- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Aktív témák
-
Panther
HÁZIGAZDA
A téma itt folytatódik: [link]
-
Panther
HÁZIGAZDA
válasz
Petya-wh #228 üzenetére
Esetleg csináld azt, hogy cégként nem adsz a géphez driver CD-t, hanem hivatalos szempontból anélkül árusítod, aztán magánemberként, amolyan jófejségből kiírod a kedves vevőnek a szlovák CD-re a szükséges ingyenesen a netről letölthető dolgokat.
Vagy egyszerűen fizettesd ki a vevővel az üres CD árát, ha kell neki a driver CD. 150 Ft még egy használt gép árához képest sem komoly tétel, nem hiszem hogy ezért otthagynának. De ha úgy érzed hogy igen, még mindig ott az 1. verzió.
-
Petya-wh
tag
DETTÓ!
Használt PC-s üzletet vezetek. Nyilván a gépekhez, alaplapokhoz, grafikus kártyákhoz illik driver CD-t mellékelni. Ezek sajnos 99%-ban már nincsenek meg eredeti példányban, így a bekerült áruhoz gyakran magam keresem ki netről az adott drivereket, amik a gyártói oldalakról szabadon letölthetőek.
A gond itt kezdődik, mivel hivatalos üzlet lévén sajnos külföldről származó olcsó adathordozókra sajnos kimenteni nem tudom, már csak a számla miatt sem. Ezért potom 124Ft-os nettó áron vagyok kénytelen AJ cimkével ellátott adathordozót beszerezni a "fehérség" miatt havi 50-60példányt , melyre felírhatom a drivereket.
Holott ebből semmiféle közvetlen hasznom nincs! Sőt közvetett sem, mert pl egy 2000Ft-os használt videókártyához nem lennék köteles drivet adni; de géphez sem mivel nem új termékekkel foglalkozom.
Továbbiakban megjegyezném, mielőtt bárki is megszolná a dolgot: sajnos nincs bárkinek Internet elérése; sajnos a tapasztalat azt mutatja, legtöbb vásárló csak felhasználói szinten ért a géphez és ha még egy driver lemezt sem kap kézhez, visszahozza a terméket, hogy nem mőködik -hát persze hogy nem...-; sajnos még sokszor így is a mellékelt driver otthoni telepítése is gondot okoz -lsd: nem mindenki tudja mi az a setup.exe-....
Ebből következően, ráadásul pofátlan módon már eleven a 155Ft-os fogy.-áron vásárolt adathordozót mellékelve -ajándékként- adom.
Ez sajna meddő veszteség, de mégsem mindegy, hogy megkapnám kb 0,2 Euros áron (+ÁFA) a CD lemezt, vagy így majd 80-10 Ft-al többet kidobok az ablakon..
Dr. Tóth Péter Benjamt kérdezném én is, hogy az ilyen + költségből eredő havi ~4000FT költséget kiszámlázhatom a szervezet felé?Leegyszerűsítve: nemhogy kereskedelmi jövedelmem nincs az illető adathordozókból, de még feleslegesen fizettetnek meg velem (egyébként jogszerűnek tartott) média-szerzői jogi díjakat.
Hol van itt nekem jogom? egyáltalán mire???
"hallgatni arany"
-
Alchemist
addikt
Az evolúciós folyamat jól látható: kezdetben vala Al Capone meg a védelmi pénzek beszedése... utána jött Lucky Lucano és Bugsy Siegel gengszterszindikátusa és felépült las Vegas... mára jogállamot toltak a maffiák alá: ld. parkolási pénzbehajtás, szerzői jogi pénzbehajtás. A módszerek változnak, a lényeg ugyanaz marad.
-
salaud
aktív tag
1, Az Artisjust egy alapítvány, ez az én értelmezésemben annyit jelent, hogy nem állami, közigazgatási, törvényhozó, illetve rendfentartó szervezet, tehát VELEM KAPOCSLATBAN SEMMILYEN JOGKÖRE NINCS! Mint ahogy az asva alapítványnak sem.
2, Az elmúlt években több mint 100 cd-re, dvd-re írtam ki ingyenes linux disztribuciókat, és minden adathordozón ott volt a matrica. Tehát az artisjus meglopott több mint 100 adathordozón lévő jogdíj összegével.
3, Azért tárolok a merevlemezen zenét, mert kényelmes. Nem akarom megvenni a cd-ket, mert nincs helyem tárolni. Viszont a zeneletöltő oldalakról szinte kizárólak szutyok minőségű, veszteséges tömörítésű mp3, wma tölthető le, én losless, veszteségmentes kódolású formátumban akarom tárolni. Tehát miért nincs szabályozva az, hogy a letöltő oldalakon a cd-vel megegyező minőségű zenét lehet csak árulni?
4, Memóriakártyát csak fényképezőgépben használok, mégis matrica kerül rá, pedig nem volt, és nem is lesz rajta jogsértő tartalom.
5, Tóth Béla megsértődött, amikor kevésbé kultúrált kérdéseket kapott. Megkérdezném őt, miután az általa vezetett alapítvány egy ország lakosságát TOLVAJNAK NÉZI, TISZTESSÉGÉT MEGKÉRDŐJELEZI, milyen jogon sértődik meg, ha az általa vezetett alapítvány tisztességét kétségbe vonják?
7, Az artisjus oldalán olvastam, hogy milliókkal támogatják a MAHASZ, és ASVA szervezeteket. Ha nonprofit szervezet, miből támogat más szervezeteket? A általuk állítólag képviselt szerzőket illető összegből? Ez csak számomra tűnik a szerzők megkárosításának?
-
shev7
veterán
válasz
luciferc #220 üzenetére
ez a felvetes mar csak azert is erdekes lehet, mert a warezra a buntetest is ugy szabjak ki, hogy letoltottel ennyit, ha nem tudtad volna letolteni, akkor megvetted volna, ergo ennyi kart okozal.... Tenyleg a warez alapjan kene osztani a matrica jogdijakat, es nem a "nepszeruseg" szerint...
Vagy buntessenek minden warezolot azzal, hogy vennie kell egy Bodi Guszti CD-t
-
fenteszem inkább a másik topikban
-
luciferc
őstag
Az egyik válaszban szerepel:
A kérdés az üres hordozói díjak zeneszerzői részének Artisjus általi felosztására vonatkozik. Nos, a számítás módját az érintett szerzők állapítják meg, ők döntöttek úgy, hogy ezek az adatok viszonylag pontosan tükrözik az egyes zeneművek népszerűségét.
Nekem valahogy ez a szöveg ellentétesnek tűnik a matricákat előíró jogszabály szellemével, és mint ilyen jól mutatja a problémák gyökerét. A zeneművek népszerűségének semmi köze nem lenne szabad lennie a befolyt matrica díjak felosztásához, ugyanis a matricákból befolyt összeget azon szerzőknek kellene kapnia, akiknek ténylegesen sérültek a jogai a másolással. Ezek pedig nem azok akik a legnépszerűbbek. Lehetnek ilyenek is, de a két csoport között nincs semmilyen megfeleltetés.
Nagyon visszatetsző, hogy hosszú évek alatt nem alakult ki egy olyan felosztási rendszer, ami a tényleges jogsérülés mértékét legalább csak közelítően is, de a valóságon alapulva becsli. Nagyon úgy tűnik, hogy a "nagy" és népszerű szerzők zártkörű bulija az artisjus.Érdekelne más jogászok véleménye arról, hogy valóban nem tekinthető közpénznek a törvény által kötelezően fizetendőként előírt díjból befolyt összeg? Mondjuk az is egy érdekes jogi konstrukció, hogy törvény által kötelezően fizetni kell egy magánszervezetnek. Gyakorlatilag olyan az artisjus, mint egy kötelező közszolgáltató, pedig nem az.
Nem akartok más szakjogászokat is megkérdezni ezekről? Kétlem, hogy jogilag ezek mindegyike egyértelmű.
-
törölt tag
Szeretnem ha reagalna azoknak a felmereseknek az eredmenyere, mely kimutatta, hogy a warezolok tobbszor vasarolnak legalis forrasbol, mint nem warezolo tarsaik. Nekem egyaltalan nem tunik nyilvanvalonak, hogy el lenne szivva a kereslet jelentos resze. Ezt az allitasat mivel tudja alatamasztani?
Erre én is kíváncsi lennék!
-
shev7
veterán
Ha kerdeztek meg tole, nekem is lenne kerdesem hozza az egyik valaszaval kapcsolatban.
Toth Peter Benjamin irta:
"A másik probléma nyilván az, hogy a fájlcserélő oldalak elszívják a kereslet jelentős részét."
Szeretnem ha reagalna azoknak a felmereseknek az eredmenyere, mely kimutatta, hogy a warezolok tobbszor vasarolnak legalis forrasbol, mint nem warezolo tarsaik. Nekem egyaltalan nem tunik nyilvanvalonak, hogy el lenne szivva a kereslet jelentos resze. Ezt az allitasat mivel tudja alatamasztani?
-
törölt tag
Minden tiszteletem az úriemberé, aki válaszolt a kérdésekre, de innen is süt, hogy minden júzer úgy van beállítva, hogy illegálisan letölt!
Egy kérdésre sem válaszolt úgy, hogy "ezt a kérdést valóban nem tisztáztuk megnyugtatóan". Egyszerűen azt fújja, amit fújnia kell.... -
Erasmus
őstag
a kérdések első részére, emilben, megjött a válasz tóth péter benjamintól: katt!
-
dabadab
titán
válasz
julius666 #212 üzenetére
"És a biztonsági másolatos dolgot nem értem: filmről/zenéről miért ne lehetne készíteni?"
Lehet, viszont a szerzoi jogi torveny a "biztonsagi masolat" fogalmat csak es kizarolag szoftverekkel kapcsolatban hasznalja. Zenerol meg filmrol keszithetsz nem biztonsagi masolatot is.
-
dabadab
titán
válasz
Moreecqa #209 üzenetére
"Érdekes lenne megvizsgálni, milyen törvény biztosítja nekik a pénz beszedését..."
A szerzoi jogi torveny XII. fejezete, ami a kozos jogkezelesrol szol. Az Artisjusnak atomstabil jogi alapja van (es nem olyan regen tovabb erositettek, amikor a mar letezok kozos jogkezelok megerositettek a monopolhelyzetuket).
-
julius666
addikt
válasz
Moreecqa #209 üzenetére
Erasmus most írta:
válaszol a kérdésekre, mailben. az első adagot már el is küldte, nemsokára kész vagyok a beszerkesztésével, és kirakom az oldalra mint "olvasói interjút". a kérdéseknél mindenhol a kérdező fórumozó nickje fog szerepelni. ügyesek vagytokEdit: közben ki is jött
-
julius666
addikt
válasz
WonderCSabo #206 üzenetére
van CC-s kérdés, az enyéim közül a 2-es
@dabadab: bocs, matrica alatt az artisjus adathordozókra kivetett sápját értettem.
És a biztonsági másolatos dolgot nem értem: filmről/zenéről miért ne lehetne készíteni? -
Moreecqa
tag
válasz
WonderCSabo #208 üzenetére
Igen! Miért nem nekem fizetik?
-
Moreecqa
tag
válasz
Ezek a kérdések el fognak jutni az artisjushoz? A válaszokat - már ha lesznek - fogjuk látni?
Érdekes lenne megvizsgálni, milyen törvény biztosítja nekik a pénz beszedését... Kicsit meg kellene piszkálni ezt a kérdést...
-
dabadab
titán
válasz
"Bár a Creative Commons valóban egy licenc, sztem ettől még nem áll szerzői jogvédelem alatt"
Minden letrehozott mu automatikusan szerzoi jogi vedelem alatt all, az EU-s szerzoi jogi szabalyok szerint errol nem is lehet lemondani. A CC nem erinti a szerzoi jogi vedelmet, csak engedelyez bizonyos felhasznalasokat - ez lenyegeben nem kulonbozik attol, mint amikor, mittomen, egy banda eladja a lemezenek a kiadasi jogat egy kiadonak, csak par aprobb reszletben (pl. a CC-nel ez ingyen van, viszont a megszerzett jogok nem exkluzivak).
szerk: a matrica pont azert kell, mint a zarjegy: hogy a kereskedo igazolhassa, hogy megfizette, amit meg kellett fizetnie
-
WonderCSabo
félisten
Bár a Creative Commons valóban egy licenc, sztem ettől még nem áll szerzői jogvédelem alatt, hiszen CC alapján bárki lemásolhatja. Fene tudja, télleg utána kéne nézni. Sztem még az artisjusos fickó sem vágja.
Azt meg hogy a nem jogvédett tartalmakért is pénzt kérjenek, nem hiszem, még tőlük is óriási pofátlanság lenne. De utána kéne nézni.
Erasmus megkérdezhette volna, ide be lehet vésni.
#204: Akkor mire kell a matrica? Én is így tudtam.
-
dabadab
titán
válasz
julius666 #202 üzenetére
"Sokan elmondták már, hogy a matrica csak azért van, hogy legális biztonsági másolatot készíthess egy legális eredetű CD-ről/DVD-ről, amit saját magad használsz, másnak nem adhatsz oda."
Ez nem igaz. Egyreszt a biztonsagi masolat, mint olyan, csak szoftver eseten ertelmezett (arra viszont az egesz matricas moka nem vonatkozik), masreszt a matrica nem a felhasznalonal, hanem a kereskedonel a lenyeges, ugyanis (Mo-n) eladni nem szabad matrica nelkuli CD-t, hasznalni ugyanugy lehet a matricasat meg a szlovakot is, harmadreszt meg tok mindegy, hogy mirol keszul a masolat, az nem befolyasolja a legalitasat.
stol: szerintem itt valami kimaradt a tortenetbol: konkretan miert buntettek meg? Azert, mert a boltban jatszottad le a CD-t?
-
julius666
addikt
Volt nálunk egy ellenőrzés a boltban, ahol is megtalálták a saját írt zenei cd-met. Igen, netről letöltött zenét írtam ki MATRICÁS CD-re, a matrica direkt beragasztva a tokjába, mert én kis naiv úgy gondoltam, hogy ez innentől legális. Egy frászt! Simán kiszámláztak rá egy zsíros büntetést, mint jogdíj befizetésének elmulasztása. Kérdem én, akkor mi a fészkes fenének van a hologramos matrica? Nem hasonlít ez a „miért nincs rajtad a sapka, nyúl!” régi történetre?
Tehát, ha arra számítunk, hogy ha jogdíjas lemezre kiírjuk a netről letöltött filmet és azt gondoljuk, evvel legalizáltuk magunkat, hát nagyot tévedtünk. Csak annyit értünk el, hogy gazdagítottunk egy non-profit(?) szervezetet.Sokan elmondták már, hogy a matrica csak azért van, hogy legális biztonsági másolatot készíthess egy legális eredetű CD-ről/DVD-ről, amit saját magad használsz, másnak nem adhatsz oda. Semmi több. Legalábbis ez a mese körülötte, sztem mondjuk ennek alapjáratban így kéne lennie.
Viszont az vicces, hogy letöltött zene hallgatásáért büntettek, mivel ez is legális mo-n. Feltölteni, másolt CD-t árusítani illegális, de letöltött zenét hallgatni nem. Sztem hogyha nem tudják bizonyítani hogy azt te a boltban háttérzenének nyomatod, nem büntethetnek meg. Vagyis lehetett volna fellebezni (bár gondolom az összeg nem volt akkora h megérje a szarakodást).Ja és egy helyesbítést a buszsofőrök fizetéséhez: én úgy tudom hogy átlagban bruttó 200 fölött vannak, de valóban jóval többet is dolgoznak az átlagnál.
-
julius666
addikt
közben frissült a lista:
[link] -
stol
addikt
Tiszteletem!
Az egész ország működési mechanizmusa egy hányinger!
Tisztában vagyunk vele, hogy a teljes bruttó fizetésünk részének csupán 5-10%-a az amit valóban „elköltünk”?Fizetésünket 30-35% SZJA és egyéb járadékok terhelik. Bruttó fizetésünk ~50%-át talán kézhez kapjuk. Ebből lejön mindenre 25% ÁFA, üzemanyagnál, dohánynál, piánál +35-40% jövedéki adó.
Az egész rendszer arra épül, hogy egy szűk réteg valós jólétét megteremtsük úgy, hogy közben ők nem dolgoznak azért semmit! Pontosabban annyit, hogy a látszatát kelthessék annak, hogy mi jól élünk, vagy ne sarcolják annyira a népet, hogy kollektív összefogással fellázadjanak a hatalom ellen. Itt lehet majd engem demagógozni, de nézzünk magunkba, gondolkodjunk és megértjük akár az egyszeri csóró BKV-s buszsofőrt is, aki napi 10-12 órában felel műszakonként 1500-2000ember testi épségéért havi 85-90e nettó fizetésért, hogy közben a felső-vezetés sok milliós sikkasztásait, meg indokolatlan végkielégítéseit kitermelhesse. Aztán néha a sofőrt is előkapja egy-egy ingerült utas...
Ti is csinálnátok ezt 10-20éven át? Talán még én is sztrájkoltam volna...
Ha nem lenne annyi sikkasztás és vagy 100millás végkielégítés, talán nem kövület laprugós klíma nélküli buszokon járnátok, kedves fővárosiak.
Lényeg a lényeg, hogy ott és annyiszor sarcolnak meg minket mondvacsinált indokokkal, ahányszor és ahol nekik kedvük tartja, mi pedig tűrjük, mert a magyar az ilyen.
Kérem, nézzétek meg, vagy olvassátok egy a zseniális Orwell – 1984 c. regényét/filmjét. És döbbenjünk rá, mennyire is sok igazságtartalma van a mai világunkkal kapcsolatban.Hogy on is legyek, vegyünk egy klasszikus példát az artiszgyásszal. (Miért artiszgyász? Azért, mert itt mindenki jól jár, csak az előadó nem.)
Végy egy jogtiszta zenei albumot a boltban, amin majd annyi jogdíj van, mint ÁFA. Vidd haza, sajnál meg, majd vegyél egy üres CD-t szintén boltban, amin van 25% ÁFA és a lemez 25HUF-os árához képest 80HUF-os jogdíj matrica (~150HUF/lemez). Lemásoltad, mert nem szeretted volna az eredetit leamortizálni. Mivel munkába menet is szeretnéd hallgatni a BKV buszon, így felmásolod a zenéket a már jogdíj fizetett mp3 lejátszódra és vagy memóriakártyára, amit beletettél a már jogdíjfizetett belső memóriás telefonodba. Ennek ellenére, ha bekapsz egy házi ellenőrzést, kommandóval, akik szépen a hátadba tapossák a kezedet, még meg is hurcolnak a másolt cd tartalmáért és vagy lejátszó/telefon tartalmáért... Még jó, hogy 3-4x fizetted meg a jogdíjat nem? -talán ezért finomabban tapos a hátadon a kommandós...-
Ha az amerikai iTunes-ról letöltesz egy zenét, amiért már Amerikában gyakorlatilag megfizetted a jogdíjat, itthon még rabló vagy, mert a hazai artiszgyásznak nem tejeltél. Érezzük megint a kizsákmányolást?
Mi az esélye egy olyan távoli nem magyar zenekarnak, hogy az artiszgyász felkeresi, hogy önnek van xy dollár kijáró jogdíja? Megmondom, semmi!
Hazánkban talán még megoldható lenne, de nem megoldott. A beszedett pénz kényük kedvük szerint felhasználják / szétosztják és veregetik egymás vállát, hogy fasza gyerekek voltunk.
Amikor zenei CD-ket importálunk külföldről, akkor annak árában már benne van az eredeti kiadó jogdíja. Ehhez képest a hazai forgalomba hozatalhoz megint fizetni kell az artiszgyásznak jogdíjat.
Csak szerintem ferdít a sztori?Volt nálunk egy ellenőrzés a boltban, ahol is megtalálták a saját írt zenei cd-met. Igen, netről letöltött zenét írtam ki MATRICÁS CD-re, a matrica direkt beragasztva a tokjába, mert én kis naiv úgy gondoltam, hogy ez innentől legális. Egy frászt! Simán kiszámláztak rá egy zsíros büntetést, mint jogdíj befizetésének elmulasztása. Kérdem én, akkor mi a fészkes fenének van a hologramos matrica? Nem hasonlít ez a „miért nincs rajtad a sapka, nyúl!” régi történetre?
Tehát, ha arra számítunk, hogy ha jogdíjas lemezre kiírjuk a netről letöltött filmet és azt gondoljuk, evvel legalizáltuk magunkat, hát nagyot tévedtünk. Csak annyit értünk el, hogy gazdagítottunk egy non-profit(?) szervezetet.Egy kocsmába, vagy bármely nyilvános helyre kitett rádió havonta ~30e HUF-ba kerül az üzemeltetőjének, TV-re ez ~52e HUF. Ezt úgy állapítják meg, hogy hasra ütéses precíz számítással megbecsülik, hány ember férne be az adott helyiségbe, majd felszorozzák. Ezt az összeget akkor is be kell fizetned, ha egy szál vendéged se volt a hónapban és vagy a TV/Rádió elromlott és szervizben volt egy hónapig.
Gyakorlatilag, ha a kocsidban hangosan hallgatod a rádiót lehúzott ablakkal, akkor az is nyilvános bemutatásnak számít és köteles lennél fizetni jogdíjat utána.Emberek!
Ez a szervezet majd olyan abszurd, mint a gépjármű regadó „intézménye”. Benne van a nevében, a gépjármű hazai regisztrációs költségét foglalja magában. -Nálunk ennyire drága az ügyintézés? Talán arany plakettet raknak az autóra?-
Szerintem inkább védelmi pénz, az új autók forgalmazóinak számára.A fenti írásom politikailag semleges, csak néhány dologra szerettem volna rávilágítani és gondolatot ébreszteni az emberekben.
-
dabadab
titán
válasz
WonderCSabo #196 üzenetére
"Itt csak jogvédett tartalmakról van szó."
Nekem ez egyreszt nem tunt egyertelmunek (majd alaposabban atolvasom), masreszt a CC alatt kiadott muvek is pont ugyanolyan szerzoi jogi vedelem alatt allnak, mint az osszes tobbi.
#198 twine: ez az egyik leggyakoribb kerdes a tema kapcsan, a megfejtes az, hogy az Artisjus ezt a dijat a legalis masolas okan szedi.
-
twine
veterán
A topciot csak félig olvastam el,,így lehet hogy volt már....
Hol marad az ártatlanság vélelme?"Az ártatlanság vélelme (bűnösség vélelmének tilalma) alapján senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg "
Nekem ez(Artisjus adathordozó sarc) most itt azért nem érthető, mert ha én csak a saját szellemi termékemet(dokumentum, családi fotó, családi film) rögzítem a termékre(CD/DVD/PenDrive..stb) akkor a T. Jogvédő szervezet milyen jogon állapítja azt meg rólam hogy "akár még mást is rögzithettem a lemezre"! Ez az én olvastaomban olyasmit jelent hogy gyakorlatilag ők döntik el látatlanban hogy én bűnözök e, avagy sem? Ez nem a bíróság dolga?
-
Moreecqa
tag
válasz
John Fowler #193 üzenetére
Sok mindenben igazad van, egyet azért láss be, nem érdekük tiszta helyzetet teremteni, mert akkor a létezésük alapját számolnák fel....
Zavarosban halászós történet...
-
Moreecqa
tag
Nos, tudjuk, hogy itthon a tetveknek mindent meg lehet csinálni. Olyanért is pénzt szedni, ami nem az övéké. Egyébként FELHÁBORÍTÓ.
Akkor mi a helyzet a Creative Commons licensz alatt kiadott zenékkel? Arra is kellene fizetni? Gyökér banda!!! pl: FlashZen
-
John Fowler
tag
válasz
#84221696 #191 üzenetére
Ez szerintem erősen a levegőben lóg, szóval inkább ne fessük a falra az ördögöt.
Más:
Ami még eszembe jutott, hogy az AJ arra is elkülöníthetne egy szerényebb összeget, hogy pl oktatásokat tartson akár a felhasználóknak, akár a hatóságoknak a jogokról és kötelezettségekről -a "ha másolsz, tolvaj vagy" kaliberű dolgok erre a célra alkalmatlanok-, illetve kcisit transzparensebbé tehetné a működését. Véleményem szerint ezzel a megítélésük is javulna valamelyest.Másik, amit szívesen látnék, hogy az AJ ösztönzőleg hat pl a kiadókra, hogy a vevők által preferált formátumokat, ársávokat, szokásokat, stb figyelembe vegyék. Ezt tehetnék direkt, vagy indirekt módszerekkel is. Továbbá a saját működési politikájukat kellene időnként reálisan felülvizsgálni, lásd, pl. ha a magas jogdíj miatt ellehetetlenül az adathordzók hazai eladása, akkor be kell látni, hogy rossz döntés született.
Persze a fentiek csak akkor mondanának akármit is a tisztelt uraknak, hogyha valóban a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása és ezen keresztül a zene- ill. filmipar fellendítése lenne a cél, nem csak pusztán a pénz kaszálása. Mert ez utóbbira a mostani rendszer is tökéletesen megfelel.
-
törölt tag
válasz
John Fowler #189 üzenetére
Bizony! :-)
Tényleg, a merevlemezre van jogdíj? Hiszen filmeket és zenéket azon is lehet tárolni.
-
dabadab
titán
válasz
John Fowler #189 üzenetére
"A4-es írólapon van jogdíj"
Azon nincs, masolon meg nyomtaton van reprografiai dij, ami kb ugyanaz, mint az artisjusos matrica.
-
John Fowler
tag
válasz
#84221696 #188 üzenetére
Én is tudnék ezzel vitatkozni, de erre még rá lehetne erőltetni valami logikát, főleg egy jelképes összeg esetében.
De nincs az a racionális magyarázat, ami megindokolja, hogy minden egyes hordozóra kivethető mindenféle random összeg, csak azért mert szerintük azt illegális célokra fogják használni. Nekem ezt nem veszi be a gyomrom.
A4-es írólapon van jogdíj? Arra is rengeteg olyan művet rögzíthetek, amit szerzői jog véd... egy ceruzával is bármit le tudok kottázni, rajzolni, az ütemét el tudom dobolni, sőt komplett filmeket is tudok vele sokszorosítani hexában ha épp arra van kedvem... mégis nonszensz volna megadóztatni, ugye?
-
törölt tag
válasz
John Fowler #185 üzenetére
Pont ez az. Ha már egyszer megvettem eredetiben, miért akarnak még egyszer lehúzni jogdíjjal? Csak azért, mert biztonsági másolatot készítek?
-
lgb
tag
Oke, de ha lesz internetes "altalanydij" akkor viszont takarodjanak az adathorzokra kivetett jogdijakrol mivel akkor "duplan" "adoztatjak" a nepet, hiszen letolti, azert is fizet, es ha kiirja CD-re akkor megegyszer, mert meg is kell vennie a CD-t?
-
John Fowler
tag
válasz
#84221696 #176 üzenetére
De, épp ez az, amit javasoltam. Lehessen kapni jogdíjas, és anélküli CD-t. A jogdíjasra írnád a biztonsági másolatot (vagy második példányt a kocsiba, mint amit példaként említettem), a nem jogdíjasra pedig mehetne a rendszerarchiválás, diplomamunka, saját alkotások, céges doksik, freeware progigyűjtemény, akármi.
BonFire: a magyar Jóbarátok minőségét most nem is ecsetelném, mert csak felbosszantom magam. Maradjunk annyiban, hogy a sok félrefordítás csak a jéghegy csúcsa, alapvető problémák vannak a DVD-vel.
-
BonFire
veterán
válasz
John Fowler #180 üzenetére
Igazad lehet, eme kivétellel "feltörekvő előadóművészt". Mivel ezek az emberek lehet, hogy feltörekvőek, sőt, még a előadó is meg van nekik engedve, a művész titulus azonban kizárt. A művész nem attól az, hogy 3 zeneipari szakmunkás annak mondja!
-
dokesz007
aktív tag
Amíg ez a bűnbanda tevékenykedik, nem veszek semmit itthon...
Amikor ez a görény banda elkezdte a tevékenységét én megfogadtam...
Nemcsak azért mert ausztriában minden olcsóbb, de én nem támogatom egyik szaros magyar előadót sem akit ezek a tetvek képviselnek...Eddig kb. 1,5 milliót spóroltam, h kint vettem meg mindent és még kirándultam is egyet...
TV-DVD-Noti-adathordozók....Egyébként is milyen jogon adja a rabló magyar kereskedő a 9 dolcsis cd-t 6-7e forintért...
Milyen jogon kell állandóan csalni, mert még az eredeti zenét sem tudom leszedni az USA szerverről közvetlen...Szóval basszák meg a szerzői jogaikat...így is hatalmas pénzeken guggolnak...majd ha normális áron adnak valamit és nem az lesz az érzésem, h le akarnak húzni, csak azért mert azt hiszik velünk mindent lehet...
Valamint rinyálak a torrent miatt...egy vagon címet tudnék mondani, ami kishazánkban meg sem tudok venni....hetekig kerestem, aztán letöltöttem...ennyi....
FUCK YOU ASVA-ARTISJUS!!!!
-
atike
nagyúr
És hogy egy kicsit ON is legyen - pont Presser kapja meg a legtöbb pénzt a bizonyos elosztási lista alapján... Neki már nem lesz gondja élete végéig...
Viszont azt a listát jó lenne látni. Csakhát nem publikus.
-
John Fowler
tag
Persze, lehetne egy szerelő is, ha értene hozzá.
Értem hova akarsz kilyukadni, de anélkül hogy Pressert védeném: szakmai tapasztalata mindenképpen van -játssik hangszereken, szerzett dalokat, dolgozott nagy énekesekkel-, szóval talán meg tud ítélni egy feltörekvő előadóművészt, másrészt pedig kellően ismert, elismert, ráadásul akár 4 szónál többet tartalmazó értelmes magyar mondatokat is tud fogalmazni, és kamerába mondani. Ennél több egy ilyen műsorba nem is kell.Mondjuk pl. pélóbarna már más tészta, mert ő a fentieknek sem felel meg 100%-osan, de a műsor készítői minden bizonnyal nem maximálisták...
-
atike
nagyúr
Ok, igazad van. Viszont ha azt nézzük, hogy sok-sok éve a pályán van és eléggé sok énekessel dolgozott együtt akkor még mindig azt mondom, hogy a nagy híres zsűritagok közül még mindig neki van legjobban rálátása... Azért mert ő nem tud énekelni még szerintem simán a profiljába vághat, hogy elbíráljon egy pár önjelölt tehetséget.
Pély Barna és társai... Hagyjuk. Ők csak része a cirkusznak...
-
dabadab
titán
-
BonFire
veterán
válasz
John Fowler #174 üzenetére
Méghogy a Jóbarátok magyar változata sz@r?!
Csak nem a magyar szövegre utalsz, aminek külön rovata van a félrefordítások blogon?
-
törölt tag
válasz
John Fowler #174 üzenetére
Ha megveszek egy zenei albumot vagy filmet és otthoni használatra készítek biztonsági másolatot, akkor nem jogdíjas cd/dvd-re kellene kiírnom?
Úgy tudom, a bíróság ítéletéig mindenki ártatlan, akkor miért feltételezik rólam "látatlanba", hogy törvénysértést követek el (illegálisan letöltök)?
-
BonFire
veterán
Többé-kevésbé ismerem a pályafutását. Nem ez volt a kérdés. Hanem az – ami viszont tény, bármelyik énektanár megmondja –, hogy Presser nem tud énekelni, ez alapján akkor miért mérvadó a véleménye? Nem zongoristákat és zeneszerzőket kerestek a tehetségkutatóban, ami az ő profiljába vág, hanem énekeseket. Ennyi erővel vízvezeték-szerelő is lehetne zsűritag.
-
John Fowler
tag
Jók a kérdések.
Pár random gondolat:
Az Artisjus státusza engem is borzasztóan érdekel, mert bár nonprofit szervezet, aki nem közpénzből él, de mégis megkerülhetetlenül beszed bizonyos adó-jellegű pénzösszegeket az én akaratom és beleegyezésem nélkül, amit ő saját belátása szerint újraoszt.
Én az Artisjus matricát úgy tudnám jogoszerűen és ETIKUSAN elképzelni, hogy lehetne DVD-t venni 60FT-ért -mint külföldön szinte mindenhol-; és meg lehetne venni a matricát külön, mondjuk 100, vagy akárhány forintért. így a felhasználóra lenne bízva, hogy akar-e élni vele vagy nem.
Mondok pár példát: ha pl veszek egy memóriakártyát a fényképezőmbe, amit onnan soha többet ki sem veszek, akkor természetesen nem veszek matricát. Ha a kártya betelt, és a képeim szeretném kiírni DVD-re akkor sem veszek mellé matricát.
De ha pl. a boltban megvett CD-mről csinálnék egy másolatot, mondjuk hogy a kocsiban is tudjam hallgatni úgy, hogy ne az 5 rugós CD-t süsse a nap, meg karcolódjon össze, akkor egye fene, nyalnék rá egy 100Ft-os matricát, hogy ne legyen illegális -az egyébként magáncélú reprodukcióm.Továbbra is kérdezem, hogy a műsoros DVD-n CD-n árába átlagosan mennyi jogdíj van beépítve? Mert nem kevés pénzt kérnek érte, és valami talányos módon a nálunk sokkal magasabb bérszintű országokban ugyanezen anyagok sokkal olcsóbban megvásárolhatók. (Pl Jóbarátok díszdobozos 10 évados, extra változat mindössze 12.000 átszámolva, mikor nálunk csak egy évad 7-8000, ráadásul megdöbbentően SZAR minőségben) Jobbfajta audio CD itthon 4-5000, tőlünk nyugatabbra gyakorlatilag nincs 12 euro feletti album, de a 10 alatti ár a jellemző.
Gyanítom, hogy a beépített jogdíj nem kevés, amibe nyilván belekalkulálták, hogy "úgyis lemásolják majd". De persze az üres adathordozó árában is van egy "úgyis illegális tartalom kerül rá" díj, Jó a két helyről is befolyó pénzecske, nemigaz?
Szeretnék látni egy statisztikát arra nézve, hogy a matrica bevezetése előtti és utáni években mennyi üres adathordozót adtak el itthon. Ez alapján meg lehetne becsülni, hogy a csökkenés mennyi bevételkiesést jelentett az államnak, a kiskereknek, nagykereknek, stb, és látható, hogy cserébe az AJ mennyit zsebelt be.
-
BonFire
veterán
Egyébként mindig is fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy egy énekes-tehetségkutató zsűrinek hogy lehet tagja olyan ember (Presser), aki soha a büdös életben nem tudott énekelni? Mert az ő nyöszörgése nem igazán nevezhető annak. Sem Pély Barna nyafogása. Az ő véleményük miért mérvadó a témában?
Szvsz Caruso énekelt, Presser nem. Ahogyan az énekesmadarak sem énekelnek.
-
KEndre
HÁZIGAZDA
10 000 magyar amatőr zenekar és a vendéglátósok által befizetett jogdíj...
Ez is helyet érdemelne az egyre terebélyesebb listánkon.
-
-
ntomka
nagyúr
Na ja.
Viszont a youtubeon kezdte, mára szó szerint olyan népszerű lett, hogy nyugat Európa országaiban folyamatosan utazik egyik fellépésről a másikra, tv-, rádió interjúk.
Jó példája annak, hogy megashit jellegű műsorok nélkül bukkannak fel az igazi tehetségek, csak Magyarországon az ilyen műsorok elnyomják az ilyen Ana Free szintű embereket...
-
BonFire
veterán
válasz
#84221696 #164 üzenetére
Köszönöm a vásárlását! A jogdíjamról lemondok, mert Ön rendes; valahogy csak megleszek nélküle, ha eddig megvoltam.
No és természetesen a zenéléssel azért a mai napig nem hagytam fel. Csak már átmentem passzívba. Színpadra már nem állok, de azért még szerzek. (hébe-hóba)
-
BonFire
veterán
Pont ezt a kérdést boncolgatta Geller_1972 a #151-ben, csak ő egy kvázi esetet vázolt, mondhatni, ami elméleti, de azért gyakran előfordul, én pedig konkrét helyzetet írtam le, ami ténylegesen így van.
Az ő számítási rendszerük szerint nem jár nekem egy büdös fillér sem, mert:
1) Nem adtam el egy darab lemezt sem
2) A zenémet egyetlen rádió sem sugározta soha
3) Online boltokból nem vette meg soha senkiAnnak ellenére nem jár nekem, hogy mással viszont kifizettetik minden áldott esetben az üres adathordozó díját. Tehát az elosztás igazságtalan. Innentől véres a torka a történetnek. Rúzsa Magdi, Gáspár Laci, Oláh Ibolya, NOX, Balázs Pali és ezek a mai jómódban élő "sztárok" azért keresnek ilyen jól, mert a 10 000 magyar amatőr zenekar közvetve eltartja őket! Az én Béla barátom a saját kocsmájában hifikészüléket üzemeltet, és berakja a CD-met, mert szereti (és mellesleg ezzel reklámozza) havi szinten fizet az Artisjusnak azért, mert a kocsmájában zene szól. Az én zeném. Ami után Presser Pici meg Csonka Pici kap részesedést.
Hogy is van ez?
Igen érdekes szám jönne ki, ha kiszámolnám, hogy 16 év alatt mennyi pénzt toltam bele abba, hogy zenélhessek ingyen! Gyakorlatilag a megélhetésemen kívül maradt összes pénzem erre ment el. Ezért nincs most egy normális ágyam, asztalom, székem, tévém, hűtőm, kocsim, házam.
Holott lehetne, mert többet zenéltem, mint Rúzsa Magdi, aki nem is zenész, csupán egy iparos előadó, aki még az előadóművészi titulust sem érdemli meg; mesterségesen kreált "sztár".
Mennyi lelkes gyereket látok a YouTube-on, akik egy webkamerával rögzítik, hogy zenélnek?!!! Ez például egy zenész. Le a kalappal az ilyen előtt. Balázs Pali meg bekaphatja az Artisjussal együtt!
Szerkesztés:
U.I.: Arról ki tehet, hogy heavy-metalt, fúziós jazzt és progresszív rockot nem játszanak a rádióadók, csak kótogást? Ez valahol nem igazságtalan? Az összes rock- jazz és egyéb "rétegzenész" dögöljön éhen az ő számítási rendszerük miatt?
-
Keksz
senior tag
Neked már nem maradt pénz, elvitte a működési költség.
De gondolom Ákos, Halász Judit, Demjén és a NOX mind megkapta.A nagyokkal biztos nem packáznak, a kicsiket meg elfelejtik.
Van vmi olyan hogy az alapján osztják fel ki mennyi cd-t adott el, vagy h egy koncertnek mennyi lett a jogdíjbevétele...
-
BonFire
veterán
Kedves Illetékes Elvtárs!
Én 16 éven keresztül aktív zenész voltam. Ez idő alatt több zenekarban is megfordultam. A több zenekar több felvételt is készített – KIVÉTEL NÉLKÜL SAJÁT ZSEBBŐL, KIADÓ ÉS ARTISJUS KÖZREMŰKÖDÉSE NÉLKÜL –, ennek ellenére több művem is be van jelentve az Artisjusnál, aminek – ha még hinni lehet a szerzői jogi törvénynek –, felfordulásom után 70 évvel jár le a jogdíja. A műveket a műbejelentő lapon CD-n a zenét mellékelve, az akkori Artisjus feltételeknek megfelelően bejelentettem.
Mindezek ellenére mind a mai napig EGYETLEN FILLÉRT SEM KAPTAM ezek után az Artisjustól, holott a saját zenéim nyilvános helyeken elhangzottak. Mondok példákat:
1) koncerteken, amelyek szervezői megfizették a szerzői jogdíjat
2) kocsmában, ahol a tulajdonos havidíjat fizetett a zene és televíziószolgáltatásért, és lejátszotta a CD-imet nyilvánosanKérdéseim:
1) mikor fogom megkapni az Artisjustól a jogos jussomat a saját bejelentett szerzeményeim nyilvános sugárzása után?
2) mindeddig – évtizedeken keresztül – miért nem kaptam egy fillért sem?Magyarországon a zenész élete jelenleg olyan, hogy érezze magát megtisztelve, hogy egy koszos kocsmában 15 hóttrészeg tinédzser előtt előadhatja a repertoárját, mert a hely tulajdonosa MINDEN ESETBEN elvárja, hogy a zenekar saját költségen (benzin, utazás, szállás, étel-ital, hangszerpark, és a hozzájuk tartozó cuccok ára és amortizációja, fenntartása, próbaterem bérleti díja, stúdiófelvételek borsos ára), illetve ezek mellett ingyen, vagy legjobb esetben egy láda sörért zenéljen, ezáltal szórakoztassa az ő közönségét, ezáltal nagyobb fogyasztást generáljon, mint amilyen általában van. A zenésznek pedig nincs választása, mert minden bokorban van zenekar, és ha te nem vállalod el, majd lesz, aki igen.
Ez tehát a zenei helyzet Magyarországon. Ez ellen az áldatlan állapot ellen mikor óhajtanak fellépni, ha már "jogvédők"?
A pénzemet akarom, ami jogosan jár a 16 évnyi aktív zenészlét után! Tessék nekem fizetni!!! Akarom!
-
atike
nagyúr
Ezt egy másik topicban írtam, de idevág.
És ez csak egy példa. Tudnék még mondani. Kérdeztünk mi anno sokat az Artisjustól (és a Mahasztól is), de érdemi választ nem kaptunk....
-
ScanDoug
csendes tag
Igen, nekem is pont ez a gondom. Mindkét módon letöltésre ajánlom fel az adott filmet, még akkor is, ha csak belinkelem.
Ha egy film embedelhető, az azt jelenti, hogy a filmet feltöltő személy engedélyezte, hogy más is megossza, reklámozza. Meg ilyenkor miért követelhet az Artisjus, ha egyáltalán nem tudja, kinek ossza szét azt a pénzt?
És még valami? Miért nem kapok választ? Ezernyi bloggert érinthet ez a gond... -
Alchemist
addikt
Kár ezeken annyit vitatkozni... úgyis mindenki úgy kerüli meg, ahogy csak tudja.
-
blogger
csendes tag
-
dabadab
titán
válasz
Geller72 #151 üzenetére
"Megkérdezem a tisztelt érdek(em)védelmi egyesületet, hogy melyik naptári napon utalta el az eddigi részesedésem a jogdíjaim után"
Kedves Geller_1972!
Kérelmét elbíráltuk, és a következőket állapítottuk meg: felosztási rendszerünk alapján ön (0 darab eladott lemezzel, 0 perc rádiós szerepléssel és 0 db letöltéssel az online boltokból) egészen pontosan 0 Ft díjra jogosult.
További jó munkát kívánunk!
-
Geller72
veterán
És akkor még hol vagyunk annak a kérdésnek a jogosságától, amire a németek is keresik a választ..jogdíjat fizetnek a megvásárolt PC után. Tudom, hogy ez más téma, de a végeredmény, a probléma gyökere egyezik..
Tegyük fel, hogy én egy Cégbíróság által bejegyzett egyéni vállakozó Dj vagyok. A mixeim jogvédettek, mégis hallottam már sok helyen, nyilvános helyeken, torrent oldalakra felrakva. Megkérdezem a tisztelt érdek(em)védelmi egyesületet, hogy melyik naptári napon utalta el az eddigi részesedésem a jogdíjaim után, ami az Önök által beszedett díjak részét képezi? Mert ugye, azon a jogon, amin általánosítjuk, hogy a 86 éves Mari néni, akinek az unokája a 40 db dvd-re a családi fotókat kiírta látatlanban is törvényt sért és ennek okán Ő is jogdíjat fizet, ugyanezen a jogon nekem is jár részesedés a befolyt összegből annak ellenére, hogy én sem tudom bizonyítani az általam levédett szellemi termékeim jogainak megsértését. Pontosan annyira, ahogy önök sem tudják bizonyítani Mari néni bűnösségét.
Választ várok, nem terelést...
-
LGLuke
őstag
válasz
D4rkAv3ng3r #145 üzenetére
A nonprofit szervezettel nem vagy képben. Nagyon sok önkormányzat szervezte ki a kórházakat nonprofit szervezetbe! Ez nem azt jelentette, hogy az ott dolgozók nem kapnak pénzt, hanem azt, hogy a tulajdonos (maga az önkormányzat) nem kap osztalékot, nem vehet ki pénzt, tőkét a szervezetből, azaz nincs rajta haszna.
Ettől még a munkavállalók kapnak fizetést, csak a tulajdonos vagyona nem fog gyarapodni.
Azaz az önkormányzat nem nyúlja le a TB-ből befolyó díjak egy részlt... -
LGLuke
őstag
A letöltést nem lehet büntetni, abszurd az egész, hiszen amíg nem nézel bele, azt sem kell tudnod, hogy mi az!
Ilyen alapon névtelenül küldünk egy mailt az AJ-nek, megnyitják és jogsértést követtek el, mert a benne levő link egy olyan zeneszámra mutatott, mely jogvédett!
Szóval ez baromság! Neked nem kell tudnod, hogy mit töltessz le, sok esetben így kapják az emberek a vírusokat, nyilván nem direkt telepítik azokat a gépükre! -
D4rkAv3ng3r
senior tag
válasz
D4rkAv3ng3r #145 üzenetére
Bocs a helyesírási hibákért (elgépelések), kissé indulatosan írtam és utólag futottam át, így nem volt idő kijavítani a vége felé a hibákat, mert lejárt a szerkesztési idő.
-
Sandormaster
aktív tag
Boccs azért amit írok, de vérlázító amit művelnek az Artisjusnál, hogy képzelik ezeket a jogdíjakat?! A legrosszabb az egészben hogy ezt a jog megengedi?!
Ha most jogász lennék és ismerném a lehetőségeket, akkor tuti vmi kezdeményezés keretén belül pár 10k aláírást összegyűjtenék, és vmi fórumon, bíróság, vagy mittomén megtámadnám őket. De mivel csak egy informatikus vagyok, kussolok és hagyom hogy olyanért fizessek amit nem veszek igénybe! -
D4rkAv3ng3r
senior tag
A kérdések jók, csak pár dolog tűnik ki az egész interjúból számomra:
- Ha nem adhatják meg a neveket, hogy kiknek osztják szét a pénzt, akkor ki tudná ellenőrizni, hogy meg is kapják-e maradéktalanul a teljes összeget ami a szerzőket illeti, vagy ment abból a zsebbe is? Mivel a zenekarok sem tudhatják meg egymás közül, hogy ki mennyit kap így abszólút ellenőrizhetelen szerintem. Valószínűnek tartom, hogy az artisjust-ot sem ellenőrzi senki sem. Az állam meg odakoppinthatna, hogy ne viselkedjen hatóság módjára egy non-profit szervezet! Ezzel az erővel a Greenpeace is minden autó után kérhetne díjat, hogy abból új fákat ültethessen.
- Az artisjus ahogy magát jellemezte nom-progit szervezet. Nos azt erősen kétlem, hogy másodaállásként puszta emberségből vannak ott munkatársak, szóval fizetés egyéb költségek stb.?
- A legtöbb illegális tartalom nem a magyar ipart veszélyezteti mégis a magyar kiadók és zenekarok kapják meg a befolyt összeget, holott nem őket illetné meg. Például (sarkított példával élve,) letöltik Pink lemezét xy példányszámban mégis az artisjus-nak befolyt összegből nem olyan arányban (vagy semmit) sem kap Pink, mint amennyit megkap a kiöregedett magyar honi zenei bagázs. Abszurd lenne feltételezni, hogy korda György albumokat töltenek le az emberek.
- Az adathordozókra sokszor archiválási célból vagy biztonsági mentésből készül adat. Például ha ki akarok a főisklai beadandó miatt nyomtatni egy dokumentumot akkor természetesen nem a merevlemezt szerelem ki és viszem el, hanem rámásolom pendrivera.A legtöbb memóriakártyára mik például féyképezőgépben, mobilokban landól azokon is sokszor saját anyag készül pl. fotók. Szóval a matrica jogtalan.
Szóval felháborítónak tartom, hogy egy non-profit szervezet minden gond nélkül legális módon hatóságként lépjen fel és hozzon törvény(javaslatoka)t!
-
Jaffafa
aktív tag
A letöltös témához csak annyit teszek hozzá, hogy egy sima Youtube videó a megnézés pillanatában is le lett töltve
, tehát magyarisztánban nemsokára az is fizetös lesz
-
Jaffafa
aktív tag
Azért csak foglalkoztat ez a téma és egy kicsit utánagondoltam.
Jó, kifizet(t)em az üres adathordozó után a jogdíjat, mert elfogadom, hogy a szerzöknek és a többieknek meg kell élni valamiböl.
NA DE AKKOR AZÉRT KÉREK IS VALAMIT. AZ ÖSSZES MÜVET TESSÉK ELÉRHETÖVÉ TENNI, MÉGHOZZÁ INGYENESEN, HISZEN KIFIZETTEM A JOGDÍJAT!
Amennyiben ellenvetés van, akkor nem kell csodálkozni, hogy a többség nem matricás CD/DVD-t vesz. Nem mellesleg teljesen LEGÀLIS dolog, amennyiben az EU-ban veszi azt.
-
DJS
tag
Kedves Dajkó Pál
Köszönettel venném, ha egyszer ezeket a kérdéseket is feltenné az Artisjusnak. Alapvetően egyik sem kötözködésből fakad, tényleg szeretnék tisztában lenni a szerzői jogi részletekkel - de ahhoz tényleg figyelni kell a részletekre.
1. Mi az AJ jogállása? Minek minősül mint szervezet? Mennyire pontos a nevében szereplő "egyesület" kifejezés?
2. Miért nem átlátható az AJ működési költségvetése? Feltételezem, hogy ehhez joga van, de mivel indokolják, ha nyilvános az indoklás?
3. Megtudhatjuk-e, és ha nem, miért, hogy az évente befolyó több mint tízmilliárd forint szerzői jogdíjat pontosan kiknek fizetik ki?
4. Hogyan ellenőrzi az AJ, hogy minden előadás, stb. után befizették-e a jogdíjat? Különösen a háttérzenéket tartalmazó internetes oldalak esetén?
5. Milyen szankciók sújthatják az AJ és a bíróság részéről a szerzői jogdíjat be nem fizető kiadókat, zenekiadókat, előadókat és más szellemi termékek előállítóit?
6. Fizet-e az AJ külföldi szerzőknek jogdíjat? Ennek az aránya mekkora a teljes kifizetésekhez viszonyítva?
7. Van-e az AJ-nak felmérése arról, hogy 100 db kiskereskedelemben megvásárolt üres CD lemez közül hányat használnak fel ma Magyarországon médiaadatok kiírására, és hányat szerzői jogvédelem alá nem eső tartalmak kiírására? Amennyiben nincs, van-e tudomásuk ilyen felmérés létezéséről?
8. Kinek tartozik elszámolni az AJ? Van-e minisztériumi ellenőrzés
9. Vitás helyzet esetén az AJ milyen technikai sajátosságok alapján állapítja meg, hogy egy elektronikusan tárolt videóanyag TV-ből lett felvéve, vagy DVD-lemez illegális feltöréséből lett-e visszacsökkentve a minősége? Mi az erre kialakult eljárásuk, és hány ezer eset fordul elő évente?
10. A közkönyvtárak évente mennyi szerzői jogdíjat fizetnek be? Ez nyilvános adat, mivel a közkönyvtárak költségvetése közpénznek minősül. Adna róla összesítést?
11. Milyen számlázást alkalmaznak, hogy elkerüljék, hogy a letöltések után járó percenkénti 1 forint húsz filléres jogdíjkötelezettséget nullára kerekítsék a hatályos szabályok szerint?
12. Milyen legális magyar letöltési portálokat ajánlana?
13. Már régen érdekel, hogy klasszikus zeneművek esetén pontosan hogyan érvényesül a szerzői jogdíj? Például zeneszámok esetén a mai előadónak azonos szerzői joga van egy mai alkotóval?
14. Oktatási céllal jogdíjköteles filmet vetíteni engedélyezett-e? Ha igen: az iskolákban, osztályban vetített, de a tanár által meghatározott tantervnek részét nem képező (pl. az óra végének kitöltésére használt) filmrészletek bemutatása nyilvános előadásnak számít-e?
15. Kiskorú vagy fiatalkorú előadónak milyen jelentési kötelezettsége van az AJ felé? Van-e aláírási joga pl. a jelenlévők számára vonatkozó kérdőíven?
16. Szoftverekre vonatkozik-e szerzői jog?
17. Ki fizeti és ki állítja elő az AJ matricákat, illetve azok postázását? Mennyi pénzt költöttek matricára az utóbbi 10 évben (ha ez nyilvános adat)? Végeznek-e próbavásárlásokat a matricák eredetiségére és felhasználására vonatkozóan?
18. Végez-e az AJ jogszabály-szakértői, illetve lobbitevékenységet? Ha igen, milyen tanulmányokat, javaslatokat nyújtottak be a kulturális vagy egyéb tárcáknak az utóbbi tíz évben?
19. Miért kezelik külön az új szabályozásban a "letöltés" és az "interneten keresztüli meghallgatás" felhasználásokat, amikor ez technikailag nagyjából egyenlő, és legálisan beszerezhető szoftverekkel le lehet menteni egy "meghallgatásra" letöltött anyagot? Ez utóbbi jogilag egyenértékű-e azzal, mint amikor a moziban felveszik kamerára a filmet?
20. Milyen jogi helyzet az interneten tárolni biztonsági másolatokat a médiaanyagainkról? Az ilyen G-Drive, Ubuntu One, Microsoft SkyDrive szolgáltatásokra gondolok. Ez napjainkban tömegesen elérhetővé vált, bár felhasználása még csekély. -
D4rkAv3ng3r
senior tag
Nos ez sajnos nem így megy! A kezdő zenekarok sokszor (a legtöbb) üres zsebbel kezd bele a zenei életbe. Annyi pénzük sincs, hogy egy normális demót rögzítsenek nemhogy egy albumot. A demó meg a nagy kitörési lehetőség az underground körből, mivel ez nekik a reklám a kiadó felé, amelyik vagy felkarolja a csapatot vagy nem. Szóval a kiadó támogatja anyagilag a csapatot, hogy legyen pénz elkészíteni az albumot. Természetesen egy idő után amelyik együttes tud az csinál egy magánkiadót és saját zsebből él meg ha már elért egy szintet. A legtöbb híres csapatnak is kell legalább 1-2 vagy több demó mire valaki felkarolja őket.
Szóval összefoglalva ha a kiadók kihalnának eltűnnének a "hitelezők". Sajnos a kiadók a szükséges rosszak, sok tehetséges csapat arra a sorsra jutna, hogy el sem jutna az emberekhez. Természetesen van sok banda aki végig underground szinten marad és saját maga adja ki az albumait de hosszú távon nem fog megélni belőle, így kevesebb ideje is lesz a zenére, mert kell mellé munka is.
Érdemes elolvasni sok legendás banda, hogyan kezdte a karrierjét.A honlapok alatt futó zene megsarcolása egy hatalmas baromság! A legjobb ingyenreklám! Nagyon sok kevésbeé ismert vagy underground csapatot így ismertem meg. Sőt a myspace is manapság nagyon jó reklám sok csapatnak szerenére ott az artisjus-nak artisKUSS van.
Szóval ha én mixpoddal beágyazott zenelejátszóval népszerűsítem a zenekart akkor igenis támogatom, nem lehúzom!
-
dabadab
titán
válasz
julius666 #138 üzenetére
"De akkor nem pont hogy a letöltése is legális lenne"
A megnézés meg a letöltés között miért lenne ilyen szoros kapcsolat? A megnézés tipikusan végfelhasználói dolog, ezek azok, amiket a szerzői jog nem szabályoz (a szerzői jog elég egységes a világban, a berni és a genfi egyezményekhez kb mindenki csatlakozott1), míg a letöltés az a többszörözéshez tartozik, ami meg olyan terület, amit hagyományosan szabályoz a szerzői jog (ami annak idején a végfelhasználót abszolút semennyire nem érintette, csak a szerző meg a kiadók/színházak/stb kapcsolatát).
-
e=mc²
őstag
Az itt megjelent uriembernek valahonnan ismeros a monogramja... de hogy honnan
-
dabadab
titán
válasz
julius666 #135 üzenetére
"egyfajta magánjellegű felhasználási "licenszét" a korongon lévő megfoghatatlan szellemi terméknek."
Nem, ilyet nem veszel, már csak azért sem, mert nincs mit: ahhoz nem kell külön engedély a szerzőtől, hogy megnézd a filmet, amihez meg külön engedély kellene (nyilvános előadás, pl), ahhoz meg abszolút semmilyen jogot nem szerzel a DVD megvásárlásával.
-
ScanDoug
csendes tag
Mint blogozó, volt egy-két kérdésem, hogy mit szedjek le, ha nem akarok kétezerakárhány forintot fizetni. Az egyikre megkaptam a választ, de amit még nem értek:
Ha megtetszik egy Youtube film és annak a kódját beillesztem a blogomba, akkor nekem fizetnem kellene??? Ha csak a Youtube oldalra vezető linket adom meg, akkor is?
Előre is köszönöm a választ... -
julius666
addikt
Azzal hogy a DVD-t megveszed (én így értelmezem a dolgot legalábbis) két dolgot veszel: a fizikai lemezt és a csomagolást, illetve egyfajta magánjellegű felhasználási "licenszét" a korongon lévő megfoghatatlan szellemi terméknek.
Míg a kézzel fogható részével azt csinálsz amit akarsz - frizbizhetsz vele, a borítóval kitörölheted a segged (hozzáteszem a magyar kiadványok nagy része ezen a funkciókra tökéletesen alkalmas, másra már nem feltétlenül), míg a szellemi termék használatában erősen korlátozva vagy.
-
sh4d0w
félisten
-
dabadab
titán
Teljesen igazad van, ha azt mondod, hogy mai szemszögből nézve az egész helyzet faramuci, összevissza és következetlen, de ettől még nem lesz másabb
Történelmileg így alakult és elég nehéz lenne pikk-pakk teljesen újraalkotni a komplett szerzői jogi szabályzást - ehelyett megy a foldozgatása, mert igény, az mondjuk van arra, hogy kialakuljon valami olyasmi, ami nem a XVIII., hanem a XXI. század valóságára alapoz.
-
Zirowe
nagyúr
Engem csak egy dolog érdekelne..
Miután jogdíj van minden adathordozón (dvd,cd,hdd,pendrive,stb..) és ezenfelül akarnak és szednek be díjakat különböző jogcímen az átlag felhasználótól (tehát aki simán netezik,nem pedig attól,aki haszonszerzés vagy más célból használja fel a jogvédett tartalmat), úgy ezen mozzanat nem felel-e meg a kettős adóztatásnak,amit a magyar alkotmány kifejezetten tilt?
Vkinek meg kéne fogalmaznia egy beadványt és irány az alkotmánybíróság..
Kiváncsi lennék a véleményükre,aminek az artisjusnak mindenképpen fejet kéne hajtania,és az alkotmánybírákat már nem tudják megvenni semmilyen apróval..
Csak ennyit kéne lépnie egy vállalkozó kedvű embernek. -
válasz
Dr. Akula #123 üzenetére
"be lehetne vezetni egy olyan internetes átalánydíjat"
be lehetne. csak sajnos sejthető, hogy ez a díj valahogy így lenne kiszámítva egy hónapra:
{[(max. le sávszél + (10 ×max fel sávszél)) ×
30,5 (átl hónap hossz) × 24 (órák egy nap) × 60 (percek egy órában) × 60 (mp-ek percben)] / 1 GB} * 100 Ftmagyarul mi az elméleti maximum amit egy hónapban le tudsz tölteni gigabájtokban számolva + ugyancsak gigabájtokban számolva az elméleti maximum feltöltés 10-szerese (hiszen a feltöltéssel osztasz meg). az így kapott érték 100-szorosa Ft-ban a havidíj. (és még csak nem is drágább megoldás mint eddig, hiszen egy 1 gigabájtos pen drive-ra is 100 ft a jogdíj)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az a kérdés, mit vettél a DVD-vel meg, ha a filmet mint szellemi terméket, akkor jó a gondolatmeneted, de valószínűtlennek tűnik ez a verzió.
Mondjuk az upgrade filmek esetén is működhetne, akinek megvan VHS-en, az olcsóbban kapná DVD-n, akinek már DVD-n is az a blue-ray verziót kapná olcsóbban, akinek a kék sugaras is megvan, olcsóbban kapná a mozijegyet stb.
Akinél a jogok vannak, az viszont másolhatná és eladhatná a filmet?
Ha leforgatsz egy hasonló filmet, akkor beperelhetnek plágiumért, a zsömle azért rossz példa, mert arra licenszjogokkal tudtommal nem rendelkezik senki, bár ne adjunk ötleteket.... -
Dr. Akula
félisten
A fogyasztót nem börtönbüntetéssel kell fenyegetni, hanem tájékoztatni kell arról, hogy jogsértő tevékenységével elfojtja a piacon kialakulni vágyó jogszerű szolgáltatásokat.
És ettől hirtelen több lesz a pénze?az Artisjus szerint be lehetne vezetni egy olyan internetes átalánydíjat
És utána nem nyafognának többet az (eddig is) teljesen jogszerűen letöltők miatt? -
Keksz
senior tag
válasz
hejesírásó #15 üzenetére
Dehogy, annak kell fizetnie aki a honlapokat uzemelteti, pl ha van hatterzene a honlapodon, vagy ha letolthetove teszel mp3-at.
-
dabadab
titán
"úgy is feltehettem volna, hogy ha XY filmet megvetted DVD-n, akkor utána miért kell ugyanannyit fizetned a blu-ray változatért, mintha a dvd-t nem vetted volna meg korábban."
Azért, mert nem valami licenszet vagy ilyesmit veszel, hanem egy konkrét terméket: némi műanyagot meg papírt, ez pont olyan, hogy hiába veszel egyik nap zsemlét, másnap nem fogod olcsóbban megkapni a boltban a zsemlemorzsát
-
válasz
julius666 #114 üzenetére
köszi, hogy felvetted őket, de:
első kérdésben nem csak arra gondoltam, hogy nem jelenik meg dvd-n, hanem:
- nekem nem kell, hogy optikai lemezen legyen, minden szempontból kényelmesebb hdd-n
- legtöbbször megtartani se szoktam. egyszeri megnézésre van igényem
- ami a legfontosabb: másnap. házhoz-szállítások óta elég egyértelmű, hogy a rövidebb várakozási idő nyújtása is egy piacképes szolgáltatás. ezt a warez biztosítja, a hivatalos utak sokszor nem.negyedik kérdést azért írtam olyan formában, amilyenben írtan, mert így az lesz rá válasz, hogy szabad. ugyanis a magáncélú letöltés nem illegális itthon. a terjesztés azonban igen.
a kérdés annak a hátárát próbálná puhatolni, hogy mennyire a szerző alkotásának a védelme a cél és mennyire a kiadókhoz való kötés, a status quo fenntartása.
de úgy is feltehettem volna, hogy ha XY filmet megvetted DVD-n, akkor utána miért kell ugyanannyit fizetned a blu-ray változatért, mintha a dvd-t nem vetted volna meg korábban. kétszer fizetsz az alkotásért, miközben csak a minőség változik.a többi kérdés átirata ok.
-
"Ezt mi úgy tartjuk elképzelhetőnek, ha a fogyasztó maga választhatja meg, hogy kíván-e zenei és filmes tartalmakat fogyasztani, és csak akkor kellene fizetnie, ha ez valóban így van."
Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy ezt mégis hogy fogják ellenőrizni? Csakmert ha én azt mondom, hogy nem akarok semmit letölteni,fizetem a kevesebbet, aztán ami a csövön kifér szedek le mindent. Naponta bekopognak majd minden háztartásba, és megnézik mire használod a netet?
A cikkhez inkább egyebet nem szólok hozzá, nem akarok ban-t kapni..
Geller_1972: igazad van
-
Geller72
veterán
Nem kívánok belefolyni a kialakult vitába, csupán azt akarom hozzátenni, hogy annak azért örülök, miszerint kezd a fény derengeni az alagút végén. Azaz kezdenek a hozzáállások változni. Enélkül nem is fognak elérni semmit. Alternatívákat kell a felhasználóknak felvázolni. Csökkenteni kell a bazi nagy hasznokat. Meg kell találni a ballanszot. Lsd: Steam. Ha nem kell média, töltsd le olcsóbban. S.T.A.L.K.E.R.~2 euro volt karácsonyi akcióban? Mindjárt más. Mindkét oldalnak fel kell még nőni a problémához. De a szankciókat alkalmazóknak jobban. Ők még túl messze vannak egy etikus megoldáshoz. Be kellene végre látni, hogy a büntetés nem megoldás.
-
Rhino666
addikt
Szóljatok amint megszűnik ez az ingyenélő féreg banda.
-
sokkal több jogvédett tartalmak elérésében érdekelt átlag user van, mit jogvédő.
borítékolom, hogy (majdnem) mindegyik párt, valami olyasmi választ adna, ami egyrészt kellően homályos ahhoz, hogy mindenki azt értse bele, amit hallani akar (mikor nem ilyen választ adnak?), másrészt általában olyasmiket fognak mondani, ami szimpatikus a tömegeknek.nem lehet szavazókat nyerni azzal, ha nyíltan azt hangoztatja egy politikai erő, hogy még több hatalmat kéne adni a jogvédőknek. népszerűbb az ellenkezőjét hirdetni. aztán hogy a négyszemközti beszélgetésekben miben egyeznek meg a jogvédőkkel az már nem publikus.
@108
a kérdések listájához én ezeket venném fel:- valaki már mondta, de engem is érdekelne: mi a helyzet az olyan tartalmakkal, sőt szolgáltatásokkal, amiknek nincs "fehér" útja? én például amerikai sugárzás másnapján töltök sorozatokat eredeti nyelven. aki(k) ezt elérhetővé teszi(k) nem okoz(nak) kárt, mivel ezért a szolgáltatásért nem tudnék hozzájutni más úton, pénzért se (pláne nem reális áron)
- mi alapján lett az Artisjus a kiválasztott szervezet amely ajánlásokat tehet a jogdíjakra, illetve amely kezeli a matricákat (az ő feliratuk van a matricákon). ha előadók (pl. zenészek) egy másik csoportja alapít egy másik jogvédő szervezetet, akkor az átveheti vajon az artisjus helyét? vagy akkor ők is rácsaphatnak még egy matricát, meg még egy díjat? utóbbi esetben akár az 5. ilyen hipotetikus szervezet is? (ki akar velem jogvédő egyesületet indítani?)
- a korábban emlegetett demokratikus szavazásban, amelyben a szerzők hozzák a döntéseket, részt vesznek a külföldi szerzők is (vagy az ő érdekképviseleteik)?
- ehhez kapcsolódóan: tisztában van-e azzal az artisjus (és a jogdíjakat végül jóváhagyó minisztérium), hogy a lemez/dvd eladások statosztikái nem egyeznek meg az online zeneboltok statisztikáival és messze-messze esnek a warez letöltési statisztikáktól. (külön kiemelném: filmek esetében néha hónapokkal korábban lecseng egy-egy dvd-rip, mire idehaza boltokba kerül ugyanaz a cím)
- árusíthatok-e másolt blu-ray filmeket olyan embereknek, akik hivatalosan nyilatkozatot tesznek arról, hogy tulajdonukban áll ugyanazon film vhs változata. máshogy feltéve mi felel meg "egy alkotásnak"? (a minőség és az adathordozó része az alkotásnak? más bitrátával kódolt mp3 már másik változata ugyanannak az alkotásnak?)
- azt írta a fiatalember, hogy az artisjus non-profit szervezet, az előrekalkulált költségeken túl minden pénzt visszaosztanak. az előrekalkulált költségekben feltételezem az adminisztratív pénzek is benne vannak (feltételezem ő se grátisz végzi a munkáját, illetve hogy ő maga nem művész). ezek a fizetések nyilvánosak? mert az hogy egy szűk csoport demokratikusan, de számomra titkosan osztozik az én pénzemen, az nem jelent semmit.
bankrablók is meg szoktak egyezni, hogy hogyan oszlik meg a zsákmány, ettől még nem "OK" a banknak a cselekmény. -
julius666
addikt
http://docs.google.com/View?id=dg4h66sp_1342gvjtgcht
nah
a szöveget érthető módon kicsit módosítottam -
szabage
tag
köszi[link]
-
dabadab
titán
válasz
John Fowler #98 üzenetére
"Az "alkotás" összegzés hogyan jött ki, és mit is mutat pontosan?"
Meg mit keres abban a szoftver? Oké, persze, alkotás (ahogy egyébként a saját fotó is az, mégse szerepel ott), meg minden, csakhogy annak a magáncélú másolása sem törvényes, a szoftverkészítők nem is kapnak a matricapénzből.
Meg persze a "más által készített fotó" kategória is érdekes, mert valószínűleg nem Robert Mapplethorpe életművéről, hanem családtagok által készített képekről van szó. -
Realradical
őstag
válasz
--Disztroj-- #93 üzenetére
Ez nagyon naaaagy!
@104 Szimpatikus hozzáállás.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
John Fowler #98 üzenetére
Az üres hordozó árában "hordozott" jogdíj nonszensz, hiszen a a feltételezésnél maradva, hogy jogdíjas tartalmat másolok rá, semmiképp sem mindegy az sem, hogy mi lesz az a jogdíjas tartalom, mivel ugyanazon a méretű hordozón lehet száz mp3, vagy mondjuk egy film, ezer könyv stb..... Ilyenkor egyrészt eltérő a szerzői jogdíj egy tartalomra eső része, másrészt milyen alapon osztható ez vissza a szerzők felé, ha a másolás nyilván összességében még csak nem is becsülhető?
Lehet, hogy eladnak a piacon száz LL Junior CD-t, mondjuk, mire egy Kolindát, de a másolt zene akár ötven százalékban is megoszolhat a kettő között....
A megoldás nyilván az online letölthető zene, ami már azért nálunk is elérhető korlátozott mennyiségben, ellenben a magyar pénztárcához mérten borsos áron.
Magyar ár: [link] iTunes ár: [link] Árfolyam : [link]
Mint látható, jelentősen drágább a magyar letöltés. A magyar árból többet kap a szerző/előadó? -
Lenry
félisten
Arra célzok, hogy ha nem lenne letöltés (mint lehetőség) a felhasználók java rész akkor se menne el a boltba és nem venné meg az adott albumot vagy filmet amit letöltött.
ha akarnám, se tudnám megvenni... az itt felsorolt kedvenceim közül talán a Nine Inch Nails kapható Magyarországon. és nem fogok csak azért duplaárat fizetni egy CD-ért, mert ide kell valahogy hozni a világ másik végéről. amit meg lehet venni neten, azt megveszem ott, de akkor meg ne kelljen már jogdíjat fizetnem, ha ki akarom írni egy CD-re...
julius666: akkor ez én kérdésem a fenti lenne
-
julius666
addikt
Az marha klassz lenne!
Bár az LMP álláspontját ismerjük, de a többiekre nagyon kíváncsi lennék. Az artisjust-ról kérdezd meg mindenképpen őket!Sőt, ha már itt tartunk, akkor arra is összedobálhatnánk közösen pár kérdést, hogy ne úgy végezze, mint ez a cikk, azaz hogy csomó fontos dolog kimaradt.
Aktív témák
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Fotók, videók mobillal
- E-roller topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Automata kávégépek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ / 13600HX 14C / 16G D5 / 1TB G4 / WS tervező
- ! Dell Precision 7670 FHD+ / i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1TB G4 / Quadro RTX A4500 16GB Pro tervező
- Igazán erős Gamer gép!
- ! Dell Precision 7770 i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1TB G4 / Quadro RTX A5500 16GB Pro tervező BOX
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok