Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bianca3
tag
Egy éve újrahúzták a gépem. Mert HDD-t szereltek bele. Most a Windows linence lejár és eddig ezzel semmi gond nem volt. Aki újra tette, nem érhető már el. Valaki tud ebben segíteni Nekem?
-
nand
csendes tag
használt gépekre 13 500 hufrét lehet venni legális win7 pro-t (refurbished verzió - használt gépekhez ok csak). a home-ot 8 ezer ft-ért.
20 ezerért Win7 pro és Office 365 is jár. (az office remélhetőleg nem csak egy éves)használt szoftveres Win7 Pro - 10 ezerért olcsóbban láttam.
na de mi a helyzet a külföldi rendeléseknél?
Van valaki, aki onnan szerzi be megbízható forrásból? -
nand
csendes tag
üdv,
Külföldről honnan érdemes Windows licet és Office csomagot rendelni?
Van valakinek egy megbízható oldala?Az ebay-en 10-15 ezer forintokért árult Win7 valszeg nem megbízható (?).
Köszönöm.
-
fila
senior tag
Van egy netbookom amihez kaptam OEM windows 7 Starter kódot, és matricát.
A cikk szerint nem, de mivel régi a cikk megkérdezem, hogy
ha a gépem tönkrement használhatom-e a kódot másik gépen?Valami bírósági döntésről olvastam ami ezt érinti, de nem értem igazán.
Köszi.
-
Core2duo6600
veterán
A winyo csere nem számít hw cserének, mert fogyóeszköz
az OEM mindenre vonatkozik, pont azt teheted rá, ami rajta volt.
Vagy kaptál hozzá helyre állító dvd ét, vagy ki kellett volna írnod azt.
mert rajta volt a gépen.Tehát az OEM a platformra, 32 vagy 64 bit, a nyelvre, és a verzióra is vonatkozik.
()-ben jegyezném meg, hogy legtöbbször el szokta fogadni, ugyanannak a verziónak más nyelvi változatát is, de ez ettől még nem lesz hivatalos.A telepítő DVD egy AIO 32bit win. Ilyen biztos nincs gyárilag.
A géphez adott eredeti lemezről tedd újra, ami még ódot sem fog kérni, és aktiválni sem kell, de csak dell gépen megy.
-
zolnagy
őstag
Dell laptopom van, amin OEM Win7 Prof. 32 bit volt.
Nem volt biztonsági mentésem a partícióról, így újra telepíteném a rendszert.
Előtte megnéztem a "számítógép"-nél a kódot. Ilyen formában volt: xxxxx-OEM-xxxxxxx-xxxxx
Ezzel nem tudom a telepítés során aktiválni, mert ott ilyen formátumot vár: xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxxA telepítő DVD egy AIO 32bit win.
Mit kell tennem?
Az OEM licensz a Prof. változatra vonatkozik, vagy a 32bitre is? Tehát feltehetnék 64bit verziót is a Profból?
Ja hardware csere annyi volt, hogy a winchestert lecseréltem. -
Core2duo6600
veterán
A kérdés második részére:
Dobozos ternék nincs géphez kötve
ha gépet cserélsz átviheted az újra.
Ezért nincs matrica sem.
A számla, és van valami igazolás, hogy azt te megvetted stb, kód miegymás, de nem kell felragasztani.
Akárhányszor újra rakhatod.
Itt jegyezném meg, hogy az OEM termék is korlátlan számban újratelepíthető azon a gépen, amelyikhez tartozik. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy a "Windows 7 Home Premium Full GFC-00136" jelzésű szoftvertermék a dobozos kiadást jelenti?
Ez a kiadás mindig egy gépre telepíthető fel, de adott esetben arról lepucolva másik vasra is rátehető?
Akár aznap is újratelepíthető?
Hogyan oldható meg dobozos kiadásnál a legális operációs rendszer igazolása, ebben az esetben is eredetiséget igazoló matricát kell felragasztani?
Előre is köszönöm a választ!
-
csizs
aktív tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
elméletileg rendszerépítőnek minősülhetsz, mivel egy rendszert vettél, amit valaki összerakott és a szoftvert eladta a hardverrel. Jogtiszta lesz az. Ennyiért biztosan nem fognak büntetni.
-
st.marci
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha van egy notebook-om, amit használtan vettem és jár hozzá OEM Vista, akkor ha megveszem a Windows 7 OEM-et és felbontom a csomagot, akkor rendszerépítőnek minősülök-e?
Tehát a notebook-ra feltelepíthetem-e, vagy csak új gépre? Tegyük fel, hogy már kicseréltem benne néhány hardvert, pl. memóriát, illeve a merevlemez helyett SSD van.
Köszi előre is!
Üdv,
Marci -
válasz
thotzoltan
üzenetére
Első hozzászólás.

De miért fontos ez?
Talán céges lesz a laptop?Próbáld meg, ha netán mégsem sikerül, a Win 7 topicban elárulják azt a tel. számot (ügyfélszolgálat), amit fel kell majd hívni, h segítsenek.
-
thotzoltan
tag
sziasztok!
Volt egy asztali gépem Windows 7 home premium op rendszerrel (dobozos OÉM)telepítve,aktiválva..megadta magát.Szeretném a laptopomra feltelepíteni(emachines E443),és aktiválni az oprendszert,lehetséges ez?
Keresgéltem a neten,de igazából nem lettem okosabb..hátha itt tud valaki tanácsot adni..
Köszönöm a türelmeteket...
-
válasz
Zoleepapa
üzenetére
ja, egyébként ha OEM-et veszel, akkor ki kell választani, hogy 32 vagy 64bit, de ha dobozos, akkor nem, az mind a kettőt adja.
illetve a nem licencelős részére: nem próbáltam, de szinte biztos vagyok benne, hogy attól még, hogy upgrade-et teszel fel, lehet szűz az install -
válasz
Zoleepapa
üzenetére
Ez a Home Premium dobozos licenc szerződése:
[link]Abban a 15. pont:
15. FRISSÍTÉSEK. A szoftverfrissítés használatához Önnek először egy frissítésre jogosító licenccel kell rendelkeznie a szoftverhez. Frissítés esetén a jelen szerződés azon szoftverhez tartozó szerződés helyébe lép, amelyet frissített. A frissítés után Ön a továbbiakban nem használhatja az eredeti szoftvert, amelyet frissített.Hogy mi a "frissítésre jogosító licenc" azt még keresem, bedobom majd a linkjét, de szerintem a Win 7 Pro sajnos nem az.
-
Zoleepapa
csendes tag
Sziasztok!
Vásárolnék egy upgrade Win-t.
Azt szeretném megtudni, hogy pontosan mi minősül "UPGRADE ALAP"- nak?
Nekem OEM termékeim vannak: XP Home 32bit, és egy Win7 prof 64bit.
Valamint, hogy választható-e 32-64 bit az upgrade esetében telepítéskor?
Zolee -
evans123
csendes tag
Hello, van arra valami magyarázat, hogy a síma win7 home premium(OEM) jelentősen drágább, mint az amelyikben a service pack 1 is bele van építve?
-
tepizoli
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni ,hogy az én Win7 telepitő lemezemre az van írva ,hogy OEI. Az mit jelent? -
bocsánat, de nem figyelem ezt a topikot

privátban keressetek!
köszi -
csizs
aktív tag
Vettem egy Win 98 SE OEM licencet, ha igaz. De ebben legyetek a segítségemre.
Ugyanis számla másolat van, matrica a gépre nem volt ragasztva így az is van, cd van, könyv van, de más számítógéphez vették. Mit kell még tennem? -
csizs
aktív tag
nah akkor kérdeznék, mert itt vannak potens személyek!
Mi van akkor, ha venni akarok használtan innen a ph-ról win-t?
Mikor lesz eredeti mondjuk egy win2000, mert angol nyelvűt néztem ki, vagy xp?
Kell számla? Nekem akitől veszem, vagy az ő vásárlásról, amikor vette?
Kell matrica?
Kell eredeti CD?
kell valami más?
Elég egy szerződés átvételről ha nincs számla? -
PonPon
senior tag
csak megerősítést kérnék:
akkor legális a windows-om ha megvan a matrica és a számla? XP és Win7-nél is? -
Ezt az oldalt tudom ajánlani. [link]
A lap alján vannak linkek, ahová el lehet küldeni az oldal címét, amiben nem vagyunk biztosak. Elvileg válaszolnak.
Én a maga részéről viszont azt mondanám, hogy ezekről az online, csak kulcsokat értékesítő oldalakról vásárolt szoftverek használata nem legális.
Én abból indulnék ki, hogy milyen licenc konstrukciók vannak.
OEM - mindenkép kell hozzá hologramos matrica.
Dobozos - ehhez is.
Mennyiségi licenc - ebben csak frissítés kapható.A csak kulcsot értékesítő oldal milyen licenc konstrukcióban adja a kulcsot?? Ha OEM vagy dobozos, akkor a használatuk nem legális és az ára is irreálisan alacsony. Ha mennyiségi licencben veszik meg, nagy mennyiségben és azt adják tovább egyesével, akkor meg csak upgrade-et kapunk.
Végül már csak az ára miatt sem lehet igaz. Egy örökös használati jogot adó WinPro 7 Select D árszinten is 110 euro fölött van bőven. Pedig ez egy nagyon jó ár! Ezen túl pedig csak úgy lehet megvenni olcsóbban, hogy rengeteg apró betűs részt kéne írniuk hozzá, pl. azt, hogy a termék a. csak frissítés) b. 1 évig használható.... És akkor még valahogy az MS licenc feltételeiben is kell kiskaput találniuk... Reménytelen.
Szóval a lényeg: én azt mondom, ne vegyetek ilyet!! Igaz, hogy drágább, de én a hazai beszerzésű, megbízható helyről vett OEM-et javasolnám.
-
lorenzen
aktív tag
Van egy tanulságos személyes bejegyzés.
Legalis Windows 7 16 euroert...
Az utolsó hozzászólásban van a hasznos információ.
Ennél drágábban is lehet hasonlóan tartós példányokra szert tenni.A magyar áraknál olcsóbban, legális forrásból, lehet vásárolni Windowst. De csak az Amazon vagy hasonlóan megbízható forgalmazóktól. (Számlával, eredeti és bontatlan csomagolásban.)
-
dbius
veterán
Úgy látom leült a téma, de beteg kollegát meginterjúvolnám, ha lehetséges

Windows7 topicban felmerült - általam és másik fórumtárs által is -, hogy lehet-e jogtisztán oly formában win7-et vásárolni (online), hogy csak a licenckulcsot kapjuk meg?
Sok ilyen online store van, más kérdés, hogy mennyire lehet legális a kulcs, amit árulnak. [link] [link] [link]
Született olyan válasz, hogy ilyen formában nem lehet legális win7-et vásárolni, mert kell hozzá számla, ill. matrica is. [link]
Viszont magától MS-tól is lehet ilyen formában win7-et vásárolni... [link] más kérdés, hogy MS milyen áron kínálja...
A kérdés tehát, hogy végülis MS-ton kívül más is árulhat-e ilyen formában - kizárólag licenc, ill. esetleg download lehetőség - win7-et, ill. hogy mi szükséges a telepített OS jogtisztaságának igazolásához, mivel online vásárlás esetén nem hiszem, hogy kapunk matricát, csak számlát -.
Illetve hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy az online store, ami kínál ilyen formában vásárlási lehetőséget, az legális licenckulcsot forgalmaz...??
Szerk: MS-nek email a store linkjével, aztán ők megmondják a tutit?Mert az árak csábítóak, de hát az ember nem akarja kidobni a pénzt az ablakon, viszont szeretném, ha minél kevesebből megúsznám a jogtiszta OS vásárlását - mert a fiaim már megőrjítenek, hogy csak Linux van itthon
-Köszi a figyelmet

-
Prego
senior tag
Nincs valakinek valami tapasztalata az MSDNAA licenszekkel?
Win 7 x64 van otthoni gépen, és gondolkodok a vas lecserélésén. A gond az hogy időközben elvégeztem a fősulit. A gép otthoni használatra kell, munkahelyen Linuxot használunk.
Szerintetek telefonos aktiválással meghosszabbíthatom a liszenszt? -
Razor157
újonc
Sziasztok nekem egy fontos kérdés lenne! Lehet elhangzott már a 10000kérdés egyikében csak nem olvastam el az egészet. Az lenen a kérdésem hogy megvan ugye az eredeti windows 7em és hogy több gépre is fel lehet telepíteni? Mert a családban 2 gép van és fontos lenen tudni hogy midn2-re fel tehetem-e egy cd-éröl. Választ elöre is köszi
-
bocs, hogy ilyen nagy késésekkel válaszolok csak itt

ha gyorsabban van szükséged a válaszra, pls. dobj egy privátot is! -
válasz
Le Master
üzenetére
a torrentes telepítőhöz jutás az esetedben akár még legális is lehetne.
Csak arra figyelj, hogy OEM telepítőt tölts le! Különben nem fogja elfogadni az OEM kulcsot. Márpedig azzal kell telepítened. Egy meglévővel. És amikor (ha) nem tudod beaktiválni, kell felhívnod az MS-t és kérni a telefonos aktiválást. Így teljesen legális lesz. -
Le Master
csendes tag
Ha veszek egy Windows 7 Prof OEM-et és van Downgrade jogom. És én XP-t akarok használni, amíg Win7SP1 nem lesz, akkor most honnan vegyek XP telepítőt (hivatalosan), amit hivatalosan használni szeretnék ?
Töltsek le torrentről, vagy fogjak egy másik OEM XP-t és működni fog a Win7 kódjával, vagy a már említett legkevésbé sem magyar hölgyek valamelyikével kell beszélni ?
Számlám lesz róla, .... jogom van (a fal felé fordulni)
-
válasz
kukamatyi
üzenetére
szia!
bocs, csak most látttam, hogy írtál.
A "lemezt", amit ingyen osztogattak, sajna nem ismerem
Nem tudom, hogy melyik licenc konstrukcióba tartozik.
Ha olyan, mint amire gondolok, akkor már "összeforrt" azzal a géppel, amire elsőre telepítetted.Ami viszont szinte biztos:
Eladni nincs jogod.
Ha esetleg még nem telepítetted, akkor oda adhatod valakinek ajándékba. De ha feltelepítetted, akkor az a legjobb, ha a géppel együtt él tovább.
De ha megírod, hogy pontosan milyen is az a "lemez", elküldöd az EULA-ját, akkor megpróbálok többet segíteni! -
kukamatyi
tag
Üdv mindenkinek!
fúúúúú,megpróbáltam átrágni magam ezen a hozzászólás halmazon,de mint egyszerű user,nem biztos ,hogy mindent felfogtam
,ezért ne kövezettek meg,ha túl nagy hülyeséget kérdezek:
vettem egy gépet legális win7 proffal,(igaz a gamekiállításon osztogatták ingyen a lemezt).
kérdésem a következő:eladhatom-e az oprendszert,vagy már másik gép nem veszi be?
segítségetek előre is köszönöm 
üdv:kuka
-
lehet, hogy nem értjük egymást és elbeszélünk egymás mellett!? Nem állt szándékomban "szemrehányást" tenni Neked!!! Alapvetően itt kezdődik a félreértés. Majd hogy nem "bárki" írhatta volna a hsz-ed, nem kifejezetten Neked szólt a válaszom. Azt is megpróbáltam megírni, hogy nem tisztem és nem is akarom elítélni a jellemzőjét. De akkor hagyjuk.
Nem is topik témája.A cikkemben is megpróbáltam megírni, csak ezek szerint nem ment át, hogy mit írnak a licenc szerződések az aktiválásról, arról, hogy összeforr a géppel. Nagyon keveset és mást, mint ami a gyakorlat, a szóbeszéd, az MS kommunikációja, ami ésszerű. Leírtam azt is, ami a legfontosabb: nem lehet az OEM-et átvinni másik gépre.
-
Fix
tag
Először is:
NEM a te cikked ellen szólt amit írtam.
A te cikked (és most nem udvarolni akarok) még tetszett is.
Az MS termékei tetszenek neked: tök jó neked
Az, hogy az MS így alkotta meg a licenc feltételeket az az ő hülyesége bár ahogy olvasom te is egyetértesz azzal, hogy esetleg nem véletlenül.
Azért abban egyetértünk vagy érthetünk, hogy licenc-ükben vannak hiányos részek, nem egyértelmű fogalmazások, és kiskapuk.(itt meg jegyezném nem vagyok jogász)
Te is ott hagynád a lábnyomod abban a bizonyos jövőben? Nem mindegy hogy mennyi emberen taposol keresztül. Ha megtehetnéd, hogy felvásárold a konkurenciát, szíved joga. (mondjuk ez nem ide tartozik)
Ezzel nem ismétlem nem MS termékét vagy termékeit becsmérelem.
Vissza térve arra amit írtam: bocs ha neked nem tetszik, hogy annyit megtettem legalább
, hogy nem letöltöttem valamelyik warez oldalról az MS egyik termékét hanem meg vásároltam egy üzletben.(megjegyezném, hogy a Windows 7-est is megvettem és eltudok vele számolni)
A másik, hogy pont én vagyok az aki nem cseréli a hardvereit negyedévente.
Amit nem tudtam és köszi, hogy ha házat cserélek küldenek másik címkét.
Annak ellenére nem érzem úgy, hogy pont én érdemelném meg a szemrehányást.
-
Matamata
aktív tag
Azt hogy a lopásos dolog hogy kapcsolódik a hozzászólásomhoz nem értem.
Ami az érdeklődésemet felkeltette az az hogy most gyakorlatilag több-száz azonos aktiválókulcsal rendelkező Win7-et osztottak szét és így kb semmi esélye hogy betartassák a szerződésben leírt korlátozásokat. Szóval az egész szerződésnek nincs semmi értelme mivel nem hinném hogy technikailag képesek korlátozni az aktiválások számát. Meg alapból furán van megfogalmazva az egész pl. azt írja hogy 2-3 aktiválásra alkalmas a kulcs. De most akkor 2 vagy 3 ?

-
-
ez az. azt hittem, hogy csak költői a kérdés és szerettem volna megkerülni, nem is ez a topik témája, de ok, ne legyek "álszent", ahogy Te szépen leírtad, hogy nem csak Te, hanem nagyon sokan mások is hogy használják illegálisan a Windowst én is leírom, hogy mit gondolok. Arról, amit leírtál azt gondolom, hogy ennyi erővel akár warezról is lehet használni a Win7-et. Semmi különbség nincs abból a szempontból, hogy legális-e a használat. De ez a te magánügyed. Nekem mi közöm van hozzá? Nem vagyok sem a BSA, sem az MS embere. Én 1xűen csak segíteni akarok azoknak, akik legális szoftvert akarnak használni. Sokan vannak! Ok, nem mindenki "tisztességből", hanem muszájból, de akkor is!!! Annyira bonyolult az MS licencelése, hogy nagyságrendeket lehet spórolni a licenc díjon.
Kicsit benyúlik ez a szegmens az otthoni körbe, de ki nincs tisztában azzal, hogy az otthoni MS és sok más szoftver használat 90%-ban illegális?? Gondolom, nem csak én. Akkor meg mi értelme van ide jönni és ezt leírni? Én azt gondolom semmi. Bölcsebb dolog mélyen hallgatni. Talán apránként mindent megvenni és csak „kicsit csalni” meg még inkább az, de ez csak az én személyes nyomi véleményem. Nem igénylem, hogy bárki vitatkozzon vele.
Azt, hogy mi az MS politikája, mondjuk, hogy sejtem, én sem vagyok hülye, látom. Van ami szimpatikus, pl. az a bődületes sebességű fejlesztés, amit most nyomnak, a virtualizációtól kezdve az Office 2010, Exchange 2010, SharePoint 2010, Project 2010-on keresztül a Performance 2010-ig. Nagyon durva lesz a jövő év! Kurva jó némelyik termékük!! És igen, ez nekem TETSZIK!
Meg van ami nem. Ahogy szándékosan hagyták lopni a szoftvereiket. De Senkihez nem állt oda Bill Gates fegyverrel, illegális szoftver használatra kényszerítse a usert! Ki mondta, hogy "használd az ő OPS-üket" ? Azt használsz, amit akarsz. Jóóó!! Persze, tudom, hogy nem sok más alternatívát hagynak, hisz megeszik az egész piacot. Élnek az erőfölényükkel. ok. DE! De ki nem tenné?? Ha én alapítanék egy céget, ami olyan jól megy, hogy megvehetem az összes konkurenciát, én lehetek a domináns, én is azt tenném. Ez üzlet. Még szép, hogy milliárdos akarnék lenni és építeni egy akkorát, ami 1000 évre meghatározza a világ jövőjét! Hagyni egy lábnyomot. NANÁ!Hogy valami értelmeset is írjak. Ha veszel egy új oprendszert, nem kell új alaplapot venned. Megveheted hardver nélkül is. De a cikkem pont arról szólt, hogy aki power user és gyakran csereberél, az vegyen dobozost. Külföldről rendelve, ahogy hozzászóltak páran, most szinte oem árban adják.
A "házas" kérdésre: Ha megvan a számlád, az OEM-ed egyedi azonosítója, az MS ingyen küld Neked egy új matricát, amit fel lehet ragasztani az új házra. De itt megint azt javaslom, hogy ha gyakran cserélsz házat, mint én, akkor vegyél dobozost.Végül: "A lényeg (szerintem) ,hogy jogtiszta szoftver legyen." Az, hogy én mit gondolok, mit javaslok, az tök mindegy. Az viszont, ahogy a leírásod alapján látom, közel sem áll a jogtiszta szoftver használathoz.
sajnálom, hogy ezt kell írnom és én sok mindent megértek, én is kis pénzből élek, nekem is sok egy dobozos ára, de a licenc feltétel az licenc feltétel 
-
Matamata
aktív tag
Haverokkal elmentem a BGS-re és a Tisztaszoftver standnál kaptunk ingyen Win7 professional frissítést. Akinél regisztráltam megkérdeztem hogy mi van akkor ha új gépet veszek és azzal is szeretném használni. Erre azt válaszolta hogy akkor már csak telefonon keresztül kérhetem az aktiválást mert a Win7 alaplap része lesz telepítés után. Ebben csak az az érdekes hogy haverjaim ugyanazt az aktiválókulcsot kapták mint én.
-
Fix
tag
Nah hol kezdjem?
Vettem a régi gépemhez egy OEM-es win Xp-t, de időközben behalt a vinyó az ócskavasban.
Na nem baj vettem egy új kinfit úgy is pont esedékes volt már egy új gép.
Természetesen simán aktiváltam neten a régi XP-t, aztán legalább még kétszer újra telepítettem az új gépen simán netes gépi aktiválással.
Időközben vettem a régi gépembe egy új vinyót és újra telepítettem a "régi" XP-t,
és még mindig netes aktivással.
Aztán megint újra telepítettem az új gépen az XP-t, de már nem engedte csak telefonon
ahol egy angol akcentussal beszélő hölgy segítségével aktiválódott az XP.
Azóta már más gépére is feltelepítettem az én XP-met simán aktiválódott neten, plusz az én marhaságomnak köszönhetően az új gépen is még egyszer újra telepítettem.
Nah ennyit az egybe forr a vassal.
A másik az MS politikája az szerintem, hogy használd az ő OPS-üket ne linuxot vagy mást mert addig sem tud megerősödni a konkurencia ez leginkább régen volt igaz de szerintem még most is csak annyi változott, hogy legalább jog tiszta szoftver legyen.
A másik ezt az egybe forr a vassal másik oldalról is meg lehet közelíteni azaz, hogy ha veszek egy új OP rendszert akkor vennem kel egy új alaplapot is vagyis nem kell tönkre mennie az alaplapnak ahoz, hogy új OP rendszerem legyen.
Vagyis ha új OPS-et veszel új vasat is venned kell.
Mert nem szó szerint de a szöveg úgy szól, hogy az operációs rendszer együtt amortizálódik a hardverral. Jelen esetben az OPS amortizálódik. Ez egy marhaság.
A másik a címkét a házra kell felragasztani, és ha rá eset a Révai összes és eldeformálódott a ház de nem lett baja a hardvernak, vagy csak egyszerűen csak meg untad a régi házat, mit csinálsz a címkével?
Tárolod a házat vagy kivágod flexel a címkét mert ügy egyben nem szeded le az hót tuti.
A lényeg (szerintem) ,hogy jogtiszta szoftver legyen.
Ja az EU-nak is inkább ezzel kellet volna foglalkoznia nem azzal, hogy legyen e windows-ban IE vagy sem.

-
a 3. kérdésedre: nem korlátlan, hanem "korlátlan". Vagyis ha nem kerül ki warezra a dobozosod kulcsa, akkor nem igen tudsz olyan helyzetet teremteni, hogy ne tud aktiválni.
Ezután az első kettő nem is érdekes, hisz észre sem fogod venni, hogy a win időnként kimegy és aktivál. -
CséZéé
újonc
Hello!
Nagyon hasznos írás, de lenne pár dolog ami számomra nem tiszta.
Én dobozos Win7-t (Home Premium)szeretnék venni.Kérdéseim a következők lennének:-Minden telepítés során új aktiválás kell?Abban az esetben is ha egy gépen már aktiváltam, de valamilyen okból formáznom kell a merevlemezt és utána ugyanarra a gépre telepítek?
-Kell-e bizonyos hardware-k cseréje esetén újra aktiválni?
-Van-e korlát a dobozos verzió aktiválásában?A cikkben "többszöri" aktiválási lehetőséget említesz, ez valójában korlátlan számot jelent?Köszi!
-
válasz
WonderCSabo
üzenetére
Van aki meg tud, nem fősulis, és vadássza azt aki az, de nem talál mert éppen nem azt tanulja.
Vágod! 
-
kpal
nagyúr
Nagyon hasznos irás...

-
8nemesis8
veterán
válasz
WonderCSabo
üzenetére
Pontosan, én is megrökönyödve láttam ezt, hogy sokan nem is ismerik, pedig el van mondva nekik.

-
8nemesis8
veterán
A legolcsóbb verzió ami teljesen legális az MSDNAA szerverről való letöltés, ha fősulira egyetemre jár valaki.
Használjuk, ha már fizet érte az állam. -
L7wy
őstag
"Az OEM-eknek legtöbb esetben nincs Downgrade joga,"
"Még egyszer, a legfontosabb különbség az OEM és Dobozos Windows 7 között:
OEM: Összeforr a vassal, van Downgrade joga
FPP : Nem forr össze a vassal, nincs Downgrade joga, 32 és 64bit is használható a Win7-ből"Egy kicsit nem értem

-
Dr. Akula
félisten
NAmost ez az aktiváció (Vista) úgy nézett ki nálam hogy a notimban behalt a vinyó, recoverym nem volt, így az asztali dobozos Ultimateről telepítettem, a noti OEM Business szériaszámját felhasználva - így szépen Businnessként is látszódik a cucc. Az automatikus regisztráció persze fel se ismeri (egy notebooknak sok esélye van konfigurációjában megváltozni, arról híres...), egy idő után jön a fekete képernyő. Na ekkor elő a MS call center számát, felhív, AUTOMATA menün kell végigbaszkurálni, de a végén csak felfogja hogy ez a Vista tényleg legális. De meglepő... És ezt miért nem tudja saját maga megtenni? NEm mutattam be semmilyen számlát, semmivel több információhoz nem jutott az MS mintha elvégezné a gép saját magának a regelést.
Haverom meg a barátnője gépére rakta fel a megunt OEM oprendszerét, ott ugye nyilvánvalóan teljesen más a konfig, semmi nem egyezik az előzővel - és a telefonos regisztráció azt is szépen megköszönte.
-
válasz
D4rkAv3ng3r
üzenetére
SymbianOS javítása teljesen jogos. nagyon erősen meg van kötve a kezük. Ahogy én tudom. Rengeteg igazán mo.-ra kitalált remek ötletüket lesöprik a központban. De!
Nem mondhatják ki, természtesen ők sem, amit D4rkAv3ng3r ír, még ha ott is van az igazság: -
válasz
WonderCSabo
üzenetére
igazad van.
sajnos nem ismerem ezt a licenc konstrukciót, úgy általában az ingyeneseket nem. linuxot is pont ezért nem
de utána olvasok! -
WonderCSabo
félisten
Hasznos cikk, csak az egy hibát kéne tisztázni. És nem ártana beleírni az MSDNAAt sem.
-
szki
őstag
Megjött az angol nyelvű HP dobozos (GFC-00025) Angliából. Nekem 24eFt volt szállítással együtt, és 2(!) munkanap alatt ideért vidékre.
Ennél az MS honlapon drágábban adják, és ott sem csak letöltés van, hanem szintén futáros szállítás....32 bites DVD neve: GRMCHPFRER_EN_DVD
64 bites DVD neve: GRMCHPXFRER_EN_DVD
2009.07.14.-én lettek DVD-re írva.... -
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Kinek lényeg? Az MS nem üldözi. Mi lehet az oka? Az, hogy kiperkálta za OEM árát és nem warezolt OS kicrack-elve. Azért lásd be, hogy aki rászánja magát, hogy megveszi eredetiben a win-t annak sem biztos, hogy van pénze dobozosra. Én is Vista SP1 OEM-et vettem mert valahogy nem volt dupla annyi pénzem dobozosra. Akármikor elromolhat az alapja bárkinek vagy cserélné az ember a rendszert, most rohanni kéne vennem rögötn egy W7-et amikor nem is szeretnék váltani Vista-ról? (Vagy megvenni mégegyszer ugyanazt.)
-
MrTwister
őstag
Ez angol vagy magyar? Merthogy magyar OEM Vista Home Premiumot szeretnék vele upgradelni és ez a kb. 21 ezer pénz egész barátságos! (egy HP laptopon, sajna kimaradtam az ingyenes frissítésből, mert Jún. 26 előtt vettem a laptopot)Ez a frissítés, hogy megy szűz telepítés lesz vagy pedig csak egyszerűen átbarkácsolja a Vistám Windows7-té, mert ez utóbbinak nem örülnék!
-
szki
őstag
Igen jól látod, hogy Angliában az angol dobozos verzió kerül annyiba, mint itthon az OEM.
Biztos mi gazdag országban lakunk, és itt drágábban adhatóak el a szoftverek

Angliában féláron van egy csomó minden, mert ott szegények, és drága a megélhetés.
Az Usában meg ingyen osztogatják még a vírusirtó licence-ket is 1 évre
Azért lesznek még akciók itthon is (pl. 10.31.), de ki kell fogni a megfelelő alkalmat egy féláras bulira.
Talán arra is lesz lehetőség egyszer, hogy a telepítő nem lesz dvd-s, hanem csak le kell tölteni, mint a legtöbb szoftvert és csak a legális kulcsért kell fizetni pár ezer forintot (HP OEM esetén).
-
t72killer
titán
válasz
Kolondrum
üzenetére
A magyar helyzetre mondjuk az lett volna megoldás, ha akciósan, 10kHUF-ért adtak volna dobozos verziót például a bevezetés első hetében. Lefogadom, hogy sokkal több bevételük lett volna, mint ezekkel a horror árakkal, mert sokkal többen megvették volna.
Persze, amikor az ember zsebe kiürül teljesen gépvásárláskor, és a következő dolog, amire pénz kell, az nem egy OS, hanem a másnapi kaja meg a gázszámla, akkor a 10k is sok. De 1-2hónap elteltével (aktiválási periódus+1-2rearm) ennyi már összehozható, és akkor nem reszkírozna a user trójait rejtő aktivátorokkal meg hackekkel. De amikor pofánvágják, hogy fizess még 70k-t, akkor 2 dolgon gondolkozik el: 1: warez 2: linux...
-
edward2
addikt
Igen figyelmesen megnéztem ennek ellenére számomra hihetetlennek tűnik.
Mégpedig azért mert 160Ł az kérlek 46ezer forint. Ennyiért itthon a HP-t SE!! kapod meg. Különben ennyiért ha ez valóban létezik és végre minden program kijön win7re és még azután is tetszeni fog akkor simán megveszem.
-
Wyll
őstag
válasz
Kolondrum
üzenetére
De tuti, hogy a magyar árakat is Ballmer papa igazítja? Nincs abba beleszólása a Microsoft Magyarországnak?
Amúgy kb egyetértek veled. A mammutos éjféli akción is látszott, hogy hajlandóak volnánk fizetni a legális cuccért, ha emberi áron adnák. (Barátnőm utólag lecseszett, hogy miért nem vittem neki egyet annyiért!!
) Ugyanez van a filmeknél is. Már nálam nagyobb emberkék is hangoztatták, hogy az igazi megoldás a warez nagy részére az lenne, ha nem 4-5-6ezer forint lenne egy DVD. -
válasz
t72killer
üzenetére
A te ötleteid is csak közelítenek a jó megoldáshoz, de se a te sem pedig a cikkíró megoldásai nem lesznek tökéletesen jók. Az ok egyszerű! PÉNZ! Itt erről van szó! Az MS megalkotja ezt az OS-t és pénzt akar belőle látni. Ballmer papa nem tudja, hogy itt nálunk hogyan mennek a dolgok, nekünk ez drága és így NEM KELL! (ez személyes vélemény)
Már egy gép is sokba kerül nem hogy még OS is mellé...... -
t72killer
titán
válasz
Kolondrum
üzenetére
Igen, ez így - főleg magyar fizetésekhez mérten eszméletlenül drága. 70eFt-ból kijön egy egész jó gép...
Ami szerintem megéri: 1.: a különféle előrendelési akcióban kellett volna részt venni
2.: D-OEM gépet (leginkább laptop) vásárolni.tisztaszoftver.hu: új gép esetén nem nagy segítség, hogy tényleg legális legyen a win, ahhoz kell egy régebbi legit licensszel rendelkezni. Az MSDNAA asszem az igazi +oldás a diákoknak/tanároknak, ide tudtommal nem kell alá korábbi OS.
#56: Őt Circle dock-nak hívják, sajnos úgy néz ki, abbahagyták a fejlesztését, mert kb 1 éves az utsó build, az is alfaverzió.
-
kelzsoca
félisten
Igen, elképzelhető hogy automatikusan aktiválja is magát a neten, ha esetleg nem akkor kell telefonálni, és elmondani hogy garanciális csere történt, amit vagy elhisznek és különösebben nem foglalkoznak vele, vagy igazolnod kell, hogy valóban ez történt, és eért van másik alaplap(tapasztalatok alapján nem igazán foglalkoznak vele, de erre nem lehet alapozni
) -
nvyktor
aktív tag
Na itt megint többen beelőztek, de elsősorban a kérdéssel...
Tehát ha elromlik az alaplapod, és ugyanolyat már nem kapni (erről a hardvergyártók szerencsére gondoskodnak félévente...), akkor betehetsz egy másik alaplapot GARANCIÁLIS IDŐN BELÜL, és aktiválhatod rajta legálisan az op rendszert.
De a garanciális cserét számlával igazolnod kell tudni.
V.
-
cserkosz
tag
Sziasztok
Szeretnék kérdezni valamit ami eltér a tárgytól kicsit.
hogy lehet ilyenre testreszabni a tálcát -
szki
őstag
zsirfecske által linkelt oldalon figyelmesen megnézted?
Amúgy az általad kérdezett Ultimate valóban £159.95: Microsoft Windows 7 Ultimate, Full Version (PC DVD)Amit meg Te linkeltél: Microsoft Win 7 Ultimate 32-bit 1Pk
Mivel csak 32 bit van hozzá, ezért OEM. És a temékkód is azonosítja GLC-00701
Lásd Beteg írásának a végén: "GLC-00701 Win Ult 7 32-bit English 1pk DSP OEI DVD 47 852 Ft"Amúgy többen az OcUk-ról előrendeltük (HP pl. 50% kedvezménnyel). Nekem a dobozos HP 24k-ban van szállítással együtt.
Most picit drágább: [link]Az árakon meg van mit csodálkozni, mert valóban valahol drágább az OEM, mint a Full, azaz dobozos! A hozzá nem értőket jól lenyúlják.
-
edward2
addikt
válasz
zsirfecske
üzenetére
Ez valóban totál dobozos lenne? Az ultimate ami 159Łért ott van alatta?
Hát nekem ez az egész marha OEM szagúnak tűnik.
Mint ez itt... Hát ez se picit félrevezető pont ezután a cikk után néztem micsoda állat erre nézem a cikkszámot. Köszi szépen OEM...
-
Megértük ezt a cikket is. Én is és gondolom sokan emlékeznek arra amikor a 7000-es beta letölthetővé vált, fúúú mennyire nagy dolog volt. Most meg licencelés stb, engem csak az 5 számjegyű árak zavarnak.

