Hirdetés

2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) bacsis


bacsis
Közösségépítő

:C :R
Még egy kicsit fokozhattad volna, és egy 120gigás SSD-re telepíted az oprendszert ;]
Így amúgy HDD-vel, ennyi RAM-al, ilyen CPU-val mennyire pattogós az oprendszer? mennyi pl egy boot idő? :))

(#2) Cifu válasza bacsis (#1) üzenetére


Cifu
nagyúr

Még egy kicsit fokozhattad volna, és egy 120gigás SSD-re telepíted az oprendszert

Az úgy nem autentikus. ;]
Mondjuk arra nem csak az OS fért volna el, hanem kb. minden tesztelt játék is. Régenmindenjobbvolt.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#3) bacsis válasza Cifu (#2) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Mert a Win98 alatt marhára autentikus a 2G RAM, ugye? :DDD :))

(#4) Cifu válasza bacsis (#3) üzenetére


Cifu
nagyúr

Értsd jól, na... :DDD ;]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#5) DarthSun válasza bacsis (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Megint avval kezdem ha a Mester megszólal és ráadásul dícsér, akkor már mondhat bárki bármit, a gépezet jó lett és kész :D :R . 120- as SSD- m nincs, nem is volt soha. Későn kezdtem az SSD- zést, 240- es a legkisebb, tartalékban van egy 480- as bontatlan, hát nemtom, azt nem biztos hogy beleteszem eme masinába :U :) , jó hát megérdemelné, de na.... Boot idő gyors, UDMA100 itt már teljesen problémamentes, az UOSP ahhoz ráadásul célirányos driverfrissítést tesz fel. Lemérem, annyira nem látványos sztem, de ha felállt a rendszer akkor a programok válaszidejei, kb mint a nagygépemen SSD- ről. A Win98 alap erőforrásigénye csekély pld az XP- hez képest jóval kevesebbel beéri, egy 120- as gyors Barracuda finom falat neki, meg is hálálja, nagggyonn pattogós minden.

(#2) Cifu : 120G- án itt sok elfér, maga a W98 is sokkal kisebb helyet kér mint az XP. Majd jól meg is nézem, mennyi hely maradt jelen pillanatban, nem is csekkoltam a tesztek közben.

(#6) DarthSun válasza bacsis (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Ja és a köszönet Neked is, mivel Te voltál a Szállító, kemény és könyörtelen mint Jason Statham :DDD

(#7) UnA válasza DarthSun (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

Volt itthon elfekvőben egy 30 gigás SSD, ingyen adtam oda valakinek nemrég...

(#8) DarthSun válasza UnA (#7) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Egy olyan tényleg illene ebbe a gépbe. Még menőbb lenne, SSD- n a 98, a HDD- n meg a nagyobb progik, játékok. Azt nemtom hogy pld a TRIM képes-e menni 98 alatt, mert ha nem, akkor a sok azonos cellaírástól hamar kifulladhat az SSD. :U . Milyen csatolós volt az az SSD, SATA vagy ATA ?

(#9) bacsis válasza DarthSun (#8) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Trim nem lesz neked win 9x alatt... De ha 20 èv helyett 10 èvet tudna az ssd, vállalható kompromisszum ;)

(#10) DarthSun válasza bacsis (#9) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Annyi simán, 10 év múlva már ki tudja, lehet hogy petabyteok röpködnek.

(#11) Fred23


Fred23
nagyúr

Gratula!

Trim meg megoldható, ha teszel linuxot is a '98 mellé. :)

(#12) DarthSun válasza Fred23 (#11) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Kössz !

Teszek mellé Linuxot de csak a Win98- at használom, akkor is használ ? :DD

(#13) brd válasza DarthSun (#8) üzenetére


brd
nagyúr

98 alatt nem lesz TRIM (legalábbis beépítve nem tud ilyet). A TRIM inkább azért jó, hogy az írás mindig gyors lehessen. A TRIM is csinál felülírást, csak már a törlés után és így nem kell megvárni az írás előtt, hogy kiürítse a cellát. Valójában TRIM használatával még kicsit nagyobb terhelést is kapnak bizonyos (*) SSD-k, mert a törölt cella így mindenképpen ürítésre kerül, míg TRIM nélkül csak akkor, ha oda írás is történik.

*: Az adott SSD-n működő GC-t segítheti a TRIM, vagy éppen akár hátráltathatja is, ezért nem fekete-fehér a dolog.

The only real valuable thing is intuition.

(#14) DarthSun válasza brd (#13) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Ezt sem tudtam, annyira nem tájékozódtam a dologban. Egy-két elméleti kérdést olvastam, melyből foszlányok memaradtak. Olyan szinten vagyok hogy ránézek a HDS- el, ha jó a kondíció, és megy a TRIM akkor megnyugtat, de akkor ez sem biztos hogy tuti. Kössz az infót.

(#15) DarthSun


DarthSun
nagyúr

Boot idő : Power --> ikonok megjelenéséig pontosan 38mp. Úgy látszik a sok RAM a bootolást nem különösebben gyorsítja (más gépen is ez a tapasztalat), de az oprendszer alatti futást jelentősen, ott csapkodnak a programok. SSD- vel csökkenne talán 10-15mp- re.
Jelenleg a használt HDD terület : 8.54GB, tehát rengeteg hely van még.

[ Szerkesztve ]

(#16) UnA válasza DarthSun (#8) üzenetére


UnA
Korrektor

SATA és előtte egy laptopban dolgozott. ;)

(#17) ncc1701


ncc1701
veterán

XP alatt sem megy a trim sajna. :(

(#18) bacsis válasza ncc1701 (#17) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

VISTA alatt sem, de legalább ott az O&O Defrag-al manuálisan le lehet futtattatni :DD

(#19) DarthSun


DarthSun
nagyúr

Win7 alatt akkor már gondolom megy rendesen. 2 gépben van nálam SSD. Az egyiken csak Win8.1 van (Win10- et nem használok egyelőre), ott nem lehet probléma. A PhenomII- esben van még SSD, na ott már bonyolódhat, mivel 3 oprendszer van a gépen. Win8.1 bootol SSD- ről, Win7 és XP pedig 1-1 vinyóról. Namost ha XP- t töltök be, akkor nem SSD- ről bootol, esetleg csak használom az SSD- n levő adatokat/programokat - 240GB- os Kingston, gondolom ez minimális terhelés adott esetben és nem különösebben lehet problémaforrás. A jelenlegi írásmennyiség és az eddig használt idő alapján, ha a 160TB garantált összírást nézem, akkor olyan kb 25 év múlva jöhet az első read-only szektor :DDD . Ha ehhez hozzáteszek némi nem TRIM- eltet, szóval még akkor is... :U , jól gondolom ?

(#20) Doky586 válasza DarthSun (#19) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Megkérdezhetem mennyi helyet foglal hddn a win98 driverekkel ? és plusz a programok?

Szép összeállítás. Nekem is van egy hasonló gépem [kép] xp-w7 dual bootal, de szívesen felraknék rá egy w98 vagy ME-t egy külön 2GB HDD-re próbaképp.

Win9x - XP nem kezeli a trim-et, csak a w7, de az se optimalizál, tehát ha w95-től XP-ig irkál valami ssd-re ott érdemes (használattól függően) hetente líve linux alól kiadni egy fstrim -v -a parancsot CD-ről bootolva. (esetleg 10% particionálatlan helyet hagyni az SSD-n ami előtte le volt trimmelve).

[ Szerkesztve ]

(#21) DarthSun válasza Doky586 (#20) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Kössz ! Meg a TRIM tanácsot is. Ah, szintén 3GHz Prescott és 9800Pro :) .

Az össz felhasznált terület eddig mindennel, +játékokkal is együtt : 8.54GB , ahogy előzőleg jeleztem. Esetleg megnézzem csak a Windows+Program Files könyvtárat együtt? Ahhoz be kell indítani, most nincs bekapcsolva.

(#22) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Minden tisztelet,de örülök hogy már nem azok a Win 9 és XP-s idők vannak :D Lehet lelőnek a retro témáknál de a modernebb Windóózok azért jóval stabilabb és hülyebiztosak.Van egy Tualatin laptopom azért arra lehet dobok egy ME-t egyszer csak hogy szenvedjek :D Unalmas Rájzenek sok mag,ssd-s marhaságos világ :D

Nem tudom ki hogy emlékszik,de ezeket a rendszereket telepítgethettüök párszor,volt hogy havonta :D

(#23) DarthSun válasza Zicokuka (#22) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Köszi !

Mivel nem azok a Win98- as idők vannak amiatt lehet retrozni :) Stabilak nagyon az új Win- ek. De amúgy a Win98 is stabil, ha jó vas van alatta. Anno sokszor azért szívtunk mert elárasztották a piacot mindenféle bizonytalan alkatrészekkel. Jobb gépen nekem volt hogy évekig fent volt reinstall nélkül 1 Win98 példány. Ki kellett alakulni a rutinnak hogy mit hogyan, mit szabad, mit nem. Amúgy ezen a vaddisznó gépen próbálgatom a minél több program betöltését egyszerre, tök stabil - amiatt teszem, mivel mondták hogy sok programmal megfekszik. Helyzetjelentés - sztem nem így van, teljesen stabil (persze ahogy említettem, ehhez megfelelően kell feltelepíteni). Valamint az is szóbeszéd, amit a tesztben említettem, hogy nevezetesen 1GHz felett behal a 98 :U , ez honnan jött, ki találta ki :F ...4GHz- en is megy mint a kisangyal. Nemtudom, lehet nem tették fel rendesen a drivereket, vagy olyan lapra küldték amihez már nincs is 98 chipset driver, akkor persze hogy behal.Anno régebben pedig talán sokan nem megfelelően használták, aztán csak terjedt hogy instabil.
Valamint még pld hogy a nagy vinyóval gondja van, ez sem igazolódott a tesztben, jeleztem is hogy ezeket mindenképpen ellenőrizni akartam személyesen, a teszt egyik fő célja volt. Ha beigazolódtak volna akkor azt mondom, jó rendben, de csak mendemondák ezek.

Szóval ezeket a Win98 kritikákat én mindíg fenntartásokkal kezelem. Ennél a P4 gépnél is igazolódott hogy nem fedik a valóságot.

Van egy Tualatin laptopom azért arra lehet dobok egy ME-t - a Me viszont tartalmaz tényleg hibákat, néhányszor próbáltam, de ott tényleg igaz hogy valami nem kerek, csinált furcsaságokat.

(#24) Alpi.


Alpi.
addikt

:C
Jó mókának tűnik ! Anno volt egy Hwbot-os verseny, ahol 3Dmark01 eredményt kellett tolni az egyetlen kikötés a win98 volt. Egy kis időt elkínlódtam, de a "semmire sem jutottam" nem igazán fedi a valós semmit. :DDD
Nálam ügyesebbek (99%-ra szűkítettem a fentmaradó halmazt :B ) egészen idáig jutottak !

[Itt találhatjátok az eredményeklet]

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#25) Doky586 válasza DarthSun (#23) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én is úgy tudom hogy ezt bele kell írni a System.ini file [386Enh] részébe:

MaxPhysPage=40000

Továbbra is várom a választ hogy mennyi helyet foglal a win98 windows és program files és users megmittudomén egyébb könyvtára Játékok NÉLKÜL. (azoknak van külön HDD-m)

[ Szerkesztve ]

(#26) DarthSun válasza Alpi. (#24) üzenetére


DarthSun
nagyúr

de a "semmire sem jutottam" nem igazán fedi a valós semmit. :DDD :DD

Amúgy a legújabb részecskefizikai és kozmológiai kutatások szerint a semmi is valami, tehát a fenti gondolatod teljesen logikus :DDD

Ja hát a 775, ahhoz is fellelhető még Win98 chipset driver, majd avval is ki kéne prószálnom, de ekkora pontszám nálam esélytelen, mivel nem használok sem vizet sem nitrogént.

(#25) Doky586 : az a MaxPhysPage=40000 bejegyzés nem ér semmit, ugyanúgy megfekszik, mindent kipróbáltam, csak a Loew driver jó, de az nagyon.

Mindjárt adom a pontos adatokat, jelenleg meg most kapcsoltam ki :B , visszakapcs...

(#27) DarthSun válasza Alpi. (#24) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Ja és ez az 5.7GHz is bizonyítja hogy semmiféle órajelhatár nem létezik a 98 használata esetén.

(#28) DarthSun válasza Doky586 (#25) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Parancsolj ! A baloldali panelben láthatod leszámoltatva a könyvtárakat. Az összhelyfoglalás is nőtt -jobbra fent látható- mivel pár cuccot másoltam rá, többek közt ezt a Win8- as TComm- ert is, hogy számoltatni tudjam egyszerre az összes könyvtárat.

(#29) Doky586 válasza DarthSun (#28) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Köszönöm szépen!

(#30) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Illetve jól látom hogy van rajta valami kiegészítés amivel kezeli az NTFS lemezeket is? (adatmeghajtónak?)
Ez megkönnyítené a kompatibilitást a későbbi oprendszerekkel ha ntfs meghajtóról lehetne a játékokat futtatni.

[ Szerkesztve ]

(#31) DarthSun válasza Doky586 (#30) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Igen, az UOSP telepítés indításakor bedob egy hosszú listát, melyben ki lehet választani hogy mely frissítéseket tegye fel. Pipákkal ki lehet jelölgetni, amelyik kell, köztük az NTFS filerendszer kezelése is ott van. Fel szoktam tenni. Kezeli is rendesen. NTFS HDD- t nem próbáltam még, de NTFS- re formatált pendrive járt már benne, szépen kezeli.

(#32) Alpi. válasza DarthSun (#27) üzenetére


Alpi.
addikt

Csak azt, hogy van rá megoldás ! :)
Egyébként tényleg lehet gond asszem 2,1 ghz-nél is magasabb órajuelű procikkal.
Emiatt is volt bent (asszem már nincs :D) annyi ideig a bios-okban a "max cpuid" vagy efféle opció, hogy ide vagy még korábbi os-ekhez is megmaradjon az elméleti működtethetőség. Erre volt patch és utána nem volt gond, illetve tán az Se már alapbol ezzel a "future-proof" tudással felvértezve érkezett. ( az infók teljes pontosságára nem esküszöm meg, jó régen, pont a fentebb említett hwbotos izé alkalmaával szereztem tudomást én is ezekről).

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#33) DarthSun válasza Alpi. (#32) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Ez is új info :R , alakul itt a tudástár. A P4P800 BIOS- ában látom is a menüpontot, gőzöm sem volt mire szolgál, de defben disabled, úgy is hagytam.

(#34) Alpi. válasza DarthSun (#33) üzenetére


Alpi.
addikt

Na, ez aztán sosem remélt pillanat vót' ! :D
Én újat mondok win98-rol itt bárkinek. :))
Ezért érdemes csesztetni az órajeleket, miket meg nem tudsz közbe ! :C

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#35) DarthSun válasza Alpi. (#34) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Manapság már nem tudhat mindenki mindent. A saját területen is akadhatnak hiányosságok :B . Jó hát Te meg arra szakosodtál hogy az utolsó Hz- et is kitaposd a chip- ekből :D , de ugye az főleg XP vagy nagyobb oprendszereken művelendő. A Win98 a Hwbot- on sem gyakori...gondolom.

(#36) Alpi. válasza DarthSun (#35) üzenetére


Alpi.
addikt

Egyáltalán nem, ez egy Bonus forduló volt és pont ez volt az érdekessége !
Meg is kotlottam a projecten szépen, ahogy kell. :D Egy ideig rajta voltam a projecten, de túl sok volt az ismeretlen sajna, végül elengedtem. Úgy, ahogy működött valami win98 zigóta, de pl. vgat képtelen voltam ellátni driverrel, úgy hogy működjön is valamennyire, azt hiszem ez volt a pont, ahol végül elengedtük egymás kezét, pedig akkor már így nulláról indulva, egész sok időm benne volt, de folyamatosan a projectnél jóval alapvetőbb hiányosságok gátoltak sajna. Egyébként így sem volt rossz móka, mint látható ragadt rám ez-az. :) Nem tartom kizártnak, hogy még 1x nekifutnék. Leginkább a szokásos "oldschool" szindróma a lélekölő, mégpedig, hogy egyszerűen nem lehet már sok esetben egzakt infohoz jutni netről. Dead link, törölt képek, nem létező forumok, stb. hosszú sorait dobja csak google, hiába a kitartó kutatás. :S

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#37) Ygg


Ygg
senior tag

:R Hát ez nagyon állat. Nm is hittem volna... Respect!

(#38) DarthSun válasza Alpi. (#36) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Az "oldschool" szindróma tényleg már zavaró hatású. Mivel sorra megszűnnek a kapcsolódó lapok, linkek, sok szivatós weblap is útjára indult. Nemegy kínál retro drivereket, aztán becsal a málnásba, IP átirányítással megkerülteti a bolygót, hamis letöltőmanager reklámdobálóval, esetleg közvetlen féreg, ha éppen nincs fent vírusirtó.

Van sok jó, önzetlen oldal, FTP is azért még. Amíg működnek le szoktam töltögetni, ami kellhet majd, valamint a fórumban is megosztom.

Win98 BX vagy magasabb chipseten lényegében nem problémás, ott azért előtudás nélkül is felmegy rendesen. Mondjuk 775- ön nemtom, ott már a kellékek beszerzése nagyobb gond lehet. Driver/hardver is ami tudja. A kisebbnél, S7/SS7 megint gond, a hardver ok szokott lenni, driver is van, de nagyon ki kell tapasztalni a dolgokat. ALi esetén az új AGP driver, a spéci BIOS beállítások, valamint az AGP utility megfelelő belövése elengedhetetlen (ezeket a totyikban postoltam). Via esetén pedig a megfelelő 4in1+VGA driver szükségessége, óriási eltéréseket okoz, variációk - működésképtelenség, látszólag működik de bizonytalan 3D esetén, ha eltalálod (ezeket is megosztottam), akkor pedig kapsz egy stabil, gyors rendszert. Viszonylag hosszú kísérletezésbe telhet, de ha megvan a recept, akkor már bármikor gyorsan reprodukálható.

(#39) DarthSun válasza Ygg (#37) üzenetére


DarthSun
nagyúr

Köszönöm ! :R , örülök hogy tetszik.

(#40) #90088192 válasza DarthSun (#38) üzenetére


#90088192
törölt tag

Helló

Ha érdekel körül nézek milyen régi drivert találok a cuccaim között. Kb 97- től ami cuccom volt ahhoz megvan a driver, VIA 4in1 kB 5 példányban különböző verzióban.

(#41) DarthSun válasza #90088192 (#40) üzenetére


DarthSun
nagyúr

:R Köszi, az sosem árt, sokat elmentettem, de lehet Nálad van olyan ami nekem hiányzik.

(#42) #90088192 válasza DarthSun (#41) üzenetére


#90088192
törölt tag

Hello :)

VIA Hyperion 4in1 v4.49.exe.rar 4EC05791
4in1438(2)v(a).exe.ZIP A05DA76C
4in1428v.zip 97972743

Ezek vannak meg nekem, ha érdekel, elküldöm valahogy... :R

(#43) plömplöm válasza DarthSun (#41) üzenetére


plömplöm
őstag

4in1429v
4in1431v(a)
4in1443v
VIAHyperion4in1453v
VIAHyperion4in1456v

minden (is) van

[ Szerkesztve ]

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#44) #90088192 válasza plömplöm (#43) üzenetére


#90088192
törölt tag

Komplementer :R
Neked pont azok nincsenek meg amik nekem megvannak :DD
:R

[ Szerkesztve ]

(#45) Trailblazer


Trailblazer
addikt

Ennek a figurának a videoit szoktam mostanában nézni. A Win 98-as gépében ő a bootdrive problémáját SCSI (!) kártyaolvasó segítségével oldotta meg. Se nem lassú winchester, se nem szintén kiegészítő kártyát igénylő SSD... Nem tartozik szorosan a témához, de egy megtekintést megérdemel.

Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V

(#46) plömplöm válasza Trailblazer (#45) üzenetére


plömplöm
őstag

tldw :)

amíg néztem, hát, nagyszerű, de sztem egy passzív pata-cf autentikusabb, nem igazán volt consumer akkoriban (sem) a scsi. és hogy miért tett kártyát közvetlenül a voodoo3 mellé, hát azt fogalmamsincs :| . és hogy miért egy ilyen foschtalicska via lapot nyúz, hát azt meg pláne nem kivanzárva

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#47) Trailblazer válasza plömplöm (#46) üzenetére


Trailblazer
addikt

Nem az autenticitás volt a cél, hanem a mai célszerűség. (PATA-CF-fel kezdte, nem vált be.) A vga melletti pci-kártyák tömegére meg aztán rájött később ő is, hogy kell egy kis "fejteret" hagyni neki a hő miatt, végül át is rendezte.

[ Szerkesztve ]

Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V

(#48) plömplöm válasza Trailblazer (#47) üzenetére


plömplöm
őstag

aha. hát jó.
tudod, én ezekben (azokban) az években a pult belső oldalán álltam, konkrétan emléxem pld az első voodoo3-ra a kezemben, hogy milyen állat volt vele a nfs; az a v3, amit annak idején megvettem magamnak magamtól, most is meg van, itt van mögöttem a szekrényben, ezért is fáj, amikor "hozzáértők" ekkora fasságokat ("A 3dfx Voodoo 3 3000 tuner nélküli változata" (az maga a 3000, a tuneres a 3500...); "... külön ventilátort kellett rászerelni"; "A képen egy Voodoo 3 3500TV látható") írogatnak pld ide, amiket aztán a mégkevésbbé hozzáértők tényként fognak kezelni, merthogy wiki. és nem akárhová dugdossuk bele a pci kártyákat a slotokba, mert qurvára nem mindegy, hogy melyik slot osztozik irq-n az agp-vel, melyik egy másik pci-slottal, melyik egy usb-vel.

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#49) Trailblazer válasza plömplöm (#48) üzenetére


Trailblazer
addikt

Ez már teljesen más kérdés, erről nem volt szó eddig. Nyilván lényeges, de a videoban (sőt videokban, mert elkezdte egyszer, később fejlesztgette tovább) szereplő konfiggal ilyen szempontból nem volt problémája. Persze ha részedről "tldw", akkor nincs miről beszélni.

Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V

(#50) plömplöm


plömplöm
őstag

aki tudja, csinálja; aki nem, az hosszú tecső videókat csinál lámáknak

:)

"pepperidge farm remembers"

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.