- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Aktív témák
-
A topik itt folytatódik: [link]
-
grizlisandor
veterán
válasz
grizlisandor #182 üzenetére
Volt privátban kérdés, így itt leírom röviden, másnak is hasznos legyen:
Online tettem a cikk alapján.
(#177) cspguy hsz-ét figyelembe kellett volna vennem, hogy legyen valami hivatalos szerkezete is a dolognak.(de e nélkül is megértették a problémámat) Leírtam mi történt, percre pontosan, történési sorrendben, csatolva a bizonyítékokkal(privát beszélgetés és a hirdetés screen shot-jaival, a telefonhíváslistával, utalási bizonylattal).
Tanúvallomásomat abból már össze tudta venni, csak átvettük a történéseket, meg tájékoztattak a hamis tanúzás következményeiről.
Nem kellett semmilyen jogszabályi hivatkozást tudnom, ők intéztek mindent.Annyi fejlemény van, hogy összevonták az ügyemet egy másik károsult ügyével, az illetékes hatóság meg 150 kilóméterre került; ezt mondta a nyomózi is a vallomásfelvételnél, hogy össze fogják vonni az ügyet. Mikor nekem nagyobb összegben károsítottak meg, mondjuk ő egy nappal hamarabb tette meg a feljelentést.
-
grizlisandor
veterán
Köszi, hasznos volt.
Sajnos én is megszívtam így szükségem volt rá.
45k-m bánja egy jófogásos hirdetés miatt, ma voltam tanúskodni, sajnos volt más is, akit átvertek, ő is feljelentette, így hátha történik valami az ügyben. -
89Gent
csendes tag
Sziasztok!
Mivel nem olyan rég egy marharépával sikerült üzletelnem, jobban utánajártam a dolgoknak. Talán hasznos infó lehet olyannak, aki feljelentésen gondolkodik. Egyben remélem, hogy valaki, aki a jogban jártas, megcáfol, vagy éppen megerősít.
Valahol olvastam, hogy nem sérti a banktitkot, ha a bankod átadja neked annak a számlatulajdonosnak az adatait (név, cím), amelyik számlára utaltál.
Sajnos ezt nem találtam meg a törvények között, viszont egy ilyet igen:
"2013. évi CCXXXVII. törvény
a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról"
...
"164. § Nem jelenti a banktitok sérelmét
b) a pénzforgalmi számlatulajdonos nevére, pénzforgalmi számlájának számára vonatkozó adatszolgáltatás, továbbá téves utalás esetén a teljesített átutalási megbízás megbízója, illetve a megbízó számlavezetője javára történő adatátadás, a megbízás szerint kedvezményezett, nem pénzforgalmi számlatulajdonos nevére, címére vonatkozóan,"Vagyis -értelmezésem szerint-, ha nem is lenne meg a jogi háttered arra, hogy kikérd a másik fél adatait, hivatkozhatsz arra, hogy téves utalás történt. Így megkapod a számlatulajdonos adatait (legyen az akár másik személy, mint aki téged ténylegesen átvert).
Egy esetleges feljelentésnél lesz egy biztos neved, és címed, ahol a Rendőrség kopogtathat (Postán, futárnál bármilyen nevet, és címet megadhatnak).
Nagyon fontos, hogy ezeket az adatokat szigorúan a Rendőrség, illetve később egy esetleges polgári peres eljáráshoz szabad felhasználni. Vendetta, "majd személyesen megbeszélem vele", illetve egyéb butaságok könnyen azt okozhatják, hogy te húzod a rövidebbet. Személy szerint azt tanácsolnám, hogy messzire kerüld el az adott utcát..
-
Predator2
addikt
Helló
Rendőrségi feljelentést szeretnék tenni, az eggyik magyar webshop ellen, de mielőtt megtenném volnának kérdéseim. Feltehetem itt nektek, vagy arra másik topic van?
Thx
-
Köszönöm cspguy
Annyit még hozzátennék, hogy pdf szerkesztőt nem találtam ingyenesben, úgyhogy használtam
ezt az online pdf szerkesztőt és jól müködött.
https://online2pdf.com/text-to-pdf -
cspguy
csendes tag
Rendősrégi feljelentés menete elektronikusan (gyorstalpaló)
Ha van Ügyfélkapud:
epapir.gov.hu-ra belépsz az ügyfélkapus felhasználóneveddel, jelszavaddal.
A címzettnek kiválasztod a hozzád tartozó kapitányságot.
Témacsoport: Bűnügyi ügyintézés bűncselekményekre vonatkozóan.
Ügytípus: Bűncselekményekre vonatkozó beadványok: feljelentés stb.Levél szövege:
Tárgy: Feljelentés
T. Hatóság!
A mellékelt iratok alapján kérem a nyomozás megindítását, elkövető felelősségre vonását!
XY
Ezután tvábbmész.
PDF-ként (mást nem fogad el) feltöltöd a bizonyítékokat, amit ezután hitelesítés gombbal hitelesítesz.
Elküldöd.
Az email címedre megkapod a befogadási értesítést és az eljárás megindul.
Ui: Tipp: Ha bíróságra határidős ügyed van, pl magánvádas feljelentés tárgyában (rágalmazás, becsületsértés) és a 30 napos határidő szorít, azaz utolsó nap vagy, a megfelelő kapitányságra elküldve elindul az ügy jogilag elektronikusan, csak visszaküldik, hogy nem illetékesek és jogilag fedve vagy a Bíróság felé, mert 30 napon belül beadtad az eljárás indítását.
-
kenwood
veterán
Ez az elsodleges oka annak,hogy nem csak az eula,de a forumok szabalyzata is uldozi az account adas-vetelt.
Szerintem ez a furdovizzel a gyereket tipikus peldaja,amivel a szoftver forgalmazok igen jol jarnak anyagilag.
Veszel 100 euroert egy jatekot,kiporgeted,vagy a kozepen rajossz,hogy unalmas,nincs ertelme folytatni.
Regen ilyen esetben szepen eladtad ,elcserelted a lemezt,es vettel helyette egy masikat.
Ma mar ez azt jelenti,hogy kuka a penz.
Ennel is rosszabb a te eseted (tisztesseges eladoi szemszogbol) :
vesz 30-40 jatekot szazezreket,eladja a konzolt,pct, es csak a vasert jar a zseton,mert az account egy forintot sem er.Nyilvan lehetne az accountra akar jatekonkent - nem visszavonhato- transfer opciot biztositani, csak ugye ez max. a vevoknek eri meg.
problema meg az is,hogy bizonyos jatekok (pl wow,cs) olyan ingame cuccokat is tartalmaznak,amelynek magasabb az erteke,mint az egesz jatek,de szerintem ez a kisebbik gond
-
fityere
senior tag
Nem tudják letiltani, vissza kell a banktól kérni a vásárlás összegét, de ugye erre nem sok esély van. Az eladónak kellene kifizetni, azt ami vásárolt az új tulaj, na de erre is kicsi az esély. Nem sok játékot vásároltak talán kettőt. kb 10000 ft. Elkönyveli tanuló pénznek és tanul a saját hibájából. Bánkártya adatot a sony törölte, és egyelőre az accountot is tiltották.
-
fityere
senior tag
Jofogáson történt az adás vétel még tavaly nyár elején. Személyesen adta át a konzolt, viszont a hirdetésben nem szerepelt, hogy a játékok amiket ad azok az ö accountján vannak. Természetesen, hozzáférést biztosított és a mindent megváltoztatott az uj tulaj, de egy hete már nem lehet használni. Felhívták az ügyfél-szolgálatot és azt közölték, hogy az eredeti tulaj lopásra hivatkozva visszaszerezte az accountot.
-
fityere
senior tag
Mi van abban az esetben ha konzol vásárlásnál az accountot is eladta az eladó majd visszaszerzi, de közben vásárolt rá a az új tulaj játékokat ? Adás vételi szerződés nem volt, és kp fizetés történt. Ebben az esetben így járt az új tulaj vagy tehet feljelentést ?
-
kisninja
őstag
Sziasztok volna egy hülye kérdésem. Én feljelentem a csókát.... (25k ) Én tolna megyei ő Pesti most nekem ha bíróságra kerül a dolog hova kéne menjek Pest vagy helyben a megyén ?
-
tibor72
tag
válasz
mefistofeles #162 üzenetére
Egy nótorius visszajáró emberke, felviszi a pozitívjait 35-40 környékére negatív értékelés nélkül, és elárasztja a HA oldalait több mit jó ajánlattal, (5-10k val alatta a legjobb ajánlatoknak) és mindenki előre utal. Eredmény, rövid idő alatt akár 500e ft a számlájára utalva..... a többit a "jentsd a csalókat" topikban pl. vagy "akit Tmag átvert" helyen olvastatsz és tanulmányozhatod "munkásságát"........ ez van....
-
elistvan
őstag
Milyen jó, hogy megtaláltam a topicot. Nekem egyetlenegy kérdésem van. olt egy ügy amiben vaterán is meg többeket hardveraprón is megkárosított egy srác olyan 2005-2006-ban lehetett. Én balgán 33.000Ft-ot előreutaltam egy Nokia 6230i-re újra. Volt tárgyalás nyomozás, el kellett faterral utazni Székesfehérvárra ott tárgyalták az ügyet tanúskodtam a bíróságon. Mondtam, hogy igényt tartok a kártérítésre de pénz azóta sincs. Gondolom az ügyet már réges-rég lezárták vagy nemtom. Lehet ennek valahol utána érdeklődni?
-
TESCO-Zsömle
titán
Azért a több ezer pozitív értékelés a margójára megjegyezném, hogy volt már nekem ebay-en garanciális refound-os balhém, mert szart küldött az eladó és kerek-perec megmondta, hogy addig nem kapom vissza a pénzem, míg nem adok pozitív értékelést.
Az itteni ilyen csalókkal kapcsolatos gyűjtő-topicokba is olvastam nem egy hozzászólást, hogy a pénz egy részét nagy nehezen visszaszolgáltatta, de csak miután megkapta a 100%-os pozitívat.
Sokan meg ha választhatnak a pénzük és a negatív értékelés közt, akkor az előbbit választják...
-
vadkörte
addikt
válasz
Dr. Akula #154 üzenetére
Látom még mindig nem világos.
Sok esetben NINCS útbaeső bolt, vagy nem éri meg ott vásárolni bármit is.
Miért?
Mert ott sincs garancia, - egy sorompó melletti párbeszédben hallottam pár hónapja egy srácról, akinek a 2 éve eltűnt Nokiáját nemrég találta meg a rendőrség. Egy GSM boltban árulták, a lopás óta kb. 3x adták el vették meg ebben a boltban - mellette adott esetben nem 1-2 ezerrel drágább.Példa1:
DELL 19"-os monitaim. Egyiket - P1907 - helyben vettem, kb. egy éve a helyi PCbontóban. B kategóriásnak hirdették, ehhez képest, ütöttkopott a káva, a polárfólia megtörve az elvileg anyagában színezett hátlap kikopva(!) - ne kérdezd hogyan - nagy nehezen sikerült alkudni az árból 1.000 Ft-ot, így lett 11.000 Ft.
Ezzel szemben HA-ról vettem ~ 3 hete egy hasonló - P1908 - monitort. Leírták, hogy használati nyomok vannak rajt, így inkább B kategóriás. Szállítással együtt volt 16.000 Ft. Miután kicsomagoltam kb. 1,5 óráig kerestem a használati nyomokat, végül a láb hátlapi tartókonzola alatt(!!!) találtam 1 db, gyufafejnyi horzsolást... Ja, számla a dobozban!
Az első eset reális ára kb. 6.000 Ft lett volna, de mivel a bolt monopolhelyzetben van, így ÍJ.Példa2:
Tavasszal vettem egy Xiaomi Redmi 1S-t tartaléktelefonnak (tartalék=kerékpáros és szó szerint tartalék). A lakóhelyemen a használtGSM-eseknél Xiaomi NINCS, lénegében ismeretlen (tudják mi az) ami van azt általában a reális ár x 1,75-2,5 értékén adják, alku NINCS. A Redmi 1S-sel egyenértékű telefonok, lepukkant házzal is a Redmi 1S ~22.000 Ft-os árának 1,5-eséért vannak. Nincs kartellezés, áááááá...
A telefont imádom, azóta is elégedettem nyúzom -
-
Prien
addikt
válasz
mefistofeles #152 üzenetére
" Lehet, hogy ez rossz a friss Prohardvereseknek 0 értékeléssel de ha látom, hogy 100%-os az üzletfelem és van legalább 40-50 pozitívja akkor előre utalok. Ne mondja már nekem senki, hogy vannak akik egy pár ezer forintos üzletért bukják a makulátlan hírnevüket......"
Hogy ezt mi nem tudjuk elképzelni,az egy dolog, de sajnos simán benne van a pakliban, hidd el.
-
maláj
addikt
válasz
Dr. Akula #158 üzenetére
hát jh
nyilván lennének megoldások de ahhoz nincs se elég ember se elég kapacitás a HA részéről ...
így aztán marad az, hogy amikor feladja a tulaj a cuccot a másik rögtön megy befizetni/átutalni a pénzt
persze itt is van buktató a PS mágusok "személyében"marad a bizalom és a "szerencse" ...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
vadkörte #129 üzenetére
Ha csak 10k, miért nem veszed meg az 1. útbaeső boltban? Mert úgy 15k lenne? 5k-t nem ér meg a biztonságod? Akkor nyilván nem fontos ha bukod. Cigit is lehet venni 1000-ért a mutyiboltban, meg 400-ért az ukránoknál a piacon. Csak az utóbbiban lehet hogy falevél van. A kényelemnek ára van. Vagy kockázata.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
mefistofeles #152 üzenetére
"Ne mondja már nekem senki, hogy vannak akik egy pár ezer forintos üzletért bukják a makulátlan hírnevüket......"
Én mondom és még számtalan ember tapasztalta/ja. Az, hogy a te, vagy az én, inerciarendszeredbe nem fér bele egy ilyen, sajnos nem jelenti azt, hogy máséba sem. Asszem épp itt PH-n olvastam még régebben, hogy vakerán több száz (vagy ezer?) pozitív értékeléssel kezdett el vki embereket lehúzni. -
Tényleg jó a cikk, legalább tudja a laikus a dolgok menetét.....
Az előre utalás témához pedig azt fűzném hozzá, hogy én is előre utalok, illetve ha eladok akkor is így kérem a vételárat. Az már más kérdés, hogy megnézem kinek utalok.... Lehet, hogy ez rossz a friss Prohardvereseknek 0 értékeléssel de ha látom, hogy 100%-os az üzletfelem és van legalább 40-50 pozitívja akkor előre utalok. Ne mondja már nekem senki, hogy vannak akik egy pár ezer forintos üzletért bukják a makulátlan hírnevüket......
Az utánvét miért tuti üzlet (azon felül, hogy plusz pénzbe kerül)? Senki nem fog pisztolyt a vevő fejéhez, bármikor megteheti, hogy nem veszi át a terméket, azt visszaviszik az eladó meg a semmiért perkál. Másrészről egy futár vagy postás sem fogja megvárni amíg beüzemelsz egy hardvert, tehát a vevő sincs nagyobb biztonságba az utánvéttől.
Az természetes (és én is azt szeretem) ha személyesen intézzük az üzletet de erre nem mindig van lehetőség...... -
Mercel
senior tag
Egyébként a cikk tök jó, bízom benne, hogy minél kevesebb embernek kell majd ez alapján eljárnia.
Meg abban is, hogy a rendőrség néha tényleg teszi a dolgát. -
Mercel
senior tag
Elnézést az OFF-ért, erre nem tudok nem reagálni:
"Ha a hardverapró nem lenne egy áfacsalós bűntanya meg a többi ilyen adok veszek oldal akkor sokkal több folyna be az államkasszába és talán adókat lehetne csökkenteni. "
---+
Most ezen kínomban majdnem felröhögtem.
Majd ha az aktuális kormány tagjainak nagy része nem köztörvényes bűnöző lesz és az adónkból nem stadionok és luxusvillák születnek, ha az utak nem kátyúk közötti töredezett aszfalt csíkokból áll, az egészségügyi ellátások legalább az alapszintet megütik stb stb stb AKKOR érdekelni fog ki hogy és mennyit adózik.
Addig Nem ha egyébként korrekt módon üzletel.
Jól él belőle? Egészségére.Tudod Norvégiában hatalamas az adó és járulék terhelés. De szinte nulla a korrupció és Mindig Minden működik az állam által biztosított vagy felügyelt területeken.
Tudod miért? Mert nem tolvajok és tolvajok "haverjai", családtagjai ülnek a törvényhozásban és a döntéshozói székekben.
Ez ilyen nagyon egyszerű.
-
SkyLine3000
addikt
Azért jó, h a Hardverapró direkt felhívja a figyelmet rá, h soha, senkinek ne utaljunk előre, erre a legtöbb eladó csak előre utalás után postáz... Ezért veszek itt ritkán akármit... Csak akkor, ha van utánvétes posta. Ott legalább, ha nem veszik át, a terméket legalább visszakapod. Max a postaköltséget bukod. Én általában törekszem a személyes átadás-átvételre, ha lehetséges.
Aki meg utalgat, az meg is érdemli. Utalni csak a nagyon megbízhatóknak szabad, bár én azoknak sem szívesen. -
Egon
nagyúr
Ez pontosan így van, de az egész vita (részemről legalábbis) onnan indult (bár ezt így nem fogalmaztam meg egzaktul), hogy hibának tartom az összefoglalóban a jelen formában olvasható módon szerepeltetni egy ilyen bizonytalanul kihasználható bizonyítékot, mint a kamerafelvétel (amit jogkövető magatartás esetén igen hamar törölnek).
-
Misi1979
őstag
Ez egy picit bonyolultabb téma és nincs rá általános válasz. Bizonyítékok jogellenes megszerzése
-
azbest
félisten
válasz
radi8tor #121 üzenetére
Túl sok amerikai filmet néznek az emberek, ahol azt sulykolják, hogy a bizonyíték érvénytelen lesz, ha bármi szabálytalanság merül fel vele kapcsolatban. Valahol olvastam régebben erről pontosabb okfejtést, de nem hiszem, hogy most megtalálnám. A lényeg az, hogy nálunk nem amerikai jogrendszer van, sokkal rugalmasabban kezelik a bizonyítékokat.
Adott esetben lehet, hogy büntetést kaphat akinek már törölnie keleltt volna a felvételt - mondjuk mert aki ellen bizonyíték az beperli. Ettől viszont még az elkövető ellen felhasználhatják. Viszont volt példa, hogy a bíróság a bizonyíték készítő elleni feljelentést elutasította azzal, hogy a fejlentés visszaélés a jogrendszerrel. Valószínűleg az adott eset körülményeitől függ, s mivel nem precedensjog van, így könnyen lehet pro és kontra találni eseteket. Ez valahol szomorú is, mert ugyanolyan szituációban bármelyik fél javára dönthet, akin múlik, nagyon szubjektív és ember függő a végkifejlet.
-
Egon
nagyúr
válasz
vadkörte #129 üzenetére
OMG. Rendőrök a helyzet magaslatán.
Majd egyszer, ha eljut hozzátok a hatóság, jól megbüntetik a cégedet. Közterületről nem készíthet felvételt a céged, csak a rendőrség és a közterület-felügyelet (illetve még a fegyveres biztonsági őrség, amely nem keverendő össze a fegyveres vagyonőrrel: előbbi vigyáz pl. Paksra).
Szemközti járda?Érdekes lenne, ha meg kellene magyarázni az adatkezelés célját...
-
Egon
nagyúr
válasz
radi8tor #117 üzenetére
Oké, akkor kezdjük elölről, részletesen.
A személyes adatok kezelése nem egyszerű: a vonatkozó követelményeket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénytartalmazza. Ahogy az Infotv. írja (iiletve több NAIH-os állásfoglalás is részletezi) az adatkezelés során a legfontosabb a célhoz kötöttség elvének való megfelelés (ad absurdum fontosabb, mint a megfelelő jogalap megléte, lásd később). Személyes adat csak meghatározott célból, a cél eléréséhez szükséges mértékben és ideig kezelhető, de csak akkor, ha a cél eléréséhez alkalmas.
Az adatkezelésnek megfelelő jogalappal is rendelkeznie kell: vagy az érintett hozzájárulása lehet ilyen, vagy törvény (illetve önkormányzati rendelet) rendelhet el (engedhet meg) adatkezelést (alacsonyabb szintű jogszabály vagy szervezetszabályozó eszköz nem!).
Az áruházi adatkezelés tipikusan ebbe a körbe tartozik. Törvény teremti meg a jogalapját, határozza meg az adatok kezelésének célját, és nem utolsósorban időtartamát.
A magánszemélyek által a saját gépjárműveikbe szerelt kamerák vonatkozásában ugyanakkor lehet alkalmazni az Infotv. 2. §. (4) bekezdését:
Nem kell alkalmazni e törvény rendelkezéseit a természetes személynek a kizárólag saját személyes céljait szolgáló adatkezeléseire.Ettől függetlenül nem lehet ész nélkül, orrba-szájba kamerázni, adatokat tárolni, erről egy NAIH állásfoglalás rendelkezik:
[link]Itt az is le van írva, hogy ezeket a felvételeket alapesetben 5 munkanapig lehet kezelni...
Egyébként meg nézzük a cikk témáját! Gipsz Jakabot átverik egy plázában átvett halott vga-val. Megteszi a feljelentést pár nappal később, majd a rendőrség mondjuk 2 hét múlva kikéri a felvételeket. Az erről szóló levelet megmutatják a plázát üzemeltető cég jogászának, aki vélhetőleg tudja, hogy csak 3 munkanapig kezelhetik a felvételeket. Gipsz Jakab nem a pláza ügyfele (nincs boltja és nem vásárló, úgy használta a pláza infrastruktúráját, hogy közben 0 Ft hasznot hajtott). Amennyiben kiadják a felvételeket, kockáztatnak egy későbbi, személyiségi jogok megsértéséért indított polgári peres eljárást (a Ptk. pár éve sérelemdíjat is lehetővé tesz ilyen esetben). Tegyük fel, hogy nem törlik a felvételeket. Szerinted kiadják azokat a rendőrségnek?
Szerintem aligha. Más lenne/lehetne a helyzet, ha pl. az egyik boltot (aki bérleti díj fejében hasznot hajt nekik) károsítanák meg.
-
// Chaka //
tag
4-5 éve egy pitiáner összeg körüli cselekmény ügyében a police.hu oldalon írtam egy bejelentést. Az elkövető rajtam kívül még több üzletfelet megkárosított, illetve nehezményeztem, hogy palira vettek. Szóval telt múlt az idő, és mikor hazaérek, mondják a szomszédok, hogy keresett két nyomozó, nemzetközi bűncselekménnyel kapcsolatban. Nos, az e-mail címem yahoo.ca-ra végződik
A cikkben tanácsoltak szerint jártam el (banki átutalás screenshotja, levelezés kinyomtatva, más károsultak megszólalásai kinyomtatva. A megyei rendőrök meghallgattak. Eltelt egy hónap, megyei bíróság tárgyalási meghívó. Aggódtam, hogy a bírónőnek majd el kell magyaráznom, mi az az internet (egy fizikailag megfoghatatlan játék birtoklásáról volt szó). Óriásit csalódtam. A bírónő olyan előadást tartott az ügyről, szakmailag kifogástalan szóhasználattal, hogy nekem csak bólintanom kellett. A vádlott (vagy mi) srác apja ott helyben kifizette a káromat, majd érzékeny búcsú. A többi károsult nem tett bejelentést. A rendőr megmondta: nincs bejelentés, nincs cselekmény. Nekem ráment egy nap szabim, visszakaptam a pénzt, jól szórakoztam a bíróságon. A sácot letolta a faterja, a bírónő is beszélt vele egy-két sort (azon már nem voltam jelen), felutazott Miskolcra (a sértett megyei bírósága tárgyalja az ügyeket). Itt a vége, fuss el véle.
szerk.: A srác nagyban űzte az ipart. Több nick néven regisztrált, rengeteg kitiltása volt. Talán ezért gondolta a hivatal, hogy megnyesik a szárnyait. Ja és nemzetközi ügy volt :=)
-
TESCO-Zsömle
titán
Én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy mindig a fejétől büdösödik a hal. Ha valaki tisztogatni akar az igazság nevében az ország gazdaságáért, akkor ne a kisemberekkel és piti áfacsalókkal kezdje, hanem mondjuk a milliárdos kategóriában.
Költői kérdés: Hány aprós adócsaló hány évi elcsalt adója kell egy új stadionhoz?
-
tibor72
tag
...Ez inkább igény "pótló" mint "hiány"-(zott a csodának, de van, sajnos) Az előreutalásos dolgot törölni kellene a figyelmeztetések közül, mert nem az ördögtől való, és lesz ezáltal mindenki kárhozott, aki él vele. Az hogy ez pirossal kiemelve szerepel a HA kezdőlapján még nem old meg semmit, mint ahogy az sem, ahogy mások a HA-t okolják, részesítik elő és (utó)ítéletekben, vádakban. Viszont ezt oda be lehetne linkelni, (a ne utal előre helyett) egy "vásárlási tanácsadóval" együtt, ami viszont tekinthető pótlásnak.
A HA létrehozása, egymás ki/meg/segítése volt anno, ha jól tudom. És mindig lesznek akik tesznek erre magasról, vagy szeretnének, de a közösség ezt nem hagyja.
-
kenwood
veterán
Szerintem nem elado, hanem biztor, vagy CCTV operator az egyik multinal
Egyebkent tenyleg vicces olvasni,mar azt vartam,mikor linkel egy videot,amin eppen osszerugdossak az egyik tolvajt a kollegaivalHa mondjuk egy gyilkossagi ugyben talalnak egy negynapos felvetelt, akkor azt a biro meg sem nezheti, vagy csak az iteletben nem hivatkozhat ra?
-
lappa86
aktív tag
válasz
radi8tor #133 üzenetére
Továbbra sem érted meg (és a bolti eladó kommenttárs sem), hogy teljesen mindegy, hogy mi és hogyan nézhető vissza fizikailag (vagyis hogyan nem tartja be egy bolt a jogszabályokat), ha azt a bíróság előtt nem fogadják el bizonyítékként. Tudod, bűncselekmény esetén vannak olyan furcsa dolgok, hogy nyomozati szakasz és tárgyalási szakasz, amiket egymástól teljesen független szervek folytatnak le. A rendőrség nyilván olyan bizonyítékot is begyűjt, ami a bíróság előtt nem állja meg a helyét, hátha az illető összefossa magát és vallomást tesz. Onnantól kezdve meg már sínen is van az ügy. De kb naponta ússzák meg a felelősségrevonást olyan tolvajok, akiket szabálytalanul rögzített (pl. nem volt kiírva, hogy kamerával megfigyelt terület) vagy szabálytalanul tárolt (pl. tovább őrzik meg a kamerák felvételét, mint a jogszabály alapján lehetne) bizonyítékkal akarnak megfogni.
#134: Én mondjuk nem reklámoznám, hogy a boltodban megsértik a vásárlók személyhez fűződő jogait, de te tudod. És a meglettek és az elítélték őket két különböző dolog, erre azért újfent felhívnám a figyelmed.
-
válasz
radi8tor #133 üzenetére
Hagyd rájuk.
A kamerarendszerünknek köszönhetően elég profi szinten lehet űzni a tolvajhajkurászást.
Székesfehérvári boltunkat 60000el meg akarták lopni, mikor szabin voltam....2-3hét múlva helyetesítettem a Hengermalom utcában(Újbuda) mikor mesélik a dolgozók, hogy meglopták őket 57000el. Visszanézem a felvételt(mert visszalehet) És ugyanazok voltak. Végén meglettek...
Személyiségijogokra ki se térek. Úgy fotózgatják a kollégák a fogásaikat és küldik Viberen....hogy természetes. DE EREDMÉNYE VAN. A tolvajok járják a boltjainkat. Ezerszer volt hogy kollégák küldték a képet és már fel is ismerjük monitoron.
Előző 1.5 hónapban 180ezret fogtam. -
lappa86
aktív tag
Három nap után akkor kell törölni a felvételt, ha nem történt bűncselekmény (vagy ha történt is, nem vette észre senki). Nyilván ha te boltban dolgozol és tolvajt fogsz, akkor jellemzően egyből rendőrt hívsz, így egyből megtörténik a feljelentés is. Ekkor a felvételt nem kell törölni (sőt, nem is szabad!), amíg a rendőröknek át nem adod. De ha mondjuk leltárhiányod van és két hónappal később derül ki a lopás ténye, akkor már nem lehet a felvételed bizonyítékként használni.
A cikk egyébként azzal példálózott, hogy ha egy internetes csaló úgy csap be, hogy az adás-vétel pl egy plázában történt, akkor lesz róla videófelvétel, de nem lesz, mert akkor sem használható bizonyítékként, ha fizikailag van felvétel.
#129: Közintézményekre, köztéri kamerákra teljesen más szabályok vonatkoznak, mint egy pláza belső terét filmező kamerára. Az ilyen felvételeket általában 15-30, extrémebb példákban 60 napig lehet megőrizni.
-
vadkörte
addikt
A munkahelyem egy (állami) közintézmény egy megyeszékhelyen. Kb. 2 hónapja keresett meg minket a helyi RK, hogy nézzük már vissza az általuk megadott, kb 2 héttel korábbi felvételeinket.
Egy fazon farkat lóbálva követett és zaklatott egy szemrevaló vörös hölgyeményt a velünk szemben lévő járdán. A közeli térfigyelő már nem látott rá, de a mi kameráink felvétlein a tény - lomposlóbálás - tisztán látszott. Pár nappal később el is kapták.Témához:
Tetszik vagy sem, nem lehet mindent személyes átvétellel megoldani. A nemrég vett rajztáblám Esztergomból jött, az egyik használt telefonom Győrből, a másik Ózdról (kicsit fáztam is tőle, de a papírjai is jöttek és az eladó nevére szóltak) a másodlagos monitorom Budapestről (számlával!)
DrAkula, szerinted mennyire életszerű, hogy egy 10+E Ft-os vacakért elutazok az ország másik felébe, elb@#&va ezzel legalább egy napot és a telefon értékét legalább 2x-esen meghaladó pénzt vonatjegyre?
Jó lenne, ha végre kicsit kitekintenétek az elefántcsont-tornyaitokból és leesne, hogy a vidék nem = a préri közepén lévő 3 lelkes Tajgabaszópuszta alsóval ahonnan még a madarak is visszafordulnak.Nem titok, nem csak vásárolok árulok is ezt-azt. Itt is, meg Jófogáson is.
Nem bízok a vevőkben, úgyhogy én is előre utalva kérem az árat, utánvéttel ha lehet NEM szállítok.
Ha beérkezett a pénz 24-48 órán belül úton a cucc, amit igazolok is.
Az egyik utolsó eladásomnál kicsit megszívtam, mert a vevő elkezdett nyafogni, hogy üzemképtelen a telefon - Nokia 525 - mert nem lép fel hálózatra. Már panelcseréről magyarázott. Kipróbáltam, nálam ment. Amúgy megbízásból árultam. Összehoztam a volt tulajjal, hogy beszéljék meg a dolgaikat, erre kiderült, hogy elnyomkodta és már a PUK kód sem volt elég. -
d@vee
őstag
Idézek nektek, sajnos most tanulom.
"30 nap elteltével kell megsemmisíteni a felvételeket, ha a rögzítés célja nyilvános rendezvényen az emberi élet, testi épség, személyi szabadság védelme vagy közforgalmú közlekedési eszköz állomásán, megállóhelyén terrorcselekmény és közveszély okozás megelőzése vagy pénz, értékpapír, nemesfém, drágakő biztonságos tárolása, kezelése, szállítása"
Pl. egy bevásárlóközpont kamerája nem ilyen feladatot lát el, szóval...erre ez LEHETNE érvényes:
"Általában 3 nap elteltével kell megsemmisíteni a felvételeket"
Tehát ebből az jön le, hogy köti magát a bevásárlóközpont a 3 naphoz, vagy eltér ettől és tovább megtartja. Vagy szerencséd van, ha volt kamera ahol bizniszeltél, vagy nem.
Amúgy egyetértek azzal, hogy soha ne utalj előre nagy tételt magánszemélynek. Ha megtetted, mert lusta voltál mást keresni, vagy nem tudtál várni egy másik ajánlatra/hirdetésre, ez van...
Az áfacsalós hülyeséghez meg...attól hogy valaki új terméket ad el neked bármiféle papír nélkül, az nem jelent semmit. Kitudja honnan rendelte...én pl. most rendeltem telót külföldi nagy webshopból és SEMMIT nem kaptam a telefon dobozán kívül a csomagban. Se garipapír, se számla se semmi. Email-ben is csak a visszaigazolás jött a rendelésről. -
Én kameràzok és 1honapig vissza tudom tekerni a csuszkàt.
Aviglion fhd kamera.
Ha jön a rendőrség àtadom a jegyzőkönyv et, még a tolvajt a felvételt még 1-2hét utàn lementik a központi emberek és küldik a kozegnek.
Kereskedelmi lànc homokszeme vagyok...
Mi van a 3nappal,meg a sietni kell a feljelentéssel? -
törölt tag
-
Dr. Akula
félisten
Mondjuk ebben spec igaza van, nagyjából ami a Media Markt árainál jelentősen olcsóbb, az nehezen elképzelhető hogy legálisan, ADÓZVA jelenik meg. Van ismerősöm nagykerben, nagyjából semmire nem tud versenyképes árat mondani, mert a nagyker bekeráruk több mint a kisker bruttó. És akkor még nincs rajta haszonkulcs, adózás, kiszállítás, munkaerőköltség, stb, csak megérkezett hajóval Hong Kongból. Telefonoknál meg legalább 2x vissza van igényelve az áfa. Főleg ahol "bolti garis" a teló. A gyártó mindre ad gyárit, az hol tűnik el? Hát az adócsalásnál. Papíron már Romániában van, azért nem viheted magyar szervízbe, csak a bolti fusiba, ahol vagy van kedvük fizetés után még foglalkozni vele, vagy nincs.
Persze ezt megoldani nem a PH feladata, de ettől még tény. Meg minket mint szarrá adóztatott vásárlókat pont nem érdekli hogy az államkasszába ebből mennyi folyik be, csak hogy a zsebpénzünkből (fizetésnek elég nehéz nevezni) minél olcsóbban tudjunk vásárolni. ez ilyen össznépi adócsaló játék.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#90933760 #84 üzenetére
"de látom sikerül minden mondatoddal egyre nagyobb hülyeségeket mondanod, mi köze van ennek az egészhez amúgy hogy ki hol lakik és miért nem költözik mindenki városra"
Elmondtam. Attól meg hogy nem fogtad fel, még igaz. A vidék velejárója hogy kevés ember van nagy távon szétszórva, persze hogy messzebbre kell menni mindenért, és nem jár olyan gyakran a busz. Ettől még ugyanúgy lehúznak a csalók mint Pesten. Ezért felesleges azzal takarózni hogy de nincs más út, és ha van is, nem olyan kényelmes. Ha kényelem kell, akkor bukod a biztonságot, kibúvó nincs. Te mondtad hogy "de nincs ms mód", pedig van. Ugyanaz mint Pesten, csak több időt kell rászánni."És ha odaköltözöm mire megyek Budapest két legszélső kerületével pl?"
Még mindig közelebb van mint Miskolc-Pécs, mondjuk. De nem azt mondtam hogy csak Pestre lehet költözni, lehet más városba is, hanem hogy az 1000 éves településpolitika felett eljárt az idő. Régen azért kellett ennyi falu mert mire kiértél volna Pestről Albertirsára szántani, már fordulhattál is vissza. Ma már elég rá 2 traktoros, nem indokolja semmi hogy szétszórva éljenek az emberek. Mert ennek rengeteg hátránya van, pl. egy iskolát fenntartani 10 diákra sokkal gazdaságtalanabb mint 500-ra. Ugyanannyiba kerül, de kevesebben dobják rá össze a lóvét (adó). A maradékot meg a közösből kell elvenni, pedig ugyanazt városban elköltve jobban hasznosulna, több ember élvezné a gyümölcsét. 10 falut összevonva a városba 1 iskolával (vagy kórházzal, bármivel) le lehetne fedni az igényeket 10 helyett. És mint mondtam ez kormányzati felelősség, nem egyéni, tehát nem magadra kell venni, hanem csak belegondolni hogy ja, ezért van ami van."Van egy állítás ami sok esetben nem használható (ne utalj előre), de te akkor is foggal körömmel kötöd az ebet a karóhoz hogy de akkor is úgy van, mert te úgy csinálod és akkor mindenki másnak is úgy kel"
Nem. Itt sírás van hogy "jajj megloptak", aztán bizonyítványmagyarzás hogy "dehát nem lehet mást tenni", pedig de. Csak az neked kényelmetlen. én erre azt mondom hogy akkor meg nem kell sírni. -
lappa86
aktív tag
válasz
radi8tor #117 üzenetére
Jó, akkor levezetem.
A cikkben az szerepel, hogy bevásárlóközpontban kamerafelvétel készülhet. Erre írta a kommentelő, hogy igen, de azt csak három munkanapig őrizhetik meg jogszerűen, tehát ez esetben nagyon kell sietni a feljelentéssel. Erre nekiállsz értetlenkedni, hogy de ugyanilyen az, ha te készítesz dashcames felvételt, mert nem érted, hogy videófelvétel és videófelvétel között óriási különbség van, részletes jogszabály(ok) foglalkoznak vele, hogy milyen felvételt mennyi ideig lehet megőrizni és bizonyítási eljárás során hogyan lehet felhasználni. A kommentelő még példát is mondott rá, hogy a bankfiókok vagy a bekamerázott társasházak tovább is megőrizhetik a felvételeket, ezért érdemes ilyen helyen lebonyolítani az adásvételt.
Ne játszd az értetlent, engedd el, hogy nem értesz hozzá, és nincs igazad.
Egyébként a dashcames felvételt sem fogadják el bizonyítékként büntetőügyben. Az más kérdés, hogy a biztosítód (általában igen), vagy polgári peres bíró (általában nem) elfogadja-e, hiszen ők mérlegethetnek, de büntetőeljárás során biztosan nem fogadják el.
-
bambano
titán
válasz
X Factor #112 üzenetére
az utánvét semmit nem ér, mert se a futár, se a postai dolgozó nem adja a kezedbe addig a pakkot, amíg ki nem fizetted és alá nem írtad, hogy átvetted.
utánvét esetén csak akkor tudsz érdemben lépni, ha a pakkod nyilvánvalóan és látványosan sérült. tehát ha pl. egy 30 centi széles pc házat 10 centi széles csomagolásban kapsz meg, amin jól látható lánctalp nyomok vannak.
-
válasz
X Factor #112 üzenetére
Pontosan és a szomorú az hogy a rendőrség nem foglalkozik vele ha 1db tégla volt a csomagban,hacsak nem készítesz vágatlan videót az átvételéről és az azonnali nyitàsrrol
És ebben az esetben a futár is bele van rangatva. Mivel vallomást kell majd tennie hogy ő a Futàr cég alkalmazottja,nem pedig a haverod.... -
Garfield.37
tag
Nem is értem hogy hogy lehet valaki annyira balek hogy előre utal ?
Szerintem az meg is érdemli hogy átverjék!!!
-
lappa86
aktív tag
Ő érti, te nem érted.
Büntetőeljárásról szóló törvény
78. § (4) Nem értékelhető bizonyítékként az olyan bizonyítási eszközből származó tény, amelyet a bíróság, az ügyész vagy a nyomozó hatóság bűncselekmény útján, más tiltott módon vagy a résztvevők eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg.Ezért fontos a három munkanap.
-
lappa86
aktív tag
válasz
#81556480 #19 üzenetére
Téves.
Hamis vád
Btk. 268. § (1) Aki
a) mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol
(...)Az általad kiderített bizonyítékokat persze átadhatod és át is kell adni, de a feljelentést szigorúan ismeretlen tettes és nem Kovács Béla, piripócsi lakot ellen kell tenni. Mert simán lehet, hogy a csaló ellopta Kovács Béla, piripócsi lakos adatait és az ő nevében követi el a csalásokat.
-
t420s
aktív tag
Üdv!
20.000 Ft-os netes csalásért ha feljelentek valakit milyen következménye lesz rá nézve? Reális esetben… semmi?
Apróhirdetési oldal kinézem a terméket mucsaröcsögén vehető át, akkor inkább utalok és postázza ki.
Utalok nem jön meg a termék, nem is fog már. Átvertek. Érték: 20.000 HUFFeljelentem a rendőrségen az eladót. Egy konkrét és jó nyomom van: a bankszámlaszám ami mögött valós személy áll valós adatokkal és a bank ki is adja a rendőrségnek.
Szóval: mik lehetnek a következményei rá nézve? Megállapítják ki az illető-jó. És tovább?
20.000-ről van szó. -
h-yle
addikt
Mi tart vissza a feljelentéstől?
Egyébként pedig nehogy azt hidd hogy nehéz kiállítani egy fiktív számlát. Annyi ideig tart amíg begépelem.
Simán eladok neked 125 bruttóért egy GTX 1070-et áfás számlával, mindennnel.Nem a forma a kérdés hanem az, hogy mi van mögötte. Klasszikus áfacsalásos esetben van mögötte 5-10 másik cég akiken keresztül megy a cucc, ebből pár külföldi, mondjuk szlovák.
A végszámla amit a "kisker" vevő kap teljesen legitim áfás (kinézetre), előtte kell keresni a huncutságot.
Egyébként pedig az áfatörvényt tartassa be a NAV. Nekem (és neked) nincs rálátásom arra, ki mit honnan mennyiért szerez be, és jogalapom sincs ennek utánajárni. Én odamegyek az eladóhoz, megveszem a cuccot, hazaviszem, örülök.
Tudom-e, józan ésszel, hogy ha valaminek X az áfamentes USD kisker ára, akkor annak a magyar ára valahol X*1,27 körül kéne legyen? Tudom. Reális-e hogy itthon is X a termék ára? Nem. Magánemberként érdekel-e miért annyi, ha van számla róla? Nem. Intézkedjen akinek ez a dolga.
-
Ilyen fajsúlyos kérdésben, hogy valaki bűncselekményt követ el vagy sem, nem hiszek egy névtelen fórumozónak, és nem fogok ilyen bejelentés alapján az adóhatósághoz fordulni. Te fűznéd be az ánégyest először azt kikérve, hogy bárki névtelenül téged rágalmaz, ami alapján hatósági eljárás indul ellened...
Ki tudja milyen haragban vagy vele és engem akarsz csak felhasználni, hogy a másiknak tegyél keresztbe (történt már ilyesmivel próbálkozás).
Addig hiszek bárkinek is itt, amíg azzal nagy és főleg visszafordíthatatlan gondokat nem okozok annak, akire panaszt tesz. Az, hogy törlök egy hirdetést vagy felfüggesztem a hirdetési jogát de még az is, ha kitiltom, apró kellemetlenségek, és mind visszaállíthatóak. Egy hatósági eljárás más, ahhoz sorry de kevés egy villogó kurzor, aki mögött azt sem tudom, hogy hány éves ember ül.
Persze mondhatod, hogy de a hatóságok is indítanak eljárásokat egy email alapján, erre meg azt mondom, hogy más a jogszabályi felhatalmazásuk és védettségük is atekintetben, hogy mi van, ha hazudsz nekem vagy nekik. Ha őket használod ki, megszívod, ha engem, röhöghetsz a markodba.
Könyvet lehetne írni a durvábbnál durvább sztorikról, amikbe te elnézve a jószándékkal fűtött naivitásodat nap mint nap belefutnál itt
-
Misi1979
őstag
Feljelentéskor nyilatkozni kell (és ezt a kérdést kötelező feltenni), hogy kíván-e később polgári peres eljárásban kártérítést követelni az elkövetőtől. Ha nem-et mondasz, az sem gáz annyira, ezt a szándékod később bármikor megváltoztathatod.
A mailes feljelentés tényleg egyszerű, bár számíts arra, hogy felhívnak/behívnak.
Tanácsom az, hogy a feljelentés szövege legyen egyértelműen megfogalmazott, nem soksok bővített mondatból álló, lényegretörő. Nem fogalmazást írsz, nem a tékozló homárra írsz hatásvadász cikket.
Több, eltérő értelmi képességű ember fogja átfutni azt, ezért is van rá szükség (nem azt írom, hogy a rendőrök/nyomozók buták, sőt!!).
Kalandor írja, hogy lehet "készülni" és gugliban/egyéb helyeken nyomozgatni az elkövető személyével kapcsolatosan. Ez tökjó dolog, azonban arra is fel kell készülni, hogy meg kell magyarázni a nyomozó hatóságnak olyan alapvető összefüggéseket is, ami számodra/IT ismeretekkel bíró embereknek nyilvánvalóak. Ezért is jó amúgy a mailes feljelentés, mert ezt a Te szavaiddal írhatod/magyarázhatod el, nem kell többször, pl. amikor felveszik a jegyzőkönyvet.
Mailes feljelentéshez az alábbi címeket is használhatjátok:
XXrk@budapest.police.hu, ahol az XX a kerületet jelenti, pl. 08rk, 11rk stb.
Megyeiek:
hevesmrfk@heves.police.hu - itt azért értelemszerű, hogy mit hova helyettesíts.
-
Prien
addikt
"A feljelentés után
Ha sikeres a nyomozás, megtalálják a csalót, akkor az ügyed a bíróságra kerül."Annyival egészíteném ki, hogy ha meg van az elkövető, akkor még lehetőség van egy közvetítői eljárásra, amely pont az ilyen egyszerű megítélésű ügyeket hivatott segíteni, gyorsítani.
A lényege, hogy ha erre az eljárásra a sértett és az elkövető is hajlandó, akkor nem kerül automatikusan bíróságra az ügy, hanem lehetőség van a megegyezésre egy hivatalból kirendelt közvetítő előtt.
A felek itt találkoznak és megállapodást kötnek. Ez érdeke az elkövetőnek is, hisz megúszhatja az ügyet priusz nélkül, a sértett fél pedig hamarabb kaphatja vissza az előre elutalt pénzét.Ha ez nem sikerül, akkor kerül bíróságra az ügy ,ahol születik egy ítélet, majd a kártalanítás polgári peres úton érvényesíthető.
Azért azzal számolni kell, hogy kb.1.5 év elröppenhet, mire ide jut a dolog...
-
deja vu
addikt
válasz
Turbolada II #95 üzenetére
"Gondolom adószámmal is el van látva a papír."
Nem.Csak a termék nevét írja rá általában a legtöbb, szériaszámot azonosítót.
-
Turbolada II
őstag
Ha bejelentés érkezik akkor, akkor azt illene kivizsgálni. Én már több esetben is találkoztam már akár új terméknél jóskapistához szóló garanciával. Az ilyenektől nem is merek vásárolni inkább veszek drágábban rendes kisker. számlás és normális jótállásos terméket. Nem szoktam gyakran itt vásárolgatni, de ha veszek valamit akkor a lehető legteljesebb kínálatot megvizsgálom. Végül mindig arra jutok, hogy a rendes papíros vétel a tuti.
deja vu: Gondolom adószámmal is el van látva a papír.
-
1.Ne legyen lopott a hardver, ne legyen illegális a szoftver, és ne legyen csalás az adásvételnél. Durván ennyi a célunk az aprón az illegalitás terén és még ezért is vért izzadunk. Iszonyat munka van amögött, amire ti azt hiszitek, hogy a legyek összehordják. + ez még mindig ez él.
2. Te honnan veszed amit állítasz? Mindegyiktől vettél valamit vagy csak az antalvaliktól hallottad és azt szajkózod tovább? Mert tudod neked lehet hogy könnyen megy lebűntanyázni egy egész oldalt és megrágalmazni egy halom embert, de az emberek általában megalapozottan nyilvánulnak meg (a hallottam és az úgy tudom az nem az)
3. Tegyük fel, hogy felvennénk még legalább 3 teljes munkaidős embert, akik folyamatosan az eladókat ellenőrizgetik, próbavásárlásokat végeznek, majd az alapján bejelentéseket tesznek az adóhatóság felé. Tegyük félre, hogy Dáriusz kincse nem lenne ehhez elegendő, nem hogy egy kis-közepes cég anyagi forrásai, helyben vizualizálom neked, hogy itt ugrálna mindenki, hogy mijajogalapja és miért a kisembert cseszegetjük ménemazórbánt, és amúgy is milyen hely ez, hogy a hirdetőket vegzálják, ő már vette is a kalapját. Nyertes cégstratégia.
-
deja vu
addikt
-
válasz
energy4ever #78 üzenetére
Sose szabad kerni az eladot, hogy hazhoz jojjon. Ilyenkor jogilag mondhatja azt, hogy "o mindent megtett a vevo erdekeben, mert hazhoz jott" innentol kezdve sokkal nehezebb dolgunk van.
Így van, ezennel az összes, településeken házról-házra járó házaló csaló egyből mentességet is kapottHa a vett termek reszben hibasan mukodik(pl alaplapon az egyik usb port nem mukodik) ezesetben csak akkor teheto feljelentes
Próbálkozni szabad.Ha az elado nem irja bele a hirdetesbe, hogy o add valamire garanciat, de rakerdezel, es irja, hogy igenis o szeretne a termekre garanciat addni, ilyenkor olyan mintha a termekre nem addna garanciat. Ez furan hangzik, de igy van!
Az egesz eloremenetel felgyorsithato, ha rendorsegi feljelentes/bejelentest kovetoen birosaghoz fordulunk. Ezesetben 5.000Ft-ot kell magunkal vinni.
Jézus ereje, ezeket te honnan szeded? -
válasz
Turbolada II #85 üzenetére
Gyorsabban terjed ez a hülyeség mint valami chemtrail elmélet.
Ez itt az antalvali baráti kör, ahol elkurjantja magát valaki, és automatikusan mindenki bekajolja az egészet? Sírok. -
deja vu
addikt
válasz
Turbolada II #85 üzenetére
Szerintem ne feszegessük tovább a témát mert kibannolnak örökre az oldalról. Privátba írhatsz ha gondolod.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #80 üzenetére
Én bevállaltam a kockázatot a postával, volt is hogy buktam, ennyi. Nem én választottam ezt az életet, de látom sikerül minden mondatoddal egyre nagyobb hülyeségeket mondanod, mi köze van ennek az egészhez amúgy hogy ki hol lakik és miért nem költözik mindenki városra? És ha odaköltözöm mire megyek Budapest két legszélső kerületével pl? Ha már írsz legalább ne agyfárasztó hülyeségeket.
Van egy állítás ami sok esetben nem használható (ne utalj előre), de te akkor is foggal körömmel kötöd az ebet a karóhoz hogy de akkor is úgy van, mert te úgy csinálod és akkor mindenki másnak is úgy kell, holott tudjuk hogy nem lehet, mert az adásvételek nagy része távolból zajlik. Értelme nincs erről tovább dumálni, főleg nem veled, ne is basztass tovább.
-
Dr. Mózes
aktív tag
A Prohardver oldaláról nem lehetne valahogyan megnehezíteni a csalók dolgát? Pl.: Bevezetni egy "ellenőrzött eladó" címkét. Nem kötelező jelleggel, pár száz forint fejébe küldtök egy regisztrációs kódot ajánlott levélben, amely kódot SMS-ben lehet aktiválni. Tudom, hogy ez a prohardver csapatára hatalmas terhet róna a kezdetekben, és ez se nyújtana 100%-os védelmet, de a csaló lehet, hogy még 1x meggondolná, hogy itt akar e hirdetni.
-
deja vu
addikt
Én benne lennék. Tisztítsuk meg a hardveraprót akkor. Én nem hiszem hogy annyit kapok mint azok a kereskedők akik havi sok sok millió forintos tételben csalnak áfát. Azt elárulom, hogy nagyon sokan fognak belebukni.
(#76) Baltoafarkas
Mondtam, hogy több harderaprós nagykereskedő ellen van bizonyítékom. Szóval nem rágalmazás. -
Dr. Akula
félisten
válasz
#90933760 #73 üzenetére
Sétáltam. a motoromat amit elloptak pl. az osztrák határ mellett vettem, és nem teleportra bíztam az elszállítást, fizetést.
"Ezek után mondjuk a városos példádra nem is lehet mit reagálni, mert ekkora marhaságot rég olvastam"
De azért sírsz hogy milyen messze kell gyalogolni a csomagért, pedig te választottad ezt az életet."mondhat ezek után akárki akármit, még a PH is, nem lesz értelme a ne utalj előre demagógiának"
De a sírásnak se, mert tudtad mivel jár, mégis jtszottál a tűzzel. -
energy4ever
addikt
Par dolog ami kimaradt a cikkbol:
Sose szabad kerni az eladot, hogy hazhoz jojjon. Ilyenkor jogilag mondhatja azt, hogy "o mindent megtett a vevo erdekeben, mert hazhoz jott" innentol kezdve sokkal nehezebb dolgunk van. Nyilvan itt olyan termekekrol van szo aminek a kitesztelese nem 5-10perc. Pl egy alaplap, vga, stb.
Ha a vett termek reszben hibasan mukodik(pl alaplapon az egyik usb port nem mukodik) ezesetben csak akkor teheto feljelentes, ha a hirdetesben levan irva, hogy a termek kifogastalanul mukodik.
Ha az elado nem irja bele a hirdetesbe, hogy o add valamire garanciat, de rakerdezel, es irja, hogy igenis o szeretne a termekre garanciat addni, ilyenkor olyan mintha a termekre nem addna garanciat. Ez furan hangzik, de igy van!
Az egesz eloremenetel felgyorsithato, ha rendorsegi feljelentes/bejelentest kovetoen birosaghoz fordulunk. Ezesetben 5.000Ft-ot kell magunkal vinni.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #67 üzenetére
Van lábunk és nem vagyunk elkényelmesedve, de neked ezt nehéz megértened még mindig, hogy nem pár méterre, hanem többszáz Kmre van legtöbbször az adott áru. Sétálj el érte.
Ezek után mondjuk a városos példádra nem is lehet mit reagálni, mert ekkora marhaságot rég olvastam és értelme sincs a jelen a témában, már látom hogy erőlködni is kár ezzel tovább.A tény az tény marad, az adásvételek gyanítom több mint fele így megy, erre aztán mondhat ezek után akárki akármit, még a PH is, nem lesz értelme a ne utalj előre demagógiának.
Ha meg mindenki betartaná becsukhatna a Hardverapró. Ez már majdnem a reggel ne kelj fel, mert bármi bajod eshet történet. Nonszensz. -
bambano
titán
bolond ellen semmi nem véd. éppen most jártam úgy, hogy üzleteltem egy figurával, több kanyarban, nem kis pénzekért, és nem volt vele semmi gond. most megint vennék tőle, de eltűnt, mint petőfi a ködben.
ráadásul fizetés előtt.mi a bánatot lehet ilyenkor kezdeni? hány napig illik fenntartani a vételi szándékot?
-
Dr. Akula
félisten
A példával az a baj hogy már a kérdés is hibás. Nem bizniszelünk távolból. Mindenki ismeri a kockzatot, legyint rá, hogy á vele ugyan nem fordulhat elő, aztán megy a pislogás ha mégis. Mit vár az ilyen? Alap hogy utalni csak ebay féle helyekre szabad ahol valaki garanciát vállal arra hogyha megpattannak a pénzünkkel, majd ő kifizeti.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#90933760 #62 üzenetére
"Az egyik fél nem utal előre (pénz), a másik fél nem utal előre (termék), hogy a bánatba valósul meg az adásvétel?"
Meglepő lehet, de személyesen.Lába még a 21. században is van mindenkinek.
"Sütött VGA, személyes teszten átmegy, másnap nálad lehal."
Azért mert vannak kiszűrhetetlen kockázatok, nem kell direkt megnövelni a lehetőségét. A lakásodat is fel tudja valaki törni, akkor kulcsra zárni is kár."Az előreutalásos módszer a legelterjedtebb ha tetszik ha nem, könnyen kimondják itt páran, hogy csak személyesen máshogy nem vásárolok."
Életemben nem vásároltam így, és nem is fogok. Elég baj ha ennyire elterjedt az elkényelmesedés, hogy már pár métert se hajlandó tenni a biztonságáért az ember. Akkor meg is érdemli."a lakosság 8 milliója nem Budapesten él, hogy átlibbenjen pár kerületet és átvegye"
Ez már több évtizedes kormányzati hiányosság hogy a városokba integráció helyett még mindig a "minden tanyán legyen iskola / kórház" a támogatott, ennek sok hátránya van, köztük ez is."Ezek után lehet mondogatni ezerszer hogy ne utalj előre, ettől még az alkalmazhatatlan távolba kiáltott szó marad."
Mint amikor a szülők a gyereknek hogy "nézz szét az úttesten", amire a válasz "tuuudom-tuuudom...", de az autó nem kérdezi meg hogy tényleg tudod-e, csak kivasal ha elé rohansz. A látatlanba utalás falun se lesz biztonságosabb mint városban. -
Nimrod
addikt
Talan par alapveto dolog lehetne meg a megoldas. Peldaul szemelyes talalkozonal egyik fel sem megy egyedul es nem elhagyatott helyre tesszuk a talalkozot (van tanu illetve bizonyitek). Elore utalasnal valamennyire utana jarni az eladonak (gugli kereses nevre, nickre) es nem egybol beleugrani mint az unokazos tortenetekbe.
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula #59 üzenetére
akármennyire is nem tetszik a véleményem, ettől a tény még tény marad: az előreutalás egy feloldhatatlan probléma a távollevők üzletelése között.
két irány lehetséges: vagy az eladó bízik meg a vevőben, hogy utólag elküldi a pénzt, vagy a vevő az eladóban, hogy utólag elküldi az árut.
miért pont az eladó bízzon meg? semmiféle értelmes indoklás nincs erre.
-
bambano
titán
válasz
Jeanne d'Arc #56 üzenetére
lol, nehogy már a kapus rendőrnél tegyek feljelentést.
az oké, hogy nyomozó nem lát, de a rendőrségnél is vannak alacsonyabb beosztású rendőrök, akiknél megteszed a feljelentést, és ez nem a portaszolgálat.szerk: annál is inkább lol ez a kapus rendőr dolog, merthogy errefelé a bakter elég gyakran nem is rendőr, hanem őrző-védő kft. embere.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #59 üzenetére
Az egyik fél nem utal előre (pénz), a másik fél nem utal előre (termék), hogy a bánatba valósul meg az adásvétel? Ezért hülyeség az egész úgy ahogy van, persze a PH leírja, mert annyival könnyít magán, semmi másról nincs szó.
Lehet választani más adásvételi módszert, amiknél ugyanúgy át tudnak verni. Sütött VGA, személyes teszten átmegy, másnap nálad lehal. Vagy az utánvétben küldött tégla, vagy az át nem vett utánvétes csomag. Értékelési rendszerben se lehet 100%-ig megbízni, akárkinél borulhat a bili többszáz pozitív értékelés után és elkezdhet csalni. Vaterán ezer értékeléses egyénekbe futottam így bele már anno is.Az előreutalásos módszer a legelterjedtebb ha tetszik ha nem, könnyen kimondják itt páran, hogy csak személyesen máshogy nem vásárolok. Tegye így. Csak épp a lakosság 8 milliója nem Budapesten él, hogy átlibbenjen pár kerületet és átvegye, az üzletek nagy része postán megy, aminek egyetlen módszere ez marad, valaki utalni fog előre. Ezek után lehet mondogatni ezerszer hogy ne utalj előre, ettől még az alkalmazhatatlan távolba kiáltott szó marad.
-
>Deego..
senior tag
De ha elfogadott módszer is az álltalad említett dolog nem hinném, hogy olyan intenzitással kezelnék mint egy személyes meghallgatást.
Egy helytelenül megírt feljelentést fogják és visszautasítják avagy meg sem indul az eljárás.
Nagyon nagy figyelmet kell fordítani a fogalmazás módra, szavak felhasználására és jelentősségére.lelah: Ez megint más mint az elektronikus úton történő feljelentés.
-
Dr. Akula
félisten
Akkor utalj, de ne csodálkozz ha megtörténik a baj. Nem mondhatod hogy nem szmítottl rá. Mint kocsival a szakadék felé száguldani... Én csak offlineban bizniszelek, ha úgy nem jó, akkor nincs üzlet. Lehet hogy macera, és kényelmesebb fotelből utalgatni, aztán várni a postást, mint pár órát rászánni, de utna nem kell parázni. Persze így is vannak akik bepróbálkoznak gerinctelen lehúzással, de nem mindegy hogy 100-ból 1, vagy 100-ból 30.
Elvileg a jobbkezes kereszteződésben se kell balra benézni, de ha nem vigasztal a sürgősségin hogy "de akkoris nekem volt igazam", akkor ajnlott, mert a tgk piros lmpn át ugyan szabálytalan, de kivasal.
-
Nimrod
addikt
válasz
Jeanne d'Arc #56 üzenetére
Tapasztalat (legalabb harom kapitanysagon Budapesten tudom, hogy igy megy), kapitanysagtol is fugg. Az UTI alapvetoen el fog kuldeni, hogy akkor szepen csuccs a varoban, majd szolitanak.
-
Nimrod
addikt
Par dolgot akkor tegyunk tisztaba (reszben tapasztalat, rendvedelmi oldalrol is).
Amibe nem szoktak belegondolni, hogy alapvetoen ket szakasza van egy ugynek: a rendorsegi (nyomozas), majd a birosagi szakasz. Kozte az ugyeszsegi szakasz, amolyan elbiralokent.
A feljelentest ismeretlen tettes ellen kell megtenni. Miert? Mert ha teves es nem sikerul bizonyitani a nyomozas soran, akkor bizony ragalmazasert vagy hatosag felrevezeteseert kaphatunk a fejunkre.
Valamint ha tobb szemely is erintett, teszem azt bunszovetkezetben lett elkovetve a cselekmeny, akkor aszerint fog tovabb menni az ugyeszsegre. Ez jog, ami plane Magyarorszagon nyakatekert es senki ne kepzelje magat jogasznak, ugyvednek, mert messze nem ilyen egyszeru.A feljelentes emailben is megteheto, minden kapitanysag email cime ott van a honlapjukon. Ha kell ugyis be fognak hivni tanuvallomasra, lehet nem is egyszer. Es akkor mar idopontra megy az ember, nem egesz napos programra (hacsak nem lesz ott egybol gyanusitott is es ott marasztaljak...).
Minden informaciot adjunk meg, rendszerezve. Ki, mit, mikor, hol - alapveto kerdesek. Lehet es kell is nev szerint mindenkit megnevezni, attol meg tovabbra is el, hogy ismeretlen tettes ellen tesszuk a feljelentest.
Telefonnal peldaul erdemes scannelve a veteli papirt is elkuldeni, hogy tenyleg a mienk volt (amin az ar is rajta van) es nem a becsuletesen lopott arunkat lopta el mas. Sokkal konnyebb lesz utana a rendori oldalon is megkuldeni a kar osszeget az ugyeszseg fele.
Feljelentest alapvetoen ott kell megtenni, ahol a buncselekmeny tortent. A nyomozast is ott fogjak lefolytatni. Ha mashova kuldjuk a feljelentest vagy megyunk be megtenni, akkor ugyan fel fogjak venni, de legalabb egy hetet csuszik a dolog, mivel utana a kapitanysag at fogja kuldeni az anyagot az illetekes kapitanysagra.
Remelem segitettem.
-
Mivel sajnos tapasztalt vagyok ezekben az ügyekben, először úgy megy, hogy elpanaszolod hogy mi történt veled. A kapus rendőr ad egy papírt meg egy tollat leírod, majd elviszi és haza ballagsz. Akkor, rögtön azonnal egy nyomozó sem fog veled beszélni, ezért teljesen felesleges ezzel órákat tölteni amikor személyes meghallgatás /kihallgatás úgyis csak hetek múlva lesz. De mindenki úgy csinálja ahogy akarja, szerintem értelmetlen időtöltés. Budapesten így megy, vidéken lehet rögötön beszél veled valaki, de azt is kétlem.
-
bambano
titán
én csak azt nem értem, hogy azt a logikai ellentmondást, miszerint valamelyik félnek meg kell bízni a másikban, hogyan lehet korrekten feloldani. hint: sehogy.
ha nem akarok előre utalni, mert nem bízom a másikban, hogyan várhatom el, hogy a másik bízzon bennem?
ez a ne utalj előre módszer annyira nonszensz...
-
Dr. Akula
félisten
"Nyomozni" igazából csak akkor fognak ha csak ki kell menni a tuti címre és begyűjteni az illetőt. Ha meló van vele, akkor "majd értesítjük". Ez azt jelenti hogy megvárják a maximum eljrási időt, aztán küldenek egy sablon formanyomtatványt hogy az elkövető nem lett meg (hát ja, ritkán megy be saját lábon az örsre, ők meg ki onnan), "érdemi" (mintha eddig lett volna olyan) eredmény nem várható, ezért megszűntetés. Nekem csak offline lopták el a motoromat, 1 percig se keresték, csak a formanyomtatvány.
-
+1
Utánvételes eladással jártam úgy, hogy a vevő nem vette át a terméket, így a vissza szállítás költségét is fizethettem. Hosszas könyörgésre 1 szállítási díjat megkaptam.
Plusz utánvételes üzlet során is kaphat az ember a dobozban féltéglát, hungarocell babát,stb.Nem ördögtől való dolog az előre utalás, de nem csak azt kellene látni egy embernél, hogy 2-300 pozitív értékelése van, az értékelésekbe is bele lehet olvasni, hogy milyen is az illető hozzá állása egy üzlethez.
Sokszor kiderül, hogy nem csomagol megfelelően, vagy hajlamos 1-2 napot csúszni a feladással, stb. Ezekre fel lehet hívni a figyelmét, ill. nem muszáj tőle vásárolni.Figyelembe kellene venni végre, hogy az irreálisan olcsó, ráadásul több darabos hirdetésekkel óvatosan kell bánni, nem beleugrani ész nélkül..
-
ASdS
csendes tag
"Amit NE mondj a rendőrnek:"
Ez a bekezdés ugye csak vicc!!!
-
>Deego..
senior tag
válasz
Jeanne d'Arc #47 üzenetére
Ezt erősen kétlem, hisz jegyzőkönyvet töltenek és személyesen alá kell írnod, sőt le is kell ellenőrizned utólag.
-
válasz
Jeanne d'Arc #47 üzenetére
Közérdekű bejelentést tehetsz emailben is, panasszal is élhetsz, de értelmezésem szerint feljelentést nem, a police.hu sem ír róla.
Ilyen tapasztalatunk egyébként nincs, hallomások alapján meg nem akartam írni. Ha súlyos pénzekről van szó, akkor szerencsésebb a személyes jelenlét és a pecsétes papír. -
Kalandor: A feljelentős részbe beleírhatod hogy e-mailben is lehet feljelentést tenni. Felesleges köröket spórol meg mindenki magának, ugyanannyi az átfutás mintha elballagsz a rendőrségre. Sajnos tapasztalatból mondom. Egy órával sem több mire kivizsgálják az ügyet és nem megy el fel nap.
-
SLYM
veterán
jelenleg 2 illető ellen tettem feljelentést internetes csalás témakörben (előre utalás után nem jön meg a cucc). ebből az egyik kb 3 éve volt, az ember már börtönben ül, kérdeztem a rendőrségen, hogy mi van a pénzemmel, mondták, hogy ahhoz polgári peres eljárást kell indítsak... aztán egyszer egy közúti bírság alkalmával, amíg papíroztak, megkérdeztem egy másik rendőrt, ő is kb ugyanezt mondta...
még mielőtt valaki elképedne, hogy kétszer is így jártam, milyen gyakori dolog ez, itt gyorsan megjegyezném, hogy szerintem kb 300-400 alkalommal vásároltam így magánszemélyektől, előre utalással, ebből kettő vert át, túlélem
-
SLYM
veterán
egy fontos dolog kimaradt, csak polgári peres eljárással kaphatod vissza a pénzed, a feljelentéssel csak börtönbe tudod juttatni a tolvajt, de a pénzed nem kapod vissza, szerintem az ezzel kapcsolatos dolgokkal érdemes lesz majd kiegészíteni a cikket
-
Egon
nagyúr
Az előreutaláshoz.
Egy hardveraprós biznisz során mindenképp előkerül a bizalom kérdése: valamelyik félnek (vagy akár mindkét félnek) meg kell bíznia egymásban. Igaz ez akkor is, ha személyes találkozó útján bonyolódik az üzlet (hiszen akár működésképtelen terméket is árulhat az eladó, pl. egy videokártyát nehéz kipróbálni egy plázában; illetve akár hamis pénzzel is fizethet a vevő, nyilván kevés eladónál van UV-lámpa a bankjegyek ellenőrzéséhez), és fokozottan igaz a postai úton továbbított termékekre (féltégla a csomagban stb.).
Lehet kárhoztatni az előreutalást, de ha nem utal előre a vevő, akkor az eladónak kell szinte extrém mértékben megbíznia a vevőben (hiszen ha az nem veszik át a terméket, akkor a postaköltség bukta, plusz a kétszeri sorban állás a semmiért ugyebár). Talán az arany középút a legjobb: a vevő utalja át a postaköltséget, az eladó meg utánvétellel küldje a terméket. Ez így viszont drága, szóval ultimate megoldás nem nagyon létezik. -
törölt tag
Én egyetértek veled, de mégis milyen címszó alatt tiltsák ki az áfacsalókat? Szerintem a maximum, amit tehetnek a házigazdák, hogy írnak a NAV-nak egy listát mondjuk a 10 leggyanúsabb hirdető nevével, oszt majd a hatóság eldönti, mi legyen. (Elárulom, semmi nem lesz amúgy)
-
Graun77
csendes tag
50.001 Ft-tol, mert az alatt szabálysértés, és a Rendőrség is csak bűnügyben kap meg minden adatot korlátlanul, Szabálysértés esetén, ami 50.000 Ft-ig van, nekik is korlátozott az információgyűjtési lehetőségük, sokszor így is eredményt tudnak elérni. Valójában nem az értektől függ ,hanem a csaló ügyességétől, hogy eltudják-e kapni.
-
deja vu
addikt
válasz
turbokappa #33 üzenetére
Ha a hardverapró nem lenne egy áfacsalós bűntanya meg a többi ilyen adok veszek oldal akkor sokkal több folyna be az államkasszába és talán adókat lehetne csökkenteni. Hadd ne dicsőítsem a hardveraprós börtöntöltelékeket. Nem értem, hogy miért kell a bűnözők oldalára állni, ez vonatkozik a Házigazdára is?
-
turbokappa
senior tag
Tudod az a gusztustalan,amit törvényesen csinálnak,az hogy külföldről olcsóbban kapom meg a terméket,sokszor több garival.Tele van a tököm a lehúzásokkal amit művelnek,ha valaki olcsóbban tudja azt adni,tökre leszarom hogy csal v nem csal.
Ha nem tetszik,nem kell vásárolni tőlük.
Amúgy ez a topic a rendőrségi feljelentés folyamatáról szól,remélem nem akarsz vket. jelentgetni? -
deja vu
addikt
Ezt most flame nélkül kérdezem, és nem akarok több tucat harderaprós kereskedőt besározni. De az áfacsalós kereskedés az nem bűncselekmény? Tisztelet a kivételnek, de szerintem a legtöbb hardveraprós nagykereskedő áfacsaló. Én már sokszor vásároltam sok embertől az évek alatt, de soha sem kaptam számlát a vadi új bontatlan termékhez.
-
deja vu
addikt
Név nélkül írom.
Ez a cikk azért született mert volt egy eladó a hardveraprón aki legutóbb ha jól emlékszem 1,7 millió forintnyi összeget kapott előlegbe, de a kívánt terméket nem tudta leszállítani? -
kondás
tag
válasz
BlackPriest #14 üzenetére
Hát örülj neki,hogy szerencséd volt.Egyik cimborámat már kétszer is átverték, igaz nem itt hanem a jófogáson.
Én sosem utalnék előre ismeretlennek nagyobb összeget, max. egy tizest. -
-
VIC20
őstag
válasz
Jeanne d'Arc #22 üzenetére
Dehát hogyan, ha egyszer megnyúzták?
-
Most, hogy Nagy Tamás áprilisban szabadult a böriből es elkezdett ujra csalni, pont aktuális a cikk.
-
mbalint987
aktív tag
Hiánypótló írás, köszönjük! Szerencsére engem még nem vertek át (nem is nagyon vásárolok használt cuccokat), de a későbbiekben még jól jöhet (bár remélem, hogy sosem kell mennem ilyen ügyben rendőrségre). Amennyiben a kárérték 50 ezer forint alatt van, akkor sem kell megijedni, mert a rendőrség (a hallottak alapján) ezeket az ügyeket is komolyan veszik.
-
törölt tag
De te ha nem a nyilvánosság előtt teszed, akkor bárkit bemondhatsz, nem rágalmazod. Majd a rendőrség eldönti hogy van e elég bizonyíték hogy nyomozzon e az illető ellen. Ha kiállsz és mindenki előtt híreszteled hogy : ez a csávó lopott meg, aztán kiderül hogy mégsem akkor bajban vagy. De a rendőrségnek előállhatsz bármilyen névvel.
-
>Deego..
senior tag
válasz
#81556480 #17 üzenetére
Értem a mondandódat, olyan esetben amit leírtál és jegyzőkönyvbe kell foglalni a valós bizonyítékokat abban az esetben természetesen említést tehet bárki.
De a rendőrkapitányságon meg fogják kérdezni "Ki ellen akarja megtenni a feljelentést?" ebben az esetben írtam az én hozzászólásomat.
-
törölt tag
Én a csaló névvel , címmel , telefonszámmal, banki átutalásról papírral, beszélgetés kinyomtatásával, mindennel besétáltam hogy van egy átutalt vételáram és egy meg nem érkezett vga-m, majd beidéztek még tanunak is mert rajtam kívül még 5-10 emberrel ugyan ez történt, majd kaptam egy levelet hogy lezárták a nyomozást ismeretlen tettes ellen. ( Vatera, sok pozitívos eladó )
(#16) >Deego.. te nem gyanúsítgatsz azzal senkit, hogy a neked megadott nevet és címet átadod a rendőrségnek. majd ők kinyomozzák hogy ő volt -e . Én a fentebbi sztoriban az átutaláshoz használt nevet, ( és lakcímet) bemutattam a rendőrségnek.
-
>Deego..
senior tag
Én még annyival kiegészíteném az olvasottakat, hogy mindenképp ismeretlen elkövető ellen tegye meg a feljelentést, de semmikép ne nevezze nevén az illetőt. Még ha 100%-os az információ is
Nem tudhatjuk előre biztosan kivel is állunk szemben. Lehetséges, hogy hamis személyazonosságot használtak ellenünk.
Ilyenkor könnyen visszaélhetnek a feljelentő ellen rágalmazás és a becsületsértés miatt.
Kerüld az utaló szavakat.Minden használható bizonyítékot ami csak van vinni, de nem a feljelentő dolga a csaló felkutatása és kézre kerítése.
-
Érdekes dolog ez az előreutalás. Úgy tekintek erre, mint szerencsés véletlen, hogy még sohasem nyaltam be vele (vagy legalább is annyira hamar meggondolta magát az illető, hogy nekem nem is tűnt csalási kísérletnek, csak őszinte tévedésnek, ha csak több nappal később és rákérdezés után indult meg a csomag, vagy véletlenül jelentősen magasabb utánvét összeget kért a futár/postás, mint amit megbeszéltünk), de a vásárlásaim szinte kivétel nélkül így történnek akkor is, ha én vagyok öregebb és sokkal több pirospontos tag (vagy személyes átvételkor készpénz, vagy futár/posta utánvét, vagy én utalok előre, de nem utána...). Általában azt ajánlom fel, hogy postázzunk és utaljunk egyszerre (ugyan azon a napon) a kölcsönös bizalom jeleként, de legtöbben (nyilván tisztelet a kivételnek
) erre azt mondják utaljak inkább előre, mert nem bíznak senkiben (de én akkor miért bízzak mindenkiben...? logikus ugye...?
), vagy vásároljak máshol.
Szóval szerintem kevéssé van itt általánosságban baj azzal, hogy vásárlóként balek az ember (tudtán kívül, vagy tudatosan, mint pl. én), mint hogy egyszerűen elfogadja a kockázatot, mert úgy érzi, hogy megköveteli tőle ezt a használt piac (tehát alkalmazkodik ahhoz, hogy vagy megpróbálja megvenni a kérdéses cuccot viszonylag olcsón, de viszonylag nagy kockázattal, vagy megveszi megbízhatóbb helyről, de magasabb áron, így van aki inkább rendszeresen kockáztat, míg általában bejön).
Hozzáteszem még, hogy egyetlen egyszer volt már olyan, mikor hivatalosan panaszkodnom kellett az üzleti vita topic-ban, de ott én voltam az "eladó" (szolgáltató) és olyan eset volt, ahol személyes teljesítés után technikai okokból halasztottuk közös megegyezéssel későbbre az átutalást, ami aztán sohasem akart teljesülni (de végül megállapodtunk egy csökkentett összegben és részemről rendben letudtam a dolgot, nem tudom a másik fél mennyire haragszik rám).
-
BlackPriest
őstag
"Eljöhet az a pont egy hardveraprós üzletelés után, hogy kifejezett kérésünk ellenére előreutaltál és nem kaptál terméket."
Eljöhet az a pont egy hardveraprós üzletelés után, hogy kifejezett kérésünknek megfelelően utánvéttel bonyolítottad az üzletet és egy bakelit lapot kaptál notebook helyett.
Rühellem az oldal előre utalással szembeni félelmét, meg a személyes átadás nyomatását 2016-ban, amikor 500-ért viszik postapontra a cuccot. Több száz üzletet kötöttem itt, vaterán, jófogáson, ebből háromszor vertek át, kettőnél tettem feljelentst és mindkétszer megkaptam a pénzem. Az üzletek javarészét postával, utalással, mert két buszjegy többe kerül, mint a csomagküldés.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Egon
nagyúr
Adatvédelmi ombudsman (pontosabban a NAIH) úgy ítélte meg, hogy a személyiségi jogok jelen esetben erősebbek.
Társasházi kamerafelvételt 15 napig meg lehet tartani, illetve a törvény bizonyos esetekben enged 30 vagy 60 napot, de ennyi (vannak más törvények is, pl, a fegyveres biztonsági őrségre, illetve a honvédségre vonatkozók, ott 60 napig lehet megtartani a felvételeket). -
Egon
nagyúr
Tévedés. Legfeljebb 3 munkanapig tarthatják meg (lásd a fentebb linkelt jogszabályt).
A rögzített kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételt felhasználás hiányában legfeljebb a rögzítéstől számított három munkanap elteltével meg kell semmisíteni, illetve törölni kell.
Nyilván technikailag megtarthatják tovább is, csak kérdéses, hogy a bíróség elfogad-e bizonyítéknak egy jogellenes adatkezelés eredményeképp meglévő felvételt.
-
Jester01
veterán
Ha találkoztál vele, és készpénzt adtál át, akkor az előszerződést is add át (remélhetőleg csak úgy, papír nélkül senkinek nem adtál pénzt),
Remélhetőleg ebben az esetben valamivel igazolta is magát és ismered az adatait, így talán egy fizetési meghagyás is járható út lehet.
-
Egon
nagyúr
ha például egy bevásárlóközpontban, akkor az esetről akár kamerafelvétel is készülhetett, amit neked persze nem adnak ki, de említésre méltó lehet.
...amennyiben 3 munkanapon belül sor kerül az intézkedésre (tehát megtetted a feljelentést, és a rendőrség kikéri a felvételeket - mindezt max. három munkanappal a cselekmény elkövetése után).
Kamerafelvétel (elektronikus megfigyelő rendszer) alkalmazására plázákban általában a a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény alapján szokott sor kerülni. [link]
A felvételek kezelésére a fenti jogszabály alapján - kevés kivételtől eltekintve - 3 munkanapig van lehetőség (31. §.). Céélszerűbb inkább egy bank ügyfélterében, vagy ad absurdum egy kamerával felszerelt BKV buszon lebonyolítani az üzletet, ha már kamerafelvételt akarunk... -
Amit hianyolok, hogy hany forintos "csalas" eseten "ajanlott" feljelentest tenni
1 forint, csak az a különbség, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés. De hogy e kettő közt annyiszor változtatták mostanában az az értékhatárt, hogy fogalmam sincs mi az (régen 10000, majd 20000 volt, aztán levitték, most talán 50000)ha birosagra kerul, az jar e tobbletkoltseggel a sertettnek?
Nem, sőt az utazási költségeidet is utólag bevasalják a csalón. -
Kasya
nagyúr
Ez egy szuper cikk. Amit hianyolok, hogy hany forintos "csalas" eseten "ajanlott" feljelentest tenni (es foglalkozik a rendorseg vele), illetve ha birosagra kerul, az jar e tobbletkoltseggel a sertettnek?
Aktív témák
Hirdetés
lo Mi a teendő, ha átvertek a Hardverapró oldalán? Hogyan lehet személyesen feljelentést tenni a rendőrségen?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 3D nyomtatás
- Óvodások homokozója
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EAFC 25
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- További aktív témák...
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- OH Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- Dell Precision 5560, 5550, 3561 i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest