- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Találtam egy autós bolt webshopjában. (Lókodi Járműalkatrész Webáruház)
Be is rendeltem két-két 360-500-1000-2000 papírt.Már rég csináltam az előző CPU-mat, csak arra emlékszem hogy szépen lekaptam a bőröm hámrétegét is az egyik ujjamról és csodálkoztam hogy mitől lett picit piros a víz a proci alatt (nem is éreztem, de már jött egy kis vér belőle), erre most vigyázni fogok (nem a szép kezem, hanem a vér miatt).
-
Meg tudna valaki dobni egy linkkel, ahonnan lehet megfelelő polírpapírokat rendelni kis tételben?
Mikor legutóbb políroztam egy Q6600-ast, akkor jobb híján valami nagykerbe pofátlankodtam be (még valami kamu dumát is letoltam hogy mire kell, mert nem akartam őket azzal butítani hogy otthon fogok CPU-t fényezni.
)
-
törölt tag
A vezetők ellenállása itt nem oszt nem szoroz Kicsi is az ebből eredő ellenállás-növekedés, meg a veszteség domináns része ellenállás független. Igaz ellenálláson képződik, de a keletkezett veszteség nem függ az ellenállás értékétől.
Az elektronok "kóvályognak" jobban a megnövekedett termikus mozgás miatt és elhagyják a vezető-réteget, elszivárognak. Ez már inkább növeli a fogyasztást. -
klambi
addikt
ezt a polírpasztás kit-et hol lehet beszerezni?
-
Hequila
őstag
Illetve lenne egy kérdésem is:
Hogyan kell polírozni az alumíniumot, hogy ne mattuljon be? Mert vizesen bemattul, akármennyire is síma lesz. -
Aku-Aku
tag
Én nem értek a polírozáshoz.
De, mindenki számára érdekes lehet ez a cikk, ami egy igazán klassz processzorhűtő méginkább feljavításáról szól. Emlegetnek benne csiszolópapír finomságot, egyenetlenséget és még egy csomó mindent amiről szó esett itt, és amiről nem.
[link]Thermaltake csiszolás -
ddekany
veterán
Aki reszelt kalapács fejet (annak aki nem: ez egy tipikus első műhelygyakorlatos feladat), az tudja, hogy állati nehéz úgy csiszolni, hogy a felület makró szinten sík maradjon. Ugyanis az ember hajlamos vagy a felület szélén, vagy a felület közepén jobban koptatni a munkadarabot, és ezzel domború vagy homorú felületet produkál, ami a lehető legrosszabb ami történhet ha hőátadásról van szó. Ez a veszély nem áll fenn polírozásnál? Tudom, hogy itt csak kevés anyagot távolít el az ember, de ha azért cserébe, hogy 10u-s rücsköket eltüntessek, létrehozok egy 20u-s völgyet, az nem jó üzlet. Hangsúlyozom: ott a HA, nem tudom gyakorlatilag így van-e.
-
Rive
veterán
Bocs, de az adott kopási kép kifejezetten az asszimetrikus nyomóerőre utal. A középső kopás rendben, az megszokott, az tényleg az egyik fajta tipikus huppli, amikor a közepe dudorlik. De ha oldalt is kopik - kettes számú tipikus huppli, mikor a közepe homorlik, a négy széle dudorlik -, akkor az szimmetrikus szok' lenni.
-
-
-
törölt tag
Azt kellene csinálni, hogy a proci tetejére tenni valami szines áttetsző zselét, és rányomni egy üveglapot, hogy mit mutat, látszódna az üvegen keresztül, hol-milyen vastag a réteg, hol érintkezik teljesen.
-
SonicBoom
csendes tag
Én is szárazon csináltam, bár nem az IHS-t, hanem csak a bordát és bár tökéletes nem lett (800 grit-es papír volt a legjobb, amihez hozzájutottam) a cikkben említett hőfok különbségek nálam is kijöttek.
AMD procisok pedig (utánaolvasás után) viszonlyag könnyen leszedhetik a kupakot, normál hővezető paszta van a procimag, és a sapka között. Persze pár év alatt az is berohad annyira, hogy cinnel vetekszik az ereje
-
törölt tag
Azt nem tudom a kupakok milyen deformaciokig kerulnek felhasznalasra, de gondolom pl a vastagsaguk lehet vagy fel mm, es ennel nagyobb deformaciot siman el tudnak viselni, ami meg is maradhat. Oda valszeg a csiszolas felejtos, inkabb valami draasztikusabb hajtogatas kell. Ha csiszolnad addig tenned, mig kilyukad, es nem lenne meg midnig tokeletes a felulet.
-
geolang
tag
válasz
#06658560 #12 üzenetére
A cpu lapping magyarosított változata a polírozás, de ez nem csak a hagyományos értelemben vett fényesítést jelenti, hanem a felületi egyenetlenségek eltüntetését is. Nem véletlenül használunk viszonylag durva, majd egyre finomabb csiszolópapírt. Persze ahol a felületek megfelelően egyenesek ott a durva csiszolás elhagyható.
-
törölt tag
A kep alapjan akkor nem is annyira a polirozas valt a hutes elonyere, mint a "domborzat" kijatogatasa, kilapitasa. Es a regi kupak valoban remes lehetett ezek szerint... Elotte hasznaltad mar ezt a procit? Ha igen nem lehet, hogy a kroabbi huto nem kerult egyenletes erovel rogzitve minden oldalan, es azert is deformalodott kisse a cucc? Amit utana kijavitottal, es ezzel jobban tudtad rgoziteni egymashoz a ket egyseget.
-
geolang
tag
válasz
#27483136 #10 üzenetére
A 2 mérés között az érintkező felületek nagyság a változott, ez okozta a jobb hőáramlást és az alacsonyabb üzemi hőfokot.
Természetesen tapasztaltam egyenetlen kopást a polírozás elején, ezért is írtam hogy a szóbanforgó proci kupakja nagyon egyenetlen volt (mikronosnál jóval nagyobb gödrök voltak). A polírozás vége fele a fényesedés már egyenletes volt, ami jelzi hogy a "huplikat" sikerült eltüntetni és nem csak a felület lett fényesítve.
A kezdeti kopás valahogy így nézett ki (a narancs szín a kopó rész)A paszta folyékonységa mindenképpen segíti a lehető legvékonyabb réteg kialakítását, de a végleges réteg üzem közben alakul ki. Ha sűrűbb is a paszta felvitelkor (pl: Arctic Silver) a proci melegedésekor lágyul és a felesleges mennyiség fokozatosan kiszorul a proci és a hűtő közül.
-
törölt tag
Háj!
Valahogy tényleg elsodródott a téma a pasztahiány irányába.(nem is értem)
De azért nekem az a véleményem, hogy valami tényleg változott nálad a 2 mérés között. Csak mi?
Itt mikronos gödrökről, egyenletességekről beszélhetünk....a paszta olyan vékony, és ezért olyan kis thermikus ellenállás változásról van szó, hogy az nem indokolja ezt a nagy változást. A "tökéletes tükör egyenletességei kb 0,4 mikronosak, míg ami tükröződik, de már nem látod magad benne kb 1-2 mikronos hibával bír. Más a helyzet, ha a felület domború, vagy homorú. Tapasztaltál olyat a polírozáskor, hogy előbb a lap széle, vagy közepe kezd kifényesedni?(régen én is políroztam 1-2 hűtőt, de leálltam vele, mert semmi....)
Jah, még annyi: ezért is szeretem, ha a paszta viszonylag folyékony: főleg a nagyfelületű procisapkáknál a szorító erő hatására minél több ki tudjon nyomódni. Bár amit most szereztem paszta, az sűrű, de igazi profi helyről van, nem boltokban árulják, valami szilikon-mentes trutyi.
-
geolang
tag
Elnézést kérek ha a fogalmazásból máshogy derült vona ki, de egyszer se utaltam arra hogy a hűtőzsírt polírozás után nem kell használni. A polírozás célja a minél nagyobb felületen való közvetlen érintkezés létrehozása ami természetesen nem zárja ki a hűtőzsír szükségességét hiszen abszolút síma felületet "házilag" lehetetlen készíteni. A tesztkörnyezetben az Arctic Silver 5 jelöli a hűtőpaszta márkáját.
Teljesen azonosak voltak a körülmények polírozás előtt és után ezért az eredmény biztosan a polír következménye. Eredményessége technikai okokból bármely hihetelennek tűnik néhány hozzászólónak (természetesen szivesen látva) sztem nem vitatható.
Szívesen látnám más fórumozó eredményét, ha van ilyen.
-
törölt tag
Egyetértek én is az előttem szólóval:
egy síkot 3 pont határoz meg. Még ha van is összeszorító erő, a két felület akkor is ezen a 3 ponton fekszik fel, így a többi területen mindenféleképpen légrés keletkezik. Ezért mindig kell a paszta, de lényeg az is, hogy lehelet vékony legyen. -
Azért azzal vitába szállnék hogy a szilikon elhagyható a réz hűtőknél... még polírozva sem...
Minden felület találkozásánál van valami hőellenállás. Nyilván a szilikonnak is van, de ha két meglehetősen érdes felület találkozi (még ha sim is mint ahogy azt hiszed a gyári réz hűtő aljáról, ami nem az) akkor is be tud nyomódni a kis barázdákba, és azokat kitöltve növelni az érintkező felületeket.
Polírozott borda esetében nyilván ez a hatás kisebb mértékű, ezért polírozol, hogy több fém-fém érintkezés jöjjön létre.Amúgy én pl. mindig teszek rá szilikont rendesen (és procit olyan ritkán veszek ki ahogy csak lehet), mert amilyen brutál erővel nyomódik a hűtő a procira, az kisajtol onnan mindent! :-) Már ha jó a hűtő.
Emúgy tényleg nem hülyeség polírozni, de nekem még nem voltak ilyen extra igényeim.
-
Ennyit jelentene a polírozás? Nem lehet, hogy eredetileg nem ugyanolyan paszta volt, vagy feleslegesen vastagon volt felkenve?
Egy csiszolás utáni fénykép sokat dobott volna még a cikken.
-
Rive
veterán
...közvetlen felületi kapcsolat...
Na, ez az, ami nincs. Bármennyire is ügyes valaki, kézzel nem tud olyan finom felületet csinálni - pláne ilyen méretben - ami már közvetlen fém-fém kapcsolatnak számítana. Azaz ez a procedura nem ezt, hanem a hővezetőpaszta-réteg vastagsgának szimpla csökkentését szolgálja.Ennek megfelelően a paszta semmiképpen sem hagyható el.
Más: ha az ember nem tuningol, akkor a processzor üzemi hőfoka nagyjából közömbös. A (hő)teljesítmény ugyanakkora a polírozott és nem-polírozott esetben, csak más-más hőmérsékleten adja azt le. Ha ez a hőmérséklet belefér az üzemi tartományba, akkor minek polírozni?
-
lapa
veterán
hasznos írás, én ugyanígy jártam el a borda készítésnél. még annyit tennék hozzá, hogy a légbuborékok elkerülése érdekében célszerűnek látom csak egy bogyónyi hővezető paszta felvitelét, ami aztán a teljes felületen szétterül. a rászorítást megelőzően még lehet kicsit játszani a bordával, hogy minél kevesebb paszta maradjon a két felület között. a borda felhelyezésekor a félig szétterült pasztáról meg nem tartom szerencsésnek újra felemelni a bordát, szintén a légbuborékok miatt. ez persze újrapasztázást jelent minden borda / proci levételnél. meg a felületek tisztítása, zsírtalanítása is célszerű lehet pasztázás előtt, ezt nem tudom említetted-e.
-
törölt tag
Nem vagyok processzorgyartas es tokozas teren jartas, csak egy kis gyartastechnologiai ismertem van femlemezekrol. Ha van "kupak" a procin, azt igen nagy esellyel melyhuzzak, hengerelik, stb. azaz hidegen, keplekenyen alakitjak. Ezek a feluleti erdesseget tekintve eleg jo minoseget ado megmunkalasi eljarasok. makrohibaban a homorusag, domborusag mar jobban jelentkezik, azzal nem lehet mit csinalni, egy reszet a gyertas soran sem lehet kiszedni az anyagbol, annyi rugalmassaga van. Na ez utobbit nem lehet kipolirozni, barmennyire is akarjuk. A makroegyenetlensegu kupakokkal epp ezert nem eri meg foglalkozni. A maradeknal meg ahogy irtad alapos korultekintessel.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Bizonyára sokan vannak akik nagy figyelmet fordítanak a processzor hűtésére és nem mindig...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Sharkoon CA-I mini ITX szálcsiszolt alumínium fém ház (festetlen, hibátlan
- Seasonic ECO430 tápegység, hibátlan, irodai gépből
- NVME ADATA 128Gb ASX800NP-128GM-C, hibátlan, irodai gépből
- 8Gb (2x4 dual) Kingston HyperX, hibátlan, irodai gépből
- Intel core i3 7100 CPU (51Watt) gyári hűtővel, hibátlan, irodai gépből, IGPU: Intel HD Graphics 630
- Update 04.30. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest