- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ciccuka
veterán
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176 -
Eastman
addikt
-
woodworm
veterán
-
Hieronymus
veterán
"A Mavir elméletileg 1949 óta gyűjtik az összfogyasztást és ott van egy kimutatható megtakarítás szerintük."
OK ezt elhiszem, ha van egy kontroll Magyarország, ahol nincs óraátállítás.
Ugye a megtakarítás valamihez viszonyítva lehet értelmezni,
Ez évente kétszer, az állítgatás és az megelőző vagy követő naphoz képest lehetséges.
Tegnap ennyi volt, ma ennyi Nyertünk vagy vesztettünk. De ez esetben is figyelem kívül marad az időjárás változás.A például június hatodikai fogyasztást nincs mihez hasonlítani. Nem lehet azt mondani, hogy megtakarítottunk vagy többletet fogyasztottunk, mert nincs viszonyítási alap.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal! -
UnA
Korrektor
-
t72killer
titán
Meg kell kérdezni az oroszokat, hogy mik a valós tapasztalataik.
Első körben mondjuk LED-re és nátriumgőzlámpákra kell cserélni az összes világítótestet, van még itt munka.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :) -
woodworm
veterán
Kipróbálták, amit itt páran propagálnak, és egyszer csak úgy hagyták a nyárira átállított órákat, időzónát váltottak. Majd pár év múlva rájöttek, hogy így sem fenékig tejfel az élet, úgyhogy visszaállították. Az utolsó két időszakban nem volt nyári időszámításuk. De mindez nem tavalyi történet, már évek óta szépen elvannak a saját időzónájukban.
-
Polllen
félisten
Nem vagyok reprezentatív minta, de nálam 2 órát kellett kézzel átállítani összesen. Nem okozott veszteséget.
starr
Azt is olvasni, hogy a Föld lapos. És sokan hisznek is benne. Szóval igazából, ahogy korábban is írtam ezt úgy kellene eldönteni, hogy megcáfolják a Mavir számításait.
Vagy valaki készít egy tanulmányt. No persze nem olyan szintüt, hogy mivel szabad szemmel nem látom a Föld görbületét, ezért az tuti lapos. Azzal, hogy kétkedünk, nincs gond.
Csak ne érzés alapján döntsünk el egy ilyen jól mérhető dolgot. Persze nem ez lenne az első...
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!" -
starr
őstag
-
starr
őstag
-
Lauda
titán
Ugye nem arra akarunk itt kilikadni, hogy a mavír és mindenki, aki a spórolásra hivatkozik, azok hazudnak? Ha nem lenne gazdaságilag haszna, miért ne törölték volna már el az átállítást?
-
starr
őstag
Azért állítják át az órát, hogy akkor legyen inkább világos, amikor az emberek ébren vannak, így kevesebbet kell világítani.
Téli időszámítás:
Az emberek kb sötétben kelnek, és sötétben fekszenek mivel rövidek a nappalok, tehát itt mindegy hova van állítva, akár nyári is lehetne, nem fogyasztunk kevesebbet.
Egyébként a téli az igazi időszámítás, mert délben ilyenkor van a legmagasabban a nap.Nyári:
Ha a téli lenne nyáron, akkor este 8-kor menne le a nap, de ekkor még mindenki ébren van. Így most 9-kor megy le, ezért 8-9-ig még nem kell világítani. Ennyi, amit spórolunk.
(13h-kor delel a nap, ezért van délután 1-2-kor a legmelegebb, és nem a mindenféle magyarázat miatt
)Szerintem is át kellene állni a nyárira. Hátránya, hogy télen hogy suliba, munkába induláskor még sötétebb lenne.
-
kraftxld
félisten
Az összes belefeccölt energia (törvények, menetrenddel való variálás, a házban az összes óra átállítása, IT rendszerek beállítása) messze több mint amennyit lehet vele nyerni.
A legjobb érvem az, hogy miért csak egy órával állítjuk át? Miért nem kettővel vagy hárommal? Akkor mégtöbb energiát lehetne megspórólni. Vagyis...ohh.. wait.. az a kib*szott nap nem süt többet csak másik időpontban
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)' -
Polllen
félisten
Én ilyet nem állítottam, így nem is fogom levezetni. Amúgy lehet némi gondolkodással találnánk ilyet.
Én azt állítottam, hogy a mai modern ember gondolkodásában az "én" dominál a "mi" helyett. Arra szocializáljuk az embereket és úgy is viselkedünk, hogy individuumként kell elérni a legjobbat. Ez sokszor nem vezet a társadalmi optimumhoz.
Nyilván vannak kivételek, akik tesznek a társadalomért, de ez nem tömegekben mérhető.
Ezért van az, hogy ami nyűggel jár és nálunk csak kicsit térül meg, nem érdekel senkit. Lásd óraátállítás. Nem csoportban gondolkodunk.
Egyébként a felvetésed nagyon jó, mert nagyon sok olyan dolgot fel lehet sorolni egy társadalomban, ami sok embernek kedvezne és sok embernek teljesen ellentétes lenne az érdeke. Van amit az adott társadalom irányítói szabályoznak és van amit nem.
Az hogy ez a szabályozás demokratikus vagy diktatórikus egy másik kérdés.
t72killer
A társadalmi felelősségvállalást kevered a diktatúrával... Nem kicsit.
t72killer
titán
Hirtelen nem jutott eszembe más társadalmi berendezkedés, ahol az egyént a "köz érdekében" jelentősen korlátozták. De most hogy mondod, akad még ilyen: É-Korea, Kína, Törökország, Magyarország. "Érdekes" módon a "köz érdeke" a kezdeti rózsaszínvirágos 1-2év után gyorsan átalakul a hatalmi elit érdekévé, a "köz" meg ugye "vállaljon áldozatokat a közjó érdekében".
Itt is ez van kicsiben: xy fejes bemond egy számot, amit vagy elhiszünk vagy nem, az állampolgár meg ugorjon hétfő reggel egy órával korábban. Üssekő, ha kell, lemondok évi egy sörről, ha szeretnének ennyit megtakarítani!
dabadab
titán
-
Polllen
félisten
-
t72killer
titán
Kérés, hogy milyen arányban vannak olyan munkahelyek, ahol ez számít, azaz csak akkor világítanak nagy teljesítménnyel, amikor sötét van ÉS van egy éjszakai szünet? Konkrétan pl egy vasúti pályaudvar kivilágítására gondoltam, de az nem áll meg, mert ezeket legtöbbször egész éjjel kivilágítják.
Ha csak egy-két szektorról van szó, és ők komoly pénzt látnak benne, akkor oldják meg, hogy később/korábban kezdenek műszakot.
#149: Valóban, pl Sztálin alatt a "köz" érdeke volt a fontos, nekem valahogy az individualista társadalmak jobban bejönnek. "Hátulütőjük", hogy az embernek gondolkoznia kell az érvényesüléshez.
Polllen
félisten
-
dabadab
titán
"Szerintem az az 1-3% simán megéri ezt a fáradtságot, nem kis összeg. Nyilván egyénre osztva kicsi, de itt nagyban érdemes gondolkodni."
Hát, ha egyéni szinten az jön ki, hogy az az ötszáz forint nem éri meg az átállással járó macerát (márpedig nagyon úgy néz ki, hogy ez jön ki szinte mindenkinél), akkor a reláció akkor sem fog változni, ha ezt felszorozzuk tízmillióval.
DRM is theft -
Polllen
félisten
Értem. Szerintem az az 1-3% simán megéri ezt a fáradtságot, nem kis összeg. Nyilván egyénre osztva kicsi, de itt nagyban érdemes gondolkodni.
t72killer
Tuti megvan a modelljük, de nem találtam róla infót. Azokon a helyeken, ahol egész nap világítani kell, ez nem számít. De sok más helyen igen. Van kültéri munka, ahol sötétben világítani kell. Én olyan irodában dolgozom, ahol a természetes fény elég, ha van. Otthon, ha sötétben kelek és sötétben érek haza, több villanyt használok.
Lehet csak 1%, lásd fent, de megtakarítás.Azt tudjuk, az erőforrások végesek. Azt is, h semmi sincs ingyen. Az lenne a logikus, ha mindent megtennék, hogy hatékonyabban használjuk el az energiát. Amíg ekkora összegről van szó, nem is lenne szabad arról gondolkodni, hogy ne csináljuk.
Ha meg nincs ekkora megtakarítás, akkor a Mavir állítását kell megcáfolni, ami megfelelő adatok nélkül lehetetlen."Odamentem egy párhoz...négyen voltak!" -
t72killer
titán
"Ugye nem azt akarod mondani, hogy szerinted ezt a kettőt egy az egyben hasonlítják össze..."
Nyilván nem, kéne valami használható modell. A régi 8-17h műszakoknál hagyományos izzók alatt brutális lehetett a megtakarítás. Ma már egyik sincs, ráadásul nemigazán tudok olyan munkahelyet mondani, ahol déli 12kor ne lenne felkapcsolva a villany.
dabadab
titán
Ezek MAVIR adatok, 2017 tavasza, oszloponként egyetlen adattal, egy nap fogasztásával (GWh-ban). A napokat direkt vágtam le az aljáról, hogy tényleg ne látszódjon, hogy mikor volt az állítás.
"Amúgy annyi látszik ezen a majdnem grafikonon, h 12. Oszloptól csökken a fogyasztás, a végén van 2 kiugrás, de a trend az."
Igen, mert tavasszal csökken az áramfogyasztás óraállítás nélkül is - ezt a trendet látod. Ami szabad szemmel abszolút nem látszik, az az óraállítás hatása (ami a MAVIR szerint 1-3% között van - ahogy látod, ennél sokkal nagyobb szórás van az egyéb faktorok miatt).
DRM is theft -
Polllen
félisten
Amúgy annyi látszik ezen a majdnem grafikonon, h 12. Oszloptól csökken a fogyasztás, a végén van 2 kiugrás, de a trend az.
Némi mértékegységet elbírt volna, meg ez most halmozott?
t72killer
Ugye nem azt akarod mondani, hogy szerinted ezt a kettőt egy az egyben hasonlítják össze...
t72killer
titán
-
Polllen
félisten
-
t72killer
titán
-
kraftxld
félisten
-
t72killer
titán
-
dabadab
titán
Ez az origós ábra erősen cherrypicking jellegűnek tűnik. Ha ránézek a napi adatokra, akkor azt látom, hogy attól függően, hogy konkrétan melyik napokat hasonlítom össze, azt hozok ki, amit akarok
Ugyanis a napi ingás sokkal nagyobb annál, mint amennyit állítólag megtakarítunk az óraállítással.Itt vannak például a tavaly tavaszi napi fogyasztások - nem nagyon lehet kiszúrni, hogy mikor is volt az óraállítás:
DRM is theft -
dabadab
titán
-
Polllen
félisten
-
t72killer
titán
Az index cikkben linkelt további cikk:
"Az átállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében." - hogy MIVAAN? Az mégis mitől okoz felfordulást, hogy NEM piszkálják az órát?
Polllen
félisten
Akkor ez a Mavir állítás hamis?
index - 5 milliárdot spórolunk az óraátállítással
Az origo-s cikkben még szép kép is van
Daffni2
addikt
-
Cathfaern
nagyúr
-
woodworm
veterán
-
Cathfaern
nagyúr
Persze, de ez akkor működne jól, ha a munkakezdés a napfelkeltéhez igazítanánk. Ha nem fixen 8-ra (6-ra, 14-re) járna az ember dolgozni, hanem napfelkeltétől számított +2, +0, +8 órára, akkor tök jó lenne a "természetes" időzóna. De nem hiszem ezt túl sok ember like-olná

-
dabadab
titán
-
Hieronymus
veterán
OK! kezdjük újból!
Magyarország földrajzi értelemben a téli időszámítás szerinti zónába tartozik, A nyári időszámítás bevezetéséig is ebbe a zónába tartozott.
A nyári időszámítás megszüntetése nem befolyásolja a Magyarország időzónáját. Ha nem tetszik, időzónát kell váltani. De ennek nincs köze a nyári időszámításhoz illetve annak az elhagyásához.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal! -
Pete55555
addikt
Legnagyobb hülyeség lenne a télit állandósítani...
...Szeretem leracsniztatni... -
Hieronymus
veterán
Az nem jó.

Legyünk inkább Japánnal azonos időszámításban, mert az a felkelő Nap országa.
A nyári időszámítás is maradjon, de két órával az ellenkező irányba állítsuk az órát, mint most.
Mutassuk meg a világnak milyen tökösök vagyunk!!!! Ez itt a hasizom szakadásos röhögés emodzsijaLegyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal! -
Dr. Romano
veterán
-
dabadab
titán
"A legjobb megoldás lenne GMT+2 időzónára való áttérés a téli-nyári átállítás megtartásával."
Ja, az tényleg tök jó lenne, ha más időzónában lennénk mint Ausztria meg Németország, de továbbra is szivatnánk magunkat az óraállítgatással.
Szerintem ne aprózzuk el: álljunk át a GMT+11:32-es időzónába és havonta állítsuk az órát egy órával odébb.
DRM is theft -
Dr. Romano
veterán
-
Pete55555
addikt
-
Hieronymus
veterán
-
t72killer
titán
Ha átmegy az EU-n, nekem akkor is jó, bár nemzeti hatáskörben is megtehették volna. Magyarországon embert nem ismerek, aki szereti állítgatni az órát tavasszal, az őszi "extra 1 óráról" is szivesen lemondok, ha tavasszal nincs "bukta".
Hieronymus
veterán
-
Daffni2
addikt
A legjobb megoldás lenne GMT+2 időzónára való áttérés a téli-nyári átállítás megtartásával.
"Aki ad,az nyer" -
t72killer
titán
"Megkérdezték, 72% szeretné abba hagyni az állítgatást. De ezt legalább kétszer leírtam már." - oké, akkor erre mi a demokratikus lépés? Politikus ugrik és holnap kérdés nélkül BEVEZETI!
Hieronymus
veterán
" Kár, hogy a németeknél nem (sem) divat a közvetlen demokrácia és még csak véletlen se kérdezik meg a népet"
Megkérdezték, 72% szeretné abba hagyni az állítgatást. De ezt legalább kétszer leírtam már.
Nyilván lehetne népszavazást tartani, az eredmény viszont +-5% eltérésen belül maradna. Nem fognak ere pénzt pazarolni. Még a koalíciós problémákra sem akartak második szavazást kiírni. A választók már kinyilvánították az akaratukat. Annak szellemében kell cselekedni a pártoknak.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal! -
Cathfaern
nagyúr
-
t72killer
titán
Ez fantasztikus lenne... Amúgy az egyes országok is simán bevezethetnék ha csak Lengyelország különcködik. Elvileg nemzetállami jogkör az óraállítás, nem? Kár, hogy a németeknél nem (sem) divat a közvetlen demokrácia és még csak véletlen se kérdezik meg a népet
. Pedig hóttziher, hogy Európa 3/4-e a francba küldené az óratekergetést.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :) -
kenwood
veterán
allitottam ezzel ellenteteset ?
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben -
Dr. Romano
veterán
Esélye sok mindennek van, jelenleg felesleges még ezen fantáziálni is. Majd ha konkrétan bevezetik úgy már más.
Remélem nem kapok ezért a kommentért szabadságvesztést. Ha igen, akkor találkozunk a böriben. Majd látogassatok meg légyszi. -
woodworm
veterán
Nem nézem ki az EU-ból, hogy egy év alatt lezavarják.
-
Hieronymus
veterán
-
kenwood
veterán
Akkor sem volt lazongas,amikor egy gombnyomas helyett fel nap volt a mosas.
attol meg nem volt jo
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben -
Dr. Romano
veterán
Nem lesz mit megszokni, marad minden így.
Remélem nem kapok ezért a kommentért szabadságvesztést. Ha igen, akkor találkozunk a böriben. Majd látogassatok meg légyszi. -
Hieronymus
veterán
Nincs jelentősége. Néhány év alatt mindenki megszokja az állandó időszámítást.
1980 előtt sem volt lázongás, hogy túl korán vagy későn kel- vagy nyuszik a Nap.Kínában egyetlen időzónát használnak, pedig 5 időzónát fed le az ország.
Dr. Romano
veterán
Kapmánykonzultáció max akkor lesz róla ha "kiderül" hogy a jelenlegi időszámítás a Serial terv része, csak azért hogy télen a korai sötétség leple alatt egy rakás zombit tudjanak becsemészni a Zországba!
"Ön támgogatja e azt hogy éjjel zombik lepjék el a házát és szivják ki családtagjai agyát?"

kenwood
Szerintem van az 150-190% is. 10millió emberből 38 millió ezt szeretné.Remélem nem kapok ezért a kommentért szabadságvesztést. Ha igen, akkor találkozunk a böriben. Majd látogassatok meg légyszi. -
t72killer
titán
Simán lehetne népszavaztatni vagy legalább "nemzetikonzultálni" a kérdést. Ha nem létező zombiseregekről lehet konzultálni, akkor arról, hogy mikor kell reggel felkelni, miért nem?
kenwood
veterán
-
woodworm
veterán
-
Dr. Romano
veterán
-
kenwood
veterán
naluk a nappali meleg miatt van ez.inkabb a reggelembol,a munkaidombol aldozok a sotetre,mint a szabadidombol.
tenyleg olyan ez a vita,mintha indokolni kellene ,hogy miert latja zoldnek a fuvet az ember.Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben -
woodworm
veterán
Ez azért van, mert csak az utóbbira van tartós tapasztalat, de ha a tél nagy részében még az első kávészünetben is a sötét ablakokat bámulnák az emberek, lehet felülbírálnák a véleményüket. Ha meg a spanyolhoz hasonlóan eltolódnának a napi események is, akkor meg ugyanott lennénk, ahol most.
-
kenwood
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
-
t72killer
titán
1 óra olyan sokat változat ezen
? Ennyi erővel télen szimplán át kéne tenni a munka+suliórákat éjfél és reggel 8 közé, így mindenkinek marad 8óra világos. Janem, merthogy az óraállítás lényege épp az, hogy spóroljanak a villanyszámlán...30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :) -
kenwood
veterán
az biztos,hogy ezzel kisebbsegben vagytok.
a reggeli sotet szinte senkit nem zavar,a delutani kb. mindenkit.Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben -
Dr. Romano
veterán
-
TheMarci
addikt
-
t72killer
titán
Engem inkább az visel meg, ha nincs délelőtt. De igazából sztem az órától független a dolog, ha még sötéttel kelsz és már sötét van, amikor hazamész, erre csak egy karibi repülőjegy a megoldás novemberi odaúttal áprilisi visszával.
Cathfaern
nagyúr
-
t72killer
titán
A reggel 3/4ed 9es napkelte Párizsban mennyivel jobb?? (megspékelve a helyi jellemzően felhős idővel, aminek köszönhetően délelőtt fél10ig sötét van). UTC+2-be átigazolva ebből Bp.-en fél 9es napkelte lenne, aminél gyakran még vasárnap is korábban kelünk...
A 16.52es naplementével se lennék nagyon kisegítve, akkor még a melóhelyen szoktam ülni, pláne télen.
Cathfaern
nagyúr
-
t72killer
titán
Elég ránézni a térképre fokszámolgatás nélkül: Párizs - ami az ország középvonalán van - tyúklépéssel van csak keletebbre Greenwich-nél, Bretagne meg épp annyira nyúlik ki mint Cornwall. Szval nem a "keletnek mondott" Közép-Európát kéne cseszegetni.
E.Kaufmann
veterán
-
t72killer
titán
Egy óra = 15 hosszúsági fok. UTC+1 óra földrajzi zónaközepe: KH 15° (kb Bécs), UTC+2óra zónaközepe +30° (Kiev-Odessza, Közép-Ukrajna). Magyarország 16° és 22° között terül el, azaz teljes egészében a földrajzi UTC+1 órás sávban. Mégis, miért mennénk ki ebből?
Akik "csalnak", azok a 7.5°nál nyugatabbra is UTC+1-et használó országok (Franciao, Spanyolo, Benelux, Norvégia), tehát nem őket kéne "követni", hanem nekik kéne a földrajzhoz alkalmazkodni. Persze, a franciáknak derogál, ha úgy kell állítani az óráikat, ahogy a britek teszik...
Cathfaern
nagyúr
-
Kisgépkezelő
senior tag
Én az éjszakással egész jól megvagyok. Pont olyan mint a nappalos, csak fordítva van a munka és a pihenés. Nekem a délutános a nagy ellenségem, mert azzal az ember egész napja el van rontva. Talán még jobban is bírnám a fix éjszakást, mint a váltott három műszakot, bár annak is megvannak a hátrányai. Egyszer mentünk úgy nagyralni egy hétre, hogy egy fix éjszakás barátunk is jött velünk. Szegény teljesen meg volt lőve egész héten, állandóan fetrengett valahol a fáradtságtól, meg gyomorrontása volt, mert teljesen elszokott a reggeli reggitől, meg egyáltalán a normális napirendtől. Viszont a hétköznapi szabadnapos 6+2 meg egyéb csalafinta munkarendeket tényleg csak nagyon sok pénzért vállalnék, nagyon rövid időre, mert az teljesen megöl minden emberi kapcsolatot.
-
kenwood
veterán
sok ismerosom van,aki nem volt ennyire kitarto,es elment inkabb kevesebbert melozni nappail,vagy nappal delutani muszakba.
ismerek olyanokat is,akik fix ejszakasok,es nem tudnanak nappal melozni,de ez utobbi azert ritkabb.
ejszakahoz, harom muszakhoz alkat kell,kevesen birjak.
en mar a hetvegi melot is probalom kerulni,mert nekem kell az erzes pentek delutan, hogy "igen,ezt a hetet megcsinaltam,johet a pihenes"
Egy keddi szabadnap lenyegeben semmit nem er,mert a fontos dolgokat el tudod melo mellett is intezni,megoldja mindenki,aki rendes muszakban dolgozikMi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben -
kenwood
veterán
en jartam 6 ra melozni.
mar a hetfoi 4:45os ebredes sem okozott sose problemat.6-7 ora alvasra van szuksegem,ejszaka.
Ha ez megvan,akkor mindegy,mikor kezdodott,es ert veget.
Ha fel 1,egy korul aludtam el,akkor nekem is fajt az ebredes,de ez fuggetlenul az idozonatol, mivel ott kozel nincs meg a 6-7 ora alvas.Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben -
woodworm
veterán
Mert a nyári időszámítás alapján csak azt látod milyen aktuális előnyei vannak, de azt még nem tapasztaltad, hogy télen ennek milyen hátrányai lennének. Lehet azt mondani, hogy úgy is mennyien mennek munkába még sötétben, de sokkal több rinyálás lenne, ha reggel 9-kor még erősen félhomály uralkodna.
Példálóztak itt korábban a spanyolokkal, hogy hogyan alakul és alakulna a sötétedés. Ők sem a saját időzónájukban vannak, hanem eggyel keletebbire. Ők például tényleg csak az európai azonos idő miatt tették, de helyi idő szerint élnek, reggel 9-10-re járnak iskolába, melóba, 14-kor ebédelnek és este 8-9-kor vacsoráznak. Ha átmennénk a UTC+2-es időzónába, előbb-utóbb nálunk is ez lenne a vége. -
E.Kaufmann
veterán
Hát ha nem változnak a dolgok, nem csak az időzónánk tolódik keletre
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy szerintem is felesleges az óraátállítás, GMT+2 meg ugye azért kellene, mert a téli időszámítás lenne az alapértelmezett, de az meg egyesek szerint nem jó nyáron.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!! -
Csapoati
nagyúr
-
woodworm
veterán
Ne akarj már többet belelátni a jelenlegi zónaidőnkbe, mint amennyi van benne. Nem kellett erőltetni semmit, Magyarország szinte tökéletesen illik bele és minimális a helyi idő eltérése a zónaidőhöz képest. Az ország keleti szélén 30 perccel, a nyugati szélén pedig 4 perccel van hamarabb dél.
-
t72killer
titán
Váá, jogos benéztem, CET
.Nyilván a zónahatárokat meg kell valahol húzni - értelemszerűen közigazgatási határok mentén. Ennek van racionális oka - elég gáz lenne, ha 100km-en belül lenne mondjuk 2perces felosztással 5db időzóna. Az, hogy az egész világon az UTC menjen és kész mondjuk gond nélkül kivitelezhető lenne és seregnyi utánaszámolósditól kímélné meg az embert.
Mondjuk a Monarchiába Brassó és Lemberg is belefoglaltatott, de úgy látszik, nem akartak két időzónát a "birodalomban".
Cathfaern
nagyúr
"a CEST az a téli időszámításnak felel meg, a nyári a kitalálmány."
Ugye tudod, hogy a CEST a "Central Europian SUMMER Time" rövidítése?
Szerintem te a CET-re gondoltál.
De ahogy többen is leírták már, a CET meg a CEST is kitalálmány, az eredeti, hogy akkor van dél amikor a Nap épp fölötted van. Csak nyilván ez egy országon belül se lesz egyszerre. Ezért találtak ki valami megoldást. Szóval nem azon megy a vita, hogy mi a kitalált és mi nem, hanem hogy jót találtak-e ki vagy sem. Ráadásul mi azért kerültünk abba az időzónába amelyikbe, mert akkor még Osztrák-Magyar Monarchia volt, és annak (főleg osztrák szemszögből) logikusabb volt a +1. Az nem igazán volt szempont, hogy az akkor még csak gondolatban sem létező jelenlegi magyar határoknak jó-e a +1 vagy sem. -
t72killer
titán
Kezdjük ott, hogy az állítgatás nem normális, a XX.században találták ki, akkori gazdasági megfontolások mentén. Ha ezek a gazdasági okok már nem állnak fenn, minek vacakolni
?#73: "mondván ezt alaposan át kell gondolni." - először is szeretném a számításokat látni, amikkel megindokolják az óra állítgatását. 2018ban.
Kisgépkezelő
senior tag
woodworm; dvdbackuper: Normális beosztásról volt szó, nem 3 műszakozásrór, mert az azért minden, csak nem normális. Én is csinálom, mert marha jól fizet, de azért remélem még azerlőtt lesz elég tudásom, és szakmai tapasztalatom ahhoz, hogy elmenjek valahova, ahol nappal is ugyanennyit keresek, mielőtt becsavarodok a három műszaktól. Viszont tény, hogy az óraátállítás nem taszít mély depresszióba, nem borítja fel a napirendem, mert már évek óta fel van borulva amúgy is.

-
Hieronymus
veterán
"Ha a téli időszámítás az eredeti, akkor is maradjon a nyári."
Akkor még egyszer. A nyári időzónára átállás egységes volt 1980-ban. A vissza állás is egységes lesz.
Magyarország, ha akarja időzónát válthat. Az megfelel a ma alkalmazott nyárinak.
Akkor sem Moszkvai, hanem Bukaresti idő szerint fognak élni az emberek.Az utolsó felmérés szerint a Németországban élők 72%-a nem akarja a nyári időszámítást.
Majdnem az összes EU tagállam azonnal kilépne az óraállítgatás körforgásából. A Lengyel testvéreink vágták be a féket ez ügyben, mondván ezt alaposan át kell gondolni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal! -
Hieronymus
veterán
"Magyarországnak időzónát kell váltania"
Ja, csak a felét idézted. Előtte ott volt, "ha ez nem tetszik," Azoknak szólt akik rinyáltak a téli - tehát a kiinduló állapot ellen. Így már más a teljes mondat jelentése.
Csapoati
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
Ha a téli időszámítás az eredeti, akkor is maradjon a nyári.
Most, hogy átállítottuk, kicsit sötétebb lesz reggel, egy rövid ideig. De júniusban még így is reggel 4-kor már világosodik. Ha a téli maradna, akkor már 03.00-kor világosodna, az sokkal rosszabb.A nyári időszámítssal télen csak annyi lenne, hogy 08.00-kor kezdene világos lenni, viszont legalább csak 17.00-.18.00-kor sotétedne. Ez szerintem sokkal jobb lenne így.
Aki meg érzékeny az 1 órás átállításra, és hónapokig küszködik, az vagy hazudik, vagy csak érzékcsalódásban szenved. 1 órától nem dől össze a világ, az észre se lehet venni kategória.
Mi van akkor, ha egy átlagos napon elfelejtesz reggelre ébresztőt állítani, és elalszol, mondjuk 1-2 órát. Akkro is hónapokig rosszul leszel?
Hogyne, persze...Abban egyetértek viszont, hogy nem kellene állítgatni, maradjon a nyári azt kész.
-
Lauda
titán
Picit pontatlanul fogalmaztam az este. Elég lenne az óraátállításról írni, de mellette jön még az agymosás a depressziósokról stb stb. Az ember pedig hajlamos elhinni olyan dolgokat, amit folyamatosan tömnek a fejébe.
-
woodworm
veterán
"váltott műszakban meg 8 óránként máskor kell aludni, extrém esetben egy héten akár többször."
Az utóbbi 2 hétben kezdtem reggel 6-kor, hajnal 2-kor, este 11-kor, hajnal 2-kor, reggel 6-kor, este 9-kor. Mindegyikhez más napi beosztás és alvásciklus illik. A 2-3 napos etapok között 1-2-3 napos pihenőkkel, amikor a család miatt vissza kellett állni normális időbeosztásra.
Észre sem veszek egy óraállítást közöttük. -
cskamacska
addikt
Váltott műszakos, vagy épp 12-24 órás munkáknál már megette a fene az egészet, mert random időpontokban kerülsz ágyba(akár teljes napsütésben kell aludnod, vagy épp szabadidőd sötétbe esik), de a rendes 8-16-os munka, iskolai 8-14-es órarendhez, vagy szabadon töltött napokhoz ez a mostani savings time a legjobb.
De ha már megemlítetted szorgos népünk időbeosztását, itt félévenként 1 óra tologatása miatt fanyalognak, váltott műszakban meg 8 óránként máskor kell aludni, extrém esetben egy héten akár többször.
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley" -
updog
őstag
"Leszarom hány órakor van sötét vagy világos, de mindig ugyan akkor akarok kelni."
Én meg egy csillámpónit akarok ami pillecukrot kakál

"Aki évente kétszer tekergetni akarja az nem normális. "
Én pl. konkrétan szeretem, az éves rutin része, 3x év alatt megszoktam.
Gondolom akiknek "felborítja az életét" ez az évi két alkalom, azoknak nincs gyereke, nem dolgoztak még több műszakban, nem voltak még szabadságon, nem kellett hamarabb bemenni dolgozni, nem voltak éjszakai ügyeletesek, nem voltak egyetemisták, nem kellett beteg családtagot ápolni.... Nekem ezek mindig felborítják az életem, hetekig depressziós vagyok utánuk bla bla.
Amúgy nekem ugyanmindegy mikor hány óra van, bár biztos baromira zavarna ha az év felében sötétben mennék dolgozni, de valahogy alkalmazkodnék. Mert erről szól az élet, nem a nyavalygásról hogy (ráadásul csak egyszer) egy órával kevesebbet alszik valaki... én mindig legalább egy órával kevesebbet alszom
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || Eladó Zoom G1 Four gitár multieffekt: https://hardverapro.hu/apro/zoom_g1_four_gitar_multieffekt_2/friss.html -
petipetya
nagyúr
-
dvdbackuper
őstag
tehát te sosem dolgoztál 2-3 műszakban?
-
cskamacska
addikt
"Magyarországnak időzónát kell váltania"
Jah, akkor egyből moszkvai időre, csak hogy mindenki tudja hol a helyünk.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy mi lenne természetes abban, hogy a téli időszámítás szerint nyáron már hajnali 3 után már világos lenne, de 8 óra után már sötét?
A nyavalygók felfogták azt, hogy az állítgatás pont azért van spórolástól függetlenül, hogy a normális reggeli 6-tól este 9-ig tartó ébrenlét minél nagyobb része napsütéses órákra essen?Vagy itt mindenki a tikokkal kel, akik már 4-kor aktívak, de este 7-re nyáron is elülnek?
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley" -
lomposfarkas
aktív tag
Nekem teljesen mindegy, nem segít egyik sem... Amióta az eszemet tudom, minden felkelés egy világfájdalom, legyen az 6-kor vagy 9-kor, minden reggel átélem az emberré válás összes evolúciós kínját

-
t72killer
titán
Erre van egy anekdotám: sok évvel ezelőtt pont az őszi átállítás hétvégéjén utaztam Ausztráliába, azon belül is voltam két időzónában: miközben még repültem Mo.-gon vissza, ott előre állították az órát, aztán 1 nappal később "helyben" új időzónába mentem (az UTC +9.5-ös Dél-Ausztráliába
). Ha jól rémlik valami 10 soros instrukcióval indultam neki, hol mennyit-merre kell állítani az órát és hogy közben Mo.-gon hány óra van.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :) -
kmisi99
addikt
Felőlem 3 naponta változtathatnák a téli nyári időszámítást nekem fel se tűnne. Ugyan úgy kialvatlan vagyok akár 5 akár 10 órát alszok.

-
woodworm
veterán
Mert a téli közelebb van a természeteshez? Nagyjából a nyugati határszélen delel pontosan a nap és a keleti határszélhez közeledve van 20-30 perc eltérés. Ennél pontosabban nem lehet belőni.
-
Kisgépkezelő
senior tag
A téli mitől eredetibb mint a nyári? Az is ugyanúgy egy közös megegyezés alapján meghatározott érték mint a nyári. Akármelyiket is nézzük, egyik szerint sem 12:00-kor delel a nap, hanem dátumtól függően Pesten télen 11:40 nyáron 12:40 körül valamikor. A keleti határnál negyed órával előbb, nyugaton meg 10 perccel később. Ha meg mindkettő jelentősen eltér a csillagászati déltől, akkor már miért ne lehetne közös megegyezés szerint azt választani, amelyik szerint a legtöbb napsütéses óra akkorra essen, amikor a legtöbb ember ébren van? Én nem bánnám, ha maradnánk egész évben a mostani nyári időszámításnál, függetlenül attól, majd 1,5 évszázada mi lett kinevezve "eredeti"-nek. Mondjuk mivel én nem fixen reggel 6-7-8-ra járok dolgozni, ezért engem annyira nem szokott megviselni az átállás sem, mint azokat, akiknek van egy kőbe vésett napi rutinja.
-
woodworm
veterán
-
Armahun
addikt
Köszönöm, lassan csak megértem.
A hülyék a gyengébbek és az én kedvemért, most éjjel előre kellene állítani egy órával a nyárira, és többet hozzá nem nyúlni ugye?
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség. -
woodworm
veterán
-
Csapoati
nagyúr
-
Armahun
addikt
-
woodworm
veterán
A nyári a jelenlegi óraállítás miatt nem változna, a téli tolódna későbbre egy órával. Tehát a legkésőbbi napfelkelte ~7:30 helyett ~8:30-kor lenne és a legkorábbi napnyugta ~15:45 helyett ~16:45-kor lenne.
Jó, hogy menet közben szerkesztgeted és teljesen más szöveg kerül a mondandód helyére. Nem lenne kétszeri óraállítás, megszűnne és a mostani lenne az utolsó.
-
Armahun
addikt
Vállusunk időzónát plusz téli nyári ?
Hülyeség.
Leszarom hány órakor van sötét vagy világos, de mindig ugyan akkor akarok kelni.
Aki évente kétszer tekergetni akarja az nem normális.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség. -
woodworm
veterán
-
Armahun
addikt
-
kali
legenda
Nem zavar, de értelmetlennek tartom már egy ideje.
-
Csapoati
nagyúr
Én pont erre gondoltam. Nem kell nyári időszámítás, csak menjünk át a GMT+2-be alapból.
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból. -
Hieronymus
veterán
-
UnA
Korrektor
-
Csapoati
nagyúr
Miért lenne jó, hogy nyáron még korábban lenne világos és este meg korábban sötét? Akkor már inkább a nyári (azaz a mostani GMT+2) legyen, mert akkor legalább télen is kicsit tovább lenne világos, reggel meg amúgy is sötétben megy a legtöbb ember munkába.
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból. -
lev258
veterán
-
Ciccuka
veterán
-
t72killer
titán
-
UnA
Korrektor
"Az itthon szintén nem érv. Az európai országok együtt fognak váltani, ha váltanak."
Az EU-ban három időzóna van, akkor ez miért volna érv bármi mellett is?
Indiában érteném, ahol országosan egy időzóna létezik, de itt?
-
Armahun
addikt
És akkor még a szegény Nagyváradi gyerekekről nem is volt szó, hisz ők egy órával még elé vannak csúszva a Debreceniekhez képest.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség. -
Hieronymus
veterán
"Ha nem rágnák az emberek szájába, hogy egy órát változik az idő, nagyjából észre sem vennék."
És ezt hogyan képzeled?
Megkérnék a Mikulást, hogy éjjel állítson át minden órát?Ma reggel hétkor már nappali világosság volt felénk. Holnap meg sötét lesz. Nagyon nehéz nem észre venni.
Ha valaki délután 10 és 14 óra között ébred rendszertelenül, az talán nem veszi észre.Ez nem kánikula, ami elkerülhetetlen.
Armahun
addikt
Plusz szeretnék egy olyan órát a munkahelyemre ami reggel tíz percet késik, délután munka végénél meg tizet siet.
Hieronymus
veterán
-
Lauda
titán
Ha nem rágnák az emberek szájába, hogy egy órát változik az idő, nagyjából észre sem vennék. Hétvégi nap után szinte fel sem tűnne az az egy óra csúszás hétfőn. Így viszont lesz egy csomó elégedetlen és depressziós hazánkfia.
Mint mikor teleszarják az összes létező médiát, hogy meleg rekord közeleg és kifosztják az áruházakat a ventilátorokból és egyéb eszközökből. Holott annyi történik, hogy 34.5 fok helyett, várható 34.7 fok. Azt a különbséget észre sem venné az ember, ha 5 percenként nem tolnák a fülébe, hogy el fog pusztulni a melegtől.
Katasztrófa.
-
Armahun
addikt
Szerintem meg havonta állítgassunk 10 percet
woodworm
veterán
-
t72killer
titán
Ez igaz, a zónahatárokon lehet gondolkodni. Bár nem tökmind1? Az egész világ mérhetné az időt UTC-ben és kész. Kb 2hét alatt megszoknák az emberek, hogy az Új-Zélandi nightclub ajtajára az van kiírva, hogy "nyitva 8-20óráig
potyautas
tag
-
t72killer
titán
Teljesen felesleges hülyeség. Régen amikor mindenki reggel 8ra ment dolgozni a hagyományos izzókkal megvilágított gyárakba, volt értelme - mára semmi, csak a szívás tavasszal hogy kelhet az ember egy órával korábban.
Amúgy nem rohadtmindegy lenne, hogyha egy cég a csődtől fél 20Ft-tal magasabb villanyszámla miatt, akkor fogják magukat és adott naptól máskor indítják a műszakot?
Irodákban, üzletekben - ahol az európai 80%-a dolgozik - mikor nem ég a lámpa? Ugyanúgy maxon tolják a nyári verőfényben, mint éjfélkor...
#27: +1, így van, a CEST az a téli időszámításnak felel meg, a nyári a kitalálmány.
Hieronymus
veterán
Az itthon szintén nem érv. Az európai országok együtt fognak váltani, ha váltanak.
Ami Magyarországnak jó, az nem jó a franciáknak. Az bizonyosan nem elfogadható állapot, ha egyik ide, a másik oda vált. A harmadik meg marad az évenkénti kétszeri váltásnál marad.A téli időszámítás az eredeti állapot. Nagyon valószínű, hogy arra fogunk beállni egész évben.
UnA
Korrektor
Utánanéztem az orosz történetnek, és ott alapvetően a földrajzi helyzetből adódó problémák voltak (értsd: az északi elhelyezkedés), ami itthon semmiképpen nem lehetne érv.
-
Hieronymus
veterán
"Meg kell szüntetni az óraátállítást, és a nyárit kell meghagyni."
Nem.
Ezt az oroszok is eljátszották, aztán vissza álltak a rendes időszámításra.
A nyári időszámítás a mesterségesen változtatott állapot.A németek "minősített" többsége kiszállna ebből az ökörségből. Mára a világítási megoldások korszerűsödése okán, értelmetlen játszani ezt a játékot.
Victoryus
addikt
Maradjon a nyári a végleges! Utálom hogy mindig sötét van már 5 előtt... Mi értelme van annak, hogy reggel van világos? A Munkahelyeken úgy is ég a lámpa, semmi nem spórolnak.
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó -
woodworm
veterán
Ezt egy fél időzóna széles országban is nehéz meghatározni. Emlékeim szerint az eredeti (téli) időszámítás szerint kb. jó helyen vagyunk és minimális az eltérés Berlinhez képest. Annyira azért nem kellett minket odanyomni. A madridi összehasonlítás pedig csalóka, ők tényleg rossz időzónában vannak.
-
potyautas
tag
A legrövidebb napokon (Karácsony előtt, és után kb 1-1 hónappal)éppen az én munkaidőmnek megfelelően 7-16-ig van világos. Ha maradna a nyári időszámítás, ez későbbre csúszna. Tehát éppen nem kedvező. Viszont a többi 10 hónapban nincs vele gond.
-
UnA
Korrektor
"Azt ugye tudod, hogy az őszi/téli az eredeti?"
Nem
Az eredeti időszámítás az a nap deleléséhez igazodott, de ugye mi a berlini időzónába vagyunk belenyomva, vagyis annak a keleti széle.Sőt a franciák és a spanyolok is a "rossz" időzónában vannak, szóval csak megszokás kérdése az egész...
-
Lauda
titán
-
woodworm
veterán
-
KISDUCK
addikt
Hát szerintem értelme nincs ennek az óra átállósdinak max Lagzi Lajcsi jön ki jól belőle. Rengetegen dolgoznak már több műszakban ezért véleményem szerint már nem igazán lehet vele spórolni. Egy aranyközéputat kellene találni ami a legtöbb embernek megfelel.
-
Egon
nagyúr
Ez kb. olyan hozzáállás, mint "aki allergiás, az dögöljön meg, akkor is allergén növényt ültessenek".
Értem én, hogy nehéz átérezni más problémáját, ha nem osztozol benne, de ha egyszer egy adott probléma egy viszonylag egyszerű adminisztratív döntéssel megszüntethető, nem értem miért nem lehet win-win szituációra törekedni."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman) -
Egon
nagyúr
Azt inkább egyes megfellebbezhetetlen véleményű topicnáci exrendőröknek kellene, de nekik sürgősen...

Bár talán inkább pszichiáter kell, ha a politikai fórumot is elnézem...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman) -
Lauda
titán
-
woodworm
veterán
Azért mert a környezetedben ezt látod, ettől még nem lesz igaz. Egyébként akit megvisel egy hasonló átállás, annak a biológiai órájának megfelelő munkát illene keresni. Tudom, hogy ez nem annyira egyszerű, de mostanában könnyebben lehet válogatni.
Nekem hála Istennek nincs ilyen problémám, egy alvási periódus alatt átállok. -
grabber
addikt
-
Fr0z3n
őstag
Aki sokat dolgozik reggeles műszakban, mint én aki 5kor kezd, az szív konkrétan elég sokáig. Este úgyse tudok annyival hamarabb aludni, hogy pótoljam. Cserébe kelhetek 3:45 helyett 2:45kor. Annyira csodálatos.
-
tibibi
őstag
-
lev258
veterán
Pont ezért aktuális a felülvizsgálata, mert az ipari korszak idején és még az utóbbi néhány évtizedben is kimutatható pozitív hatása volt, de manapság már nagyon megváltozott az életvitel és ennyire már nem egyértelmű.
Én csak azt remélem, hogy valódi gazdasági/társadalmi/tudományos megfontolások alapján fognak dönteni, nem politikai tollvonással.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő -
lev258
veterán
Azt ugye tudod, hogy az őszi/téli az eredeti? És pl. az oroszok nem olyan régen a nyárit rendszeresítették, de aztán visszakoztak, mert gondokat okozott.
Szépek ezek a képek, de évszakonként is jelentősen eltérnek és nem biztos, hogy annyira jó lenne az, főleg télen.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő -
woodworm
veterán
-
Cathfaern
nagyúr
Meg kell szüntetni az óraátállítást, és a nyárit kell meghagyni. Ezért:

-
Samus
addikt
Csatlakozom, végre megszüntethetnék. Nem tudom, mit takarítunk meg vele, én csak azt veszem észre, hogy délután négykor sötét van, fel kell kapcsolni a villanyt...illetve megint el leszek csúszva egy darabig időben...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday! -
Egon
nagyúr
Megszüntethetnék végre.
Először is, a spórolást vitatom: évtizedek óta ugyanazt mondják ezzel kapcsolatban, holott egyrészt az energiatakarékos izzók terjedése miatt, már rég nem kerülhet ugyanannyiba a világítás, nominálisan sem, másrészt mivel megjelent a háztartásokban egy sor egyéb, nagy fogyasztású elektromos eszköz (pl. légkondi, plazmatévé, AMD FX procik...
), az áramszámlában arányaiban is csökkent a világítás költsége, tehát egyre elhanyagolhatóbb a "megtakarítás" (ha van egyáltalán: látványos a napi grafikon, de ősszel meg előbb kapcsolom fel a lámpát, ergo egy egész évet kellene nézni óraátállítással és anélkül, belekalkulálva az eltérő időjárást is (nyilván ha egész nap szakad az eső, akkor előbb fogok lápát gyújtani stb.), akkor lehetne valós összehasonlítás tenni).
Másodszor, engem is (és még sokakat) negatívan érint a dolog, mivel a bioritmus megváltozik, jó pár napba telik az akklimatizálódás. Akinek ez alkalmanként 2-2 hét, annak majdnem az élete tizede (!!!) akklimatizálódással telik, ami semmiképp sem normális."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman) -
törölt tag
-
petipetya
nagyúr
Felesleges, folyton összezavarja a bioritmusomat.
amatőrhardver lapcsalád -
lev258
veterán
Nemrég kezdeményezték a felülvizsgálatát, EU-s szinten. Így még pár évig biztos, hogy marad, utána meg majd kiderül.
Engem egyébként nem zavart eddig se nagyon, pár nap után már fel sem tűnik.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő -
Lauda
titán
-
^Clown
addikt
-
potyautas
tag
Állítólag most már végleg így marad
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- OLED monitor topic
- Formula-1
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ASUS RTX 5070 Prime OC garis
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓ BILLENTYŰZET
- PlayStation Portal - Midnight Black - Garanciával
- Új ASUS RYZEN 5 7600X GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 750W TÁP 2ÉV GAR
- REDRAGON K530 TKL Draconic Compact RGB Red Switch
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB piros / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/ 1TB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- AKG K371 professzionális stúdió fejhallgató
- Apple Magic Keyboard A2261, magyar billentyűzet iPad Air 11"/ iPad Pro 11" - 27% ÁFA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)

. Pedig hóttziher, hogy Európa 3/4-e a francba küldené az óratekergetést.
? Ennyi erővel télen szimplán át kéne tenni a munka+suliórákat éjfél és reggel 8 közé, így mindenkinek marad 8óra világos. Janem, merthogy az óraállítás lényege épp az, hogy spóroljanak a villanyszámlán...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hogyne, persze...