-
zsirfecske
addikt
én még augusztusban előrendeltem ezt.
64 font volt a legalacsonyabb ára, így végül 23k-ba fájt szállítással. és ez a dobozos változat UK english kiadása. kérdésem: a Magyarországon boltban megvásárolható angol változatok UK vagy US english nyelvűek vajon? nem mintha számítana, csak érdekel.
-
zsopu
tag
Régen dolgoztam szervízben, és cseréltünk pár alaplapot.
Amikor még xp volt.
Párszor beszéltem a microsoftos csajokkal (volt közöttük egy Ukrán vagy valami Orosz akcentussal beszélő bevándorló is
)
Még mindíg sikerült beaktíválni az OEM es xp-ket másik alaplappal.
De megkérdezték minden alkalommal, hogy csak egy gépre van telepítve az XP?
A kulcsszó hogy igen!
Ennyi.
Aztán a gép már mondja is az új licenszet.
Most WIn7 en nem tudom mi van, de szerintem u.a. -
"OEM: Összeforr a vassal, van Downgrade joga
FPP : Nem forr össze a vassal, nincs Downgrade joga, 32 és 64bit is használható a Win7-ből"Itt a downgade jogokat felcserélted.
-
Wyll
őstag
Ebben az egészben megint az a röhej, hogy a mezei user, aki tescoban vesz meg mindent ami kell az életéhez, a közelében sincs annak, hogy ilyesmik, hogy licenc meg konstrukció létezik egyáltalán.
Másképp fogalmaza: elég bonyolult szerintem. Csomó lehetőség, csomó feltétel, mindenhol kivételekkel.Azt összefoglalná nekem valaki, hogy egy prohardver szintű (ezt értsük most úgy, hogy a mezei tesco-s usernél azért pár szinttel advenced-ebb), nem felsőoktatott usernek mit érdemes vennie/csinálnia, ha szeretne évekig egy nem túl extra, de korrekt Win7 felett operálni?
(A felsőoktatottnak a legjobb lehetőség az MSDNAA/Campus, ugye?)
A cikk hiánypótló. Köszi!

-
edward2
addikt
Eredeti dobozos ultimate árának feléért még ma megvenném. Így azonban nem tudom mi tévő legyek.
-
kelzsoca
félisten
Ha még akarsz spórolni rajta és 31-én ellátogatsz ide: gameshow 2009 akkor, olcsóbban meg tudod vásárolni mint most boltban

Helyszíni vásárlási lehetőség: a kiállító cégek termékei – számítógépek, notebookok, hardver kiegészítők, Windows 7 operációs rendszer, Xbox 360 és PC játékszoftverek – különleges kedvezményekkel kaphatók.
-
qwertly
addikt
Sziasztok elolvastam az írást és a hozzá szólásokat,de nekem ebből nem derül ki,hogy miképpen tudom bizonyítani,hogy énnekem az alaplapom ment tönkre ha újra kell aktiválni és nem csak cseréltem 2 éves lapomat?Mert a régit eladam és most egy 3 év garis lapot rakok op alá,így már elméletileg 5 évig használhatom a legális win7.
-
aram01
nagyúr
nagyon jó írás
-
Oliverda
félisten
Jó akkor számomra a sikeres MS aktiválás azt jelenti hogy azzal legális a rendszerem. Ha pedig közben alaplapot cseréltem akkor elmegyek a templomba és meggyónom a bűnömet, elmondok 20 mi atyánkat és 10 üdvözlégyet így már a lelkem is megtisztult az alaplapcsere által sújtott bűntől.

Akkor ezek szerint a "...hogy derülhetne ki hogy nem az a legelső gép amire felpakoltad?" kérdésemre a válasz sehogy. Ennyit szerettem volna tudni, köszönöm.
-
juhig12
tag
De ki akar eredetit használni? XD

-
mob_zzz
aktív tag
Mivel OEM-ről volt szó, ezért nem hülyeség. Arról van szó, hogy technikailag lehetséges a többszöri újraaktiválás, meg hardvercserélgetés (nem üldözik az MS-nél annyira ezt a dolgot), viszont a licensz-szerződés feltételeit sérti. Így illegális.
Olyan, mint mikor campusos Wined van, de mondjuk végzel az egyetemen. Nem kérdezi senki, hogy végeztél-e már. Működik a Win, az autoupdate, WGA nem esz meg, mégsem legálisan használod, hiszen már nem vagy az adott intézmény diákja.
-
-
szki
őstag
válasz
TheVeryGuest
üzenetére
Ezt kivédeni nem lehet. És nem is kell.
10.31.-én lesz a nagy durranás itthon. -
Bling95
őstag
Szóval akkor ha ha veszek egy win7 oem-et , felrakom aktiválom mindok szép és jó, de az alaplapom fél év mulva megadja magát. Garanciában cserélik nekem, akkor azért el tudom intézni hogy tudjam a garanciában kapott másikon is aktiválni a win-t?.
mert az egy félszem csak az hogy nehogy alaplappal legyen vmi gond amit kijavitanak de amiatt vehetek másik oprendszert is
-
-
Nem tudom, milyen lesz, ha egyáltalán leváltom az XP-t. Még nem vagyok benne biztos, hogy megéri pénzt adni rá. Ha váltok, akkor vagy Starter-re, vagy Home Basic-re fogok váltani.
A Basic UI ezek szerint a w95 óta ismerős szürke külső?
És a standard milyen? azt olvastam, hogy a Home Basic részlegesen támogatja az AERO-t. Ez jelenti a Standard UI-t? Mit jelent ez a gyakorlatban? -
"Mennyiségi licences XP Prof.-ról lehet frissíteni Windows 7-re?"
Igen![(#4) mobal]
"az msdn licensz az hova tartozik"MSDN-t lehet dobozosban és mennyiségi licencben is venni, de ezzel kapcsolatban nem ez a lényeg! Ne a cikkben leírtakból indulj ki, amit ott irok a dobozosról és a mennyiségi licencről! Az MSDN egy speciális állatfaj. Fejlesztői licenc. Fejlesztésre, bemutató tartására, demózásra szolgál. Egy gépre "korlátlan" példány telepíthető, amit a választott MSDN csomagod tartalmaz. De csak egy gépre, annak a fejlesztőnek a gépére, akihez a licencet hozzá rendeled.
[#9) toldy]
"a dobozos verzióknál mi az a VUP és miért olcsóbb?"Ez a Version Upgrade, vagyis verzió frissítés. A nagy kérdés inkább az, hogy miért csak ennyivel olcsóbb??

[(#10) Fooler89]
"okj képzésben tanulok" "Ezt én is megigényelhetem"
Szerintem sajnos nem.
"valamennyi felsőoktatási intézmény államilag finanszírozott hallgatója és oktatója jogosult "[(#17) nvyktor]
de van szebb scenario is
- Brand gépet vesz a cég, gyári OEM-el, ami kb +15k. Azonnal (180 napon belül) vesz hozzá SA-t, kb. +38k.
Vagy… Köt OVS-t. Évente fizet egy csomagért, amiben van Windows Upgrade, Office, Core CAL csomag. Ebben a Win7 jó olcsó, csomag áron van. Ráadásul, amiket év közben szerez be gépet, azokon az évfordulóig „ingyen” használja a csomag szoftvereit. Ki lehet számolni a nyereséget. És van még pár lehetőség!
[(#18) Athlon64+]
"A cikkben az van írva, hogy OEM esetén nincs nyelvi- és bitátjárás, nos, tudtommal van, max. másik lemezt nem kapsz hozzá."
A Win7 nem ilyen. A szerverek között találni ilyet, a Win 2008 pl. de nyelvi átjárhatóság is sincs."MSDNAA-s licenc OEM vagy dobozos? Mert ha OEM, akkor garantáltan van nyelvi átjárás"
OEM-ben nem kapható MSDN és az MSDN ben lévő oprendszer sem az OEM tulajdonságaival rendelkezik. De még nem is a dobozoséval. Még az dobozos MSDN-sem
[(#20) Bici]
"Mi a különbség a Windows Standard UI és a Windows Basic UI között?"
A Basic user interface egy végletekig leegyszerűsített felület. Oda a "Felhasználói élmény"
A Starter kiadás jellemzője. De gondolom, Neked úgysem az lesz!? -
mob_zzz
aktív tag
válasz
blueMerle
üzenetére
Igen, te megsértetted a licensz-szerződést, szóval illegál oprendszert használsz. Innentől kezdve meg már mindegy, hogy crackelt vagy többszöraktivált a rendszer.
Más. Szituáció: én vagyok a rendszerépítő és egyben a végfelhasználó is, OEM OS-sel. Vállalok a rendszeremre mondjuk 100 év garanciát. Elromlik az alaplap, a rendszerépítő (én) pedig garanciálisan cseréli (a megadott 100 évben), ha már nem elérhető azonos típus, akkor másikra. Így elvben ugyanaz történik, mint mikor a notebookom romlik el és mondjuk a Toshiba alaplapot cserél...
-
Sziasztok!
Mi a különbség a Windows Standard UI és a Windows Basic UI között?
Köszi!!
-
Köszönöm a pozitív visszajelzéseket! És nagyon köszönöm az építő jellegű kritikákat!
Tudom, hogy nem ez a legjobban sikerült írásom a témában. A megjelenése előtt volt időm százszor elolvasni, hogy találjak benne egyszerűsíthető, könnyebben értelmezhetővé tehető részeket. Elmondanám, hogy végül miért maradt ez, ami fent van.
Ha egy kereskedő el akar adni egy szoftvert, vagy bármi mást, nem célra vezető, ha a vevőt túl sok lehetőséget felajánlva összezavarja. A cél inkább elvinni a végleges döntés irányába. Hogy mi alapján dönti el a kereskedő, hogy milyen irányba vigye el a vevőt, gyakorlatilag, hogy mire beszéli rá az több mindenen múlhat. Rosszabb esetben azt ajánlja, ami neki a legtöbb hasznot hoz, amit ő érdeke. Jobb esetben felméri, hogy az Ügyfélnek mi a legjobb megoldás és anélkül, hogy a többi alternatívával megzavarná, rábeszéli arra. Egy hosszú távú elégedett kapcsolat reményében. Persze ehhez érteni is kell ahhoz, amit értékesítünk.
A Microsoft licencelése bonyolult. Rengeteg a kivétel, a variációs lehetőség. (Igen, kiskapuk is vannak szép számmal.) Ezt maga a Microsoft is elismeri és próbál segíteni a kereskedőknek olyan kiadványokkal, amikben minősítő kérdésekkel próbál kivezetni a labirintusból a kapott válaszok alapján. Microsoft termékmenedzser, technológiai szakértő és kereskedőként ismerem ezeket. Azt is tudom, hogy nincs királyi út, az sem járható, hogy kérdezek az Ügyféltől négyet, aztán rávágom, hogy: Önnek OEM-kell! Valamilyen szinten el kell magyarázni, hogy Miért! Hogy lássa, szakértelem is van az ajánlás mögött. Szóval tudom, értem, hogy sokaknál miért hiányos a tudás: Mit is vesz valójában, mik annak a terméknek, licenckonstrukciónak az előnye, hátránya!
A cikkemmel azonban nem eladni akartam. Információt adni, segíteni. Emiatt egyszerűen nem lehetet ezt a bonyolult témát sokkal jobban leegyszerűsítve ilyen mélyen tálalni, mint ahogy a „boltban” teszik. Érthetőbben lehetett volna, példákat felsorolva, jobban kifejtve, de akkor meg baromi hosszú lett volna, senki nem olvassa végig.
Így viszont van benne félre érthetőség. OK. Látom. De inkább itt szeretném feloldani:
[(#3) emzeperix]
[(#16) Motion_Blur](#16) Motion_Blur
Képzavar.Egy képzavar: "Az OEM-eknek legtöbb esetben nincs Downgrade joga"
"OEM: Összeforr a vassal, van Downgrade joga"Feloldás:
Az OEM -ek résznél azt írom, hogy a legtöbb esetben nincs downgrade joga. Két termékcsoportnak van, az asztali operációs rendszereknek és a szerver termékeknek. A két termék csoportban sem minden terméknek! Az asztali oprendszereknél a Vista Business és Wista Ultimate-eknek van, ahogy a Vindows 7 Professional-nek és Ultimate-nek. A többinek nincs. A szerverekről meg ne is beszéljünk, mert azoknak úgy van, hogy nincs. Nagyon macerás élni a joggal, én is inkább mindenkinek azt mondom, hogy nincs.
Azt pedig, hogy van „Downgrade joga” az alatt írom, hogy „az OEM és Dobozos Windows 7 között:”
Vagyis itt kifejezetten a Windows 7-ről állapítom meg.
Igen-igen, ki kellene egészítenem azzal, hogy a Win 7 Prof és Ultimate…
A másik nagy kérdéskör, amiről sejtettem, hogy sok szó lesz, még szakmai berkekben is hihetetlen mennyiségű városi legenda él, óriási vitákat vált ki, az az: aktiválás.
Az aktiválással kapcsolatban mit ír a licencszerződés!!??
„A szoftver licence véglegesen hozzá van rendelve ahhoz a készülékhez, amellyel a szoftvert beszerezte. Az ilyen készülék a „licencelt készülék”.”
„Az aktiválás összerendeli a szoftver használatát egy adott készülékkel. Az aktiválás során a
szoftver adatokat küld a szoftverről és a készülékről a Microsoftnak. Ilyen adat a szoftver
verziószáma, nyelve és termékkulcsa, a készülék IP-címe, valamint a készülék
hardverkonfigurációjából származó adatok.”Egy szót sem írnak alaplapról,fő komponensről, garanciális cseréről és még amik közszájon keringenek.
Mi a gyakorlat?
Van, aki többször is tud aktiválni, sokak viszont meg nem. Senki nem tudja, legalábbis mi halandók, hogy mi alapján dönti el az aktiválás során a rendszer, hogy engedélyezi-e vagy sem.
Telefonon is lehet aktiválni. Ott is emberek ülnek. Aki a garanciális cseréjére hivatkozik, annak be szokták újra aktiválni.
Persze az biztos, hogy csak a halál biztos. Nincs sok esély rá, hogy egy kulcsot hetente többször, több gépen is sikerülni fog aktiválni. Sőt. Én is jártam már úgy, hogy az OEM Vista Premiumomat, amit vettem, ugyan arra a gépre, hardverváltoztatás nélkül, nem tudtam két héten belüli többszöri újra telepítés után aktiválni. Telefonon sem! kuka.
Szóval én is látom, hogy ez a kalózkodás elleni technika pont a legális felhasználók életét keseríti meg a legjobban. Aki warezkodik, azt hol érdekli az aktivál? És ez így rossz. Az is látszik, hogy tegnap sokan voltak hajlandóak éjjel 1 kor is várni a legális Win 7-ükre!! Mivel fél áron adták. Én azt a következtetést vonom le ebből, hogy sokan otthonra is megvennék, ha jó a termék és megfizethető az ára! És persze érthető, egyértelmű a licencelése. Ha lehet tudni, milyen jogokat ad a licenc szerződése. Én ebben próbáltam meg segíteni.
köszi
-
Peter Kiss
őstag
@blueMerle
Szimultán nem lehetnek gépek sima OEM licencszel aktiválva, egymás után megtörténhet, hogy aktiválódnak, de az sem biztos.
---
A cikkben az van írva, hogy OEM esetén nincs nyelvi- és bitátjárás, nos, tudtommal van, max. másik lemezt nem kapsz hozzá.
---
Az OEM alaplaphoz kötődik, nem máshoz. (Teljesen mindegy, milyen hardverhez vetted anno a zikszpét.) Ugyanolyan alaplap esetén (meghalt az eredeti) jó eséllyel aktiválva marad. Az is megtörténhet, hogy később teljesen más alaplappal tudod aktiválni, ha nem, akkor telefonálhatsz.
---
Dobozost meg főleg úgy telepíted, ahogy akarod, de abból is csak egy gépen lehet egyszerre aktiválva.
---
MSDNAA-s licenc OEM vagy dobozos? Mert ha OEM, akkor garantáltan van nyelvi átjárás. -
nvyktor
aktív tag
Köszi az írást, szerintem sok fejben tisztázza a dolgokat...
Csak egy apró bökkenőre térnék ki, ami nem szerepel a cikkben az OLP, vagyis mennyiségi licenc kapcsán.
A lépések úgy következnek, hogy:
1. megveszed a gépedet, és veszel hozzá valamilyen OEM Windowst = gép ára + ~40-50000 Ft.
2. megveszed az OLP konstrukciót = ~35000 Ft,
3. ha SA-t is veszel, akkor az további 10-15000 Ft.Tehát OLP+SA konstrukcióban csak az op rdszed fog 85e-100e Ft-ba kerülni, de legalább upgradeelhetsz 3 éven belül...
szvsz nem lesz Win8 3 éven belül...
Na csak azt akartam érzékeltetni, hogy az OLP az tényleg a cégek játéka...

V. -
Motion_Blur
félisten
OEM: Összeforr a vassal, van Downgrade joga
FPP : Nem forr össze a vassal, nincs Downgrade joga, 32 és 64bit is használható a Win7-bőlA cikkben azt írtad (helyesen), hogy az OEM-nek nincsen downgrade joga, itt szerintem összekeverted

Amúgy köszi a hasznos írást

-
blueMerle
veterán
De nem telefonáltam, normálisan ráklikkeltem hogy aktiváció, és neten aktiválta. Semmilyen büvésztrükköt nem vetettem be, semmiféle illegális programot nem használtam. Abban igazad van hogy 5 netes aktiválás után kell telefonálni
de még így is enged 9x az automata rendszer. Így jön össze a 14.Mindig azt írod, biztos, meg így úgy tudod, de ha egyszer én ezt már 5x megcsináltam akkor hiába írod nekem hogy biztos nem megy, legjobb tudomásom szerint ennyire hülye nem vagyok hogy ne látnám hogy a Windows aktiválva van-e.

És most kijelentem: senkit sem buzdítok erre, ugyanis ez a licenszfeltételek be nem tartása és súlyos megsértése, szigorúan elméleti szinten írtam a dologról!!!
-
gorlin
őstag
válasz
blueMerle
üzenetére
Akkor kedves ügyfélszolgálatossal beszéltél.Mivel az biztos hogy ha alaplapot cserélsz ki fogja irni a windows hogy ezt a terméket már aktiválták egy másik gépen(a dobozosnál is kiirja) namost ilyenkor kell telefonálni a microsofthoz.Ha OEM akkor elviekben nem engedik ha dobozos akkor megadják az aktiválló kódot
-
blueMerle
veterán
Halkan nagyon halkan mondom:
2 éve vettem egyetlen OEM Vistát, azóta 4 notebookom volt, sot a páromnak is vettem, tehát az 5 gép. Mindenféle hack, crack nélkul gond nélkul lehetett aktiválni mindegyiken betartva az 1 hónapos intervallumot. Bumm, biztos rosszul tudod
, itt vagyok élö példának de ha kipróbálod, magad is meggyözödhetsz róla 
-
gorlin
őstag
Bárcsak így lenne.Elmondom én hogy tudom.
Bemegyek a boltba veszek egy külön megvásárolható OEM Windows 7-et.
Feltelepítem A alaplapra , eltelik 20 hónap fel akarom telepíteni B alaplapra és nem fogja engedni.Ez biztos ,ezért mondják hogy összeforr a géppel.Amúgy ez kifejezetten felháborító ha igaz:
FQC-00222 Win Pro 7 Hungarian DVD 77 518 Ft
FQC-00223 Win Pro 7 Hungarian VUP DVD 72 075 Ft
kemény 5 ezer forintot spórolok ha van egy eredeti Vistám???Ez aztán a nagy upgrade
-
Fooler89
őstag
Kérdés, én okj képzésben tanulok. Kicsit beleolvastam ebbe a tisztaszoftver programba.
Ezt én is megigényelhetem. Hol tudok ilyen téren tájékozódni? -
toldy
őstag
Nagyon jo kis cikk, és ép aktuális ( itthon is). Egy dologra azért rákérdeznék a dobozos verzióknál mi az a VUP és miért olcsóbb?
-
Cyberpunk
félisten
Jó kis összefoglaló írás, hogy mindenki képben legyen

Amúgy az OEM nem csak egy alaplaphoz lehet aktiválni. Nekem is van Vistám Home Premium OEM, amit még a régi P35-ös alaplapommal aktiváltam ellőszőr. Most az új rendszerrel is simán tudtam aktiválni ennek ellenére.
Úgyhogy nem kell félni az OEM-től, a dobozost meg vegye az akinek van rá pénze és szeretné nézegetni a szép dobozát a polcon
Ha meg valami gixer van akkor lehet hívni a Microsoft itthoni képviseletét. -
LBandi
aktív tag
"Figyelem! Ez a Windows 7 Professional operációs rendszer OEM változata! Az OEM változatok sajátossága, hogy az aktiválás után már nem lehet másik számítógépre telepíteni, mivel az operációs rendszer az alaplap részévé válik. A számítógép bármely hardver eszköze szabadon cserélhető az alaplapot kivéve, mert az már új számítógépnek számít, és arra új OEM terméket kell megvásárolni. Ezért kérjük, nagy körültekintéssel telepítse a szoftvert, és csak azután aktiválja (akár pár nap után), hogy az operációs rendszer megfelelően működik..."
Remélem így már egyértelműbb.
-
Rico33
aktív tag
Remek irás, egy apró hibával...amit már más is kiszúrt.

-
AtHoS
nagyúr
Jó lett az írás
, sok sötét foltot tisztáz, de néhol sajnos ki is alakít.
Légyszíves fusd át a cikket aprólékosan és javítsd az értelmi hibákat benne
-
hi! jó lett az írás. számomra megismertette a témát ,mostmár érthető. viszont lenne egy kérdésem. az msdn licensz az hova tartozik?
-
emzeperix
tag
Mennyiségi licences XP Prof.-ról lehet frissíteni Windows 7-re?
Egy képzavar: "Az OEM-eknek legtöbb esetben nincs Downgrade joga"
"OEM: Összeforr a vassal, van Downgrade joga" -
Bling95
őstag
az lenne a kérdésem, hogyha én veszek egy ilyen OEM win7-et és pl fél év mulva alaplapot kell cserélnem valamilyen oknál fogva akkor vehetek uj win-t is ? mert ha igen akkor inkább a dobozosat veszem
-
blueMerle
veterán
Egy kis kiegészítés: egy rendszerépítői OEM kulcsot is lehet többször, teljesen eltérő gépeken is aktiválni, pontosan 14 alkalommal, azaz 14 gépre tehető fel. Mindenféle trükközés és csalás nélkül, mindössze a megkötés annyi, hogy 1 hónapnak kell eltelnie az egyes aktiválások közt.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2 monitor + dual kar csomagban (LG 25UM58-P ultrawide + BenQ XL2411T 144Hz) hibátlan
- Eladó újszerű iphone 11 Pro Max 64Gb
- Fuvarozást-költöztetést-lomtalanítást-szállítást, vállalunk! ORSZÁGSZERTE!
- iPad Air 11 M3 128 GB WiFi felbontott, kipróbált, makulátlan vadonatúj állapotban, 2 év garanciával
- HP Zbook 15 G8 Fury i7/32GB/500+1TB SS/ Quadro 4GB
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B550 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z10 Plus EVGA 850W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Szerk: MS-nek email a store linkjével, aztán ők megmondják a tutit?
,ezért ne kövezettek meg,ha túl nagy hülyeséget kérdezek:

itt egy másik