Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz Rick4 #7640 üzenetére

Nos én meg kb az év (kisebbik) felét Ausztriában Voralbergben töltöm, azon belül is Bregenzben, ami közel van a Német és a Svájci határhoz, de Liechtenstein sincs messze. Az trükk az, hogy átjárok németbe vásárolni ahol leginkább kb 2/3-a az árak a magyar áraknak. (különösen sajtok, vákumos szalámik, felvágottak, de jöhetnék a joghurtokkal amik kiválóak és felébe se kerülnek a magyarnak).

Nekem 2022 volt a nagyon utazós évem, volt olyan, hogy 24 órán belül négy fővárosban voltam.
    Bejártam Németországot, Cseh országot, szlovákia nyugati felét, Ausztriát, jártam Svájcban, Liechtenstein, Szlovénia, Olaszország. Előtte régebben több alkalommal Franciaország, Spanyolország, laktam Almériában, sőt éltem életvitel szerűen Cipruson is (Protaras). Szóval van némi rálátásom a témára. (azzal nem jövök, hogy 3 afrikai ország, Törökország stb, mert ott csak turista/átutazóban voltam)

Egyébként mindabba amit leírsz van valami, mert hónapokat szoktam egyhuzamban Ausztriában lenni, de nekem az az okosság, hogy aztán hazajövök MO-ra és itt élem el a (kinti) fizetésemet.
    Amikor 2022-ben hazajöttem MO-ra az lepett meg h a boltban csak 10 tojást lehet venni, hogy a sajt drágább volt mint Ausztriában és kicsit olyan hiánygazdaság feelingem volt (pl cukrot hetekig nem tudtam venni, mert egyszerűen nem volt). 2023-ban merőben jobb volt a helyzet, ott csak az lepett meg, hogy a húsok kivételével (pont amivel jöttél) kb ugyanazon árak vannak Ausztria legdrágább tartományában (Voralberg) mint a Hajdúszoboszlói COOPban. Sőt, van ami drágább vagy egyszerűen rosszabb, pl zacskós leves (a kis kocka alakú, de nem csak olcsóbb hanem sokkal bőségesebb is. így az ilyen 4-es csomagolásban 1.99 eur volt, egyenként meg 0.59, tehát megérte. BTW ha átszámolod, akkor 740ft körül jön ki a négy csomag, vagyis 185ft darabja, és nagyobb mint amiket otthon megszoktunk. Itthon ezek 250ft körül kezdődnek, ez a méret és felszereltség már inkább a 400-500ft-os kategória)

Egyébként a szállást is ki lehet fogni, 2022-ben 660 euroért béreltünk ketten a Bregenzi hegytetőn lakást (Bregenz, Am Brand 24 ha esetleg megnéznéd google mapson), ami 125 ezer HUFnak megfelelő összegre jött ki fejenként. Debrecenben a Tócóskertben 40 éves panelekben mennek ennyiért a lakások + rezsi, ebben meg már az is benne volt. De ha Budapestel jövök akkor a képlet még cifrább...

Itt is Debrecenben van egy igényesebb presszó, aminek a törzsközönsége olyan külföldiekből áll, akik fogat csináltatni jönnek (értelemszerűen az árak is olyanok). Pedig az már nagyon keletre esik. Mosonmagyaróvár konkrétan fogorvos város.

Itthon most sem keresel hét számjegyűt (nemhogy 10 éve!), hacsak nem vagy befutott ügyvéd, senior mérnök vagy programozó, politikus, bankár vagy más hasonló. Még mozdonyvezetőként is 7-8 kilókat teszel zsebre csak. Az átlag ember (legalábbis errefelé) minimálbért keres, aminek a nettoja még ma sem éri el a 200 ezret. Ebből kell kiindulni, még a statisztikás 460 ezer sem valós, mert belevesznek mindenféle jólfizetett bankigazgatót is.
    De mint írtam az igazi varázslat ebben az, hogy kint keresel, félreteszel, aztán itthon élsz. Az olyan mintha itthon keresnél nagyon sokat.

• szkaroly

senior tag

Itt nálunk is csak a legolcsóbb helyen 800 Ft a csirkecomb. A baromfiboltban lazán 1200 és nem egy elit bolt, nem elit városban. Érdekes hogy nálunk a legolcsóbb árat veszed figyelembe, de kint az esetleges akciót már nem akarod.

• GoodSpeed

addikt

A svájci szállásadónk örült, mikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, jaaaj, hát az nagyon szép ország, ő Sopronban csináltatta a fogsorát. :D Na erről ennyit.
    Szóval azért nem annyira fekete vagy fehét ez, hogy hol jobb élni. Szerintem itthon jobb, ha már 10 éve is hétszámjegyűt kerestél...

Ez a pársor mindent visz!
    1. ő Sopronban csináltatta a fogsorát. Erről szólt a 90-es évek, idejártak az osztrákok a nyugati országrészbe, és a soproni fogorvosi praxis aranyat ért!
    2.Szóval azért nem annyira fekete vagy fehét ez, hogy hol jobb élni. Szerintem itthon jobb, ha már 10 éve is hétszámjegyűt kerestél...

Két kérdésem, és egy észrevételem volna.
    A kérdések:
    1. a magyar lakosság hány százaléka keresett havonta hétszámjegyű összeget 10 éve?
    2. a magyar lakosság hány százaléka keres jelenleg havonta hétszámjegyű összeget?

Az észrevétel: KROK elég sokat élt kint az elmúlt 10 évben, Ausztriában, Szlovákiában, talán még Németországban és Cipruson. Ciprus az mondjuk annyira nem biztos, hogy ebből a szempontból releváns, de az első három ő mindenképpen!

Ami nyugaton úgy általában rosszabb: az az Internet sebessége, és a technológia amin keresztül nyújtják, mert értem én, hogy megveszi dobozosan - tehát optikai meghajtónak kell lennie - de miután beaktiválta Steamen, és 10 GB-ot, vagy DLC-k esetében 20 GB-ot is frissít egy-egy játék, akkor az tud fájni ADSL-lel.

Új hozzászólás Aktív témák