Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8049 üzenetére

A gallyazást a vihar megoldotta:
    Ez a fa volt útban. Szóval már csak a szomszéd...🤣

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8078 üzenetére

De én nem is mondtam, hogy MB lenne, végig Mbps-ról volt szó.👌🫣😊
    Amúgy egy 5400 RPM-es, 11 éves, Western Digital ReD (NAS) 2.7 TB-os (Bruttó 3.0 TB) HDD-ről tölt a képen YouTube-ra.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8071 üzenetére

Az imént - az elmúlt napokban látott széthasadt oszlopok láttán felbuzdulva - , megnéztem azt az oszlopot, ami az én társasházam előtt van, és amit ki akarnak szedni, hogy már rossz:

Oké, kicsit Pisai Ferde Torony szindrómája van, de egyébként áll mint a cövek... :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8075 üzenetére

Ez az egyik büszkeségem! Egyben bizonyíték is, hogy NEM a HDD a szűk keresztmetszet a 1000-es sőt a 2000-es nethez sem! :DDD

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8013 üzenetére

Mert mint mondtam a letöltési sebesség nekem ígyis okés, a HDD-m írási sebessége már ígyis a korlátozó tényező, a kliens 300Mbitre limitálva a leg optimálisabb,
    Amikor Youtube-ra 50 GB-os videó fájlokat tolok fel, olyankor csak azért nem sipogok, hogy nincs 1000-es feltöltés, mert mindig, egyértelműen látszik, hogy a Youtube oldaláról van egy 200-245 Mbps-os feltöltési sebesség limitáció.
    Amúgy nálam a fenti képen is látszik, hogy a HDD-ről megy felfele az 50 GB-os állomány, és alig 9%-os a kihasználtság.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8069 üzenetére

és a betonoszlopról át van húzva a fára, de úgy láttam, hogy párhuzamosan is fut. Ez mondjuk sajátságos lehet itt Szoboszló ezen részén, mivel ott ipari park van, jó messze esik az út betonoszloppokkal teletűzdelt részével, aztán így oldották meg. Ott oszlop luxizás van.🤣

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8062 üzenetére

Nos én általában mindent SSD-re töltök, és még szimpla SATA6-osnál is bőségesen jó. Vannak NVMe SSD-im is, ott meg pláne. HDD-re ritkán töltök csak.

#8063RandomName: Oké, de ahol fent van, mint az utcámban például a One-é is, ott gondolom a One idején bevizsgálták... Azt viszont el tudom képzelni, sőt valószínűnek tartom, hogy ahol nem engedi neki az adott utcában, hogy saját oszlopot tegyen, ott kényszerűségből bérli. Viszont akkor meg az önkormányzatnál van a hiba, mert az egységes településszerkezeti képbe, eléggé belerongyol, hogy egyik utcában engedi neki (ezt helytelennek tartom), másik utcában meg nem.
    Kisforgalmú utcát sem kellene egyedi oszlopokkal telespamelni.

Más:

Ezt csak úgy :D Nem én írtam el :XD

• RandomName

senior tag

válasz KROK640 #8062 üzenetére

Bérleti díjat kell fizetni, ha más szolgáltató oszlopán viszel bármit. Ehhez hozzájön, hogy minden oszlopot be kell vizsgálni előtte, hogy alkalmas legyen nem erősáramú szakember által végzett munkára. Ez utóbbi akár évekbe is telhet egy kistelepülés esetén.....
    Szerk.: Régi én:
    [link]

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8059 üzenetére

Igen, kollektíve az összeset nagyjából egyidőben! :D

Persze, hogy engedély kell az oszlopokra, tavaly előtt egy beton oszlop engedéllyel együtt 200 ezer ft volt, de még állítsd fel. Épp ezért is megy a közösködés, mert nem olyan olcsó/egyszerű ez. Itt az oszlopon T és One (eredetileg UPC, 2007-től) egyszerre van, meg persze az áram, plusz persze a közvilágítás.

Igen csak azt nem értem, hogy:
    1. Ahol van város arculatért felelős osztály az önkormányzatnál, és felférne az EON oszlopra a többi mellé, hiszen a városban más utcákon is felfért, akkor miért engedi a külön oszlopozást?
    2. Mi indokolja az ISP részéről, hogy "hibrid" módban fedje le a várost, egyik utcában saját oszlop, másik utcában meg a többivel közösen. Mert olyan van, hogy pl Berettyóújfaluban 2010-től kötelező volt a belvárosnak a Népliget utcai részén földkábelezni.

Ma mielőtt el kellett volna mennem, mondom átmozgatom a fő SSD-re a BF V-t és a BF 2042-et, de egyszerűbb volt letölteni... hát folyamatosan a maximumon tolta, de el bírtam volna viselni egy 2000-es netet a majdnem 200 GB letöltésekor :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8057 üzenetére

Jaja, majd szólok.
    Itt egyik oszlop sincs kezelve, amelyik a telekomé, legalábbis én még kezeltet nem láttam. Arra is sajnálják a pénzt. 🫣🤣
    Amúgy erre az oszlopozásra külön engedély kellhetett, mert elég érdekes lett volna, ha az Invitel, UPC stb is kitálta volna, hogy saját oszlopokat állít.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8055 üzenetére

Köszi, igen képben van az ottani helyzettel kapcsolatban.
    Nálad is, az lett volna a jó, ha a DIGI akkor, amikor nálunk beoptikázza a települést.
    Majd szólok előre, kb 2 hónapig leszek szabadságon.
    Ezeket ma fotóztam:

Szoboszlónak a Debreceni út menti másik oldala béli utca.
    Hát akkor hasadás van az oszlopban, mintha a villám csapott volna bele...

Ez meg egy érdekes telekomos henger.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8053 üzenetére

Azért nagyon meglepne ha nem tudna róla.
    Meg a topicot is olvassa minden bizonnyal! :D

Huh nem is tudtam, hogy két lépcsőház van :Y Azt hittem csak egy. De akkor két szintes a ház gondolom.

Földszint + 1 emelet. Három tömb van, a két végén egy tömbben két lakás, középen van a legnagyobb tömb, abban 4 lakással. A három tömböt köti össze a két lépcsőház :) Jaja közel lakunk viszonylag. Már gondolom elrollereztem a házad előtt :D Kb egész Ebest bejártam :D

2. Számomra ez lett volna az alap, hogy nyolcan, de minimum is négyen (egy lépcsőház) fizetnek
    Szerintem is, csak ő azt gondolta, hogy mivel csak mi ketten használjuk a lépcsőt, ezért minket kettőnket terhel. Így meg egymagában kellett kifizetnie :)

Közben a kapum elé sodródott egy Telekom gigaerős optika itt elérhető szórólap :D Ugyan unom már a Vodát, de mióta hallottam, hogy a TCom meg az internetes harc miatt lassú pár dologhoz már nem rohanok annyira váltani

Telekomnál gondot okozhat a Cloudflare anomáliájuk. Amúgy ha a Telekom szerelő be tudta volna kötni, több mint 14K lenne a havidíjam Magenta 1-ben, miközben a One-nál még mindig 6880 Ft-ot fizetek! :D Az állam most elvileg kiszállt a One-ból, technológiai szempontból nincs semmi bajom velük. Stabil mint az atom, gyors is, és olcsó is. Meg ahogy a Telekom hozzáállt a dologhoz... Egyébként sem mondtam volna le a One-t, csak a két lakás között akartam megcserélni.

Amúgy ez a Yettel lenne még érdekes, csak már ott elvérzik nálam, hogy nincs MultiSIM opciójuk.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8051 üzenetére

Tök normális hangnemben írtam neki. Azóta még nem lépett be :)
    Majd ha válaszol vagy nem írom azt is.

KÖszi :R
    Amúgy nem tűnik mufurcnak, szóval szerintem van rá esély, hogy válaszol :)

Magyarán a házban lévő 4 lakásból kettő üres? :Y
    Egy üres alul, a csaj, - jó féle - elment Angliába, ott fogott egy magyar pasit, aki vállalkozó, és Angliában szült! A húga aki szintén szép csaj, meg még nem költözött vissza.
    Ezen kívül ebben a lépcsőházban alul egy idős néni lakik.

A másik lépcsőházban a 4 lakásból kettőben albérletesek laknak, egy nyaralónak van használva, és egyben életvitelszerűen tartózkodik egy idős házaspár.

(De ki akarta meglincselni? Elvégre csak ő meg te fiztettetek volna KK-t, meg a másik kettő aki nem lakik ott?)

Nem csak ő meg én fizettünk volna, hanem az egész társasház, és nemcsak az egy lépcsőház, hanem a másik is. Ha lefolytatódik az eljárás, akkor a helyi hatóság felszólítja a társasház minden egyes tagját, hogy válasszanak KK-t. Ha nem választanak, akkor mindenki be lesz perelve a bíróságon... :D Törvényileg ha a két lépcsőház között van fizikai, szilárd, szerkezeti összeköttetés, akkor egy társasháznak tekintendő, és itt van.

Itt emberünk ott tévedett, hogy amikor a lépcsőt felújítatta, akkor:
    1. KK nélkül nem is tehette volna meg vagy többségi megszavazás nélkül
    2. A költség nemcsak engem értintett volna, hanem mind a nyolc embert
    3. Meg kellett volna pályáztatni (ez a menete), és a legjobb ár/érték arányút - ami gyakorlatilag a legolcsóbbat jelenti, kiválasztani.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8049 üzenetére

Akárhogy is, én vettem a bátorságot, és privátban értesítettem, hogy le ne maradjon róla, ha esetleg még nem tud(ott) róla! :D

:DDD
    Kíváncsi vagyok válaszol e, nagyon kis sértődékeny a szentem! :D :(

A gallyazásnál attól is függ kell-e darus/kosaras kocsi, ha igen, akkor a 40 még ugyan baráti ár, de a 80-as is. (a legutóbbi ilyen project 2 éve 110K volt, és bő óra alatt végeztek)

Az esélyes... horror... akkor már egyszerűbb lenne ha kifizetném a Telekomnak (nem tudom amúgy lenne e lehetőség rá, de gazdaságilag nem érné meg viszont egyszerűbbnek egyszerűbb lenne), azt a 200K-t a rühes oszlop újra cserélésére! :D

A földkábelt csak a légkábel ellenes szomszédnak kell belengetni, és ecsetelni, hogy felásnák az egész kertjét, a járdáját, meg mindenét. A virágos szomszédnak szintén bedobni, plusz felhívni a figyelmet arra, hogy a légkábel tiltó szomszéd hibája az egész :D ;]

Az egyik szomszéd, megcsináltatta a lépcsőt, saját szakállára. 150K volt. A lépcsőházban 4-en lakunk, de mivel csak ő meg én lakunk ketten, ezért gondolta a felét bevasalja rajtam.... mondtam neki, hogy ez nem így működik. Jól összevesztünk, mondta, hogy akkor jobb lenne ha KK lenne ... én meg bejelentettem a hatóságnál - hülyeség volt -, hogy nincs KK. Elindult egy Társasház törvényességi felügyeletének kérelme eljárás, amit alig bírtam leállítani, de vele párhuzamosan - ezt csak akkor tudja meg, hogy ki indította el, ha a KK megmondja - elhintettem, hogy a tag, KK-t akar .... hát kb meg akarták lincselni, hogy ez itt, ezen a puccos negyedben, lesz vagy havi 20-30K :XD

Azóta már kibékültünk, az eljárást sikerült laposba állítani, őt sem lincselték meg, meg engem sem... és KK sincs :XD

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8047 üzenetére

Jó látni, hogy végül a T olyan településeket is beoptikáz, amik viszonylag kicsik, és elmaradottak.

Ilyen erővel szemben nem tehettek mást mint behódolnak! :D Amúgy lehet belefáradtak, hogy szétspamelte őket! :D Vagy mint mutatta térképen, minden környezető település megkapta... esetleg kaptak EU-s forrást még rá korábban.

Nekem itt a nem annyira kicsi, és nem annyira elmaradott hajdúszoboszlói fürdőnegyedben különösen nagy élmény látni, hogy itt még egy rühes oszlopot is sajnál - érdekes amúgy, mert megnéztem az utcákon hibrid megoldással dolgozik, vannak utcák, ahol az áramszolgáltató oszlopán van, és hát vannak olyanok, ahol a sajátján, de láttam olyat is, ahol a sajátja, és rohadt régi oszlop - de egy olyan faluban, ahol a lakosság jelentős része iskolázatlan, a fő bevételi forrás meg a közmunkaprogram, és még az FHT is játszik, na ott aztán megy a beleinvesztálás. :D

Azért kerestem rá, mert volt egy olyan posztja, amiből arra következtettem, hogy valami készül.
    Értesítés építési engedély megadásáról – CM/8269-11/2023. számú határozat: Tiszapalkonya, GPON-lefedőhálózat • Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Sajnos ezt nem tudjuk meg, mivel üzleti titok, de a kíváncsi lennék rá még ettől függetlenül igaz, vajon %-ban kifejezve akár a falu lakosságára nézve, mekkora hányad vetődött illetve rövid időintervallumon belül vetődik rá a Telekom optikára? Amúgy az árakat nézve, egyáltalán nem olcsó. Nyilván a szuperhős volt az első megrendelők egyike, ha nem egyenesen az első, aztán a polgármesteri hivatal, és az ottani dolgozók esélyesek, meg a falu gazdagjai, mert aki egy masszív középosztálybeli mondjuk Debrecenben az ott, gazdagnak számít.

Szóval neki véget ért a diszkriminációja, ellentétben az ittenivel! :D

Ami a fátok legallyazását illeti, jópénzért van rá emberem :D ha mégse szuper erőkre hagyatkoznál.

Smucig csapat ez :D Amúgy meg akarták csináltatni, de 40-80K-t mondtak nekik. Annyit mondjuk még nekem sem érne meg.
    A telekszomszéddal való beszélgetést még én is vállalom, ha nem sikerül, akkor legfeljebb földkábel lesz, biztos neki is jobban tetszene.

Na a földkábellel megint van egy kis gond...
    Nyilván a Telekomnak bele kellene egyeznie. Azt, hogy ezek itt ássanak - mármint maguk a telekomosok szinte kizárt. Előttünk sóderes, kavicsos parkoló van. Ami nyilván extra nehezítés. Akkor megint a szomszédon keresztül kellene húzni, hát azt, hogy neki ott feltúrják még nehezebb elképzelni, hogy hozzájárul, mint ahhoz, hogy légkábel lengedezzen! :D Ahol bejönne nekünk a telekre, kert van virágokkal... :XD Első szomszéd kiakadna, még akkor is, ha a falig kell eljutni, és onnan fel. Az is probléma, hogy ez nem koax, hogy nagy flexibilitással bírna.

A hármas pontot vett kipipáltnak, a fürdőben ismerkedés a gyönyörű bikinis lányokkal szintén az a feladat amit magamra vállalok, mert amúgy imádok csajozni, bár az asszony nem örül neki XD

Na igen, addig pl a gallyazás felesleges is, ameddig nincs engedély, de őszintén szólva, én itt három megoldást látnék:
    1. Felteszi a régi oszlopra. De ezt annak ellenére nem akarja, hogy van a városban cudarabb állapotú saját oszlopa, és ott virít rajta a kábele.
    2. Rádobja az EON oszlopra, ezt megint nem fogja meglépni, mert a franc sem tudja, hogy most oszloponként fizet érte ahol van, vagy csomagban vásárolja, x összeg y oszlop, aztán itt elfogyott ...
    3. A helyi önkormányzat helyében ezt (sem ) engedtem volna meg nekik, hogy különcködjenek, és saját oszlopokkal - nem túl igényes oszlopok - rondítsa a városképet.

De ez, meg az ezt megelőző városvezetés is engedett meg olyan dolgokat, amiket én szóvá is tettem, és majdnem én lettem meglincselve, mert a lócitrumos turizmus is turizmus. Komolyan, Berettyóújfaluban az 1990-es években a halottszállító lovaskocsi, meg pár elmaradott vállalkozó szarta tele az utcákat... de olyan régen, hogy már el is felejtettem... na itt aztán nyaranta van emlékek előhívása grátisz! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8045 üzenetére

Igen, megcsinálta!
    Javasolnám a tiszapalkonyai polgármesteri hivatalnak, hogy a Hősök terét - a Hős terére nevezzék át, mivel egyetlen egy hős lakik csak ott, sőt az egész faluban, így a többes szám akkor is helytelen ha az egy extramegagigaMagenta1 szuperhős!
    Ami engem illet:
    Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa! :(
    Azt mondják, mint Batman-nek, neki is van egy jele, amit az égre kell vetíteni. A jel:
    Ha ezt felvítetem, Szuperhős Maki megjelenik!
    Küldetése pedig nemes: érkezését követően szalonnasütés közben megbeszéljük, hogy a társasházam telkén belül az első szomszédnál - mert ugye fizetni nem akarunk - legallyazza szupererejével a fát. Ez a bemelegítés fázis, de nagyon fontos, mert a Magenta 1 szerelő feltételnek szabta.
    A második fázis: a telekszomszéddal, akivel nem is beszéltem még soha, ő megbarátkozik helyettem, és rábeszéli, hogy írja alá: a telkén átmehet a Telekom légkábel megskalpolva azt. Már nem a szomszédot, hanem csak a telkét.
    Harmadik fázis: Mikor idejön a Telekom szerelő, biztosítja, hogy a szomszéd ne gondolja meg magát, és ne vonja vissza az írásos hozzájárulását! Amennyiben ilyen szándéka lenne, rábeszéléssel visszabeszéli a helyes útra! :D
    Közben a fürdőben megismerkedik a gyönyörű bikinis lányokkal is! :D
    Szuper Maki! :D

• trec12

addikt

válasz KROK640 #8039 üzenetére

One-on csak a googlemaps és a YT működik rohadt lassan,

Ezen csodálkozom mert ilyent én nem tapasztaltam.... :N Celldömölkön is indul most nyáron a maradék városrészen a Telekom az egész városban meg a One. Nekünk aktuális lesz a választás én a One-t preferálnám eleve olcsóbb picivel mint a T pedig területi árat adnak újra....Igaz a Telekom jobb netes eszközt ad no meg a tévénél magasabb a bitrate. De majd amelyik kelőbb bemegy a társasházba szerintem az dönti el. :B

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8025 üzenetére

Igen, de ezt az ütötték őket, ez másik nagy szolgáltatóra igaz, mint amilyen az Invitel is volt. Egy Fraktál féle egyszemélyes ADSL szolgáltató még ha akart sem tudott nyomást kifejteni rájuk. Szomszédom velük szerződött le! :D
    Berettyóújfaluban még 2015-ben is a MezeiVIll mikrohullámú Internetjén a Speedtest Invitelt írt ki, tőlük vették :)

Egyszemélyes GSM:

Tavalyi Facebook hirdetés, csak annyira meglepett, hogy havernak betoltam Messengeren, így vissza tudtam keresni is :) :D
    Garga: nekem a jelenlegi Internet árak mellett olyan ,mintha ingyen lenne a TV:

Most is 6880 Ft az 1000/300+TV+Telefon :D
    Azért ha visszaemlékezem a 2003 előtt időkre, amikor még Berettyóújfaluban 2002-ig, én örültem a VodaGPRS-nek, hogy korlátlan, és havi 3000 Ft azt hiszem… havernak meg Matáv betárcsázós 56K-s modemmel már 2001-Ben is, és 150 Ft-ért tudott egész éjjel chatelni, nosztalgikus hangulatom lesz. 2001-Ben nekem még nem volt otthon Internetem, akkor kicsit irígykedtem arra az 56-os egész éjjel netezős időszakra. Most meg a több száz megabites Internet elérhetőség lényegében általánosnak mondható. Amikor 2003-bán bekötötték a 384 Kbps-os ADSL-t kb madarat lehetett volna forgatni velem. A könyvtárban 64 Kbps-os bérelt vonal volt 5 gépre :)
    Bocsi az elírásokért, iPad + fizikai billentyűzet + iPadOS automatikus javítás van, ami néha okoz anomáliákat, amiket igyekszem persze minimalizálni.
    10 évvel később a GTA V megjelenésekor. Kemény volt Steamről letölteni VDSL2-vel, miközben 2003-ban még azt mondtam, hogy hmm, ez a Dialcom Bridge 1600 8 Mbps-os elméleti adatátviteli limitje van, ki sem bírnám használni :D
    Most pedig több mint 100x gyorsabb az Internetem, és nem véletlen az sem, hogy 2010 után terjedtek el a Streamingszolgáltatók.

• garga01

őstag

válasz KROK640 #8032 üzenetére

Jaja, tudom mire kell számolni. De pl. én szoktam játszani is online, Disord is pörög így a T egyenlőre -1-es pozícióból indul :D Igaz én Szegeden lakok, de ott is exDigi optikám van, T koax a másik, kizárt h átváltok amíg van a CF probléma. Meg optikát koaxra cserélni, na... :DDD
    Jah, nagyon örültem az ADSL-nek. Vagy 2 évig rágtam a szülőket, haveroknak mikrós (Wifis) netjük volt. De végül az ADSL-el sokkal jobban jártam, a mikrós nettel mindig voltak gondok előtte, meg utána is...

• garga01

őstag

válasz KROK640 #8031 üzenetére

Egy ideig volt a Lidl vagy Aldinak a Blue mobile is, ami beugrott még.
    Jah, a 80-as 90-es években mindenki parabolát szereltetett, gondolom innen jött a SAT név. Akinek nem volt pénze saját parabolára, ugye az első kábeltv csomag kínálat fele-háromnegyede német és egyéb műholdas adók voltak.

• garga01

őstag

válasz KROK640 #8028 üzenetére

Jaja, nem sokan maradtak a T VDSL-en, mivel konkrétan drágábbra is jött ki, mint a Digi :D Most majd lehet fordul a kocka a One-os árakkal, de majd meglátjuk. A Tarr épp olyan árakat lőtt be, h kb. ugyanannyi a net és a tv is náluk.

@GoodSpeed: Ó a FiberNet, Bácsalmáson is az volt, de ide valahogy az alja jutott belőle. Amíg Baján vagy 50+ csatorna volt, itt felénk kb. a fele, amennyire emlékszek. Sok helyen volt egy rakás FM rádió is kábelen, itt semmi. Képminőség is, hiába analóg vmiért sokkal gyengébb volt, de valszeg az erősítőket nem tudták normálisan beszintezni. Haveréknél a padlásra is szereltek a Fibernet-esek egy külön házerősítőt, mert 4 felé volt osztva a koax. Nálunk 3 felé volt, itt nem kellett. 2008 körül lett vmi nagy felújítás, akkor cserélték a régi (kb. '98-ban) kiépített koax hálózatot és onnantól lett internet is a kábeltv hálózaton, meg DVB-C, addig csak analóg ment. De addigra nekünk már le volt mondva (2006 körül talán), és csak műholdas tv volt, pedig előtte 98-ban mikor kiépült elsők között kötöttünk rá. ADSL net meg 2006-ban lett nekünk. A Digi optikával lett visszakötve a kábeltv, addig jó ideig az ingyenes műholdas adást néztük, meg egy ideig volt UPC Direct előfizu (megosztva családon belül :D ).

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8020 üzenetére

Amúgy erről jut eszembe. Az 1990-es évek elején, vagy lehet a 80-as évek végén, alakult meg Berettyóújfaluban a Berettyó SAT. Mikor általánosba jártam mindennap ott jártam el előttük.

6 Kádár Vitéz u. – Google Térkép
    Ezen a telken volt a székhelyük. A 90-es évek végén, vagy a 2000-es évek elején vásárolta fel őket emlékeim szerint a FiberNET. Nevével ellentétben nemhogy Internet, de még jó öreg analóg kábeltévé volt a 2000-es évek közepén, illetve második felében.

Napjainkban a koax olyan mint régen volt a rézdrót (DSL). Berettyóújfaluban 2003-ig, ha Internetezni akartál akkor volt 2002-től VodaGRPS, vagy Matáv rézdrót. ED 3.0-ra 2015-ig kellett várni.

Aztán 2005-től jelentek meg a dzsunga, 1 személyes szolgáltatók, amikor bejött a szereld magad hullám is.

Most azt tudnám elképzelni ennek az üzleti modellnek az alapján, hogy ahogyan 20 évvel ezelőtt az ADSL rézre, úgy most a Koaxra jöhetnének fel. De nem jönnek. Konkrétan egyet sem tudok. Nem úgy mint mobilszolgáltatások terén.

• garga01

őstag

válasz KROK640 #8023 üzenetére

Ez az emelés hasonlóan megvolt felénk (szüleimnél) is, eredetileg Emitelnet, majd később ezt is felvásárolta a Telekom. Szintén 0,5 volt előfizetve, majd fokozatosan emelték. Nem tudom már mikor, 2016 körül lett VDSL2, felénk 35-40 Mb/s körül ment.

De jó is, hogy előjött a téma. Nemrég elkezdték nagy erőkkel az optika fektetést a T részéről (Bácsalmás), a fent írt régi réz VDSL2-t fogják lecserélni. Ez jó hír lenne, de szerintem kicsit elkéstek. 2020 év vége fele óta van exDigi optika (legtöbben ide szerződtek át), meg még most már Tarr koax (szintén gigabites letöltéssel, korábban Net-TV Zrt üzemeltette). Mellé elég érdekes a dolog, mert elég nagy felháborodást keltett a kivitelező, mindenhol légkábel volt eddig, de egy csomó utcában elkezdték felbontani a járdát és csövet fektetnek (meg újra betonozzák). Gondolom (remélem) a kis utcákat nem fogják feltúrni. Nézem az NMHH-t de ott nem látszik amúgy engedély kiadása, vagy csak rossz helyen kerestem. Egy helyi hír van róla.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8023 üzenetére

2003 októberének elején kötötték be az ADSL-t, hozták a fekete Dialcom Bridge 1600-at :)

Gondolnám, hogy akkor az Invitel ráz le a "garantált megvan" szöveggel.

A saját területükön igen, de itt emberkedhettek, mert azért EFI megtartóereje is van ám annak, ha azt látjuk, hogy a saját szolgáltatónk üti a vasat annál a szolgáltatónál, amelyiktől bérli a kapacitást. Feltételezem a Matáv ugyanezt játszotta Invitel régióban! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8020 üzenetére

"ha a kicsi a nagy hálózatán működik, akkor mikor a nagy szar, a kicsi az lesz értelemszerűen."

Igaz, viszont 8 évig voltam inviteles matáv rézen (DSL), az volt az előnye, hogy amikor nem volt meg a névleges, akkor is írhattam az Invitelnek, és ők presszionálták a matávot! :D
    Nehezebb volt lerázni azzal, hogy a garantált megvan :D
    A másik előnye meg az volt - bár ez pont az invitelesekkel szemben - , hogy amikor az Invitel az Invitel területén nem emelt sávszélt, akkor én a matávén ugyanúgy megkaptam, mintha matávos lettem volna, így lett előbb 0,5, majd 1, majd 2, 4-em, aztán átmentem 2009 körül a Telekomhoz. a VDSL2 már ott köszöntött be.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8014 üzenetére

"Egy új szolgáltató nagyon nagy eséllyel valamelyik jelenlegi infrastruktúráját bérelnlé, ami miatt megint nem biztos, hogy tudna kellően alacsony árakat, másérészt a rendszer hibái ugyanúgy velünk maradnának."

Igen, nem biztos, de általában valahogy megoldják. Példa: Netfone a One hálózaton működik. Tele 2 a Matáv hálózaton működött, úgy győzte le őket a Telekom, hogy kitalálta a hoppát. Régen törvény kötelezte az országos vezetékes és mobilszolgáltatókat, hogy engedjék be a kicsiket.
    Anno azért lettem Invitel-es mert kedvezőbb volt a havidíja matávos rézen, mint magának a matávos DSL-nek.
    A Telekom a készülékkedvezmény rendszerével tudott magához csábítani.

A Tarról úgy tudom, hogy még függetlenek.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8010 üzenetére

Az optika mint technológia felsőbbrendű, és ez megmutatkozik a rendelkezésre állási időben, a stabilitásban, és abban a tényben, hogy mivel üveg, nem vezeti az áramot, így nem kell vihar esetén leválasztani vagy extra vonali védelmet biztosítani számára.

4. éve a szolgáltatóm ugyanaz. Oké, DIGI volt még a neve, de most már One, és szerelő csak bekötni jött, meg amikor a TV-t is megrendeltem intézni a szűrőt.

Ezt leszámítva, sosem kellett szerelőnek kiszállnia.
    Korábban voltam Invitel-es ED3.0-mal, rengeteg baj volt vele, nyáron az adási a hosszú, fekete légkábel miatt eleve problémás volt, de rendszeresek voltak a fejállomáson is a bajok miközben új hálózat volt. Erről jut eszembe 2015-ben nem biztos, hogy gazdaságos volt az új ED 3.0 kiépítése mert 5 évvel később már fel lettek vásárolva a DIGI által és végig optikázta a várost. Ed3.0-mal a UPC-s korszak volt a legjobb, de ott is kezdődtek a bajok, amint a Vodafone kivásárolta őket.

Nálad ha marad a koax, maradnak a gondok is. Sok hely van ahol még most is ADSL-lel szörfölnek, és még több ahol 10 év múlva is koax lesz a plafon.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #8004 üzenetére

Lehet tévúton járok, de ebben is a piaci szereplők számának csökkenését mint negatív tényezőt vélem felfedezni hatásként.
    2010-Ben még javában Berettyóújfaluban laktunk. Akkortájt lettünk Magentások, mert akkor váltottuk le az Invitelt.

Már akkor is specieális kedvezményt kaptunk. Pedig akkor az egész városban csak rézdrót volt, sima ADSL illetve ADSL2. A VDSL2 csak 2013-ban jelent meg, de a Telekomnál lehetett alkudozni, hogy ne az Invitelt válasszuk. 2015-ben megjelent az Invitel ED3.0. Akkor nekem fontosabb volt a sebesség, és ezért a Telekommal szerződést bontottam. Miközben azért adtak volna még extra kedvezményt. Akkor úgy láttam, hogy a Telekom még sokáig nem fog elmozdulni a rézről. Nem is igazán vártam el tőlük. Mert egy város beoptikázása drága meló.

Aztán 2016-ban megjelent a UPC is a kertes házas részen (is), és megint váltottam. A Telekom ekkor sem váltott optikára, csak 2020-ban, mikor már nem is laktunk ott.

De akkoriban jobban hajtottak az ügyfelekért. Ahogy mondtam, nyilván elengedtek mintsem fejlesszenek, és nemcsak engem, akkor az Invitel és a UPC letarolta a városnak azt a részét, amelyiknek fontos volt a sebesség.

Most meg egy 200, vagy akár 300 E Ft-os oszlopot nem tesz le… Mi változott? Nincsen már Invitel, UPC, DIGI, Vodafone. Vannak ők, meg a One, és ezeknek a cégeknek a felhasználói bázisuk hozzájuk került. Már nem érdekli őket, hogy XY hozzájuk megy e vagy sem…

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7995 üzenetére

de jelentheti azt is, hogy az utolsó oszlop a házától 20 méterre lesz, és már nem kötik be neki :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7968 üzenetére

Ha már a rózsaszín oszlop túl messze van... valamivel kell vigasztalódni.!😆

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7954 üzenetére

Most visszaemlékezve: úgy szólt a dolog, hogy 1 gép, a szolgáltatás megoszlása tiltott. 🤣

Persze, akkoriban a legtöbb lakásban egy gép volt. Okostelefonok, táblagépek egyszerűen nem léteztek.

Egy ismerősöm a Rákóczi utcán lakott, 2002 körül mikrohullámú Internettel, a szomszédjával osztotta meg, de azon ment a hörgés, hogy gépről osztotta és a szomszéd jelezte, hogy mikor NE kapcsolja ki gépet, neki meg a villanyóra pörgött!🤣
    Amúgy a srác programozó volt. 🤣

Lehet, hogy voltak akik vásároltak előfizetést egynél több gép esetében, bár úgy rémlik, hogy háztartásonként volt limit is, hogy egy háztartás egy előfizetés.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7947 üzenetére

Váltásnál kaphatsz Spec kedvezményt. Mielőtt kimennek már kapsz forintosított ajánlatot. Addig ki sem mennek. 1414-en megmondják, hogy mi a helyzet.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7947 üzenetére

Komplett sztori.

Hogy az egyik szomszéd a kertből egy kis darabot lekerített magának, hogy az az övé? Az szép.

Ja megvette a lakást. Földszinti. Aztán egy szép napon, látták a lakók, hogy fekteti a kerítést. Egy lakó ágált ellene, de le sem xarta a csaj. Megkérdeztem én is egy ügyvédet, azt mondta, hogy vagy azonnal beperelem, vagy ha nem a bíróság úgy fogja venni, hogy szabálytalan volt, de a lakók eldogadták.

Azóta a csaj már Angliában van, családot alapított.... csak a kerítés maradt :XD

Ennél a telekomos történetnél, ma én úgy álltam hozzá, hogy úgysem fog sikerülni, mert:
    KK hiány.
    Erre az történt, hogy nem sikerült! Mert: és ekkor jött az az ok, amire nem gondoltam volna! :D

Pedig felmerült bennem, hogy esetleg kétoldali munkaunduszban szenvednek! :D
    Bezzeg amikor idejöttem! Ebbe a lakásba én hozattam be a UPC-t (Invitel volt), szerelő pikk-pakk felugrott pakolta be, KK-t nem is kérdezett! :D DIGI-nél volt, hogy kifogtam, egy ÁJK-s karrierrel szemezőt, az el is ment, igen őa KK-n hörgött. Küldtek másik szerelőt, ő meg bekötötte! :D

Basszus pedig tegnap már poénkodtam, ha sikerül, akkor fényes győzelmet aratok Tiszapalkonya hőse felett! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7945 üzenetére

Igen, nagyjából ez a helyzet. Azt hittem a KK-n lesz a hőrgés. Ezzel szemben, arról szó sem volt! Simán bekötötték volna. Éppen most reklamálok a T-nek, molst néznek utána :D
    Na most az a szívás, ha másik csapatot küldenek ki, azok meg lehet elkezdenek jogászkodni, vagy belekötnek a másik dologba, hogy a szomszéd alattam kertesháznak képzeli a lakását, és kerítéssel kertet csinált (ez a csapat azt mondta, hogy ők megoldják) :D

Mai:
    hogyha jól veszem ki, akkor Digin is van gigabited.

Igen! :)

Tehát akkor ha jól értem, nem is azon az oszlopon megy a telekom optika amit te annak gondoltál.

Az utca másik oldalán, csak annyira jelentéktelen oszlop az, meg azt hiszem egy van az egész utcában! :D Sikeresen mindig a másik oszlopot néztem :XD

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7939 üzenetére

Igen. 😊 Mivel holnap itthon leszek, de készenlétes. Ezért nem mertem bevállalni, de csütörtökön szabadnapos vagyok.

• user12

őstag

válasz KROK640 #7911 üzenetére

Ax ex lakóhelyünkön az első épkézláb netet egy, mostanra már megszünt Rubicom nevű szolgáltató adta. Sztem az orszag 95 %-a nem hallott róluk. Eskü, hogy a legstabilabb net volt amit valaha használtam. Utána megvette a UPC, vége volt a jó világnak. Később Vodafone lett, de akkor mi már eljöttünk. Mostanra nincs olyan hét, hogy ne legyen legalább egy leállás, ahogy hallom.

• Klown

aktív tag

válasz KROK640 #7906 üzenetére

Nekem is megvolt! Apám megelégelte, hogy nem tudnak hívni és telefonálni sem lehet a vonalason, ha csúcsrajárt az Acorp 56K-s külső modem! :DDD Szóval így lett 2000 körül ISDN2+-unk 3db telefonszámmal, amiből kettőről lehetett hívást is indítani és persze fogadni is. A 3. csak adat célra volt az hiszem. Persze én is MindenkiNettel használtam. Talán egyszer próbáltam ki a DualISDN-t és csak úgy lobogott a hajam a 12-14KB/sec-től! :DDD Általában egy vonalon csatlakoztam, ami olyan 6-7 KB/sec-et tudott. Ja és még PCI-os ISDN vezérlő kártya is keleltt az ISDN NT-hez (ami kb. a mai HGW-t takarja router funkció nélkül) és az ment 4 eres UTP(?) kábelen, de már RJ-45-ös csatival az NT-be. Bevallom, hogy rühelltem, de de nem volt más, jobb még akkortájt! Egy előnye volt, hogy azonnal csatlakozott, nem zúgott-búgott össze-vissza, mint a fax-modem! Azt utána lett 2003-ban kábelnet Coresma gyártmányú kábelmodemmel, ami fun fact, de még nem is Docsis szabványú volt! Ugyan mennyiségre korlátos volt (10GB, ami akkor azért egész tisztességes adatmennyiség volt!), de sávszélben nem. Olyan gyors (FTP-ről 400-500KB/sec), hogy mindenki ámult-bámult tőle! :Y Az ADSL-es osztálytársak sárgultak az irígységtől! :DDD

Fun fact: miután az ISDN le lett mondva, sok-sok évvel később (kb. 3-4) jelent meg két szürke kisvakond nadrágos szerelő, hogy akkor ők jöttek az NT-ért és leszerelnék és visszaállítanák az analóg vonalat. Odáig élt és használható mindhárom vonaulunk úgy, hogy csak egy sima analóg vonalért fizettünk. :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7900 üzenetére

Nekem az ISDN teljesen kimaradt. Derecskén a HVCS-nek -Helyi Vagány Csávó - 2001-ben a programozó szakon két ISDN volt összefűzve, úgy volt neki 128 kbps-os Internete. Berettyóújfaluban 2000-től a városi könyvtárnak volt 64 kbps-os bérelt vonala, és azon lógott 5 Intel Celeron-os PC!🤣
    Aztán ment 2002-ben az írigykedés könyvtári tagsággal rendelkező haveroktól, hogy egymagamra van 56 Kbps-os GPRS-em.🤣

Utána 2003-ban fordult a kocka, nekem elég volt a 384 kbps-os ADSL az Inviteltől havi 9900 Ft-ért,a könyvtárban ugyanúgy 5 gépre, de 512 kbps-os ADSL jutott.

Továbbá nagyon durva, hogy még XP meg ADSL sem volt, máris oldalt ott van a cikk, hogy az internetes csalások mekkora károkat okoznak.

Pedig akkor még az Internet bankolás sem volt még elterjedve.
    A Steam is 2004-ben indult csak.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7898 üzenetére

Na igen, még a Windows XP sem jelent meg, csak 9 hónappal később :)
    384 Kbps-os ADSL volt az átlagos. Nekem még akkor otthon Internetem sem volt, csak 2002 nyarától (VodaGPRS). Aztán amikor bekötték az Invitel ADSL-t, az volt a szélessáv (hivatalosan is annak számított). A mai fiatalok eret vágnának kb magukon... Persze akkor nem volt még Youtube sem, nem is lett volna mivel streamelni! :D Volt honnan fejlődni.
    A 4GB-os Linux meg egy hónap alatt jött le kb éjszakánként. Getright meg hasonló letöltéskezelőket használtunk.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7885 üzenetére

Igazából már elengedtem, csak mivel azt mondták,hogy még idén... Ledokumentáltam, hogy nem valószínű,hogy a következő pár napban ami még hátra van az évből lesz is valami.

Na most így, hogy van DIGI FTTH nem igazán érint meg érzékenyen, de ha nem lenne, akkor már érezném a Voda féle koax idejét YouTube-ra feltöltéskor, bár engem nem a villanyóra miatt zavarna mint Makit.
    Apropó Maki... Ma olvastam,hogy felbojdult a falu, gondoltam ismeri őket.

• trec12

addikt

válasz KROK640 #7877 üzenetére

Rézzel ami ExInvitel. A Digi a belvárosban több helyen felbontotta a burkolatot, optikai kábelt fektetnek. Gondolom ahol meg vannak aknák ott meg behúzzák a réz helyére. Családi házas részen meg kötöző dobozok, légkábel lesz E.ON oszlopokon. Bizonyára a Telekom dobozok alá kerülnek a Digi dobozai.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7871 üzenetére

Nos én úgy vagyok vele,hogy annyi évig vártam rá, hogy az 5 és 1/4 évből 3 és felet töltöttem eddig a DIGI-nél, ahol ugye szerencsére szintén FTTH van, tehát optikán lógni folyamatosan, évek óta adott, tapasztalatom is van bőven, ráadásul jó, stabilabb még az ADSL-nél is pedig előtte az volt magasan nekem a referenciapont. Ráadásul még most is 60xx Ft-ot fizetek havonta három szolgáltatásért. Szóval egyfelől értetlenül állok előtte, hogy mi tartott eddig, másfelől meg,ameddig nem emelkedik meg drasztikusan a DIGI nem váltok. Harmadrészt meg, ugye most bedobták mind a 8 lakónak, megvárom, hogy mozgolódnak e érdekli e őket.
    Arra is kíváncsi vagyok, hogy egyenként is hajlandóak e bekötni,ahogyan tette az Invitel,a UPC, a Vodafone, és a Digi.
    Ha nem akkor kb mindegy mert KK nincs, az összes lakóból egy elment Angliába szülni, kettő albérletes, egynek nyaralója van itt, egy meg olyan idős, hogy azt sem tudja mi van neki bekötve...

Szóval ma kíváncsiságból bementem a Telekomhoz,mert azért a lehetőségeket fel akartam térképezni, pl az is elképzelhető lenne,hogy az ujfalui lakásból athoznam ide a Telekomot, és oda meg átvinnem a DIGi-t.
    Bár anyámnak kell egy korlátlan vezetékes, szóval lehet mégis új előfizetést kellene indítanom a T-nél. Az biztos,hogy nincs a Digi-nél hűségidőm, már másfél éve. Most nyilván nem is akarok kötni. Januárban már One lesz.

Már nekem annyira nem égető a Telekom, és szerintem ez az előre küldik a prospektust eléggé kontraproduktív tud lenni ,mert aki mrgkapja megnézi és érdekli (fiatal geek-ek leszámítva) aztán gyorsan megrendelné majd szembesül azzal, hogy nem lehetséges,nos az nem fog heteken , hónapokon keresztül erre várni,meg minden héten telefonálni, elengedi az egészet.Speciel most úgy vagyok vele én is ,ha majd bekopog az üzletkötő akkor alkudozom vele amennyiben még mindig diszkont áron kapom a Digitől a csomagot.

Most, hogy 1000/300 vagy 1000/1000 nyolc.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7867 üzenetére

A boltban azt mondták, hogy engedélyezés alatt van. 1414 szintén ezt mondta, az utcámban elvileg a kábel is az övéké alul:

• frici69

tag

válasz KROK640 #7831 üzenetére

A Tapolcafői utca Tapolcafőn van. De, ha a keresőbe Tapolcafőt írom be és hozzá bármely utcát "nincs találat"-ot hoz. Ezért írtam be csak Pápát!

• draco31

veterán

válasz KROK640 #7801 üzenetére

Igen, még éppen ki bír menni 100-ig, de csak ha egy cuccos nyúzza.
    De ha már 2-3 eszköz használja, pl. én stream-et nézek TV-n, öcsém meg játszik konzolon, akkor már váltogatja a TV a minőséget.
    Augusztusban volt kb. 1 hét, amikor valamit állítgattak, és a feltöltés akkor 20 mega volt, vagy néha több is, de 20 mega alá nem nagyon ment. Na akkor mehetett sok cucc egyszerre, nem zavarták egymást.
    Van pl. MNHH mérődobozom, azt úgy kötöttem, hogy minden órában mérjen, meg is fogja abban az 1 percben a netet amikor mér.
    Az emeltebb feltöltésnél észre sem lehetett venni, hogy ügyködik.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7801 üzenetére

de a 100/5 egyenesen vacak, kész csoda, hogy lefelé a 100Mbit ki tudja magát pörögni.

Ja, ha 1000-zel jön lefele Steamről, vagy EA appról( régebbi nevén Originről, akkor ilyen 40 Mbps a másik irányba el szokott fogyni.
    DOCSISnál meg annyi a felfele a legtöbb helyen, és talán pont a kipörgetési minimum miatt.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7784 üzenetére

Viszont ha az utóbbi,akkor költözés esetén kötbérmentesen fel lehet mondani a szolgáltatónak amennyiben az új lakcímen nem tudja biztosítani a szolgáltatást. 2019-ben az egyik Telekom Magenta csomagomat így mondtam fel.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7773 üzenetére

DIGI:

Mivel Takácsi egy falu, ezért érdemes megnézni a fő ütőerén mely szolgáltató dob ki és milyen találatot. Valahogy a DIGI-vel kezdtem :D Amikor a 8541-es irányítószámra kitöltötte a helység nevét, éreztem, hogy az lesz :D.
    Kisebb falu mint Tiszapalkonya! :D

Minden ilyen kisebb vidéki településnél, vagy városnál, általában a Kossuth utca befutó szokott lenni, mint azt kettévágó főutca! Aztán megnéztem a Telekomot, még rézdrót sincs, nemhogy Magenta 1 optika lenne :D

• Sirandrish

legenda

válasz KROK640 #7748 üzenetére

Nálam is hasonló a helyzet...
    A piros karikánál lakom én, MAXIMUM 30megas nettel.
    A zöldnél meg simán köthető a gigabit a weboldal szerint...az egyik olyan 70-80 a másik olyan 25 méterre van tőlem.. :W

• attilav2

őstag

"A kereső meg olyan amilyen. Nekem pl 30Mbites maximumot mutat a címemet beütve, miközben a két oldalsó szomszédra (az egyik 5 méter légvonalban) és a szembe szomszédra (10 méter légvonalban), és a hátsó szomszédra is (vagyis gyakorlatilag körben) egyaránt hozza a 2 Gigabites optikát azonnal köthetőnek."

Akkor technikailag megoldható a bekötés, legfeljebb kell 1-2db emelő kosaras autó, hogy légvonalban áthúzzák a kábelt hozzád, lehet hogy oszlopot is kell állítani, tehát fizetned kell valamennyi létesítési díjjat nyilván. Itt inkább az eljárás bürökratikusságával lehet/lesz gond szerintem, egyedi bekötéseknél szeretik húzni az időt, a nyakukra kell járni hogy csinálják meg.

• bozsokiandra

tag

Azt elhiszem nekik, hogy még nem köthető. A majd 1 hónap/3 hónap/stb múlva köthető lesz dolgokat nem hiszem el.
    A helyi telekom üzletben elvileg fel van írva az elérhetőségem, hogy amint köthető lesz szólnak. Online ügyfélszolgálat legutóbb azt mondta, hogy a weboldalon csekkoljam és ott is iratkozzak fel az értesítőre, mert nekik sincs annál frissebb infójuk.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7732 üzenetére

Szóval szerintem neki az optika az valami státusz szimbólum vagy ilyesmi lehet.

Neki lehet, de nem ismerjük a palkonyai szép nők, lehet erre indulnának be és nem az X6 BMW-re :D

Az EFI oldaláról az optikának a koaxszal szemben 4 előnye van - legalábbis az én rangsorolásom szerint:

1. Mivel a legtöbb helyen Magyarországon légkábel van, így az a tény, hogy NEM vezeti az áramot, így nem kell vonali túlfeszültségvédelemről gondoskodni ezen a téren. Sem RJ45, sem koax védelem nem kell. Szerintem ez az elsődleges, mert koaxnál ha bejön a kiütős tüske, lehet menni új gépet venni, ha nem volt védelem (nekem volt APC Protectnet 1 GB), vagy az nem fogta meg.
    2. Stabilitás. Az optika - két év távlatából mondom - sokkal stabilabb mint a koax, rendelkezésre állási ideje még az XDSL-t is ha egy számjegyű százalékkal (mert mondjuk annak is volt egy 95+) is, de még azt is veri!
    3. Sebesség. Még ED3.1-en is idehaza a vissziránnyal vannak gondok, de ED 3.0-n 500/22-t adnak ki, addig a DIGI-nél ez 1000/300, Telekomnál pedig 1000/1000.
    4. A koaxnál nagyvárosokban, vagy ott ahol azért sűrű a koaxot használók aránya, mert nincs másik, vagy pl fürdőnegyed ... :D ott megtapasztalja könnyedén az ember, hogy milyen az, amikor szinte sosincs meg a kínált sávszélesség. Optikánál ilyet nem tapasztaltam.

• trec12

addikt

válasz KROK640 #7726 üzenetére

AZ mármint a csomag ára 3.300 nem ekkora a kedvezmény. De ha honlapra is rálestél volna akkor is értetted volna. Végül is minek linkeli az ember... :B Lényeg, hogy már világos. :K

• trec12

addikt

válasz KROK640 #7723 üzenetére

Ezt nem értem milyen szemponból kérdezed. Ezen 690 Ft e-pack kedvezmény van. Továbbá ha jól értem egy év hűség esetén 1 hónapra jár még havidíj kedvezmény 300 (hang) és 1100 (net).
    A normál ára ennek a csomagnak egy évre kb. 6e ha jól tudom.

• trec12

addikt

válasz KROK640 #7721 üzenetére

De itt nem csak az 1000-es net ennyi hanem ebben még a tv és a telefon is benne van... ;]
    Oké csak vicceltem na. :)
    Amúgy pl. Telekomnál van Digitális Jólét Alapcsomag az 3.300/hó kedvezménnyel optikán 250/70. Ebben ráadásul a telefon is benne van. Az nem rossz ám. :N

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7713 üzenetére

Lassan forgathatnánk egy alacsony költségvetésű magyar akció és dokumentumfilmet, a Telekom optika túl messze van címmel! :D
    Ezzel páhuzamosan Maki meg forgatna egyet, Tiszapalkonyai különleges műveletek címmel! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7704 üzenetére

Bár a stílus nem túl Makossos...

Facebook gyorskeresés Tiszapalkonyára + névre, nekem azt adja ki, hogy nemcsak a stílus nem stimmel :D. A kora, az iskolázottságának eltérése, meg a feje szerkezete is másmilyen :D Egyetemi versenyen ért el helyezést, Maki jó eséllyel akkor jut be egyetemi területre, amikor betegként jelentkezik a klinikán :D

A Cyta? fogalmam sincs, de azzal a hozzáállással amit ott toltak itthon tönkrementek volna.

Meg nagyjából minden civilizált országban.... :D Még talán a Balkánon is :XD

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7702 üzenetére

Hát, szerintem az ötödik elembeli repülőautós KRESZ is hatályba lép addig! :D
    Közben másik legény is aktívkodik! :D
    Hálózatfejlesztés Tiszapalkonya - Internet - Telekom Fórum

#7698KROK640: MIlyen jó, hogy optikánál jellemzően nincs ilyen gond. Az xDSL-nek a 2000+ méteres DSLAM távolság volt az egyik achilles sarka.

A legrosszabb szolgáltatóm a Cyta (Ciprus) volt. 1 Mbitet adtak havi 60 €uroért 2015-ben.
    Vajon most hol tartanak? :D

• user12

őstag

válasz KROK640 #7694 üzenetére

Az árakat nem tudom, csak az ottani hányattatásokról hallottam anno elég sokat
    Pl: https://index.hu/techtud/2020/07/22/vegre_lefedtek_a_hirhedt_monori_korzetet/

A végén már tényleg vicc volt, hogy szegény ott lakók nem tudtak igénybe venni egy normális szolgáltatást.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7694 üzenetére

A 29-es körzet a UPC-é volt.

#7693: Speciel én inviteles voltam 2003-2009 között, Matáv ADSL-en :D. 2006-ig 384 kbps-os "szélessávon", de elméletben 2004 után. A Matáv, vagy már lehet 2005 körül Telekom, emelte elsőnek 512-re, aztán 1 Mbps-ra, majd 2-re. A számlán ugyanúgy kaptam, hogy 9900 Ft 384 Kbps. Ha valami gondom volt, hívtam az Invitelt, pl egyszer volt olyan, hogy lassabb volt az 1 Mbitnél :D. Felhívtam őket. Mondták, hogy szerintük még csak 384 kbps-om vagyok, mert náluk ez a hivatalos álláspont, az ,hogy a Telekomnál gyorsabban száguldozom, nem rájuk tartozik, majd ha a 384 Kbps-nak a garantált minimuma alá esik, akkor lépnek :D

#7692attilav2: Technikailag vélhetően kivitelezhető lenne, ahogyan van is más kontinensen rá példa. Nekem is remek lenne, mert akkor most mégis aktívan használhatnám a Telekom Mangeta 1 előfizetésemet, és nem lenne az egyik fele Berettyóújfaluban a másik meg Hajdúszoboszlón. :D

De! Ha már eddig nem került erre sor, akkor vélhetően nem fog. Ennek több oka van. Az egyik, hogy már nincs az a görcsös kényszer mint az ADSL-nél volt, hogy ADSL alatt csak pocsék sebességű GRPS, vagy betárcsázós net alternatíva jött szóba. Most mondhatják azt, hogy tessék megszeretni az aktuális optikai szolgáltatót - mondjuk ahol volt ADSL kiépítve ott is mondhatták volna - nincs IT liberalizáció.

A másik ok. a Nemzethy ISP-k nem valószínű, hogy szívesen engednék fel pl Magentát a kölcsönösség elvén sem, inkább dob oda egy kis ED3.0-t vagy kihúzza magától az optikát. Persze ha jelentősebb a populáció a területen, illetve van konkurenciának is kiépítve. Mert itt az is a lényeg, hogy ne csak "bérlő" operátor legyen, hanem teljhatalommal rendelkező tulajdonosa is.
    Akor amikor még nem állami, hanem nyugati kapitalista cégek sora volt versenyben, akkor egy ilyen törvény megszülethetett volna. Akkor sem született. Most, hogy kiestek, és lényegében van két nagy gigász (One és T), meg egy kisebb középen, ez már nem olyan fontos.

#7691e-newsee: Jaja, a szobája az irodája! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7687 üzenetére

Főleg, mert újabb rekord született :D

987 Mbps! Amit folyamatosan tartani is tud! :Y Az is látszik, hogy a Steam kliens sok szálon szedi, és hát használja a CPU-t :)

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7679 üzenetére

Upsz most vettem észre, hogy kicsit sok lett a "bár" :D

Egy levél a T-nek? :DDD

Félek, hogy visszaszólnak: majd ha lesz 2,5 Gbps-os routered is :D .
    Amúgy már gondolkodtam rajta, hogy az lenne a szűk keresztmetszet és el kellene adni, ameddig jó ára van... , mert ha a Telekom tartja a 2024-es számomra küldött tájékoztatóját, hogy 2024 3. negyedévében tervben van a fejlesztés, aminek egyik gyümölcse lehet, hogy sikerül a 40 métert is áthidalni, akkor a szolgáltatóin nem annyira szívesen lógnék... mondjuk az 1000/1000 simán, de azt hiszem, nem sokkal több a 2000/1000 sem. Viszont ahogyan írtam, ha olyat ad, ami tudja a LACP-IEEE 802.3ad (LAN Aggregation)-t akkor simán össze tudom fűzni és nagyon sokáig elég ez a router :)
    Ami egyébként erős hardver, csak bosszantó, hogy olcsóbb modellre, gyengébb SoC mellett, felteszi a 2,5 Gbps-os portot, erre meg nem.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7677 üzenetére

Köszi :R. Most már várom a Magenta 2 Gbps-ot, mert én megteremtettem a feltételeket itthonra!444!!!444! :DDD Bár a router most nem a legerősebb vezetékesen az 1 Gbps-mal, bár össze tudna fogni két darab 1 Gbps-os netet Multiwan opcióban! :D :DDD

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7664 üzenetére

Ebesen az egyik T központnál kint van a T-s kocsi, nem tudom mit csinálnak, lehet h csak hibaelhárítás, de az is lehet, hogy épp most oldják meg, hogy nálam is legyen optikai net :DDD

Óvatosan az optimizmussal, mert úgy járhatsz mint én, amikor az utcámban megjelent a Telekom kocsija... futottam eléjük, mint Göring a Jenkik felé... az eredmény is ugyanaz lett majdnem (jó engem nem lógattak fel :D), csak közölték, hogy jaja, hibaelhárításon vannak a sarokházban, és erre az oldalra álltak be :D

• Rick4

félisten

válasz KROK640 #7654 üzenetére

Bocs, de nem talált egyik sem, még a gondolatmeneted is rossz, innen látszik, hogy a többség csőlátású, és egyébként is csak klisékben tud gondolkodni.
    El kell keserítselek, teljesen magyar fehér ember vagyok, aki már 15 évesen minden nyarat végigdolgozott suli mellett, nyitott szemmel járt, a saját anyjának talpmasszázs tanfolyamot fizetett 16 évesen, hogy neki is annyival több lehessen, és végül 33 évesen megtehette, hogy kvázi nyugdíjba megy.
    Anyámék öröksége egy 1M Ft-os takarékbetét- csomag volt, ami a húgommal közösben felezős, de ugyanúgy a szekrényben van, mint ahogy eddig is volt, nevelőapám kb 400 ezres adósságot hagyott hátra, amit kifizettem, szóval még csak az sincs, hogy a becsületességen túl bármiben jó példával jártak volna előttem, vagy alámadtak volna valamit, épp ellenkezőleg, semit sem adtak alám, és ugyan becsületesen éltek, de nem gazdagon, épp ezért akartam én ennél többet. Szóval a második se jött be.

És mindez nem is arról szól, hogy nekem mim van, pusztán miket látok ebből a szemszögből, és miken érek rá töprengeni addig, amíg mások melóznak...
    Az elmúlt napok is úgy teltek, hogy anyósnak volt névnapja, lementünk békés megyébe 400km-re, ott voltunk pár napot, pihentük a semmit, most meg hazajöttünk, épp a kifli sül a sütőben a reggelihez, utána netezgetek egy kicsit, majd 1 körül ellépek a postára, és ha jó lesz az idő, lesz kutyasétáltatás is. Ennyi. Nyilvánvalóan engem nem érdekelnek olyan dolgok, hogy a főnöknek milyen bmw-je van, mert nincs főnököm, hogy a szomszéd jobb melót kapott, mert nem érdekel, milyen melója van, én kialakítottam magamnak azokat a körülményeket, ami alapján már 10 éve is hétszámjegyű pénzt kerestünk, ebből kialakítotam azt az életkörülményt, anyagi biztonságot, lehetőségem volt megélni bizonyos pillanatokat többször is, lehetőségem volt igaz, nem számító, előremutató beszélgetést folytató barátokat szerezni, és nyilván ezokból nem ugyanbban az országban élünk. Neked meglátásaid vannak, amik nem igazak, engem csak a tények érdekelnek. De mint írtam, ez csak nézőpont, ahonnan sokminden látszik, még több minden másképp látszik. A csőlátású emberek nagyon látszanak...
    Pusztán arra akartam mindezzel utalni, hogy nem csak a minimálbérért dolgozó kollégákat, meg a lépcsőházi nagymamákat ismerem látásból, hanem a lakosság másik felére is van rálátásom, és a többségük nem apuka pénzéből él, hanem abból, amit ő megalkotott...
    Szóval maradjunk annyiban, pl veled ellentétben én meg se próbálom megsaccolni, te ki- mi vagy, mert eleve faxság lenne, az ilyen mondatokat meghagyom neked, szerintem égő visszakérdezés, több infó nélkül ilyen dolgokat leírni, mikor nyilvánvaló, hogy amúgy lövésed sincs róla, ráadásul bele se trafáltál... Olyan dolgokat pufogtatsz, ami teljesen egyértelműsíti, hogy absztolút nem vagy kíváncsi a valóságra, te eldöntöd mások helyett, mi és hogy, ne haragudj, én ezen csak mosolyogni tudok... az okos ember kérdez, a buta általában azt hiszi, tudja, mi a helyzet, és még a hozzszólás előtt idő és lehetőség is lett volna mindezt végiggondolni.....
    Szóval maradjunk annyiban, már csak azért, mert többféle emberrel szoktam találkozni, mondjatjuk, hogy ismerem az emberek egy részét, régen még cél volt, hogy néhány ismerős fejébe megpróbáljak pár olyan alap dolgot beleverni, amitől az ő élete jobb lesz, de a 99%-uknál nem működött, azóta másképp nézem az ilyen helyzeteket, és én igyekszem megérteni, mi zajlik le a másik fejében.

Nem használok ki senkit, itthon netezgetek, facebookozok, asszonnyal most épp kiflit sütünk reggelire, mindjárt kész, nem alkalmazok senkit, nekem erre nincs szükségem.
    120 km-re lakom Ausztriától, ráadásul a Balaton partjától 3.5km-re, szóval nekem nem kell elmagyarázni, milyenek az építőipari árak, a rossz hozzáállás, a megígérem, de soha nem megyek stílus, a 3 hetes melóra elfogadott 1.7m Ft-os munkaköltség és társai.
    Pont ezért írtam, velem történt meg. Egy sima kőműves 3 heti melóval kereshetne 1.7 milliót, és nem jön, mert van jobb melója. Ilyxen olyan alap végzettségű szakemberek hazaviszik a hétszámjegyűt. Cserébe őt pl nem látom a neten sírni, hogy milyen rosszul megy a sora. Mindenki mást, aki viszont nem hajlandó magáért tenni, igen.

Ha a ballonkabátos sztori neked nem hihető, az nem az én bajom, ezek szerint se ballonkabátod, se 45 millád, de elárulom, 40 milla kb 2 kiló 20 ezresből, szóval ennek is nagyon mellé lőttél, ezt is teljesen feleslegesen kezdted el boncolgatni....

A különbség ott van, hog yén nem csak hogy nem panaszkodom, nem is kérkedem, ráadásul teljesen mindegy, mit "dolgozom", vagy mit nem, az emberek egy részének mindig az a fontos, másoknak mennyi vna, nem az, hogy mennyi lehetne...

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7651 üzenetére

Mire hazaértem ennyiről:
    Ennyire változott:
    Így az dőlt el, hogy nem 12700KF lesz ... hanem inkább 14700K. Igazából már régen bezsákolhattam volna, csak ez a 2 generációs lemaradás marhára idegesített. Pusztán azért, mert ha a WIndows 12-nél megint az lesz, hogy nem támogatott, akkor nagyot bukom rajta. Így máig hezitáltam, beraktam a kosárba, mondom majd ha hazajövök, mert változik az ára összevissza ... hát úgy látszik most benyomták azt az árat, amit abszolút nem éri meg megfizetni. Miközben a 13. gen i5 is veri.
    Tehát vagy 14. gen, vagy AMD, de a 14 gen esélyesebb.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7656 üzenetére

Sőt:
    A szimpla 4090-es SLI két kártyával az nála csak a konyhai PC-ben van, amin Tereza a szakácsnője rendeli az egzotikus kajákat, meg nézi a receptújdonságokat a 8K-s kijelzőn, hogy a ház urának meglegyen a tengergyümölcseitől kezdve az összes menü, amit az államelnökök is fogyasztanak. Kártáynként két kijelzővel, mert megy mindegyiken a külön főzős stream! :D

A személyes használatú gépénél technikai korlátokba ütközött a fejlesztés, mivel sajnos négy kártyánál többet nem tud kezelni az alaplapja :(

Mondogatja is sűrűn az asszonypajtásnak, hogy rossz korba született, bezzeg a mai huszonévesek! Nekik lehet már 6-8 kártya is be fog férni a házukba és az alaplapjukba! :D Persze nem bányászgépről van szó, ott már ez megoldott :D Ő nem bányászkodik, nem vájárkodik, az a (digitálisan) iskolázatlanok sportja.
    Inkább Jákob Zoli 🕺 (@jakobzoli) • Instagram-fényképek és -videók után szabadon, élethosszabbító programban wellnessezik! :D
    De van egy szenvedélye: HA-n vásárol 3000 Ft-ért CPU hűtőt :D, meg 1070-es VGA-t :D

Azt hittem a humor Makival együtt eltűnt, de az emberi kivagyiságot és butaságot sosem szabad lebecsülni, a kettőnek az elegyét meg pláne! :D

• Rick4

félisten

válasz KROK640 #7623 üzenetére

de ugyanakkor az élelmiszerek Ausztriában annyiba kerülnek mint nálunk

Ami persze jól hangzik, de nem igaz. :D

Én nem lakok túl messze az osztrák határtól, Szentgotthárd 120km, ami azért elég messze van, hogy sűrűn akarjak menni, de nézelődni, számolni én is tudok.. Legutóbb november végén voltam ott, de közvetlenül utána voltam itthoni boltban is, és nem, bármennyire is úgy tűnik, odakint nem 1600Ft egy kiló pulykamell, hanem sokszorosa, nem 800Ft a csirkecomb, hanem sokszorosa, ha valami akciós, nyilván lehet azonos áron, mint itthon, meg még kevesebb is, de ha bevásárlásról van szó, és többminden kell, azzal a 10 tétellel nem fogsz a végén felét fizetni... Novemberben az olaszoknál, svájcban is voltam, tényleg ott volt Torinóban a barilla tészta 1 euróért, de embert még nem láttam, aki képes volt egy hónapig főtt tésztás paradicsomszószon élni, szóval csinálhatsz te bármit 10 akciós termék árával, összességében több lesz a fizetendő.
    És 2023-ban pont rémentem ezekre az élelmiszer árakra, mert másoktól annyit hallottam, hogy eddig sem érdekelt, mi mennyi, de elkezdtem figyelni, voltam a cseheknél, szlovákoknál, lengyeleknél, szlovénia, olaszország, horvátország, ausztria, svájc, németország is, szóval ilyen helyeken be is mentem kiválasztás nélkül ramdom üzletekbe.
    Oké, elsőre úgy tűnik, a kinti fizetésekhez képest arányban jobb az ár, csak ne felejtsük el, hogy odakint egy autó kötelező havi 100 euró, lakásbérlet 800 euró, fűtés, villany 200 euró, üzemanyag pl az olaszoknál, svájcban is van 2 eur fölött, de 1.8-1-9 az átlag, de több, mint itthon, és persze a pályadíj ott valami borzalom, az osztrákoknál ugyan a pálya nem drága, viszont egy csomó alagúton ettől függetlenül pluszban fizetni kell, a svájciaknál egy saint bernard alagút egy irányban 28 eur, ha napi 2x mész, napi 56 eurót csengetsz... Ha elmész fogorvoshoz, orvoshoz, étterembe, fodrászhoz, autószerelőhöz, sokszorosát fizeted az ithoni áraknak, vízvezetékszerelő, kőműves, festő meg konkrétan az étlagnak a megfizethetetlen kategóriába tartozik.. Szóval erre utaltam, tökmindegy, mennyit keresel, ha mindenki más ugyanannyit keres, semmivel se leszel előrébb.
    A svájci szállásadónk örült, mikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, jaaaj, hát az nagyon szép ország, ő Sopronban csináltatta a fogsorát. :D Na erről ennyit.

Szóval azért nem annyira fekete vagy fehét ez, hogy hol jobb élni. Szerintem itthon jobb, ha már 10 éve is hétszámjegyűt kerestél...

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7638 üzenetére

" vagy felajánlanák, hogy fizessem ki azt a 40 métert és behozzák" - ez már olyan Makis (nem, nem a Ciprusi bárosunk) volt :D Talán túl sokat figyelted a Palkonyai netszabadságharcost, és már te is a digitális diszkrimináció élvonalbeli harczosa szeretnél lenni :D (érted, CZvel)

Az a helyzet, hogy a dolog tényleg létezik! Telekom topicban írták, hogy van rá lehetőség, a saját kontódra, ésszerű hatorokon belül. Általában KKV-k szoktak vele élni. Meg ugye tényleg kell hozzá egy hajlandóság a szolgáltató részéről, és az is, hogy technológiailag és geológiailag pl ne legyen közted meg a szolgáltató között egy folyómeder :D ...kivitelezhető legyen. De annyiba szokott kerülni - akár több százezer Ft is lehet, hogy tényleg leginkább KKV-k élnek vele, és nem EFI-k.

Béreltvonali Internet szolgáltatás - Telekom üzleti szolgáltatás

Tehát üzleti internet esetén építik ki a vállalkozás terhére. Nekem is megírták ugyanezt, csak a topicban pont nem találtam meg gyorsan. Ezt legfeljebb akkor csinálnám, ha x@r mikrós netem lenne, de még lehet akkor is inkább költöznék! :D

Én konkrétan abban bízok, hogyha egyszer mégis váltani akarok, akkor csak a T oldalán hibásak az adatok, akkor ugyanis annyi a bosszúság, hogy nem tudom online megrendelni. Ha nincs ténylegesen vezeték, akkor egyéb költségek vagy a "nem oldható meg" is felmerül, aminek nem örülnék különösen egy eltökélt váltásnál. Másik oldalról meg addig nem zörgetném meg ezt a harasztot amíg nem akarok 100%-osan váltani.

Ezt én a helyedben már régen eldöntöttem volna, hogy akarom e vagy sem. Megéri e nekem vagy sem. Ha igen a válasz, akkor felhívom a Telekomot, illetve emailt írtam volna nekik (egyetlen egyszer és nem naponta, meg hetente mint Maki csinálta :D), hogy mondjanak már valamit, hogy lehet e vagy sem... aztán valamit válaszolnak mindenképpen. Ha van rá lehetőség, akkor minden bizonnyal nem azt fogja mondani, hogy hát nem tudja... ez a nem tudunk nyilatkozni, meg nincs tervben csak akkor jön képbe, ha tényleg nincs ott kábel... de na lineáris szemszögből nézve, ha az előtted lévő szomszédnál van, az utánad lévőnél is van, akkor közted is kell lennie...

Kivéve, ha egy helyrajziszámmal rendelkező, de utca házszámmal nem rendelkező gazdasági épületben laksz! :D Amikor anno keresgéltem itt a lakásokat volt itt egy nagyon remek, a mostani lakásom árának a feléért... még telek is volt. Felhívtam az ingatlanost, hogy próbáljam kiszedni, hogy mi lehet a bibi... hát rögtön kiderült, hogy nincs házszám, csak helyrajziszám, valami dűlőn volt... és gazdasági épületként nyilvántartva, de még napelem is volt... valami ultramodern kis kecó. Felhívtam a szolgáltatókat, arra még a UPC/Vodafone is azt mondta, hogy oda nem tudja bevezetni! :D

lépcsős szomszéd : Ott valami sunnyogás volt, pláne ha számlát sem tud mutatni. Ha igazán a lépcső rendberakása a cél, akkor átkopogtat hozzád, hogy beszéljétek meg, tud-e valakit okosba stb. és végig nyíltan látod a költségeket.

Az volt a történet, hogy a fickó majdnem kitörte a nyakát, mert megbotlott. Akkor találta ki, hogy meg kellene erősíteni. Mondtam neki, hogy ettől még a meredeksége nem fog javulni.. de ő eltökélte, egyébként rendesen megcsináltatta végül, csak kicsit beleköptem a levesébe. A fickó Debrecenből a tócósból költözött ki... nem ismert itt senkit, szerzett egy korrekt melóst. A melós eljött, felmérte, mondta neki ,hogy 150K. Ez meg megállította anyámat, hogy majd szóljon nekem, hogy 75K-val jövök :D. Másnap a melóst tájékoztattam, hogy itt bizony jogi herce-hurca várható, mert nincs KK, nincs hozzájárulás, és nem biztos, hogy szeretne bíróságra járni. A vállalkozósrác rendes volt, mert visszaadta ennek a baromnak az előleget és lemondta a munkát... olyan 1,5 hónapig nem volt semmi (addig castingolta az újat) :D Társasház törvényességi felügyeletének kérelme lógott az ablakban, mondtam a szomszédnak, hogy fizetni fogok ha ezt beindítjuk, de öreg te is, és sokkal többet, ráadásul havonta lesz vagy 20K kiadásod :D

Közben a szomszédokat tájékoztattam, hogy emberünk olyan lavinát indít el, hogy mindenki fizetni fog a végén :D . A végén szorult mint a török Egerben! :D

Aztán hallom, hogy hegesztenek. Ekkor már nem hajtottam el a következő csapatot, mert stratégiát váltottam. Onnantól, hogy sem én, sem a többi szomszéd nem fizet, nekem 0 Ft-ra jön ki a dolog, a többiek orrolnak rá, ugyanakkor kétségtelen, hogy a lépcső megrenoválásával emelte az ingatlanok értékét! :D

Ezeket az acélpántokat tetette fel, vállas megoldással.

Amúgy nem csodálom, hogy a lakók nem akarnak havi 20K-t fizetni egy olyan lehetőségért amit nem is használnának ki. Nem tudom neked ugyan milyen jövedelmi viszonyaid vannak, de a ma MO-n minimálbérként megkereshető összegek mellett ez egy családos embernek igencsak jelentős havi tétel, pláne a semmiért.

Amikor én költöztem, alap volt, hogy lakótelepre nem, mert kertes házban laktam, a lakótelepi lakásoknál nincs rendes - meg úgy általában semmilyen - hangszigetelés, és ott van még a közös költség. 20K-val számolva tízévente kimegy egy kisebb, új autó ára, 2 milliós összeghatár körül! Meg milyen örök lakás az, ahol nem lakbér, hanem KK címen akkor fizetned kell havonta, ha nem is laksz pl ott? Ez nálam elvi kérdés. De az újfalui lakótelepi lakásunknál még ott van a távhő is, amit télen sem lehet lezárni, akkor is fizetni kell a fűtésért... csak egyelőre jogi okokból még mindig nem tudom eladni... nem egyedül az enyém...

Ebből két dolog következik :
    1. Minden második generáció lefedhető, az előző csúcsmodelljeivel és a következő belépő modelljeivel
    2. Amit az órajelen elveszítesz legalább részben kompenzálhatod az időzítéssel

Intelnél ha nem akarsz tuningolni - és mint mondtad nem akarsz - jó eséllyel négy modullal is megleszel. Azért egészen más mint az AMD-.nél a fel sem áll a rendszer probléma.

Egyre jobban úgy néz ki, hogy a laptop a "yakamon" marad ami abból a szempontból nem baj, hogy ha nem romlik el, akkor nincs eltékozolva, és van egy erős tartalék gép, ha a PC-vel valami lenne, de ne legyen. Amikor a laptop megnyekkent és 2 hétig szervizben volt, a kisebbik laptoppal (7100U) , egy élmény volt :D. Mondjuk Streamingre megfelelő volt, meg Faebookozásra, fórumozásra. No és ott van az a tény is, hogy az a laptop 2017 óta működik, kopp-kopp.

Most a vevők ezt a laptopot úgy akarnák, hogy 16 helyett 32 GB-tal természetesen (ez be is van építve), meg valahol 350K alatt. Én meg erre azt mondtam ,hogy rizikóval garancia után, de középsőujjam felmutatása mellett, inkább megtartom, és nem veszek iPad-et, hanem ágyból tévézni is jó lesz, meg ágyból dolgozni laptop tartóval.

Ettől függetlenül persze nem volt bölcs döntés beleugrani.

Ez a 12700K még mindig foglalkoztat, 96K lenne kedvezménnyel, csak én még az elmúlt 27 évben nem volt olyan, hogy 3 éves CPU-t vásároljak újonnan. Mindig a legújabb generációból vásároltam. Most ez a RAM-os mizéria nagyban hozzásegít a döntés meghozatalához, meg az a tény, hogy már nem igen játszom. Illetve hát nem mindegy hogy 7800X3D képességű (nem játékban) CPU-t 160K-ért veszek meg vagy 100 alatt... meg az sem ,hogy Intelnél a RAM terén is jobb a helyzet. De az is lehet, hogy mégis 14. gent vásárolok Intelből. Persze 14700K-t.

Csak Intelnél egy 10 nm... 2016-ban 14 nm-es volt az első Intelem :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7632 üzenetére

Úgy látom nem egyedi ez a hol van optika, hol meg csak réz, remélem, hogy csak valami adatbázis hiba, nem pedig az, hogy hol kiépítik, hol nem.

Sajnos az jött le az évek során, Magentáék oldala nem minden kétséget kizáróan megbízható annak kijelzésében, hogy hol van és hol nincs lefedettségük, de nemcsak a kapcsolat minőségét, sebességét illetően, hanem hogy egyáltalán elérhetőek e.

Olyat még nem láttam mondjuk, hogy valahol volt optikájuk és azt írta ki, hogy nincs, vagy azt, hogy xDSL, de ellenkezőt bőven. Idén lesz félévtizede, hogy Hajdúszoboszlóra költöztem. Nem ez volt az első, hogy találkoztam azzal, hogy rosszul jelzi ki, de az még a 2010-es évek elején volt, ez meg a végén. Na és nem arról volt szó, hogy azt írta volna, hogy réz vagy koax, hanem extrémitásban FTTH, akár 2 Gbps is. Aminek nem is dőltem volna be, ha nem vettem volna evidenciának, hogy hát igen, ez magától értetődő, hogy egy ilyen Berettyóújfalunál azért nagyobb, de mégis még relatíve kisváros esetében teljesen elvárható, hogy NE részleges lefedettség legyen... Csak azért írom, mert aki mondjuk Debrecenbe költözik (Budapesten meg abszolút hülyeség), és azt mondja, hogy hát mindegy, megyeszékhely, negyed millió ember, biztos, hogy van mindenütt, nos nincs, ott is csak részleges van a méretéből adódóan sem viszi le az olyan utcákba ahol a helyijárat sem tud befordulni.

Nálam meg az volt, hogy felületes is voltam, és hát ránézve a térképre láttam, hogy sűrűn lakott, elit negyed, tele apartmannal... mi kellhet még egy szolgáltatónak?

Bár igazából ha tőlem légvonalban 4 méterre van olyan ház amiben van optika, akkor elméletileg nem lehet olyan nagy kunszt hozzám is eljuttatni.

Nekem légvonalban pont 10x ekkora távolság van. Az ember azt gondolná, hogy egy olyan előfizetőért megérné nekik, vagy felajánlanák, hogy fizessem ki azt a 40 métert és behozzák. Az egész utca 160 méter hosszú, de magas népsűrűséggel. A két végén optikával, csak a két végét képtelenek összekötni, azt a 160 métert...

Viszont pont a napokban töprengtem el rajta - oké az is benne van a dologban, hogy ha meg is jellene az utcában a KK miatt, nem hozná be, mert erre Magentáék érzékenyek, állítólag azért, mert volt rá példa, hogy bevitték KK nélkül és 100%-os tulajdoni hozzájárulás nélkül, utána valamelyik hisztizett, és vissza kellett bontaniuk, azóta központilag meg van tiltva nekik a lazulás (bezzeg a DIGI, és a Vodafone lazán megoldották nálam :R ) - ha mégis megjelenik a Magenta, és még be is hozza, már annyira nem biztos, hogy akarni fogom, egészen addig nem, ameddig:

Tudom tartani a jelenlegi DIGI-s szintet! :D
    Felvetődött ugyanis a DIGI-s topicban, hogy akár még évekig is így maradhat. Nem tartom túlságosan valószínűnek, de ha mégis bekövetkezik, és évente ugye nő a rés a két szolgáltató között, akkor havi 4000-5000 Ft eltérésnél a DIGI javára, a Nemzethy szolgáltató is oké. Évente az 5K-s havidíj deficitnél 60K megtakarítás. De nem tartom valószínűnek, egyrészt mert előbb-utóbb mindennek vége lesz, ha más nem akkor amikor létrejön a ONE, az meg még idén várható az év vége felé. Akkor egységesítik a portfóliókat.

Szerintem létre fognak hozni, egy választ a Magenta 1-re ONE márkanév alatt. Anno volt valami amiről nem tudtam. Hogy minden társasháznak kellene lennie KK-nak. Pl Berettyóújfaluban az ottani lakásunknak 8K körül van, ami évente 96 000 Ft. Azt tudtam, hogy lakótelepen kötelező, de azt nem, hogy nemcsak lakótelepeken hanem minden társasházban. Itt a KK lenne havonta vagy 20K... ha még a Telekom be is tenné az utcába a lábát... izé a kábelét... az itteniek tuti nem vállanák be, hogy havi 20K-t fizessenek, vagy 10K-t akár, csak azért, hogy legyen Telekom. Újfaluban a 8K-ért annyi jár gyakorlatilag, hogy elviszik a szemetet... nekem itt havonta 1200 Ft körülből megvan a szemét elvitele! :D Székesfehérváron is 8K, cserébe ott ezért a pénzért takarítják a lépcsőházat, karbantartják a liftet, cserélik az izzókat. Az itteni lakótársak sem csórók, de nem fizetnének havi 20K-t, ez teljesen bizonyos, illetve ha valaki ezt bevezettetné, azt kitűznék a falra szögbelövővel, mint a F.E.A.R-ben! :D ... és amúgy elég sok a narancsos is köztük, szóval nekik eleve jó a NER... Így azért érhető, hogy DIGI/Vodafone van a házban, azaz minden van, Telekom nem kell nekik.

Azért megnézném, hogy itt a helyemben Maki mit alkotna velük, amikor kiderülne, hogy már az utcában van a Telekom, de van némi jogi akadálya a dolognak! :D A Telekom bevezetéséhez van egy másik út is, a tulajdonostársak 100%-ának a hozzájárulása. Na most van 8 lakás. Ebből egy az enyém 100%-os tulajdoni hányaddal (1/1). Maradt 7 lakás. Az egyik szomszédom köcsög. Pont szemben lakik velem. Inogott az egyik lépcsőfok, megcsináltatta az összeset, majd bekopogott, hogy 75K lesz. Mondtam, ez nem így működik, hogy te megcsináltatod, az én tudtom, megkérdezésem nélkül, KK-nélkül, semmilyen pályáztatással, aztán csak közlöd, hogy 75K lesz, én meg fizetek... jogilag megszakértettem az ügyvédemmel, mondta az ügyvédem is, hogy nincs az a bíró, aki neki adna igazat - be akart beperelni :D - azóta sem tette! :D

Ja igen, ugye mivel csak én meg ő használjuk a lépcsőt, hát csak ketten fizessünk szerinte... hát nem, törvényileg nemcsak a lépcsőháznak, de az egész társasháznak kellene, tehát minimum 4 de inkább 8 személynek. Azóta nem beszélünk, nem köszönünk, de minden mellettem szól! :D Viszont a Telekomot nekem tuti nem írná alá, de nem nagy tragédia, mert ugye nincs is még az utcában, plusz van olyan szomszédom, aki (nagyon jó féle csaj) elment Ausztriába dolgozni ... na most azt elérni... :D Aztán van olyan szomszédom is, aki nyaralónak használja. Évente 2x van itt, Vele remek a viszonyom amúgy Ő aláírná. Alul van egy idős néni. Ő is aláírná, Vele is remek a viszonyom, de neki MIndig TV-je van...a többi szomszéddal meg köszönünk ha találkozunk, de nem ismerjük egymást. Ja igen nyáron a füvet két-négy hetente levágatjuk kooperációban alkalmanként 5000 Ft-ért. Évente egyszer szokott sor kerülni rám, mert inkább 3-4 hét az! :D

Ha igazán magas sebességet akarsz, akkor mostanság csak két slotban lehet gondolni, de ez leginkább akkor igaz ha tuningolod a memóriát. Ha azt nem akarod, akkor azért mehet a 4 slot

Azért egy ez nagyon nagy visszafejlődés. Az ember nem azért vesz 6400-as RAM-okat, hogy 3200-on menjen... meg mondjuk a slotok RAM-mal való betömése azért is jó, mert nem tud a por behatolni. Amúgy írtam, hogy AMD-nél folyamatosan voltak RAM problémáim. Most a laptopnál nincs. De vicces, hogy a laptopokban ugye eleve két slot van (van ahol abból is az egyik le van forrasztva, és olyan is, ahol csak az az egy van), lényegében a PC-s alaplapok így, ezen a téren a laptopok szintjére vannak lebutítva.

Amúgy a CPU-s topicban voltak akik írták, hogy nekik megy néggyel is, de vegyesek voltak a vélemények, amolyan vagy megy vagy nem megy dolog, tehát nekem is inkább logikusan a két slotos megoldásban kell gondolkodnom.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7630 üzenetére

Szerintem mert a DIGI-nel nincs xDSL, Telekomnál meg az is van... ami úgy tűnik, hogy a 2 Gbps-os Magenta 1-eket is letompítja.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7624 üzenetére

Azt írták, hogy Intelnél is, ha magas RAM sebességet akarok :( :D Bex@rás :D
    Ameddig nem derült ki, majdnem berendeltem a 12700KF-et :D

Nem zavar a tulajdonosi háttér. Tudod manapság ezeknek annyi cégük, meg leányvállalatuk, meg cégbirodalmuk van, hogyha mindet elakarom kerülni, akkor nagyon komolyan kitolok magammal és megbonyolítom az életem, ha egyáltalán lehetséges.

Na most az egy dolog, hogy a CBA-ban lekémkedik, hogy szereted a pacalt... de az egy másik, hogy tudja: mit forgalmazol az Interneten - nem kell semmi illegálisra gondolni - milyen politikai irányultságod van, aztán milyen csatornákat nézel, és kikkel mit trécselsz a telefonon. Persze lehet VPN-ezni is, csak az ingyenesben pl Opera, lassú.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7623 üzenetére

Az uniós bért senki sem úgy képzelte el, hogy 250-et keres...
    2018-as sláger volt a bérunióval kampányolás. Akkor is azt mondtam, hogy egy marhaság, nemcsak azért, mert ez a csóró ország akkor sem tudná kigazdlkodni, ha nem becstelenek lennének azok akik csóróvá tették, hanem azért is, mert a francia paraszt nem annyit keres mint a német, a német sem mint a dán stb... persze ekkora eltérések nincsenek, de az EU-nak sem érdeke, hogy megszűnjön az olcsó keleti munkaerő, akik elmennek diplomával mosogatni, miközben náluk a német előbb vágja fel az ereit.

Makit megértem, hogy nem költözött, azért egy rémálom lenne, pláne, hogy az ő esetében ez rögtön külföldet jelentene, mivel ha igazán jó nethez akar jutni, akkor Romániába vagy Dél-Koreába kellene menjen.

Mondjuk érdekes a családi állapota is. Ha jól tudom egyedülálló, kb magában dönget lefele a netről. Egyetlen szórakozása, valószínűleg Tiszapalkonya bittorent bajnoka is ő :D De ezen tevékenységén túl mást nem tudott indoknak felhozni, hogy minek neki olyan gyors net. Bármikor indokolta azt hozta fel, hogy fogy az áram, mert lassan megy le neki a cuccos :D

Bár, ha nem csak hangemberek vagytok, akkor ennek úgysincs jelentősége, hiszen egyikőtök sem néz már be ide többet.

Ja, Maki legalább eddig tartja a szavát, kíváncsi leszek a két úriemberre is! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7620 üzenetére

A tulajdonosi háttér nem zavar? Mert speciel én azt leszámítva, már régen elengedtem volna a Telekomot. De a NERONE-t nem igazán kedvelem, amit meg a DIGI-nél csinálnak azon szerencsétleneknél, akiknek "jól" számláznak, az valami elképesztő mértékű áremelés, ráadásul több hullámban. Inkább fizetek a német tőkésnek... az sem olcsóbb, de tőle nem várom el, hogy ne kaszáljon rajtam.... és akkor ki is hajt extraprofitot?

Mondjuk akkor a 4db memóriaslotról és modulról le kell mondanod :(

Ezt most nem értem, miért maradna ki a négy slotos megoldás? Az AMD-s alaplapokon is 4 darab RAM slot van.

De jelenleg a Voda nem szakadozik, szóval egyelőre marad.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7599 üzenetére

Jobb ha most adod el a laptopot, még ha nem is döglik be rajta valami, félő, hogy sokkal gyorsabban veszít majd az értékéből.

Itt egyensúlyozni kell a már nem éri meg eladni, mert olyan keveset adnak érte, és a mégis jobb mintha 0 Ft-ra csökkenne az értéke, valamint az akár szerencsével, sok-sok évig is szolgálhat. A laptopnál ameddig meg nem hibásodott az alaplap, az akkumulátor aggasztott, ami egy 40K-s tétel... annyi kb mint a CPU hűtőm. Jut eszembe Makinak Dark Rock 4-ese van nekem Dark Rock PRO 5 270W TDP-vel :D

Intel: Múltkor tévedtem. Az 1700-as foglalatba nem a 15. generáció lesz az utolsó, hanem a 14, és az már megérkezett. Tehát jövőre foglalat váltás lesz. Így az Intel nálam vagy kiesik, vagy várok őszig.

Frissítésként funkcionál az Intel új processzorcsaládja - PROHARDVER! Processzor hír
    Mivel 2023 októberében jelent meg. Tehát halott platform.

AMD. Sosem voltam egy OC-s fickó, legalábbis az inteles időkig, meg addig amikor elkezdtem drága CPU-kat vásárolni. Viszont a csak játékon profitáló 8 magos, szorzózáras X3D-k 160-190K-ért nem igazán jönnek be, főleg, mert megfővésre hajlamosak.
    Pl a Ryzen 7 7800X3D a maga 8 magjával és 16 szálával annyiba kerül mint a Ryzen 9 7900X lényegesen kevesebb cache-sel, de 1,5 szer annyi maggal és szállal, plusz általános feladatokra sokkal nagyobb erőforrással, és ez meglátszik az osztályozás számán is, hiszen Ryzen 9 -esbe van kategorizálva 7 helyett.

Ha megnézed egyébként is általánosan abszolút értékben drágulnak a dolgok, régen (2009) pl egy drága és jó tápegység 15-20 ezer ft körül volt, ma ebbe a sweetpot se nagyon fér bele, ami eltolódott inkább a 40 ezres kategóriába ami régen a csúcsot képviselte. Most 70-80-100 ezerért van a csúcs. De emlékszem még az újonnan tizen ezer ft-os alaplapok idejére is, 25-ért már nagyon drága volt a lap (mondjuk úgy 2003 táján) ma 30 körül van az abszolút belépő, 50K körül jönnek a jobbak, a highend simán 100 ezres kategória, de mostanában több 3-400 ezres lapot is láttam.
    És még sorolhatnám...

Meg amikor az AMD-nek a két legerősebb kártyája az 50-es és a 70-es volt, és az előbbi is megvolt 44-50K-ból. Most meg egy 4060-as 140K, egy 4070-es meg 250K...

Csak ugye 2008-ban kellemes 150 Ft volt egy $...

A HDD fronton azért szomorú a helyzet, mert az a 2TB-os HDD ami 2012-ben 12 ezer ft volt, ma ugyanazokkal a jellemzőkkel, 22 ezer ft-tól indul, miközben eltelt 12 év! Eddigre már a generális áremelkedéssel együtt is 1-2 ezer ft-os tételnek kellene lennie!

Engem az is kiakaszt, hogy egy erős gép megépítése, úgy, hogy adva van egy nem olcsó mechanikus billentyűzet, szintén drága egérrel, 10 meghajtóval (SSD és HDD vegyesen), monitorral, nyomatóval és szkennerrel, hangfalrendszerrel, így is 700+ K -ba fog kerülni.

Amúgy a laptopnál elnéztem 10.28-ig garanciális! :D

Egyelőre be quiet! cuccokból táraztam meg "nem avulós, nem romlandó eszközök". A többi egy összegben fogom kicsengetni, és együtt fogom vásárolni.

A drágulás folytatódni fog. Nemcsak idehaza.

De ezek legalább modern technológiákkal vannak felvértezve, lényegesen jobbak mint elődjeik.

A maguk korában azok is azokkal voltak, és töredékáron :D

Látom megérkeztek a cuccok, és az aláírásba is kikerültek

Jaja, csak a soros limitbe nem fog kiférni :D

A gigaerős netnél ugyanez, mint írtam, az összes szomszédra hozza, csak nekem nem. Itt mondjuk elég házszámot megadni, mert errefelé mindenkinek saját kastélya van :D

Úgy is érdekesebb, hogy miért maradtál ki.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7596 üzenetére

Őszintén megmondom Neked - de szerintem erre magad is ráéreztél - ha nem lennék bizonytalan abban, hogy a laptop nem fog pár éven belül meghibásodni, még nagyon sokáig bőven elég lenne!

Anyukámnak egy 2017-ben újonnan vásárolt HP Pavilion – 15-cc516nh (2LE41EA) laptopja van 7100U CPU-val. Tavalyelőtt felpuffadt az akkumulátora, kiszereltem belőle azóta is megy. Eredetileg 8 GB RAM volt benne, de amikor én az ASUS Rog Strix G17 G713QM HX1139T 16GB RAM-ját 32 GB-ra bővítettem, akkor a 16 GB-ot megkapta a kisebbik gép.

Ha most fejlesztenék akkor az lap, ram, proci cserét jelentene, plusz új hűtő, - és áttételesen a nagyobb hő miatt új házat is - mintegy 300 ezer ft-omba fájna...

Nálam az alapkoncepció az volt, hogy ha arra az útra lépek, hogy megvásárlom az eddig legdrágább házat, az eddig legdrágább CPU hűtővel - 40K, korábban 16K volt a legdrágább az is be quiet, még korábban meg annak is a fele - , és a legdrágább tápegységgel (a Corsair RM550x 26K körül volt, a be quiet meg 48K - akkor nem i3, i5, vagy R3, r% színtű gépet fogok beleköltöztetni, hanem egy olyan, ami mindenki szerint belevaló.

Persze azt hozzá kell tenni - legalábbis intelnél -, hogy megvásárolod idén az i7-et és jövőre azt a teljesítményt hozza az i5. 2018-ban jártam így, i7 7700K 4 mag 8 szál, az i5 8600K már verte, mert 6 fizikai mag és 6 logikai volt. A 8700K-nál meg 6 mag 12 szál.

Anno a 2000-es évek elejéig, 230 wattos tápegységek voltak alapból, 2004-2055 körül 300-350-es Codegenek 5-6K-ért. Legalábbis vidéki kisvárosokban. 2010 körül már Chitech 420-asom volt. Aztán Corsair 450VX, majd Corsair 550RMx, és most be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold. Ez főleg a CPU-k TDP értékénem kiterjedése miatt következett be eleinte. Illetve 2008-ban már külön tápkábel kellett a 3850-es VGA.mnak :D Bezzeg a 4670-nek annak nem kellett.

Régen nekünk is volt ilyen kinek van jobb gépe, de mi inkább többen (5-6 ember) versenyeztünk, és nagyon ritkán álltamaz első helyen, de párszor azért előfordult (pl mikor az 1700+-os Athlon XP-m volt, akkor az egyik ilyen emberke vett egy 2700+-ot, én meg feltoltam a procim 2800+-ra csak azért is :D vagy jóval később egy másik srácnak a 1700+-a 2885MHZ-en ment, azért is feltoltam az enyémet 2905MHZ-re :D persze csak pár demonstráló kép erejéig ment így mindkettőnknek, napira 2200MHZ körül használtuk, nekem később 2669MHZ volt. )

Azt elfelejtettem jobban kibontani, hogy nem én versenyeztem vele, hanem fordítva, csak általában le volt maradva :D

Az összes X3D proci játékra való. Játékokban nézd meg, úgy elhúznak Maki gépe mellett, hogy azt se látja mi hagyta le. A nagy hátrányuk ezeknek a prociknak, hogy NULLA tuningot bírnak el. Bár alapon is bitang jól mennek.

Ez is egy dilemma, utána is olvastam kicsit, mivel így 42 éven túl, eltolódott nálam a játék felől a meló és a videóvágások felé a dolog. Elvileg a videóvágásoknál is tud profitálni, de pl nálam a Filmora a rendelésnél a 3060-ast fogja 90%--99% között a Ryzen 9 5900HX meg 15-20%-on ketyeg :D

Nyilván az is érdekesség, hogy sajnos az X3D-k szorzózárasak. Amúgy ha én játékilag kiégtem, akkor feltételezem, hogy a nálunk 10+ évvel idősebb palkonyai veterán sem játszik. Meg ugye a játékok jelentős része még mindig angolul és van, és van egy olyan érzésem, hogy ez komoly gondot okozhat odaát ómagyarul beszélő honfitársunknál! :D

Nekem főgépnél nem is volt olyan, hogy amikor procit cseréltem, akkor a lap ne ment volna, jobban meggondolva procikat platformmal együtt szoktam együtt cserélgetn...

2005 előtt nem volt rá precedens nálam sem, utána 2016-ig megint, holott mindig szerettem volna, hogy megveszek egy lapot és az olyan időtálló, hogy 3-5 éven belül csak CPU-t kell bele tennem újat, meg persze némi kompromisszum.

Az ASUS Z170-A LGA1151 foglalatú volt, a Skylake abba ment. A Z270-A már LGA1151v2 volt. A 7700K mégis ment a Z170-A-ba annyira minimális volt a változás. Most nem is emlékszem pontosan, hogy talán egy dolog volt, ami nem ment a Z170-A-ba, talán Optane memória.

Ezen a téren az AMD a legjobb, mert 2010-ben már létezett az AM3, most 2024-ben AM5-nél tartunk, igaz 2022 óta, de ennyi idő alatt az Intel 3x ennyi foglalatot talál ki...

Komoly géped lesz, ha kész lesz, a 4×16GB-on én is gondolkodtam, de még munkához is elég mostanság a 32GB...

Eleinte 32 GB-ot akarok beletenni, de eleve úgy vásárolom, hogy nem 4x8 hanem 2x16 és így lesz szabad slot :) 2016-ban is így csináltam, csak akkor 2x8-cal indultam :D

Hát igen, a Ciprusi 1Mbit (mikor itthon 120 volt) bizony igen húsbavágó volt, ahogy a 2020-as 3Mbit is, mikor itthon 300Mbit volt.
    A 25MBitnél itthon 500Mbit volt, szóval volt összehasonlítási alapom minden esetben, és meg kell mondjam a 25-ös netnél a nagyon gyenge upload (1Mbit) és az, hogy állandóan szakadozott külön idegesítő volt.

Erről jutott eszembe, hogy 5G-re ilyen helyeken mennyire fekszenek rá? Főleg nyugaton gondolom, mert valószínűleg Cipruson most is megszakad, amint a törökjárőr elhalad a DMZ-nél :D

Apropó szakadozás : A voda lehet, hogy olvass a kommentjeimet, mert hetek óta nem tapasztalatam netszakadást vagy kimaradást.

Most ott a fejállomáson elvileg nagyon komoly fejlesztés volt, az is sokat dobhat a dolgon.

Ráadásul már Voda 1Gigabit is lehetne, bár tény, hogy drágábban mint a T 2 Giga ha jól emlékszem.

A Koaxszal nekem a sebességen túl az volt a bajom, hogy ahol laktam, Berettyóújfaluban és itt is légkábel, Újfaluban legalább a villany földben volt vezetve a belvárosban a rekonstrukció után, de a koax nem. A túlfeszültségvédők nem villámvédők, erősebb áramtüskéket is ki tudnak védeni, de azért egy kellemetlenül erős villámot a koax hálózatba beütve ha az közel van, akkor nem igen. Ezért nekem volt APC ProtectNet PNET 1GB típusú vonali védelmem is, hogy legalább elmondhassam, ha nem vagyok otthon amikor vihar van, és nem, tudok áramtalanítani, akkor is megtettem amit lehetett.

Az FTTH-nál a sebesség mellett a másik nagyon fontos az volt, hogy az üvegszál csak a fényt vezeti, az áramot viszont nem! Ez is légkábel, de légkábel és légkábel között óriási különbség van!

Tehát ameddig van FTTH én koaxra nem mennék vissza. Minden lényegi téren visszalépés lenne.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7594 üzenetére

Megjegyzem még 98 ezerért is jó vétel az a CPU. Az más dolog, hogyha Maki legyőzése a célod, akkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlj a Palkonyai Chuck Norris ugyanis gépben is letette a kötelezőt :D

Ezen a pontom meg kell kérdezellek, hogy ezt a méltatlan helyzetet, milyen ellenlépéssel kívánod feloldani? Ugyanis jelenleg Maki CPU-ja többet nyom, mint a Tied és az enyém együttvéve! :( Ez felháborító! :D

Asrock B560 Pro4, I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB, Samsung 980 PRO 1TB M2, 2+4TB HDD, Corsair CX550F RGB)

Most nézem, hogy van 7900X3D is, ami lassabb mint a 7900X, de 20K-val drágább! :D

Amúgy volt egy másik nemezis is évekkel ezelőtt, az újfalui közmunkás volt - említettem már - minden pénzét gépbe verte és folyamatosan versengett velem... azt csinálta, hogy 2-3 évente cseréltem gépet. Utánam vett mindig 2 évvel új gépet, amikor már meg tudta fizetni az erősebbet... mondjuk ő 4-10 évente cseréli (ez elég nagy időintervallum), és hát le is van maradva :D

Egyébként szerintem mire egy 14700K vagy egy Ryzen 7900X annyira elavult lesz, hogy cserélned kell, addigra valószínűleg a lapot és a platformot is cserélned kellene amúgyis. Kivéve ha technológia követő módon 1-2 évente procit cserélnél, akkor megint csak inkább a Ryzen.

Kétszer fordult elő velem, hogy ugyanabban az alaplapban CPU-t cseréltem.
    Egyszer vettem 2005-ben egy konfigot:
    ASUS (mi más ugye?! :D) A8N-SLI-vel, + AMD64 3200+ (Venice magos CPU-val, basszus akkor volt a CPU 45K). Na 2007 októberében cseréltem azt a CPU-t AMD Athlon 64 X2 4200 (Toledo) CPU-ra.
    Aztán 2016-ban ASUS Z170-A alaplap + 6600K, amit 2018-ban cseréltem 7700K-ra.

Korábban mindig cseréltem alaplap + CPU + RAM triót. Most is erre készülök.... érthető okokból.

Egy 12GB-os RTX 3060 ma még kb mindenre is elég, pláne ha nagyon erős CPU-t raksz alá, és nem 4Kban akarsz játszani.

Egyelőre 6GB-os VRAM-os verzióm van, a röhej, hogy anno az 1060-asom is 6GB-os volt 2016-ban :D

Az teljesen meglep, hogy külön rendelgeted a géphez a cuccot, és van amit már most, pláne úgy, hogy még a CPU + LAP kombóval nyárig várni akarsz.

Ennek több oka van. Az egyik, hogy van olyan, hogy egy ház megtetszik, és azt azonnal le akarom foglalni, mert anno megjkártam az AeroCool egyik házával, hogy addig vártam, ameddig nem lehetett kapni. Ez a be quiet! ház nagyon bejött, most akció volt 5K-val olcsóbban kaptam meg mint egyébként, így lecsaptam rá.

A másik dolog, hogy sok éves tapasztalat: a nyári uborkaszezonban beesnek az árak. Ősszel jön az iskolakezdés, mennek fel... aztán ahogyan közeledünk az ünnepi időszakhoz el is szállnak. Régen volt az, hogy leltároztak sokáig, mert lasszóval kellett volna fogni a vevőt -egyfelől - ,másfelől meg Karácsony előtt kipucolták a készleteket. A baj csak az, hogy ősszel szoktak érkezni az új PC-s eszközök. Telefonok pl nem, mert a Samsungnál január, február S széria, március A széria, szóval ott ez másként esik, de most nem erről van szó.

2016-ban is nyáron építettem a gépet.
    A harmadik. Ilyen drága CPU hűtőt és tápot sem vásároltam, de ha megnézed, eddig mind a három olyan eszköz, amelyek nem hajlamosak a gyors elavulásra. A tápegységnél márt külön figyeltem arra is. hogy ATX 3.0, PCI Express 5 és 12VHPWR ott szerepeljenek a tulajdonságai között ,ha tegnap a 3 éves CPU mellett döntöttem volna, akkor gyorsan kellett volna hozzá alaplapot is venni, meg RAM-ot, és úgy vélem, komoly tízezresek fognak megmaradni, vagy inkább átfordulni egy sokkal újabb fejlesztésű Intelbe vagy AMD-be a nyáron.

Aztán it van még a laptop is. Fent van az aprón is, ha hirtelen elviszik, akkor nyilván gyorsan megrendelem a még hiányzó eszközöket (Alaplap + CPU + RAM + VGA + dobozos Windows 11 Pro, csak a Windows 11 Pro - amiből ezúttal új licencet kell vásárolnom, 80-100K lesz).

A gép többi része megvan. Külsős hangkártya, SSD-k, HDD-k stb... ez a gép mindennel együtt 1 millió Ft felett lesz. Eleve úgy van tervezve, hogy 4x16 GB RAM lesz majd benne, azaz 64 GB.

Most még képlékeny az is, hogy a laptop a nyakamon marad e, ott egyébként szívtam szoftverrel is, mert gyárilag ASUS által mellékelt Home jár hozzá, de nekem volt dobozos Windows 7 Home-ról frissített dobozos 8-as licencem, amit Windows 10, majd 11 PRO-ra frissíthettem. Tegnap megtudtam, hogy a Microsoft az ingyenes átköltöztetést az ilyen upgradelt windowszoknál megszüntette, így a dobozos Windows 11 Pro, a laptopon marad mindenképpen. Az eredeti terv a leválasztás lett volna, és marad a Home rajta...

De így beesett egy újabb FPP licenc ára, ami 80-100K (foglalkozás köri ártalom, nekem 100%-ban legális OS-eim vannak csak). Mondjuk ha azt nézem, hogy 2009-ben vásároltam 50K-ért a dobozos Windows 7-et, amire 3 évvel később költöttem 30 €-t ,hogy Windows 8 PRO lehessen, majd 0 Ft-ért lehetett Upgradelni Windows 10-re hivatalosan, és azt 11-re szintén, akkor annyira nincs okom panaszra.

Vásárlás: Microsoft Windows 11 Pro 64bit ENG (HAV-00163) Operációs rendszer árak összehasonlítása, Windows 11 Pro 64 bit ENG HAV 00163 boltok (arukereso.hu)

Viszont! Ha már ennyi pénzt adok ki érte, és a Microsoft sikeresen felrúgta a Windows most már nem termék hanem szolgáltatás féle politikáját, és ismét termék... akkor meg a Windows 12 lenne a jó választás. De az meg állítólag nem idén jelenik meg - még ők sem tudják talán -, ha meg igen, akkor októberben... köszi...

#7591 GoodSpeed : ASUS A7V8X-X LAN alaplapom nekem is volt, az volt a második lapom az Athlon XP-hez, 2003 nyarától 2005 novemberéig szolgált

Az évszámok nálam is klappolnak, 2003 és 2005 :D AMD is.. és itt jut eszembe, hogy az APC BK650EI UPS-em ehhez a táphoz már nemcsak terhelésnél lesz kevés :( :D
    Újabb tétel, és olyan 100K körül).

Amúgy sajnáljuk itt Makit meg Tiszapalkonyához hasonlítunk, az eltt a digitális diszkriminiáció fellegvára, de egy kis érdekes statisztika :
    Tavaly Lauterachban otthon 25Mbites netem volt, a céges 60Mbit gyorsnak számított. 2020-ban Weiller-Simmerbergben az otthoni 3Mbit (nem elírás : HÁROM!) Mbit volt, a cég ugyanaz. Ismerősömnek Grenoblé-ben (Franciaország) 25Mbit volt még 1-2 éve (most nem tudom), igaz neki 2005 januárjában 15/1 Mbit volt amikor én örültem az 1Mbitre duplázásomnak.
    De Cipruson 2015-ben 1Mbitet (valójában "up to 1Mbitet" vagyis akár 1Mbitet) használtam havi 60 euroért!
    Szóval tőlünk nyugatabbra, de akár keletebbre is, nem feltétlenül számítana lassú netnek a Makoss 50Mbitje, pláne egy kis zsákfaluban. Tulajdonképpen el van ő kényeztetve, csak nem veszi észre.

Az az igazság, hogy 3 Mbps-nál de 25-nél is befordulnék még lehet én is! :D A jóhoz könnyű hozzászokni, ez lehet az én mentségem, de Makinak lehetősége sem volt a jóba belekóstolni, csak legfeljebb akkor ha valamelyik Tiszaújvárosban élő ismerőséhez bekéredzkedett egy Speedtest erejéig! :D Őt csak az érdekli, hogy eljutott a falujába a hír, hogy van Gbps-os Internet az országban (mondjuk már elég régóta, de biztos lassú volt az újságos szekér az ökörrel! :D),és onnantól neki ez jár. Csak a szolgáltató nem osztja a véleményét, pontosabban le sem x@rja, erre gondolt egy merészet, hogy majd lejáratja az ISP-t itt a fórumon, meg hogy diszkriminálja... nem az Internetsebesség terén érte őt a legnagyobb diszkrimináció az életében...

Amúgy amikor berakta a konfigját, bennem felmerült még egy kérdés: vajon ki rakhatta össze neki, mert szerintem tuti nem magának szerelte össze! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7588 üzenetére

Amúgy úgy belegondoltam, volt nekem egy ASUS A7V8X-X LAN alaplapom.

Volt rajta egy 100 Mbps-os Ethernet.... Szóval úgy elmerengtem, hogy Windows XP-vel a 22. évét taposó lappal, Magyarország bizonyos területein mint amilyen Tiszapalkonya még ennek is csak a fele sávszélességét képesek (optimális esetben!) kihasználni! :D
    Makinak elég lett volna egy ilyet venni 22 évvel ezelőtt, és most is használhatná, jó kis SD-s tartalmak nézésére! Mondjuk Vista meg Windoiws 7 az azért döcögős lenne... de na... :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7588 üzenetére

89000 ft-ért az I7 12700KF tényleg kiemelkedően jó vétel, pláne ha hozzáveszem, hogy újonnan egy 10700K ennél majd 40 ezerrel drágább. (nekem csak 10-11th gen megy a lapomba, de neked más a helyzet, mert téged semmi nem köt). Ennél még a 13600K is drágább amit pláne nem értek minek vesz meg valaki, ilyen nagy I5-ösnél 1000-20000ft ugrás egy I7-es. Különben is I7 > I5.

Még hezitáltam fel is vitte az Alza 98-ra. Az a bajom vele, hogy 3 éves lesz az a CPU idén. Illetve az Intel hírhedt a gyakori foglalatváltásokról. Az LGA1700 2021-ben jelent meg mint ez a CPU. Tehát 12. genként az első volt, és lentebb ezt írják:

Milyen processzort vegyek? - PROHARDVER! Hozzászólások
    Nincs titkos tipp, a 7900x és 13700k gyakorlatilag árban és teljesítményben 1-3%-os határon belül mozognak egymáshoz képest. Mindkettőt nehéz hűteni.
    Két érvet tudok felhozni AMD mellett:
    - AM5 foglalat még biztosan kap új generációt, Intel már csak órajel tuninggolt változattal készül az 1700-as foglalatban. 13700k-ról várhatóan nem fogsz tudni már érdemben tovább lépni alaplap csere nélkül.
    - Intel többet fogyaszt. Rendesen tekerve ez akár +70-90W is lehet. Ha ez szempont. Ez nem jelenti azt, hogy AMD hűvösebb lesz, mert 95 fokig eltolja magát az is nagy vidáman.
    Ha érdekel a fejleszthetőség és/vagy fogyasztás akkor egy hajszálnyit az AMD felé billen a mérleg.

Ez azért érdekes, mert mg talán idén jön bele új CPU ami viszont csak órajel tuningos lesz, szóval lényegében kifújt.

De ha nem így vagy vele, és tényleg kell a gyorsabb gép, akkor lehet, hogy ez az akció nem neked szól.
    Mivel rengeteg problémáról olvasok mostanság ami a Ryzeneket érinti, elgondolkodnék a helyedben az Intelen is.

Eleve 160K-s CPU-val számolok, de a ha a laptopban bíznék, akkor nem cserélnék idén gépet. Csak nem bízom benne. Egyszer már lehalt, és ment vele a trió.
    Elhatároztam, hogy a laptopból kijövök, és soha többé magamnak... csak PC.
    Annyira nem játszom. Illetve amivel igen (CoH2, BF2042), szépen futnak 3060-nal is. CoH3 az vegyes értékelést kapott, majd ha akciós lesz bezsákolom.
    Viszont videókat sokat vágok.

Ugyanakkor ha a játék nagyon fontos szempont akkor Ryzen 7800X3D.

Az mondjuk enyhén szólva megdöbbentett, hogy:
    a Ryzen 7 7800X3D gyengébb mint a 3. évét taposó I7 12700KF 160K-ért. Illetve, hogy egyárban van a Ryzen 9 7900X-szel, ami viszont sokkal erősebb nála.

Most azt csinálom - ha már ilyen szépen felment a 12700KF, hogy nyárig várok, és persze figyelem az Intelt is. Nem is kicsit. Mert jelenleg nem olcsóbb az AMD alaplapilag és CPU szempontjából sem.

Jelenleg mai fejlemény, hogy úton van hozzám:
    Be Quiet! Tápegység 750W - PURE POWER 12 M (80+ Gold, fekete) - BN343 (foramax.hu)
    Be Quiet! - DARK ROCK PRO 5 (foramax.hu)

Abit : Azt hiszem tévedsz :D
    Az Abit, a tajvani székhelyű számítógépes hardvergyártó vállalatot, valóban érintette a csőd a 2000-es években. Az Abit egykoron ismert volt a magas minőségű alaplapok és más számítógépes komponensek gyártásáról. Azonban a vállalat a 2000-es évek közepén nehézségekkel küzdött, beleértve a pénzügyi problémákat és a termékek minőségének csökkenését. Végül 2008-ban a Abit hivatalosan csődbe ment, és megszűnt a működése.
    Bing. Nekem két Abit cuccom volt, az egyik az alaplap, a másik meg Abit Siluro GF4 MX440 64MB-os VGA :D De úgy látom, hogy feltámadt! :D

Úgy látom a Flipről te többet tudsz mint én :D
    Mindenesetre ha ez így van, hogy Digin szolgáltat, akkor tőlük pláne nem várhatunk optikát sehová :D

Amúgy azt sem vágom, hogy miért kell két leányvállalat. Régen mifelénk a Telekom azt csinálta amikor Berettyóújfaluban megjelent az Invitel ED3.0-val, hogy speciális kedvezményt kapott mindenki aki olyan utcában lakott, ami értintett volt.

Bár egy magyarázat van szerintem. Ha mindenhol elérhető lenne a FLIP-es portfolió akkor sokan ott is élnének vele, ahol a Telekom drága csomagokat értékesít, mert nem érdekelné őket sem a Magenta 1, sem a Gbps-os net, elég lenne számukra egy 100 Mbps-os is olcsóért. Szóval szerintem meg is fejtettem! :D

Vajon Tiszapalkonyán hogy áll az optikai fejlesztés? A Palkonyai Rambo segíti vagy épp nehezíti?

A barátunknak van tartása! Nem jött azóta sem a topicba, vagy legalábbis nem intéz ékes szólóbeszédet azt őt és a palkonyai pupákokat ért digitális diszkriminációról! :D

Ő már megépítette a gépet! Csak azt a netet nem művészet kihajtani! :D :DDD

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7581 üzenetére

Az Asrock az az ASUS-é, csak én kerültem mindig is, mert olcsósított ASUS (szerintem nem olyan tartós, de lehet, hogy tévedek tartósság terén).

Mostanság az Abitra lennék kiváncsi, de eléggé general lapjaik vannak.

Én ott tartok, hogy csődbe mentek 20 éve! :D

Plusz szerintem ott VRM probléma volt, mert az kb nem létezik, hogy egy K-s CPU-n 100MHZ-et alig lehessen húzni.

A K-s CPU-knak két féle tuning sávjuk van. Van a gyári, és van az efeletti a gyár által nem korlázotott de saját felelősségedre beállíthatod rész.
    Na most a Intel® Core™ i5-6600K Processor A 6600K-nál alap órajel 3,5 GHz volt, 3,9 GHz-et szavatolt az Intel, és ment 4,6 GHz-en atomstabilan évekig.
    Atán a 7700K
    Intel® Core™ i7-7700K Processor gyárilag 4,2 GHz-en futott alapból, és 4,5 GHz-ig szavatolta az Intel. Ezt tudta. 4,6 GHz-en már pár perc után omlott is össze! :D

Ahogy te megutáltad az Intelt, én nekem hasonló bajom lett az AMDvel VGA-knál.

Most van egy ilyen akció:
    Intel Core i7-12700KF 88 990 Ft-ért - Processzor | Alza.hu
    2016-ig az volt, hogy AMD-s eszközökben voltak gondjaim a RAM-okkal. Pl ASUS A8N-SLI-ben a 400-as ram 333-on ment... ASUS M4A78D-M PRO-ban, a Geil Black Dragon DDR2, ami 1066-on futott gyári OC-vel, csak 800-on ment. Utána Inteles indők jöttek...

Tegnap láttam ezt a CPU-t. ott fent.
    Féláron van, és teljesítményben hozza a Ryzen 7 7800X3D

De megnéztem Maki gépét, és rosszul lettem :( :D
    Na meg már nemcsak 13. de 14. generáció is van Intelből, és ha bejön, hogy Windows 12 nem támogatja, lenyírom a hajamat! :D Az intel azt mondja, hogy nem lesz HT a 15. genben, mert annyi már a fizikai CPU mag, hogy felesleges... szerintem meg nem bírnak úrrá lenni a HT-ben lévő problémákon.
    De még most is ingadozom, hogy nem e intel legyen.

A Google Stadian kívül volt más is, geForce NOW (azt is próbáltam) meg Amazon Luna és Parsec (ezekről csak hallottam). De én kicsit sem bánom, hogy nem lett ezekből semmi, BTW lehet, hogy 10 év múlva sokkal nagyobb sikerük lesz.

Onlive volt a neve beugrott! :D

Anno én az enyémet azért adtam el, mert akkor még ért valamit, tudtam jól, hogy 1-2 évig tartogatom akkor töredékét sem fogja érni, még ha semmi baja nem lesz, akkor se.

390K-ért árulom, PH-n kértem rá beárazást, 370-390K-t mondtak rá, úgy ,hogy alapból 650K volt + 56K a RAM Uprade a többit külső házakat nem mondom...

Mondjuk van rajta két jogtiszta Windows 11, egy Home amit az ASUS adott, meg PRO, amit már évek óta hordozok:
    Azt nézem a flip otthoni internetes csomagjai nem túl acélosak, optikán is down-ban a mostanim fele sebességnövelővel együtt, az up meg közel azonos.

A Flipnél azt értettem, hogy azoknak szól, akik nem tudnak Magenta 1-ért fizetni, de kellene a Tri-Play, csak azt nem értem ,hogy eredetileg ott elérhető csak ahol nincs Telekom szolgáltatás. Na most xDSL-es időkben ez oké is volt, amikor az ISP-k egymás hálózatát használták keresztbe-kasba, de itt Hajdúszoboszlón sincs Flip a DIGI hálózatán.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7577 üzenetére

Jajj, 2010-ben minden vágyam egy Phenom II 965BE volt 8GB RAMmal, de még egy 940-esnek is nagyon örültem volna, akár csak 4GB RAMmal, de ehelyett a Phenom 9500 volt 2GBval.
    Akkoriban még bíztam az ASUSban, ezért dierkt ASUS lapot kerestem, a CPU meg a RAM (DDR2) adott volt, így ehhez mérten kerestem lapot.

2003 óta csak ASUS alaplapjaim vannak, előtte volt 1997 és 2003 között Acorp, Aristo, és hasonló gagyik, aztán Epox 8K7A AMD 760 Motherboard Review - PC Perspective (ez volt a legdrágább, ez füstölt el :( ), utána ECS Elite Group, és végül Abit K133-as Chipsettel, és rohadtul fagyott a Creative Soundblaster Live!-ommal. Ekkor lett ASUS.
    2022-ig egy ASUS lapommal sem volt gond. Az az egy amivel igen, az meg a laptopomban lett kuka, vitte magával a CPU-t és a GPU-t is, de most is csak ASUS alaplapokat nézek.

2016-2017 látom 6600K-ról 7700K-ra fejlesztettél :D Nekem akkoriban az I3 4330-asom volt, igaz 16GB RAMmal, és egy GTX950-el. De egyik évben sem fejlesztettem, csak egy monitor csere volt. 1280-as felbontásól 1680×1050-re álltam át.

Kifogtam 6600K-ból egy csodás tuningos példányt. 3,5 GHz-ről 4,6 GHz-ig tudtam húzni léghűtéssel úgy, hogy nem is nagyon melegedett, és atomstabil volt. 2018-ban hoztam egy rossz döntést. Ez volt a 7700K. Egy anti-tuning példányt fogtam ki belőle. Ugyanazzal a hűtővel be quiet Pure Rock, ha 100 MHz-et emeltem, akkor már összeomlott, vagy throttlingolt :D

és ugye utána jött a Meltdown + Spectre és társai... a HT-t nem kapcsoltam ki, de minden BIOS és Windows update fent volt, vissza is esett a teljesítmény rendesen. 2016-ban annyira megkedveltem az Intelt, hogy azt mondtam mindig inteles leszek immáron. 2018-ban meg annyira megutáltam, mert tudtak a sebezhetőségekről, hogy visszakoccoltam AMD-re, és az új gépet is AMD-vel tervezem.

google stadia féle megoldás elterjedése komolyan veszélyeztehetette volna, de ahhoz olyan net kellene mindnehol ami még MO-n is igen ritkaság, ráadásul én abban sem bíznék (meg a francnak nem lenne kedve havonta X összeget még erre is fizetni) inkább építenék egy jó erős saját PC-t :D Szerencsére már le is tettek erről. :)

Volt egy O betűs is. Most nem jut eszembe a neve. Narancsos logó... a lényeg, hogy 20 éves gépen is játszhattál volna AAA-s mai játékokkal mert streameli, persze ahhoz elég erőnek kell lennie, hogy a gyors netet kihajtsa.

Megvan a laptopnak is a létjogosultsága, mert előnye, hogy hordozható, de ezért nagyon nagy árat fizet az egyszeri user, és ha napi-heti rendszerességgel nincs hordozva, akkor szerintem (mai divatos kifejezéssel élve) lábonlövés egy laptopot használni asztali helyett. írom mindez túgy, hogy évekig volt asztali gépem és laptopom egyszerre, kétszer is laptop only voltam kényszerből, egyszer 2 hétre, egyszer fél évre, de mindkét esetben alig vártam az asztali PC-re való visszatérést (pedig az egyik esetben volt külső monitor és billentyűzet meg egér is).

Több mint 2,5 éve vagyok, de már ott tartok ha nem megy el, akkor is jön a PC... így is rengeteget fogok rajta bukni rajta, ha elmegy is.

Van egy szolgáltató ami viszonylag kicsi és új, és kihagytuk, a FLIP. Csak ugye mint írtam, azt meg jelenleg Pesten és Debrecenben láttam pár nagyon sűrűn lakott helyen, ez sem ott jelenik meg ahol igazán kellene, hanem ahol a lehető legnagyobb lefedettség és verseny van amúgyis.

A FLIP 7 éve is létezett. A Telekom tulajdona. Mától új márka és vezetékes ajánlat a hazai piacon: indul a Flip! - Sajtóközlemények - Sajtószoba - Magyar Telekom

Bevezető
    A Flip a Magyar Telekom Nyrt. legújabb telekommunikációs márkája, mely kedvező áron kínál IP-alapú televíziózást, vezetékes Internetet, illetve vezetékes digitális telefont.
    A szolgáltató adatai
    Székhely: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36.
    Postacím: 1519 Budapest, Pf.: 1446
    Webcím és online ügyfélszolgálat: www.flip.hu
    Telefonos ügyfélszolgálat: 1446
    E-mail cím: info@flip.hu
    Szolgáltatási portfólió (új előfizetők esetén)
    A Flip egy szolgáltatáscsomagot kínál (Flip 3), mely digitális TV-t (IPTV), digitális vezetékes telefont, és otthoni Internetet tartalmaz. A szolgáltatáscsomag nem megbontható, és 4.000 Forintos alapdíját a Szolgáltató havonta számlázza ki ügyfeleinek.
    Digitális TV
    - 130 + 24 HD csatorna (Csatornakiosztás itt vagy a honlapon)
    - 1 beltéri egység ingyenes, plusz beltéri egység 300 Forint/hó/egység (legfeljebb 3 beltéri egység kérhető összesen)
    - A szolgáltatáshoz elérhető díjmentes funkciók: szülői felügyelet, EPG, TXT, 2. audio stream (amennyiben a műsorhoz elérhető)
    - További értéknövelő szolgáltatások nem kérhetőek hozzá (pl.: PVR vagy VOD)
    Digitális telefon
    - Számhordozás lehetséges, részletek alant
    - Díjazása: Flip előfizetők között 0 Ft, más belföldi irányba 5 Ft/perc
    - Hívásátirányítás a fenti díjszabással megegyezik (attól függően, hogy milyen számra akarjuk a hívásokat átirányítani)
    Otthoni Internet
    - Csomagban foglalt sebességek:
    Kábelhálózaton: 100/10 Mbps-es maximális sebesség és 15/2 Mbps garantált sebesség
    Optikai hálózaton: 100/50 Mbps-es maximális sebesség és 50/25 Mbps garantált sebesség
    - "150 Mbit/s Sebesség növelő opció" igénybevétele esetén (ami 1000 forint/hó) a kínált sebesség 250/20 Mbps, a garantált 15/4 Mbps
    - E-mail cím, webtárhely, honlap, stb. nem jár az előfizetéshez, Fix IP nem kérhető
    Technikai háttér
    A Flip a Magyar Telekom vezetékes (illetve bizonyos esetben annak mobiltelefonos hálózatát is igénybe véve) hálózatának segítségével szolgáltató. Jelen pillanatban minden Flip-es szolgáltatási területen a Telekom is elérhető, de nem minden Telekom által elért terület háztartásai fizethetnek elő a Flip szolgáltatásaira. A jövőbeli elérhető területekről a fórumban információnk nincs!
    Internet (és közvetettül a teljes portfólió) tekintetében a Flip DOCSIS (kábelnet) és GPON (optika) hálózatokon is szolgáltat. A Flip a továbbiakban xDSL-hálózatokon nem szolgáltat, a kapcsolódó előfizetések megszüntetésre kerülnek.

Maki erre is húzná a száját! A másik, hogy régen még xDSL-es területeken volt igénybe vehető. Fapados Telekom szolgáltatás, mérsékelt árakkal. Mangeta 1 pl eleve nincs :(. Meg szerintem készülékkedvezmények sem.

Állítólag Makiról készült a videó, mikor befutott Indiában! :D
    Amúgy szerintem Maki egy egyszerű színész, ha nem így lenne már itt lenne és beleverné a fejem a billentyááá.sdgfééééw3dscy145xxcsvwdöögdgf

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7572 üzenetére

ASUS M4A785D-M PRO? Pontosan ugyanolyan lapom volt nekem is a Phenom 9500-al

Nekem Phenom II 940-nel! :D 4x2 GB DDR2 RAM-mal. Akkor megfogadtam, hogy először, utoljára, és soha többé micro ATX-es alaplapot! :D A végén halt le az egyik belső USB 2.0.

Mondjuk a 20K-s árával lehetett sejteni, hogy nem lesz egy nagy alaplap! :D Ráadásul olcsóbb mint 2005-ben az ASUS A7N-SLI-s lapom.
    Viszont akkor 34K-ért egy erős AMD CPU-t kaptam! Ma 40K-ért kapsz egy Ryzen 5 5500-at AM4-ben. Mondjuk annyira nem is rossz az 5500-as. Az érkező CPU hűtőm 40K :D
    2016-ban már volt duplázás:

2018-ban:

2024-ben, megint duplázás lesz. Alaplap 90K, CPU valahol 160-180K között!

Az "tetszik", hogy 10+ év cikkeztek róla, hogy visszaesik a PC piac...egyes "szaklapok" már azzal riógattak, hogy esetleg teljesen leépül. Ezzel szemben, az árak nem csak abszurdisztánban vannak elszállva... persze itt külön van forint nyomor, aztán rá világrekorder ÁFA, és persze kapzsi kiskereskedelmi haszonkulcs is.

2,5GBPS LAN port is elég szerintem, olyan gyors neted úgysem lesz mostanság ahol ez lenne a szűk keresztmetszet.
    És igen, az szempont, hogy Makinál jobb géped legyen. :) Igazából én is vehetnék lazán jobb gépet, de a jelenlegi is tökéletesen elég FHD gamingre (Asrock B560 Pro4, I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB, Samsung 980 PRO 1TB M2, 2+4TB HDD, Corsair CX550F RGB)

Persze itt ilyen probléma sokáig nem lesz, de azért a gamer laptopnál is idegesített, hogy nincs rajta 2,5G-s Ethernet! :D

Amúgy nekem a laptop is elég lenne, csak tudod ameddig garanciális el akarom adni, mert nem szeretném, hogy azon túl lerohadjon, aztán repüljön az alaplap + CPU + GPU! :D Egyszer már volt alkalmam látni, szerencsére 0 Ft-omba került... :D

Szerintem ma már egyetlen internetszolgálató sem olyan hülye, hogy idejöjjön. Egyrészt ez az ország elég jól le van fedve még sok európai országhoz képest is, másrészt a nem baráti kormányzat ahogy mondtad.
    Nekünk usereknek ez rossz mert jelenleg is már gyakorlatilag két szereplős a piac (van még a Flip ami nem tudom ki kezében van, de Budapesten kívül csak Debreceni lakótelepeken tudok a létezéséről, magyarán nem sok vizet zavar), és tartok tőle, hogy hamarosan a T is felvásárlódik :(

Azt nem gondolom, hogy sikerülne nekik felvásárolni a Telekomot, egyfelől nem is biztos, hogy van rá szándék, mert akkor lehull a lepel... ez az egyik része, a másik, hogy olyan magas ára lenne - és nem vacak forintot kell dobniuk fedezet nélkül, hanem €-t és $-t - amit vagy megint nem akarnak vagy nem is képesek kifizetni. Vagy ha akarnák és képesek is lennének rá, nem adja meg érte, mert a Telekom országos, párhuzamosan lenne egy másik országossal a ONE-nal, óhatatlanul hatalmas veszteség is lenne felvásárláskor vele, mert sok helyen vissza kellene nyesni. Pl ahol a Telekomnak xDSL-je, vagy koaxsza van, de az egész városban ott van a DIGI optika, vagy Telekom optika is van az egész városban meg DIGI FTTH is, ott ugye racionalizálni kell, mondjuk utóbbi esetben egyszerűen összevonja. De mondom, szerintem olyan összeg lenne, amit nem ad meg érte ilyen vagy olyan okból, és van még más is: jelenleg nem eladó!

Sajnos más szolgáltató nem várható, hogy megjelenjen. Mondjuk 2016-ig azért nem jött több, mert mit látott? Azt, hogy van UPC, DIGI, Invitel, Telenor, Vodafone, Telekom, zsúfolt a piac. Most meg van ritkulva, de csak akkor lenne értelme, ha valamelyiket felvásárolná. Talán a Tarr-t tudná.... a ONE baromira nem lesz eladó, a Telekom meg megint olyan,hogy nem. De ha ki is vonulna a Telekom, azaz eladná magát valamelyik külföldi nagynak, akkor sem élénkülne meg a verseny, mert csak a tulajdonos változna, az erőviszonyok nem.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7555 üzenetére

Újabb szempont!

Nem szabad Makiénál gyengébb PC-t építeni! Ez kb bedobta a két éves fizetését a gyárból! :D

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7560 üzenetére

Most az jutott eszembe, hogy anno amikor elkezdték azt felvetni, hogy nem lesznek optikai meghajtók a gépekben, szinte alig tudtam elképzelni, hogy nekem ne legyen. Meg ugye azért is, mert voltak CD és DVD íróim, lemezeim, rendszerlemezek stb... Még elképzelhetetlenebb volt, mint még 10 évvel korábban a kislemezes meghajtók eltűnése.
    Az is lol, hogy A és B betű ezeknek volt fenntartva, mégsem lett hasznosítva, az első betű alapvetően a C, a mindenkori C.

De 2016-ban már ODD nélküli gépet építettem. Az volt az elméleti problémám, hogy a rengeteg adatot hova mentem el... aztán letisztult, hogy bár van a Steamben biztonsági mentő opció, de minek? A különálló meghajtókon ott van telepítve, ha újra kell húzni a Windows-t akkor csak az elérési utat kell megmutatni a Steam kliensnek. Ha meg veszek egy új játékot pl ilyen volt a Battlefield 2042, dobozosan vettem meg, kaptam hozzá 7. darab DVD-t, de a Vodafone 500-as nettel töltöttem le, a kód megadása után! :D

Persze ha olyan netem lett volna, mint 2013-ban, akkor pl a BF4-nél lemezről telepítettem, aztán leszedte a frissítést VDSL2-vel.

Szóval beláttam, hogy remekül működik így is minden. Elég egy USB meghajtó és egy gyors pendrive. Mondjuk a 2010-es gépem még nem tudott USB-ről bootolni (ASUS M4A785D-M PRO).

Csak ugye jött az árvíz, és rájöttek a gyártók, hogy milyen jó dolgok ezek a katasztrófák, áron felül ki lehet söpörni a raktárat, és árat sem kell csökkenteni, mert ennyiért is megveszik.

Igen, és annak már 15. éve. Közben voltak cégek, amik egyszerűen leálltak a HDD-k gyártásával és fejlesztésével, pl Samsung. Az a helyzet, hogy a HDD-k el fognak tűnni, csak idő kérdése, de már régen meg kellett volna történnie.

Két funkcióban rejlik az ereje, az egyik a tárhely mérete, a másik pedig hogy nincs írási limit. Tehát az ár/érték aránya: egy 8 TB-os SSD-t
    Vásárlás: Samsung 870 QVO 2.5 8TB SATA3 (MZ-77Q8T0BW) Belső SSD meghajtó árak összehasonlítása, 870 QVO 2 5 8 TB SATA 3 MZ 77 Q 8 T 0 BW boltok (arukereso.hu)
    200K-ért adnak, és bár gyorsabb még SATA-san is sokkal mint a leggyorsabb HDD-k, de akkor is többszörösébe kerülnek és arra nem a legjobb megoldás, hogy folyamatosan írásnak vesd alá, ellenben a HDD-vel, de amint ezt megoldják (mondjuk 17 éve nem képesek rá) , felcsillan a remény, hogy az ilyen példányok az első kezdeti fellángolást követően horror árak után egyszer majd megérkeznek az átlagos árszintre.

Ami egyébként engem személy szerint idegesít, hogy a 10 Gbps-os LAN portos alaplapok nagyon ritkák, és nagyon drágák. Most a 100K körüli alaplapokon is 2,5G van. Ami mondjuk jelentős elérőlépés az 1 Gbps-hoz képest, de na...

Arra lenne szükség - de ez nem fog bekövetkezni -, hogy ahány nagy ISP felvásárlásra került, vagy elhagyta az országot, azok helyére újak jöjjenek. UPC, Invitel, DIGI (román), mert totál meg van halva a verseny :(. Viszont nem látok rá semmi esélyt, mert kis ország, nem baráti piaccal (kormányzati részről), és bárki is jönne, 0-ról kellene építkeznie. Egyszerűen nem éri meg neki, mert már nem 2000-et írunk, hogy akkor szépen lassan, előbb a nagyvárosokban, aztán onnan kintebb az agglomerációba, ráadásul már bőven le is vannak fedve. Itt most olyan játék megy a lakossággal, hogy minden ISP emel minden évben, mert fel van osztva a piac, ha Jucika felmondja a Telekomnál a One-nál sem fog jobban járni. Lényegében a lakosság teljesen ki van szolgáltatva.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7555 üzenetére

Akkor még nagyon az elején jársz a gépfejlesztésnek.

Ha az összeget nézem jelentős tétel van meg.

2023-ban a még kapható cuccok aktuális árait is megnéztem... döbbenetes volt az eredmény több esetben ius.

Itt a vásárláskori árak vannak feltüntetve, mikor, hol, és mennyiért vásároltam őket. Az első már 19 éves lesz júniusban, eddig egy teljes nagygenerálra volt felküldve Budapestre, ahol átvizsgálták, cserélve lett benne az akkumulátor is.

Régen ugye partícionáltam a meghajtókat. Most csak a mindenkori Windows-é van, azt is a Windows telepítő hozza létre automatikusan. 2010 körül kezdett az kialakulni, hogy egy meghajtó egy partíció. Két meghajtón kívül minden külső házban van. Az SSD-k szinte semmit sem fogyasztanak, a három HDD, meg hát nem vág földhöz. Ráadásul az új gépbe az SSD-k beköltöznek, HDD-ből csak kettő férne be, de még gondolkodom rajta, hogy beteszem e a háromból kettőt, mert így külön tápellátást kapnak a saját házukon keresztül és nem terhelik a PSU-t sem. Azért mondjuk 20W ilyenkor már számít. Pontosabban a tápegység szempontjából.

2014-ben vásároltam utoljára HDD-t, a 3 TB-os WD-t. Akkor úgy voltam vele, hogy én már többet nem költök HDD-re, az SSD-ké lesz a jövő a 3TB meg bőven elég, és még ma is elég számomra, mivel most is 1,7 TB szabad belőle úgy, hogy már régen nem takarítottam róla, pedig régi elavult programverziók telepítői is lehetnek, a napokban átnézem. Illetve a rendszermeghajtó biztonsági mentése.

Ha igen, akkor örülés van, ha nem, akkor marad a jelenlegi, és a jelenlegi sebesség is, mivel perpillanat a HDD-m kb 320-350Mbitnyi töltést képes huzamosabb ideig írni, rövid ideig megy nek e felett bőven is, de annak semmi értelme, hogy jön mondjuk 800-al a cucc 30mp-ig, utána 1 percig 10Mbit, mert ír a HDD, utána megint 800, megint 10 .... érted.

Nálam az van, hogy van a Windows tölt le frissítést magának, vagy valamelyik játék frissül Steamről, Originről, Uplay-ről, Epic-ről. Bármelyik is mindegyik SSD meghajtót jelent. Mert a Windows evidens, és a játékok is azok, mert gyorsan kell indulniuk - bár már játékok terén beszűkültem. A másik része, külön fizikai meghajtókról van szó, így ha valamelyik meghibásodik és váratlanul, úgy ,hogy a Hard Disk Sentinel sem jelzi esetleg előre, akkor sincs akkora gond, mert csak egy "partíció veszett el" lényegesen jobb a helyzet, mintha lenne egy 6-8 TB-os tárhely, ami kiesik egészében rajta vagy 4 TB adattal. Itt a maximum 1,7 TB-os lehet a veszteség jelen foglaltság mellett. Ez ugye a WD-é. A többi esetében meg minden megvan a felhőben. A játékok letölthetőek Steamről, Originről, Uplay-ről, Epic-ről, a mentéseiket a saját felhőikbe végzik, az én személyes adataim elférnek a OneDrive-on.

Eredetileg - mivel nekem nem igazán sürgős a dolog - meg akartam várni az idén érkező Windows 12-t. Csak közben elkezdték szivárogtatni, hogy majd jövőre érkezik. A Windows 11-es MS féle húzásból tanultam, amikor ugye a 2018-s 7700K-mra azt mondta a Microsoft, hogy régi és már nem támogatott... szóval régen is nagyobb prioritást jelentett nálam, hogy mindig az aktuális legfrissebb szériából legyen a CPU, de azóta meg pláne.

Igen ám, de Bag körül dombok vannak, oda nehezebb felvinni az optikát. Bár télen ha szánkóval onnan lecsúszik, talán közelebb ér Palkonyához, egy optikai kábellel a kezében :D (de kár, hogy már nem olvas minket, tuti jól szórakozna :D (vagy nem) )

Átfúrja a dombot, a mi Chuck Norrisunk! :D

• Túzok22

senior tag

válasz KROK640 #7548 üzenetére

Ez optika, nem DSL, a jelenlegi is 1000/300 ftth, csak húztak alá egy másik ftth-t, ezt nem tudom mi is lesz.

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7546 üzenetére

Jelenleg összeválogatás van, mert augusztusig garanciális a laptopom, amit még nem tudok, hogy el fogok e adni, mert 650-ért vettem az alap gépet, de már 370-390K-t mondanak rá, és hát nekem általában mindig volt két gépem egymás mellett. Meg van rá licencelve egy Windows 11 Home és PRO is.

A házat már régen kinéztem, de most volt egy remek akció:
    Hónapzáró szemezgetés a hardverek között - PROHARDVER! Hazai Pálya teszt
    Aztán elolvastam a tesztet:
    Be quiet! Pure Base 500DX: lehetne még ennél is jobb? - PROHARDVER! Ház/Táp teszt
    Az eredeti terv:
    Aztán mondták, hogy gamerkedni jobb lenne a Ryzen 7 7800X3D
    Közben kiderült, hogy idén lesznek 8000-es és 9000-es Ryzenek is.
    Leet | Ezt tartogathatja az AMD új, Ryzen generációja - Az Intel elé vágnának?
    Szóval szerintem a 9000-eseket megvárom. Addig meg beszerzek olyan dolgokat, amik hiányoznak még, de még mindig szemezgetek, mert pl a táblázatban lévő táp jelenleg nem kapható. Nyáron egyébként is esni szoktak az árak. Viszont addig ha esik a CPU hűtő ára az nem lenne rossz. Az új kiszemelt, és megajánlott:
    be quiet! DARK ROCK PRO 5 (BK036)
    majdnem dupla annyi, mint az Slim változat, és annyiba kerül mint a házam akció nélkül! :D
    Nagyjából ház + táp + CPU hűtő = 120-130K :U
    A RAM-ból már 6400-as van előirányozva. Window 11 -ből PRO verziót vásárolok, és teljesen tiszta forrásból, ahogyan szoktam, az OEM-ben is 50K körül van.

Tehát még kell alaplap + CPU+ RAM + VGA.
    SSD-k HDD-k, Monitor, Cooler Master mechanikus billentyűzet + Razer DeathAdder egér adottak. Szünetmentesek is. Szóval most így áll a dolog.

Ennyi lóg a laptopon! :D :
    Mondjuk a legöregebb az 2008-as HDD :D, de van 2011.es SSD is :D

Vagy van Telecom optika (szerintem igen), vagy nincs. Ha mégsincs, akkor ugye marad az EDH 3.1. Jó esetben.
    Ugyan már vagy 10 éve megy a pletyka, hogy jön ide a Digi (már akkor sem értettem, hogy minek?) de végül azóta sem értek ide, és szerintem nem is fognak belátható időn belül.

Szerintem ott csak Telekom optika lesz, ha lesz. Nem azért fejlesztette fel a Vodafone, hogy a szintén 4iG tulajdonban lévő DIGI behúzza oda az optikát. Amúgy lett volna értelme, ha hagyja ED 3.0-n, addig ameddig be nem húzza a DIGI a saját optikáját, aztán Voda ED 3,0 költözik valami inviteles xDSL-es területre, de így ,hogy felfejlesztette ED 3.1 szvsz, esélytelen, hogy optikázzon. Minek? Magával cseszne ki.

Egyébként biztos, hogy nem Makoss volt, mert ő Tiszapalkonyára és nem Bagra vinné az optikát.

Bag Palkonya és Budapest között van, kicsit elviszi északra, hogy ne legyen annyira egyszerű és lehúzza Pestről Bagon keresztül Palkonyára! :D

Régebben (3-4 éve) Debrecen is tele volt román rendszámú digis szerelő kocsikkal.

Azok voltak a régi szép idők!

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7534 üzenetére

Úgy úgy, csak közben fel kellett zárkóznom:

Avagy PC-re váltás folyamatban! :D
    A 8 Gbps-os Internet nem manapság lesz elérhető az országban, de legalább nem is 50 Mbps-os mikróssal tolom! :D

Ha a Telcomp hozná a címemre a 2Gigabitet és nem kellene itt bizonytalankodni, hogy akkor most van vagy nincs, már rég áttértem volna a T-re, így viszont jelenleg startégiai kivárás van részemről is, pláne, hogy alapvetően az 500Mbit is elég.

Nálad a Telekom optika lenne az egyetlen alternatíva. Ebesen nem lesz másik FTTH, ha a címeden nem elérhető, és nem is lesz, akkor marad a koax :(

• GoodSpeed

addikt

LOGOUT blog

válasz KROK640 #7523 üzenetére

Szerintem az EU-ban a rengeteg bizottság, meg biztos között van egy nagy rés... hiányzik egy Európai Uniós anti-ISP diszkriminációs biztosi hivatal. Ennek szakértője és egyben első vezetője lenne Maki, havi 6 milliós fizuért, de csak néha menne ki Brüsszelbe, amúgy Palkonyát nem hagyná hátra! Igazi lokálpatrióta ő, nem válik hitszegővé! Zengzetes beszédeit csakis magyarul tartaná meg Brüsszelben, mert bár felsőfokon bírja az angol nyelvet, egy igazi magyar embör, magyarul képviseli a magyar diszkriminált internetezők érdekeit, meg nemcsak a magyarokét ugye! :D Mondjuk kifejtette, hogy a románokat nem szereti, de hát senki sem tökéletes... még engem is lerománozott! :D

#7524KROK640: Tehát felfejlesztették ED3.1-re. Ez nagyszerű, nemcsak azért, mert a sebesség megduplázódott, hanem azért is, mert azt mutatja, amit jósoltam. Ahol nincs DIGI FTTH-val, hanem Vodafone van ED 3.0-val, ott felfejleszti 3.1-re és kiadja azon az 1000-es netet. Felfele irányba viszont messze nem olyan előnyös, de a legtöbben a lefele irányt tartják dominánsabbnak, és azért mégis előrelépés.

#7530Ic3man:

Kezdjük azzal, hogy a legtöbb erősítő még mindiig csak 5-65MHz-et tud visszirányba, egy 6.4MHz-es csatorna 30MBit körül tud, ebből ha 6 darabot ki tudsz rakni mielőtt eléred a 25MHz alatti zajos részt, az már jó eredmény, de sok helyen még mindig csak 4-5 csatorna van. Ez előbbi esetben 180, utóbbi esetben 120-150megabitet tud az adott szegmensen az összes előfizetőre összesen. Nem véletlen, hogy a szolgáltatók a legnagyobb csomaghoz adnak 20-25Mbit feltöltést, látható milyen könnyű torlódásba futni, ha ilyen kevéske az összes kapacitás.
    D 3.1 uplink esetén egy darab 96MHz-es OFDMA blokk tud 600-650megabitet összesen, plusz amíg mennek a hagyományos SC csatornák a régi modemek miatt azokat a D3.1 modem hozzá tudja fogni, akkor kijön összesen mindenre 800Mbit. Ebből adnak el jellemzően 2-300megabites csomagot maximum. Látható hogy az összes kapacitás is kevesebb mint a PON, ráadásul a szegmens méret is nagyobb, nem csoda hogy nem adnak 2-300megánál többet.

Na és akkor a mai! :D

• Ic3man

tag

válasz KROK640 #7529 üzenetére

Az tök mindegy, nem az a lényeg, hogy Te mire vagy előfizetve, hanem, hogy a szolgáltatásai vannak adott cégnek.
    Ő azokon a frekiken tolja tolja ki a műsort, TV-t stb.

Új hozzászólás Aktív témák