Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    veterán

    válasz pusszycat #616 üzenetére

    Nem csak az étkezésen múlik.

    De a magyar embereknek komoly problémái vannak a japán étkezési szokásokkal.

    Vajon melyik ebédet választanád?

    Leves:
    Miso leves.
    Pasztává sűrített halléből készül. Az alaplé gyakorlatilag szénhidrát mentes. Halszósszal (halolaj) ízesítik.
    A kérheted hónapos retek szeletkékkel, amit tálalás előtt szeletelve a levesbe.
    Vagy tofu kockákkal.
    Ugyan létezik más levesfajta is Japánban, de nem nagyon ettől a levestől.

    A főétel szusi.
    A friss nyers haldarabkákon túl megkóstolhatod az ős szusit.
    Sóban tartósították a halat. (A magyar megfelelője a sózott szalonna.) A sózott hal formáját (só köpenyét örökölte meg a szusi.)
    Ha japán étteremben húsos főételt eszel, az modernizált változat. Hagyományosan csak halat használtak.

    Desszert
    A japánok nem ismerték az étkezés utáni édességet a múlt század közepéig. Húst sem ettek.
    Ezt nem tudtam, amikor bevásároltam egy japán boltban.
    Amikor rákérdeztem a desszertre, kicsit értetlenkedett. Aztán mutatott egy átlátszó műanyag pohárkát, amiben mézszerű anyagban barnás izék voltak. Megkóstoltam. életemben nem ettem még borzalmasabbat.
    A méz olyan zselé volt, aminek az íze leginkább az égő műanyag szagára emlékeztetett. Annyira ragacsos állaga volt, hogy sírva könyörögnének a receptért, ha nem lenne ennyire szagos.
    A szója csírának, ha még annak lehet nevezni, mert már túlnőtte a csíra méretet, harmonizált az ize, a ragacshoz. (Gyakorlatilag ehetetlen volt.)

    Van kedvenc édességem a mocsi. Ezen belül a hagyományos matcha mochi, amit porított tealevéllel ízesítenek.
    Pontosabban ez sem édesség. Nem tartalmaz cukrot vagy más édesítőszert sem.
    A belsejében masszává főzött (hagyományosan fehér) bab golyó van.
    Erre húznak rá, ragacsos rizsliszt masszából. készült burkolatot. Amit keményítő porral szórják meg. hogy kezelhető legyen az elkészült golyó.
    A mocsi fogyasztás évente több halálos áldozattal jár Japánban. Annyira ragadós a rizs massza, hogy megfulladnak tőle a mohóbbak.

    A modernebb változatában jégkrémmel helyettesítik a bab golyót. (Az eredeti sokkal finomabb.)

Új hozzászólás Aktív témák