- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tildy
nagyúr
Oke, en abbol indultam ki, hogy sokszor nem is reggelizem.
Tejeskave, aztan indulas. Ebedre ket sajtos tekert (1.20) , vacsora meg csirkemell (salataval, krumplival ) fejenkent kb 1.5 -2 font.Nem a sokemeletes a panel, hanem maga a fal. Laktam teglas sokemeletesben is, hazkozponti futessel , ott nem volt sok a futes (22 ezres kozos koltsegben benne volt ).
-
tildy
nagyúr
Napi 1 ezresbol 1 fonek kajaugyileg kijonni nem annyira veszes. 1 joghurt reggelire (£0.25), plusz egy piritos, ebedre egy fel pizza (fel font , ha hazilag keszul) , vacsora egy pohar tea es bundaskenyer ( kb max 1 font megint) .
Masnak lehet fozelek, vagy tojasos /turos teszta, stb... Egy ember szerintem siman meg tud kajalni napi egy ezresbol. Csak nem kell hulyesegeket venni.
Defranco: nekem utolso magyar adatom, ami sajat az 35 ezres rezsi volt (cakkompakk) , de ebben a net is benne. Szuleimnel tobb, nekik 40-50 kozt van, ketszer annyi az aramfogyasztasuk, 4szor annyi volt a gaz , es naluk a a viz kobmetere is 1100 ft, szal az is majdnem egy tizes havonta.
2008as adat egy 32 nmes teglaepitesubol: Gaz 4000, kozos koltseg 10000, villany 5000, net 5000, viz a kozos koltsegben benne. Ja nem tavfuteses, konvektoros lakas volt. -
tildy
nagyúr
1. ne panelbe menjetek ha lehet, hanem teglaepitesube. Panelben a tavfutesre ramegy a gatyatok is, ha olyan epuletbe mentek. Tobb helyen csaka futes 40 ezer forint...
2. 2 emberre , nem panelben, hanem teglaepitesuben kb 40 ezer forint ( max 50 , de az mar nagyon max) realis a rezsire, ebben villany, gaz, futes, net es viz is benne van , nameg a kozos koltseg.
-
tildy
nagyúr
Pff. Lehet jobban csinalni, meg akar itt is. Nekunk kettonknek pl kb 50 fontunk maradt a fizu elotti utolso hetre ,kettonknek ( a megtakaritasom meg elment kaucioba) .Ott alltunk, egy het hatra fizuig, 50 font ket emberre, azaz kb napi ezer forint. Igaz kicsit sokszor ettunk hazi langost, meg kenyeret, de megoldhato volt.
Jahm es a csajszi a penz legalabb felet cigire kolti. Igy johogy nehez kijonni annyi penzbol...
Szulok nyugdija 60- es 65 ezer forint. Hitel nincs, sajat haz van. Nem nelkuloznek kajaban, nincs hideg a lakasban, igaz habzsidozsi sincs, a butorok 30-40 evesek jobbara,a furdoszobat 30 eve nem sikerult kicsempeztetni, mert hol a tetore, hol ajtora-ablakra kellett a penz. De ez a noci jobban nyig, mint akinek tenylegesen mindig ennyibol kell megelni.
-
tildy
nagyúr
válasz
DeFranco #350 üzenetére
Tevedes.
Imadok szekelykaposztat kesziteni pl. es tudok is.Egyszer adtam ki a kezembol, na azota inkabb nem en csinalom, pedig az enyem is isteni, de ossze sem vetheto azzal, amit parom alkot.Egyebkent most ertem haza iskolabol, a krumpli mar sul az actifryban, es a sutoben is a gombas csirke.
Jo , mondjuk szrencsesek vagyunk, a nagybevasarlas abbol all, hogy leuloka gep ele,kivalasztom miket vegyunk , aztan pedig altalaban kethetente szerdan jon a teszkos ember es kihozza. Legutobb valami 65 kg volt a cucc, mert 12db 2 literes asvanyviz, lisztek, etolajak, csirke vagy pulykahus ....12 Sparkling Water 2Ltr £0.17 £2.04
6 Pepsi Regular 2 Litre Bottle £1.00 £6.00
3 Strong White Bread Flour 1.5Kg £0.60 £1.80
1 Whole Milk 3.408Ltr/6 Pints £1.74 £1.74
2 Sweetcorn 325G £0.39 £0.78
2 Allinson Strong White Bread Flour 1.5Kg £1.00 £2.00
3 Chopped Tom With Garlic And Olive Oil 390G £0.40 £1.20
2 Chopped Tom With Chilli 390G £0.40 £0.80
5 Mozzarella 125G £0.44 £2.20
3 Spicy Potato Wedges 750G £0.59 £1.77
3 Chopped Tomatoes And Olives 390G £0.40 £1.20
6 2 Chicken Breast Wrapped In Bacon With Cheese 396G £3.60 £21.60
1 Wheatfield Wholemeal Batch Bread 400G £0.59 £0.59Mint lathato , zoldseg , gyumolcs ebben nincs. Azert hetvegente kiugrok a piacra.
-
tildy
nagyúr
Mondom ebben nottem fel, hogy mindig szamon volt tartva, a masik mire koltott. Anyam osztotta le a penzt, ha valamit magadtol szerettel volna , o mondta meg lehet , vagy nincs ra keret, vagy felesleges .Apam valamennyire bele is rokkant ebbe.
Belemivodott. Ha kozos minden , tudom , hogy elobujna belolem az ordog, es mondanam, pont olyan lennek mint a sajat anyam.Ezt akarom elkerulni, szerencsere sikerrel. ( mondjuk most kozos minden , de hogy is mondjam, ez most befektetes a jovobe)
Igy nincs okom ra, es elunk boldogan, amig meg nem halunk.
-
tildy
nagyúr
Ja es meg valami, meg kapcsolatuk elejen fater lelepett Nemetbe a kozos penzzel, es 2 ev mulva tert csak vissza... Imadom faterom, de gondolom ez is benne van a viselkedesemben...
Piszkosul megegettem mar magam meg igy is, hogy nem volt kozoskodes, semmi szuksegem, hogy anyagilag barki , barmikor a padlora kuldjon, akar akarva, akar akaratlanul.
Nem keszulok ra, hogy szetmennenk, de szinte mindig van B terv az eletemben. Es ugy vagyok vele, jobb felni, mint megijedni.
En nem vennem joneven, ha az en kis osszekuporgatott kis vagyonomat a masik holmi mukoromre meg fodraszra ( vagy jatekgepre, szamitogepre) elverne . Tegye ha van ra kerete, de ne a masiktol vegyen el. Es pont amiatt , mert en sem koltom a masik penzet ( a masik tulajdonat tiszteletben tartom) , ezt valamilyen szinten en is elvarom.
Eppen ezert mukodik jol nalunk a van kozos bodon, ahova beledobjuka rendszeres koltsegeket dolog, a maradek meg midnenkinek a sajatja.
"tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is." Mehetett volna, de nekem nem volt egetrengeto szuksegem autora. Es egyebkent is az ove.
Mielott felreerted: itthon nincs olyan, hogy ez az enyem, te nem hasznalhatod. Minden kozos, egy dolgot kiveve: es az a tulajdonjog. Ha netalantan megis rosszul alakulnak a dolgok, akkor azok a dolgok vagy nalam, vagy nala maradnak. Ennyi.
Nekem is van itt az albiban rengeteg dolog, amit en vettem. Hiaba hasznaljuk kozosen, a tulajdonjoga meg marad nalam.
A kocsival annyibol volt mas a szitu, hogy az esetek 90-95%ban ex hasznalta, napi szinten. Ahogyan a motort is maganak vette, o jart vele ( engem max 5szor ha vitt vele) .
Amugy nem egy ismeros jott ki mar rosszul valasbol amiatt, mert a masik fel anyagilag atverte. Baratnom tobbszazezret bukott a "kozos" uton , miutan szetmentek a ferjevel.
Nem mondom, hogy barkinek igy kene csinalni , ahogy mi tesszuk. Azt sem mondom, hogy naiv , aki vakon megbizik a masikban, nem, ez nagyon dicserendo. Cska azt mondom, hogy bizonyos dolgok mukodhetnek maskepp is, mint a nagy atlag, es ha egy kapcsolat mukodokepes ugy egyebkent, de az egyik fel kicsit soher, vagy fukar, a masik meg gyakran, vagy konnyebben elveri a penzt, akkor arra ez megoldas tud lenni.
Az en eletemben a ferfiak voltak mindig a penzszoroak . EN meg gyujtogettem, hogy legyen a nehezebb idokre is. Igy jutottunk ki, igy maradtunk kinn, es valoszinuleg igy vesszuk majd meg ezt az albit is
-
tildy
nagyúr
válasz
DeFranco #219 üzenetére
Szerintem nem az, inkabb atlagos. Bar 40 ezer forintos albi melle 50 ezres rezsi az huzos, nekunk 40 ezres albira volt 35 a rezsi( villany 5E, gaz 4E, kozos koltseg (vizzel , es futessel ) 22E, net 5E->2009 nov) . 2 emberre realis.
