Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rák
Új hozzászólás Aktív témák
-
flymi
addikt
Jelentem ma átvettem a felmondási papírokat (miután már aláírtam délelőtt az új helyen a szerződéseket
).
Szerencsére nem volt a kilépő papírok közt semmi turpisság, visszafizetésről szóló bármi és/vagy akármi. Csak kicsit sokáig tartott az eljárás és rettegésben tartott jó hosszú ideig. De végre fellélegezhetek!Új év, új hely, új kihívások! Remélhetőleg kevesebb meló, indulásnál több vagy legalábbis ugyanannyi pénz, továbbtanulási lehetőség! Úgy érzem mindenképp jót tett, vagy fog tenni ez a váltás! Áldás rá!
-
flymi
addikt
Hivatalosan is aláírtam az új papírokat, egyenlőre Júniusig határozott idejű szerződéssel, utána kerülök majd át határozatlanba.
A "régi" cégem még mindig nem adta ki a papírjaimat (kivéve OEP)... -
gooool
őstag
Én csak azt írom le amit láttam és hallottam...
Egyébként közöltem a főnökkel, hogy menni akarok, mire ő 2 órán belül már a telephelyen is volt, otthagyott mindent, csak hogy meggyőzzön maradjak.
Megegyeztünk, hogy mi és hogy lesz jobb, de érdekes módon nem érzem jobban magam ettől, ugyan úgy az van bennem, hogy én itt nem érzem jól magam.
Na mindegy nem vergődök itt tovább, majd az ünnepek alatt átgondolom, január 7-ig még beleférek a próbaidőbe.Köszönöm a segítséget!
-
Prémvadász
tag
-
gooool
őstag
Én megértek minden indokot és az ő oldalukat is, de ha érzem, hogy kölcsönösen nem tudunk egymás hasznára lenni, az kibaszás...velem is és velük is, mert ők profitot várnak (jogosan), amit én ezek között a körülmények között nem tudok hozni.
Első sorban a magam érdekeit nézem persze, de vagyok annyira emberséges, hogy az ő oldalukról is lássam, hogy így nem gyümölcsöző a kapcsolatunk...az volt, de aztán nagyon elmentek a sokat követelek és lóf@szt adok irányba, így pedig nem lehet. És persze ha nem úgy állok hozzá nem is jönnek a számok. -
nem enged el addig amíg át nem beszéltük...pedig mintha az állna a szerződésemben, hogy indoklás nélkül mondhatok fel...
Valoszinu ezt jo ertelemben ertette, hogy addig nem engedne el a kezed, amig nem beszeltetek meg, hatha maradasra tud birni. Jogilag termesztesen minden indok nelkul adhatsz be rendes felmondast.
-
gooool
őstag
Nem szemétkedni akarok én, vagy mással kibaszni, azt ők teszik velem egyfolytában.
Most beszéltem a főnökömmel, fogalma nem volt, hogy ilyen szerződés kikerült vagy létezik elmondása szerint. Meg közöltem vele, hogy én azt szeretném, hogy útjaink váljanak ketté. Egyből fontos lettem, nem enged el addig amíg át nem beszéltük...pedig mintha az állna a szerződésemben, hogy indoklás nélkül mondhatok fel... -
egy példányban nyomtattam ki és felismerhetetlenül írtam alá, teljesen másképp, mint ahogy szoktam. Ha követelnék, akkor letagadom, hogy ezt valaha is láttam volna...
Semmi jelentosege, hogy letagadod. Alairva leadtad, kutya nem nezegeti, hogy maskent irtad ala. Ha meg oda kerul az ugy, az irasszakerto ugyis megallapitja az irasjegyekbol, hogy te voltal es meg ennek a dijat is te fogod megfizetni, mert el fogod vesziteni az ugyet. Ha mar szemetkedni akar az ember, meg lehet oldani maskent is.
-
flymi
addikt
válasz
Geller72 #156 üzenetére
Egyik műszakvezetőm mondta egyszer: "Én mindig jeles voltam hittanból!"
Én is elhiszek bármit, csak legyünk már végre túl ezen az egészen.Írtam az igazgató (munkáltató) helyettesének e-mailt, hogy bár nem ismerem a vállalati hierarchiát
, de a diri távollétében véletlenül nem-e ő a helyettese és a kinevezett szignóvéső? A levelem továbbította a HR-nek ezzel a szöveggel: "Szerinted?"...
Egyébként kösz, igyekszem majd helytállni. A legjobb, hogy most lesz egy hosszabb időtartamú pihi.
-
gooool
őstag
Én is nagyon azon vagyok, hogy lépek, most íratták alá velem ezt a tanulmányi szerződést, hogy ha lelépek, akkor 50K/nap amit fizetnem kell nekik...
De hát emilben küldték át, így hiába van rajta a nyomtatott nevem, egy példányban nyomtattam ki és felismerhetetlenül írtam alá, teljesen másképp, mint ahogy szoktam. Ha követelnék, akkor letagadom, hogy ezt valaha is láttam volna...
Egyébként az is felháborít, hogy a főnök és az elődöm szerződött pár emberrel, aláírták a szerződést, majd odatolták, hogy innentől akkor toljad. Megcsináltam mindent, pöpec a helyzet, erre tegnap jön a főnök, hogy jó, akkor ezeknek a jutalékát majd felezzük, úgy, hogy magának számolja el...
Na menjen a tudja hova...Másik kolléga meg elvárja, hogy holnap a céges buli miatt tegyek érte egy 50 km-es kerülőt, mert ő inni akar és úgyis félúttól egyébként ő szokott fuvarozni mindig...(jah igen, de én beszállok a költségbe, és kb annyi, hogy a körforgalomtól 200 m-t gurul az autóval és felvesz, na mindegy...).
Kicsit a f@sz kivan.
-
flymi
addikt
A mai volt az utolsó munkanapom, papíron elszámolták a túlóráimat (láttam a bérpapírt), utalás csak 22-én. Szekrényem kipakoltam, minden szerszámom és munkaruhám leadtam. TB papírt ma megkaptam, a többi még várat magára.
-
Geller72
veterán
válasz
Klaus Duran #147 üzenetére
-
bambano
titán
ettől az esettől eltekintve, általában nézve:
arra figyelni kell, hogy a tanulmányi szerződés az külön szerződés, elvileg független a munkaszerződéstől.
tehát felmondáskor oda kell figyelni, hogy formailag a tanulmányi szerződés is felmondásra kerüljön és az abban foglalt feltételek szerint lezárja a szerződést. -
gooool
őstag
Igen, én is így tudom, hogy azt valamivel igazolnia kell, hogy én azon részt vettem, na most én egyszer sem írtam alá itt ilyesmit, egyszer csinált a főnök rólunk képet összesen, illetve ő magának excel táblába bevéste.
De én itt még a MSZ-en kívül semmit nem írtam alá...Ja, de a jelenléti ívet, de azt akkor is tölteni kellett ha éppen szabadnapos voltam, mivel gyere már be, mert szükség van a munkádra ugye... -
-
flymi
addikt
Tanulmányi szerződése válogatja, nálunk pölö időarányosan kell/ene visszafizetni ha felmondasz. Kivétel a közös megegyezés és a munkáltató általi felmondás, ilyenkor nem kell fizetni.
A tanfolyam minden napján aláírással kellett igazolni a részvételt és csoportkép is készült a jelenlévőkről.
Egyébként egy kész vicc az egész. Mert a munkáltató nem kevés lóvét akasztott le támop-on keresztül az állambácsitól "per kopf", a cégnek egy fillérjébe sem került az egész. Plusz még aláíratnak az egyénnel képzéstől függően 1,5-2 évet... -
Magnum_
nagyúr
válasz
Klaus Duran #142 üzenetére
Ez nem oke. Mi az, hogy kozos megegyezes alapjan? Vagy felmondas, vagy munkaviszony megszuntetes kozos megegyezes alapjan...
-
gooool
őstag
válasz
Geller72 #141 üzenetére
Köszönöm!
Illetve van még egy olyan oldal a munkaszerződésemben, hogy a képzési összeget vissza kell fizetnem minden esetben, ha egy éven belül távozok, ha én lépek ki, ha ők rúgnak ki. Na most ez 20 nap, 6.000 Ft + ÁFA / nap, vagyis 120.000 Ft + ÁFA összeg.
Most kérdem én, ha ebből az oktatásból én láttam kb. össz-vissz 5 napot, akkor hogyan tudom bizonyítani?
Ugyanis ezt már aláírtam, ebből nincs kiút és gyanítom hogy boldogan hajtják ezt be rajtam. -
gooool
őstag
válasz
Klaus Duran #142 üzenetére
Én még feltétlen beleírnám, hogy a felmondás napjáig járó fizumat kérem, illetve az esetlegesen fennmaradt szabadságom pénzbeli kiutalását is. Elvileg ez a kötelességük, de jó ha benne van.
Én ezt venném alapul: [link] -
-
Geller72
veterán
Találkoztam már olyan céggel, ahol ezt a trükköt alkalmazták. Tartottak egy belső, vagy külső tanfolyamot, amit baromira nagy összegűre értékeltek fel, majd ezzel zsarolták a kilépni akarókat. Meg kell nézned, hogy itt is erről van e szó. Két eset lehetséges itt is. vagy eltekintenek ettől és akkor minden ok, vagy ehhez kötik a te jövőbeni munkádat, akkor el kell köszönni tőlük. Nem vagy köteles aláírni semmit. A te döntésed. Ne kapkodj, ez a legfontosabb. Beszélj anyuddal is, kérd ki az ő véleményét, sokkal rutinosabb ilyen ügyekben, ha netán neki sem a mostani az első munkahelye. Egy picit elfogultabb lehet, de jó ötletet ő is adhat.
-
gooool
őstag
válasz
Geller72 #139 üzenetére
Köszönöm a tanácsot!
Még átgondolom mindezt, január 7-ig tart a próbaidőm, addig gondolkodok rajta szerintem és beszélek a főnökkel, de ezt a tanulmányi szerződés néven futó dolgot nem fogom aláírni, mivel ezzel csak magukat biztosítják, nekem semmi előnyöm nem származik belőle (persze, kapok oktatást, de basszus, úgy gondolom, hogy ez minden helyen alapvető lenne, hogy betanítsd az új embert, hiszen senki sem vele születik. Édesanyám is rendszeresen jár, de soha egy szóval nem mondták neki, hogy fizess paraszt!, pedig nekik se piskóta a munkakör és az egy nap okozta kiesés). -
Geller72
veterán
Én első lépésben megadnám az esélyt nekik. Mégpedig úgy, hogy mivel neked ezzel vesztenivalód nincs, ellenben nekik szerintem igen, odaállsz a főnök elé, és szépen megbeszélitek a dolgokat. Te elmondod, ami böki a begyed, persze úgy, hogy nem felejted el egy kicsit árnyaltan fényezni magad, majd visszakérdezel, hogy volt e valami probléma esetleg a munkáddal, amiért erre a szintre jutottak a kapcsolatok, majd mivel nem fog tudni olyat mondani, akkor itt ismét visszakérdezel, hogy akkor miért? Ha ügyes vagy, végig irányítod a beszélgetést. Soha ne felejtsd el, hogy neked itt nincs vesztenivalód, ez megnyugtat. Könnyen lehet, hogy mivel látják a számokat és azt, hogy te itt bőven talán a legjobb vagy kezdő létedre, ha egy csepp eszük van, meg fognak tartani majdnem minden áron. És itt nyugodtan beszélhetsz egy kicsit a pénzről, vagy inkább annak a hiányáról. Megemlítheted, hogy vannak egészen közeli ismerőseid, akik hasonló helyen dolgoznak és nem éppen ilyen feltételek mellett, ilyen javadalmazással. Na most két verzió van,. neked ismételten teljesen mindegy, mert ha nem felel meg akármelyik is, akkor szépen továbbállsz. Én úgy gondolom, hogy nem véletlenül tolták eléd azt a szerződést, látják, hogy nagy reménység vagy és maguk mellé akarnak kötni. Csak és kizárólag akkor írd alá, ha neked kedvező feltételeket nyújt bizonyos kötelezettségek mellett. nem mindig rossz az, ha aláíratnak veled mondjuk fix két évet, mert addig neked baromira fix a jövőd.
Légy nyugodt és nem nagyképűen, de kellően laza és rugalmas. Akármit kell aláírni, vidd haza, tanulmányozd, mutasd meg másnak is még akkor is, ha egyértelműnek tűnik. -
gooool
őstag
Az, hogy a képzésért pénzt kér önmagában nem lenne értelmetlen és felháborító, de ismerve azok színvonalát és az ellenértéket, illetve az indoklást, amit a szerződésben írtak már eléggé sántít...
És ez igazából mindenre elmondható, mivel az elején közölték, hogy az eladások után jár a jutalék. Gyorsan beseggeltem a száraz infókat, majd az első teljes hónapomban már hoztam is a megkövetelt számokat, sőt felül is múltam itt-ott. Erre jön a bérpapír és az utalás, és még az alapot sem kaptam meg, mert levonták a telefonszámlát, mert túl sokat beszéltem...(Igen, másképp hogyan is érném el az ügyfelet? Postagalamb?)
És ismerem, látom a többi új kolléga statisztikáját, sokkal nagyobb piacon sem tudnak jobbat felmutatni, mint amit nekem sikerült.
Félre ne értsetek nem fényezni akarom magam.
Csak amikor ülsz egy üres bemutatótérben, felkészült vagy, meg tudod csinálni, amit kérnek és elvárnak, és erre az a hála, hogy aprópénz a fizu és baszogatnak, holott nincs mit eladni egyszerűen, mert nem jön készlet, az az érzés felbecsülhetetlen. -
bambano
titán
"Ja és most toltak elém egy szerződést, amivel hatalmas pénzekkel húznának le, ha én netán fel merek mondani.": azt ki kellene fejtened, hogy milyen esetben húznának le hatalmas pénzzel.
"a munkám végzéséhez kötelező oktatásokra való eljárásért százezreket követelnek rajtam az kicsit sok az én értékrendemben.": tehát ha a cég tanfolyamra küld, és utána meghatározott ideig elvárja, hogy nála dolgozz, az nem kifogásolható. teljesen normális, hogyha a cég belefektet a képzésedbe egy halom pénzt, azt ne máshol kamatoztasd. ennek örülnöd kellene.ha nem erről van szó, a más esetekre való kártérítés emlékeim szerint az mt-ben szabályozva van, tehát attól eltérni nem lehet. ha teljesen értelmetlen indokokkal akarnak tőled rakás pénzt lehúzni, akkor röhögd ki őket.
szerk: az ordibálás más tészta, annak az elején kell elejét venni, mert ha megszokják, mindig baj lesz belőle. az első ordibáláskor oda kell állni az illető elé, és közölni vele, hogy ezt még egyszer ne merje, mert baj lesz.
-
gooool
őstag
Sziasztok!
Mesélek egyet, hátha Ti tudtok nekem tanáccsal szolgálni.
Nos októberben elkezdtem dolgozni életem első melóhelyén.
Jó döntésnek tűnt, rendesek a kollégák (főnök kevésbé), környezet is okés, de kb. ennyiben ki is merül a lista.
Ellenben feltűnt, hogy előttem sűrűn cserélődtek az emberek, ami először hidegen hagyott, majd elkezdte bökni a csőröm és mára kezd körvonalazódni miért is...
Úgy néz ki a sztori, hogy jóformán csináld ahogy akarod, ha van rád egy pici idő akkor esetleg megmutatom, de ha kérdezel vagy meg mered csinálni anélkül, hogy kérdeznél már ordibálás van, holott jól végzem a munkám, ebben sokan megerősítettek.
Jó eredményeket szállítok, ellenben fizetés sehol sincs, éppen arra elég, hogy éhen nem halok, de legalább szabadnapokon is folyton hívnak, hajnaltól estig bent vagyok, szombaton is és persze a túlóra, mint fogalom ismeretlen.
Így év végére, amikor hozni kellene a legjobb formát pedig szépen lassan eltűnnek a bemutató eszközök, így pedig nem tudom hogy várhatják hogy menjen a bolt, több milliót nem ad ki senki csak azért mert én azt mondtam neki, hogy az jó, látni akarja, menni vele és megbizonyosodni, hogy jól döntött. Ez most nem kivitelezhető jelenleg, kérném a készletre az eszközöket, de várólistára tettek, majd kapok ha jut...De persze a vezetőség meg rugdos, mert sehol sincsenek a számok, vajon miért...
Ja és most toltak elém egy szerződést, amivel hatalmas pénzekkel húznának le, ha én netán fel merek mondani.Én ott tartok, hogy a jövő héten letolom az ipart, hogy a fizetés jól nézzen ki, ne hagyjam szarba a kollégáim, aztán ezt a szerződést visszaadom egy próbaidős azonnali felmondás társaságában, mert ez így nem munka...
Oké, fiatal vagyok és biztos én vagyok eltévedve, de ha nem tudják biztosítani a munkaköröm alapvető eszközeit, de ennek ellenére rugdalnak és a munkám végzéséhez kötelező oktatásokra való eljárásért százezreket követelnek rajtam az kicsit sok az én értékrendemben.
Mit gondoltok?
-
Ugyesen tetted!
Igaz ugyvedek nem mukodnek titokban, le lehet ellenorizni, az otlet viszont jo. Anno szivoztak velunk muszaki cikkel, nem akartak visszacserelni 3 napon belul. Tesom behintette, hogy rokon fogyvedelmis es pont hetvegen volt nalunk latogatoba, alaposan atbeszeltuk mi a teendo ilyenkor es szivesen meglatogatja az uzletet, o is szereti a muszaki cikkeket.
Sok ido nem telt el es megoldodott az ugy.
-
bambano
titán
egy felmondás szélsőséges esetben pókerjátszmává alakul. annak pedig része a blöff.
-
Magnum_
nagyúr
mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt annyi helyzetelőnyöm, hogy - mivel egyébként csúnya kirúgások voltak annál a cégnél - én elhintettem, hogy apám eléggé expert ügyvéd munkajogi ügyekben (true dat, ezért is úgy álltam hozzá a saját problémámhoz, ahogy.. azaz felkészülten, mert nyilván sok minden megelőzte a közös megegyezést, pl. jogosulatlantól származó és jogellenes figyelmeztetés, amit megvédtem, de arra válasz már nem érkezett, stb). Így ők is tudták, hogy 1: nem igazán van mit felhozni ellenem 2: tudták, hogy elmegyek a végsőkig, sőt.
-
Azt gondolom ennek nincs jelentosege, ha a fonokod es meg 1-2 kollega azt mondja, hogy arrogans vagy es gyakran apolatlan. Masreszt teljesen eletszerutlennek tartom pereskedni egy munkahely miatt. Ido, energia, idegeskedes, keresni kell egy uj helyet es kesz, ott mar ugysem lesz nyugta az embernek. Maximum az onerzetunk, a becsuletunk miatt erdemes ezt vegigjarni.
-
Magnum_
nagyúr
Igen, a birosagi reszre gondoltam. Ok, nyilatkozza ezt 2-3munkvallalo, ha megfelemlitik. Es meg egyszer kerdezem: mi van, ha a kirugott kollega egyebkent jo viszonyt apolt mindenkivel es meg par napra visszamenoen is tudja pl emailekkel igazolni? Meg ugye ezt amit irsz, meg kell alapozni, pl tobbszori irasbeli figyemeztetesekkel. Ami nyilvan nem tortenhet meg 1 het alatt. Ertem, amit irsz, de rovid ido alatt kivitelezni eletszerutlen. Persze van olyan munkavallalo, aki gyoker es inkabb lelep.
-
Igazolnia akkor kell, ha birosagra megy az ugy. Szolnak ket volt kollegadnak, hogy tanuskodjon ellened, kulonben repul. De most olyan kerdeseket tesztek fel, mintha meg sosem dolgoztatok volna sehol. Szerinted melyik ott dolgozo vallana a ceg ellen? Szerintem egyik sem. Az emberek tudnak am 180 fokos fordulatot venni egy pillanat alatt, ha veszelyben erzik magukat. Lattam szep dolgokat az elmult 18 evem alatt.
-
Geller72
veterán
Mondjuk azért, mert nem szeretnél munkanélkülivé válni. A jogalkotók kb. most vannak azon, hogy mi az, ami ne jogosítson fel a munkanélküli járulék folyósítására. Az egyik biztos hogy az lesz, ha te mondasz fel. Most azon vannak, hogy a közös megegyezés is egy ilyen legyen. kizárólag akkor leszel jogosult, ha egyoldalúan ők mondanak fel neked.
-
Magnum_
nagyúr
Nekem amugy igy szunt meg a munkaviszonyom par honapja. Nem akarom most itt hoszan leirni, de a lenyeg, hogy a fonokommel gondok voltak, elmentem hr-hez meg menedzsmenthez, igazoltam az igazam, de nem en voltam az erosebb kutya, de en felmondani nem akartam, mert ami jar, az jar. Aztan oda jutottunk-mivel ez szar volt mindnekinek-hogy ok kezdemenyeztek a munkaviszony megszuntetest. A rendes felmondas tele volt kamuval, amit tudtam volna birosagon igazolni, de epp ezert ok is inkabb megegyezni akartak, en se akartam egyebkent 1.5evig pereskedni, mert sikerult megegyeznunk. Ha nem sikerult volna, akkor persze per lett volna. De nem szivesen pereskedtem volna termeszetesen (de nem kerult volna penzembe egyebkent)
-
válasz
Geller72 #109 üzenetére
Sem engem, sem az ismerőseimet határozatlannal még nem rúgtak ki.
Nem jelent semmit, jogilag lehetseges.
Elég jól meg kell indokolniuk.
Rendes felmondas, kozos megegyezessel (kifizetve a felmondasi idore jaro ber mint irtam is), semmit sem kell indokolni senkinek.
-Sajnos nem így van. Sok olyan helyet ismerek, ahol "előzetesen, szóbelei megegyezés alapján" oldották meg.
Munkaszerzodest nem modositunk szoban.
-
Geller72
veterán
Ezek többnyire tech cégek. Itt ha van megrendelés két hétre, akkor maradsz, ha nincs, akkor repülsz. Akkor is, ha két nap múlva megint lesz rendelés. Sem engem, sem az ismerőseimet határozatlannal még nem rúgtak ki. Elég jól meg kell indokolniuk. De megkérdezhetsz egy munkaügyi jogászt.
.
"Amig nem irja ala a munkavallalo nem tortenik semmi."
-Sajnos nem így van. Sok olyan helyet ismerek, ahol "előzetesen, szóbelei megegyezés alapján" oldották meg.
A sógornőm novemberben rogyásig végigmelózta a hónapot, rakás túlórával, alapból 12 órás műszakokban. Ma néztem a bérpapírját. Ledolgozott napok:10 Szabadság:11 Csúszó:1..etc..miközben végig bent volt. Az ilyen céget azért igencsak meg kellene #&@<><##ni..
-
válasz
Geller72 #107 üzenetére
Ezert szeretek ertelmes emberekkel beszelgetni, mert leirjak szerintuk/tapasztalatuk szerint mi ujsag.
Akkor irnam szerintem mi.
Jogilag sokkal rosszabb az, ha mondjuk "egyhaviznak", mert soha nem tudhatod, hogy a hónap végén meg lesz e hosszabbítva, avagy sem.
Szerintem tudod/nagy resze tudja. Nekem most dec.31-ig van szerzodesem es tudom, hogy meg lesz hosszabbitva.
Egy normális esetben viszont a határozatlan idejű szerződés esetében a próbaidő lejártát követően már nem olyan egyszerű kirúgni, ezt elhiheted.
Elhiszem. Hatarozatlan ideju szerzodes eseten is ugy rugnak ki egyik naprol a masikra, hogy eszbe sem kapsz. Reggel bemesz, masnap ott sem vagy. A felmondasi idore jaro bert megkapod, csak be se gyere. Jogilag minden tiszta, megsem tudod mi van jo ideig.
A másik mostanában divatos csalás a 4 óra.
Amig nem irja ala a munkavallalo nem tortenik semmi. Aki pedig alairja az ne szoljon.
-
Geller72
veterán
Szerintem meg szívás. És pont nema hitel számít. Hanem a létbizonytalanság. Jogilag sokkal rosszabb az, ha mondjuk "egyhaviznak", mert soha nem tudhatod, hogy a hónap végén meg lesz e hosszabbítva, avagy sem. Egy normális esetben viszont a határozatlan idejű szerződés esetében a próbaidő lejártát követően már nem olyan egyszerű kirúgni, ezt elhiheted. A másik mostanában divatos csalás a 4 óra. Egyre több cég/vállalkozás alkalmazza ezt. Sok helyen visszamenőleg, vagy a dolgozó beleegyezése nélkül helyezik négy órába a munkavállalót. Jobb, ha mindenki belevési az eszébe, hogy ez egyoldalú szerződésmódosítás és mint ilyen, a dolgozó írásos beleegyezése szükséges hozzá. Tehát ha nem írod alá, akkor így jártak. És nem szabad aláírni. A legtöbb esetben nem tesznek semmit, mert jogilag nem nagyon tehetnek. Ez csak egy bepróbálkozás, amit le kell tudni rázni. Az én esetemben jelen pillanatban is megpróbálták, de nemet mondtam. Azt mondták (megpróbálnak fenyegetőzni) hogy akkor kiléptetnek, ha nem írom alá. Ok, léptessetek. Nem tették. L.O.L. De blöfföltek, mert ha 150 emberből 149 aláírja, akkor minden hónapban fél havi fizut (is) spórolnak. Nem jött be.
-
válasz
Klaus Duran #105 üzenetére
Epp azert irtam, hogy ebben semmi szivatas nincsen, amig nem szeretnel hitelt. Ha valakire nincs szukseg, akkor nincs.
-
-
válasz
Klaus Duran #103 üzenetére
Csak abbol a szempontbol van jelentosege, ha valaki hitelt szeretne felvenni. Amugy meg barmikor felmondhatnak hatarozatlannal es hosszabbitasok kozben is.
-
-
Magnum_
nagyúr
Igen. Igazad van. Pont ezzel van bajom, amit leirtal.
Hogy a szakmai hozzaertesemrol nalam 10evvel fiatalabb kislanykak dontenek, hogy tovabbmehetek-e szakmai interjura, vagy sem. Tovabba a pozicioval, de meg a munkaltato ceg tevekenysegevel se nagyon vannak tisztaban.Botrany.
Ja es pont allaskereso vagyok. Igy plabe erzekeny vagyok emiatt most :-) -
bambano
titán
a hr intézményével semmi probléma sincs. stratégiai fontosságú, kiemelt hely kellene legyen.
a hr-esnek nevezett emberekkel van súlyos probléma, akik ugyanúgy nem tudják, hogy mi a hr és mit kellene csinálnia egy hr-esnek, mint a fórumozók 99.9%-aazt kellene már elfelejteni nagyon-nagyon sok helyen, hogy büfészakot (vagy azt sem) végzett kislánykákból hr-es lesz csak azért, mert a főnök dugná.
(#99) Geller_1972: a régi mt szerint az törvénytelen volt, az új mt-t még nem olvastam el ilyen szempontból.
-
Geller72
veterán
A legnagyobb probléma szerintem az, hogy a multiknak a 90 százaléka (optimista elszólás) pontosan ennyire leszarja magát az embert.
Az egyik multinál dolgoztam egyszer és játszogatott azzal, hogy három havonta hosszabbítgatta a szerződésem. Az egyik ilyennél egyszer csak nem három hónapos szerződést hozott oda a közvetlen főnököm, hanem harminc naposat. Már a három hónaposnál jeleztem, hogy a következő ilyet sem fogom aláírni. Sejteni lehetett, hogy akkor az egy hónaposnál milyen szinten durrant el az agyam. Mondanom sem kell, hogy előtte nap, vagy aznap hozzák oda a hosszabbítást (igen, tudom, hogy erre is van egy frappáns szó a HR-szótárban, de én ezt sima bunkóságnak hívom). Jelen esetben is így történt. Éjszakai műszak kezdetekor hozták oda. Így reggel az első dolgom az volt, hogy bementem a HR-re és elkértem a papírjaim.
Összegezve. A multinak jobban megéri (?) hogy egy sík hülyét behoz az utcáról és neki alapból ad három hónapot, majd jó esetben fél-egy év múlva nagyjából alacsony hibaszázalékkal talán egyedül is dolgozhat, mint hogy egy betanult, rutinos dolgozót megbecsüljön. Hasonlóan dühítő eset, amikor egy ismerősöm szolid 16 év munkaviszony után ugyanennél a cégnél elfűzte a gépet, és kirúgták. Majd felvettek az utcáról egy 12 éve munkanélküli, erősen alkoholfüggő, 54 éves, volt traktoros emberkét, aki napi háromszor elkövette ugyanezt a hibát. Költői kérdés lenne e, ha megkérdezném?
-
Magnum_
nagyúr
válasz
Klaus Duran #90 üzenetére
...felek munkaszerzodest kotottek ekkor, amely tobbszor modosult, legutoljara akkor...
Ennyi.
-
Geller72
veterán
Írtam, hogy előtte szólok, ha valami nem tetszik, és ha nem változik, akkor megyek. Van bőven ideje előtte behívni és meggyőzni. Ha tud és ha én is akarom. Ha eldöntöm, hogy megyek, akkor megyek. Tök mindegy, mit ajánl és mit nem. Mert ha így döntök, akkor az azt jelenti, hogy korábban nem élt ezzel a lehetőséggel és tudatosan hagyta, hogy ezt válasszam.
.
-
Lassan nekem is kéne írnom egy felmondólevelet.
Határozatlan idejű szerződésem van, és volt már összesen 3 éve.Korábban azt írták hogy bele kell írni a kezdést is. A legelső munkanapot kellene feltüntetni vagy pedig a legfrissebb szerződését?
-
csiben1
tag
Mi van akkor ha 30 nap a felmondási időm, de én csak ebből 1 hetet tudok vállalni, de a munkáltatóm nem akar elengedni? (Tegyük fel minden törvényes a vállalatnál). Fogom magam bemegyek a céghez és éppen, hogy csinálok valamit, mondjuk az addig tapasztalt és elvárt munka 10%-át
Jogilag támadható vagyok? Hisz időben megjelentem a munkahelyen, a munkaidőt kitöltöttem, azt a kis munkát megfelelő minőségben végeztem el, viszont "csak" az elvégzett munka mennyisége lenne kifogásolható elég erősen.
-
Geller72
veterán
Én egy helyen csak egyszer dolgozom, soha többet. Alapvetően szeretek szépen elválni, de ha nem megy - és volt rá példa - akkor lehet csúnyán is, akár munkaügyi peren keresztül. Ott a legtöbb esetben (nem is nagyon tudok olyanról, hogy ne így lett volna) a munkavállaló nyer. Persze, ha minden ok. Észnél kell lenni. Én nem keresem a bajt, de volt néhány igazán paraszt főnököm, aki az elején még a telefont sem volt hajlandó felvenni, aztán meg hetekig próbált velem beszélni - akkor már hiába. A HR, vagy akárki köteles átvenni egy felmondást. Ha ezt nem teszi meg, és a későbbiekben munkaügyi per lenne a dologból, seggbe fogják...**@&#.ni érte. Én mailban is el szoktam küldeni. A legutolsó a postai út. Eddig még egyszer sem kellett erre a szintre jutni, észhez tértek előbb. Időben kell szólni, ez tény. Én általában alapból egy hónappal előtte konkrétan jelzem. Nem fenyegetőzök, hogy ha nem lesz ez meg az, akkor elmegyek, hanem ekkorra én már mindenképpen eldöntöttem, hogy el fogok menni, tehát ez már csak a bejelentési fázis. Szoktam szólni, ha valami nem ok és nem látok előrelépést a dologban, nem érzem jól magam. Ha leszarják, vagy megígérik, hogy rendezik, de nem, akkor lépek. De általában nem vitázok, nem kérlelek, szólok, hogy megyek, intézzék a dolgot. Beadom a felmondást, majd ha arányaiban szükséges, ledolgozom a felmondási időt. Ezért szoktam eleve egy hónappal előbb beadni a felmondást, hogy ha kikötik, akkor bele tudjam számolni az esetleges felmondási időt. Eddig talán egy helyen ragaszkodtak hozzá, a legtöbb helyen elengedtek.
-
válasz
#90933760 #82 üzenetére
Ez nem ilyen egyszeru. A torveny ved teged is, viszont a munkaltatot is, hogy legyen ideje masik munkavallalot keresni a helyedre. Ezert van a 30 napos felmondasi ido, amit alapbol le kellene dolgozni. Mas teszta, hogy ettol el lehet terni, elengedheti a munkaado, kiirathatod magad tappenzre es a felmondasi ido is novekszik, pl 10 ev ott toltott ido utan mar +30 nap, tehat osszesen 60. Ha fogod magad es bevagod a durcat, bejelented a felmondast (postara adod , alairatod stb) es masnap be sem mesz, hanem elmesz mashova dolgozni, sok maszek siman felvesz az elozo papirok nelkul, nagyobb cegek nem, akkor a ceg beperelhet emiatt. Te pedig nem fogod tudni megvedeni magad, ha rad akarnak vagni 1 millio forint karteritest, mert nem vegezted el a munkad. Ha valamit allitasz szabalytalansagot a ceg ellen, azt neked kell bizonyitani. Megis hogyan fogod? Melyik ott dolgozo fog segiteni? Valoszinu egyik sem. Aki meg mar eljott, azert nem jarkal birosagra. A legtobb embernek csak a szaja nagy, mikor tenni kell valamit meg beszarik es tovabball. Semmikeppen nem jo pereskedni egy ceggel ilyesmi miatt, el kell valni bekevel, vagy kivarni a felmondasi idot akar tappenzen es kesz. A masik ut sokkal tobb energiaval, idovel es buktatoval jar.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
#90933760 #82 üzenetére
Igen. A 30 naptól csak a jelenlegi munkaadód beleegyezésével lehet eltérni. Persze ha vállalod a pereskedést vagy plusz költséget, az esetben megteheted hogy egyszercsak nem mész be, de ilyenkor a 30 napos munkabéred követelhető a munkáltató (minimum, mert követelhet egyéb térítést is akár a kieső munka miatt, ha tudja ezt bizonyítani). Másik oldalról ha tudod hogy pl. a dolgozók fele minimálbérre van bejelentve de nem annyit kap, vannak mindenféle munkaügyi (komoly) szabálytalanságok, akkor meg lehet kockáztatni, hogy úgy se fog ugrálni a munkáltató, mert többet bukhat az egésszel. De ez nagyon kockázatos, és te is csúnyán megütheted magad.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
#90933760 #80 üzenetére
Amit el kéne érned, hogy egy felmondásra valaki felettesed vagy HR-es ráírja, hogy átvette (nem azt hogy elfogadja a felmondást vagy ilyesmi, csak hogy átvette). Ha ez megtörtént, onnantól ketyeg a 30 nap (+ évek utáni napok), és amint ez letelt, ők kötelesek kiadni minden papírod, te meg nyugodtan otthon maradhatsz. Nyilván ha nem adják ki a papírokat az gáz, de onnantól meg hülyére perelhetőek, szóval nem valószínű hogy ezzel már játszanának.
Ha senki nem hajlandó aláírni a papírt, akkor nem tudom mi a helyzetTalán az ajánlott levél lehet a megoldás, és amikor azt átveszik, onnantól 30+x nap.
-
törölt tag
Ezt én is akarnám kérdezni, ha a munkáltató nem engedi hogy elmenj ilyenkor hogy mész munkaügyre mikor egy szem papírt nem adnak ki neked ami oda kell alapból? Határozatlan idejű és jelenleg nem lenne más ahova mehetnék, de onnan el az biztos. A felmondást meg röhögve félrebasszák mintha nem is létezne, komolyan feljelentgetéses téma jön ilyenkor szóba vagy verjek a fejébe kettőt vagy szimplán ne menjek be azt majd kijelent egyszer csak?
-
flymi
addikt
Igen, tudják. Ez nyílt titok volt eddig is. Most már az új munkahely kiléte is, elég ha egy ember a 100-ból elkezd találgatni, másnap már megy a pletyi.
Sőt egy hónapja az egyik főnökömmel való különbeszélgetés során megpedzettem, hogy kilátásban lehet a munkahelyváltás. Nem vettek komolyan. Vagy nem akartak...
Állítólag patthelyzet elé állítottam a céget a "váratlan" bejelentéssel, nevezzük most így plecsnis papírok hiányában.
Na majd Januárban néznek nagyot, mikor a többi kolléga kollektíven megrohamozza a diri irodáját, hogy korrekt elszámolást és bért vagy viszont látás. Már nagyon ki vannak bukva. Van aki idegileg tropa, mások még ráadásként fizikailag is. -
Agostino
addikt
nem kell tisztában lenned, miért kellene. nem a te dolgot a közép és felsővezetés hiearachiáját ismerned. a te dolgod a mostantól a következő: bemenni higgadtan, és nyugodtan előadni, hogy csókolom, akkor ma vinném a papírt. ne hagyd magad, készülj fel a beszélgetésre a tükör előtt, mit tudom én. a régi helyed tudja hogy azért váltasz, mert jobb / más helyre mész? ha igen, akkor innentől ez tényleg csak a macska szívatja még egy kicsit az egeret mielőtt felfalja - felállás.
-
Geller72
veterán
"Közös megegyezést meg nem írhattam bele akkor a felmondásba, mivel nem volt semmiféle megegyezés."
-Nem is kell. Úgy hívják, hogy rendes felmondás. Formanyomtatvány a netről letölthető."Este 6-kor, mikor mentem már nem volt ott egy főni se, de naponta zaklatni fogom a HR kisasszonyt, amíg nem kapok egy pöcsétes példányt."
-Nem jó válasz. NEKED kell felmondani, NEKED kell beadni a felmondást, két példány elég. És elég, ha a közvetlen főnöködnek, vagy munkahelyi vezetődnek odaadod, akár egy éjszakai műszakban is, neki kötelessége azt továbbítani. Az óra attól függetlenül ketyeg.Pecsétes dolgokat a felmondást követő folyamat során kapsz, de az nem az, amire te gondolsz. Amúgy az utolsó napon, mielőtt te aláírsz bármit is, az összes járandóságodat meg kell kapnod, elmaradt juttatásod, szabadságod nem lehet, ha nem vetted ki, ki kell hogy fizesse. Nézd meg, hogy nehogy kiírja utólag, de visszamenőleg az elmúlt hónapra. Ha bármi rendellenességet tapasztalsz, NE ÍRD ALÁ! Egy tanácsadás-kérés ügyvédnél munkaügyben, azaz munkajogi ügyvéd esetén nagyjából 5k. Megéri, hidd el. Az is lehet, hogy egy csinos pert akaszt a nyakukba, amiből kivesztek pár millát. Konzultálj egy ilyennel.
Ne kapkodd el.
-
flymi
addikt
Nem nyert.
Este 6-kor, mikor mentem már nem volt ott egy főni se, de naponta zaklatni fogom a HR kisasszonyt, amíg nem kapok egy pöcsétes példányt.
Ha két héttel korábban lenne, most már én is "helyesen" csinálnám. Mondjuk azt is hozzátenném, hogy nem volt túl sok "hivatalos" munkahelyem, összesen eddig kettő és első alkalommal mondtam fel. Vagyis végül is nem én.Közös megegyezést meg nem írhattam bele akkor a felmondásba, mivel nem volt semmiféle megegyezés.
Syl: Igen, jelenleg pontosan ez a tényállás.
-
Geller72
veterán
Nagy hibát követtél el. Mindennek írásban kell történnie és akkor védve vagy. Az első pillanatban be kellett volna adnod NEKED a felmondásod, mert onnantól ketyeg. Aznapi dátummal. Már ott sem lennél. A legtöbb munkavállaló egy nagy hibát követ el. Kivár. Megvárja, míg a nála sokkal rutinosabb munkáltató lép a saját kénye-kedve szerint. Nem szabad. Nagyon nézd meg, mit írsz alá, szerintem ha rám hallgatsz nem is írod alá ott, hanem hazaviszed, tanulmányozod és akár mástól is tanácsot kérsz ha nem érted. Soha ne írd alá azonnal. Ha rád nézve hátrányosak a benne leírtak, vagy nem érted, nem szabad aláírni. Erre nagyon figyelj oda! Amúgy meg hagyd őket ott a francba, retek egy cég lehet. Tippelgethetnék, de nem akarok, pedig lehet, hogy háromból eltalálnám. Az, hogy hirdetgetnek egyet jelent. Kezd elfogyni az alapanyag, akikkel kicseszhetnek. Egyszerűen már nem talál minimálbéres droidot arra a szar munkára. Ennyi. Jobb is, lassan belátják ők is, hogy nem körülöttük forog a világ.
-
extasymajom
aktív tag
Csak említs meg nekik a DAS nevet és összefossák a bokájukat, Jogilag.
-
flymi
addikt
Világos. Értem én, hogy ezzel nem vagyok előrébb.
De a főnökeink olyanok, mint Attila... Hun volt, hun meg nem.Én azért még bízom benne, hogy a héten rákerül az a plecsni is a szignóval.
Fene azt a jóhiszemű formámat...Most pedig joccakát, mert éjszakás voltam.
Agostino: Ezzel nem vagyok tisztában, hogy ki-kinek a helyettes plecsni nyomója.
Általában ha csinálni kell valami érdemlegeset mindig megy az egymásra mutogatás meg a hárítás.
Nálunk nincs szakszervezet, hogy odaba***on az asztalra... -
flymi
addikt
A cégvezetés évekkel ezelőtt kicserélődött. A régiek (a kezdetektől ott dolgozók elbeszélései szerint) mérföldekkel korrektebbek voltak, még akkor is, ha olykor nekik is maguk felé hajlott a keze. A mostani nagyfejűek egy olyan cégtől jöttek, ami jó néhány éve becsődölt már, de itt megint szépen összeálltak, mint a **** a csőben.
Sosem felejtem el, mikor ide került az egyikük, kapott egy zsír új céges kocsit. Két hét után totálkárosra törte, sebaj, kapott másikat. Egy hónapra rá 1 milláért vett rá felnit. Gyanítom, nem a saját fizetéséből... De ez csak pletyi, ilyesmire ugye nem adunk.
Minden évben többször (általában 2x) van "céges buli", ilyenkor egy egész hétvégére lefoglalnak egy vendéglátó intézményt, a dolgozók meg elmehetnek első este (péntek) egy közös vacsorára.
A szlogen: Ez a ti estétek! Alkeszoknak ideális...Syl: De legalább van. Én inkább hajót hajtogatnék belőle. Oviban ez volt a jelem.
-
Agostino
addikt
(#61) flymi - nem akarom védeni őket, sőt, teljesen közömbös számomra a cég, csak arra célzok, ha idő közben lettek volna ennyire korrektek, akkor ez a menet most nem volna le, vagy ha lement volna, nem így. amikor váltani akkor persze, váltani kell
(#62) Cathfaern - lehet, de akkor is fordítva ülik meg a lovat. ha eddig nem jártak el korrekten, pedig a munka törvénykönyve és az adózásról szóló törvény is érinti a foglalkoztatással kapcsolatos teendőket, akkor miért most jutott hirtelen eszükbe. na mindegy, nem is fontos, csak szokatlan
-
Cathfaern
nagyúr
-
flymi
addikt
Khm. A kivétel mindig erősíti a szabályt.
Kisregényt írhatnék arról, meddig ér a ganyé a munkahelyen.
Lasszóval kell már embert fogni. Az új felvételisek 90%-a nem húzza két hétig sem. Vajon miért?
Kirúgják a dolgozót, majd másfél hónap múlva könyörögnek, hogy jöjjön vissza. Vajon miért?
Volt akinek szemet szúrt a munkáltató által elkészített adóbevallásban néhány adat, ami nem egészen fedte a valóságot, de az illető nem szól, mert családja van.
Eltüntetik a túlórákat, a szabikat. Mégis kiíráson felül mínusz órákkal zárod a hónapot. Vajon véletlen elírás?
Éves fizetésemelés? 3,5 év alatt kaptam bruttó 7 Mátyást.
Havi bónusz általában konvergál a 0 felé, mert szíre-szóra elveszik a maximálisan adható 15%-ot. Ez a "bónuszrendszer" is átláthatatlan, csak arra jó, hogy "játszanak a számokkal".Nem folytatnám, mert a végén még magára ismer a cég...
A lényeg, hogy sok a meló és aránytalanul kevés a honorárium. Fizikai munkáról beszélünk 4 műszak 12 órában.
Nekem ez a váltás egy áldás és mindenképp meg kellett lépnem, nem is volt kérdés. Maholnap betöltöm a harmadik X-et, érzem apuka korba lépek. De lesz előbbre jutási lehetőségem és magasabb fizum, majdnem 3x annyi cafeteria.
Csak hogy tisztán lássuk a nagy büdös Magyar valóságot, a jelenlegi bruttóm 117e Ft!az új helyen ennyi lesz a nettó alapbérem. Nekem sokat számít havi +30e.
Egy kollégám anno, mikor megtudta mennyi a fizum, szó szerint ezt mondta: "Ennyiért nem is dolgoznék."
Közel azonos beosztású (csak nevében eltérő) emberek fizetése közt több 10e Ft különbség van.Kérdezheted, hogy miért nem tanultam... Tanultam, csak elkaszáltak, de ez egy másik horror mese...
Cathfaern: Épp most tettem meg...
-
flymi
addikt
Tegnap este aláírtam a cég által megfogalmazott, de egyébként teljesen mezei felmondási papírt (munkáltató aláírása még nem volt rajta). Attól tartottam, hogy jó szokásukhoz híven szépen visszadátumoznak és sima felmondás lesz belőle, mert akkor még egy érvényben lévő tanulmányi szerződés keretében időarányosan vissza kellett volna fizetnem egy 6 havi összeget, de közös megegyezés szerepelt a papíron, így a t. szerződésben foglaltak szerint nem kell kifizetnem semmit sem.
Plusz voltak olyan jó fejek, hogy nem vágták zsebre az év végi bónuszom, azt is felvettem. Nem egy nagy összeg, de nekem pont megfelel, mert egy kicsit hozzáteszek és vehetünk belőle egy új gáztűzhelyet...Japánban egy egyetemi oktató év végi bónuszából/jutalmából a szigetországban egy új autót lehet venni.
-
bambano
titán
attól, hogy munkaviszonyban vagy, aláírhatsz másik céghez munkaszerződést. csak a hatálybalépését kell jól megfogalmazni.
szerk:
(#49) Shamy "Csak egy kérdés...mi tiltja, hogy két munkahelyed legyen egyidőben?" munka törvénykönyve tiltja
alapszabály, hogy a munkaszerződés kötelezettje megjelenik a munkahelyén és ott munkára alkalmas állapotban együttműködiktehát két munkahelye nem lehet, de két munkaszerződése igen.
egyébként az is akadályozza a két munkahelyet, hogy le kell jelenteni a dolgozót az oephez meg ilyesmi, és az nem megy a régitől kapott papírok nélkül.
-
yerico
senior tag
Elmentünk a TB-hez, akik széttárták a kezüket, hogy nem tudnak mit tenni, menjünk át a navhoz, és ott tegyünk panaszt. A NAV közölte, hogy ott nem tudunk panaszt tenni, merthogy nincs erre semmilyen kialakult módszerünk - adócsalás is volt a háttérben, nem fizetgetett a cég rendesen adót. - de megnyugtattak, hogy ha a cégre kerül az ellenőrzés, akkor majd jól meg fogják őket büntetni. Szóval mindenki szart magasról mindenre.Az egész egyébként abból indult ki, hogy a mi drága szeretett seggfej főnökünk úgy döntött, hogy a megkérdezésünk nélkül SZÓBAN munkaszerződést módosít, és erről nem is szól nekünk. Csak egyszer véletlenül benyögte, hogy nem 8, hanem 4 órában vagyuk foglalkoztatva, és visszavette a bejelentett bérünket.
-
Shamy
tag
Csak egy kérdés...mi tiltja, hogy két munkahelyed legyen egyidőben?
-
Magnum_
nagyúr
Tehat meg nem mondtal fel... :-)
-
yerico
senior tag
válasz
DiamondBack #37 üzenetére
A munkavégzés helyét rögzíteni kell a munkaszerződésben. Románia biztos, hogy nem fog ennek megfelelni, ezért ahhoz szinte biztosan módosítani kellene. Te nem egyezel bele, így életbe lép a felmondási idő. Rendkívüli felmondás költözési indokkal könnyen támadható lenne, hiszen úgyse tegnap tudtad meg, hogy költözni fogsz, erről a munkáltatót is tájékoztatnod kellett volna, emiatt kártérítésért perelhet, hogy a munkádat el kellene végezni, de nem tudott megfelelően pótolni. Erre szolgál ugyanis általában a felmondási idő.
-
yerico
senior tag
Igen, 2 db heti 40 órás munkaszerződés lehet egymás mellett, direkt egy jónevű munkajogi ügyekre specializált ügyvéddel beszéltük át, mielőtt perre mentünk. A főnök persze fenyegetett minket, hogy kicsinál, de hát egyfelől mi is ki tudtuk volna csinálni, mert tudtuk, hogyan csalta el az EU-s támogatási pénzeket, másfelől, mint kiderült, elfelejtett mindenkit bejelenteni, mint alkalmazottat.
-
rwu
tag
Ha van szondáztatás a munkahelyedre érkezéskor, akkor két sör és egy feles, problem solved.
-
DiamondBack
senior tag
Én előző cégemnél (ki akartak helyezni Romániába pár hónapra) azzal adtam be a felmondást hogy azonnali hatállyal családi okok miatt az ország másik felére kell költöznöm. A hülye HR-es picsa említette a felmondási időt ami 30 nap. Mondom hétvégén költözök... Akkor azt ki fizetjük mintha ledolgoztad volna és majd küldjük a papírokat... De ezt akkor nem tudjuk közös megegyezéssel bontani. Sebaj nem probléma. Akkor nyitom a kasszát. Ööö oké rendben ide a pénzt aztán itt se vagyok ☺ Azóta is naponta összefutok a volt főnőkömmel. És közös megegyezéssel bontottuk a szerződést mint kiderült a paírokból utólag...
-
kstcsk
tag
Mindent leírtak, annyit tennék még hozzá: legyél határozottab
-
-
yerico
senior tag
A gond az, hogy a munkaszerződés rád is érvényes, tehát ha 30 nap van kikötve, akkor szó nélkül betartathatják. Bár a végén vagy kifizetik a szabadságaidat, vagy kiveszed. Érdemes a végén egyben kivenni, és akkor mehet a 30 nap felmondási idő, de 25 nap után eljöhetsz. A papírjaidat az utolsó munkában töltött napon kell kiadni, tehát a végső szabadság megkezdése ELŐTT. Az sem probléma, ha a másik helyen még papíron dolgozol, az újnál már kezdhetsz, lehet egyszerre két érvényes munkaszerződésed is.
-
flymi
addikt
Kemény egy nap. Ki is fogom venni. Lenne több is, de mint írtam, szépen eltüntették...
Lauda: Igen tudom. De ezt az 5 napot már fejen állva is kibírom.
ncc1701: Nálam azért nem ilyen egyszerű, az nagyon feltűnő lenne, ha csak hegyeznék, de nem lenne termelés. Én a munkámat eddig mindig becsülettel elvégeztem. Talán többet is, mint kellett volna.
Syl: Igen, Magyarisztán, vagy Agyarország.
-
^Clown
addikt
Erre az a megoldás, hogy a régi cégnél a HR-es cicának kell vinni egy üveg pezsgőt vagy rozét, hogy segítsen a papírok elintézésében, mert te az utolsó két napon nem fogsz megjelenni.
Mit tudnak veled kezdeni, de őszintén? Semmit az ég világon. Ha valaki menni akar, az megy, ilyen egyszerű. Nem szép dolog, nem is bátorítok erre senkit, de ez már bőven az a szint, amikor kijár nekik... -
flymi
addikt
A fő gond az volt, hogy nekem nem lett volna jó a 30 nap. 27 vagy 28 kellett legyen a felmondás bejelentésétől számítva, mert a másik cégnek 21-e az utolsó határidő, mikor még leadhatja az új felvételiseket... Ezért kellett gondolom egyeztetni a nagyfőnökkel, hogy bele megy-e.
Egyébként igen, valóban azok. Csodálom, hogy eddig bírtam.
-
^Clown
addikt
Ilyen hülyének nézős bandánál: tértivevényes ajánlott levél, megcímezve a munkáltatói jogot gyakorlónak, benne felmondás, átvételtől ketyeg a 30 nap...
Mindig felmegy a pumpa bennem, amikor ilyen sztorikat hallok... -
Agostino
addikt
Nem késő még mondjuk holnap bevinnem és átadni a HR-nek a felmondási papírom így kerek két hét után?
sosincsen késő ha biztos vagy a döntésedben. fent is írták. két példány, egy nálad egy náluk marad és vetesd át. lap aljára kerüljön oda: átvettem, helység, dátum, hiteles bélyegző a cég részéről. nem dátumbélyegző. esetleg a dátum legyen az, amikor szóban jelezted a felmondást. ha nem veszik észre és átveszik, beljebb vagy egy héttel. ha makacskodnak, legyen nálad friss dátumos is. nem szép dolog, tudom, de kit hat meg.
-
flymi
addikt
Értem és köszönöm a tanácsokat!
A túlórákat csak a jelenlétibe írkáltuk bele magunk, de föntről nem érkezett hivatalos papír, amit alá írtunk volna, pedig "kötelezően elrendelt túlórák"-ról beszélünk, mert 4 műszakról átálltunk 3-ra úgy másfél hónap erejéig. Ennek már két hónapja.
Volt olyan hét, amikor 6 napot végigmelóztam 12 órában és a hetediken úgy hívott fel a főnök, hogy menjek már be még egyet, aztán csodálkozott, hogy nemet mondtam...
Kicsit felelősnek érzem magam, hogy azóta sem vittem be a felmondásom. Teljesen igazatok van, nekem is megfordult a fejemben, hogy postán küldjem el levélben, így nyoma maradt volna, de nem tettem.
Mint mondtam írtam egy felmondást, de mivel jött a hablaty, hogy ne hozz be papírt előbb beszélni kell a nagyfejűvel és hasonlók, így nem vittem be, vártam. Jelenleg így csak szóbeli megerősítést kaptam a HR részéről, hogy a felmondási folyamat érvényben van és a munkaviszonyom huszadikával megszűnik.
Nem késő még mondjuk holnap bevinnem és átadni a HR-nek a felmondási papírom így kerek két hét után? -
yerico
senior tag
A felmondást írásban kell jelezni, indokolni nem kell. Tényleg elég annyi, hogy XY a mai napon a jelzem, hogy a munkaviszonyt a munkaszerződés szerint Z naptól felmondom. Aláíratni se kell senkivel, de tudni kell bizonyítani, hogy megkapták. Ez lehet posta, vagy lehet átvetetni valakivel, aki jogosult.
Sokan megsértődnek, mert felmondasz. Nekem is eljátszották a sértődött embert, mert előtte 14 hónapig jártam a nyakukra, hogy nem azokkal a feltételekkel dolgozok ott, amiben megegyeztünk. Természetesen pont a felmondásom utáni napon akartak volna velem egyeztetni a fizetésemelésről,
Volt munkáltatóm, akit bepereltem, mert nem fizetett fizetést a felmondási időre, mondván, hogy az nem jár. Előtte természetesen kikötött 2 hónapot, majd a felmondásom napján közölte, hogy be se menjek többet. Rendben van, de fizetés akkor is jár. Most épp a cégét számoltatjuk fel, hogy megkapjuk pénzünket, mindezt jogerős bírósági ítélet alapján. -
tibcsi0407
félisten
válasz
RexMaximus #17 üzenetére
Igen, ebben is van valami. Nem ismerem a közöttük felépített kollegális viszonyt, valamint a főnök temperamentumát sem.
Persze én biztos, hogy a diplomatikus utat választanám először. -
RexMaximus
senior tag
válasz
tibcsi0407 #16 üzenetére
Ugy erzem a leirtak alapjan nem tartottak be a munkaltato a megallapodas ra eso reszet. Kar erte a dolgozot. Most a vegen is gondok vannak. Eddig se kezeltek redesen, mi valtozna ezutan ha magat kepviseli? Nem veszik komolyan.
Igy szerintem etikai kerdesek itt okafogyottak.
Nem mindenki rendelkezik olyan komunikacios tudassal, nomeg hattertudassal, hogy kezelni tudja ezt a helyzetet. Ilyenkor jo a szakember.
Ha mindket fel korrekt akkor azt ugy kell cselekedni ahogy irtad. Ha nem igaz akkor meg nem kell felni ettol a belenk nevelt dogmatol, ki kit ismer es a vegen mar te fizess hogy tobbet dolgozhas es orulj vagy mi?
Ki kit ismer - akik ismernek ilyen piszlicsare hulyesegekkel nem foglalkoznak, van ugyvezetojuk, kozepvezetok akik a napi operativ feladatokkal foglalkoznak. De itt vlsz a tulaj egyben az ugyvezeto. A folyamatok sincsenek leszabalyozva ezert ez a kuperaj.
Munkaltatokent bizonyos munkakorokre ilyen embert fogsz felvenni. Az az igazsag, hogy jobb jovedelemmel rendelkezok nagy resze igy jarna el. Alacsonyabbak azert nem mert kornyezetukben mindenki visszahuzza, hogy ne ugraljon. Felnek. Ritkan fordulnak szakemberhez.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
RexMaximus #15 üzenetére
Az aláírt jelenlétivel jelzed azt, hogy egyetértesz a benne leírtakkal. Ez jogilag nehezen támadható. Kivéve, ha esetleg a portán van kilépő és belépő papír, de akkor ott meg ugye azt bizonyítod, hogy tudtad, hogy többet voltál benn napi 8 óránál, de még is annyi szerepel a jelenlétiben.
Mindenesetre én azt mondom, hogy ilyenkor határozottan a tudtukra kell adni, hogy már nem vagy motivált munkaerő és az, hogy nem engednek el, nem fog senkinek a hasznára válni.
Most itt perrel fenyegetőzni, stb, nem biztos, hogy okos gondolat, mert nem tudod, hogy egy-egy nagyfőnök keze meddig ér el.
A következő munkahelyeden pedig nem biztos, hogy szívesen fogadnának, ha tudják, hogy az előző munkáltatódat megfenyegetted a felmondás érdekében. (én személy szerint nem vennék fel ilyen embert)
Szerintem az egyetlen megoldás leülni velük, elmondani, hogy mi a baj és azt is a tudtukra adni, hogy egyszerűen már nem akar ott lenni többet és csak egymás idejét rabolják. -
RexMaximus
senior tag
válasz
tibcsi0407 #14 üzenetére
Ehhez mar szakember kell.
Nem all eleg adat rendelkezesemre, de szemelyes velemenyem szerint mivel egy dolgozo itt kiszolgaltatott helyzetben van, nem biztos, hogy aduasz egy alairt jelenleti iv. Munkaltato reszereol ki annyira idiota, hogy belemenjen egy ilyen csataba. Valoszinuleg nem csak egy dolgozoval jartak el igy. Meg is jelenhet nala egy ellenorzes ahol elbeszelgetnek a dolgozokkal.
Kisebb cegeknel meg egy normalis munkakori dosszie sincs, munkavedelmi reszt nem is emlitem aminek elvileg egy szemelyes vallalkozasnal is rendben kell lennie. Sot egy felboszantott alkalmazott is tehet azert, hogy kulonfele hivatalok megjelenjenek.
Egy vesztett pernel minden koltseg a vesztest erinti + itt a fenti kockazatok is a ceg reszerol.
En igy gondolom, de nem vagyok szakember, ez fontos.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
RexMaximus #13 üzenetére
Igazából ez csak akkor lehet érdekes, ha a jelenléti nem heti 40 órával lett aláírva. Különben sokat nem ér, mert a bérszámfejtésben, ha annyi szerepel, akkor nincs valós bizonyíték a túlórákra.
-
RexMaximus
senior tag
Mingyárt vége az évnek, így lépned kell. Azzal amit irtal egy ügyved felhivja a döntéshozót és elmondja mivel járnak a törtentek (fizetetlen tulora, szabik), el fognak engedni
. Hirtelen elérhető lesz. Ilyenkor nem ritka, hogy egyben egy meghatározott összeget is kér ügyfele számára, vagy marad a munkaügyi bíróság. Ott cégek ritkán nyernek.
-
rgqjx
aktív tag
Elottem mar leirtak a lenyeget. Veletlenul se csinalj ebbol erzelmi kerdest es ne halogasd a dolgot, neked kell lepned. Amit tudsz bizonyitani, azt kerd szamon (tulorak stb), ezek megfelelo indokok a felmondasra, hamar hulyenek neztek. Az nem baj, ha beszelsz egy jogtudoval, biztositsd be magad minel jobban. Ha meg bemesz dolgozni, lehet erdemes "biztonsagi masolatot" csinalnod par dologrol a sajat erdekedben.
-
A céged valószínűleg arra játszik, hogy későn indul el a felmondásod (ők biztosan nem fogják megírni helyetted a felmondást) és akkor az állami már nem fog felvenni, mert - mint írtad - nekik még idén kell ezt elintézni, ergo maradsz, ahol vagy.
Ne hagyd magad megvezetni, írd meg te magad a felmondásod és add be. Én is javaslom, hogy a következő egy órában beszélj munkajogásszal, hogyan lehet elrendezni, hogy még idén csatlakozhass az új helyedhez, de a felmondóleveled már akkor legyen meg digitálisan, hogy módosítás után azonnal mehessen nyomtatásba és le tudd adni a HR-en.
-
A felmondast te add be szemelyesen, vagy ajanlott levelben, hiszen te mondasz fel.
Egy felmondas megirasa 2 perc, ennyi idod csak lett volna. Siman kezzel leirod, hogy xy a mai nappal felmondom az xy nappal kezdodott munkaszerzodesem. Vagy xy kerem az xy nappal kezdodoen letrejott munkaszerzodesem kozos megegyezessel torteno megszunteteset. Amint ezt elkuldod postan ajanlottan es atveszik, illetve beviszed a munkaugyre es atveteted, ketyeg a felmondasi ido.
A rendkivulit ne eroltesd, mert ott neked kell indokolni az okokat es ha a ceged ezt nem fogadja el, mehetsz birosagra az igazad bizonygatni, addig viszont a munkaltato nem koteles kiadni a papirjaid amig le nem zarult az ugy. Oldjad meg kozos megegyezessel es bekevel, mindenkinek jobb lesz.
Azt is megteheted, hogy nem kered a felmondasi idore jaro bert csak engedjenek el minel hamarabb, en mar jottem igy el cegtol. Aznap megoldodott a dolog.
-
ncc1701
veterán
Csak húzzák az időt. Ne hagy magad, itt az alkalom, h visszaopasd őket.
-
shteer
titán
Hallgass az előttem írókra, ne hagyd magad megvezetni! Mert jelen állás szerint arra játszanak
-
Syl
nagyúr
Indokolt esetben élhetsz a rendkívüli és azonnali felmondással is. És az hogy nem fizetik ki a túlórákat, eltüntetik a szabadságodat szerintem kimeríti az indokolt esetet. Feltétlen beszélj egy munkaügyi jogásszal!
-
Agostino
addikt
mai napig nem láttam a felmondási papírt
neked kell beadnod, a harminc nap a közlést követő naptól indul meg. van egy olyan sejtésem, hogy a munkáltató nem fog neked felmondani olyan könnyen, hiszen kellesz neki. ha te, mint munkavállaló semmilyen írásbeli (levél, email) felmondást tartalmazó dokumentumot nem adtál át, az nem szerencsés. hozzáteszem, ha a munkáltató mond fel neked, akkor mivel 3 és fél évet dolgoztál nála elvileg igazoltan, 30 plusz 5 nap a felmondási ideje. a munkáltató felőli felmondás azért is necces ilyenkor, hiszen 3 év után feléd járna egy hó végkielégítés. az olvasottak alapján szerintem nem sok kedve lenne hozzá. bár ha van egy kis sütnivalójuk, akkor rádvernek egy indoklást, hogy gond volt a magatartásoddal, és akkor semmi sem jár.
7 megelőzött, de a lényeg ugyan ez, kétszer is. nézd vissza a doksikat, mert könnyen problémák adódhatnak
-
7
addikt
1: Ne bízd a felmondási papír megírását a cégedre, ha ilyen viszonyban vagytok. Így, hogy nem is láttad, lehet hogy meg sem írták, és el sem indult a 30 napod. Nem jó ötlet.
2: Olyan nincs, hogy meg kell várni a nagyfőnököt. A felmondási idő a felmondási papír benyújtásától kezdődik, amit pedig a munkáltató nyújt be. Ha a nagyfőnöknek nem tetszik, akkor tehet ellenajánlatot, és közös megegyezéssel érvényteleníthetitek a felmondást, de az, hogy te mikor mondasz fel, nem a nagyfőnöktől függ. Pont azért van munkaszerződésben meghatározott felmondási idő, hogy akármikor is nyújtod be a felmondásodat (amihez jogod van), a cég fel tudjon készülni a következményeire.
3: Arra figyelj, hogy mindenképpen igazolni tudd azt, hogy beadtad a felmondást. Egyrészt legyen rajta dátum, másrészt:
a) írasd alá valamelyik kompetens személlyel (HR vagy közvetlen főnök) -- mindezt két példányban: egy nálad, egy a cégnél, vagy
b) küldd postán ajánlott küldeményként, így a posta tudja igazolni a levél megérkeztét.4: Nem kell ügyvéd egy felmondási nyilatkozat megírásához. Neten van egy rakat szabadon felhasználható sablon.
-
tibcsi0407
félisten
Hasonlóan érzem magam jelenleg én is a helyemen, nem tartom kizártnak, hogy én is meglépem, amit Te. Várok a megfelelő pozícióra.
Sok sikert a továbbiakban, remélem jobban megbecsülve érzed majd magad.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Már rég megszületett az elhatározás, hogy ha nem képesek a jelenlegi munkahelyemen megbecsülni a munkám, ha nem képesek...
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Akciókamerák
- Formula-1
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Google Pixel 9 Pro Fold - Obsidian - Használt karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Watch 5 /12 Hó Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest