- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Klaus Duran: 2025 dude
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
orbano
félisten
válasz
strohmann #43 üzenetére
de benne kell, hogy legyen ez a fajta működés is, elvégre olyan fehérje van lekódolva a DNS-ben, ami biztosítja, hogy a kétféle környezetben kétféleképpen visekledjen. nem feltétlenül a DNS-ben tárolt génekben, de, ahogy írtad, a szerkezetében, a DNS-t kezelő enzimekkel való kölcsönhatásában, stb. de mindennek a működési alapja a DNS, ami pont úgy alakult ki, hogy ilyen komplex kölcsönhatásban legyen a környezetével. ergo ez is valahol bele van kódolva
A DNS egyébként szükségszerűen úgy épül fel, ahogy, ha jól emlékszem, a felépítésére először matematikai modellel jöttek rá, amit csak később nem cáfoltak meg a kémiai kísérletek. -
törölt tag
válasz
strohmann #41 üzenetére
Igen, valóban itt most nem a DNS lánc adattárolási képességei a fontosak, csak megemlítettem, hogy többek közt miért egyedülálló a világon a DNS molekula.
Valóban elég tágan fogalmaztam mikor azt mondtam, hogy tárol mindent a DNS, végülis a DNS lánc azt a genetikai kódot tárolja, ami az aminosavakból történő fehérjék megépítéséhez kellenek, a fehérjék pedig ugye a legfőbb alkotóelemei a sejteknek, majd a sejtek a szerveknek, azok pedig élőlényeknek, és így tovább, de az információ DNS láncról indul mindenképpen. Ezért mondtam azt, amit mondtam, ugyebár onnét indul ki ez a folyamat, csak nem fogalmaztam meg elég érthetően.
Kb talán 50000 féle ismert fehérje létezhet, és mindössze 20 féle aminosavból épülhetnek fel ezek. A DNS láncon elhelyezkedő kódsor határozza meg (akár a betűk az emberi nyelvben vagy a számok a matematikában), hogy a létező 20 féle aminosav milyen sorrendben kapcsolódjon egymáshoz, ezeknek a variációja alapján születik meg a területre szükséges fehérje, amely fehérje valami sejtnek az egyik alkotóeleme lesz sok másféle fehérjével együtt.
A helyzet az, hogy még a leg egyszerűbb egysejtű élőlényeket alkotó fehérjék megépítéséhez szükséges genetikai parancsok is több száz oldalnyi nyomtatott szöveget tennének ki, ha lefordítanánk őket. (Ezeket mind könyvekben olvastam, vagy dokumentumfilmekben láttam, mert mindig is érdekelt a téma.)Ezek a rendszerek végül elképesztően bonyolult élőlények alkotóelemeivé válnak, tehát érdemes is figyelnünk ezeket és technológiai fejlődés céljából felhasználni, úgy például ahogy az ember mikor megalkotta a repülőgépeket, sok mindent a már régóta létező madarakról lesett.
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- iPhone topik
- ASUS routerek
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
- Legion Go 1TB
- Lenovo LOQ 15IRX9 - i5 13450HX, 16GB, RTX 4060 8G, 1TB M.2 (Gari: 2027.03.11.)
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest