Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
RAMBÓ
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #199 üzenetére
Elolvastam! És ott a leírás a végén amit én olvastam:
"Itt pedig egy remek bemutatót találhattok sz.j jóvoltából:
Klónozás Macrium Reflect Free program használatával."
[link]Ebben nagyon nincs benne
-
KTU
addikt
Az N.G. úgy csinálta hogy feltelepíted, elindítod hogy másolja azt a rendszert amire telepíted,
gép restart, és RAM-drive-ról megcsinálja
remélem jól írtam, már rég csináltan N.G.-vel
mert nem mindig működött és jó esetben csak arra a partícióra ment fel amiről csináltam és másikra szinte soha, csak ha pont ugyanaz volt a partícióstábla kiosztása.nemrég kipróbáltam a Macrium-ot, SATA-rol ATA-ra, ATA-ról SATA SSD-re, mindig külön új másolattal
és nagyon nem érdekelte hogy mekkora volt a partíció, rámásolta és minden alkalommal hiba nélkül indult az OS.,
egyszerűen működött,
a CD lemezes változatot használom. -
RAMBÓ
aktív tag
Norton Ghost-al csináltam már pár mentést és azok működtek... És úgy rémlik azokat windowsból csináltam
Amúgy a leírás, amit olvastam (nem ez, hanem egy másik oldalon találtam, nem akarom belinkelni, de google-ba mindenki rátalálhat). Na az is jó pár oldalas leírás képekkel mindennel és mintha ott nem említené ezt a bootolható pendrive dolgot.... Én onnan szedtem, utána találtam ezt az oldalt. Majd ha legközelebb sok időm lesz, kipróbálom, mert a régi HDD-n meghagytam a rendszert és félretettem.
De végül is igazából lényegtelen. Az új telepítés a 100% és már jól működik az SSD-n.
-
RAMBÓ
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #192 üzenetére
Nem vágom miért kellene bootolható pendrive?!
Amit olvastam leírást, aszerint windowsba fel kell telepíteni a progit, csatlakoztatni az SSD-t és klónozni a rendszer illetve a 100mb-os partíciót.
Régi vinyót lehúzni, SSD-ről indítani a rendszert.
Nem volt szó bootolható pendriveról...
De elképzelhető, hogy hiányos az ismeretem róla. Végülis már mindegy, gyorsabb volt rakni egy új windowst az SSD-re -
RAMBÓ
aktív tag
Sziasztok!
Én is kipróbáltam ezt a macrium free nevezetű programot, de nekem nem jött össze.
Csak a rendszer és a 100MB-os partíciót rakattam át vele.
Első indításra semmi, másodikra eljutottam a bejelentkező képernyőig, sokadik indításra pedig képes volt üres asztalt behozni, kiírta, hogy regisztrálatlan a Windows7 és semmi több. Se start menü, se parancsikonok, semmi.
Akárhányszor próbáltam ez volt a legjobb eredmény. Úgyhogy maradtam az új telepítésnél. Azzal sikerrel jártam -
VaMik
tag
Sziasztok!
A macrium esetében van arra lehetőség, hogy rendszerpartíciót másoljuk egy olyan winchesterre amelyen már van egy adatpartíció. Végeredményképpen pedig ne törlődjön az adatpartíció a rendszerpartíció áthelyezését követően?
-
csapee
őstag
Ha vki windows alatt hasznalta es elrontotta a particiok meghajtojelenek sorrendjet csinaljon egy boot pendrivo-ot a program iso-javal. Csak az ssd es a pendrive comboval bootoljon be a pendriverol. Ezutan a restore menupontban lehetoseg van a windows meghajtojelenek javitasara (de szerintem a boot hibakat is javitja mert mbr-t is sorol, meg ini-t. Ezutan az ssd lesz a c meghajtojelu particio.
-
fügike
senior tag
válasz
Sk8erPeter #185 üzenetére
Kösz!
Tuti hogy nem találtam volna meg!
Mivel Macriummal szeretnék átköltöztetni Win7-et (meg adatpartíciókat) egy új - és üres - SSD-re, ezek szerint ezt a progi megoldja - jó eséllyel.
Füge
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
fügike
senior tag
Üdv!
Elnézést, ha badarságot kérdezek, de miért szükséges partíció eltolást alkalmazni?
Füge
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #182 üzenetére
Mondjuk engem érdekelne, hogy oldjátok meg.
-
-
bgabi1
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #180 üzenetére
Volt ott ilyen előtagú boot, de azt az operátor, aki segíteni akart valószínűleg kitörölhette, mert előtte tutira emlékszem, hogy volt. Létre lehet hozni ott egyet? Most bele is néztem, de nincs. Add bootnál csak egy valami van, de az valami teljesen más dolog
-
-
bgabi1
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #174 üzenetére
Mivel nincs UEFI előtagú HDD, ezért ezt nem tudom kipróbálni, viszont ha az UEFI nélküli 500GB-os HDD-t teszem a bootsorrend elejére, akkor sem megy f9, azaz elindul az egész művelet, majd kiírja, hogy nem találja a felújításhoz szükséges dolgokat
-
bgabi1
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #176 üzenetére
Nem sértődtem meg csak ha valaki nem ért hozzá ilyen mélységben ahogy Ti, akkor azt sem tudja, hogy mi az amit alapból közölni kell veletek. Semmi gond mindjárt pótlom ezeket.
-Asus G75 VX GTX 670MX 500GB HDD 120GB SSD gyári előtelepített Win8.
-Igen a beépítettről beszélek, mert külön helyreállító dvd-t nem kaptam hozzá.
-Tiszta telepítés alatt azt értettem, hogy formattáltuk az SSD-t, mert ugye a klónozástól az is GPT stílusú lett, így nem volt hajlandó elfogadni a rendes letöltött Windows 8-at. Miután formattáltuk így felment rá a Win8, de csak a próbaváltozat, mert nem tudta aktíválni magát-érthetően. Illetve egy aktívátorost is próbáltam és azért mondtam, hogy nem legális.
A boltba már reklamáltam, de nagyon alapszintű a segítség.
Kaptam egy linket egy Windowsról, töltsem le, majd azzal regisztrálódik, ráadásul angol nyelvű volt. Vegyem ki az SSD-t úgy próbáljam, ezeket már mind kipróbáltam, de nem megy. -
Sk8erPeter
nagyúr
Jó, nyugi van már, nem kell játszani a sértődöttet plusz egy hsz. megírásával, attól nem leszünk előrébb.
Először is nem vagyok profi a témában. Másodszor nem látom a partícióstruktúrádat, ezt könnyen meg tudod nézni egy Unebootin segítségével pendrive-ra telepített PartedMagic-kel, a pendrive-ról bootolással, majd a GParted elindításával. Vagy a Windows-beépítettel (diskmgmt.msc), bár az általában a recovery-partícióknak csak a meglétét vagy nem létét mutatja. Harmadrészt annyit sem írtál, hogy milyen konfigurációról van szó, milyen laptopról van szó, abból következtetni lehetne arra, hogy milyen recovery-cucc van rajta. Negyedrészt nem volt világos, melyik helyreállító funkcióról beszélsz, a Windows beépítettjéről, vagy a "rendes" recovery-funkcióról, ami a gyártó saját szoftverével szokott történni. Ötödrészt honnan tudjam, hogy a szervizben jól klónzták-e a partíciódat? Nem mutattál partícióstruktúrát az eredeti HDD-ről, és az elvileg klónozás utáni SSD-ről.
"SSD-ről töröltük és egy tiszta telepítéssel tettünk fel egy másikat, de az ugye nem legális, ez a gond."
Ez sem világos, hogy itt ez miért is ne lenne legális.
Ennyi infó alapján tehát ne várd, hogy kész megoldást kapj egyből, de főleg nem kell megsértődni, ha semmi sértőt nem írtam. Csak viccelődve jegyeztem meg, hogy ha rendesen klónozták, akkor az azt jelenti, hogy valóban klónozták. De azt nem nevezik klónozásnak, amit elcsesztek. Mert a klónozás során is felléphetnek hibák, például hogy egyszerűen szarul csinálják, vagy nem a megfelelő szoftverrel. Ezzel kapcsolatos volt Fire/Soul/CD írása is.===
Szerk.: időközben látom születtek egyéb hsz.-ek is, de még mindig nem egyértelmű, melyik HDD az érintett, mi a diskmgmt.msc-ben látható többi HDD tartalma, konkrétan mit is kéne látni. Annyi látszik a Lemez 1-en van egy recovery-partíció, de ki tudja, az most melyik HDD is, erről sem beszéltél, a besértődésed helyett inkább leírhattad volna ezeket az információkat.
Akár a szervizbe is visszavihetnéd, hogy ezt bizony elb@szták, hozzák helyre ők, ne neked kelljen már b@szakodnod vele, ha már ők a kretének. -
bgabi1
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #174 üzenetére
1) Az egy külső merevlemez amit usb-vel csatlakoztatok a laptophoz
-
Talán menthető a dolog, viszont ahhoz tisztán kell látnom, ehhez folyamatosan teszek fel kérdéseket és csak arra és röviden válaszolj(nem kell töltelék szöveg, csak amit kérdezek)
1. Mi az az 1TB-os HDD? (lemezkezelőben) Esetleg egy USB-s HDD? Ha igen, akkor csatlakoztasd le
2. BIOS-ba be, és tedd a bootsorrend elejére az UEFI előtagos 500GB-os HDD-t. Onnan elindul a rendszer?
3. Ha a 2. pontban leírtak szerint jársz el, akkor sem működik az F9-es menü? -
bgabi1
aktív tag
Íme a HDD-n lévő partíciók, ezekhez nem nyúltunk, csak az elsődlegesre pakoltam játékprogramokat. Valójában az a kérdésem, hogy én erről házilagosan fel tudom-e támasztani a Windowsomat, akár úgy is, hogy SSD nélkül átmenetileg, míg nem találok egy szakértőt.
Köszönöm a korrekt válaszodat, én is úgy gondolom és gondoltam, hogy ott k..... el ahol átklónozták. -
bgabi1
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #171 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Kiegészíteném az információkat.
Ez egy új laptop, 2 hetes, a boltban tették bele az SSD-t és ott is klónozták.
A laptop alján csak egy sima Windowsos matrica van azonosító szám nélkül, de azt már egy Windows 8-hoz sem adnak, mert állítólag a Recovery mappában van benne, vagy a biosban. Ezen kívül még a Recovery mappa is ott van, csak azt a lemezkezelő nem látja, de mindjárt keresek arról is fotót, ha megtalálom persze csak akkor.
A HDD-ről semmit sem gyalultunk le, mindjárt küldök egy fotót -
Leegyszerűsítem: A szervizben xarták el az egészet, mert nem rendesen klónozták át az előtelepített OS-t, azt ugyanis, nem olyan simán lehet áttenni, mint egy nem előtelepített OS-t. (Ez az oka, hogy a beépített helyreállítás sem működik többek közt)
Sajnos az, hogy szervizben csinálnak ilyet, az nem garantálja, hogy hozzáértő emberek is dolgoznak ott, sajnos felhígult a szakma és olyan emberek is szervizesek, akik jobb lenne ha nem lennének azok.
(Természetesen minden tiszteletem a hozzáértő szakiknak, mert azért vannak ilyenek is)Ha nem lett több DVD-s backup készítve(és ez nem a W8 backup, hanem a laposod beépített recovery-ének egyik szolgáltatása, ami elveszett mára) és az erdeti helyről (HDD) is legyalultatok mindent, akkor előtelepített formában bebuktad az OS-t.
Ha egy tiszta telepítés során, a lapos alján lévő kulcsot(már ha volt) elfogadta a telepítő, akkor az szerencsésebb, mert akkor az attól még eredeti/legálisnak minősül.
-
bgabi1
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #168 üzenetére
Ha a klónozásnak az a lényege, hogy klónozva van, akkor mond meg nekem, hogy hol a gyári előtelepített Windowsom a HDD-n, mert annak hűlt helye. Próbáld ezt a gondot egy amatőr felhasználó szintjén elmagyarázni. Elhiszem, hogy te profi vagy ebben a témában, de én nem és tőszavakból, tőmondatokból sajna nem fogom megérteni.
Elnézést, ha megzavartam volna a topik munkáját, kezdő szintű kérdésemmel észrevételemmel! -
bgabi1
aktív tag
Igen, pár napos OS-t is össze lehet úgy zagyválni, hogy helyre kelljen állítani, de a legnagyobb gondot az okozta, hogy valami miatt a tűzfalat nem lehetett aktíválni. Lehet, hogy beszedtem egy vírust, nem tudom. Ezért akartam felújítani az OS-t. Nem lehet mindenki profi. 8 éve számítógépezem, de ez az SSD- HDD körüli klónozási tortúra nálam elrontotta az egész rendszeremet. Ezért kérdeztem, hogy hogyan lehet visszaállítani az eredeti Windowsom a HDD-re, mivel SSD-ről töröltük és egy tiszta telepítéssel tettünk fel egy másikat, de az ugye nem legális, ez a gond.
Azt az előző hozzászólásomban leírtam, hogy nem működött f9 után a helyreállítás funkció. De miért nem? -
Sk8erPeter
nagyúr
"a Windows gyors fájlhelyreállítási funkciójával felújíthatom az OS-t"
Hogy mi van?Ezt kifejtenéd? Egy friss OS-nél miért is kéne fájlhelyreállítási funkció?
"Amikor átklónoznak egy HDD-s OS-t SSD-re, akkor a HDD-ről letörlik az eredeti OS-t?"
Nem. A klónozásnak az a lényege, hogy klónozva van. -
bgabi1
aktív tag
Sziasztok!
Segítsen már valaki légyszi!
Vásároltam egy laptopot előtelepített Win 8-al. Kértem bele SSD-t és azt is , hogy klónozzák át az előtelepített Windowsomat. El is készült, de használat közben a következő gondom adódott.
Az új Windows megismerése közben bátran állítgattam mindent, mert mondták, hogy a Windows gyors fájlhelyreállítási funkciójával felújíthatom az OS-t. Így is tettem, de a gépem nem találta a felújításhoz szükséges adatmappákat, pl recovery. Így egy fekete képernyő fogadott és onnantól semmi sem történt.
Lehetséges az, hogy a boltban nem helyezték át a Recovery mappát az SSD-re és azért nem megy a dolog?
Továbbá próbáltam SSD-t kivenni és HDD-n helyreállítani az OS-t, de ott sem lehet. Ott sem talál valamit, pedig látom, hogy ott van a Recovery és még négy mappa, rendszer, helyreállító és a többi.
Amikor átklónoznak egy HDD-s OS-t SSD-re, akkor a HDD-ről letörlik az eredeti OS-t? Mert ha igen, akkor lehet, hogy azért nem tudom ott sem helyreállítani Windowst. Lehet, hogy épp ezért, mert nincs mit helyreállítani.
Most benne vagyok a zsákutcában. Alapállapotra lenne szükségem, azaz előtelepített Windowsom visszatelepítésére a HDD-re, a saját partíciójairól, mert máshonnan ugye nem is lehetne GPT partícionálási stílusa miatt, legfeljebb formázással, de akkor elveszne minden még a termékkulcsom is.
Kérdéseim:
Lehet-e ezt házilag elvégezni? Azaz telepíteni HDD helyreállító mappáiból HDD-re a legális Windowsom?
Megoldható-e az, hogy a HDD-n visszatelepített Windowst úgy átklónozni SSD-re, hogy mindenestől, Recovery-val együtt, tehát hogy későbbiekben SSD-n Win újrahúzás helyett a Win felújítási opcióval (f9) megoldható legyen egy Win felújítás?
Köszönöm előre is -
dace90
csendes tag
Sziasztok! Olvastam, hogy nem mind1ik hp noti engedi a clonozást, nekem egy pavilion dv6om van. Szerintetek ezzel működni fog vagy pedig új rendszert kell raknom az ssd-re?
-
koufax
csendes tag
Tökéletesen sikerült minden még nekem is.A klónozó is remekül működik,nem kellett újrahúzni a gépet és megmaradt minden cuccom.Köszi.
-
-
flash-
veterán
klónozni lehet meghajtót hogy egy program egyből tegye át a régi meghajtó tartalmát (particiokkal együtt)egy újra?
vagy csak úgy lehet először minden programmal hogy elősör a régi tartalmát ki kell menteni egy lemezképbe és abból a lemezképből kell az új hddre klónozni-rátenni? -
zso79
őstag
Remek cikk! Kb. 15 perc volt a teljes művelet és kitűnően működik minden.
-
válasz
lliptakrobi #159 üzenetére
Ha újra klónozni pórbálsz, akkor már tudod hol keresd a betűjel állítást és ott C-t adj meg(persze ezt csak boot CD-ről lehet, OS alól nem)
Ha a tiszta telepítés mellett döntesz, akkor meg ez a bejegyzésem segítségedre lehet. -
lliptakrobi
újonc
válasz
Fire/SOUL/CD #158 üzenetére
Köszi a gyors választ.
Én ezt a meghajtó betűjel módosítást nem találtam meg. (Amikor CD ről butoltam csak a klonozás lehetőség volt)
És amikor kivettem minden más fizikai lemezt, és csak az SSD volt akkor is E maradt a betűjelem, lehet az E -ről is töltött be a WIN, de minden mást asztal, dokumentumok, azt a C meghajtón kereste, ami ügye nem volt. Nagy nehezen előkerestem az E meghajtón a diskmgmt.msc, de hibát dobott nem tudtam C re tenni :SMost leformáztam lehet újrateszem a win7-et az SSD re vagy újra készítek meghajtó klónozást, még nem döntöttem el.
-
válasz
lliptakrobi #157 üzenetére
1. Miután klónoztad, azután le kellett volna húzni minden más meghajtót és kipróbálni, hogy ha csak az SSD van csatlakoztatva, akkor onnan kifogástalanul indul-e a rendszer (ezt a bejegyzésemben is leírtam, meg ahol csak tudom)
2. A progiban van lehetőség a meghajtó betűjelének megadására
( A kép sz.j oldaláról származik, aki remek tutorialokat készít)
3. Hogy mit tehetsz? Elsőre azt próbáld meg, amit az 1. pontban írtam. Ha úgy elindul a rendszer(csak az SSD legyen csatlakoztatva magyarul), akkor az érdekes, ha nem C lesz a rendszerpartíció. Ha valami csoda folytán mégsem C, akkor a lemezkezelőben próbáld meg megváltoztatni C-re, ha sikerül gép restart. Ha ezután is szépen elindul az OS, csak ezt követően csatlakoztasd vissza a többi meghajtót, BIOS-ban bootsorrenden állíts ha szükséges és remélhetőleg így megoldódik a probléma. -
lliptakrobi
újonc
Én még 2-3 hete megcsináltam azt hogy klonoztam az SSD re a rejtett és a C meghajtót.
És a bios bootolást az SSD re tettem.Viszont most jöttem rá hogy valami nem oké, mert a meghajtó betűjelem nem lett C
És az SSD-n E jelű lett a WIN
Habár SSD a boot vinyó mégis a régi C asztalát használom, vagy mégsem mert az új parancsikonok, játék telepítések ikonjai az SSD re kerültekMost fizikálisan eltávolítottam a régi rendszervinyót és indul a WIN, de nincs asztalom. És még mindig az E meghajtó a rendszer WIN
Ezen a backup restor progin nincs beállítás meghajtó betűjelre.
Mit tegyek?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #155 üzenetére
-
válasz
Sk8erPeter #154 üzenetére
A meghajtók a SMART infóban adnak vissza ilyen infókat, ez gyártónként, típusonként más és más. Folyamatosan kell egy adatbázist vezetni, hogy mely meghajtó pontosan melyik SMART attribútumban és mit ad vissza. Az a régi verzió még nem ismerte a 830-ast, ezért a "false" infó. Hozzáteszem a TRIM működését is csak a 4.x-es tudja korrekten ellenőrizni, a korábbiak nem.
(Meg a saját progim) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #153 üzenetére
Tényleg? Hmm. És a régebbi verzióban miért mutatja azt, hogy 100%?
Mi változott az újban, hogy abban már "elromlik"?
-
válasz
Sk8erPeter #152 üzenetére
"Nálam ez nem igaz, mert 100%-ról indul.
Hard Disk Sentinel screenshot:"
Azért 100-ról indul, mert nem a legújabb HDS-t használod, hanem egy régebbi verziót...Amúgy a többi OK.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #151 üzenetére
Ja persze, ezek voltak az első dolgok, amiket ellenőriztem.
Az eltolással nincs gond, de gondolom azért sem, mert a klónozás előtt, a HDD-n is jók voltak az eltolások (ez lehet az egyik ok, nem?).
Screenshot az msinfo32 vonatkozó részéről:
az értékek:
Partition Starting Offset 1 048 576 bytes
1048576/4096 = 256
Partition Starting Offset 210 763 776 bytes
210763776/4096 = 51456
Partition Starting Offset 112 192 389 120 bytes
112192389120/4096 = 27390720
Partition Starting Offset 70 003 982 336 bytes
70003982336/4096 = 17090816Tehát mindegyik egész számra jön ki.
A többi dologra:
a termékhez kapott Samsung Magiciannel leellenőriztem a dolgokat, így nézett ki optimalizálás előtt:UTÁNA:
"egyes gyártók SSD-inek kondíciója 99%-ról indul, nem 100-ról, ez teljesen természetes jelenség. Ilyen SSD-k pl Samsung 470/830 és Intel egyes SSD-i stb."
Nálam ez nem igaz, mert 100%-ról indul.
Hard Disk Sentinel screenshot:Tehát a TRIM is engedélyezve van.
-
válasz
Sk8erPeter #150 üzenetére
Örülök, hogy sikerült.
Annyit viszont még meg kell tenned, hogy a partícióeltolást ellenőrzöd illetve, hogy működik-e a TRIM rendesen. Ez utóbbihoz a Hard Disk Sentinel legújabb változatát használd.
(SSD-nél ezek alapfontosságú tényezők)
Bejegyzésem vége felé 6 pontba gyűjtöttem a tipikusan felmerülő kérdéseket, az segíthet.
(Ha nem menne a TRIM avagy utólag kellene a partícióeltoláson változtatni, bár W7 esetén ez utóbbinak helyesnek kellene lennie) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #149 üzenetére
Szinte hihetetlen, de az egész mutatvány sikeresen működött...
A Macriummal történő klónozás (a 3 partíció: rejtett boot-, rendszer-, OEM-partíció), a PartedMagic indítása, majd a GParteddel történő OEM-partíció lemez végére történő eltolása, az üres területen az adatpartíció (D) létrehozása, majd jópár adat új adatpartícióra történő másolása, majd a 200 MB-os bootpartíció szintén GParteddel történő "hidden" flaggel ellátása (kellett! Különben ez kapta volna a C-t) után az OS az SSD-ről hibátlanul bootolt, a programok működnek, és ami számomra igen meglepő, az OKR-gomb is ugyanúgy működik, mint előtte! (Igaz, még nem állítottam vissza a kezdeti állapotba a Windows-t, de eleve hibátlanul elindult, tehát nem volt olyan problémája, hogy ne találta volna meg a partíciót az eltolások miatt.) Úgy teszteltem, hogy végül fizikailag is leválasztottam a korábbi vinyót, és eddig semmi probléma nem volt. (Azonkívül, hogy a Google Drive átmásolt könyvtárát valahogy nem szerette, de ez nem különösebben para (beállítottam újból, aztán töltse csak le megint nyugodtan).)
A sebesség pedig lenyűgöző. Elég rendesen belaktam már az oprendszert, rengeteg felesleges dologgal is tele van, amit még nem volt időm kigyomlálni, de az SSD telepítésével hatalmas lendületet kapott ismét az amúgy már kicsit vánszorgós tempóra váltott operációs rendszer.
Eddig nagyon elégedett vagyok!
Készítettem fotókat, screenshotokat, meg videókat az alkalmazások indulásáról a folyamat dokumentálása, az állapotok összehasonlítása érdekében, ha majd lesz időm összeállítani, mindenképp megosztom.Köszi a terelgetést!
A Macrium Reflect Free tényleg bevált. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #148 üzenetére
Már túl vagyok a másolásokon, partíció-létrehozásokon: végül UNetbootin segítségével telepítettem egy pendrive-ra egy booolható PartedMagicet, majd itt GPartedban a Resize/Move opció kiválasztásával simán arrébb tudtam tolni az egész partíciót a lemez legvégére grafikus felületen, a progi pedig átmásolta az új területre a fájlokat.
A kettő között létrejött egy particionálatlan terület, itt létrehoztam az adatoknak szánt NTFS-partíciót (aminek a D betűjelet kéne kapnia).Most másolgatom a dolgokat a PartedMagicen keresztül a Linuxos fájlkezelővel az adatpartícióra, aztán meglátjuk, mi lesz, meg indul-e az SSD-ről az OS, működik-e az egész a klónozás után.
Az SSD-ről történő első bootkísérlet idejéig szerintem csak letiltom a régi vinyót BIOS-ban (nincs kedvem fizikailag kiszedni ismét).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #147 üzenetére
OK, köszi!
A partíció arrébbtolására UTÓLAG lesz szükség az OEM-partíciónál, eleve a végén való létrehozásra nincs lehetőség, igaz? Hogyan toljam a végére? Van erre mód a Macriumban? Vagy erre már GParted vagy ilyesmi kéne? -
válasz
Sk8erPeter #146 üzenetére
Igen, így kellene eljárni. Ha emlékem nem csal, akkor a Macrium is tud betűjel nélküli partíciót kreálni avagy levenni a betűjelet egy partícióról, illetve az AOMEI progija is alkalmas rá.
(Ha szükség lenne ilyenre(OEM partíció esetén lehet, de szvsz nem lesz szükség rá)) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #145 üzenetére
Azért kell, hogy kapjon betűjelet, mert látható partíció lesz; legalábbis tudtommal ilyen esetben is automatikusan hozzárendel a Windows egy betűjelet, ha nem a Windows-ban hozom létre a partíciót.
Tehát akkor még egyszer, szép lassan
1.) klónozom a rejtett bootpartíciót (nálam 200 MB-os), meg a rendszerpartíciót (C)
2.) klónozom az OEM-et (most már csak azért is, kíváncsiságból)
3.) az SSD-n a lemez végére tolom ezt az OEM-partíciót
4.) a megmaradt területen létrehozom a D-t
Tehát pont ahogy Te magad írtad.A 4. pont sem Windows alól történik, hanem egy partíciókezelővel (gondolom a Macriumban is lehet manuálisan létrehozni partíciót, de még ott van a PartedMagic meg kismillió másik, pendrive-ról bootolható Live Linux a partíciókezeléshez).
Amikor először bootol a Windows, akkor lát egy új partíciót a lemezen - amit D-nek szánok, amit a 4. pontban létrehoztam -, ezt felismeri, ad neki betűjelet automatikusan; szerintem így kell működnie, mint amikor bedugsz egy pendrive-ot, és automatikusan hozzárendel egy betűjelet. Tehát innentől lesz D-m."Majd ha a nem particionált területen Te magad létrehozol egy partíciót, akkor fog kapni betűjelet, de azt meg Te meghatározod, hogy mi legyen."
Windows alól, diskmgmt.msc-ben tiszta sor, hogy olyan betűjelet rendelek hozzá a listából, amilyet akarok, lehet akár W is. De gondolom Macriumban nem tudok hozzárendelni betűjelet, vagy igen? Meglepne, mert úgy tudom, ehhez registry-módosítást kell végezni, amit a Windows automatikusan megtesz, amikor a diskmgmt.msc-ben hozzárendelsz egy partícióhoz egy betűjelet, vagy módosítod azt. De ki tudja... pl. Te! -
válasz
Sk8erPeter #144 üzenetére
Hát én csak azt nem értem, hogy miért kapna betűjelet...
Ha a 200 megást meg a C-t klónozod, akkor azon felül egy nem particionált terület lesz, az meg semmilyen körülmények közt sem kaphat betűjelet(ha az OEM partíciót is klónozod, az sem fog kapni)
Majd ha a nem particionált területen Te magad létrehozol egy partíciót, akkor fog kapni betűjelet, de azt meg Te meghatározod, hogy mi legyen. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #139 üzenetére
"Aminek nincs betűjele(ebben az esetben), annak azért nincs, mert az OS elrejti, nem azért mert volume-ként nem rendelhető hozzá(ugye partíció != volume)"
Még erre elfelejtettem reagálni. Ez most nem egészen volt világos, hogy ezzel mit akartál mondani. Nem is azt mondtam, hogy nem rendelhető hozzá betűjel, hanem azt, hogy a Windows automatikusan hozzárendel a partícióhoz egy betűjelet a bootoláskor, amennyiben még egy partíciónak nincs, és az nem determinisztikus, szóval nem garantált, hogy ez a partíció a D betűjelet fogja megkapni - például ha van másik eszköz a gépben (pl. pendrive).
Tehát ha a partíció nem a D betűjelet kapja meg, akkor az elérési utak (amik a D-re mutatnak) pont ugyanúgy rosszak. Ha egy program a D-re lett telepítve annak idején, akkor ott is fogja keresni, és ha nincs D, és a cuccai az E-n vannak, azt nem szereti.
Ez így már világos, hogy miről beszélek? Csak hogy ne dumáljunk el ismét egymás mellett... -
kutyuska
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #137 üzenetére
A tiszta telepítés 2 oprendszer esetében kissé tovább tartott volna, mint a klónozás.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #141 üzenetére
1.) Höhh, hát ez meglepő. Na most már csak azért is megpróbálom.
2.) "Az, hogy a boot előtt másolsz az adatpartícióra vagy utána az szvsz pont nem érdekli az OS-t"
Ne már... ilyen hülye azért nem vagyok. Nem ez volt a lényeg, hanem hogy a boot során elindul egy-két szolgáltatás, ami a D-n kotorászik a megadott elérési utak miatt, de nincs is olyan, hogy D, mert csak E van (vagy mert létre sem jött a partíció), akkor az elég sokszor kutyulásokhoz vezethet.
Na, de konkretizáljuk a dolgot mondjuk a Windows beépített szaraira: az egyik júzernél például a "My Documents", "My Music", "My Pictures", "My Videos" könyvtár (Windows-os elnevezések szerint) is a D-re van állítva (mozgatva). Ha nincs D (mert mondjuk csak E van), akkor elvileg létrehozza magának az eredeti helyén, vagyis a C:\Users\Akárki könyvtárban, meg az elérési útját is visszaállítja erre a helyre. Na most akkor mindegyiket állíthatom vissza újból a D-re egyenként, és a franc sem akar tökölni ilyenekkel. Ez most ráadásul csak egy példa volt a nagyon sokból. Ilyen kutyulódásokra gondoltam.
Így már érthető a problémám?Csak mert egy kissé lekezelőnek éreztem a stílusodat, mintha hülyeségeket beszélnék, és feleslegesen kattognék valamin.
OFF-ra:
Neeee... remélem, csak viccelsz, ugye? -
válasz
Sk8erPeter #140 üzenetére
1, régebbi HP-knél volt ilyen "őrület"(amiről már régebben beszéltünk), hogy ha nem azon a szektoron kezdődött az OEM partíció, akkor kapmeca volt a gyári recovery funkciónak. W7-et már klónoztam így DV6-on meg G6-on is és működött a recovery utána is.
2. Igen. (Az, hogy a boot előtt másolsz az adatpartícióra vagy utána az szvsz pont nem érdekli az OS-t)
Témához semmi köze, de megosztom. Szóval hoztak ma egy lapost, nem indult, nem volt nehéz kideríteni, hogy a HDD halt meg. Kérdem általánosságban, hogy este még ment, reggel meg már nem? Válasz anyukától: Mielőtt a gyereket rá nem ejtettem, még működött.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #139 üzenetére
Ja, okés.
1.) De akkor már érdekel
- az OEM-partícióról való visszaállítás (OKR) amúgy úgyse működne a hozzá tartozó kis recovery-gombjával a partíció elmozdítása miatt, nem? Mármint egyáltalán mi értelme lenne megtartani, ha így van? Vagy nem így van?
Már amúgy nem annyira izgat maga az OKR-lehetőség, mint régen (kinőttem belőle), de azért még foglalkoztat a dolog, hogy hogyan működik, neked sanszos, hogy volt már ilyennel tapasztalatod.
2.) Tehát azt mondod, a fentebbi gondolatmenet (első két partíció klónozása, a D partíció manuális létrehozása, és még boot előtt a szükséges fájlok átmásolása) egy járható út?
-
válasz
Sk8erPeter #138 üzenetére
"Most az a része nem világos, hogy miért nem jó, ha mondjuk a Macriummal vagy valami Live Linux-szal (PartedMagic) létrehozok egy plusz adatpartíciót az első kettő partíció szektorszintű átmásolása után, és simán rámásolom a fentebb már említett fontos könyvtárakat?"
de jó, csak valamiért úgy gondoltam (ne kérdezd miért), hogy az OEM partíció is kell...
Aminek nincs betűjele(ebben az esetben), annak azért nincs, mert az OS elrejti, nem azért mert volume-ként nem rendelhető hozzá(ugye partíció != volume) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #137 üzenetére
Na várj, engem most az OEM-partíció őszintén szólva a legkevésbé sem érdekel, az sem baj, ha az elvész. Legalábbis tudtommal ez csak a recovery miatt érdekes, és azt beszéltük itt korábban, hogy ez a partíció áthelyezésekor valószínűleg úgysem fog menni, mert szektorszinten rögzített a pozíciója. Most akkor mégsem így van?
A D partíciónál meg az lett volna a lényeg, hogy az OS bootolásakor ne legyen probléma az áthelyezés miatt, tehát pl. a webszerver D-n elhelyezkedő site-jainak az elérési útja ne legyen rossz, meg egy-két proginak, aminek a telepítéskor a D-re adtam meg a célkönyvtárát.
Most az a része nem világos, hogy miért nem jó, ha mondjuk a Macriummal vagy valami Live Linux-szal (PartedMagic) létrehozok egy plusz adatpartíciót az első kettő partíció szektorszintű átmásolása után, és simán rámásolom a fentebb már említett fontos könyvtárakat? Csak mert arra tippelnék, hogy mivel úgysincs másik eszköz, meg látható partíció a gépben, a Windows ennek a plusz, manuálisan létrehozott partíciónak úgyis a D betűjelet adná. Így pedig a Windows eleve úgy indulna az SSD-ről (! amennyiben sikeres volt a szektorszintű másolás), hogy már megvan a D-partíció is, és a D-re rakott programok és site-ok elérési útjai is jók.
Milyen hiba van a gondolatmenetben? Ki tudnád fejteni, mire gondoltál? Köszi! -
válasz
Sk8erPeter #135 üzenetére
Elsőre az első 2 partíciót jelölöd ki és sector by sectorral rányomod a Samsungra, majd ezt követően az OEM partíciót (D-vel nem csinálunk semmit)
Egy alkalmas partíciókezelővel a (Samsung SSD-n már) mozgatod az OEM partíciót, egyben a Samu végére, majd a megmaradt nem particionált területen létrehozod a logikai partíciót.kutyuska
Igen, így utólag már tisztán kiderült, hogy egy tiszta telepítéssel jobban jártál volna, de tapasztalat szempontjából nem volt haszontalan a mutatvány. -
kutyuska
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #134 üzenetére
A Macrium Reflect Free-vel csináltam egy klónozást.
A gép Dell E4200 64GB microsata SSD-vel
Az ok: tervezett SSD csere nagyobbra, ami végül kútba esett, de a klónozási tapasztalatok megmaradtak.
60 GB SSD az alábbi 4 partícióval: Win7 rejtett, Win7, Linux, Linuxswap. Bootmanager a Grub, a lemez MBR-be telepítve.
Céllemez 100GB-os 2,5" USB 2.0 külső HDD.
Kísérletképpen mind a 4 partíció klónozását beállítottam. Mintegy 65 perc alatt sikeresen le is futott.
A partíciók meg voltak, de a boot az USB HDD-ről nem sikerült.Mivel az SSD csere kútba esett, a régi SSD-n megejtettem egy firmware frissítést a TRIM támogatás miatt. Ez a folyamat mindent törölt az SSD-ről a gyári leírással ellentétben.
Ekkor újra klónoztam, de most az USB HDD-ről az SSD-re.
Az első meglepetés akkor ért, amikor nem tudta ugyanarra a lemezre visszaírni mert kb. 100 MB-tal kevesebb helyet talált. Először a Macriumra gyanakodtam, de inkább az új fw lopott el ennyit. ( sajnos nem írtam fel a pontos adatokat fw frissítés előtt, így nincs összehasonlítási alapom.
A Linuxswap partíciót kihagyva vissza klónoztam a többi partíciót.
Az eredmény: a partíciók megvannak, de nem boot-ol. Mivel egyszerűbb volt a Win7 indító rekordját rendbe rakni, ezt megcsináltam egy Win7 boot lemezzel. A Grub-bal majd megküzdök.Ahogyan az aláírásomban szerepel:
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szia Fire/Soul/CD!
Így néz ki jelenleg a partícióstruktúrám:
Most vettem ezt:
Samsung MZ-7PC128B/WW SSD 830 Series 128GBNos, a terv: költöztetni a rejtett, itt 200 MiB-os (most nem tudom, miért ennyi, pedig asszem 100 MiB szokott lenni; emlékeim szerint "gyári" beállítás volt - ahogy még ott látszik az OEM-partition is a recovery-hez) rejtett (boot)partíciót, plusz a rendszerpartíciót (C:), valamint az adatpartíció (D:) egy részét.
Addig OK, hogy fogom, és az első két partíciót kijelölöm, klónozom, aztán annyi.
Viszont az adatpartíció (D:) klónozása értelemszerűen nem fog menni (többszáz GiB, az SSD 128 GiB), annak csak egy részét szeretném átpakolni: pl. az oda irányított lokális webszerver (IIS) oldalai (mármint ott van számukra a tárhely), meg még egy-két ilyen jellegű dolog, aminek pontosan tudom az elérési útját.
Van ilyenre mód, hogy egy adott partíciónak csak egy "szeletét" klónozom, hogy megmaradjon a partíció betűjele (itt D:)? Azért érdekes, mert ha esetleg a betűjel az első bootoláskor esetleg megváltozik, akkor a hivatkozások is "elromlanak". Meg tudom utólag változtatni a partíció betűjelét, de egy-két dolog elérési útja már a boot során is érdekes lehet, nem akarom, hogy önkorrekcióba kezdjen.
Bár úgy fogom kipróbálni, hogy lehúzom a többi eszközt, és akkor az egy rejtett partíció, a rendszerpartíció (C:), meg a plusz egy adatpartíció miatt elvileg a D: betűjelet kellene, hogy kapja a pluszban, esetleg manuálisan létrehozott partíció, de azért kíváncsi vagyok, van-e ilyennel tapasztalatod.Köszi!
-
válasz
kutyuska #133 üzenetére
"Esetleg tudja az SSD -SSD klónozást is?"
persze, a klónozással felvértezett progiknak (legalábbis általában) mindegy, hogy miről-mire klónoznak. Az AOMEI Partition Assistant Free-ben lévő Migrate OS to SSD opció neve is csalóka, mert mindegy, hogy mit és mire kell migrálni, ugyanakkor pl a Paragon szoftvere csak SSD-re migrál(legalábbis a tesztben szereplő változat)Sajnos arról nincs gyakorlati tapasztalatom, hogy ha a Linux is bekerül a képbe, akkor mi fog történni. Ha elolvastad volna a tesztet figyelmesebben, akkor egyértelmű lenne, hogy van lehetőség lementeni backup-ot majd azt visszaállítani, nem egyből klónozni.
-
kutyuska
aktív tag
válasz
Mercutio_ #132 üzenetére
Esetleg tudja az SSD -SSD klónozást is?
Nagyobbra cserélném a notimban az SSD-t.
Bonyolítja a helyzetet, hogy a Win7 mellett van egy Linux is és a grub a bootmenedzser.
Megoldható úgy a klónozás, hogy átmenetileg egy USB-s HDD-re mentek vmilyen formátumba és SSD csere után onnan vissza. ( microsata az SSD, nincs ilyen házam) -
Mercutio_
félisten
válasz
Fire/SOUL/CD #112 üzenetére
Tudom, hogy csak olyan választ adsz amit magad is ellenőriztél, de ezúton is megerősítem: Tudja a macrium az SSD ---> HDD irányú klónozás is
-
A bad sectoros meg vérző torkú HDD-k azért más kategória... Vannak olyan alkalmazások, amelyekben alapbeállítás, hogy a bad sectorokat kihagyja, míg megint más alkalmazásokban meg nem. Nyilván amelyik kihagyja a bad sectrorokat az hamar végez, ugyanakkor az nem jelenti azt, hogy minden rendeben is, mert lehet, hogy bizonyos állományok nem lesznek meg vagy hibásak lesznek, nem lehet őket megnyitni stb stb.
A teszt sem azt vizsgálta, hogy melyik alkalmazás hogyan tud menteni döglődő meghajtóról...
Az ilyen hdd-ről le kell menteni a még menthető fontos adatokat, letörölni minden partíciót, lassú formázással lehúzni, ha utána is lesznek még bad sectorok(amik nem lettek lefoglalva), akkor meg kuka(vagy legalábbis semmilyen értékes/pótolhatatlan adatot ne tárolj rajta)Én heti szinten többször használom a Macrium-ot (is), egészséges meghajtókon semmi gond sincs vele(meg persze nem szétbarmolt partíciórendszer esetén sem)
-
qwertly
addikt
Nagy csalódás ez a program
mert próbáltam az itt leírtak szerint a merevlemezt klónozni de 90 perc után a rendszer partíciót nem csinálta meg.És csak gyötörte az eredetileg is sérült merevlemez.Így rá küldtem az acronis true image 2011 programot az szépen megcsinálta.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Adott egy régi gép azon egy mobilrackban vagy ide 250GB HD mullt kor már nem futott le a töredezés mentesítés meg állt egy szintnél és onnan nem akart tovább menni.Ezután a Paragon Backup & Recovery Free 2012 verziójával készíteni akartam egy mentést sajnos ez sem futott le.Ekkor feltettem a Hard Disk Sentinel és a rövid tesztnél már kiírta,hogy hibás az olvasó fej.
Na ekkor találtam meg ezt leírást felraktam a programot dolgozatot 90percet és elkészítette a mentést.De amikor kicseréltem a nem volt az új hdd meg a 4 partícióból 2 a rendszer és egy másik.Érdemes újra próbálkoznom de most már a cikkíró által elkészített boot cd-röl indítva a rendszert és úgy próbálkozni a winyó átmásolásra?Egyéb kérdésem,hogy mi van akkor ha nagyobb az új hdd mint a régi,ha újra próbálkozom le kell a cél hdd törölnöm.És evvel a programmal lehet csak partíciót is lementeni? -
válasz
Sk8erPeter #126 üzenetére
Igen köti a HDD-hez is. Ezzel a HP szép kis karót dug... a se....be. Még azt is kipróbáltam, hogy klónozás után a recovery és a hp_tools partíciót is átmásoltam egy partíció kezelő programmal és úgy sem sikerült. Telefonba a HP munkatárs azt mondta, hogy ha egy nagyobb merevlemezt tennék a gépbe, akkor se sikerülne a klónozás vagy a telepítés recovery lemezekről.
-
Sk8erPeter
nagyúr
A srác a Lenovo-gépére előtelepített OEM Windows-át recovery partícióval együtt át akarta költöztetni SSD-re, úgy, ahogy van, és sikerült is neki a OneKey Recovery saját szoftverével. Utóbbival DVD-s mentést készített a rendszeréről, majd költöztette az SSD-re, amin automatikusan létrehozta a szoftver a rejtett recovery partíciót is.
Amit belinkeltél, ott úgy értelmeztem, hogy SSD-re azért nem költöztethető az előtelepített Windows, mert HDD-hez kötődik. De lehet, hogy félreértettem.
-
válasz
Sk8erPeter #124 üzenetére
Ne haragudj, de nem értem mire akarsz kilyukadni.
-
Ma kaptam választ a HP-tól, a rendszer amivel a gépet adták és a hozzá tartozó recovery készlet telepítése másik háttértárra esélytelen. Azt mondták, hogy csak arra a HDD-re tudom telepíteni amit a géppel kaptam. SSD így kilőve.
Mást nem tudok tenni, mint hogy kivárom a windows 8 akciót. Elvileg ott iso-t lehet majd letölteni és 15 euro lesz.Hsz. után néztem Microsoft fórumot.
-
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #118 üzenetére
Minek ez a sok vesződés?
EaseUS Partition Manager Home Edition, jobb gomb, Set Active, Apply, kész.
És igen, egy 1GB-os pendrive-on próbáltam -
válasz
Fire/SOUL/CD #116 üzenetére
Megpróbáltam recovery készletről feltelepíteni a rendszert de nem sikerült, amikor az utolsó dvd-t is kiköpte, újraindult, aztán felugrott egy kis ablak amiben írta, hogy mit csinál, majd az ablak bezárult és kiírta, hogy a helyreállítás nem fejeződött be. Kétszer megpróbáltam, de semmi. Holnap megpróbálom a klónozást.
-
pedrosh
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #118 üzenetére
Köszi, azóta már megoldottam ezzel a módszerrel.
-
Window alól, vagy teleptő lemezről indított parancssorból is megoldható. A parancssort admin joggal kell indítani(start->CMD és CTRL+SHIFT+ENTER)
DISKPART
LIST DISK
SELECT DISK X (ahol X a pendrive sorszáma, amit a LIST DISK parancsnál látsz)
LIST DISK (ezt most csak azért használtam ismét, hogy lásd, hogy valóban a megfelelő eszköz lett-e kijelölve, egy csillag lesz a kijelölt eszköz előtt a listában)
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
FORMAT FS=NTFS LABEL="PENDRIVE" QUICK
ACTIVE
EXITÓvatosan, tutira a pendrive sorszámát add meg a SELECT DISK paramétereként, mert különben más eszközt fogsz letakarítani.
-
pedrosh
csendes tag
Üdv!
Én egyenlőre ott akartam el, hogy nem tudom aktívként megjelölni a pendriveot, nem engedélyezett az a lehetőség. Esetleg ezzel kapcsolatban tudsz segíteni? -
-
válasz
Fire/SOUL/CD #114 üzenetére
Akkor ezek szerint marad az 5 lemezes recovery készlet és azzal garantált a siker?
-
"és az érdekelne, hogyha az elsődleges particiókat módosítom logikaira, akkor át lehet helyezni a rendszert HDD-ről SSD-re?"
Én pusztán erre reagáltam, nem az előtelepített OS-ek kérdésére. Itt a hsz-ok közt találsz olyat, ahol sikeresen át lehetett vinni(pont HP) az előtelepített OS-t, de ezt általánosan semmiféleképp nem tartom követendőnek, mindenképp kell a full backup(több DVD-t tesz ki, ha nem, akkor rossz módszert választottál)Az előtelepített gépek külön kategóriát képeznek. Eredeti telepítőlemezek módosításával rendelkeznek, amely módosításokat az adott gyártó rendszerépítői "követnek el". Kiszámíthatatlan, hogy lehet-e klónozni avagy sem.(OEM váltzatok pedig nem fogadják el az OA kulcsokat)
Én 20. éve rakok össze gépeket(meg telepítek/szervizelek stb.) és nem véletlen, hogy mindenkinek azt javaslom, hogy ne vegyen előtelepített gépet(se asztalit, se hordozhatót), még akkor sem, ha utóbbi esetben valamelyest drágább lesz(+10K mindenképp megéri, hogy annyit szívjál, mint előtelepített gépeknél)Esetedben a helyzet adott, szóval ezen nem lehet változtatni. Ha visszaolvasva az a módszer nem válik be, amivel ehetett egy előtelepített HP-z költöztetni, akkor csak a reinstall marad, viszont ennek előfeltétele a teljes gyári backup.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #112 üzenetére
Azt értem én, de lehet túl kevés infót közöltem, mivel hp laptopom van előtelepített rendszerrel ezért az olvasottak alapján kényes ennek a másolása. Alapból volt 4 elsődleges partíció: 1. 100MB-s rendszer partíció, 2. 600GB+ windowsos partició, 3. recovery partició, 4. bios update partició. Nekem nem tetszett ez a felállás, ezért a recoveryt módosítottam logikai partícióra és a win partíciót csökkentettem 64GB-ra és a maradékból kialakítottam a helyet az adataimnak és játékoknak. Ebben a fórumban azt olvastam emlékeim szerint, hogy ezt így nem lehet átklónozni SSD-re, mert az MBR több elsődleges partíciót tartalmaz, ezért tettem fel a kérdésem, hogy mitévő legyek.
Tehát, ha rendszer partíciókat leszámítva a többit logikaira állítom, akkor át tudom klónozni? (tehát elsődleges partíció csak a 100MB-s és a 64GB-s terület lenne.) -
-
Van laposom előtelepített windows-al. Olvastam múlt héten az ide vonatkozó hsz.-eket és az érdekelne, hogyha az elsődleges particiókat módosítom logikaira, akkor át lehet helyezni a rendszert HDD-ről SSD-re?
-
Mercutio_
félisten
Májsztró, ez a Marcium Reflect Rescue visszafelé is használható, azaz SSD-re klónozott rendszer HDD-re visszarakására?
-
popszeg2012
újonc
Köszönöm a segítséget, megoldódott a problémám. Az op rendszerem eredetileg eredeti, de gyanítom, hogy egy tévedésből elindított loader lehetett a probléma. Miután kellően összekócoltam, újraregisztráltam és ezután már gond nélkül felrakata az új vinyóra. Érezni a különbséget.
-
válasz
-=RelakS=- #107 üzenetére
A cikket természetesen.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #106 üzenetére
márhogy a cikket, vagy a hozzászólásokat?
Amúgy gondolkozom azon, hogy teljesen kikapcsolom a swap-et is. 12 gigán lesz szíves elférni a windows
-
válasz
-=RelakS=- #105 üzenetére
"Viszont mivel azon a windows-on gyakorlatilag csak a windows update lett "telepítve", úgy érzem, megérné az elejéről kezdeni az egész herce-hurcát, hogy a windows már az elejétől ssd-t lásson."
Figyelembe véve a körülményeket ezzel maximálisan egyetértek, szerintem is egy tiszta telepítésnek állj neki.
Viszont ezt javaslom előtte alaposan átolvasni és a benne leírtakat megszívlelni: [link]
(Gondolom a jövőben csak az SSD-ről szeretnél OS-t indítani) -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #104 üzenetére
1: nincs rejtett 100 megás
2: nem volt aktív. A windows felügyeleti eszközeivel aktívvá tettem, ekkor meg másik lemezen lévő windowst indított O_O. Akkor jött a képbe a windows telepítő lemez, amivel megoldódott a probléma.Viszont mivel azon a windows-on gyakorlatilag csak a windows update lett "telepítve", úgy érzem, megérné az elejéről kezdeni az egész herce-hurcát, hogy a windows már az elejétől ssd-t lásson.
-
válasz
-=RelakS=- #103 üzenetére
1. Ha van, akkor nem felejtetted el a 100 MiB-os rejtett partíciót is bejelölni a rendszerpartícióval együtt?
2. Ha nincs rejtett partíció, csak a rendszerpartíció jelölted ki és ennek ellenére az SSD-n nem lett aktív, annak az szokott az oka lenni, hogy kihelyezett rendszerindítófájlok vannak(akár egy másik HDD-n)
Lemezkezelővel ellenőrizd, hogy valóban aktív-e az a partíció, amit klónoztál.popszeg2012
Ezidáig csak nem eredeti(loader/activator stb) W7 esetén találkoztam ezzel, aminek tényleg az az oka, hogy a klónozás során olyan területek kerülnek módosításra avagy törlésre és újra létrehozásra, ahol korábban a warez cucc ücsörgött.A kérdés tehát egyszerű(mert nem írtad): valóban eredeti/érintetlen/vásárolt OS-ről van szó?
-
-=RelakS=-
veterán
Hát én hülyét kapok
Letöltöttem ezt a Macriumot.
1: nem tette aktívvá a partíciót az ssd-n
2: a win7 még mindig a régi vinyóról óhajt indulni, ha az nincs bent, akkor meg sem mozdul, csak panaszkodik egy hiányzó eszközre. Most próbálom megkeresni a boot-hoz szükséges fájlt, és átírni, ha egyáltalán lehet...Jobb lett volna egy tiszta telepítés
-
Sasi33
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #100 üzenetére
Köszönöm megnézen a topikot :-)
-
popszeg2012
újonc
Tegnap vettem egy SDD-t. A program szerint klónoztam a HD-met.
Elindul majd kiírja a a Windows nem eredeti. Csak a ctrl-alt-del és kilépés funkció működik -
Ilyen jellegű kérdéssel ehhez a topikhoz fordulj, illetve itt egy telepítési segédlet, olvasd át alaposan, hátha megoldja a gondot.
Windows 7 telepítés más szemszögből avagy BI OS or not to BI OS -
Sasi33
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy hatalmas problémám az ssd-vel kapcsolatban!
Mégpedig az, hogy nem hajlandó együttműködni a merevlemezzel!
Ha csak az SSD és a DVD van együtt úgy megy de ha ráteszem a merevlemezt is akkor
iszonyúan lelassul bios szinten.A gépem asus p5p43td , petrol ocz ssd 64GB, Samsung 1terrás vinyó.
A bios IDE-re van állítva nem AHCI-re
Tud valaki valami megoldást? Vagy mi lehet a probléma?
Ez már a második SSD-m az elsőt visszavittem ugyan ezzel a problémával. :-(A válaszokat köszönöm szépen!
-
Biaggio
őstag
holnap kezdenék költözéshez
van egy XP-m, amit ezer éve nem használok, C meghajtó (rendszer, aktív, elsődleges partíció)
a jelenlegi Win7-em a H meghajtó, logikai meghajtó.
próbáltam áttenni a bootmenüt a C-ről, de nem sikerült. klónozható a rendszer így is a H-ról? -
Bazs-
tag
Tudom, hogy nem teljesen ide tartozó kérdése, de talán valaki tud segíteni.( Ha nem, akkor talán egy link, ahol jobban utána tudok ennek nézni )
Egy működő rendszert kellene átraknom egy másik hardver környezetbe. Megoldható ez valamilyen programmal ?
Vagy olyan megoldás elképzelhető, hogy a mostani rendszerről egy olyan kép-filet készíteni, amit egy másik gépen lévő virtuális gépbe ( WM, VirtualBox stb. ) beillesztve, az megfelelően fog működni ?Köszi előre is a segítséget.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #68 üzenetére
Úgy tűnik, ez a korábbi para, miszerint majd gond lesz az SSD-re való átköltözéskor, ha meg szeretném tartani az OKR-gomb funkcióját, megoldódott:
[link]
Azt írja, a szintén OKR segítségével DVD-re kiírható teljes rendszermentés a DVD-ről történő újrahúzáskor egyből automatikusan fel is rakja a lemez végére az OKR-partíciót. -
feketea
csendes tag
Jó kis cikk, magam is megpróbálkoztam vele (HDD-ről SSD-re, "használt" rendszert), meg is történt a másolás, de sajna nem boot-olt be. Hiába állítottam át BIOS-ban, hogy elsődlegesen az SSD-ről boot-oljon, a rendszerpartícióról indított (miután pedig lekötöttem a HDD-t, el sem indult, holott minden állomány megtalálható volt az SSD-n is)!
Ettől függetlenül köszönet a szerzőnek, egyszer ezt is meg kellett próbálni!
-
makszi
aktív tag
Sziasztok!
T500-ba raknék 120-as Kingston SSD-t. A macrium progival költöztetném át a WIN7 64 op rendszert. Azt látom hogy van egy rejtett partíció egy C drive. Eddig egyszerű ez a kettő ugye kell. Ezen kívül van még egy Lenovo drive amit sose használok, illetve van benne Intel Turbo Memory ami 2 gb-os ezt is külön drive-nak jelöli a macrium. Szerintetek a turbo memory meg a lenovo driveot és bele kell tegyen a clonozott drivek közé vagy sem?
-
egykori
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #92 üzenetére
Elnézést, hogy nem írtam pontos laptop típust, de még cseppfolyós az ügy, kb egy hónapom van variálni.
Most konkrétan a Dell XPS l702x-t tervezem megvenni, ebben van két HDD-nek hely. Az egyikben van gyárilag egy 500GB HDD, a másik üresbe tennék egy 128 GB (2,5") - de jó lenne, ha elég lenne 64 GB - SSD-t.
Az lenne a jó, ha helyet cserélnének, és az SSD-re valahogy felmásolni a HDD-n levő állományt, és az SSD-ről lenne feltelepítve a rendszer, a driverek stb.Amit írtál Larodar és Sk8erPeter eszmecseréjéről, most nekiállok átolvasgatni ezeket.
Lehet, hogy még kérdeznék majd ez ügyben. Ide írjak, vagy a Flash SSD topikba? Nem akarok rád szállni, de úgy látom Te jól beleástad magad ebbe a témába - szakemberként.Köszönöm szépen.
-
A HP lapos pontos típusát nem írtad, így 2 lehetőség van, vagy van 2. meghajtónak hely vagy nincs. Ha nincs, akkor esetleg ilyen megoldás is járható út. (így a HDD-t sem kell kiszedni és az ODD is megmarad, viszont arra kell ügyelni, hogy a linkelt kütyü 9,5mm magas eszközöket fogad, slim/ultraslim laposokba nem jó)
Az előtelepített OS-el kapcsolatban csak azt tudom javasolni, amit Larodar-nak is javasoltam, azaz: A hsz-ok között kicsit olvass vissza, elsősorban Sk8erPeter-el váltott "eszmecserénket", pont az előtelepített OS-ek kapcsán fellépő vagy felléphető gondok/lehetőségeket tárgyaltuk.
-
egykori
őstag
Szia Fire/SOUL/CD!
Szeretnék venni egy HP laptopot (640GB-os HDD-vel árulják), valamint külön egy 128 GB-os SSD.
A kérdésem, hogy megoldható-e a telepítetlen rendszer komplett (a rejtett partíció is) átrakása a HDD-ről SSD-re úgy, hogy majd az első indulás, a Win7 telepítése SSD-ről történjen, és mind ez garanciavesztés nélkül.
A HDD-t pedig beletenném egy külső házba adattárolónak. (Ha megnézed az adatlapomat, most is így ügyködök, csak kicsiben.)Köszi a választ előre is! (Ha valahol írtad, vagy volt konkrétan erről szó, akkor elnézést!)
Üdv: egykori
-
kalmani
tag
válasz
Mercutio_ #89 üzenetére
Az ssd tipusa: OCZ Agility 4 sata III solid state drive 128GB
Kis előrelépés történt...
Az ssd-t beraktam az őskövület asztali gépembe, majd egy villámgyors telepítéssel felraktam egy Win7 starter operációs rendszert. Itt minden anomália nélkül működött az ssd. Tehát a hat éves géppel is kompatibilis tud lenni ez az ssd. -
kalmani
tag
Köszi!
-
kalmani
tag
Tegnap este megérkezett a várt 128 gigás ocz ssd.
Az ajánlott free programmal 20 perc alatt klónoztam a laptop hdd-jét, amit előtelepített Win7 van. Tökéletesen sikerült a klónozás, de a laptop nem akarja felismerni az új ssd-t.
Illetve felismeri, be is boot-ol róla, de csakis minden második próbálkozásra. Tehát első indításkor nem látja a bios az ssd-t. Leállítom, majd a következő indításkor elindul.
Megpróbáltam egy másik programmal is a klózonást, ami szintén sikeresnek mondok. Ám a laptop továbbra sem működik tökéletesen, mert ismét csakis második indításra bootol előírásszerűen.
Ezután teljes formázással egy új op rendszert telepítettem az ssd-re. Ezzel sem jártam sikerrel, mert ismét másodszori indítással sikerül felállnia a rendszernek.
Úgy gondolom, hogy nem a klónozással van a probléma, hanem az ssd-t nem akarja a laptop rendesen kezelni.
Tehát ha elindítom a gépet, akkor nem talál boot-olható adatot, ekkor belépek a bios-ba és nem látom az ssd-t, leállítom, majd a másodszori indításkor rendesen elindul a rendszer.
Van ötletetek a probláma megoldására?u.i.
A gép viszonylag jó Acer Aspire 5820TG.
i5 460M, 4 giga ram, 750 giga hdd, előtelepített W7 home premium x64. -
Norbika88
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #85 üzenetére
Köszi, tegnap este kipróbáltam 25perc alatt átköltöztette az ssdre, teljesen jó, teszteltem, kihúztam eredeti hdd-t úgy is be bootolt.
Így én is csak ajánlani tudom a progit!
-
válasz
Norbika88 #84 üzenetére
"Kérdésem a következő, ezzel az AOMEI progival át tudom migrálni,klónozni az elsődleges rendszert így?"
100 megás rész nélkül próbáltam csak eddig, úgy kifogástalan munkát végzett. Megpróbálgatod vele, teljesen reális esély van rá, hogy 100 megás rész esetén is működni fog a dolog, ha esetleg mégsem, akkor meg a tesztben találsz olyan alkalmazást, amivel menni fog.BIOS-ban átállítod a boot sorrendet és kész. (Fonos, hogy klónozást követően csak az SSD legyen csatlakoztatva és úgy kell kipróbálni, hogy indul-e a rendszer)
Larodar
A hsz-ok között kicsit olvass vissza, elsősorban Sk8erPeter-el váltott "eszmecserénket", pont az előtelepített OS-ek kapcsán fellépő vagy felléphető gondok/lehetőségeket tárgyaltuk. -
Norbika88
senior tag
Hétvégén tervezem, hogy a rendszeremet (win7) átklónozom HDDről SSDre.
100mb ás aktív valamint az elsődleges egy 75GB-os partíción van egy 250GB os HDD-én. A 75GB-os partícióból 50GB meg esz a rendszer.
Az SSD ami érkezik egy 64GB-os.
Kérdésem a következő, ezzel az AOMEI progival át tudom migrálni,klónozni az elsődleges rendszert így?És ha az megtörtén tudom a programban kiválasztani hogy az SSD-én található mbr és boot legyen az aktív, vagy elég lesz biosba kiválasztani hogy SSD ről bootoljon, és a HDD-t formázhatom?
Előre is köszi. -
Larodar
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy notebookom amin van win7 home premium 64 bites változata. Szeretném a winyót egy ssd-re cserélni és létezik-e arra mód, hogy klónozás helyett teljesen újra telepítem az ssd-re a win 7-et? A licensz kód ott van a noti alján a matricán (sajnos win 7-es újratelepítéshez dvd-t a gyártó jó szokás szerint nem adott hozzá).
Amennyiben nem ide kellene ezt írnom előre bocsi adminoktól.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.: Dávid -
Sk8erPeter
nagyúr
Ha jól tudom, a Windows ezeket automatikusan létrehozza újból azok hiánya esetén indításkor (ha a korábban beállított elérési út nem létező helyre mutat), egy hátrány, hogy akkor újból át kell majd irányítanod a másik partícióra ezeknek az elérési útját (bár az megvan kb. 5 perc alatt), mert az "újonnan" létrehozottaké a rendszerpartícióra fog mutatni.
-
segevus
csendes tag
Végigolvasva a topikot, hozzákezdenék az új SSD-re való Clónozáshoz, de egy problémámra nem találtam választ. Azt írjátok, hogy a clónozás után csak az SSD maradjon a gépbe, a többi vinyót húzzam le. Ezáltal lehúzom az adat particiót is amin vannak az op rendszer védett könyvtárai, pl.: dokumentumok, képek, asztal, letöltések, stb.
Ezek nem fotgnak hiányozni a W7-nek induláskor? Ezeket nem akarom az SSD-re átrakni, jelenleg is a D partíción vannak, csak a rendszert akarom költöztetni. -
Winner_hun
félisten
válasz
Fire/SOUL/CD #78 üzenetére
Egy programot kell aktiválnom, a másik azért nem indult mert egy régi parancsikonnal akartam indítani, az meg már nincs feltelepítve egy ideje. Ennyi kellemetlenséget bőven megér
-
Xmister
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #78 üzenetére
Nem is ez a célom, a boot vinyó marad ami volt, a win-t visszaállítom az ssd-re, majd linux alatt egy update-grub2, ami megkeresei az oprendszereket, és frissíti a listát
-
válasz
Winner_hun #77 üzenetére
Hát nem tudom mi tarthatott annyi ideig, meg milyen progikat kellett aktiválni (mondjuk a klónozók a warez W7-eket leamortizálják
)
Időközben jelent meg egy új, remek ingyenes alkalmazás, amiben van Migrate OS to SSD opció is: AOMEI Partition Assistant 5 Home Edition
Xmister
Nézd el nekem ha kétkedő vagyok, szakmai ártalom.
Mondjuk a tesztben még 4.0 verzió szerepelt, azóta van 4.5, ahogy nézem. Változások közt W8 CP kompatibilitás és Backup Management javítást írnak, így végül is lehetséges, hogy van változás, de ettől függetlenül azt nem hiszem el, hogy GRUB-al megspékelve, 100 megás partíció társaságában kifogástalanul átklónoz mindent, úgy, hogy az SSD-n minden pöccre indul, úgy, hogy csak az SSD van csatlakoztatva és a partícióeltolások is rendben vannak és a GRUB sem nyavalyog...Ezt csak akkor hiszem, ha látom (értsd: ha magam tesztelem)
-
Winner_hun
félisten
SSD-ről SSD-re költöztettem az ajánlott programmal. Fura hogy 38 percig tartott de hát ez van. Nem 100%-os a megoldás, több program van ami nem indul vagy újra aktiválni kell. Nem gondoltam hogy ezzel még maceráskodni kell de hát ez van, még mindig jobb 1-2 programot újratelepíteni mint az egész rendszert 0-ról újravarázsolni.
Köszönöm az írást, sokat segített
-
Xmister
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #75 üzenetére
Más meghajtóra is vissza tudom állítani, ez volt a lényege, mert én is vettem SSD-t.
De van benne disk clone, és partition clone is egyébként. -
1. Igen, itt Windows-ról esik csak szó, mellé telepített Linux esetét értelem szerűen nem vizsgáltam
2. A teszt klónozást vizsgálja, nem pedig azt, hogy lehet-e backup-ot készíteni vagy sem, mindezt szigorúan SSD szempontból. Ezen feltételek mellett a Todo Backup Free (tesztben szereplő verziója) alkalmatlan a feladatra. Ha kipróbálnád, akkor törölj le egy SSD-t, és arra állítsd vissza a most lementett backup-od.
Természetesen a most készített backup-ból valószínűleg gond nélkül vissza tudod állítani a jelenlegi rendszered, ugyanarra a meghajtóra, de ez nem klónozás, a teszt meg klónozó teszt.Ettől függetlenül kösz az infót, hasznos lehet azoknak, akik Windows-t és Linux-ot is használnak multiboot rendszerben.
-
Xmister
senior tag
Nálam a teszt győztes progi nem működött...mint kiderült a win7 beépített backup szolgáltatását használná, és az bizonyos körülmények esetén nem működik (nálam pl. azért mert grub van telepítve rendszerindítónak, mivel linux is van a gépen).
Viszont az Easeus Todo Backup Free nevű progi nagyon szépen megcsinálta, high tömörítéssel a 60GB-os szinte tele rendszerpartíciót + a 100MB-os rejtett partíciót negyed óra alatt lementette 25GB-ba.
-
lakisoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #72 üzenetére
okés. Köszi.
-
Linux-ban nem vagyok otthon, ezért nem tudok tapasztalatból megfelelő alkalmazást javasolni. Javaslom, hogy valamelyik aktív Linux topikban érdeklődj ez iránt.
-
lakisoft
veterán
Köszi szépen az írást. Igen hasznosnak bizonyult nekem is.
Szerk.: Linuxon milyen backupot érdemes használni?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Inkább oldd meg előbb azt, hogy működjön a rendszered mindenféle újratelepítés nélkül úgy, hogy utólag állítod át AHCI-re: SATA üzemmód váltás AHCI-ra újratelepítés nélkül, vagy ez.
"egy esetleges áramszünettől a win7-em hanyatt vágja magát, és telepíthetem fel újra"
Ez HDD-nél ugyanúgy előfordulhat. -
melan
senior tag
Üdvözletem!
Tervezem az SSD meghajtóra történő átállást, csak most épp visszavetett annak lehetősége, hogy egy esetleges áramszünettől a win7-em hanyatt vágja magát, és telepíthetem fel újra... A kérdésem az, hogy jelenleg 2 vinyóm van, egy 80Gb WD a rendszer, és egy 750Gb Samu a háttértár. Mindkettő ide módban van. Ha a BIOSban átállítom a beállítások AHCI-re, akkor gondolom elszáll a rendszerklónozás lehetősége, tehát mindenképp (és úgy gondolom egyébként is javasolt) új rendszer felhúzása. Nade a 750-es vinyót, amit adattárolásra használok, érinti-e ez a beállítás-módosítás? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #67 üzenetére
Köszi a lemodellezést!
"itt nem kell semmilyen betűjel meg egyéb, ez simán klónozható"
Ezt tudom, de én arról beszéltem, hogy hogyan lehet simán böngészhetővé tenni a partíciót a bootolható Macrium Reflectből, ha valaki nem használ mondjuk Parted Magicet.
Attól még, mert alapból klónozható, betűjel nélkül itt nem fogod tudni kotorászni addig, amíg nem "mountolod".Igazából őszintén szólva az előbbi hozzászólásodból az nem volt világos, hogy a lemodellezés mit takart magában, mert OS nincs rajta, meg OEM-partíció tartalma sem, csak maga a partíciótábla (akkor igazából csak erre terjedt ki a lemodellezés?), tehát nem derült ki, hogy az OEM-partíció hogyan helyezhető át úgy, hogy még működjön is utána.
Az még a kisebb kérdés talán, hogy a partícióstruktúrát hogyan lehet ugyanúgy kialakítani, legalábbis én inkább azon aggodalmaskodom, hogy megmaradjon az OEM-partíció meg az OKR-rel visszaállíthatóság. Valami olyasmire gondolok, mint amit itt linkeltem (lásd Onekey Recovery 7.0 Engineering), hogy ott végül is kreál egy saját OEM-partíciót, ami működik a Lenovo OKR-gombjával. Tulajdonképpen lehet, hogy az lenne a legjobb, ha saját rendszert állítanék be OEM-partícióként, mert úgy legalább a saját, aktualizált rendszeremet tudom visszahúzni a Lenovo-s cuccok nélkül, de azért egyelőre az is jó lenne, ha át tudnám helyezni a jelenlegi OEM-partíciót máshova, át tudjam állítani szektorszinten, hogy a máshova pakolástól ne csesződjön el.Egyébként még csak tervezek venni SSD-t, szóval még nem is tudok próbálkozni.
Vagy mSATA SSD lesz, vagy kell vennem az ODD helyére egy fiókot, ezt még nem döntöttem el.Amúgy attól függetlenül, hogy a Windows hülyesége miatt az OEM-partíció nem böngészhető, csak másik, Live OS-ről, meg nincs betűjele, még mindig nem vágom, miért is vagy kiakadva erre a partícióstruktúrára, nem fejtetted ki.
Amikor én átvariáltam a partíciók méretét, mert utáltam, hogy a rendszerpartíció vagy 600 GB, az adatpartíció meg a töredéke (teljesen degenerált partíciótábla volt rajta eredetileg, én komolyan nem értem, melyik szervizes hülye agyalmánya volt ez), akkor CloneZilla Live-ot használtam a biztonsági mentés elkészítésére, majd a Parted Magic-en lévő GPartedet használtam erre a célra.
CloneZilla Live-val nem próbálkoztál? Nem láttam az ajánlottak között.
Elvileg simán klónozható vele teljes partícióstruktúra. -
válasz
Sk8erPeter #65 üzenetére
Na, lemodelleztem a dolgot, kialakítottam a HP partícióstruktúráját és hogy Macrium-al hogyan lehet kivitelezni dolgot, viszont egyúttal korrigálnám előző hsz-ban leírtakat, mert a Macrium nem tudja áthelyezni a partíciót, de ez csak egy kisebb probléma, mert azt utólag az Easeus Partition Manager Home-al megteheted.
UI: Az Easeus-al mindenképp meg kell nézni, hogy mely partíció milyen attribútummal rendelkezik. Az első 2 elsődleges partícióval nincs gond, mert azok nem rejtettek, csak (az esetedben) 200 MB-os partíciónak nincs betűjele, mint ahogy a HP OEM-nek sincs, viszont ezen OEM partíció státuszát ellenőrizni kell, és ha az hidden attribútumú, akkor a klónozást követően is arra kell állítani (ha esetleg automatikusan nem történne meg)
-
válasz
Sk8erPeter #65 üzenetére
itt nem kell semmilyen betűjel meg egyéb, ez simán klónozható, csak nem egyben, azaz elsőre csak az elsődleges partíciókat jelölöd ki és adod a klónozáshoz, majd a Cloned Partition Properties segítségével az OEM partíciót megfogod és a partíciószéléhez (erdeti méretében) igazítod és mehet is a klón.
Ha ez lezajlott, akkor lesz egy üres terület, nyilván ott, ahol a logikai meghajtó lett volna, de nem másoltuk. Ezen a nem particionált területen meg (OS lemezkezelőjével is akár ) létrehozod a logikai meghajtót majd egy sima fájlkezelővel átmásolod az eredeti HDD-ről a fontos cuccokat. 64G-s ssd-re klónozáskor meg lehet, hogy nem is kell az a logikai partíció, egyszerűen a C-rendszerpartíciót kibővíted, így csak az OS fut az SSD-ről, a HDD meg megmarad adattárolásra.
Ha azon a logikai meghajtón (D) tényleg nincs valami elbújtatva (HP-nél nem lehet tudni)
, akkor a fent leírtak működhetnek.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #64 üzenetére
Köszi, megcsináltam a bootolható változatot a belinkelt iso alapján, és ezen keresztül már sikerült böngészni az OEM-partíció tartalmát, leírom, hogyan (hátha más is hasznát veszi).
Betöltés után az OEM-partícióról még csak annyi információ látszik, amennyi a Windows alatt telepített Macrium Reflectből is (ekkor még nem böngészhető a fájlkezelőben):
Tehát leolvasható a fájlrendszer (NTFS), meg a foglalt és szabad területek mérete, valamint a kezdő- és végszektor helye.
DE ekkor eszembe jutott, hogy így viszont ebben a módban valószínűleg fogok tudni betűjelet társítani hozzá, és be is jött.
Hogyan böngésszük tehát az OEM-partíció tartalmát?
1.) A fenti cikk alapján készítsük el a Macrium Reflect bootolható változatát.
2.) Indítsuk el a konzolt ()
3.) Itt pötyögjük be szépen sorban a következőket:
diskpart
list disk
select disk 0
list partition
select partition 3
assignItt természetesen a disk és a partition száma változhat! Ezt saját, meglévő adatok alapján át kell szabni. A fenti ennél a partícióstruktúránál stimmel. A megfelelő lemezt, illetve partíciót a list után láthatjátok.
Itt az assign hozzárendel a partícióhoz egy betűjelet.
Ekkor már itt böngészhető az OEM-partíció tartalma is! Ettől függetlenül a Windows-ra való visszatéréskor sajnos továbbra sem fog ez a partíció betűjelet kapni, de legalább a bootolható változatból könnyen kotorászhatunk rajta. -
válasz
Sk8erPeter #63 üzenetére
Akkor inkább lépjünk a tettek mezejére, ahelyett, hogy azon elmélkednénk, hogy a Linux-os GParted mit lát. Csináld meg a boot-os pendrive-ot a Macrium-al és arról dobj képet, hogy az mit lát illetve fel is telepítheted a Macrium-ot, indítsd el, és az mit lát a partíciószerkezetből.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #62 üzenetére
"Tényleg semmi, pusztán csak nincs betűjele, fájlrendszere, meg a lemezkezelő szerint tök üres az OEM Partíció, ezen kívül nincs vele probléma."
Ez a Windows-os lemezkezelő hülyesége. Igazából nem értem, minek kell elrejteni mindent, azért, mert aki nem ért hozzá, az f@szságokat is csinálhat. Vagy nem vágom, mi az oka, ez érdekelne is.
Parted Magic-kel megnézve, mount után GPartedből:fájlkezelőben a tartalma simán böngészgethető:
"Ha ez az OEM partíció megsérül/letörlik stb, akkor az eredeti OS bebukva, kivéve, ha előtte megcsinálod a Factory Recovery lemezeket, mert arra ki fogja írni az OEM Partíció tartalmát(is)"
Ennek nem látom be, mi köze ahhoz, hogy látható-e a partíció tartalma a Windows-os lemezkezelőből, vagy sem, vagy hogy mennyire "dzsuva" a partíció, ez akkor is így lenne, ha kiírnám egy DVD-re a tartalmát, és aztán a DVD-t eltörném. -
válasz
Sk8erPeter #61 üzenetére
"Ezzel a partícióstruktúrával igazából mi a nagy gond?"
Tényleg semmi, pusztán csak nincs betűjele, fájlrendszere, meg a lemezkezelő szerint tök üres az OEM Partíció, ezen kívül nincs vele probléma.(Kár, hogy ott található az eredeti OS telepítő, meg egyebek)
Ha ez az OEM partíció megsérül/letörlik stb, akkor az eredeti OS bebukva, kivéve, ha előtte megcsinálod a Factory Recovery lemezeket, mert arra ki fogja írni az OEM Partíció tartalmát(is)Az általad linkelt OKR Uty 7-es változatát meg kellene néznem előtte (csak a 6-ost ismerem, de akkoriban még a HP sem voltak betépve a rendszerépítők, és egy hagyományos HP_TOOLS nevű partíción volt a telepítő és a 200 megás rejtett partíción meg az OKR működéséhez szükséges kód.)
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #53 üzenetére
Hát nyilván nem esnék neki, mint tót az anyjának.
Azért nem most kezdtem.
"akkor ezt a dzsuva partíciószerkezetet le lehet takarítani"
Ezzel a partícióstruktúrával igazából mi a nagy gond? Azonkívül, hogy ott van az a ~15 GB OKR-partíció, ami a Lenovo egy-két saját sz@rát tartalmazza, szerintem nincs túl nagy probléma vele.
De valami okod csak volt rá, hogy ezt mondtad, erre vagyok kíváncsi."legalább a recovery sem pakolja fel azt a sok HP utilities-t"
Esetemben ilyen nincs, csak Lenovo-s kisebb szoftverek, amik többségére nincs nagy szükségem, de van pár hasznos is. Nem mintha nem tudnék bármelyik nélkül élni, sőt...
De nekem alapvetően nem volt bajom azzal, amilyen rendszer eredetileg fel volt húzva. A szükségtelen programokat meg egyszerűen uninstallálom, azt' kész."Klónozás is lehetséges, (bár ebben homályosak az emlékeim, ne vedd készpénznek) csak egy -nevezzük- konfigfájlban kell megadni, hogy melyik szektoron kezdődik az OKR partíció. Ha jól rémlik, akkor factory.ws vagy factory.wis vagy hasonló a neve a "konfig fájlnak", amiben ez megadható."
Most ez a konfigfájl egyáltalán hol található? Elvileg a Factory Defaults Recovery Disken lenne?Viszont közben találtam egy módszert, amivel elvileg saját OKR-partíciót lehet kreálni, itt leírtam:
Onekey Recovery 7.0 EngineeringHogy valóban működik-e, azt nem tudom, mivel nem próbáltam, de az ötletadónak úgy tűnik, bevált.
-
Egyszerűen Macrium-al.
1. Az SSD-röl minden partíciót törölj le, ne legyen partícionálva (OS lemezkezelőjével megteheted ezeket)
2. Ez alapján átklónozod a rendszeredA 2. pontban esetedben annyi a különbség, hogy csak a rejtett 100 megás (ha van) és a C - rendszerpartíciót kell bepipálni, a HDD lévő többi partíciót nem
Ha a klónozás véget ért, akkor ellenőrizni kell, hogy az SSD-ről valóban kifogástalanul indul-e a rendszer, ezt meg csak úgy ehet, ha ez időre minden más HDD/SSD le van csatlakoztatva, csak az adott SSD van a deszkára kötve.
-
Joao
tag
Nos, megint én
Közben kiderült, hogy a 8440p-nél nincs recovery funkció, ellenben van 2 DVD-m, az egyiken a Win7, a másikon a driverek és a HP programok. Tehát amennyiben nincs is, a recovery funkció elvesztésétől nem kell tartanom.
Ez esetben, hogyan tudnám a jelenlegi rendszeremet (tehát csak a C meghajtót) költöztetni egy 60G-s SSD-re? -
G R 3 G
tag
Hatalmas köszönet ezért az írásért! Most fogok belefogni a hadműveletbe, remélhetőleg sikerrel. De most 1 méterre lebegek a földről, hogy találtam egy ilyen cikket.
-
-
Stef3
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #55 üzenetére
Szia!
Köszönöm a tippet, de sajnos nem bírtam hasznosítani.
A "Paragon Migrate OS to SSD 2" programot nem tudtam sehonnan letölteni, fizetős és nem találtam próbaverziót.
Megpróbáltam "EASUS Partition Master" progival a HDD-n úgy átméretezni és eltolni a partíciókat, hogy lehessen disk klónozást csinálni, abban bíztam hogy így menni fog. Az XP túlélte az átméretezést, de a Win7 a jó öreg "autochk program not found - skipping autocheck" hibával jutalmazott. A rendszer így összcsuklott.
Igaz, hogy biztosra mentem, és van egy Ghost mentésem a disk-ről, így a HDD-re biztosan vissza lehetne állítani a korábbi állapotot, azonban túl sok idő ment már rá.
Végül feladtam és nekiálltam egy új telepítésnek. A gép már használható, de a teljes beköltözésig még bőven van teendő.
(Egyedül álló rendszereket már költöztettem sokszor, de ez a dualboot-os fityfene most kifogott rajtam.)
Azért köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal. -
Ha jól értem, akkor leegyszerűsítve pusztán arról lenne szó, hogy a W7-et tud áttenni az SSD-e és hogy onnan gond nélkül induljon... (adatpartíció klónozása felesleges, mert ha a W7 már működik az ssd-ről, akkor az ssd-n létre lehet hozni adatpartíciót útólag is és arra simán intézővel vagy pl totalcommanderrel át lehet másolni az adatokat, ezért nem kell klónozni az adatpartíció(ka)t.
Ehhez a legalkalmasabb szoftver a Paragon Migrate OS to SSD 2 lenne, W7 alá telepítsd és onnan futtasd, előtte az SSD-ről törölj minden partíciót (a W7 lemezkezelőjével is lehet)
Ha a művelet befejeződött, akkor csak az ssd lehet csatlakoztatva és úgy kell kipróbálni, hogy valóban gond nélkül indul-e a rendszer az ssd-re átklónozást követően.
-
Stef3
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #53 üzenetére
Szia!
Nekem egy elég spec. helyzetem van. Adott egy 320GB-os HDD-vel szerelt laptop.
Az első partíció ~50GB, itt lakik a Win. XP.
Második partició ~150GB, ez egy logikai partíció adatok tárolására (de pl. a Win. 7 dokumentumok is ide vannak irányítva).
Harmadik partíció ~100GB (ez nem logikai), itt lakik a Win. 7 (érdekesség, hogy ha XP-t indítok, akkor saját magát látja "C:"-nek, de ha Win. 7-et indítok, akkor az is a sajátját látja "C:"-nek).A cél SSD 240GB, így az adatot megtisztítottam úgy, hogy ~90GB-ra össze tudtam nyomni. (Az XP-re nincs szükségem, illetve van, de ezt majd a HDD-ről virtualizálom.)
Próbálkozásaim (Asztali PC-be tettem a noti HDD-t és SSD-t is. Nem a másolandó rendszer futott) :
1.
Ghoost 11-el lemez backup, innen partíciónként restore az SSD-re. Elsőnek a Win. 7, másodszorra az adat. A partíciót aktívra tettem, a boot mappát az XP-ről átmásoltam a Win. 7-re. Beleraktam a laptop-ba és a bcdedit-tel és Win. 7 javítással helyrehoztam a boot menüt. Win. 7 elkezd betölteni, de a csilli-villi logó után leáll egy "autochk program not found - skipping autocheck" üzenettel, majd egy diszkrét kékhalál villantással újraindul.
2.
...
Nem számoltam hányszor ugrottam már neki, mindig valamit másként csinálva.
...
Utolsó próbálkozás:
"EASUS Partition Manager"-rel karöltve átmásoltam sorban az összes partíciót, de az XP partíciót egyúttal összenyomtam 20GB-ra, hogy mindhárom elférjen (a partíciók sorrendjén nem változtattam, és a méret is csak az XP-n változott).
A boot menü most egyben maradt, és az XP túlélte még az átméretezést is, viszont a Win. 7-nél jött a már sokszor látott "autochk program not found - skipping autocheck" üzenet.Van valami tipped, hogy hogyan próbálkozzam?
-
válasz
Sk8erPeter #52 üzenetére
Szervizekben legtöbbször "csak" átteszik a rendszert egy másik meghajtóra, de nem klónozzák(mondjuk ha 10 szervizben ezt kérnéd, megdöbbennél hányban nem vállalnák még az első módszert sem, nem hogy a másodikat)
Az "átteszik a rendszert" módszer igazából egy szűz telepítés, amit a Recovery lemezről lehet indítani, de ez a recovery lemez nem keverendő azzal a recovey lemezzel, ami egy CD-n is elfér. Ez a recovery hivatalosan a Factory Defaults Recovery Disk "nevet viseli", az így előállított lemez valójában nem is egy lemez, hanem pl 2-3 DVD. Az erről indított recovery funkció kialakítja a partíciószerkezetet és felhúzza az OS-t.
Klónozás is lehetséges, (bár ebben homályosak az emlékeim, ne vedd készpénznek) csak egy -nevezzük- konfigfájlban kell megadni, hogy melyik szektoron kezdődik az OKR partíció. Ha jól rémlik, akkor factory.ws vagy factory.wis vagy hasonló a neve a "konfig fájlnak", amiben ez megadható.
Szóval ha ragaszkodsz a beépített recovery szolgáltatáshoz, akkor annak ez az ára, viszont ha nem, akkor csak annyit kell kipróbálni, hogy a lapos alján lévő OA serialt elfogadja egy azonos verziójú (ha Home Prmium-al volt előtelepítve, akkor Home Prmeium stb) OEM telepítő, mert ha igen, akkor ezt a dzsuva partíciószerkezetet le lehet takarítani és a "normális" módon fel lehet pakolni egy OEM W7-et, legalább a recovery sem pakolja fel azt a sok HP utilities-t stb.
természetesen nem azt írtam, hogy most azonnal takarítsd le a partíciókat, mert akkor mindennek vége és az eredeti OS-t is bukhatod, ha az OEM nem fogadja el az OA kulcsot (50-50% rá az esély hogy igen vagy nem)
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Ha már költöztetés, akkor én is inkább költöztetném ebbe a topicba a Flash SSD-s topicban a költöztetésről tárgyalt témát.
Tehát előzmények:
[link]
>> [link].Erre reagálva:
Ahogy itt írtam, kicsit átvariáltam a partíciókat, mert nagyon utáltam, hogy a Lenovo Y570-ben lévő HDD-re raktak egy kb. 655 GB-os partíciót, és egy 29 GB-os adatpartíciót... Ezenkívül van a Windows saját, 200 MB körüli rendszerpartíciója, plusz egy közel 15 GB-os OKR-partíció.
Tehát ez az eredeti felállás, ez pedig a módosított partícióstruktúra, az OKR elvileg ugyanúgy működik (ezzel húztam újra a rendszert ezután, de pénteken megint megpróbálom).
A baj csak az, hogy ez ugye a partícióstruktúra legvégén van, tehát egy szektorszintű másolás egy akár 128 GB-os SSD-re nem igazán menne...750 GB-os SSD meg egyelőre sajnos nincs elérhető árban.
Tehát a kérdésem az, hogy milyen mód van arra, hogy át lehessen költöztetni az OKR-partíciót máshova, tehát szektorszinten hogy lehet variálni.
Valahogyan biztosan, mert a szervizekben is valahogy megoldják. -
Joao
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #50 üzenetére
Persze, nem is gondoltam, hogy szórakozol, csupán kíváncsi vagyok, hogy mik a lehetőségek. Köszönöm a segítőkészségedet
-
Benne van a lehetőség, hogy az eredeti OS-t bukod, az SSD topikban leírom, hogy miért és azt is, hogy mit kellene kipróbálni. Nem azért szőrözök ennyit, mert ez a legjobb szórakozásom, csak épp többek közt abból élek, hogy gépeket pakolok össze/telepítek/szervizelek idestova 2 évtizede és pontosan tudom, hogy be lehet bukni az eredeti OS-t ilyen előtelepített gépeken, épp ezért akarom, hogy ez ne fordulhasson elő.
-
Joao
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #48 üzenetére
Az F kizárólag saját adatokat tartalmaz, fotóim, zenék, filmek. Amit az SSD-re szeretnék klónozni, az csak a C tartalma. Vagy ez nem lehetséges?
(Bocs, ha értetlen vagyok)
-
A C és F partíciódon kb 130G adat van(bár gondolom ennek egy része saját adatok), de így is, nehezen lehetne azt 60G-re átvinni... Legalább egy 128-as SSD kellene, de így is trükközni kellene a klónozásnál (nem jelenleg, csak a klónozásnál a célmeghajtónál meg kellene változtatni a partíciók méretét, de ez meg nem tudom milyen kihatással lenne, a lapos beépített recoverí funkciójára)
128G-s SSD esetén legalább esély lenne kipróbálni, 60G-s SSD-nél szinte esélytelen a költöztetés. -
Joao
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #46 üzenetére
Nos ha jól értem, ebből így nem lesz semmi, mert 60 Gb-os SSD volt a tervben..
-
Na, akkor kezdjük.
hát igen, az előtelepített gépeken teljesen megszokott az ilyen "elcseszett" partícióstruktúra, a HP meg külön figyelmet szentel a userek szivatásnak, mert szinte az egyetlen gyártó, aki az MBR partícióséma mellett (ahol max 4 elsődleges partíció lehet és több nem is) le is "foglalja" a 4 elsődleges partíciót, megfűszerezve azzal, hogy egy FAT32-es partíciót lop a végére...
Mielőtt tovább mennék, azt muszáj megkérdeznem, hogy ugye legalább 180G-s (de inkább 256G-s) SSD-ről van szó? Ez azért fontos, mert ezt a partícióstruktúrát egy az egyben kell költöztetni (minden partíciót) és az nem fog rámenni egy pl 128G-s SSD-re.
(A jelenlegi partíciószerkezetet ne bolygasd meg, mert azzal a beépített recovery szolgáltatás is gallyra mehet, majd ha átklónoztuk, utána próbálunk módosítani az átklónozott SSD-n a partíciószerkezeten, de ez az eredeti struktúra maradjon érintetlen a hdd-n) -
Joao
tag
HP EliteBook 8440p-be lenne az SSD, előtepelített OA Windows 7 van rajta. Na most, én szeretném költöztetni a Windows-t a HDD-ről az SSD-re, csak nálam elég érdekesen néznek ki a partíciók, ezért kérnék segítséget.
Rendszermeghajtónak szeretném az SSD-t, tehát csak a Windows és pár fontosabb program lenne rá, effektíve a mostani C meghajtóm. Azonban nem szeretnék lemondani a HP programjairól, se a one key recovery lehetőségről, van, amikor jól jön.
Köszönöm a segítséget. -
LK
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #34 üzenetére
-
sz.j
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #39 üzenetére
Mivel még nem volt elég időm a visszaállítás kivételével minden (klónozás, mentés) elkészült, bár az is igaz, hogy csak szűkszavúan (a fontosabb dolgok lettek megemlítve).
De ha úgy gondolod lesd meg és véleményezd. -
válasz
banhammer #37 üzenetére
Én biztosan nem készítek leírást, épp elég időt kellet fordítani a tesztre. A Macrium gyári oldalán találsz video tutorial-okat (is), amik segíthetnek.
sz.j
Nyugodtan "rondíts bele", a leírásod magyar nyelven sokkal emészthetőbb az érdeklődök számára, és persze hasznos. csak ha már belevágtál a tutorial készítésbe, akkor viszont ha időd engedi, nagyon alaposan vesézd ki a lehetőségeket, beállításokat stb. -
banhammer
veterán
Lesz a Macrium Reflect Free-ről normális leírás?
Mert ha nem figyel az ember akkor akár adatvesztés is lehet a kisérletezgetés eredménye.
-
-
LK
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #34 üzenetére
Köszi,megnézem. Viszont,ha ez a baj akkor orvosolni kell,mivel nem fogom tudni visszaállítani az oprendszert ,ha gáz lesz.
-
Az indítófájloknak a BOOT mappát illetve a bootmgr-t(nincs kiterjesztése) nevezik együtt. Ez a mappa és fájl normál esetben ugyanazon partíción van, azaz vagy a rejtett partíción, vagy ezen partíció hiányában a rendszerpartíción.
Ellenőrizd le, hogy esetedben hol található, hova van konfigolva a bootmgr, amit úgy tehetsz meg, hogy rendszergazda jogosultsággal elindítod a parancssort és kiadod a bcdedit parancsot. A megjelenő információk között ott lesz, hogy melyik partíción/hdd van a bootmgr és a rendszertöltőJó eséllyel ez olyan partíció lesz, amit klónozáskor nem másolsz (hisz nem is kellene hogy másold)
Ez a "jelenség" akkor fordulhat elő, ha pl W7 telepítés idejére nem húztad le a többi meghajtót és a W7 kihelyezte az indítófájlokat, vagy épp akkor ha multiboot-os rendszert használsz vagy használtál.
-
LK
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #32 üzenetére
Ez hogy lehetséges? A 100 Mb -os,és a rendszer partíciót együtt jelölöm ki klónozásnál. Hogy indulhat a rendszer az ssdről,ha másik vinyón van a boot manager? Ezek szerint jobb lenne ha elgondolkodnék egy teljesen friss telepítésen ?
-
Hát ha a boot manager hiányzik hibát dob, akkor az azt jelenti, hogy az hiányzik is. Ha Macrium esetében ez nem kerül át, akkor az eredetin sincs meg, ez meg csak úgy lehet, ha az indítófájlok nem azon a HDD-n vannak, amiről az OS indul.
Próbáld meg azt, hogy a Paragon klónozás után csak az az 1 meghajtó legyen rádugva az alaplapra, amire klónoztál, minden egyéb HDD/SSD legyen lehúzva. Szvsz így nem fog indulni a rendszer.
-
LK
addikt
A videós leírás alapján csináltam. Backup-Restore,és külön Clone is,többször is.Nem mondtam,hogy szar,csak Paragonnal egyből ment,10 perc volt.Azért írtam be de,mert szakértőknek ez tipikus tünet lehet
. Minkét forrás partíciót kijelöltem,mindegyik műveletnél
Nem értem,mit csesztem el. Jó lenne tudni,mert szeretném használni a progit.
-
LK
addikt
Boot mgr missing felirattal nem hajlandó betölteni az átrakott rendszer. Próbáltam a klónozást,ill. a backup és restore funkciót is. Nincs tippem mi lehet. Mindent a Macrium leírása alapján pontról pontra csináltam.
-
Muszti001
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #25 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ, választanám én a bekeretezett opciót, de nem tudom, mert inaktív. Bakker, most néztem meg a honlapon az instrukciós videót, nem tudtam, hogy meg kell fogni egérrel és "áthúzni" a cél meghajtóra a forrás partíciót. Így már nekem is sikerült, ezer hála és köszönet
Aki még nem csinált ilyet, annak érdemes volna a honlapon található videókat megnézni, annál nem kell jobb, persze ennek a cikknek az írója is nagyon sokat segített. Még egyszer kösziITT a link a videókról és képekről a Macrium honlapján.
Üdv: Bálint
-
válasz
Muszti001 #24 üzenetére
Amikor kijelölted a partíciót, akkor a képen bekeretezett lehetőséget választod, majd a megjelenő ablakban szintén a bekeretezett opciót jelölöd ki és akkor 1MB-os eltolást fog alkalmazni.
-
Muszti001
csendes tag
Üdv!
Én a Macriummal próbáltam átmásolni, minden a legjobban sikerült, egyszerű és könnyen érthető. Viszont van egy kis probléma. Nem tudom, kinek hogyan sikerült, de az alignálást nem tudtam beállítani, ahol ki lehetne választani a célmeghajtó adatait, az az opció nem volt kiválasztható, így egy az egyben másolta át a régi rendszert az új SSD-re, azaz eltolás nélkül. Látszólag jó és működik, de utána olvastam, hogy ez így nem megfelelő az SSD-nek. Tehát vagy az ingyenes verzióval nem lehet megcsinálni a fent említett műveletet, vagy csak nekem nem sikerült kétszer sem a HDD-ről SSD-re való klónozás?
Az Acronis progival is próbálkoztam, de ezzel meg az a baj, ha a forrás meghajtó nagy méretű és két partíció is van rajta, illetve ebből az egyik a rendszer a másik tele adattal, nem lehet csak a rendszert klónozni.
Nortonnal is próbálkoztam, de azzal sem sikerült.Építő jellegű ötleteket privátban szívesen fogadnék és előre is köszönöm, üdv mindenkinek: Bálint
-
válasz
Steelmanus #21 üzenetére
Igen, ebben igazad van, de nem kell csak ezért letiltani a virtuális memóriát backup idejére, mert a progi gyors és hatékony tömörítést alkalmaz, a pagefile.sys (de a hiberfil.sys is) nagyon jó hatásfokkal tömöríthető. A teszt idejére csak 8G RAM volt a gépemben (gondoltam erre is, amúgy 16G van benne) és így is 7G környékére húzta be a 21-22G-t...
-
LK
addikt
Ajánlom mindenki figyelmébe a reg. e-mailben lévő segédleteket. Az alapján még a hozzá nem értők is tudnak klónozni. Köszönjük
a cikket!
-
Steelmanus
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #20 üzenetére
Koszonom a valaszt, igen inkabb csinalok egy Recovery mediat az a biztos, mindig azzal allitottam vissza az image fajlt, annyit meg hozzatennek hogy a free progi menti a lapozofajlt is, ugyhogy az erdemes a mentes idejere letiltani, annak aki nem akarja azt is menteni.
-
válasz
Steelmanus #18 üzenetére
Az MBR nincs összefüggésben a rejett partíció meglétével, ha van, ha nincs MBR mindig van.
A Recovery lemezt nem próbáltam, az látatlanban is biztos, hogy visszaállítani lehet vele (más különben értelmetlen lenne, hisz pont azért hozza létre az ember, ha annyira bedől a rendszer, hogy már el sem indul, akkor legyen egy mentőöv), de hogy menteni is, azt ki kell próbálni. Ugye OS alól lehet menteni a telepített szoftverrel, az is elképzelhető, hogy onnan vissza is lehet állítani (több ilyen progi is van). Ilyenkor általában újraindítják a gépet és az OS indulása előtt végzik el a visszaállítást. (Mondjuk ettől függetlenül jobb ezt a recovey lemezről végezni, biztonságosabb. Ezt arra értem, hogy már láttam teljesen eltűnt/szétcseszett partíciókat, aminek az volt az oka, hogy olyan víruskergetőt használt a user, amiben volt boot time védelem, és az megakasztotta félúton a visszaállítást. Ilyen recovery lemezről indított visszaállításnál nem fordulhat elő) -
Steelmanus
addikt
Elfelejtettem megkerdezni, mivel ez a program free, igy a visszaallitast csak az altala elkeszitett Linux bazisu mediaval lehet?
-
Steelmanus
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #17 üzenetére
Szeretnem kiprobalni, gondolom megy siman HDD-rol HDD-re is.
Ha nincs az a 100 Mb-os rejtett particio akkor a bootszektort is lementi?
Meg nem telepitettem fel azert kerdem. -
-
sz.j
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #14 üzenetére
Tuti jó kis progi ez a Macrium Reflect Free, HDD-ről HDD-re mindössze 12 perc kellett a vinyó klónozáshoz, és tökéletes lett.
-
sz.j
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #14 üzenetére
Köszi az infót!
-
Tesztnél kb 21-22GiB adat volt található a rendszerpartíción, tehát tényleg csak az OS meg frissítések, semmi más. Mérni nem mértem, de így nem volt olyan vészesen hosszú a backup sem ill. a restore meg még inkább sem, hisz ott SSD-re írt, ami meg gyorsabb, mint ahogy a HDD olvasni tudott. Emlékeim szerint így olyan 10 perc körül lehetett a művelet, a Paragon sajnos nem gyors mentéssel/visszaállítással van felvértezve (fizetősek sem) így ha nálad esetleg 50-60G-t kellett lementeni HDD-ről, majd azt egy másik HDD-re visszaállítani, akkor akár reális is lehet az a több, mint 1 óra.
-
sz.j
nagyúr
Fire!
A klónozáshoz vagy a Backup/Recovery módszerhez lehet tudni, hogy az egyes progikkal mennyi időre volt szükség?
Kérdezem ezt azért mert a Paragon B & R Free 2012-vel win7 C+rejtett partíció HDD-ről HDD-re történő Backup/Recovery módszerrel több mint egy óra volt ...Gratula a cikkhez/teszthez!
Rövidesen kipróbálom MR Free-t
-
Bodor
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #11 üzenetére
Akkor így már tökéletes lesz...
-
-
Bodor
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #6 üzenetére
Bocsi. Én ezen az oldalon felül a downloads-ra kattintottam és ezt az oldalt kaptam, ahol írja is hogy 30 day trial. Most már látom, hogy ha felül a downloads-ra kattintok, akkor alatta megnyílik egy halvány free is.
Jól eldugták....
-
"Evvel az általad ajánlott progival csak csinálok egy backup windows-t egy másik partícióra ,majd a csatlakoztatott ssd-re restore?!"
Igen, csak ha létezik a rejtett partíció nálad, akkor a rejtett partíciót és a rendszerpartíciót egyben (mindkettőt kijelölve) kell elmenteni. (A progi amúgy 1 lépésben is el tudja ezt végezni, ez az 1. módszer a leírásomban)Ha megpróbálod és sikerrel jársz, akkor mindig úgy kell ellenőrizni a működést, hogy csak az ssd legyen csatlakoztatva, másik meghajtó nem, hogy biztosan az SSD-ről induljon a rendszer. Csak ha így minden rendben, akkor szabad a HDD-t formázni (már ha akarod)
-
hfrankee
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #7 üzenetére
Sok pénzért vásárolt Win7 64bit-ről van szó.
Evvel az általad ajánlott progival csak csinálok egy backup windows-t egy másik partícióra ,majd a csatlakoztatott ssd-re restore?!
Javíts ki kérlek, ha nem jól értelmezem a progi opcióit.
kösz és üdv -
Teljesen rendben van, ha korrekt progival történik a költöztetés. vannak olyanok köztük (pl a Paragon Migrate to OS) ami bizonyos, általa feleslegnek tartott dolgokat kitakarít, pl a Windows Update előzményeket és install fájlokat. Ilyenkor azt tapasztalod, hogy amikor elindítod a WU-t, akkor frissítések keresésénél az lesz, hogy Soha(mintha még sosem indítottál volna WU-t), hiányozni fognak a frissítési előzmények is, de természetesen a telepített frissítéseknél minden megvan szépen.
Eredeti, nam okosított OS esetén teljesen megbízható eljárás a klónozás, warezbubusok viszont kivághatják a talajt a lábuk alól.
-
Először is kösz a gratot (a többieknek is), másodszor igen, linkelheted bárhol, és harmadszor: Tudnál linket dobni erről a 30 napos trial dologról? (Mert nem találok infót az 5-ös verzióval kapcsolatban, hogy ne lenne Freeware...) [link]
-
hfrankee
senior tag
Pont aktuális a téma nálam,jövő héten lesz meg az ssd.
Tehát nagy öröm a cikk.De egy kicsit parázom,hogy minden probléma nélküli,hosszútávon probléma mentes lesz e az OS működése,ha nem szűz telepítem, hanem backup vagy ghost megoldást választom.
Kényelmi szempontból szívem szerint másolnám,de tartok tőle,hogy elcseszek vmit,mert sose csináltam még csak szűz telepítést.
Bizalommal ajánljátok a másolát és ghostolást?
Kösz -
Bodor
veterán
Újabb remek írás és teszt egyben! Nagy segítség az SSD-k felhasználóinak és újdonsült tulajdonosainak. Köszönjük szépen és gratulálok hozzá!
Linkelhetem a cikket a Milyen SSD-t vegyek cikkemben ?
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a tesztgyőztes szoftver csak 30 napig ingyenes, vagyis trial, tehát nem teljesen freeware, de ez nem hiszem, hogy probléma lenne, mert nem olyan sűrűn költözteti az ember az operációs rendszerét HDD-ről SSD-re, hogy hosszabban is szüksége lenne rá.
-
IG55
senior tag
Köszi!
-
megjegyezve, könyvjelzőzve
-
danih
veterán
Megint egy jó írás, köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
lo BevezetésNapjainkban az SSD meghajtók már természetes elemei hordozható- vagy asztali konfigurációnknak, folyamatosan...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest