- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskaktusz
addikt
válasz
Mr.Csizmás #199 üzenetére
Párzási időszaknál dobol a hím.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
kiskaktusz #196 üzenetére
ja, akkor mégegy kérdés: a pókok tudnak táncolni? vagyis hasonló mozdulatsort mondjuk udvarlásnál, etc?
-
callmeakos
veterán
válasz
kiskaktusz #196 üzenetére
nem semmi állatok.
-
Angel1981
veterán
WÁÁÁÁÁÁ!
No ez az, amivel én egyetlen éjszakát sem bírnék ki egy szobában - max. ha páncélszekrénybe tennék!
Ha a barátnőm ki akarna tenni a lakásból, csak szabadon kéne engednie! -
kiskaktusz
addikt
válasz
Mr.Csizmás #195 üzenetére
Igen. Pl. az 5 vedlés alatti pókok (a fiatal pókok) nem is tudnak pocsojából, itatótálból inni, csak a föld nedvességtartalmát tudják kiszívni.
btw a vedlés előtt a legfontosabb a megfelelő mennyiségű víz biztosítása, mert a vedlésnél a víz segítségével állít elő egy olyan anyagot, aminek a segítségével könnyebben lejön róla a "régi ruha". Ugyebár az kisebb, tehát nagyon nagy energia befektetéssel és veszteséggel jár a folyamat. Ha nincs elég víz, bele is halhat a folyamatba.
-
kiskaktusz
addikt
-
Chapel
addikt
Jó látni hogy másnál mükszik az itatótál. Nekem nem tűri meg, vagy telepakolja földel, vagy felborogatja és folyamatosan rakosgatja...végül kivettem és most a földet vizezem be. Ez működik, mert ha szomjas akkor egyből rábukik.
-
Tulku
veterán
válasz
buherton #179 üzenetére
Írtam is, hogy mindkét említett faj nem madárpók, illetve nem emlékszem a Schmidt által említett pontos fajtanévre...csupán a Ptreinochilus maradt meg bennem, mert azt tartottam...nem sokáig, rettenetesen agresszívnek és kiszámíthatatlannak ítéltem meg, s eladtam.
Blondi hangosságához: a terráriumot úgy alakítottam ki, hogy a teteje üveg csíkokból állt a minél jobb szellőzés érdekében (hajlamosak a kevésbé szellős helyeken gombák és egyéb betegséget okozó paraziták megtelepedni, még a földet is kifőztem...egy ilyen drága póknál...) és minden este feljutott (csendben mikor alszol azért hallod ha egy ilyen nagyság mászkál) aztán elkezdett a réseken kaparászni (lábai végén kis fogókarmok vannak) az volt hangos....
-
Fulunkulus
csendes tag
válasz
kiskaktusz #186 üzenetére
Hát, Blondi igen combos, főleg, hogy sziszegő hangot is tud hallatni.
Halottam tőle, a ragóit dörzsölgette. Elég durva volt. De pont ez tetszett benne. -
Fulunkulus
csendes tag
Kis érdekesség. Egy kokonból (Pók petezacskó) KB200-800 kis pók kell ki.
Élőhelyükön ebből a mennyiségből jó ha 15 éri el a ivarérett állapotot.
A többi zsákmány, vagy egyéb okok miatt elpusztul. (PL nem tud levedleni) -
Mans20
addikt
Inkább fekete mambát kell tartani szabadon a lakásba,sokkal izgalmasabb,ha pók lennék egy üvegbe zárva én is inkább kimúlnék valahogy,Az ilyen pók,mókus,pocok féléknek ott a helyük ahol élnek szabadon,nem ember mellett csak hogy nekünk élmény legyen,kutyát,macskát is inkább akkor,ha párba vannak és ha van kert is..
-
callmeakos
veterán
Érdekes egy cikk, de én inkább maradok a hörcsögnél
Szeretem tutujgatni a háziállatomat -
kocka88
tag
Nekem Geniculata volt fél évig, de elpusztult.....tervezem hogy be újitok mégegyet
grat a cikknek! tartalmas ,látványos
-
kiskaktusz
addikt
válasz
Fulunkulus #185 üzenetére
Blondit nem tartanék.
Ha már hatalmas pók kéne, akkor Lasiodora Parahybana-t vennék, ami kicsit kezesebb a blondinál.
-
Fulunkulus
csendes tag
válasz
buherton #179 üzenetére
Én tisztába vagyok vele
Közel 25 pókom volt, amíg meg nem született a fiam. Eladtam őket mert túl érdeklődő volt irántuk, és nem szerettem volna, ha valami baj történjen. (Mint ahogy írtad, az ördög nem alszik)
A nejem is félt tőlük, amíg nem lett neki is, s olyan szintre kikúrálódott, hogy neki is lett 2 (Rosea, boehmei)
hogy simán kivette a kezébe
PL volt egy hím és nőstény Psalmopeusom, tetszett, mikor érezték egymást elkezdtek kopogtatni a terrárium falán(Természetesen éjszaka)
Volt Avicularia Aviculariám, szobába feketének nézett ki, ha nap rásütött metál kék színű volt.
Grammostola pulchra-ám, Poecilotheria fasciata-ám, Poecilotheria ornata-ám, Theraphosa blondi-m ...sorolhatnám, mind mind más egyéniség volt. Blondi PL simán emelgette a fának a fél oldalú kérgét, ami a bujkálója volt) -
pawky
csendes tag
A pókok csodálatos lények és tartásuk teljesen normális. Érzelmileg nem tud többet adni, mint egy hal, de szerintem sokkal szebb, olcsóbb fent tartani és kevesebbet kell törődni vele. Ha ügyesen bánsz vele és odafigyelsz, akkor egyáltalán nem veszélyes.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
buherton #181 üzenetére
Köszi, szerintem is szép volt.
Nem tudom mi végezhetett vele. Szerintem a hamar jött meleg, mert én tetőtérben lakom és ott halmazottan érezhető.. Ezt mondjuk egy ismerősöm is mondta májusban, hogy nála 2 pók halt meg valószínűleg a melegtől. Gudenus Laci a delikvens, az ő lánytestvére a nő a macilacispidersnél.
Szexálni még nem tudtam akkor, de nagyon valószínű, hogy nőstény volt..
-
buherton
őstag
válasz
kiskaktusz #178 üzenetére
Ahhoz képest, hogy 7 vedléses jó vastag lábai vannak, és olyan jól megtermett. Nőstény volt? Mi okozta a vesztét? Tényleg szép
.
-
buherton
őstag
válasz
philoxenia #175 üzenetére
Ez jó!
-
buherton
őstag
Csak kiegészítésképp írom, hogy amiket említettél, azok nem a madárpókokhoz tartoznak! Csak még mielőtt elindulna, hogy "júj milyen halálos, jaj Istenem".
Ott van még a hírhedt fekete özvegy is. Lehet, hogy majd kinézünk a Népligetbe ilyen cselőpókot megnézni. Soha nem láttam még különlegesebb pókokat. A keresztes, kaszáspókokkal kifújt.
(#151) philoxenia: Otthon a szobámban volt olyan, hogy négy sarokból háromban voltak (plafonon) pókok. Mondtam nekik, hogy ameddig le nem jönnek, addig élnek
. Nem jöttek le
. Alapvetően mi sem kedveljük, ha a szobán belül, és terráriumon kívül mászkálgat a pók.
(#154) capulet75: Objektív tényeket figyelembe véve igenis az. A szubjektív öntetet pedig mindenki döntse el magának.
(#157) Fulunkulus: Attól hogy valaki különösen érzékeny a darázscsípésre, attól még lehet erős az adott madárpók méreggel, de az is könnyen meg lehet, hogy akinek nem gond a darázscsípés teljesen kikészíti a madárpók csípése. Azt se felejtsük el, hogy a pók nem biztos, hogy ténylegesen fog mérget befecskedezni, vagy ha igen, akkor is tudja a mennyiséget szabályozni. Mert biza ők is vélhetően spórolnak ezzel, mint a kígyók. Akkor még az esélyt sem firtattam. Nagyon komplex dolog ez, és ahhoz hogy nagyobb baj történjen, ahhoz nagyon-nagyon sok mindennek kell klappolnia. Bár az ördög sosem alszik, mint tudjuk.
(#161) Cyberpunk: Ez mondjuk nem a legjobb. Sajnos
. Oké kell a vér frissítés meg minden, de akkor is.
(#170) Chapel: Esetleg betudnád mutatni ezt a fűtőt? Nekem is jó lenne, hogy a konvektort nyugodt szívvel csavarhassam le.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
buherton #177 üzenetére
~10cm volt 7 vedlésesen. Itt egy kép, szerintem gyönyörű volt..
-
buherton
őstag
Ez nagyon komoly. Ez a pók nagyon komolyan néz ki
. Mintha nem is pók lenne, vagy nem is tudom így hirtelen leírni.
(#126) Tulku: Mondjuk egy átlagos afrikai általános egészségügyi/fizikai állapota mennyivel másabb, mint nálunk, így ezt egy kicsit fenntartással kezelem.
Ezt a hangosságot hogy érted? Dűtött borított mindent?
(#128) kovy29: Igazából én is így vagyok ezzel. A csótányokat sem szívesen fogdosom kézzel, mondjuk a pókot sem
.
(#133) Fulunkulus: Pókok között sincs két egy forma. Az enyém is máshogy viselkedik, mint ahogy leírják. Brachypelma fajaiból is kinézem, hogy van egy két agresszívabb példány, amelyik eltér a nagy átlagtól.
(#140) Gergosz2: Ez aztán a kettősség
. Köszi
.
(#144) kiskaktusz: Részvétem. Mekkora volt? Hány vedléses?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #174 üzenetére
-
Mr.Csizmás
titán
maradok a macskáknál, de jó cikk lett
-
Paci.
tag
Ahamm, azok. Eléggé jól nézett ki és egyáltalán nem volt agresszív. Bár mint kiderült, fiúcska volt, és egyetlen dolog érdekelte
. Én sem ismertem fel, de elküldtem a képeket valami magyar pókász társaságnak, és egyből mondták kiféle-miféle.. Csak azt hitték, az Alföldön leltem rá
Annyi tanáccsal láttak el, hogy nyugodtan tegyem nedves vattával befőttesbe és mutogassam a kicsiknek hogy ha ilyet lát nem kell feltétlenül eltaposni. Este meg engedjem el.
-
DIESELPOWER
aktív tag
Grat. a cikkhez, jó lett, de én inkább maradok a kutyáknál
-
TROLLJEGEREN
csendes tag
Én maradok a csillámpóninál, miután az elmebeteg vadászgörényem lesétált az erkélyről, valami viccesebb pillanatában és nem bírta a 4,5 méteres esést.
-
Chapel
addikt
Egy hete tesztelek egy viváriumfűtőt a pókmnál, mivel 16 fok körül is van a lakásba napközben ha nem vagyunk otthon. Van egy hungarocell "keret" a vivárium körül és az alatt van. 4W-os, de úgy néz ki van hatása. A pók azonnal leásott magának egy gödröt amibe elbújt, de 3-4 nap után váltott és a másik sarkában van folamataosan, ahol egy fa van,konkrétan beszuszakolja magát a padlóra, a fa alá. Eszeveszett
Lassan vedleni fog, már egy ideje nem eszik meg semmit, csak iszik rendszeresen és rendezkedik.
2. pók, az előző majd 7 évig élt, jó arcok én bírom őket nagyon.
-
toronyhaz
aktív tag
Én a pókokról most tértem át a gekkókra.Sokkal komolyabbak.Kézre is lehet venni őket.Nem harapnak.Aktívabbak is.Többet látni őket.De sok szép érdekes emlékeim vannak a pókokkal kapcsolatban.Volt minden fajta.Talaj,bokor,fa,üreglakó.Nem semmi miket művelnek.És van ami iszonyat gyors.Pl a fa és bokorlakók.Na hosszasan tudnék most írni.Jönnek az emlékek.
Aki extrémebbet akar és teheti,az pókozzon.
De aki egy kicsit több törődést igénylő teljesen kezes,ugyanakkor érdekes,szép háziállatot keres annak nagyon ajánlom a leopárd gekkót
ITT lesz egy kép -
Vakegérke
félisten
válasz
stratova #155 üzenetére
Egyiket sem kellett tanítani. Lekukkoltak, szaglásztak, aztán megmaradtak a nekik kijelölt magasságban. Talán valami ősi túlélő ösztön lehet a dologban.
A hörcsög más. Feleségem egyszer hazahozott egyet, rossz volt nézni a viselkedését.
Nálam a szoktatás abból áll, hogy amíg meg nem nyugszik az állatka, nem nyitom ki a kalitka ajtaját. Egérke esetében 1-2 nap elég, papagájnál akár egy hét is el kell teljen, hogy tudomásul vegye, senki nem fogja bántani, és hogy családtag, saját lakhelye van. Akkor már lehet ajtót nyitni, hadd ismerkedjen a környezettel, és ha valamitől megijed, vagy csak úgy, visszamegy a kalitkába.
A hörcsög kapásból elkezdte rágni a kalitka rácsait, szabadulni akart. Miután megnyugodni láttam, kitártam előtte az ajtót, éljen kedvére, főleg szabadon, már amennyi szabadságot egy bútor teteje biztosítani tud. No persze magamhoz is szerettem volna szoktatni, de nem tolakodtam. A lényeg az, hogy a hörcsög akár szabadulásvágyból, akár butaságból, a bútor széléhez érve nem torpant meg, hanem leesett. Visszatettem, újra a mélybe vetette magát.
Feleségem visszavitte oda, ahonnan elhozta. -
Cyberpunk
félisten
válasz
capulet75 #163 üzenetére
Ahány ember annyiféle szokás, kinézet és vonzódás igen az. Én például "ős macskás" vagyok, de a kutyákat is szeretem. Viszont voltak halaim is, szerettem őket csak úgy bámulni, mert megnyugtatott például, valami hasonló van egy egzotikus állat esetében is. Mellesleg a pókot is meg lehet fogni, igaz egyes agresszívebb fajokat nem célszerű.
-
Avicularia
veterán
válasz
kiskaktusz #164 üzenetére
-
capulet75
addikt
válasz
kiskaktusz #164 üzenetére
Különbözőek vagyunk.
Egy régi ismerősöm varánuszt tartott. Akkorára megnőtt h lánckesztyűben adták neki a kaját állítólag. No comment.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
capulet75 #163 üzenetére
Óó, kimaradt, hogy szubjektív, de igen, ilyen esetben nem elhanyagolható..
Szóval nekem, és pár embernek, ezek a tökéletes háziállatok.
Hogy mit nyújthat? Csodás színeket, az életben maradás súlyos törvényét, hogy az erősebb kutya... Tökéletes gyilkoológépek és én szerettem nézni, hogy egy ilyen nyugodt állat, milyen eszeveszett gyorsasággal tud ölni, ha a saját élelméről van szó.
Egyébként a legizgalmasabb pillanat számomra mindig a vedlés és az azt követő hét volt, amikor óráról-órára változott a színe. A szőre és a lágy kitinváz a keményedésig nagyon komoly színátmeneteket képzett.
De, ha már vedlés és színezettség; az Avicularia Versicolor 4-5 vedlésig ilyen, vagy ilyen, aztán ez lesz belőle. Szerintem csodálatos.
-
capulet75
addikt
válasz
kiskaktusz #156 üzenetére
Az hogy mi a tökéletes háziállat, igen szubjektív. Határozottan kijelentjük hogy a madárpók, attól még nem lesz az. Nekem pl nem hátrány hogy ha magammal kell vinnem a nyaralásra a kutyámat. Horvátország:
Én szeretem ha aktív része az életem egy állat, nem csak "ott van" egy üvegdobozban. Ha hazamegyek, örül nekem, van igénye hogy foglalkozzam vele, és neki is öröm az én társaságom.
Nem kötözködni akarok, egyszerűen nem értem mit tud nyújtani egy pók ( kigyó,skorpió,ect...) az embernek. -
kovsol
titán
Legjobb háziállat a porcica!
-
Cyberpunk
félisten
válasz
hoffman_ #159 üzenetére
Egyébként jó múltkor láttam egy dokumentum filmet erről, ahogy begyűjtik őket. Egyes ritka példányokért elég komoly összegeket is megadnak. Szóval ez a póktartás iránti lelkesedés is lehet ártó. Persze lehet, s szaporítják is őket fogságban, de a vadon beszerzés is elég gyakori ritka fajokénál.
-
hoffman_
nagyúr
Szerintem sem a szobába valóak, jó nekik az erdő, ahol kezdték. Ugyanakkor elég komoly élőlények. Az utolsó képeken nagyon szépek, gyönyörűek lehetnek, ha tényleg ilyen kékek lesznek.
-
Tulku
veterán
válasz
Fulunkulus #157 üzenetére
Ez pontosan így van, viszont egy ausztrál tölcsérhálós pók (ne adj Isten egy Tajpán) marása esetén az általad leírt "kineveti" jelző nem biztos hogy megáll...mondjuk úgy; túléli.
Sajnos elég sok gyermekhalált írnak a hím tölcsérhálós számlájára, de a feleségek sincsenek biztonságban, előszeretettel búvik meg puha, sötét helyeken lakásokban, s ki az aki takarít és mos az otthonok többségében? -
Fulunkulus
csendes tag
válasz
Avicularia #135 üzenetére
A méreg egy olyan dolog, hogy valakit megcsíp egy méhecske, és megvakarja, mintha mi sem történt volna, s valakit megcsíp, kórházba kerül.
Tehát az ember toxin ellenálló képessége határozza meg, a méreg hatásfokát.
Mart már meg engem, (Rosea) 2 hétig görcsök jöttek rám, kalciummal kellett kezelni. (Én hergeltem fel)
De lehet a nejemet megmarta volna (2 darázs csípéstől össze esik) súlyosabb lenne.
A lényeg, lehet valakit megmar a leghalálosabb pók, kineveti, mert semmi se fog vele történni, de lehet másik ember meg dob egy hátast egyből. -
stratova
veterán
válasz
Vakegérke #96 üzenetére
Szabad tudni, hogyan tanítottátok meg az egének (az ő látásukat nem ismerem), hogy ne ugráljon le a veszélyes magasságú helyekről? Mifelénk hörcsög volt/van, de teljesen változó, egyedfüggő volt, hogy mennyire merészek s tudtommal a látásuk nem túl jó.
A cikkhez, bár nem tartanék ilyen állatot meglepően szépek a maguk módján az utolsó oldalon a kifejlett példányok.
-
capulet75
addikt
Sosem fogom megérteni hogy miért jó pókot / kígyót / skorpiót tartani, ilyesmiket tartani. No offense de tökéletes háziállat? Ne vicceljünk már...
-
Tulku
veterán
válasz
kiskaktusz #150 üzenetére
Günter Schmidt korának legnagyobb madárpók kutatója volt, (elég csak a Brachipelma Schmidti-re gondolnunk amelynek névadója volt)...ő írta könyvében az általa egyetlen bizonyíthatóan halálosnak tartott brazil fajt.
Lissek Rezső pedig egy tanulmányban (könyvben?) tett említést a Pterinochilusok igen erős mérgéről ami (közvetlenül nem bizonyítható az afrikai állapotokat ismerve) sokak szerint több ember elhalálozásáról is tehetett...Afrikában egyébként bizonyíthetóan sokkal erősebb mérgűek a madárpókok, mint Brazíliában (ezért is furcsa az ott ismert veszélyes faj) és persze jóval agresszívabbak is...
-
Tulku
veterán
válasz
philoxenia #151 üzenetére
Darázspókot ne is vigyél mert az kerekháló szövő és rövidesen elpusztul.
Valamikor árultak itthon is Nephilákat (óriás hálószövő pókok) de aki megvette arról számolt be hogy rövid úton kimúltak...itthon a budapesti állatkertben láttam egyet.Szongáriai cselőpók szikes területeken, általában síkságon fordul elő, de megtalálható minden olyan területen ahol zavartalanul áshatja termetes lyukait...kissé a tücsöklyukra emlékeztető bejárata van, talán a reggeli fényben becsillanó pára gömböcskék a hajszálvékony háló darabkákon mutatják nekünk, hogy itt nem tücsök "fészkel"...egyébként szerintem előszeretettel foglal el tücsök lyukakat, 2-3 pille palacknyi víz azonban felszínre hozza a kicsikét...persze manapság már nem öntögetem, csak megmustrálom bementei nyílását ha találkozom vele...
A hímeket lehet mindenfelé látni, kifejlődésük után hamarosan elpusztulnak, de addig minden fellelhető nőstény egyedet fel akarnak kutatni, bulbusaikkal (jól látható különbség a potroh méreten kívül) megtermékenyíteni...talán ilyenkor a legagresszívabbak.
Gyermekekre fokozottan veszélyes a mérgük, ezért fontos az elővigyázatosság!
Másik igen mérgező pókfajunk a búvárpók...bár azzal még én sem találkoztam életben, igen ritka állat. -
philoxenia
MODERÁTOR
Lehet, hogy nekem ilyenek élnek a kertben? Szoktam néha ásáskor pókot találni....
Darázspókot is találtam már itthon, de eszembe nem jutott bevinni a házba... Ott apróbb pókok mindig élnek szabadon, csak akkor bántok pókot, ha támad, márpedig azt nem szokott... A portán gyakori a rendes és a rés keresztespók mivel a rovarokat eszik, amiket általában utálok, légy, és hasonlók... Mondjuk béka is rengeteg van, mivel vegyszereket nemigen használok....
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook Air M1 2020 13" (A2337) 8GB/256GB, akku: 100% (35 ciklus), garancia: 2026.10.12.
- Lenovo Legion Go 512/16 ,19 hónap garancia, szép állapotban eladó!
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar - Garancia - 0 ciklus
- Lézeres hátlap csere VERHETETLEN áron
- Lézeres hátlap csere VERHETETLEN áron
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest