Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
igazad van, a lego is szennyez. az élettartamra vetítve azért még mindig nem egy kategória, de nem is ez a lényeg. már bánom, hogy beírtam azt a mondatot, és hogy elmentünk ezen a vonalon. megpróbálom átfogalmazni, hogy világos legyen; senkit nem buzdítottam semmi feleslegesre. szóval a mondandó, amit ott ki akartam fejezni a következő volt:
"ha a műanyagbábu-vásárlási lázad tényleg ennyire csillapíthatatlan, inkább vegyél a teszkóban legobabát."
nyilván elrontottam, de remélem így érthetőbb mit akartam vele mondani. nagyjából ugyanez volt a hamburgeres dolog mondandója is.
úgy gondolom, hogy sokan nem értik mi bajom a műanyag babával. bár a csapból is ez folyik. akár tetszik, akár nem, a mi generációnknak (a nagyságrendileg 800 millió nyugati szinten élő embernek) vissza kéne vennie a fogyasztását a jelenlegi 20%-ára. szóval nem 20%-kal, hanem az ötödére. gondolom ennek is neki fognak futni páran, hogy mekkora ökörség, de akkor is ez van. a világ legokosabb emberei megmérték, és mostanra egybehangzóan állítják, hogy egyébként nekünk reszeltek. ezt sem az ipar, sem a kormányok nem fogják megoldani helyettünk, mert ők is ellenkező irányba működnek. nyilván, a cégek hallani sem akarnak ötöde forgalomról, amit "zöld" meg "kék" (ugye blue) alatt művelnek, az szimpla parasztvakítás.
mindazonáltal ez nem azt jelenti, hogy a brilliáns székes-üresházas példát elővéve mostantól az 5 szék helyett 1 lehet. ehelyett olyan módon kell intézni a dolgainkat, hogy csak ötöde szennyezéssel állítsuk elő az így elérhető legmagasabb komfortfokozatot. egy új építésű passzív ház kevesebbet fogyaszt, mint egy 15nm-es nem szigetelt. ez persze csak szemléltető példa, a passzív ház sem szent grál.
viszont sajnos nem csak ennyiről van szó. gondolom mindenki bele tudja magát élni micsoda erőfeszítéseket kell nekünk tenni, hogy a 80% megvalósuljon. pontosan azért, mert megszoktuk a komfortot. mi több, olyan magas szintre fokoztuk az igények kielégítését, hogy egyrészt az ipar kénytelen mesterségesen új igényeket generálni (ezeket hívják reklámnak), másrészt már nem csak azért veszünk dolgokat, mert szükségünk van rá, hanem akár azért is, mert csupán "jópofa". ez mérhetetlen arrogancia, ha tudatában vagyunk a következménynek. (ez gyönyörűen lejön az itteni hsz-ekből, iskolapélda lehetne)
gondolom érezhető, hogy ötödére csökkenteni a fogyasztást nem triviális feladat, sőt. viszont az is érezhető, hogy a dolgainknak (az igényeinket kielégíteni képes izéknek) különböző a hasznossága. lásd még maslow-piramis. ennek megfelelően az egyik dologról való lemondás nem ugyanakkora komfortcsökkenést eredményez, mint egy másikról. jó példa erre, ha a wc-papír és a műanyag robot között kell dönteni. a döntés egyszerű, pedig mindkettővel kitörölheted. két jószág közül mindig el tudja dönteni az ember, hogy melyik hasznosabb. a közgázban ez a "preferenciarendszer teljessége".
a 80%-ból, amivel csökkenteni kell a fogyasztást vannak egyszerűen megoldható dolgok, és vannak nagyon nehezen, csak a mindennapi életünk részleges újraírásával orvosolhatók. a "jópofa, de ezen túl haszontalan" dolgokról való lemondás nagy vonalakban legalább 20%, már a mi életszínvonalunkon is. és ez a legkönnyebb 20%, egy könnyed teadélután a maradék 60%-hoz képest.
szerintem senki sem lesz kevesebb, ha nem vesz meg egy századik műanyag vackot. ha meg az árát valami hasznosra fordítja (akár csak félre teszi későbbre), akkor meg tesz egy lépést a 20%-os cél felé, nem pedig az ellenkező irányba. például kijön belőle 1-2 nm jó vastag szigetelés a házhoz, csakhogy egy egyszerű példával éljek.
no ez volt a rávezetéses verzió, majd figyeld erre mit kapok.
Új hozzászólás Aktív témák
- RAZER Kunai Chroma 140mm 3 darabos szett RGB Ventilátor.
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 04.17
- Lenovo T14 Thinkpad G3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4389, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest