Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) petakpa1


petakpa1
őstag

Érdekes megközelítés. Kíváncsi lennék még arra is, hogy ha a régebbi (A Fermi pl 12 éve debutált) kártyák USD-ben kifejezett nyitó MSRP árait felindexálnánk US CPI-al a mai szintre akkor hogyan viszonyulna 4070 Ti e megközelítés szerinti társaihoz...

(A mások gondolatom pedig az, hogy a mai PC-s Gamer nemzedék jellemzően 30, 40, akár az 50-es éveiben is jár már, önálló keresete van és megengedheti magának az ilyen drága kártyákat. A mai 10-20 éves fiatalok már konzolon nőttek fel szerintem és nem releváns számukra PC mint gaming platform. Persze lehet, hogy totál rosszul gondolom ezt, nem szeretnék hitvitát nyitni belőle, csak zárójelben legírtam véleményem.)

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#2) fLeSs válasza petakpa1 (#1) üzenetére


fLeSs
nagyúr

GTX 480, 2010-es megjelenés, $499 nyitóár ami most $630-680-at ér (többféle kalkulátort kipróbáltam, mind más értéket ad vissza).
De ahogy írtam a bejegyzésben a 4070 Ti az már egy magasabb kategóriában van (az én gondolkodásom szerint :) )mint pl. a GTX 480 volt, 2010-ben a 4070 Ti inkább GTX 490 lett volna (egyébként elvileg létezett egy ilyen elnevezésű dual GPU-s kártya ami sosem jelent meg).
Ha ez a hipotetikus (egy GPU-s) GTX 490 létezett volna akkor az nem $499 lett volna, hanem $599 vagy több ami egyébként inflációval felszorozva most $750-800.

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3) Angie™


Angie™
addikt

Nagyon érdekes és értékes összegés, köszönjük

⏺︎ Bankot váltanál? Segítek! Küldök meghívót! ⏺︎ Gránit Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz: 10+40e ⏺︎ K&H Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz 10+40e ⏺︎ Részletekért keress priviben! ⏺︎

(#4) ergoGnomik


ergoGnomik
tag

Szerintem túlgondolod. Ameddig igaz egy generáción belül az x50 < x50Ti < x60 < x60Ti < x70 < x70Ti < x80 < x80Ti < x90 < x90Ti egyenlőtlenség* grafikus teljesítmény szempontjából, addig az NVIDIA helyesen határozta meg az alsó-, közép-, felső- és csúcskategóriákat.

Az energiafelvétel az integrált nyers számítási és grafikai teljesítmény, az újabbnál újabb grafikus technológiák** és az elérhető gyártástechnológia*** egyenes folyománya. Azon menedzsment technikákkal lehet optimalizálni, de csodákat elvárni felesleges. Így nem látom értelmét ezzel összevissza módosítani a gyártó osztályozását. Főleg, hogy általában az optimalizálás sem egyenletesen fejlődik.

Az árat az előbbi tényezőkön túl a versenyhelyzet és a befektetői elvárások mozgatják az "elkerülhetetlen" infláció**** mellett. Ameddig az Intel vagy az AMD nem gyárt versenyképes termékeket piaci nyomást képező mennyiségben, addig az NVIDIA kényelmesen árazhat piacvezető lévén. A befektetőkre meg szót sem érdemes vesztegetni, mindenki tudja milyen logika hajtja őket.

* A Super és egyéb különc kiviteleket mindenki gondolja a helyére szépen saját maga vagy gondolatban húzza ki, ha valamelyik generációban kimaradt. :)
** Gondold végig az egymást követő generációk időről időre mekkora funkcionális ugrásokat hajtottak végre és ezek mekkora áramkörterület növekedést váltottak ki!
*** Egy Samsung 8nm -> TSMC 4nm váltás például szerintem a "megváltás" kategóriát súrolja. :)
**** Amibe bele lehet érteni az egyre dráguló integrált áramkör és nyomtatott áramkör gyártást is. És sajnos ezen az oldalon is ott ólálkodnak a befektetők.

(#6) vrob válasza fLeSs (#2) üzenetére


vrob
aktív tag

Rendkívül hasznos összefoglalás és levezetés!

Talán van remény, hogy a 3xxx esetén történt TDP ugrást nem tolja még jobban ki az NV.
Így lehetne majd 4060 160ezer Ft körül vagy éppen 4050 120ezer Ft-ért.

(#7) b.


b.
félisten

Érdekes megközelítés.
Nem mindennel értek egyet illetve nem támogatom egészen ezt az osztályozást, de van benne logika.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.