- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
hemaka
nagyúr
Lehet azért is bámultak rá annyira. XD Egyébként igen, szegény elég ronda. De mentségére váljon , szinte az összes hasonló verda ronda mint a bűn. Bár nekem ez a mostani bmw design nem tetszik. Szerencsétlen 7es is mint valami kínai szar úgy néz ki azokkal az ordenáré króm betétekkel az oldalán...
-
Napfénysüti
nagyúr
Sokáig nem is tudtam hogy létezik ilyen BMW de szegénykém olyan ronda élőben hogy ledöbbentett mikor először láttam.
-
Crafter32
őstag
-
Integrale
veterán

Ez az autó keresztmotoros, kereszt motorosból nem csinálnak tisztán hátsókerék hajtásosat, összkerekeset igen, de azt ugye még te is tudod, hogy ha hosszában van a motor, akkor az több helyet foglal?
Tehát, minden hátsókerekes hosszmotoros, de nem minden hosszmotoros hátsókerekes.
Audik kicsit csalafinták ilyen téren (A4-től felfelé), mert hosszmotorosak, viszont jól előre van tolva az egész blokk.A 4 turbónak pedig nincs sok köze ahhoz, hogy van-e turbólyuk vagy nincs. Nyilván segít azt kiküszöbölni, de ugye tudjuk, hogy a hatásfokot akarják javítani. Turbólyukat kisméretű csigával is el lehet tüntetni, vagy kompresszorral, lásd Lancia Delta S4, VW 1.4 TFSI stb
-
parandroid
félisten
"Mondhatnám miért veszik a prémiumot, de jól láthatóan személyes érdekeket is sértenék vele"
Mondd nyugodtan, nekem nem fáj, mit gondolsz.
Az érdekeimet meg aztán végképp nem sérted.Mi azért vettük a Minit, mert ez volt az a kisautó, aminek lelke is volt, szívesen is néztünk vissza rá a parkolóban, és technikailag is hozta a szintet. Polo volt a másik, ami eljutott az utolsó körig, végül pont a hangulata miatt lett inkább Mini. BMW-t (illetve általában családi autót) ugyanilyen szempontok alapján nem vennék, városban szaladgálós, második, egyszemélyes autót azért másképp vesz az ember.
p
-
brumi1024
veterán
Nem, ebben az autóban elsőkerék hajtás van. Ha tapadásvesztést érzékel az elektronika, akkor a hátsó kerekekre küldheti a nyomaték egy részét. De alapvetően elsőkerekes és annak is érződik, pont mint a keresztmotoros Quattros Audik (alias "nemisigaziquattro"). Opcionálisan hajtott hátsókerék != hátsókerékhajtás. Tapasztalatból sem.
-
bambano
titán
-
brumi1024
veterán
-
bambano
titán
-
brumi1024
veterán
Jogos, mondjuk látván az A3-am, szűkebbnek tűnik a motortere a külső méreteihez képest, de nyilván a fogyasztás/kibocsájtás is benne van, mint döntő ok. A turbós motor közvetlenségéről az itthon álló 3 turbós autó még nem hallott, legközelebb szólok nekik.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Annyira azért nem kényelmesen, ráadásul az utastér rovására ment mindez. Ilyen kis autóba értelmetlen az rwd hajtást erőltetni. Nagyobb súly nagyobb hajtási veszteség magasabb fogyasztás sok értékes helyet elvesz az utastérből stb.
Ez is becsapós, a BMW szereti eléggé lefedni a motorterét, leszedve a műanyag takaróelemeket azért lesz ott hely, mert nagyon hátra van tolva a motor. Az RWD az 1-esben meg addig hátrány amíg bele nem vezeted. Én a jelenlegit és a facelift előtti f20-ast is próbáltam egy hétvégén (erős versenyző volt az A3-mal szemben), nagyon bejött. Ha kicsit komolyabb lett volna az utastere/jobb ajánlatot kapok lehet ő nyeri a helyzetet.
Bambano:
nem az elsőkerék meghajtás miatt lehet jobb az utastér, hanem a keresztbe rakott motor miatt
És miért rakhatták keresztbe a motort? Mert lemondtak a hátsókerék hajtásról a korábban említett piackutatások után (és nem fejlesztettek ki külön egy transzverzális motor-RWD kombót), és használták a Minikben sikeres megoldásukat.
Az összkerékhajtás hogy jön ide? A Haldex rendszer tényleg elég kompakt, a csomagtartó padlólemezét kell kicsit megemelni.
-
Doze
aktív tag
-
bambano
titán
"A BMW-t azért veszik, mert prémium": mondanám, hogy szerintem miért veszik a prémiumot, de jól láthatóan személyes érdekeket is sértenék vele

Nincs a kezemben statisztika, de ha találgatnom kellene, azt találgatnám, hogy a leginkább korcs bmw-ket veszik. Mintha a bmw tervezőlaborjában egy földrengés miatt összeborultak volna a kémcsövek. Így keveredtek az M-es autók génjei a suvokkal, meg lettek ilyen vicces skizó modellek, mint az x6 és társai.
komolyan hiszek benne, hogy a legtöbb jövedelmet az x5-ön meg a társain érik el.
-
bambano
titán
én ezt az érvelést el is tudnám fogadni bárhol máshol, csak egy összkeres autó topicjában nem.
nem az elsőkerék meghajtás miatt lehet jobb az utastér, hanem a keresztbe rakott motor miatt.(#138) 8th "A problémák ott kezdődnek, hogy akár milyen finoman mész vele lehetetlen egy nagy ccm szívó V6-al normális fogyasztást elérni" szerintem meg nem lehetetlen, csak a normális fogyasztást nem elsősorban a motor lökettérfogatához kellene arányosítani, hanem a kocsi össztömegéhez. Egy batár kasztniban nyilván nem fog annyit fogyasztani egyik motor sem, mint egy tonna körüli mostani modern autóban. vagy egy ariel atomban...
"Egy turbós moci azonnal veszi a lapot már 2000rpm-nél is ha a gázra lépsz nem tétlenkedik": azonnal... ahha. azért raknak a csúcsmotorba NÉGY turbót, mert olyan azonnal veszi a lapot.
-
8th
addikt
Nem véletlen egyébként, hogy egyik konkurens sportosabb változat (S3, A45 AMG) sem megy 2 literes motor felé (annak ellenére, hogy rendre 300 és 376 lóerősek!), mert oda nem fér be.
A frászt nem. Rakhattak volna mindkettőbe bőven 3liter feletti kihegyezett V6-ot hasonló teljesítménnyel, beleférne. Nem csak azokba gyakorlatilag bármelyik mai kompakt bódéjába. A 147 GTA orrába is röhögve befért as 3.2 V6 motor pedig annak sincs túl nagy motortere hiába látszik hosszúnak az orra. Becsapós. Egy V6 motor fizikailag 1hengerrel rövidebb így "kisebb" helyen elfér mint egy sor4 kereszt motor. Ezen a képen tökéletesen látszik mennyire szellősen elfér egy VR6 egy kettes Golf orrában pedig nem is egy klasszikus v motor mert ugye a hengersorok el vannak csúsztatva egymáshoz képest így alig valamivel rövidebb mint egy keresztmotoros sor4 akármi.
A problémák ott kezdődnek, hogy akár milyen finoman mész vele lehetetlen egy nagy ccm szívó V6-al normális fogyasztást elérni a kamu fogyasztás tesztről és a botrányosan szar emissziójáról már nem is beszélve. Hengerlekapcsolás, start/stop ect... megvannak rá a trükkök de bonyolult lenne, jóval drágább gyártani mert mindenből +2 kell és baromi orr nehéz lenne vele egy kompakt. Ezért raktak feltöltött soros motort a sport kompaktokba. Egy turbós moci azonnal veszi a lapot már 2000rpm-nél is ha a gázra lépsz nem tétlenkedik és sokkal kevesebbet fogyaszt nem csak a teszten de a valóságban is. A keresztmotorhoz is könnyű awd hajtást illeszteni és roppant helytakarékos is. Nézz meg egy hosszmotoros Quattro-t mekkora buzi váltója van. Egy keresztmotor + haldex hajtás ahhoz képest szinte semmi helyet sem foglal.szemben az 1-essel, ahová a 3 literes sorhatot kényelmesen berakják.
Annyira azért nem kényelmesen, ráadásul az utastér rovására ment mindez. Ilyen kis autóba értelmetlen az rwd hajtást erőltetni. Nagyobb súly nagyobb hajtási veszteség magasabb fogyasztás sok értékes helyet elvesz az utastérből stb.
(#137) bambano: na ebben egyetértünk. Annyiból már autót is kapni.
-
bambano
titán
-
Crafter32
őstag
-
bitpork
nagyúr
-
Crafter32
őstag
Az Audival az a bajom, hogy nem nagy már a különbség a VW vs Audi közt érzésre.
A totalcaron pedig elég gyakran mondanak vagy tesznek fura dolgokat. Legutóbb amit láttam, mikor a VW GTE kockás kárpitján röhögtek. Igazán nagy butaságokat csinálnak néha.
#125) brumi1024: Ezért lett a 550i és 550d.
-
Crafter32
őstag
-
brumi1024
veterán
Az egyik legfontosabb előnyről megfeledkezik mindenki: többek között azért lett ez az autó elsőkerekes, hogy nagyobb legyen a beltér adott külső méret mellett. Az 1-esnél is rendesen szív a BMW, mert jól hátratolt hosszmotor van és nem fér el egy normális utascella. A közvetlen riválisok közül ő a legnagyobb a látványosan legkisebb beltérrel. Nem véletlen egyébként, hogy egyik konkurens sportosabb változat (S3, A45 AMG) sem megy 2 literes motor felé (annak ellenére, hogy rendre 300 és 376 lóerősek!), mert oda nem fér be, szemben az 1-essel, ahová a 3 literes sorhatot kényelmesen berakják. (Itt kivétel ugye az RS3, de ott át kellett tervezni a vázat.)
-
parandroid
félisten
Nagyon nem értek veled egyet. A BMW-t azért veszik, mert prémium, legyen szó akármelyik modelljéről. Igen, a fapad 320d is az, és az egyterűsített kettes sorozat is az. Teljesen más az átgondoltság, a tervezés, és főleg az anyaghasználat, mint egy C-Maxban, egy Picasso/5008-ban, vagy egy Mazda 5-ben, másnak meg talán nincs is most kompakt egyterűje. Ja, talán még a Touran, az mondjuk egy érdekes kérdés, abból vannak nagyon brutálisan felextrázott darabok, de még ott is érezni, hogy nem véletlenül olcsóbb, mint egy bmw. Egyedüli versenytárs talán a B Klasse, de az még nekem, egyterű-rajongónak is brutálisan csúnyának tűnik, szóval kizárólag eleve merci-fanok veszik.
Nagyon rosszul nem csinálják amúgy a bmw-nél, épp most jelentették be nemrég, hogy rekordévet zártak. És nemcsak a BMW, a cégen belül külön a Mini is több autót adott el, mint eddig bármikor (ha jól rémlik, az első negyedéves számok jöttek ki épp mostanság). A vevők nagy része pedig akármit is mondasz, leszarja, hogy hol hajt, ráadásul hihetetlenül sok cég (és egyéni, vagy kisvállalkozó) veszi ezt a németeknél cégautónak, akiknek sokkal fontosabb, hogy az évi 100k letekert km eseménytelenül teljen, mint hogy mekkora móka télen a teszkóparkolóban csapatni.
Ha pedig elöl hajtós kisautóról beszélünk, hogyne lehetne ott is prémiumot csinálni. Az más kérdés, hogy épp most tolják a Mini One First nevű fapad-editiont 1,2-es, turbós, háromhengeres fűnyírómotorral, viszont olyan alapvető extrákkal, mint az ülésfűtés, kihangosító rendes zenével, illetve természetesen digit klíma 17k-ért számítják meg, ami nem mellesleg annyi, mint egy hajszálnyival jobban felszerelt, 1,0-s TSI Polo ára. Tudom, lekonfiguráltattam mindkettőt, valahol még meg is van az árajánlatom tavaly ilyenkorról mindkettőre. Sőt, vezettem is őket, és bár tetszett a Polo is, és személy szerint semmi gondom nem lett volna, ha naponta azt kell használnom, azért a Mini érezhetően egy másik kategória (lásd első bekezdés). Az más kérdés, hogy aztán nem újat vettem belőle, hanem inkább egy ötéves Coopert, de meg nem bántam azóta sem a döntést. Nyilván vehettem volna feleannyiért egy ugyancsak ötéves Hyundai i20-at, de hadd ne kelljen már elmesélnem, hogy mi a különbség a kettő között napi használatban (illetve kérdezd a nejem, mert ő hajtja
). És ahogy írtam korábban, simán elképzelhető, hogy ha most keresnék új kompakt egyterűt, akkor az itt bemutatott 2-eshez hasonló modell lenne a befutó - mondjuk eleve nem túl erős a mezőny, illetve van egy rakás ép ésszel megmagyarázhatatlan előítéletem, szóval komoly fórral indul.p
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem ne erőltesd azt, hogy te mindig, mindenhez, minden körülmények között értesz. A reklámszakmához, marketinghez például semennyire. Ezt jól példázza, hogy szerinted csak egyfajta igény létezik a világon, mégpedig a tiéd.
"ezek az emberek minek vesznek bmw-t?"
Tudod te, csak játszod az értetlent. Mert BMW. Pont. Nem érdekli, hogy hol hajt, úgyis a kertvárosból fog vele ingázni a munkahelyére. Szerinted mi a bánatért a legnépszerűbb benzines kivitel a 316i és a 318i? Mert azokban benne van a fickósság? Hagyjuk...
-
8th
addikt
BMW mércével én sem tudom hová enni ezt a torszülöttet de szerintem kifejezetten előnye a fronthajtás. Javarészt családok fogják használni. Női sofőrök gyerekekkel. Síkos útviszonyok között biztonságosabb és kiszámíthatóbb az fwd hajtású autó viselkedése. Hiába a generációról generációra egyre okosabb esp azért az sem mindenható és egy rwd autó télen okozhat kellemetlen meglepetéseket felkészületlen sofőrnek pláne.
-
8th
addikt
Yes! Komolyan már vártam mikor hozod fel ismét a mindenható megcáfolhatatlan totálkárponthút.
Tudom, hogy neked az a megcáfolhatatlan szentírás továbbá az az elsődleges információforrásod de akkor is vicces kicsit. Az, hogy egy a nevét fel nem vállaló történész meg a nagyfejű grafikus haverja mit beszél egyes prémium márkák szervíz hátteréről az egy dolog, a valóság meg egy másik. értsd: ebben a kérdésben meg se próbálj velem vitatkozni. Ha összeollózol hivatalos eladási statisztikákat az utóbbi négy-öt évből amin feketén fehéren az látszik, hogy egyre kevésbé fogy egy egy adott a bömös típus akkor majd elhiszem amit írsz. Addig sajnos nem.
Leírom még egyszer: az automata fwd dízel limuzinokat nem a homi ricerek veszik, teccikérteni? Utazni fognak benne nem versenyezni meg nyélen össze vissza száguldozni a szerpentinen ennél fogva ismeretlen fogalom lesz benne a hajtási befolyás. Egy normálisan hangolt segédelektronikákkal felvértezett nagyobb teljesítményű fwd dízel autó hiába a tengernyi nyomaték még tempósabban vett szűk kanyarban sem rángatja ki idegbeteg módon az ember kezéből a volánt, ez tapasztalat. Azért erre a gyártók manapság mind odafigyelnek és nem csak a prémium gyártók hanem mindenki. Ha normálisan közlekedsz még egy öregebb mindenféle hárombetűs segédelektronikát mellőző autóban sem nagyon találkozol hajtási befolyással. Túl van ez misztifikálva. -
bambano
titán
ezek az emberek minek vesznek bmw-t?
kicsit vonatkoztassunk el. vegyük mondjuk a c vectrát, a 407-es pözsót meg a velük egykorú passatot. a reklámszakember, akire rábízzák a marketing kampányt, mit fog bemutatni? megmondom: ilyen kínos nagy erőlködésben összeszedett marhaságokat, vagy eltolnak pár csíkot, aminek jól látható eredménye lesz egy szürreális reklámban. nem tud mit marketingelni, mert ezek az autók a lényeges pontjaikban egyformák.
ehhez képest egy hátsókerekest marketingelni egy csomó fwd-vel szemben nagyságrendekkel egyszerűbb feladat, mert ott van a fő selling point, hogy rwd. nem kell kínos üzeneteket kitalálni, egyszerűen közérthetően annyit mondanak, hogy rwd. pont.
erről mond le a bmw, miközben a vevőiknek fogalma sincs arról, hogy az a megkülönböztető pont, amitől a bmw eddig nagyon más volt, az már nincs. mi a fenének vesznek ezek az emberek bmw-t? ez kb. az a szint, mint mikor bekevered a tatárbifszteket, a hülye anyósod meg kisüti fasírtnak, mert csak annyit lát belőle, hogy darált hús. az esszenciája tűnik el ezzel.
másik oldalról viszont 12 egy tucat autónak a bmw nem elég jó, főleg, ha az árát is figyelembe vesszük. pláne, ha a tapasztalatokat is, ami szerint a bmw-k minőségével sok a baj mostanában. nem hajt hátul, nem strapabíró, semmi különleges nincs benne a kék propelleren kívül, csak az ára, mert kb. 10 gurigát rá kell még tenni egy nem ilyen prémium autóhoz képest.
a magam részéről továbbra is azt gondolom, hogyha autót akarok venni, két választási lehetőségem van:
1. fontos a vezetési élmény, fontosabb, mint az ár, akkor megnézem a bmw-t
2. nem fontos a vezetési élmény, vagy az ár fontosabb, akkor eszembe nem jut a környékére se menni. -
Stauffenberg
nagyúr
Ez így van, de attól még látszik a trend, hogy a BMW az alapmodelleket merrefelé hangolja vezetés élmény tekintetében. Ráadásul ha valakik, akkor ők nem voltak soha szemérmesek, hogy csúnyán megsarcolják azokat, akik több élményre vágynak. Dunát lehetne rekeszteni a hajmeresztően fapados használt példányokkal, mert a legtöbben nem hajlandók rákölteni az alapfelszereltségű modell árának a harmadát, hogy rendesen fel legyen cicomázva.
Ömlenek be az országba a 10+ éves E46-ok, amiknél hátulra csak tekerős ablakemelő jutott, mert még ezért is súlyos pénzeket kértek anno.

-
brumi1024
veterán
"Már 10 éve is ment a kesergés, hogy ezek a BMW-k már nem azok a BMW-k, hátsókerék hajtás ide vagy oda, már nem adja azt a sportos érzést, mint régen, aki ilyet akar, annak M-et kell vennie."
Azért az M BMW-k nem megoldások erre, azok nem a kicsit sportosabb vezetési élményre vágyók autói, hanem a fanatikusoké. És nincs köztes út, ami azért gond, mert egy korrektül felszerelt 5-öst mondjuk megkapsz 16-18 körül újonnan, addig egy M5 36-38 között lesz.
-
Stauffenberg
nagyúr
"amely tény önmagában jelzi, hogy hogyan romlik egy márka imidzse."
Ettől még nem romlik lényegesen a márka imidzse. A fő vásárlóréteget jelentő középosztálybeli managerek, fogorvosok, könyvelők miatt kell legyen szinte minden modellhez elérhető az xDrive, ami szar időben is az úton tartja őket, mert nem akarnak az autóval birkózni, nekik ez nem szórakozás, nem ezért vesznek BMW-t.
Aki mégis igényli, annak meg ott van szinte mindenből az M-változat. Már 10 éve is ment a kesergés, hogy ezek a BMW-k már nem azok a BMW-k, hátsókerék hajtás ide vagy oda, már nem adja azt a sportos érzést, mint régen, aki ilyet akar, annak M-et kell vennie.
-
bambano
titán
"Sőt millió cikk szól arról, hogy a BMW tulajok jelentős részének, fogalma sincs róla, hogy a jelenlegi autója elöl vagy hátul hajt-e.": amely tény önmagában jelzi, hogy hogyan romlik egy márka imidzse.
az egész bmw miskulancia évtizedek óta arról szól, hogy sportos, jól vezethető, jó vezetési élményt adó autókat gyártanak. ezt nagyon sokáig tartani is tudták, a versenyeken felülreprezentált a bmw. most meg ideraknak egy bevásárlókocsit? kilométeres listát tudok sorolni olyan gyártókról, akik bevásárlókocsit gyártanak. olyan gyártót, amelyik rendes sportos vagy sportkocsit gyárt, egyre kevesebbet, lassan a bmw marad az utolsó, ha ki nem dobja ezt az irányvonalat.
Az audi prémium. ezen nincs vita, van alatta még két vagy három kategória, nem is hagyja a fóccvágen, hogy lecsússzon. De az audi prémiumságát nem a sportosságra alapozta, meg nem azt trombitálták évtizedeken át, hogy rendes autó nem kapar elöl, hanem a minőségét tolták egyre feljebb. Miközben erősen odafigyeltek arra, hogy mindent, ami a márkaimidzset ronthatná, azt vagy a fóccvágen gyártotta, vagy a skoda.
azért a volvo imidzsén esett kis folt, nagy kék ovális ford felirat személyében...
(#118) 8th "A márkahűség talán a BMW tulajok körében a legerősebb és aki egyszer elégedett volt vele az már nem könnyen fog más márkába átülni": az alapállítás (miszerint ha elégedett vele, nem ül át) igaz. Sajnos úgy látszik, hogy a feltétel nem teljesül. A totalcarosok szerint (csütörtökön közzétett égéstérben) a bmw-k megbízhatósága és a szervizháttér prémiumsága enyhén szólva nem teljesül, így nő a márkaelhagyók száma. Nem én találtam ki, idéztem a műsorban elhangzottakat (értsd: ebben a kérdésben meg se próbálj velem vitatkozni.)
"Aki vesz egy felső-középkategóriás fwd dízel prémium tepsit kényelmesen utazni az nagyjából pont leszarja az esetleges hajtási befolyást mivel sosem fog vele találkozni": lol akkor most vagy nem tudod, mi az a hajtási befolyás, vagy a a felső-középkategóriás fwd dízelekkel nem lehet kanyarodni...
-
bambano
titán
emlékeim szerint a kategorikus kijelentésem az volt, hogy a peterket által emlegetett alap fapad 320d nem prémium. illetve egy másik hsz-ben rákérdeztem, hogy az általa emlegetett picasso vagy smax mitől lenne prémium.
de persze annyira dühít benneteket, hogy valaki nem nyeli be kritika nélkül a véleményeteket, hogy már olyat is a számba adtok, ami el sem hangzott vagy nem úgy hangzott el. mondtam én olyat, hogy a vectra prémium? szerencsére nem az, a franc se fogja kifizetni a prémium felárat, mikor nem sokkal rosszabb autókat árulnak sokkal olcsóbban.
értő olvasás esetén feltűnhet a ragozás, amely alapján fel kell merülni mindenkiben, hogy több hsz-re válaszoltam egyszerre.
-
8th
addikt
Pontosan. Hogy mást ne mondjak ott a Lancia Thesis JTD. Az egy kiváló utazó limuzin minőségi anyagokból összerakott finom beltérrel pazar ülésekkel. Vagy ott a Citroen C6 3.0 V6 HDI ami szintén egy brutál kényelmes dolog. Vagy a Jaguar S-Type 2.7D V6 vagy a Volvo S80 D5 vagy az A6 V6 TDI vagy az A8 V6 TDI stb... mind mind fwd dízel prémiumautók. De majd mindjárt jön a kolléga és megmagyarázza, hogy nem.
Bezzeg a Vectra...

-
Doze
aktív tag
-
sdd2
veterán
-
8th
addikt
a bmw imidzse is romlik attól, hogy elöl hajt, meg attól is, hogy tömegterméket akarnak belőle faragni.
Ez nem egy M-es sportmodell hanem egy takarékos családi mindenes. Arra pedig valóban hibátlan. Azzal, hogy piacra dobták csak még több szelet kifognak a konkurens gyártók vitorlájából mert egy BMW-s még ha ez drágább is mint egy C-MAX, Touran, Grand Scenic, Zafira... akkor is ezt fogja megvenni hármas-ötös-hatos BMW-je mellé családi rohangálósnak. A márkahűség talán a BMW tulajok körében a legerősebb és aki egyszer elégedett volt vele az már nem könnyen fog más márkába átülni, akár csak a Volvósok. Amúgy sem lesz ebből a dobozból soha tömegtermék már csak az ára miatt sem.
az elsőkerék meghajtással rátették a hajtási befolyást a kormányra. emellett felmerül a spórolás is
Aki vesz egy felső-középkategóriás fwd dízel prémium tepsit kényelmesen utazni az nagyjából pont leszarja az esetleges hajtási befolyást mivel sosem fog vele találkozni esetleg télen a havas kocsibejárón amikor feljön otthon a pincegarázsból. Ezeket a kényelmes dízel utazóautókat jellemzően nem azok az emberek vásárolják akiknek az a téveszméjük, hogy csak az az autó ami benzinnel megy, nagy köbcentis szívómotor viszi és hátul teker. Ez amúgy is egy hatalmas bullshit.
az meg, hogy szerinted bennem milyen érzetet kellene kialakítania egy ilyennek
Semmi ilyesmit nem mondtam/sugalltam.
-
Integrale
veterán
Azt értsd már meg, hogy a leendő vevőt nem érdekli, hogy hol hajt a BMW-je. Sőt millió cikk szól arról, hogy a BMW tulajok jelentős részének, fogalma sincs róla, hogy a jelenlegi autója elöl vagy hátul hajt-e.
Ne abból indulj ki, hogy az a 30 ember aki hozzászól egy ilyen cikknél tudja, hanem a potenciális vásárlókból, akik BMW-t vesznek, vagy azért, mert az elégíti ki az igényüket, vagy azért mert BMW, utóbbi azt sem nézi, hogy kisbusz, nem hogy a hajtott tengely helyét.Volvo is prémium és az Audik is, elöl kapa mind a kettő.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
bambano
titán
meg kellene végre érteni, hogy a prémiumságban nem csak az számít, hogy a konkrét darab milyen, hanem az is, hogy az adott termékvonal merre halad. ahogy a thinkpadek imidzsét is rontotta, amikor szigetes billentyűzetet raktak bele, ugyanúgy a bmw imidzse is romlik attól, hogy elöl hajt, meg attól is, hogy tömegterméket akarnak belőle faragni.
az elsőkerék meghajtással rátették a hajtási befolyást a kormányra. emellett felmerül a spórolás is. ez mind amellett szól, hogy a leendő vevőben eddig kialakított prémiumság érzetét elvegye.
az meg, hogy szerinted bennem milyen érzetet kellene kialakítania egy ilyennek, rossz elképzelés. az én véleményem majd kialakul, nem te fogod megmondani, hogy mit gondoljak. el vagy tévedve ebben a kérdésben.
-
Integrale
veterán
-
8th
addikt
-
brumi1024
veterán
-
Crafter32
őstag
Én azért azt mondanám, hogy az extrák miatt is prémium. Nem nagyon van olyan extra amit egy BMW -be, Mercedesbe nem lehet kérni pluszban. Teljesítményekben is kiemelkednek. Kérhet vki 16d-t vagy akár 40i-t, de hibridet is. A VW is úgy próbálja vagy próbálta lentebb pozíciónálni a SuperB -t, hogy nem engedte nagyon erős dízel motorral rendelni illetve bizonyos extrak nem rendelhetőek, mert az Audit sodorja veszélybe. És akkor ott van még a vezethetősége, a minőségi kárpitozás stb.
-
Stauffenberg
nagyúr
"320d sem prémium... sőt még felszerelve sem lesz az."
Maximum csak a Te fogalmi rendszeredben nem prémium. Eleve nehezen behatárolható, hogy mitől lesz valami prémium. A reklámszakmából jövök, ahol nagyon sok diplomás PR szaki agyal azon naphosszat, hogy a termékek és márkák imázsát valahova pozicionálja a fogyasztók előtt, nincsenek éles határok egyébként a prémium és nem prémium termékek/márkák között. A legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a fogyasztók mit gondolnak és ők hova sorolják.
A "prémiumság" nem felszereltség kérdése. Ez nem egy műszaki paraméter, nincs egy vonal a katalógusban, hogy innentől prémium valami, ami meg alatta van az nem az. A prémiumság egy képzet, amit a fogyasztó gondol hozzá a termékhez, márkához (amit amúgy nehéz, ha nincs alapja). Ez pedig hosszú évekig, évtizedekig tartó tudatos brand-építés eredménye, nem pedig annak a függvénye, hogy cédrusfa berakásos-e a műszarfal vagy csak műanyag, meg milyen navi van a középkonzolba építve.
-
brumi1024
veterán
-
bitpork
nagyúr
A bmw minden modellje prémium. Maga a BMW pozicionálja a brandet a prémium kategóriába. Nem a felhasználó. A 3er szériát nem a 7er hez kell hasonlítani, hanem a saját kategóriáján belül
És alapvetően nem az ára határozza meg egy autó milyenségét. Mert ugye hiába kerül valami irgalmatlanul sokba, attól kívánatos, pláne szép még nem lesz, nem hogy prémium. -
Doze
aktív tag
320d sem prémium... sőt még felszerelve sem lesz az. De 320d velejéig BMW, nem vagyok nagy német fan, de egy ilyenbe beletolnám a seggem. Viszont az ismeretes hogy aki nagy autókat gyárt kicsiket nem igazán tud... Gondoljunk csak a Vw és a suzuki koperációjára, előtte meg a GM-suzuki összefogásra (agila-Wr+)... nem azért mert suzuki csak ezeket ismerem. A padlólemez, felfüggesztés, az hogy elől hajt nem épp ismeretes a BMW számára, de pont ez a kategória az amit nem lehet BMW logóval eladni, meg 10+ milliós áron, mert ez nem bmw... nem a márka szelleme, 6 milláért márt talán a szelleme lenne, de meggondolandó.. mert 1000 más ilyen autó van, olcsóbbért... és nem biztos hogy kevesebb extrával, meg szarabbul összeszerelve... mikor már a legalja "alias suzuki" is radaros tempomattal meg 7" lcd-vel van fele ennyiből. Honda, meg Kia, meg Hyundai, stb....
-
bitpork
nagyúr
-
bambano
titán
-
Integrale
veterán
Hallotad, elol hajt, nem premium.
-
bambano
titán
jelentős érv...
-
parandroid
félisten
-
BeZol
őstag
Kellett egy ilyen is na. Aki vmi oknál fogva egyterűt akart bmw kedvelőként, az nem kapott, mehetett a mercihez vagy a vw-hez. Rés betömve, az elsőkerék platform miatt az új minivel közös egy csomó cucc, most jött rá még az új X1-es is, lassan itt az X2 is talán, és lehet majd ha lesz új 2es coupe/cabrio széria, az is ilyen lesz, ill. az új 1es sorozat már tuti ilyen lesz. Mind egy platform, olcsón ontják, akkor meg miért ne?
Lehet vmelyik bmw főnöknek aktuális lett volna egy egyterű, és így jött a szitu. A lényeg, hogy van akinek tetszik, van akinek nem. Én ilyen méretben most inkább a Renault Espace-t tartanám a listám elején (tesztek alapján), és utána a 2. sorban sorakozna a bmw mellett a B merci, VW Sharan, Seat Alhambra, Ford S-max (igazából S-max szerű Ford Galaxy lenne a tuti helyette).
Végigpróbálnám mindet, alkudoznék mindenhol, és a tapasztalatok alapján megvenném a számomra leginkább megfelelőt, de nekem per pillanat még mindig a 3gt a favorit akkor is, ha fura a feneke
(jó kis 35d motorral
) -
bambano
titán
ez mitől prémium termék? elsőkerékhajtás, dízel, stb. nincs benne semmi, amitől dobna egy hátast az ember.
ez egy rendesen összeszerelt (vagy még az se) kommersz autó propellerrel az elején. -
parandroid
félisten
A régi A Klasséra gondolsz (bár az inkább mini), vagy a B-re? Prémium termék, mégis milyen áron menjen? Olyan ez, mint egy Mini Coopert összehasonlítani egy Pug 108-cal. Elvileg egy méretkategória, mégis nagyon más a kettő. Ehelyett is vehetsz C-Maxot, vagy Picassot, de más minőségi szinten mozognak azok azért. Az én Mazda 5-ömnél is pont annyival drágább, amennyivel modernebb, és minőségibb. Persze aki ezért nem akarja kifizetni a felárat, azt is megértem, de azt is, aki meg igen.
p
-
Doze
aktív tag
Ez BMW-nek nem BMW.... egyterűnek meg drága... Olyan mint a mercedes A osztály.
-
Crafter32
őstag
A cikk tényleg hibas! A kétezres dupla turbós az 25d. Amit te írsz 35d már háromezer cm3 dupla turbóval. A 20d 2000cm3 egy db turbóval.
A cikkbe még beleírtam volna, hogy a hátsó ülések nem különállóak sajnos, mint egy VW Touranban például. Bár családi autónak készült, viszont ez nagyon nagy hátránya.
-
bambano
titán
nézd, én internet szolgáltatóknál dolgozom. közvetlen rálátásom van a tűzfalakra, azok logjára, mert ez a dolgom, ezért fizetnek.
látom, hogy mi történik a neten. igen gyakran bitszinten látom, mert gyakran van, hogy el kell olvasnom a hexdumpot, hogy lássam, mit művelnek éppen a sárgák. (nem vagyok rasszista).ezek alapján pontosan látom, hogy a windowsos szoftverek a rakás fekália kategóriába tartoznak. A hálózati szoftverekben is bőven van javítani való. Közben a kezembe tudok fogni egy androidos telefont, ami szintén messze van attól, amit én gondolnék, de cserébe nincs rá update, mert régi, és szolgáltató függő firmware van benne. És ahogy a 3 éves androidos telóra nincs update, ugyanúgy nincs update a 2-3 éves routerekre, ont-kre, kábelmodemekre, stb. Hogy mennyire kiforrottak ezek a cuccok, azt kiválóan mutatja, hogy kábelmodemből (mi ezt vesszük kosárszám) egy év alatt 27 féle verziót sikerült venni ugyanolyan dobozban. És mindegyik csak egy kicsit működik másképp, mint ahogy szeretnéd, és minden újabb típusnál csak egy kicsit kurvaanyázol cifrábban, mint az előzőnél, hogy megint kezdhetsz hozzá megtalálni nulláról a közös nevezőt.
emellett azt is látni lehet, hogy egy egyszerűbb befecskendező program is bugos. autóra is töltenek fel időnként sw upgrade-t, meg van bennük légzsák, beragadó gázpedál, tóba belemanőverező navi, néha ki nem nyíló ajtó, bokáját lefosó belső szórakoztatórendszer és kihangosító, stb.
és ezek még mindig csak a gyártó által elkövetett hibák. hol vagyunk még attól, hogy a világ tele van agyhalott zombi emberekkel, akik szerint például rendkívül jó ötlet szembelézerezni egy helikopter vezetőjét? mibe fog nekik kerülni belelőni az önvezető autó érzékelőjébe (semmibe)? Mibe se kerül majd a közöttük levő kommunikációs hálózatot megborítani? Szerinted ha úgynevezett profi programozók azóta nem bírták megcsinálni biztonságosra a webet, mióta létezik, hogy fogják biztonságosra megcsinálni az okos autók hálózatát? hint: sehogy.
de lépjünk tovább. tegyük fel, valahogy mégis sikerül. Majd jön megint egy hülye, aki mindenáron pénzt akar csinálni, és kitalálja, hogy a világ addig dögvészre van ítélve, amíg nem lehet élő egyenesben közvetíteni, amikor lebombázod a perem alját. és kitalálja, hogy iot. és elterjed. minden hülye kosárszám pakolja majd az érzékelőket a lakásába. és ezek az érzékelők számolatlanul fogják ontani magukból az elektromos szmogot. hogy az agyuk hülyére sül, dolog, de honnan fogod tudni, hogy nem akad össze semmi semmivel?
Melléd áll a paraszt a lépcsőn, nfc-n rátol a telefonodra valami szemetet. Utána beülsz az autóba, összekötöd bt-n a telefonodat a kocsi szórakoztató rendszerével, már fel is kúszott a szemét a kocsidba. Mi az esély rá, hogy nem talál átjárást az infotainmentből az abs vezérlésig? semmi, mert a navi miatt össze van kötve a kettő. Majd a vasúti átjárónál pirosat kapsz, rutinszerűen benyomod a féket, a kocsi meg nem áll meg. vagy megáll, de pont a síneken. Jön a gigant, szétnéz a pilóta: kamion nincs, a többi meg nem ellenfél, és elpöckölt az útból úgy 140-150 méterre. egyébként se tudna megállni, egy-másfél kilométer a féktávolsága.
szerinted előítélet ezek után azt gondolni, hogy az önvezető autó szoftvere is szemétdomb lesz?
szerintem nem előítélet, kőkemény tapasztalat.volt a neten olyan videó, hogy meghekkeltek autókat. persze, lehet azt mondani, hogy majd ezeket a hibákat kijavítják, de ugyanezt mondják a nagy szoftvercégek is. látom, mennyire ki vannak javítva. Úgy kijavították őket, hogy arrólkódulunk.
-
Integrale
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
bambano
titán
ja, az embernek rossz a szeme. a gépnek besározódik a szenzora.
az embert elvakítja a szembejövő reflektora. a gépet elvakítja a szembejövő lidarja.
az ember bekap egy vírust. a gép bekap egy vírust.
az ember beteg. a gép kap egy szoftverfrissítést.
az ember elfárad. a gépben elfáradnak a kondenzátorok.
az ember lábát begipszelik. a gépben beragad az aktuátor. -
Integrale
veterán
-
bambano
titán
-
kenwood
veterán
-
Xero
nagyúr
I-II-III-XI-XII-VI-VII-X-XIV Jellemzően itt mozgok. Nem azt mondom, hogy itt nincsen tötymörgő gyökér, de arányaiban sokkal kevesebb, jobban tudok haladni. Ha a Hungárián beragad 50-re, letojom van sáv bőséggel.

A kedvencem ami három egymást követő Karácsony előtt megesett velem: körforgalomban szembe közlekedő. Nem vicc, fixen szembe jöttek velem. Betudtam annak, hogy bejött faluról vásárolni és nem látott még körforgalmat.
-
Integrale
veterán
S80 az hivatalosan E szegmens (5, A6, E stb), 3-as ellen az S60 van, az 5-os kisebb mint a kozvetlen konkurencia, igaz csak 3-4 centivel, a legnagyobb ezek kozul az aktualis A6.
A kategoriak beturendben vannak.
A: UP, C1, 500, Mini stb
B: (hivatalosan az A osztaly is), Punto, Polo, Clio, 208 stb
C: Golf, 308, Giulietta, 1-es BMW, B osztaly, Ceed, A3, Octavia stb
D: Passat, 3-as BMW, C osztaly, 508, Giulia, A4, Superb
E: A6, 5-os BMW, E osztaly, Toyota Camry, Legend stb
F: A8, S, 7-es, Quattroporte, Phantom (nyilvan a kremje) stb
Utana vannak meg szegmensek, SUV-oknak, sportautoknak -
Stauffenberg
nagyúr
"de még mindig az a problémám, hogy azon napok száma, amikor lényeges problémát okoz a nyári gumi meg a hátsókerék meghajtás, erősen konvergál a nullához."
Azért a nyári zivatarokban úgy istenesen eláztatott utak is tudnak viccesek lenni. Nem csak a hó tud kellemetlen meglepetéseket okozni. De hát alapszabály, hogy egy ilyen kaliberű autót illik minőségi gumival megkínálni (a boyracerek a fékek mellett ezt szokták sűrűn elbliccelni).
"pláne, hogy bmw-t napi autónak nem vennék a költségei miatt, csak játszósnak."
Én pedig pont erre készülök. Mármint napi autónak. Kímélő programon lenne, de csak azért nem tartanék kettőt, hogy legyen egy hétvégi örömködős gép is. Ha ilyen felállásban gondolkoznék, akkor amúgy is inkább Mazda MX-5.
-
bambano
titán
azt hiszem, nem akarok a kérdéskörben a vásárlók "jó része" helyett nyilatkozni. én szeretnék bmw-t, mert jó technikának tartom, csak a hozzá tartozó maffiastíl meg a költségek nem tetszenek. szemben mondjuk egy rendesebb elsőkerekessel, amelyik minden rendesebb induláskor benyomja a kipörgésgátlót, meg ha van egy kis hupli az úton vagy dzsuva, elpattog... mondjuk ha dzsuva, akkor quattro...
nálunk az anyumobilon ezért volt csak téli gumi. melegben úgyse járt vele sokat, mert akkor volt iskolaszünet. most meg michelin crossclimate lett rajta, mert az meg egy téli minősítéssel rendelkező nyárigumi.
egyébként meg csúszkálás... nem mindegy, hogy elöl vagy hátul kapar, mikor az eleje is megcsúszhat egy elsőkerekesnek? életemben egyszer akartam rendes féknyomot hagyni a gatyámban, mikor a görbeházi körforgalomban (akkor még volt, azóta elbontották) csigatempónál hajszállal gyorsabban menve elindult a vectrám eleje kifelé. akkor inkább menjen a segge, legalább olyankor a kormány még tapad és van esélyed bármire is.
-
parandroid
félisten
Az a gond a csúszkálással, hogy a vásárlók jó része évente pár alkalommal akar játszani az autóval, a többi alkalommal reggel korán megy munkába vele, vagy késő délután/este haza, és a töke kivan, nemhogy még csúszkáljon is az a szar. Nem is beszélve arról, hogy anya nem hajlandó elmenni a gyerekért, mert nem meri vezetni a nagy, drága, de télen nem túl stabil autót, a kis anyumobilon meg nincs téligumi, mert amúgy is ritkán, és akkor is csak városban használják. Szomszéd is kénytelen volt lecserélni a szar régi Corsát, amivel ő eljárogatott volna, és venni helyette egy új Fiestát az asszonynak, aki közölte, hogy márpedig ő nem hajlandó télen a BMW-t használni, mert egyrészt nagy, másrészt fél, hogy összetöri, mert nem érzi magát biztosnak, amikor vezeti. Úgyhogy most a pasi jár a BMW-vel. És ez csak egy példa, több helyről is hallottam ilyet, de sok esetben ez a sztori van amögött is, amikor apa beadja a derekát, és lecserélik a családi bömöst valami buta nagy suv-ra (ha apunak szerencséje van, akkor X5-re, xdrive-val). Másik szomszéd egyébként ugyanezen megfontolásból váltott 3-as BMW-ről A6-ra, és nem 5-ös BMW-re - pont ezt hozta fel ő is, hogy nem hátsókerekes, ellenben belül jóval tágasabb autó, miközben vezetni is könnyebb, és kényelmesebb.
Szóval itt valószínűleg eleve felülreprezentáltak a hátsókerék-fanok, a teljes népesség körében végzett felmérések alapján viszont szerintem a BMW már évek óta azon gondolkozik, hogyan tudna elegánsan kihátrálni ebből a csapdából arcvesztés és vásárlók elveszítése nélkül.
p
-
bambano
titán
miért, lehet, hogy a gyerek is élvezné

de még mindig az a problémám, hogy azon napok száma, amikor lényeges problémát okoz a nyári gumi meg a hátsókerék meghajtás, erősen konvergál a nullához.pláne, hogy bmw-t napi autónak nem vennék a költségei miatt, csak játszósnak. lenne mellette egy észérvekkel alátámasztható autó is, ha éppen azon napok egyike lenne a kettőből, amikor gond a hátsó meghajtás, mennék egy mezei elsőkerekessel, oszt jónapot.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
bambano
titán
hármas bmw-ben én sem fértem el elöl, meg is lepődtem nagyon. annyira sok benne a díszítő elem, hogy nem férek el. a g astra elvileg sokkal fapadosabb, gyakorlatilag emiatt tágasabb.
a bmw-s téli csúszkálással meg az a gond, hogy hol az a tél, amikor csúszik? meg csússzon, azért vettem...
(nincs bmw-m, de ha vennék, azért vennék, hogy csússzon.) -
gutriqper
tag
180-190 között 5 alatt evett? Minek ilyet leírni? Szerintem még Te sem hiszed el. Vagy azért eszik ennyit mert ebben még fluxuskondenzátor is van, igaz?
-
parandroid
félisten
Mininek nem mondanám az egyest, de kompaktnak necces. Legalábbis a Golf, Astra, Megane, és társaik kategóriájában érzésem szerint nemigen rúgna labdába. A hármas kívülről akkora, amekkora, belülről egy katasztrófa - próbáltam, a G Astrám is már egy hodálynak tűnt ahhoz képest, a kombi hármas csomagtartója pedig egy vicc - némelyik ferdehátú kompakt többet tud ennél. Vezetni jó volt amúgy, nem volt egy húdenagy élmény a 320d, de teljesen normálisan autózható szerkezet, egyébként tagadhatatlan prémiumérzettel. Az ötössel egy kategóriában meg ott az A6, vagy a nagyobb Mercedesek, amit itt nagyon vesznek, de ha nem ragaszkodik valaki a prémium gyártóhoz, akkor szerintem a Passat, a Mondeo, vagy akár a Mazda 6 is alternatíva, vagy akár a Superb (Volvo S80-at nem is tudom, hova tegyem, olyat jobban belegondolva igen ritkán látok közelről). Aztán lehet, hogy ezek hivatalosan a 3-as BMW-vel játszanának egy ligában, gyakorlatilag méretben tutira eggyel nagyobbak nála. Az mindenesetre tény, hogy az ötös mindennél nagyobb, szélesebb, itt is alig fér be a parkolóhelyekre, de ennek ellenére én a belső térkínálatától finoman fogalmazva sem voltam elájulva, pedig nem vagyok nagy ember. Jó, nem annyira szűk, mint egy Insignia, ami vállban konkrétan szorít, hátul pedig nem marad fejtér, de a külső méreteihez képest kimondottan aprócska belül.
Szerk.: Közben olvasom, hogy rosszul tudom a kategóriákat, még jó, hogy nem engem kérnek meg a gyártók, hogy besoroljam a járgányaikat, mert hagynám, hogy becsapják a szemem, meg a térérzetem.

A vezetési élmény meg biztosan sokaknak fontos, de amikor lépten-nyomod azt hallod, hogy azért cserélte le a család a BMW-t, mert utálták, hogy télen össze-vissza csúszkáltak vele, meg nem mert menni szar időben az autópályán, vagy nem tud vele hazamenni, ha dombon lakik. Jellemzően sokan veszik errefelé azért a BMW-t, mert prémium, és különben a tökük tele van a vezetési élménnyel, csak az a fontos, hogy dízel legyen, mert az olcsóbb (németeknél literenként vagy 20 centtel), meg automata, hogy még váltani se kelljen. Szóval ezek után egyáltalán nem lep meg, hogy a BMW elöl hajtós platformra vált, és inkább a vezetési segédleteket nyomatja a marketingben, és nem a sportosságot. Persze az M, az mindig M marad, legyen is ilyen autó, de népautót nem abból fognak csinálni.
"Nincs már Mazda 5 amúgy, (ha új autókról beszélünk)."
Igen, én is olvastam, hogy megszűnik, mert nem kelendő a kategória, és a CX-ek lesznek helyette, de arra nem is figyeltem, hogy már meg is történt ez. Szomorú. Én nagyon szeretem, hogy átmenet kicsit a busz- és a kombiforma között, a tolóajtó pedig amúgy is ritkaság volt a kompakt egyterű kategóriában - így maradt a C-Max talán az egyetlen tolóajtós kompakt kisbusz, ha a haszonjárműből átalakított személyautókat nem számoljuk.
Én két éve vettem, akkor még pont nem volt 2-es BMW, Sharan borzasztóan drága volt, C-Max-ot kicsinyelltem, S-Maxból pedig az akkori keretből legfeljebb szalonautót tudtam volna elhozni, de egyiknek sem volt olyan felszereltsége, amilyet én szerettem volna, ráadásul a Ford is már igen ráállt a turbós benzinmotorokra (1,6-os turbós benzines lett volna szinte az egyetlen reális alternatíva). Mindegy, még 6-8 évig kihúzza az ötös (Mazda), közben felnőnek a gyerekek, más lesz majd már a szempontrendszer a következő autóvásárlásnál.p
-
bambano
titán
-
Integrale
veterán
-
brumi1024
veterán
Így oké, csak nekem úgy tűnt a megfogalmazásából, mintha a 3-ast a C szegmensbe rakná, amit leginkább kompaktként emleget a köznyelv.
(#75) bambano: Az MQB miatt változhat a tengelytáv, de a motorok, és a váz kialakítása kísértetiesen hasonló.
A 12 egy tucat dologra: sokszor emlegették, hogy sok vevőjük nem tudja hol hajt az autó, így nem tartják erénynek a hátsókerékhajtást. Így vész oda a különlegesség.

-
Stauffenberg
nagyúr
-
bambano
titán
anno, amikor volt közöm fóccvágenhez, megnéztük: a négyes golf, a bora és az akkori octavia minden fontosabb szerkezeti eleme pontosan ugyanott volt. hogy azóta nőtt-e az octavia tengelytávja a golfhoz képest, már nem ellenőriztem.
a bmw-vel nem csak a vezetési élmény a gond, hanem a piaci stratégia is. mint fent is látható, van kosárszám 12 egy tucat autó a piacon. Ezekhez képest egy lényeges megkülönböztető tulajdonsága volt a bmw-nek, hogy hátul hajtott. Most, hogy elöl hajt, lett egy 12+1. tucat autó. elveszítette az érdekességét, a különbözőségét.
nem baj, a mustangot árulják európában is, rendes, nem fűnyíró motorral

-
Integrale
veterán
-
brumi1024
veterán
"Nekem személy szerint az 1-es kicsi és csúnyácska (kivéve kupé és kabrió, de az meg tényleg rétegmodell), a 3-as kisautónak már nagy, kompaktnak meg kicsi és szűk, az ötös meg nekem úgy nagy kívülről, hogy belül szűk, cserébe ki sem látsz belőle, főleg a hátsó ülésről, ami két nagyobbacska gyerekkel azért problémás tud lenni."
Az 1-es mint mini, a 3-as mint kompakt? Egy méretosztállyal elnézted szerintem, az 1-es a Golf, Leon, A3, Megane, A osztály, Oktáv (csalóka, mert egy platform a Golffal, de picit nagyobb a tengelytáv), stb. kategóriájába tartozik, a 3-as pedig az A4-ébe, C osztályéba. Az 5-ösnek (külső méretben legalábbis) nincs is Európában nem prémium helyettesítője, külső méreteiben jelentősen hosszabb, szélesebb mint az átlag "nagyautó", ez beülve, vezetve elég hamar nyilvánvalóvá válik. Egy Passat után mondjuk öröm vele parkolni bármely bevásárlóközpontnál, mert mindenhonnan kilóg. Ezek azért tűnhetnek belül kisebbnek, mert hosszmotorosak
Egyébként itt lenne a lényege a BMW-ségnek, hogy a hátsókerék hajtás nem bohóckodás, hanem a vezetési élményhez való hozzájárulás. Ezért fújolnak sokan az egyterűre - mert megöli a doboz kasztni a vezetési élményt, és a BMW egyszerűen nem erről szólt eddig. Főleg, hogy a jelenlegi egyik leginkább kedvelt M BMW nevén osztozik.
Nincs már Mazda 5 amúgy, (ha új autókról beszélünk).
-
Stauffenberg
nagyúr
"az a probléma a kijelentéseddel, hogy azt feltételezi: vezetés közben hibázik az ember, programozás közben meg nem."
Szerintem ilyet nem mondtam. A gépi hiba mellett tényező az emberi hiba is és engem nem az érdekel, hogy lehet-e bármelyik tökéletes, hanem melyik mellett lesznek alacsonyabbak a baleseti statisztikák. Én a gépre fogadok, mert a komoly vezetési és vészhelyzeti (!) rutinnal rendelkező sofőr csak egy kis hányada a forgalomban résztvevőknek, nem őket kell legyőznie a gépnek (bár még ez is megeshet), hanem az Átlag Pistákat, akik sematikusan, előrelátás nélkül, olykor rossz beidegződésekkel vezetnek.
-
parandroid
félisten
Sok mindenkinek válaszoltam volna, úgyhogy inkább új poszt.
A BMW eleve megosztó márka (Mo-n különösen, bár akár más miatt is, mint nyugaton), teljesen természetes, hogy amikor csinálnak valamit, ami kicsit sem hasonlít a korábbi modelljeikhez, akkor az még megosztóbb lesz. Nekem személy szerint az 1-es kicsi és csúnyácska (kivéve kupé és kabrió, de az meg tényleg rétegmodell), a 3-as kisautónak már nagy, kompaktnak meg kicsi és szűk, az ötös meg nekem úgy nagy kívülről, hogy belül szűk, cserébe ki sem látsz belőle, főleg a hátsó ülésről, ami két nagyobbacska gyerekkel azért problémás tud lenni. X-ek, GT-k nekem nem bejövősek, ez nyilván ízlés kérdése. Ez a 2-es viszont nekem személy szerint határozottan tetszik, külön örülök, hogy elöl hajt, és nem kell a hátsó hajtással bohóckodni. A tesztelt példánynak egyetlen baja, van, mégpedig, hogy dízel. Ez persze megint egyéni preferencia kérdése, ráadásul ha napi 50-100km-t lennék kénytelen menni vele, akkor valószínűleg én is beletörődve hajtanék, és dízelmotorral kérném, de szerencsére nem megyek annyit, így megtehetem, hogy ne ilyen motort válasszak. Minap néztem egyet én is, amíg a szervizre vártam, körbejártam, belecsücsültem, próbálgattam, igaz nem vezettem, de teljesen elfogadhatónak tűnt a hatsebességes kéziváltós, 218i jelű, 1,5-ös turbós jól felszerelten 38k EUR környékén. Mellette egy ehhez hasonló automata dízel volt még kiállítva, ha jól rémlik valamelyik 2 literes turbódízelellel, bőr belsővel, meg malomkerékméretű kerekekkel, annak a kiírt árát sikerült eltolni 59k EUR-ig. Na, annyit azért nem adnék egyterűért, akkor már inkább egy fullos Sharan - főleg a tolóajtó miatt, ami tényleg családi autóvá tesz egy családi autót. Amúgy méretre kb akkora, mint a Mazda 5-ösöm, belső anyaghasználatban nyilván prémiumabb, kényelemben megint nem vettem észre különbséget. Persze az 1,5-ös turbós biztos jobban megy, mint az 1,8-as szívóbenzin. Mindezek függvényében az, hogy másfélszer annyiba kerül szinte ugyanazon felszereltséggel, az szerintem egy egészen elfogadható felár.
A motorerő tekintetében szerintem amúgy sem kell túlzásokba esni, nekem személy szerint a jelenlegi 115 körüli, paci is megfelel turbótlanul is, városban nem vagyok forgalmi akadály (persze mindig van, aki gyorsabban menne, de az nem az autón múlik), 160-at autópályán stabilan tudja, gyorsabban meg úgysem megyek, cserébe 8,5l/100km az elmúlt ~34k km-re az átlagom, ami nem rossz egy ekkora szekrénytől, főleg benzinmotorral.
Ha esedékes lenne az autóvásárlás, nekem ez a kettes mindenképpen bekerülne most a kalapba, egy kipróbálást, illetve egy személyre szabott árajánlatot mindenképpen megérne a dolog, mellette a Sharant és az S-Maxot nézném még, illetve nyilván újra esélyes lenne a Mazda 5 is. Franciákat, olaszokat én továbbra is hanyagolom, de ez az én személyes választásom, konkrét észérvem nincs ellenük (hacsak az nem, hogy benzinmotorral talán nem is léteznek modelljeik). Egyterű, mint kategória mindenképpen maradna, viszonylag gyakran megyünk hosszabb távot, két nagy gyerekkel, két kis kutyával (ez két kutyás utazódobozt jelent így is), és sok csomaggal, a kombi a mély pozíció miatt sajnos nem játszik, ráadásul szeretik a biztonság miatt borzasztóan szűkre is tervezni a belsejét (pedig milyen gyönyörűek kívülről az új Mazda 6-ok!), a SUV-ot pedig nekem egyrészt még mindig nem veszi be a gyomrom, másrészt általában kisebbek is belülről, mint egy azonos kategóriás kombi, vagy egyterű.
p
-
zoo8800
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
bambano
titán
nyissz nyissz
az a probléma a kijelentéseddel, hogy azt feltételezi: vezetés közben hibázik az ember, programozás közben meg nem. Jó lenne, ha a google autója automatán vezetne. HA és egy nyomós feltétel következik: HA a vezérlő szoftvere hibátlan.
De sosem lesz hibátlan, mert emberek programozzák. Mivel vezetni egyszerűbb, mint programozni, ezért valószínű, hogy elfogadható szinten vezetni meg lehet tanulni, míg hibátlanul programozni nem lehet. majd beraknak egy új intel procit a google autójába, összeadja a 2-t a 3-mal, kijön, hogy 8+ áfa és akkor lesel, hogy miért fürdesz munkába menet.
a sávtartó elektronikával is az a fő baj, hogy kellene hozzá sáv. jól látható felfestés. ami megint emberi hanyagság és/vagy pénz kérdése. hiába hozod ide a legjobb nyugati technikát az autóba, ha a város nincs rá felkészülve.
-
Stauffenberg
nagyúr
Bár tudom, hogy a jelenlévők között többen is a torkomat akarják majd elvágni, de az én véleményem, hogy minél több vezetési segéd terjed el, annál jobb.
A Google önvezető autóinak hírei alatt kirobbanó cicaharcokból tudom, hogy sok fórumozó úgy gondolja, hogy csak az ember lehet tökéletes sofőr (természetesen saját magukból kiindulva, ki másból), azért én mégis nagyobb biztonságban érezném magam, ha minél többeknek lenne sávtartója, fékezési asszisztense, meg a többi huncutság, ami korrigálja a bamba balf*szok idiótaságait. Meg az sem árt, ha nem kell azért lökhárítót cserélni, mert valaki nem tud parkolni és lezúzza a tiédet (persze cetlit nem hagy az elérhetőségeivel).
Lássuk be, nem igazán életszerű, hogy csak azok vezethessenek autót, akik tényleg érdemesek rá, ahogy azon igényed is inkább kedves naivitás, hogy figyeljünk egymásra jobban. A forgalom tele van olyanokkal, akiknél bármelyik önvezető autót is többre tartom.
Meg persze fontos az is, hogy ezek a rendszerek valóban kiforrottá váljanak. Még nem tudnak bármilyen forgalmi szituációval megbirkózni. Még.
-
pomorski
őstag
Érdekes írás volt, köszi! Máskor is írhatsz más autókról is, -ha időd engedi!
-
Rusi
senior tag
Te nagyon szerencsén helyeken járhatsz Budapesten.

A Hungárián például alap tétel, hogy a leglassabban haladók mind a belső sávban alszanak a volán mögött. Persze ott legalább van másik sáv, hogy kikerüld, megelőzd őket. De ebben a városban mindennapos az, hogy 50-es szakaszon 35-tel, 70-es szakaszon 50-nel gurulgatnak, de országúton se nehéz ráakadni a "70-nel megyek, mert halálfélelmem van az autóban" típusokra, autópályán meg a szélső sávban 85-tel haladó kamion 87-tel előzi meg (miután látja, hogy jön valaki a belsőben 130-cal, de nyilván kimegy elé). Utóbbi a városban még rosszabb, mert rengetegen egyszerűen nem mernek elmenni egy busz vagy kamion mellett (és itt nem előzésről van szó, hanem eleve a másik sávban megy, de ugyanakkora sebességgel követi kicsit lemaradva, mert mellé se mer menni és megelőzni se meri). Ó, igazából vagy 10 oldalon keresztül tudnám sorolni, amiket már tapasztaltam és sajnos hiába hiszi az ember, hogy már mindent látott, mindig van valami új "élmény" az autózás során.

No de oda se neki, én még így is szívesen ülök a volán mögé, ha meg esetleg eltévedek a "hanyatló nyugat" irányába, akkor könnyebb dolgom van, hiszen ott "pihenhetek" vezetés közben.
-
brumi1024
veterán
+1. De maradhatunk méretosztályon belül (az A4 MLB hosszmotoros, az Octavia MQB): érdemes végigpróbálgatni a Leon-Octavia-Golf-A3 vonalat. Lesznek komoly különbségek anyagminőségben, zajban, komfortban. Futóműnél főleg hangolásban, mert nem kért Magnetic ride esetén a recept kb állandó (a nagyobb motoroknál természetesen): elöl MacPherson, hátul multilink.
Az A4 is, de az A6 főleg más kategória, azoknak nincs nem Audi megfelelőjük, MLB-re csak a nem európai piacra szánt Phideont építi a VW.
-
Xero
nagyúr
-
Xero
nagyúr
-
BeZol
őstag
Szerintem a vidéki autósok veszélyesebbek néha, mert Budapesten legalább előre fel vagy készülve, vidéken meg sokszor a semmiből csinálnak életveszélyesebb dolgokat.
Az vesz 2es active tourert, aki nem akar normál egyterűt venni, hanem több prémium-ra és megjelenésre vágyik. Ezzel csak az a baj, hogy mire kijön egy ilyen 2es, addig más márkát már fullosan megkapsz, míg a bömösbe még önteni kell kb. 3m Ft-ot, hogy tényleg meg is legyen az a prémium feeling, viszont ezt már nem szokta a többség, így marad fapados, és a külső megjelenés a bmw logóval. A külsőségek sokat jelentenek a mai világban, ne feledjétek.Nálunk a családban azért van egyterű, mert ha kirándul az 5fős család, akkor legyen hova pakolni a cuccokat, ill. gyakori, hogy egy-egy bútor vásárlása esetén csak ebbe a kocsiba férnek be a cuccok. Tény, hogy doboz forma, nem vonzó, de praktikus, közben pedig már magasabban van az üléspozíció, így kb. félút a sima személyautó és a suv-ok között, ami a már térdfájósabb embereknek megváltás lehet.
Családapák kocsija ez, azon belül is a nagyobb családosoké. A lényeg, hogy ilyen még nem volt bmw logóval, most meg már van, így nem feltétlen kell otthagyni a márkát.
Én egyébként 3gt-t vennék inkább. Először ülj be egy új skoda octaviába, utána ülj be a 3gt-be. Kb. tök ugyanaz mindkét kocsi, ugyanakkora hely elől, hátul, csomagtartóban, még a pakolhatóság is ugyanaz, mert hátsó ablakkal együtt nyílik a csomagtartó. A különbség csupán az anyaghasználat és a külső megjelenés, amiért ugyanaz a praktikumú kocsi 1,5-2x annyiba kerülhet hasonló motorral (most nem néztem meg pontosan). Az egyetlen dolog, amiért 3gt-t lenne érdemes venni ezek után, az csak az erősebb motorok megléte (a prémium belsőhöz még további extra pénz kell), mert a skodának dieselként talán 184 lóerőnél vége van, a bmw meg 313ig kapható. A többség mégis 318d-t fog venni, fapadosan
A külsőségek, és a fapad belső prémium, haha. Kivéve az az 1-2 ember, aki tényleg értelmesen konfigol hozzá extrákat, de ritka. -
Rusi
senior tag
Én csak a hozzászólásod egy részletére reagálnék, miszerint inkább ne akard elképzelni, milyen az autós közelekedés Budapesten...
Itt már szinte nem közlekedés, hanem túlélőtúra folyik az utakon és a sofőrök nem 1/3-a, hanem minimum a 3/4-e önmagában is katasztrófa. Egyébként "csak" 14 éve vezetek és budapesti lévén a volán mögött eddig eltelt idő nagy részét itt a "főfalun", azaz Budapesten töltöttem.
-
norbert1998
nagyúr
-
Integrale
veterán
-
lotuska
tag
Erdekes cikk, nekem mindig tompul az agyam amikor szakmabelikent megkerdeznek autovasarlassal kapcsolatban, inkabb nem is olvasok tobbet, sir a szegeny lelkem mennyire rossz iranyba haladnak a dolgok, gondolok itt erre es az ehhez hasonlo "eletstilust" kepviselo autokra.
Vezetestamogato rendszerek? Kinek? Minek? Hol? Hajszolt managereknek? Naiv hinni akaro csaladapaknak? Fiatal boyracereknek? En egy nem magyarorszagi, videki 90.000es nepessegu varoskaban elek es amikor delutan 3-4 ora korul hazafele jovok a munkabol, ami 15 km-erre van a lakhelyemtol atlagosan 30-45 percet utazok hazafele, folyamatos napi eletveszelyben!!! Az alapveto forgalmi szabalyok be nem tartasa a gepkocsivezetok 1/3-anal, elsobbseg meg nem adasa automarkatol fuggetlenul... En el nem tudom kepzelni milyen lehet Budapesten a kozlekedes... Egy kis alazatossagra es figyelmessegre lenne szukseg es akkor minden rendben volna. 7 eve, 18 eves korom ota van jogsim, es ugy erzem azota sokkal rosszabb lett a kozlekedes, hiaba fejlodik a tehnika, rengeteg az auto, dugo es mintha az emberek hozzaallasa is megvaltozna amikor egy jobb gepallatba beleulnek, mintha az eszuk az a kulvilagba maradna... Ez a legnagyobb baj, szerintem.
Nekem valoszinu sohasem lesz penzem egy ilyen autora, bar nem is szeretem a magas epitesu autokat, olyan billenosek kanyarba es hirtelen kormanymozdulatokra(nem 50km/h oras kanyarra gondolok
), ennek a formaja sem tetszik es az, ami a mai autok nagy reszenel a fenntarthatosag fogalma.
Olyan kozepsuliba jartam, ahol az osztalytarsaim mindegyike egyetemre iratkozott es sikeresen elvegeztek is azt, tobben befutott szoftver fejlesztok lettek, fiatal koruk ellenere magas eletszinvonalt ertek el, paran autovasaralasi tanaccsal is megkerestek mar, probaltam elmagyarazni a buktatokat a kiszemelt autoknal es megmosolyodva csak annyit valaszoltak "Ugysem romolhat el minden egyszerre". Epp a tegnap hivott fel egyikojuk, hogy milyen jo lett volna ha hallgatott volna ram, en csak annyit valaszoltam az ember mindig a sajat karan tanul, jobb hogy most tortenik meg az ilyen, mint kesobb amikor csalad van es lehet kell a penz hasznosabb dolgokra is.
Fenntarthatosag alatt gondoljon mindenki amire akar
, nem en vagyok a celkozonsege ennek az autonak, valoszinu mas haladobb gondolkodasu ember boldogan hasznalja majd, szivbol kivanom nekik, hogy ugy legyen
, hiszen ok viszik elore a gazdasagot. -
brumi1024
veterán
Meglepő lenne, ha a konszernen belül a VW kapná a legerősebb TDI-t, volt a Q7-nek V12-je is, 500 ló, 1000 nyúlmókus.
Az SQ7 pedig széria (lesz), az aktuális katalógusban már benne van, hogy nemsokára rendelhető.
-
norbert1998
nagyúr
ma már harmadszorra futok össze ezzel az oldallal
de nem, nem jutott eszembe megnézni, mert annyira azért nem volta kíváncsi.
mondjuk kb egy éve nem is hallottam az oldalról, szóval csak szemléltetésképpen, a mai 3 alkalomamúgy szerintem az kifejezetten jó fogyasztás a 2.5-2.6 tonnához és ahhoz az erős motorhoz.
-
8th
addikt
Igen, erre gondoltam. Szerintem kifejezetten ronda és borzalmasan túl is van árazva. Egy nagyobb motorral szerelt néhány plusz extrával megspékelt 5 GT árából már hetes bmw-t is kapni és nem az alapmotoros verziót ami ugyan olyan pazar utazóautó, vagy akár két darab dízel ötöst. Durva mi? De az Audi A7 Sportback és a Porsche Panamera is, hogy néz ki már? Porsche is minek gyárt terepjárót meg limuzint? Vagy oké gyártson de miért erőlteti rá olyan autókra egy kőkemény sportkocsi stíluselemeit amire az abszolút nem illik? Az első generációs Cayenne Turbó a hatalmas légbeömlőivel egy annyira ostoba kinézetű autó volt aminek a megvásárlásához a vastag bankszámlán felül még masszív ízkésficam is kellett. Pont úgy néz ki mint egy tátott szájú retardált béka.
Amúgy sem érem az autógyárakat. Bedobnak mindenféle formabontó dizájn ötletet a világ pénzét beleölik egy egy új típus fejlesztésébe majd a végén rendszerint cummantanak vele egy akkorát mint a ház mert "senkinek" sem kell a termék lásd: Alfa Romeo Brera, Opel Signum, Renault Avantime. Egyedül talán a Chrysler PT Cruiser és a BMW X6 lett a várakozáson felül sikeres modell, meg talán a Fiat Multipla. A többiek mentek a levesbe. -
kenwood
veterán
Imadom a Bmw-t (bar az i3 es es az 5-os GT baromi ronda).
Vannak egesz jo egyteruek.
A Merci B sztem mas,de az nagyon jol nez ki.
A szepseg szubjektiv,de erre meg nagy joindulattal sem tudnam rasutni.
Barmelyik Ford ,Vw egyteru sokkal menobb.Egy Citan-konkurenst viszont szivesen megneznek a BMW-tol.
-
norbert1998
nagyúr
Az a TDI nem szériagyártású, nem? Tudtommal a legerősebb széri TD az VW Tuareg V10-ese a maga 760 Nm-erével. Ma láttam belőle a V8-as variánst, az "csak" 4.8 literes motorral bírt. Nagyon benga gép az is, kíváncsi vagyok, mennyit ehet
A fogyasztáshoz: a fele-fele távolságban is fele-fele, elég sokat futkosunk a városban.
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Az arisztokrata GT műfaj pont hogy 2(+2) személyes mint a kabriózás (nem a spring breakezős vagy a 206CC-zés).
Ha kívülről nem tetszik, az akár célzatos is lehet, sokszor teremtenek egy új, amúgy vonzó műfajt direkt ronda külsővel, hogy elsőre megveszi az, akinek pont az a kialakítás kell, másodjára az is, akinek tetszik és az is, aki addigra pont cserél az előző kiadásról. -
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem ő nem a GT műfaj ellen emelt szót, hanem a BMW 5 GT idióta kinézete miatt. Valóban egy aránytalan vacak, ahol éppenséggel teljesen funkciótlan a hátsó traktus kialakítása. Be lehet ültetni hátra is embereket, de 160 centi felett abból nem lesz köszönet. Ennyi erővel lehetett volna ebből kupét is csinálni, ahol a tető már a B-oszloptól határozottan ejt lefelé, nem pedig azt hazudni, hogy ez egy 4 üléses autó.
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Én pl. imádom a nagy GT-ket, nekem ugyanazt idézik fel mint a 30-as évek arisztokrata nagyautói:
- nagy orr a túlméretezett hosszmotornak, nehogy megerőltesse magát, mert szerelő 100km-re ha van
- nagy beltér, hogy kényelmesen lehessen utazni
- kicsi far, amibe váltás ruha és a piknikkosár befér és megengedi a hosszú orral együtt, hogy jól hátul legyen atömegsúlyközéppontNekem a GT azt szimbolizálja, amikor az autó, az utazás és a szabadságérzés még ugyanazt jelentette: a vezetés és a felfedezés nyers, kényelmetlenséggel teli élményét a földutakon-patakpartokon és az árokparti szerelés olykor izzasztó, magadra hagyatott érzését. Valódi kalandot.
Persze a GT már nem kurblis és assistance-szal veszik, de nekem ezt juttatja eszembe (és mint tudjuk, autót eladni manapság már csak életérzéssel lehet...).
-
Stauffenberg
nagyúr
Pongyola volt a megfogalmazásom. A klasszikus egyterűek (minivan, MPV) iránt csökken a kereslet, de ezek nem eltűnnek, hanem átalakulnak. Sok régi klasszikust ma már crossoverként vagy egyenesen SUV-ként mutat be a gyártó, de azért ezen a kategórián belül is jól látszik, hogy melyik modell jön egyterű hagyományokkal és melyik inkább egy törpeterepjáró, amit városba szántak.
Ez a szóban forgó 220d Gran Tourer sem olyan, mint a régi Espace volt. Inkább annak való, aki nem akar X-et venni, mert az már neki túl terepjárós.
-
Stanlee
őstag
A linkelt cikk szerint ide tartozik pl. a Ford Focus C-Max is. A mult heten volt nalam egy, a sima Focus-hoz kepest szerintem jo belso es kulso adottsagokkal rendelkezik, ha lenne gyerek, biztosan egy ilyen kialakitasu gepet vennek. Oregeknek is jo a kialakitasa, az MB B-Klasse is hasonlo, szerintem teljesen jo, nekem kenyelmesebb volt barmelyik, mint egy C-Klasse vagy mondjuk egy sexy 1-es vagy 3-as BMW-be bepreselni magam. Persze izlesek es pofonok, igaz amennyibe ez a BMW kerul nem vennem meg - nincs se erre se masra penzem.
-
brumi1024
veterán
Egyterű, mint feltörekvő szegmens? Épp az a gond, hogy későn jött, nem megy a szegmens (én mondjuk nem csodálom és nem is bánom).
-
Stauffenberg
nagyúr
Én viszont meg kell, hogy védjem.
Nincs annál hálátlanabb feladat, amikor egy ilyen márka a családi egyterűek gyártására adja a fejét (a piac diktál, ez egy feltörekvő szegmens). Ennél a kategóriánál szükségszerűen elvesznek azok az arányok, amik a kecses, sportos formát adják, fontosabbak a praktikus szempontok (fejtér, pakolhatóság, milliónyi nyitható rekesz, stb). A Mercedes sem tudta jobban megoldani (B-Classe).
Szerintem amit lehetett, kihozott ebből a BMW. Mellesleg nekem anno az X-sorozat bevezetésekor (E53) is ugyanilyen fintorgó érzésem volt. Nem akart összeállni ez a BMW SUV koncepció, de mára már teljesen beleolvadtak az utcaképbe.
Ezek is bele fognak, ahogy a Mercedes B-osztály is, pedig aztán az is olyan, mint egy guruló bojler.
-
dementor
senior tag
Valóban kifejezetten csúnyácska. De általában a tervezők rendkívül előrelátók és idővel lehet, hogy szép formának látjuk. Viszont BMW-hez képest elég formabontó.
-
Solidos
csendes tag
Gyalázat ahogy kinéz. Nem méltó a márkához ez a külső!
-
brumi1024
veterán
Nyilván, ez a megjegyzés csak a csipkelődés rész volt. Ettől függetlenül azt az elektromos turbós V8 TDI motort egy izgalmasabb szerkezetnek tartom, mint a BMW +1 turbóját, az AVS-ével, a kiegészítő 48 V-os elektromos hálózatával, stb.
Most nézem félregépeltem fent, 4 literes, nem 3 a motor.
-
BeZol
őstag
Arról még nem olvastam, de az biztos, hogy az elektromos turbók miatt lesznek még itt meglepetések hamarosan. Kemény +10%-ról beszélsz egyébként, ami a valóságban annyiban fog megmutatkozni, hogy ha valaki picit bebambul az erőfitogtatásnál, akkor az picit lemarad, egyébként semmi. +20-30% többlet esetén már érezhető különbség lenne az autópályán csapatáskor, egyébként meg még egy 20d is kb. csak 1 kocsinyira távolodik el mire 180nál jársz a 30d-vel, most ugyanez egy 35d esetén a 30d-hez képest 220nál történik meg, DE ez meg már olyan tempo, amit aztán végképp nagyon ritkán lehet elérni a forgalom miatt, így már egy 35d-t is erős túlzásnak tartok. Ezek a 35d feletti erejű motorok durva felárral rendelkeznek, a teljesítménytöbbletet pedig alig lehet kiaknázni, tehát kb. egy M5, RS6-hoz képest annyival van több értelme ezeknek, hogy kevesebbszer kell megállni tankolni
Szerintem ezeket fogják kiváltani idővel. -
8th
addikt
-
bitpork
nagyúr
-
Niczo
senior tag
az ülések keskenységéhez annyit hozzátennék, hogy a képeken látható hogy a tesztelt autóban sportülés van, ami bizony sokkal jobb választás mint az alap ülés, ami tényleg keskeny (különösen az ülőlap)
-
brumi1024
veterán
-
BeZol
őstag
Simán lehet autópályázással és országúttal. Annál a kocsinál 2 fő probléma van: 2300kg körüli súlya miatt minden elindulás sokba kerül, míg a magas építés és légellenállás miatt minél nagyobb a tempo, annál jobban ugrik meg a fogyasztás (30d-mel 90-ről gyorsulva 220ig egy 1/4 autónyival tudnak maximum elhúzni, utána meg mintha falnak mennének, annyira belassulnak a légellenállás miatt, és körbeautózom őket, persze a +10m Ft-os árral nagyobb biztonságot, jobb kilátást, és talán több helyet is kapnak. Az alap 30d motor sem hiába kell ezeknek, mert csak egy 20d szintjére képesek a +500kg miatt.)
-
Xero
nagyúr
-
BeZol
őstag
20d 1 turbó, 25d 2 turbó, 30d 1 turbó, 35d 2 turbó, 50d 3 turbó, de már jön az új 7esbe lassan egy 4turbós 3literes diesel is.
Azért csalóka, hogy 2 turbós, mert kettős megfúvású (az angol elnevezése meg bevihet a susnyásba), mint a 30d-kben, de csak 1db van belőle. (egyébként lehet, hogy drágább 1db kettős megfúvású turbó, mint 2db sima!)
A fogyasztás teljesen korrekt.
Toyota Yaris 2012 1.4d 5-5,5litereket eszik, 2013as skoda octavia 1.6tdi 4,1-4,3-at evett Krakkó oda-vissza szakaszon, egyébként 5liter az is. A peugeot 5008asunk 2.0tdi 154 lóerő talán, az pedig 6,7 litereket eszik (az is ekkora egyterű). Amikor arról írtok, hogy város-vidék használat aránya, ott ne csapjátok be magatokat azzal, hogy 20 perc dugózás városban és 20 perc vidéki úttal fele-fele arányban mentetek, mert az egyik lesz talán 10km, a másik pedig vagy 40km! (tehát nem 50-50, hanem 10:40 az arány). Én is néha becsapom magam ezzel. Még 231 lovas 530d fogyasztással tudok szolgálni, az budapesti lámpázgatós dugózásban 8,5-9 liter lehet, de láttam már 12litert is, amikor lámpánként 2 autó ment előre (a bmw-kben álló helyzetben is megy felfele a fogyasztás). Egyébként azzal is 7,5-8 liter között el lehet járni, de az xdrive hajtás kb. +0,5 literes fogyasztástöbbletet jelent, ezért lehet sokallni ennek a 2esnek a fogyasztását. Spritmonitor.de honlapon lehet nézegetni, hogy mire lehet számítani.
-
Xero
nagyúr
-
fi:zi'k
nagyúr
Ok, csak azt azért vedd figyelembe, hogy a PH-n vagy MA-n megjelenő cikkeket az oldal üzemeltetője teszi közzé és ezért nem egy kategória a Logouttal.
Ha kérte, ha nem, mindenképpen van reklámértéke, ez is egyértelmű. Ezzel természetesen nem az írást minősítem.

Mindenesetre megkérdeztem egy illetékest, az a legtisztább.
Amúgy én is szívesen tesztelgetnék így autókat.

-
Xero
nagyúr
-
nagyúr
-
Xero
nagyúr
-
törölt tag
-
maximilian4
addikt
Én nagy bmw párti ember vagyok, de szvsz ez a modelljük ritka ronda darab.
-
sdd2
veterán
-
nagyúr
-
sdd2
veterán
-
nagyúr
-
sdd2
veterán
-
norbert1998
nagyúr
Abszolút nem gondolnám, hogy ennyit számít a súly
Viszont akkor még jól is eszik a cikk alanya 
-
brumi1024
veterán
-
Xero
nagyúr
-
brumi1024
veterán
-
Xero
nagyúr
-
bitpork
nagyúr
Semmi gond ezzel, de mint említem az alján megjelenő mondat pl az én szememben olyan rikító reklám amiért nem fizetnek.
MOD
Ez olyan mintha a te általad megvett kocsi minden feltűnése mellé odaírnád hogy Köszönet az autóért az Audinak. Nem írod oda mert ezt mindenki tuggya, megkülönbenis foschszar német
-
brumi1024
veterán
"Maga a motor ugyebár 1995 cm3-es, 4 hengeres, 16 szelepes és dupla turbóval szerelt."
Pontosítanék: kettős megfúvású, alias Twin Scroll turbóval szerelt, de csak egy van benne. A legkisebb teljesítményű kétturbós dízelmotorja a BMW-nek a 35d.
(#9) bitpork: Nem tudom, a teszthez honnan jött az autó, de tapasztalataim szerint itthon a BMW az egyetlen gyártó, aki odaad egy hétvégére is akár egy tesztautót, ha vételi szándékkal mész be átlagemberként (értsd: nem sajtós, újságíró, világsztár, messiás, stb.). Elég szimpatikus hozzáállás.
(#14) bitpork: Teljesen jogos. Ismerem az érzést, hogy milyen tesztet írni egy termékről, amit a gyártója ad.

-
Stauffenberg
nagyúr
Így legyen ötösöm a lottón, pont elkezdtem az előző kommentedre írni, hogy egy Renault Thaliával nem nehéz kihozni ilyen értékeket, az pehelysúly a majdnem 1,7 tonnás BMW-hez képest.
Egyébként meg a párom nagybátyjának is 1.5 dCi-vel szerelt Thaliája volt (első generációs, facelift utáni, azok ilyen 910 - 1090 kg között mozogtak kiviteltől függően), mindig büszkén magyarázott a 4,5 liter körüli fogyasztásról. Aztán átült egy Grand Scenicbe, szintén 1.5 dCi, de értelemszerűen nem pont ugyanaz, ez már megeszi a 6,5 litert is. Tömegre hasonlóan alakul, mint ez a BMW 220D.
-
norbert1998
nagyúr
Rönó Talicska. Ha nem tévedek,jóval kevesebb súlyra, de nem találok róla konkrét infót. Ugyanazt írja a benzinesre a net, mint erre, pedig tudtommal jóval nehezebb. Egyezzünk meg mondjuk 1,2-1,3 tonnában maximum, de szerintem ennél kisebb is jóval. Írtam is, hogy közel sem egy kategória a kettő, és hogy csak soknak tűnik az étvágya nekem. Többek közt egy igazolást/cáfolást váró sejtésnek szántam

Mérni úgy szoktuk, hogy belemegy x liter és megtettünk vele y km-t, majd azzal számolunk. A bc nem írkál fogyasztást. Általában úgy számolunk, hogy teletesszük és utána, de minden üresközeli teletankolás után, mikor kezd fogyni, még cirka egy tizesért megy bele, hogy kb mindig ugyanakkor tankoljunk a hónapban.
Tényleg jó gép, de szerintem az újabb dCi-k már nagyon túl vannak komplikálva. Kettőstömegű, olajkoszosságmérő, ilyenolyan extra turbó okosítás. Egyebek, de nyilván ez a bimmerhez képest nudli, de azok nem is nagyon arra lettek tervezve, hogy 2-300k km-eket beletegyenek nagyobb szerviz nélkül. Ez a dCi, ami a talicskában van, kettőstömegű nélküli, faék egyszerű turbó meg magasnyomású szivattyú. Ezek a drágább kopóalkatrészek, viszont a Reanult topikosok szerint 300k km simán benne van javítás nélkül, ha ésszel megy az ember és nem bőgeti hidegen.
Jó, azt hozzá kell tenni, anyámnál megy 4.6-ot, míg én vagy apám hajtottuk, 5 alá sose ment le a vegyes az elmúlt 1-2 évben, csak jött egy másik gép, így csak anyám hajtja a talicskát.
110 körül olyan 2100-2200-at fordul.
-
rodrigez
senior tag
Milyen dCi-s autóról beszélünk, csak érdeklődésképp kérdezem. Mert azért a súly és a forma igencsak meghatározza a fogyasztást, ennek a vasnak a száraz tömege pedig majdnem 1.7 tonna. Én sokszor hajtom a céges Sharant (2014), abból is a 170 lovas 2.0 crtdi-t. Súlyban picit több, az kerek 1.7 tonna, meg hosszabb is. De városban, dugóban simán megissza a 9-et vagy többet is. Persze kinek mi számít dugónak.
Nekem az amikor a csúcsforgalomban a nagykörúton araszolok a Moszkva felé az Oktogontól.
Autópályán persze más a helyzet, de azért ott sem látok sűrűn 5,5-6 alatti értéket. Amúgy az a 180-190-es tempónál mért 4.x liter az valami elképesztően alacsony szám. Ha nem a fedélzeti számítógép csal ennyi, akkor a következő autóm nekem is olyan lesz.
Nem tudom milyen áttételezése van a váltódnak, meg mennyit pörög olyankor a motor, de az tuti, hogy irtó jó érték. Én hosszú út után rendszerint összevetem a BC fogyasztási adatait azzal, hogy mennyit tankolok vissza. Van, hogy ijesztően nagy az eltérés. Persze a visszatankolós móka sem szentírás. 
-
bitpork
nagyúr
Csak kíváncsiságból: ezeket te magadnak kéred ki az importőrtől, vagy csak azért h itt reklám legyen belőle?
Félre ne érts, én pl autóbuzi vagyok s szívesen olvasok minden autókkal kaccsolatos írást. Ugyanakkor nagyon báncsaja a szemem a köszönetnyilvánítás a végén, ami mint egy bazi nagy neon felirat villog... -
norbert1998
nagyúr
Eszméletlen antibimmeres vagyok, de az a gép még nekem is tetszik. Ami nem tetszik, az a fogyasztás (mondjuk akinek ilyenre pénze van, szerintem pont lesz@rja a fogyasztást), kicsit sokallom a 7+ litert vegyesbe, de lehet csak el vagyok tévedve.
Ahhoz viszonyítok, hogy az ennél fél literrel kisebb dCi-s verdánk 4.6-ból megvan úgy, hogy lassan 180k km van benne, fele város-fele országút elosztásban megy jelenleg.
De volt olyan is, hogy annyiból állt egy éven keresztül, hogy 180-190 körül Szhelyről München és vissza, havonta kétszer, akkor is 4.x-et evett.
Igen, az "csak" 20XNm, de 5 sebességes és ennél a BMW-nél pár százzal többet forog pályán ugyanott. És a kettő közt eltelt 2 Euro szabvány, az is beleszól a fogyasztásba, mert "egészségesebbnek" kell lennie az E6-osnak. (?)De mondom újra, lehet tényleg tök reális, csak el vagyok tévedve

-
edward2
addikt
-
kenand
veterán
6 éve Premium selection 2 éves 3-as kombi BMW-t nézegettem 40K kilométerrel , de kiderült, hogy amit írnak annak csak a fele igaz, pl. a kilométer állás, mivel a tulajdonos az átvizsgálás óta folyamatosan használja és hiába szeretném megnézni holnap az nem működik, mert jóval előtte egyeztetni kell....
Inkább vettem hasonló áron egy válságmodell, benzines, de vadi új Honda CR-V-t....Renault megane áron
(tempomat, ködfényszóró, alufelni kimaradt a válságmodellből, 6-hangszóró helyett 4. A lényeg maradt: 8 légzsák, 4 kerék meghajtás stb..)
Nem bántam meg.... minden belefér, sokkal nagyobb belülről, mint egy kombi BMW 3-as. Kényelmes, rendkívül jól variálható. Ha odataposok neki megy - tény mivel benzines vissza kell kapcsolni és akár 6000-ig pörgeti a benzinmotort. Ha nem taposom meg nem fogyaszt nagyon sokat. (1 hónapja Prágában voltunk 4-en, bőröndökkel 8.1-re jött ki a fogyasztás, természetesen városban araszolva több, és autopályán is a magas kaszni miatt 120km/h felett minden 10km/h+1 liter) Semmi gondom nem volt vele a 6 év alatt (olajszűrő, légszűrő és fékbetét csere történt csak). A z újabb kevésbé tetszik (szerencse mert nem lenne pénzem cserére), szóval 1 gen CRV biztosan kimarad... -
Feruendios
tag
Gondolom sírnak a törésteszt várótermében.
-
Lauda
titán
Nem is talalkoztam meg ilyen formaju bmw-vel. Bika lehet az a dizelmotor.

-
Mr.Csizmás
titán
tök jók ezek a funkciók, de a mai autók 99%-a számomra formaterv nélküli ezzel a faragott szappan dizájnnal...
hol van Bracq és társai...? 
-
Stanlee
őstag
A listaara mennyi volt ennek a gepsarkanynak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom mobilszolgáltatások
- Analóg fényképezés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- 100.000 ft tól elvihető RÉSZLETRE Lenovo Pro 7 16IRX9H 4090
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- PowerColor Radeon RX 7900 XTX RED DEVIL OC 24GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- Új, Gamer félgép - GIGABYTE B650 EAGLE AX + Ryzen 7 7800X3D + Corsair 2x16GB DDR5 6200MHz
- BESZÁMÍTÁS! Powercolor Red Devil RX 6800XT videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! VALVE Steam Deck OLED 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Samsung Galaxy A16 5G 4/128GB fehér / 12 hónap jótállás
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB kék / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az érdekeimet meg aztán végképp nem sérted.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

). És ahogy írtam korábban, simán elképzelhető, hogy ha most keresnék új kompakt egyterűt, akkor az itt bemutatott 2-eshez hasonló modell lenne a befutó - mondjuk eleve nem túl erős a mezőny, illetve van egy rakás ép ésszel megmagyarázhatatlan előítéletem, szóval komoly fórral indul.

És alapvetően nem az ára határozza meg egy autó milyenségét. Mert ugye hiába kerül valami 

Én két éve vettem, akkor még pont nem volt 2-es BMW, Sharan borzasztóan drága volt, C-Max-ot kicsinyelltem, S-Maxból pedig az akkori keretből legfeljebb szalonautót tudtam volna elhozni, de egyiknek sem volt olyan felszereltsége, amilyet én szerettem volna, ráadásul a Ford is már igen ráállt a turbós benzinmotorokra (1,6-os turbós benzines lett volna szinte az egyetlen reális alternatíva). Mindegy, még 6-8 évig kihúzza az ötös (Mazda), közben felnőnek a gyerekek, más lesz majd már a szempontrendszer a következő autóvásárlásnál.
, hiszen ok viszik elore a gazdasagot.
Sokáig biztos voltam benne, hogy az