Ringman: sok ceg ad eves berletet fizetes melletti juttataskent, van aki nem hasznalja ki es eladja ( bar elvileg nem lehetne eladnia, dehat tudjuk, hogy mennek sokszor otthona dolgok..)
-
tildy
nagyúr
Kerdezd meg tole, itt van a PH-n o is . Aki ismer minket tudja , hogy pont az helyzet van most, hogy en allok mindent (2 eve) . Nem akartam leirni, de pont ez a buffer majd a gyerekszuletesi idore.
Nem, nem a feneket mereszti. Hanem kuzd az almaiert(helyesen) . Self-Employed.
Meg azt is megkerdezheted, ha ennyire erdekel, hogy mennyire koltok magamra , pedig "szerinted" megtehetnem....
Igen, diablos gepe akkor lesz, ha elmegy dolgozni
En nem veszem meg neki, es o sem varna el, hogy megvegyem.
-
tildy
nagyúr
válasz
TazLeacher #194 üzenetére
Nem azt mondom, hogy ne mond meg mi a fair, vagy mi nem NALATOK,vagy szerinted , azt mondasz amit akarsz.
De azt Te NE mondd meg NEKEM , hogy en mit tartsak , vagy parom mit tartson fairnek az ELETUNKben. Nem a te eleted. Sajatodba van beleszolasod, masokeba meg ...
Ja es meg valami, elobb mobilon irtam, el is veszett a komment.
Az en kapcsolatoma parjaimmal olyan, mint ket halmaz, aminek van kozos resze, de van olyan resze is ami nem kozos.
Azonban nem vagyok hajlando feladni a sajat reszt. Termeszetesen nem kivanom a masik sajat reszet sem. Aki el akarna ezt venni tolem, arra pedig csunyan nezek. Ha valakinek nem felel meg, hogy bizony nem tud "bekebelezni" , sem anyagilag, sem egyeb modon, (hiszen nem vagyok hajlando meg nevileg sem tulajdona valni ) , az nem fog kezdeni velem. Ennyi. Problem solved. Elni es elni hagyni. Boldogsagban egyutt lenni, de megtartani onmagunkat is. A kettot egyutt.lapa: kb 20 eves korom ota meg sosem voltam kiszolgaltatott.
-
tildy
nagyúr
válasz
TazLeacher #188 üzenetére
Ne akard mar megmondani, mi volt szamunkra fair. 3 honapig hasznaltam az autot (utana sajatot vettem) , havi 240 km-re , amit ki is fizettem. Ex szerint fair volt, szerintem is, neked kozod hozza semmi. En sem mondok velemenyt arrol, neked hogy kene elned.
NEm mondtam azt sem, hogy minden felesben ment, mert rengeteg dolog volt, amiben en adtam bele tobbet, masba meg o, de probaltunk egalban kijonni.
Igy is megkaptam szakitaskor, hogy tutivinnem a kocsit is... Aha persze, gondolkozzon mar barki, nem az enyem, miert vinnem?
Ugy gondolom, egy parkapcsolat olyan, mint ket halmaz metszete. Sosem szabad, hogy az egyik halmaz megegye a masikat teljesen, kellenek kulon reszek es kozos reszek. A kozos resz nalunk megvan, de aki el akarja venni a sajat kis odum, arra nagyon csunyan nezek. Az nem a masike.
Amugy gyerek eseten is kozosen gondolkodunka parunkkal. Eleg keves ferfi maradna otthona gyerekkel, mi meg siman valtasban leszunk, mert ezt erezzuk megfelelonek es korrektnek.
-
tildy
nagyúr
válasz
TazLeacher #101 üzenetére
Errefele 1 ev a gyes kb. En fogok ra penzt gyujteni, ahogy akkor is ugyanugy fizettem az albit meg a kajat is, amikor munkanelkuli voltam. Masreszt nalunk raadasul ket ev buffer is van a dologban, paran tudjak miert...
-
tildy
nagyúr
válasz
TazLeacher #87 üzenetére
Igen, a benzint en vettem bele igen sokszor ( pl. ha a szuleimhez mentunk , akkor en tankoltam ), motorolajat is, ha kellett valami alkatresz netan, vagy gumit kellett rajta csereltetni en vittem el, stb. Szoval igen, fizettem a hasznalatert. (mint a fenti peldabol latszik, sokszor olyankor is, amikor is ha o vezetett)
Utalta az ugyintezest, ergo a csekkeket, a papirmunkat , stb is en inteztem tobbnyire.
Szoval ne gondolj es feltetelezz semmit. Kerdezz.
Az a hasznalat meg kb reszemrol tobbnyire annyiban merult ki, hogy elmentem vele bevasarolni.De egy ido utan mar abban sem, hiszen vettem sajat autot.
-
tildy
nagyúr
DeFranco: en orulok , hogy masnal is mukodik. a lenyeg, mindenki ugy csinalja, ahogy neki jo. Nekem bevallt, es fel nem adnam ezt a fajta fuggetlensegem. Ettol fuggetlenul tudom imadni a parom, de inkabb ovatos vagyok . Ha szeretjuk egymast, megerti mindket fel:-)
PErsze ezt csak ugy lehet jol, ha mindket embernek vannak bevetelei, es nem minimal, hanem amibol felre lehet rakni.
Tfh, otthon kap egyik 150-t, masik 200-t, mittudomen a kalapba beledobnak 100-100-t havi szinten, a tobbivel mindenki azt kezd , amit akar.Dany: igy van, fateromnak ott kellett kuncsorognia, es ha veletlen megis volt valami dugipenze, es vett valamit , akkor ez honnet van? Miert kellett ezt megvenni?Blabla. Nem, ilyet nem jatszunk.
jer1cho: rosszul erted. O megvette, o hasznalta, ha kellett,de barmikor ideadta. Sosem lennek kitartott, meg a feltetelezesed is serto.
-
tildy
nagyúr
Sajat szuleim voltak , jobban mondva a sajat anyam .Velem is ugyanezt csinalta,minden penzemet argus szemekkel figyelte, ki vette mi vette, miert ....
Es mivel ismerem magam, hogy elegge nehezen nyitom ki a penztarcam, jobb ugy, ha a olyan dolgokra , amit en lehet nem vennek meg , a sajat penzet kolti.
Igen a felallas az, hogy en vagyok a kevesbe koltekezos , ha mindkettonknek van bevetele.Most jon pl. a Diablo 3, kell egy eros gep hozza. Nem, nem nekem. Es semmi kedvem finanszirozni
Jobb a bekesseg, es ez igy mukodott is, en nem szolok bele, parom mit vesz , o sem az enyembe.
Nemrég pl vettünk a gyereknek járókát 17k-ért. Most mondtam volna, hogy akkor ezt vedd a te pénzedből mert te szülted? Megint kiforgatod a szavakat.
Osszedobjuk ra, vagy amit mar irtam, van egy meghatarozott keret, amibol pl. az ilyenek is mennek.
jer1cho: megoldottuk azt is, ex vett egy 4 eves autot, amit en is hasznalgattam persze, de az auto tulajdonjoga az ove volt. Es jo is ez igy. (aztan nekem is lett sajat kocsim, kicsit olcsobb, kicsit regibb, de imadtam).
-
tildy
nagyúr
Erre lattam ritka rossz peldat : Egyik fel bezselbelte az osszes moneyt (azaz o volt a kozos kassza ore) a masiknak meg ugy kellett kuncsorogni valamire. Na ilyen nalunk nem lesz. Ha mindketten keresunk, akkor biza az van, meghatarozunk egy kozos reszt, mondjuk 1000-1500 font, (fejenkent 750) , a tobbivel meg mindenki ugy gazdalkodik, ahogy akar , ahhoz a masiknak se hozzaferese, se beleszolasa nincs :-)
En anno nagyot buktam volna a kozos kasszan mikro exszel szetmentunk , mondjuk igy is, mert az osszes pasit elkenyeztetem., de igy legalabb gordulekenyen ment. Szeretem a parom, de forro sziv, hideg fej. Penzen nem kozoskodom . -
tildy
nagyúr
Alberlet: £755(service charge-gal egyutt (£100) , azaz a kozos koltseggel, ez tartalmazza a vizet, a szemetszallitast, a portasbacsi fizujat, es a folyosok takaritasat)
Rezsi:
Council tax £100 (Most 4 ho alatt fizetunkki 6 havit, ezert most 150)
Villany :£30-£40 font.
Net es telefon: £27
mobile elofizu ( 500 perc , 1 giga, rengeteg sms) : £30
Ipad elofizu: £20metroberlet (zone 1-3): £134 + Esmnek meg legalabb £20.
Kaja: £170-200
Suli : £75Ruha: £10-£30
Szorakozas (pub, stb) : £50Mindent osszevetve altalaban havi 1500 font megy el (mult honapban vettunk egy kanapet, az megnyomta kicit a koltest) .
Ennyi megy el kettonknek. Szoval fejenkent kb 700 tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
- Filmvilág
- E-roller topik
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- PS Plus előfizetések
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !