Új hozzászólás Aktív témák

• moli.hu

őstag

... de az biztos, hogy mind a cloud támogatóinak, mind az ellenzőknek van min elgondolkodniuk.

ezt nem ertem.

• azbest

félisten

válasz bambano #116 üzenetére

Ez egyébként jó kérdés. Nem tudom milyen lehet a forgatókönyv ilyen esetre. 30 órán át üzemeltek helyrerugdosás után így is, mire lett hálózati áram. Nem tudom mennyi üzemanyagot tárolnak és hány órára elég. Közlekedés nem nagyon lehetett akkoriban. Bíztak bennük és követték a protokollt, hisz a rendszeres teszteken jól teljesítettek. Kihangsúlyozzák, hogy egy gyártó egy típusú készülékei voltak, szóval valami rejtett szériahibának hangzik. Gondolom generátor parknál (mivel nem egyről van szó) nincs olyan gyakorlat mint a raid winyóknál, hogy vegyesen telepítsék a különbőző sorozatból valókat.

Valami bixes szolgáltató oldalán olyasmit olvastam, hogy ott 10 órára elegendő naftával rendelkeznek a generátorok. Nem tudom mennyire igaz és persze armageddon közben nem biztos, hogy lehet tartálykocsit hívni.

Most láttam magyar híreket is az viharról: [link], [link]
    azért gondolom nem minden viharnál hirdetnek szükségállapotot 5 államban

• bambano

titán

válasz azbest #113 üzenetére

még egy kérdés: ha olyan előrejelzést kaptak, hogy extra személyzetet hívtak be (ha jól értem ezt a mondatot: "extra personnel had been called into the datacenters for the evening.") senkinek nem volt annyi esze, hogy beindítsa a generátorokat?

• bambano

titán

mik azok a generáltorkok? muszáj volt megkérdezni, mert jól láthatóan fogytán vannak az észérveid és elkezdtél személyeskedni (lásd utolsó mondatod).

Másrészt meg miért ne mondhatnék véleményt arról, hogy mit várok el egy szolgáltatástól az alapján, amit marketingelnek róla? Cenzúra van vagy mifene, hogy nem mondhatom meg, hogy ez nem az volt, amit ígértek?

A két napot egy általad írt hsz-ből vettem át. úgyhogy ha nem tetszik a szám, vitatkozz magaddal egy sarokban, majd közöld a végeredményt.

Szerintem meg az a trollkodás, hogy még mindig 16 órákkal mosakodsz, és képtelen vagy annyit mondani, hogy ezt benézték az urak.

Egyébként én beszéltem olyan emberrel, aki ennél komolyabb cuccnál foglalkozott a redundanciával. Ott nem bohóckodás tesztek voltak, hanem valós helyzetet csináltak, kiküldték a markolót, hogy keresse meg a kábelt. Nyugodj meg, megtalálta.

És akkor mi van, ha az állam nagy részén energiaellátási zavar van? Azért vannak a generátorok. Ha a generátorok nem jól működtek, akkor minden jogod megvan arra, hogy elismerd: elrontottak valamit és ez a szolgáltatás nem az a cloud szolgáltatás volt, aminek lenni kellene. Vagy maradsz annál a véleményednél (aka: kötöd az ebet a karóhoz), hogy ez a cloud jól teljesített, akkor pedig menjenek a generátorok is.

Nem az a nagyobb baj, hogy felborult az egész, mint a szög, hanem az, hogy megy a szerecsenmosdatás, és erőltetik páran, hogy az ég zöld a fű meg kék. Eddig ment a nagy marketing rizsa, hogy a cloud így jó meg úgy jó, csak az élet lassan mindegyik nagyobb cloud szolgáltatóra rápirított már. Vedd észre: beálltál a sorba a marketing rizsát hirdetők közé.

• ddekany

veterán

Másfelől érdemes megfigyelni, hogy amint tényleges vészhelyzet volt, máris beszívtak legalább két szoftver hibát, ami eddig még nem jött elő... Nincs kétségem persze afelől, hogy ez máshol is így van. Amikor valami agyon van biztosítva, akkor a rendszer olyan komplex, hogy úgy is benézik itt-ott a készítők. Ha meg nincs vészterv, és minden egyszerű mint a bot, akkor az a baj. Na ezért nem lehet bízni semmiben.

• azbest

félisten

válasz bambano #112 üzenetére

Ez már tényleg csak trollkodás. Ha a bix kapna egy ilyet, akkor nem vitáznánk róla néhány napig-hétig.

Átfutva a beszámolót, a második áramkimaradáskor nagyjából 10 percre kiesett az energiaszolgáltatás a régió egyik zónájánál az egyik generáltorpark rejtett hibája miatt. Az ups-eket a két áramszünet lemerítette, a generáltorok pedig nem rendeltetésszerűen működtek. (szvsz kemény kártérítést fizethet az a cég akitől vették és üzemeltetik ezeket - a teszten átmennek, de ebben a speciális helyzetben hibásan működtek)

A érintett szolgáltatásokkal kapcsolatban korlátozás lépett életbe, hogy ne okozhassanak kárt, ne indítsanak addig újabb szolgáltatásokat. Az éppen folyamatban lévő műveletek megálltak abban az állapotban ahol voltak, majd innen folytatták a szolgáltatást. Még órákig tesztelték a rendszer integritását (közben mentek amik azelőtt is mentek). Az írás műveletek kapcsán az érintetteknek is ajánlják a belső integritás ellenőrzését. Új szolgáltatásokat másik zónábal lehetett használni addig, amíg mindent teljesen helyreállítottak Ha jól értem 16 óra múlva érték el a teljes helyreállítást minden fajta szolgáltatás terén, az érintett zónában..

Nem a rendszer állt 2 napot, hanem mire minden tartalék és tönkrement dolgot az eredeti állapotba hoztak. Az ottani adatközpont kevesebb, mint 10%át érintette a hiba.
    Valószínűleg jóváírják majd a havi számla pár napra eső arányú részét, ahogy máskor is tették, amikor fennakadás volt. Aki pedig kárt szenvedett, annak gondolom ellentételezik.

Az egy villámcsapás pedig egy olyan tornádó volt, ami miatt az állam nagy részén energiaellátás probléma volt. Már linkeltem róla hírt. Most úgy tűnik inkább, hogy olyasmiről mondasz véleményt, amiről nincs kellő ismereted.

• bambano

titán

válasz azbest #111 üzenetére

"Nem tudom miről gondoljátok, hogy cloud, ha ez nem az": például arról, hogy egy villámcsapásból 2 percen belül feláll újra a szolgáltatás.
    ja, villámcsapástól rendes szolgáltatás nem fekszik le, de ez mellékkörülmény.

• azbest

félisten

válasz bambano #110 üzenetére

amazon nem állt le? akkor mi most tévedésből trollkodunk itt két napja???

igen :)

Na, egészen részletes leírást találtam arról, hogy mi történt:
    Summary of the AWS Service Event in the US East Region July 2, 2012

Nincs dupla tripla díj, hisz eleve földrajzi régiók szerint szokás terhelést elosztani, hogy a lehető legjobb válaszidők legyenek. Nem tudom miről gondoljátok, hogy cloud, ha ez nem az. Üzemeltetői oldalról valószínűleg te is látsz rá sok példát, hogy más a végfelhasználó felé tolt marketing (szakmaiatlan mese, manager bullshit, pistike is megértse), mint a konkrét technikai háttér leírása ("Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?").

• bambano

titán

válasz azbest #108 üzenetére

amazon nem állt le? akkor mi most tévedésből trollkodunk itt két napja???

"A szolgáltatások működnek tovább, az armageddon ellenére 2 napom belül teljesen helyreálltak, ha jól tudom.": komolyan mondom, egy ilyen szuperbiztonságos meg nem tudom még minek hájpolt felhőnél az, hogy "két napon belül helyreállt", vonyítva röhögtem rajta. Felhő. nem két napon belül kell helyreállnia, hanem kb. egy reboot ideje alatt. Két nap alatt én itt Debrecenben megrendelek egy új gépet, beülök a kocsiba, elhozom Pestről, újrahúzom nulláról, visszatöltöm a mentést, berakom a másik szerverhotelbe és megy tovább az egész. Ha a felhő *csak* azt a szolgáltatási minőséget tudja biztosítani, amit én itt vidéken különösebb szerződések nélkül produkálni tudok, akkor a felhő nem ér semmit. Ne bohóckodjunk már végre, beszéljünk arról, hogy mi az, hogy sla meg rendelkezésre állás.

Ha pedig hírportál lennék és az lehetne a választási lehetőségem, hogy két napra lerohadok vagy dupla/tripla díjért másik két locationban is bérlek szolgáltatást, akkor először kiröhögném, aki ezt ajánlja üzleti cloud szolgáltatásként, utána pedig a tettlegesség mezejére lépnék.

Ez NEM cloud. Bizonyították, hogy a cloudról szóló marketing halandzsának nem felelnek meg. Ez valami emelt szintű szerverhotel központosított beszerzéssel.

• azbest

félisten

válasz azbest #108 üzenetére

hogy ne a levegőbe beszéljek, itt egy privát célokra használt valós példa: [link]
    A $2.05 -ből $1 egy inaktív instance 10GB-os tárhelye. A végösszegből 42 cent a jó magyar áfa. Nettó $0.63-ba kerül, hogy 9000 fájl letöltés történt (12.5 / óra). Az adatforgalom azért 3GB+, mert néhány bugreporthoz feltettem dvb-t mux mintafájlokat és gondolom azt töltötték le páran. :)

• azbest

félisten

válasz #06658560 #106 üzenetére

Szerintem rossz reklámokat nézel :DDD Merthogy pont ez "A" felhő: rugalmasan paraméterezhető erőforrás használat, egy csomó olyan plusz szolgáltatással, amelyekből mint építőkockákból összerakható dinamikus infrastruktúrán fut valamilyen általad készített szolgáltatás / alkalmazás. A kapacitás ésszerű keretek közt korlátlan és csak a rá szánt pénztől függ, hogy mennyi terhelést bír el - ezzel együtt, hogy mennyi bevételt termelhet.

Az Azure és a Google inkább alkalmazás futtatásra reklámozta a saját felhőjét, ahol te csak meghatározott (és ezzel korlátozott) formátumú és képességű programokat tölthettél fel, amit az ő infrastruktúrájuk futtat. Azóta az Ms Azure is elamazonosodott és már akár linux alapú virtuális gépeket is lehet futtatni rajta.

(#107) bambano:
    a pici kft kapcsán a válaszom: nem :). A konkrét példában csak feltolja a fájlokat, mint ahogy az noname ingyenes tárhelyére tenné, kipipálja hogy http-n elérhető legyen, publikus legyen, beállítja a domain-jénél, hogy hol van a tartalom. Kész. Nincs oprendszer, nincs helyi rendszergazda. A példában 1GB tárhelyet, 1 GB kimenő (és 1 GB bemenő de az 0) forgalmat és 1 millió fájl lekérést állítottam be. Ha tényleg nagyon primitív kis html oldal, akkor pár cent az egész (első évben pedig még bele is férhet az ingyenes keretbe).

hírportál: hehe. csakhogy az amazon nem állt le, mint ahogy a bulváros cím sugallja. Egy központ (egy zónája?) szenvedett el üzemzavart, mert a fél államot elvitte egy hurrikán. A szolgáltatások működnek tovább, az armageddon ellenére 2 napom belül teljesen helyreálltak, ha jól tudom. Emellett a világ másik 6 régiójában és azokon belül nem is tudom hány zónában ugyanúgy üzemelt a szolgáltatás, mint általában. A nagy hírportál talán régiónként is elosztja a terhelést, így nem kell, hogy észrevegyenek ebből bármit Virginián kívül... ott is csak azért, mert az olvasóknál nincs internet vagy áram. :U

• bambano

titán

válasz azbest #105 üzenetére

azért te is jól összeszedted azokat az eseteket, amikre pont nem jó az amazon...
    pici kft havi két dodóért, ami most éves szinten 5400 forint, futtatna három weblapot, de nem teszi, mert ha amazonba megy, neki kell az oprendszerrel meg a webszerverrel meg a hasonló dolgokkal törődnie, tehát nem 5400 forint, hanem 5400 forint meg egy rendszergazda fizetése. nyilván ezt a verziót fogja választani az évi 1500 forintos webtárhely szolgáltató helyett... ahha.

Van egy hírportál, ami nagyon sok oldallekérést kap. például összeomlik az amazon cloud, ezt a hírportál lehozza hírben és... oh wait, nem hozza le, mert összeomlott alatta a cloud.

törölt tag

válasz azbest #105 üzenetére

Ezek közül istenigazából csak a számítás ami esetleg felhö a mostani buzzword használati értelemben. A többi nem az.
    Csak más néven nevezett verziója a normál szerverbérlésnek.

Viszont ezen példák sincsenek köszönö viszonyban sem a marketingelt felhövel.

• azbest

félisten

válasz #06658560 #100 üzenetére

Néz, úgy érzem ragaszkodsz a saját vashoz és nem ismered / nem nagyon akarod megismerni a felhő szolgáltatás mibenlétét. Általában olyan feltételezéseket hozol, ami azt magyarázná, hogy mire nem jó.

Nézzünk akkor néhány egyszerű és amennyire lehet konkrét példát:

Van egy hírportál, amely nagyon sok oldallekérést kap, de ezen belül is vannak időszakok (például egy új szenzációs hír után) kimagasló csúcsot ér el.

- Normál esetben, ha saját vassal dolgozol (ebbe beletartozik a fix szerver bérlés is), a becsült vagy tapasztalt forgalom alapján belövöd, hogy mekkora szerverre és sávszélességre van szükséged és veszel olyat. Ha nő a látogatottság, akkor elkezd lassulni az oldal elérése, ha kimagasló terhelést kap esetleg megfekszik egy időre az egész. Az újabb vasak alátétele sem egy-két pillanat.

- amazon megoldás a) mivel az oldal forgalmának jelentős része statikus tartalom (képek, css ...) ezt amazon s3 tárra tenném, mert az szinte túlterhelhetetlen és semmi extra szerverüzemeltetést nem kell végeznem miatta, csak a fájlok felhelyezését kell a rendszeremnek megoldania. Ilyen megoldást láttam már több naaagy hírportálnál is. Persze nem is kell hogy látszódjon, mert saját (al)domain-em alá is tehetem. b) ha a dinamikus tartalom generálás már többet kíván, mint az aktuális instance ereje, akkor terheléselosztás mellett a forgalom függvényében újabb szervereket indítok vagy éppen a felesleges kapacitást lekapcsolom ... persze mindez teljesen automatizálva, nem én nyomogatom a gombokat. Persze az adatbázis részét is hasonlóan lehet (akár saját, akár amazon által konfigurált megoldással is). Hasonlóképpen kezelhetné egy több millió ügyféllel rendelkező hardvergyártó a support weboldalán a változó terhelést.

Tudományos számítás. Mondjuk egy vegyész cég valami molekula előállításán dolgozik és le kéne futtatnia valami szimulációt. Ez jobb esetben még gpgpu / cl programozással a modern videokártyákat is ki tudja használni. Igen ám, de nincs összehaverkodva a cég egyik egyetemmel sem és nem ő üzemelteti a vegyész@home hálózatot, így kell hozzá valami vas. A vas drága és nem is mindig használnák, másrészt most kell, nem pedig hónapok múlva... hatalmas beruházással.

- amazont ismerő kollega kattint párat és fut is 5 darab "2 x Intel Xeon X5570, quad-core “Nehalem” architecture + 2 x NVIDIA Tesla “Fermi” M2050 GPUs, 22 GB of memory, 10Gbit network" masinácska, és már dolgozik is a feladaton... amikor végez pedig lekapcsolja (akár automatikusan). Mondjuk 10 órán át játszik vele a szimulációs program és ez nagyjából 105 usd + kimenő adatforgalom + esetleg io + áfa áron le van tudva. Mondjuk itt lehet, hogy picit bonyolultabb az indítás, ilyet konkrétan még nem használtam.

Persze, ha nem gpu alapú megoldás kell, akkor van más fajta 2 x Intel Xeon E5-2670, eight-core "Sandy Bridge" lehetőség is, vagy ha még több memória kell de kevesebb cpu is megteszi, akkor 68GB ram-mal megáldott típus hasonló áron. Mondjuk bérszámfejtéshez. Ja persze, ha nem linuxos, hanem Windows-os megoldás kell, arra is van lehetőség valamivel drágábban.

Pici kft, nagyon egyszerű, statikus weboldallal, elérhetőségekkel, relative kis látogatottsággal havi 2 usd áron 99.99% rendelkezésre állással és 99.999999999% adat integritási megbízhatósággal - persze azért saját domaint érdemes valahol regisztrálnia, hogy értelmes címe legyen hozzá.
    Persze ez backup tárolásra is megfelelő lehet, persze ott is ki kell kalkulálni, hogy szükség van-e olyan megbízhatóságra, vagy inkább vesznek havonta egy winyót.

Az élet ennél persze sokkal kreatívabb feladatokat is tud adni. Ja igen, a számlázás megkezdett óra alapú. A tárterület használat is. Ha nekem 2 órára kell 1 terabájt, akkor az a két órára eső díjért van (10 GB-onként 1 usd egy hónapra -> 2 óra ára 28 cent + áfa + i/o)

• Rickazoid

addikt

válasz bambano #101 üzenetére

Neked tudnod kéne, hogy az a számítási felhő, nem pedig a felhő... utóbbi csak egy új szó az online tárhelyre, amihez esetleg van (egy közösségi oldalnál nem bonyolultabb) szolgáltatás, legalábbis a mai formájában.

törölt tag

válasz bambano #101 üzenetére

E helyett mire eröltetnék a benne érdekeltek? A bankszámlaszámunk, jelszavaink is töltsük fel hozzájuk, ne tároljunk lokálisan semmit.

Pont erre írtam a gépidö alapú számlázást.

• bambano

titán

válasz #06658560 #100 üzenetére

egy dologra jó a felhő, amikor tudósok kutatgatnak és egy tézis ellenőrzéséhez hirtelen kellene a lóerő, utána meg nem. van kutatási pénze, abból fizetni is lehet.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés