kétszer.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#7) szabifotos


szabifotos
senior tag

Érdekes a téma. A cikk első részére reagálva:

Nekem a manuális után volt, hogy minimálisan vérzett az ínyem. Most váltottam elektromosra és ilyet egyáltalán nem tapasztaltam. Egyébként én elektromossal is 6 percig mosom a fogam. :D (3db 2 perces program.) Alfawise 949 szónikus
Tény, hogy a rohanó világunkban elfelejtünk elég időt szánni a fogakra...

(#8) DanielLong válasza szabifotos (#7) üzenetére


DanielLong
senior tag

Érdekes téma, összeszedett írás! Kérdezném, hogy a prémium fogkrémekről mi a véleményed? Nem csak az ismert Sensodyne és társai érdekelnének, hanem az eldugottabb teafaolajos fogkrémek is.

szerk: Bocs, nem akart válasz lenni...

[ Szerkesztve ]

(#9) turbulencia8


turbulencia8
őstag

Akinek elektromos fogkefetol verzik az inye, annak nagy valoszinuseggel el kene mennie fogkoeltavolitasra. Jellemzoen a porozus fogkoben kivaloan tenyeszo bacik miatt gyulladt az inyszovet, a fogkovet meg nem viszi le semmilyen fogkefe. Szoval ket evente a kb. 15 eFt-s fogkoeltavolitas sokkal jelentosebb szajhigienia szempontjabol, mint a manualis vs. elektromos fogkefe kerdese.

(#10) ViZion


ViZion
félisten

Csak körvonalakban átfutottam, késő van ehhez most. :D De köszi az érdekes írást.
Csak érdekességképpen: Exbarátnőm nem nassolt, alig evett édeset, nem dohányzott, nem kávézott. Mosott fogat rendszeresen -ha otthon voltunk, akkor ebéd után is sokszor. Nem fél percig és jó fogkrémmel, jó manuál fogkefével. Mégis örökké küzdött a fogszuvasodással, töméscserék, itt fáj, ott fáj... Ahogy a felmenői is. Szal. az a tuti, ha jók a gének... azért a napi 2 fogmosás nem árthat :)

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11) nullpoint


nullpoint
senior tag

Inkább mantromos. Vagy elektruális. :D

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#12) geotigris9 válasza ViZion (#10) üzenetére


geotigris9
tag

A genetika is jelentős tényező véleményem szerint az sok mindent befolyásol ilyen téren is.

((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))

(#13) geotigris9 válasza szabifotos (#7) üzenetére


geotigris9
tag

Nálam is játszik az a 6 perc bár én nem szoktam figyelni már az idősittőre, csak ezt hallom "mit mosod a még fogaidat annyit" stb. .. :D

((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))

(#14) geotigris9


geotigris9
tag

Köszönöm az cikket hiánypótló ez az egészséggel kapcsolatos írás azért pár szóban hozzá szólnék!

Én úgy látom sajnos nem sok helyen (óvoda - iskola - család - FOGORVOS <- valamelyik helyen jó volna ha volna - ezt egész kis kórban kellene megmutatni ránevelni a helyes fogmosási technikára/szájhigiéniára a gyerkőcöket) tanítják meg a helyes fogápolási technikát vagy egyáltalán valami technikát szájhigiénia kultúrát. Nyilván, ha a szülőt sem tanították meg, hogyan kell fogat mosni helyesen és vagy alapból nem is mos fogat. Akkor a gyerek sem fog nagy eséllyel fogat mosni és vagy jó technikával. Na- ná, ha nincs példa előtte. Legjobb példa a tett.
(Magán fogorvosnál a fenti arány az lehet, hogy jobb felvilágosítás terén lévén ott meg is van fizetve és az biztos, hogy az idő több a páciensre. De ez is inkább csak gyerek kórban működik.)

Fogkefe:
Valóban ha valaki áttér hagyományosról elektromosra (legalábbis nálam volt ->) az elején fogínyvérzést fog tapasztalni nagy eséllyel, de ez a fogkefe leírásában benne is volt [nálam] emlékeim szerint. (Ez a jelenség fogselyem kezdeti használatánál is megvan, de időszakos jelenség rendszeres használatnál.) Meg kicsit másképp kell fogat mosni mint hagyományos fogkefével elektromosnál (pulzár - oda vissza körkörös mozgás leg. én fogkefémnél) az enyémnél legalábbis. Csak oda kell tartani és gyengéden oda nyomni 5 - 10 másodpercig a fogakhoz belső - külső - felső irányból és így végezni a tisztítását az összes fogon.

(Nem ajánlott Kínából elektromos fogkefe nem eredeti pót-fejet rendelni vagy máshol venni minőségügyileg jóval elmarad egy eredeti fejtől, meg ki tudja menyire ellenőrzött az a műanyag amiből elő van állítva ki oldódhat-e esetleg valami ki belőle fogmosás közben még. Itt konkrétan Oral-B amire gondolok)

Személy szerin reggel és esete szoktam fogat mosni. Étkezés után száj öblösítés és rögtön (akkor is, ha savasabb ételt ettünk) lehet fogat mosni nem hiszek benne, hogy ez után bármi módon roncsolná a fogmosás a fogzománcot. (Mivel ha volt is savas étel az ki lett öblítve.)

Fogkrém:
Én kezdetben ilyen - olyan fogkrémet szerencsés ilyen csíkos - olyan csíkos, így - úgy reklámozottat használtam. De áttértem teljesen természetes összetételű ayuvédikus fogkrémre. /Az a meglátásom ami természetes anyagból van pl.:étel, fogkrém stb. arról nem igen fog kiderülni utólag, hogy ezt azt okozta ami nem kívánatos./

Szívesen hallgattam volna kitérést az irományban természetes anyag /nem fogkrém/ fogkrémként való használatáról, itt a fogfehérítésre vannak kihegyezett videók a neten.

Még régen láttam valami ismeretterjesztő filmet, hogy Afrikában (valahol nem tudom konkrétan már) fogmosásnak valamilyen fa ágának a friss fás hajtását használták mint "fogkefe" és mindenhol el volt dobálva, köpködve inkább ez volt a "probléma" vele.

Bár Már nem tudom hol olvastam/hallottam, hogy csináltak kísérletet, hogy jobban romlik- e a fog, ha fogkrémmel vagy fogkrém nélkül mos valaki fogat, mert maga a "helyes" fogmosás a mérvadó nem a fogpaszta. Valakinek nem fog jobban romlani a foga vagy egyáltalán romlani, ha fogat mos fogkrém nélkül csak szimplán fogkefével. (persze azért bevizezett)

Nyelvkaparó:
A nyelven van a legtöbb baktérium ezért ajánlott a nyelvet rendszeresen és helyesen tisztítani. (A fogmosó fogkefe nem jó megoldás gondoljon bele valaki azzal mosod a fogadat amivel a baktériumtól hemzsegő nyelvi lepedéktől tisztítottad meg ..)/fogkefe fején van fogtisztító felület arra gondolok első sorban/ A rossz lehelet főleg abból adódik elsősorban reggel valakinél, mert felszaporodtak (legtöbb/elsősorban a nyelven van baktérium) és mint a rossz lehelt az anyagcseréjüknek a gázcseréjét "szagát" érezzük. Azért elsősorban csak reggel jelentkezik a rossz lehelet, mert éjszaka nincs lényegében nyálképződés (ami valamelyest gátolná a baktériumok szaporodását is).

Én egy speciális tradicionális indiai réz nyelvkaparót szoktam használni elsősorban reggel fogmosás után ezt bátram ajánlom mindenkinek. Nagyon jól alaposan higiénikusan meg lehet vele tisztítani a nyelvet a toxikus lepedéktől.
(A réz felületen nem tudnak a baktériumok megélni és mivel fém időtálló is és ez szubjektív, de jól is néz ki mint nyelvkaparó. Valamint a kialakítása is speciális laikus ember nem tudja megmondani, hogy mire szolgál.)

Fogselyem:
Szerintem sokszor többet ér mint egy szimpla fogmosás (nem pótolja egyik sem a másikat) általában itt tudnak a fogon a fogközökben megbújni a baktériumok. Nem véletlenül itt szokott a fogkő is kialakulni első sorban. Fogkő miatt érdemes is nagyon érdemes használni rendszeresen. Bevallom elég időszakos nálam a használata. (Ez abból adódik nagyon szorosak a fogaim és alig fér bele fogselyem, időnként el is szakad és van, hogy bele is szorul a fogközök közé amit megint csak nehéz eltávolítani.) Van aki előnyösebb - valaki hátrányosabb helyzetben van ilyen téren. Bár fogselyemből is több típus van- létezik.

Szálzuhany:
Szájzuhanyzásról egyáltalán nem esett szó.
Van jelenleg nem használom. ( mert elöregedett és eltört a vízcsöve csak cserélni kellene, de elég speciális spirál műanyag cső)
Azt tapasztaltam kezdeti használata szokatlan/akár kellemetlen érzés is lehet elsőre ez is idővel változik ahogy hozzá szokik az íny. Jó kiegészítője lehet a szájhigiéniának napközben főleg fő ebéd után vagy ilyen teljesen a fogak közé "beépülő" kaja maradék hatékony eltávolítóásásban lehet jó szerepe.(Főleg finomított tápláléknál esik meg ez intenzíven.)
Azt tapasztatom még, hogy a fogíny az megerősödött feszesebb lett ez abból adódhat, hogy az intenzív vízsugár masszírozza a fogínyt ezáltal vérbőség és ennek hozománya jótékony hatásai érvényesülnek az ínyben és a fogakban egyaránt. (itt ásványi-anyagokra gondolok a szervezetből való beépülésre a fogakba)

Szájvíz:
Erről sem esett szó.
Általában antiszeptikus hatásúak időszakosan érdemes használni őket, mert megbonthatják a szájflórát.

Én van, hogy az esti intenzív elektorosom - fogkefés - fogmosás után nem érzem indokoltnak a reggeli fogápolást fogkefével már. Ekkor nyelvtisztítás és szájvíz "játszik".
(had pihenjen néha az a fogíny/fogsor /de mint írtam fentebb jelentős nem átlagos ez az idő nálam akár 10 perc is lehet egy fogmosási intervallum.)

Száj spraye:
Itt lehetne említeni a szájspray -t ami tényleg csak lehelet frissítő hatással bír esetleg egyes összetevők gátolhatják csökkenthetik időszakosan a baktériumokat. (spraye válogatja) De inkább arra jó vendégségben intenzív illatú ételt ettünk és nincs lehetőség fogat mosni, nincs rágó mi egymás akkor lehet létjogosultsága gyakorlati haszna inkább. Tényleg csak lényegében frissíti a lehelettett elfedhet szagokat esetleg ennyi.

Sprayet néha használok, de inkább rágózok helyette.

Cukormentes Rágózás:
Magát a rágót egy fogorvos találta ki a rágóizmok edzésére eredetileg, ha jól tévedek.
Létjogosultsága akkor van, ha nincs mód fogat mosni, de mivel nyálképzést idéz elő a rágózás ez ugye csökkenti megint-csak a baktériumok jelenlétét a szájban legalábbis valamilyen szinten és gátolja terjedésüket valamilyen mértékben is.
Estlegesen a fogak között maradt "maradék" elsősorban keményítő maradványok nem maradéktalanul persze, de eltüntetnek.Feloldja nyál és lenyeljük ami adott esetben még órákig ott "figyelne" a fogsorban.
Léteznek fog-fehérítő hatású rágógumik amikben mint a fogkrémekbe kis granulátum van ami dörzsszerüen "fehéritti a fogakat" és Xilitet tartalmaznak esetleg még ami kedvezően hat a fogakra. A leheletre is jó hatással van persze nem sokáig. De fogmosást nem pótol egy jól elrágcsált rágógumi.

Valamint ami még bele fért volna a cikkbe, hogy belsőleg milyen táplálékkal esetleg még milyen táplálék kiegészítővel lehetne/érdemes elősegíteni a fogak csontozat épségét. Persze ez már kicsit távolabbi, de szervesen kapcsolódó téma ami ide illeszkedik bele.

(Erről eszembe jutott a nyers sárgarépa rágcsálása az a benyomásom az is elég jó természetes "fogkefe" hatást csinál. Étkezés után érdemes elrágcsálni egy sárgarépát.)

(És igen fogzománc a legerősebb anyag az emberi testben.)

Nem tervezte ilyen tartalmasra az elején, de ilyen lett! :D
Remélem valaki tud ebből is meríteni valami hasznosat.
(Ezek saját benyomásaim/tapasztalataim a témával kapcsolatban. Mint akit érdekel a emberi test az egészség tudat.)

((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))

(#15) TheFeni


TheFeni
csendes tag

Még nem olvastam végig, de érdekes ez a téma!

Üdv, Levente

(#16) persil válasza geotigris9 (#14) üzenetére


persil
nagyúr

Ha legközelebb ilyen hosszú irásra szánod magad, akkor figyelj oda a helyesirásra, meg a fogalmazásmódra, mert bár okos dolgokat irtál, konkrétan fájt elolvasni es értelmezni.

Eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/persil/index.html

(#17) Ombre85 válasza DeFranco (#1) üzenetére


Ombre85
tag

Az első akku cserét valamilyen youtube-os videó alapján csináltam, de az instructables link, amit MrLF küldött, is teljesen jó támpont. Az egyetlen hátulütője amellett, hogy forrasztani kell az elemet - amit nem árt minél gyorsabban csinálni, hogy ne tudjon túlságosan felmelegedni - , az az, hogy az eredeti, fogkefében lévő akkunak nincs pólus pöcke, mindkét vége egyforma, így rövidebb is egy Laddánál. Kicsit reszelgetni, hajlítgatni kellett a nyákot, hogy beférjen a LADDA is, de végül megoldottam. Elsőre a fehéret tettem bele, az a gyári 700 MAh-val szemben 2450-es, tehát vagy háromszor annyi ideig bírja vele a fogkefe, de igazi kihívás tölteni (kb 48 óra kell neki), ha teljesen lemeríted, így a többi (család többi tagjának) eszközébe már a barnát tettem, az kb. megegyezik a gyárival új állapotában. Egy hetet azzal is simán kibír.
Egyébként már a Ladda is érezhetően gyengült, majd 2 év után kezdi feladni a mindennapos használatot. Most is bír egy-két hetet, de ez már sehol nincs a kezdeti egy hónaphoz.

Abban biztos vagyok, hogy jóval kevésbé hatékony, ha lassan pörög és egy kisebb nyomásra is le lehet fojtani. Ilyenkor mindenképpen érdemes cserélni benne az akkut.

(#18) tope


tope
addikt

LIDL-s Nevadent elektromos fogekefe próbára, használatra mennyire lenne jó? (1.999 Ft 4 fejjel)

(#19) Ombre85 válasza ztoldy (#4) üzenetére


Ombre85
tag

Ez a videó is teljesen jó, én anno egy másikat láttam. Abban valahogy a töltővel lehetett leszedni a fogkefe burkolatát, de az itteni típusok nem ilyenek, azokon hiába is kerestem ezt a funkciót. Egy fogóval megfogva a nyakát, ahogy a videóban is, könnyedén megoldható. Ha csak recés fogód van, akkor érdemes egy rongyot, vagy papírtörlőt is közé tenni, mert könnyen eldeformálja a műanyagot.

Illetve nem szabad kétségbe esni, ha a csere után nem indul. Az elektronikában lehet valami védelem, egy picit tölteni kell, mielőtt először bekapcsolod, függetlenül attól, hogy fullra töltött akkut szereltél be.

(#20) MaCS_70


MaCS_70
félisten

A manuális és a motoros fogkefe közti különbség leglátványosabban a hátsó fogaknál jelentkezik.

Fizikailag lehetetlen a hátsó zugokban teljes hatékonysággal mozgatni a fogkefét, a tetszőleges elvű elektromos fogkefe viszont ott is pont úgy tisztít, mint elöl.

Egyébként több fogorvos is mondta, hogy személyes, közvetlen tapasztalatai alapján sokkal tisztábbak azoknak a fogai, akik elektromos fogkefét használnak.

Ajánlott egyébként felváltva használni oszcilláló és szónikus eszközt, másban jók, de mindkettő sokkal jobb, mint a kézi kefélés.

MaCS

UI: A fogak állapota meg sajnos 80-90%-ban öröklött tulajdonságoktól függ... :(

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#21) INGJOKE


INGJOKE
veterán

Én régen manuális fogkefét használtam aztán egy alap oral b-t, majd egy komolyabb bluetoothos fajtát és tavaly év végén kaptam egy Ocleant one-t. A régi manuális fogkefékkel csak gondolom formán mostam fogat nem túl sok ideig. Nekem kb havonta szétment a feje "elgörbültek" a sörték. Az olcsóbb oral b-vel 2 percig mostam fogat (4x30 mp). A bluetooth-oshoz már volt kis időjelző is ami számlát a másodperceket is, ha elindítottam a fogkefét és ezzel is általában 2 perc szokott lenni, ha nagyon ráértem akkor 3 perc (4*45 mp). Az oral b fejek simán kibírták a 3 hónapot és csak az miatt "kellet" cserélni, mert javasolta az app.
Nahmost mivel az Oclean-nek komolyabb appja van így be lehet állítani rajta egyedi programokat. Amit most használok az 4*30 mp tisztítás és 2x30 mp fehérítés. Ennek is most fog lejárni a 3 hónapja és 6 dollárba kerül hozzá két fej. Rendelsz belőle 4-et az egy évre elég és 3500 huf max. Ennyiért oral b fejet itthon ritkán lehet kapni. Nekem ez annyira bejött, hogy ha tarkón lőnek sem akarok többet elektromost, a manuálisról meg ne is ejtsünk szót. :D

(#22) geotigris9 válasza persil (#16) üzenetére


geotigris9
tag

Köszönöm az építő kritikát. Az tény és való sosem volt a helyesírás az erősségem és nem is szoktam esszéket írni túl gyakran a gyakorlat az nincs meg ilyen téren. És ilyen késői órán sem szoktam fen lenni főleg nem kipihenten. Persze így utólag nézve lehetett volna külön kiírnom (pl. txt -e) még átnézni az egészet kipihenten és utána feltenni fórumba. Másik tényleg nem terveztem ilyen részletekbe menő alapossággal írni esszé jellegű hsz-t. De örülök, hogy sikerült olyan dolgokat is találni az írásomban ami hasznos volt és a nehéz olvashatóság és értelmezés ellenére is átment. :B

(A hegymászó sem azért mássza meg a hegyet, mert könnyű, ha nem mert nehéz és van benne kihívás nézd ilyen szemmel az írásomat mint egy nehezen megmászható hegy.)

[ Szerkesztve ]

((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))

(#23) balazs1022


balazs1022
őstag

Jó kis cikk volt!

Nekem még lenne még egy gondolatom, ami az elektromos fogkefe mellett szól. Én úgy látom, hogy az elektromos fogkefét kevésbé lehet rosszul használni mint manuális társát. Gondoljunk csak a helyes technikára (mint ahogy a cikkben is le van írva), amit ha nem jól alkalmazunk hatalmas károkat okozhatunk. Pl: ínysorvadás (ha csak előre hátra mozgatjuk a fogkefét a fogunk oldalán. Ezt tetézi a sietség és az erős rányomás).
Elektromos fogkefe használata nem igényel súrolást! Csupán csak rá kell tartani. (belül 45°-ban, fogra merőlegesen és kívül 45°-ban) Tehát akinek gondot okoz a helyes technika alkalmazása annak csak ajánlani tudom az elektromosat.

Ti mit gondoltok erről az elméletről?

https://fototrend.hu/fotok/fotos/balazs1022/index.html

(#24) bwoay


bwoay
nagyúr

írtátok többen is kritikaként az elektromos fogkefékkel kapcsolatban, hogy pár nap után érezhetően gyengébbek, ahogy merül az akkumulátor, ez a Ni-MH technológiának tudható be. viszont a Braun/Oral-B egy ideje már gyárt li-ion cellás fogkeféket is, azoknál nem tapasztalni ezt a jelenséget. más kérdés, hogy ezt megtartották a csúcskategóriának, ahol meg kell fizetni a (szerintem) borzasztó felesleges Bluetooth feature-öket is.

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#25) MaCS_70 válasza bwoay (#24) üzenetére


MaCS_70
félisten

Én semmi hasonló gyengülést nem tapasztaltam, pedig kb. 7-7 évig használtam NiCd és NiMH akkus OralB fogkefét.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#26) DeFranco válasza MaCS_70 (#25) üzenetére


DeFranco
nagyúr

gondolom standbyban a töltőn állt a fogkefe. láttam már másnál is így, én ettől tartózkodom.

(#27) INGJOKE válasza bwoay (#24) üzenetére


INGJOKE
veterán

Az Ocleant én már az oral b utána mindig figyelem, hogy most biztos le fog merülni, vagy most, vagy most, de akkor még mindig bírja 1-2 hétig és elfogy a türelmem és felrakom a mágneses!!! töltőjére ami pár óra alatt feltölti nem úgy mint az oral b-t ami mikor lemerült utána 17!!! órát kellet kb tölteni, hogy újból teli legyen. Reggel mikor már nagyon villogott, hogy merül (6-7 órakor) feltettem és este zuhanyzásnál (20-21 óra) még nem töltött fel. Visszagondolva erre az Oclean fényében azt tudom mondani, botrány, vagy kabaré. :D :DD :DDD

(#28) Gabás válasza bwoay (#24) üzenetére


Gabás
addikt

Oral B Pro 2, és nincs Bluetooth

(#29) Amazonas válasza tope (#18) üzenetére


Amazonas
senior tag

Pont ilyet vettem pár hete a meglévő Oral-B Vitality mellé - bár igaz, amolyan tartalék/utazó fogkefének.
Pár használat után azt tudom mondani, hogy szerintem, a célnak megfelel - továbbá a fejek is kompatibilisek az Oral-B-vel.
Igaz, én is új vagyok még az elektromosok terén - pont pár hete kezdtem, ezért is örültem nagyon ennek az írásnak. :) Viszont, nem tudom, ki hogy van vele, de nekem kevésnek tűnik az a 2 perc, igaz most még a Vitality-vel csomagolt puha sörtés fej van, és most akarom majd kipróbálni a CrossAction fejet. (Manuálissal is hosszú perceken keresztül súroltam, sőt, volt olyan, hogy egymás után 2-szer is fogat mostam, mert nem volt meg a tisztaság érzése.) 2 perc után én még éreztem az aznapi étlapot...
Egyébként, fogmosás után ujjal is ki szoktam "kaparni"-húzni az ínyem töve és az arcbőr közötti külső vájatokat. Ez egyfajta masszázs is az ínynek.
Írta valaki, hogy a nyelvet nem szabad a fogkefével lehúzni, mert így a kefére kerülnek a bacik. Szerintem van annyi triklozán a fogkrémekben, hogy ez teljesen mindegy...

(#30) DeFranco válasza INGJOKE (#27) üzenetére


DeFranco
nagyúr

kár hogy az oclean nem kompatibilis valami márkás, minősített fejjel aminek a sörtéibe biztosan nem sajtoltak bele se bugyigumit se kohósalakot.

a kínai eredetű fogkefékkel csak ennyi a bajom, hogy a franc tudja mit old bele a nyállal a szájba miközben vidáman sikamikálok vele.

(#31) DeFranco


DeFranco
nagyúr

végül most hogy feljött a téma, találtam elemmel működtethető oral-b fogkefét is 3-4k között, azzal minden probléma megoldódna mert akár négyesével is tudom tölteni a laddákat és ha lemerül, kicserélem.

gondolom a hatékonyságuk megegyezik.

(#32) FireFox1996 válasza -=MrLF=- (#2) üzenetére


FireFox1996
őstag

Köszi ezt a linket, mert előtte nem is ogndoltam, hogy otthon cserélhető lenne az aksija :R

<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>

(#33) balazs1022 válasza bwoay (#24) üzenetére


balazs1022
őstag

Es ha Ni-MH cellat cserelek Li-ION-ra akkor nem igenyel mas töltőt?

https://fototrend.hu/fotok/fotos/balazs1022/index.html

(#34) Dr.NX válasza balazs1022 (#33) üzenetére


Dr.NX
addikt

De, meg mellé a poroltót is.
Eleve más feszültségen üzemelnek, meg ne próbáld!

Elfogadom a sütiket.

(#35) pontazire válasza geotigris9 (#14) üzenetére


pontazire
csendes tag

A nyelvkaparót közismertté kéne tenni; annyira alappá, mint a fogmosást. Igen egyszerű és hasznos dolog.
Döbbenet, hogy mennyire ismeretlen.

(#36) Robez88


Robez88
tag

Az akkumulátor témához: a korábbi Oral B fogkefém már második nap érezhetően gyengébben teljesített.
2018.12.05-én érkezett meg a Oclean SE szónikus fogkefém feltöltöttem az aksit és azóta használom, töltés nem volt. Jelenleg 47%-on van és 127(!)-szer mostam vele fogat, egyenként 2 vagy 2.5 perc erejéig. Nagyon brutális cucc, ajánlom mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

(#37) bwoay válasza Gabás (#28) üzenetére


bwoay
nagyúr

jogos, bár most van ez a Genius 8900 "bundle", aminél ha az ember hajlandó megvenni egyszerre két handle-t, akkor darabja kb azonos árban van, mint a Pro 2 (sőt), viszont utóbbinál nagyobb kapacitású az akksija. meg van hozzá 3 fej és egy tok. meg a smartphone tartó, ami talán
a kocsiban hasznos igazán :D egyébként szerintem skandallum a jelenlegi típusok árazása, abszolút nem tartom indokoltnak a 20e. Ft feletti árakat, miközben 50-et is elkérnek bizonyos modellekért. mondom mindezt úgy, hogy 20 éve használok Braun/Oral-B keféket.

balazs1022:
ha gyárilag ni-mh akkuval szerelt kefét pimpelsz, annak nem lesz jó vége. viszont a gyártó azonos típusú indukciós töltőt mellékel a kefékhez az akku kémiájától függetlenül, mivel a li-ion cella töltését a nyélen belül található elektronika megoldja.

[ Szerkesztve ]

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#38) Hieronymus válasza pontazire (#35) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"A nyelvkaparót közismertté kéne tenni; annyira alappá, mint a fogmosást..."

A nyelvem nem azonos a nyelvkaparó alakjával. Csak részben lehet tisztítani vele. Még a kefés fele sem OK.
Szerintem sokkal hatékonyabb a fogkefe használata a nyelven is.

Általánosságban reagálva.
A fogak és a fogkefe alakjának összehangolását tökéletesen kihagyják a számításból a kézi fogmosás esetében. Az összes fogkefe hosszúkás alakú. A mai ideológia szerint, sűrű és puhaszőrűnek kell lennie, amit nem nyomunk rá erősen a fogakra. Most képzeld el mi történik, ha elkezded vízszintesen húzogatni a kefét. A külső íven csiszol, a fogközök irányában meg nem csinál semmit. A lehúzási fázisban sem jobb a helyzet.

Az elektromos fogkefével cak egy bak van. Túl nagy erővel nyomja a fogra, felhasználók többsége. Egyszer érdemes egy BT kompatibilis fogkefét vásárolni, ami az app segítségével megtanulni az optimális fogra nyomás erősségét.
A fogmosás leghatékonyabb eljárása a fogínyről a fog vége felé történő fogkefe mozgatása. A vízszintes mozgatás teljesen értelmetlen.időtöltés.

A fogselyem helyett illetve mellet a fogközi kefe használata legalább annyira fontos mint az alap fogmosás. Csak ezzel lehet eltávolítani fogak közül a nagyobb szennyeződéseket. A selyem csak körbe járja problémát.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#39) BlackPriest


BlackPriest
őstag

a különböző elvű elektromos fogkefék hogy bánnak a javított fogakkal (régi/új tömés, korona, híd, miegymás)?

Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.

(#40) MaCS_70 válasza Hieronymus (#38) üzenetére


MaCS_70
félisten

Elég régen van csupa olyan OralB a családban, ami pirosan világít, ha túl erősen nyomod a fogadhoz.

Volt mit korrigálni az elején... :K

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#41) macman507


macman507
aktív tag

Jó téma! Nem gondoltam, hogy itt ilyesmit fogok valaha is olvasni, hiába logout... :)

Nekem fogorvos puha fogkefét javasolt, olyat ami sűrű sörtés (ha minden igaz mindenkinek puhát kéne használnia) napi 2x-i fogmosás (reggel, este), és fogselyem használata is mindig, bár ezt valahogy nem szeretem, de ritkán azért megpróbálkozom vele. A fogkrém meg kb. mindegy milyen, illetve nem ajánlott külön semmit, meg semmiről nem beszélt le.

Szájvizet is mintha említette volna, hogy használjak esetleg, de az annyira távol áll tőlem, hogy el lett már felejtve :D

1hs,.2HS,.3HS, yay! ;)

(#42) petipetya


petipetya
nagyúr

Életemben először próbáltam ki ezt a Bass technikát, ám lehetetlennek tűnik. A fogak belső felén például egyáltalán nem tudom körkörösen mozgatni a fogkefét, kívül is csak az arcom baloldali részén, ahol jobbkezesként kényelmesen mozgok.

A szónikus fogkefével nincs ilyen gond, már szépen megy a fogásváltás mosás közben, csak arra kell figyelni, hogy ne nyomjam rá.

A manuális kefém puha sörtés Xiaomi, az elektromos pedig egy Alfawise.

A cikk hiánypótló :R

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#43) F.B.I.


F.B.I.
veterán

Én DM-es saját elektromos fogkefét használok, meg félévente fogorvos. Fogkövet az ellátás keretében,ingyen szedik le. Mivel már 40 felett vagyok, néha kell tömni de a fogorvost, nem érdemes kihagyni, akár milyen technikát alkalmazunk.

Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!

(#44) -Skylake- válasza DanielLong (#8) üzenetére


-Skylake-
addikt

Ha jo fogkremet szeretnel, Mediblanc.

[ Szerkesztve ]

"Homie, I get up I run my shit, Really, I don't give a fuck "

(#45) sunavlys


sunavlys
senior tag

Az oszcillációs pl.Oral vitality vagy a szónikus keféknek nagyobb-e a kerületi/működési sebessége?

Mert én ebben látom a szónikus kefék jobb hatékonyságát.

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#46) Ramirex válasza -Skylake- (#44) üzenetére


Ramirex
csendes tag

Dentocar vagy zymaflour tablettáról senki sem beszélt, egész családban rosszak a fogak csak a húgomnak és nekem nincs egy lyukas fogunk se. 32 éves és 27 évesek vagyunk. Egyszerű kézi fogkefe 1-2 perc mosás. A fog anyaga többet számít mint a mosás minősége. És nem csak magunkból indulok ki, bármelyik barátom aki dentocar tablettát szedett gyerek korában, elhanyagolható mértékű fog problémával küzd. Én is adom a fiamnak, bár baromi nehéz beszerezni.

(#47) kazsmerlaca válasza d@vee (#5) üzenetére


kazsmerlaca
senior tag

Hagyd folyamatosan a töltőn sosem lesz kevés az ereje! 6 éve használom ugyan azt az eszközt és még csak most kezd gyengülni az akksi. Sima egyszerű ORALB.

Saját gyártású zenéim: https://www.jamendo.com/album/73598/music-in-the-fire

(#48) Ombre85


Ombre85
tag

(#8) DanielLong - Sajnos ilyen különlegesebb fogkrémet nem próbáltam, úgy vagyok vele, hogy nem azon múlik. Inkább mindig a legkíméletesebb krémeket keresem. Ha esetleg van itt olyan, aki jártas a témában, szívesen veszem a véleményét részletesebben kifejtve.

(#10) ViZion - Apukám is majdnem 20 percig mosta minden nap a fogait, mégis szinte az összes tönkrement neki. Persze rengeteget számítanak a gének is, de nála egyértelműen a rossz technika volt a fő ok, hiszen hetente kellett kefét vennie, mert vagy eltörte, vagy egyszerűen elkopott a szőre, annyira erősen nyomta a fogaira.

(#14) geotigris9 - Köszönöm, hogy megosztottad velünk az összeszedett, részletes véleményed. Az általad említett témákat inkább kiegészítésként tudnám javasolni, mert kitértem a cikkben ugyan a fogkrémekre és egyéb módszerekre egy-egy mondatban vagy szóban, de nem ezzel akartam leginkább foglalkozni.
Nyelvkaparót egyébként nem használtam eddig, mindig a sörtékkel pucolom a nyelvem. Talán annyira nem lesz tőle bacis a kefe, hogy gondot okozzon, de ezt csak arra tudom alapozni, hogy még nem volt ebből gondom soha. Kérdés az is, mennyire takarítja el az ember használat után a fogkefét, és milyen gyakran cseréli. Most ,hogy említetted, lehet, hogy beszerzek egy ilyen eszközt egy próbára.
A szájzuhanyról azt olvastam a legtöbb helyen, hogy feleslegesen igénybe veszi az ínyt, túl agresszív, tehát én kerülöm a használatát (nekünk is van valahol).
A szájvíz ügyében teljesen egyetértünk, nem szabad rendszeresen használni, egy idő után érzem is, hogy marja a számat és nem kívánom. Durva vegyszer. Arra szoktam néha mégis, ha sebes belül a szám. Akkor napi 1-2 alkalommal öblögetek vele (vízzel higítva), és nagyon hamar elmulasztja.

(#18) tope - Ugyanannak tűnik, mint a Vitality, kompatibilisek is. Mintha ez elemes lenne. A Vitality-ből is létezik elemes verzió, ami majdnem ugyanennyibe kerül, csak nem igazán reklámozzák. Előnye lehet, hogy nem fárad el benne az akku, vagy ki tudod cserélni hozzáértés nélkül is, a hátránya viszont (bár nincs ilyen termékem, csak tippelek), hogy az elemtartó zárfedele hosszú távon nem vízálló, így nem merném a csap alá nyomni, mint a Vitality-t.

(#23) balazs1022 - Egyetértek veled, a cikkbe is beletettem, hogy az elektromos fogkefe mellett szól, ha nem ismered, vagy nem tudod a helyes technikát alkalmazni a manuális esetében.

(#39) BlackPriest - Nekem az összes fogam teljesen ép, egyedül barázdazárásom van. Nemrég voltam fogorvosnál ellenőriztetni, azt mondta, nincs rajta mit javítani. Ebből arra következtettem, hogy nem bánik vele túl agresszíven. Viszont ez jó kérdés, aki esetleg tud tapasztalatot megosztani, azt szívesen olvasnám.

(#49) bwoay válasza MaCS_70 (#40) üzenetére


bwoay
nagyúr

valójában a nyomásszenzor tudomásom szerint az összes Pro kefében megvan, csak fényjelzés nincs mindegyikben.hallani a hangján, amikor túl erősen nyomod, mivel ilyenkor kikapcsolja a pulzálást.

az elemes meg az olcsóbb akkus Braun/Oral-B kefékről érdemes tudni, hogy nem pulzálnak, csak oszcillálló mozgást végeznek, és azt is alacsonyabb frekvenciával, mint a komolyabb/drágább modellek.

fogkrém téma:
már több, mint egy éve Zendiumot használok, mert azt olvastam, hogy nincsenek benne azok az anyagok, amik (nálam érezhetően) irritálják a nyálkahártyát, enzimekkel meg fehérjékkel machinál valamit, és állítólag erősíti a száj természetes védelmét, ne hát ez nekem nyilván marhára tetszett - komoly selling point. olvastam róla véleményeket, nagyon megosztó, 50% azért húzza le, mert nem habzik intenzíven, és nem hagy erős mentolos utóizt. mondjuk én nem gondolom, hogy az erős habzás és az atom mentol a jó fogkrém elengedhetetlen ismérve, ezt bármelyik gagyi fogkrém tudja. meg az árát is sokan kifogásolták, nekem nem tűnt sokkal drágábbnak az általam korábban használt fogkrémekhez képest.

[ Szerkesztve ]

[ don't... don't believe... don't believe the hype ]

(#50) A_Papa


A_Papa
aktív tag

Köszi a cikket!

Az én fogorvosom azt mondta, minden este kell fogselymet használni.
A fogmosási technikák kapcsán jó lett volna olvasni a fogzuhanyról is (ha már a fogselyemről volt szó).
Nálam a fogápolás:
Minden főétkezés után:
- Fogmosás, hagyományos fogkefével (még).
- Fogselyem
- Szájzuhany (csak este)
- Szájvíz

Félévente fogorvos, fogkő eltávolítás, vagy ami kell.

[ Szerkesztve ]

Papa

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.