- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- stefi68: AnySoft Keyboard (magyarul)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bambano
titán
Mert ez nem windows, hogy minden hülyeségben partner legyen, utána meg jön a baj, amikor ki kell lapátolni az összekutyult sz.rt.
Nem kell tőlem iránymutatást elfogadni, mindenki számára világos, hogy be vagy oltva linux ellen. Az nem világos pár embernek, hogy akkor minek erőlteted.
-
bambano
titán
felrakod a gnome kulcstartóra a root jelszót, a kulcstartónak meg vagy nem adsz, vagy valami nagyon rövidet adsz és hagyod, hogy megjegyezze. Ettől kezdve nem lesz gondod.
hogy nekem erről mi a véleményem, azt most ne firtassuk, de ez megoldja a problémádat. bár a partíció törlése gyorsabb...
debiannak kettő darab jelszó kell, lehet egyforma. azt nem teszteltem még, hogy lehet-e üres string a jelszó, de ha akarod, megnézem.
-
bambano
titán
Én totál profin oldottam meg a windows kérdést: sose használtam... 1992 körül már DecWindowson dolgoztam, utána meg X-en, windows meg csak utána kezdett terjedni...
Figyi, én elkezdhetem neked magyarázni, hogy egy tisztességes, multiuser multitaszk oprendszert tettél fel, tehát az usernév, jelszó páros nélküli működést hiányolni az alapjaiban tagadja meg a unixot. Vagy rosszabb perceimben azt is írhatnám, hogy ez ordas baromság. De nem ezt írtam, hanem ráállítottalak a helyes útra: kerüld el a linuxot, nem neked való.
-
bambano
titán
figyi, számtalanszor el lett mondva, a linux nem vindows. ne akard windowsként használni. ne akard, hogy úgy viselkedjen, mint a windows.
ha azt akarod, hogy az oprendszered úgy viselkedjen, mint egy windows, akkor használj windowst. Ja, töröld le az ubuntudat, mindenkinek sokkal jobb lesz így.
Egy aláírásban láttam: a linux tanulásban az a legnehezebb, amíg elfelejted a windowst.
-
bambano
titán
"Az Opera telepítési könyvtárában lévő ini és lng fájlokat akartam szerkeszteni.": naaaggggyyyyoooon idióta szokás. Az opera csináljon minden user home-jába másolatot, szerkeszd azt és használja azt. Nem akarok ítélkezni arról, hogy ez az opera vagy az user hibája, nem is érdekes.
"Valahol el kell kezdeni, nem?": szerintem pályakezdő linuxos ne fikatopicba posztolással kezdjen, hanem szakmaiban érdeklődjön.
A unix tiszta, világos tervezési elveket követ, vagyis unixon még véletlenül sem kevernek össze egy médialejátszót egy fájlmenedzserrel. Alapvető unix filozófia: kicsi, egyszerű, adott szűken behatárolható feladatra koncentráló eszközöket készítünk, nem monolitikus dromedárokat.
-
bambano
titán
gondolkodni annak kéne, aki kórházi meg vasúti létfontosságú feladatot windowsra bíz
A fénysorompó mindenhol automatizálva van.Nem hiszem, hogy linuxosok általános, felhasználói programokat tartalmazó csomagokról vitatkoznak, hogy kompatibilisek-e a kernellel vagy sem. Azoknak ugyanis semmi köze a kernelhez. A hardverközeli csomagok esetén lehet ilyen vita, de ez máshol is van, hogy melyik driververzió melyik sp-vel működhet.
#436: azért nincs a linuxon megoldva a br másolásvédelem, mert a gyártók szándékosan akadályozzák azt. szerintem nem törvényesen.
#452: fussunk már neki, minek is akarsz rootként nautilust futtatni??? ez rossz beidegződés. ahogy mondani szokták: "nem a linuxot nehéz megtanulni, a windowst nehéz előtte elfelejteni"
cedega fizetős?? sose volt az.
#461: ha te ennyit tudsz a linuxról, minek rakod fel?
#463: bd ügyben kb. úgy néz ki a dolog, mint amikor úszóverseny van, az egyik úszót két versenymotorcsónak vontatja, a másiknak meg keze-lába összekötve, oszt ússzá mán...
#471: "ha zárt forráskódú szoftverből két példányt futtatok, akkor a Linux megkattanhat": ezt a marhaságot honnan vetted?
#472: a qnx realtime mikrokerneles os, a unix korábban at&t, később novell tulajdonú oprendszer, a linux meg linux. SEMMI közük egymáshoz forráskód szintjén. Az apik lehetnek ugyanazok, mert arra szabványok vannak, bár a unix elég tág fogalom ahhoz, hogy pontosítás nélkül nem tudni, melyik api van benne.
#478: hát igen, a kmplayer tényleg jó, ennek elsődleges oka az lehet, hogy az mplayer csapat által fejlesztett szoftvereket lopták el és tették bele. A kmplayer pont nem jó példa, mert a lényeget lopták, a szabad szoftveresektől. ez van srácok.
#493: azt, szerintem, szabad írni, reklámozni, hogy miért jobbak a konkurenciától. Egyszerűen cáfolható hazugságokat nem szabad írni.
-
bambano
titán
nem olyan nagyon régen borult egy bili, hogy évek óta ismert bugot csak most javítottak...
másrészt nemrég volt arról is hír, hogy már nem a conflicker az egyik leggyakoribb kártevő. hmm. mit is támad a conflicker?szerintem felesleges tovább tolni ezt a szerecsenmosdatást...
-
bambano
titán
A biztonságosság egyik fő tényezője, hogy amíg windowsban mindenféle programok behuzogatják egymást maguk alá, addig linux alatt ilyen nincs. Kapsz egy jól formázott emailt outlookba, van benne esetleg doc vagy html is, már beugrott alá a fél ms office. Hiába vekengenek azzal, hogy outlook biztonságos, azok az egymásra hatások, amik az ilyen maga alá rántott programok csinálnak, nincsenek tisztázva. Linuxon ilyen nem nagyon van, ott lerakja fájlba az anyagot és forkol egy programot hozzá. Ha széthullott mondjuk a táblázatkezelő, mert ügyesen formázott levél érkezett, attól még nincs buffer overflow a levelező programban...
Ezt nem bírják egyenesbe tenni, hogy az a biztonsági igény, aminek mondjuk egy excel megfelel amikor helyi gépen helyi táblázattal indítod, nem ugyanaz, mint amikor msie-ből belinkelődtek az xls-t renderelő dll-ek... mert milyen jó már a word basic, amikor doksiba pakolsz makrót, de ugyanez a word basic mekkora szívás, amikor internetről jött bele a cucc...
-
bambano
titán
Visszakérdezek: miért, windowsban garantálva van, hogy legkésőbb 2 éven belül minden security bugot javítanak? A tapasztalat szerint nem.
Visszatérve az állításaidra: azt mondtad, az utóbbi 2-3 év legbiztonságosabb oprendszerei. A vista sp1 az utóbbi 2-3 évben jelent meg, tehát ő is legbiztonságosabb oprendszer. Idén márciusban a vista sp1 ledőlt, a linux nem. Lehet azzal takarózni, hogy 3rd party cucc volt a vistán, de ugyanaz a 3rdparty cucc volt a linuxon is, az mégse dőlt le. Meg lehet emlegetni a jávát, de az elől nehéz kitérni, hogy életszerű környezetben tesztelték, ha tetszik, ha nem, a weben használnak jávát, tehát ezzel foglalkozni kell.
Szóval ha két gép közül az egyik megdől, a másik nem, akkor definíció szerint a megdőlt gép nem lehet legbiztonságosabb. Ez van srácok.
-
bambano
titán
jaja, a valaha volt legbiztonságosabb windows lett a w7.
Szerk: egyébként pedig a kampányszlájdon az van, hogy linux is safer than windows. (meg hogy ez tévedés, de ezt hagyjuk). Nem az van, hogy linux is safer than w7. Márpedig a windows az windows típusú oprendszerek családjára érthető, ebből pedig a vistasp1-et, az xp-t, meg az összes többit is a w7 előtt már felnyomták párszor. Már fudolni sem tud az ms?
-
-
bambano
titán
"Drágaságom ez az útszéli bunkó stílus nem az én kategóriám": hát akkor lépj ki belőle.
Az itteniekkel folytatott magánbeszélgetések során az szokott kiderülni, hogy a legidősebbek közé tartozom. Úgyhogy ha nem vagyunk egy korosztály, akkor te nyilván a nyeretlen kétéves kategória vagy. Azt mondd meg nekem, ha nem látod értelmét, hogy rám időt pazarolj (egyébként eddig a topicra pazaroltál időt, jelzem, feleslegesen), akkor miért nem bírod megállni, hogy csendben maradj?Ha nem tudsz linux vagy windows mellett/ellen szakmai érveket felhozni, akkor jó alternatíva a csend. Azért felesleges ide járnod, hogy elmondd, itt pazarlod az idődet, ez önellentmondás. Érted, mit jelent az a kifejezés, hogy nem kóstolgatod a másikat?
-
bambano
titán
kóstolgatni a helyi menő csávók szokták egymást, ha nem érzed magad ebbe a kultúrkörbe tartozónak, akkor mellőzzük ezt a kóstolgatás dumát.
Arról ne álmodozz, hogy nem veszel részt benne, hiszen végigolvastad, véleményed is van róla. Legfeljebb a szakmai részében nem tudsz részt venni, az meg magánügy.
vagy fejtsd ki a véleményed, érvekkel alátámasztva, vagy ne írj semmit, mert ez a lefikázunk mindenkit egy félmondattal stílus ez csak okoskodás.
-
bambano
titán
Kis álmodozással ki lehet jelenteni, hogy ugyanaz az ssh van debianban meg openbsd-ben. Amikor meg nem, akkor azért csak kiborul a bili. Szóval én azt hiszem, a debianban jobban lehet hinni, mint egy 10-12 évig nagy mellénnyel kamuzó cuccnak. A debianban lehet, hogy több a bug, mint az openbsd-ben, de nyíltabb is a fejlesztése. Szóval a legalapabb installban ugyanazok, egyiken sincs semmi, ami támadható lenne.
A másik, hogy sokan agyondicsérik az openbsd tűzfal cuccait, engem érdekelne, mit nem lehet megcsinálni linuxon, amit openbsd-n igen (csak tűzfal területen). A linux ütemezője jobb, a memóriakezelése jobb, nagyjából mindenben jobb, mint akármelyik bsd volt 1-2 éve, a 8-as freebsd most már talán eljut odáig, hogy kezel több processzoros rendszert is, nem csak bohóckodik rajta.
A másik, hogy az openbsd-hez gyakorlatilag semmit nem kapsz készen. Kapsz egy nagyon alap cuccot, van benne make meg gcc meg egy halom makefile és faragd össze magadnak nulláról. Az opensource ezzel szemben pont arról szól, hogy az emberek egymásnak segítenek, egymás munkáját felhasználják annak érdekében, hogy a sajátjukkal hamarabb eredményre jussanak (esetleg ezt visszategyék a közösbe). Az, hogy mindenki forgasson magának mindent, az az én szememben kicsit egoizmus, kicsit óvoda.
Magáról az openbsd-ről még annyit (nem akarok nagyképűnek látszani, de most ez az lesz), hogy én nem tudtam felrakni brand ibm gépre. Akkor mit kezd vele olyan user, aki dselectet se látott még életében, meg nem riogatták a bölcsőjében azzal, hogy olyan oprendszereket kell üzemeltetnie, amihez pilótavizsga kell?
-
bambano
titán
Úgy hirdeti magát, hogy x éve nem volt a default installban remote root exploit. Csak arról mélyen hallgat, hogy a default installban semmit nem rak fel, ami egy használható rendszert jellemezne. Mihelyst felpakolsz rá pár dolgot, lőttek ennek az évtizedes legendának.
Ja, és akinek a linux fapados, az openbsd installra mit szól?
-
bambano
titán
Ez tipikusan az, amit nem szeretnék itt látni. Ha ide szakmai értékkel bíró dolgot írna bárki is, az elsüllyed a topiccal együtt. A helyes eljárás az, hogy a lényegi szakmai kérdéseket a saját topicjukban beszélünk meg.
Önfényezés: ahhoz képest, miket mondtunk egymásnak ilyen helyeken pl. Vladimirrel, a szaktopicokban elég sokat beszélgettünk.
-
bambano
titán
válasz
Major Major #238 üzenetére
lemaradtam valamiről? egyébként engem nem zavar hogy erős voltál, ha szakmailag igazad van...
-
bambano
titán
válasz
mefityiszto #221 üzenetére
És ha lefelé mész pár lépcsőt, találsz olyan dokumentációt, amiben le van írva, hogyan lehet mac címet cserélni egy ethernet kártyán? Megtalálod a kottáját annak a hálózati rendszernek, amelyik nem tudott volna működni ezen szolgáltatás nélkül?
És mutassak neked olyan hálózati kártyát, amiből raklap szám sikerült venni egy cégnek és mindegyik kártyának ugyanaz volt a mac addresse? Mondjak olyan alaplap gyártót, aminek van olyan alaplapja, hogy az alaplapra integrált ethernet kártyájában alapértelmezés szerint ugyanaz a mac address és csak a driver cseréli le?
nem ártana utánanézni dolgoknak, mielőtt ilyen szintű hsz-eket engedsz meg magadnak. az a kisebbik baj, hogy engem személy szerint támadsz és negatívat mondasz rólam, a nagyobb baj, hogy a szakmai oldalban nincs igazad.
-
bambano
titán
válasz
mefityiszto #214 üzenetére
mondják ezt a hálózatokkal kevéssé tisztában levő újoncok.
-
bambano
titán
azt kellene belátnod végre, hogy te nem beszéltél se vírusról, se malware-ról.
ezt írtad: "ettől még vírus nincs. sőt, manapság kizárólag emberi hüjeségből lehet megfertőződni. ezt tartom." tehát ha te azt írod a hsz-edben, amire én reflektálok, hogy nem vírus, akkor ne lovagolj itt órák hosszat azon, hogy valami vírus-e vagy sem.
azt írtad: kizárólag emberi hülyeségből lehet megfertőződni. itt van egy algoritmus, ami nem hülye user esetén is lehetőséget ad a megfertőződésre, tehát az eredeti állításod hamis.
készíthető-e olyan exploit erre a sérülékenységre, amivel idegen kódot lehet futtatni? készíthető. letölthető-e vírus vagy malware vagy spyware vagy trójai vagy bármilyen idegen kód? le. ezzel a sérülékenységgel helyettesíthető az, amit te (egyébként helyesen) a felhasználói hülyeségnek jellemzel, a kártékony kód gépre jutásának felhasználói támogatásaként jellemzel.
tehát az az állítás, amit megfogalmaztál, hogy csak user hülyeségből lehet kártékony kódot bekapni, NEM IGAZ. nem akarok ezen tovább vitatkozni.
#180: nem, nem keverlek senkivel. több, mint 17 éves chatelési rutinnal nem szokásom embereket keverni. A profilotokban is túl nagy a különbség ahhoz, hogy bárki is keverhessen.
-
bambano
titán
Jólvan, hát sting írt egy szokás szerint gagyi linux fikázó cikket, ez van, engem nem zavar.
Az örökre tönkretett hardvert nem lehet semmilyen programmal helyrehozni. Amelyiket programmal helyre lehet hozni, az nincs örökre tönkretéve. Azt mellékesen hagy jegyezzem meg, hogy az intel gigabites kártyáiban van hivatalosan intel által elismert bug, ami nem kernel specifikus. Hogy a két jelenség összefügg-e, azt nem tudom, utána kellene olvasni, de ezt most nem fogom a kedvedért megtenni. Ha véletlenül kiderülne, hogy chip tervezési hiba, akkor is rc kernel bug??? Ami egyébként kiderülhet, mert kártya zárolási bugról van szó, előfordulhat, hogy ha a firmware betöltése meg az interfész konfigja egy pillanatban zajlik, akkor borul fel a kártya.A mac addresst a disztrók tárolni szokták, tehát az az állítás sem igaz, hogy örökre hibás marad a mac cím.
Az pedig, hogy te azt mondod, windows rc lehet bugos, linux kernel rc meg ne legyen, marhaság. Ezen nem kívánok vitatkozni, mert ez kőmarhaság.
-
bambano
titán
na, akkor legyen kimondva kerek perec: arról van szó, hogy hibásan és pongyolán fogalmaztál és erre felhívtam a figyelmed, erre elkezdtél szőrszálhasogatni. erről van szó, ahelyett, hogy azt mondtad volna, hogy bocs, rosszul fogalmaztam, elkezdtél mellébeszélni meg terelni. ennyi.
-
bambano
titán
"a falakon
valaki lovagol a szavakon" (C) McGesztenyeDe ha már szőrszálat hasogatunk: nem azt mondtad, hogy csak vírustól vagy malware-től lehet megfertőződni, hanem azt, hogy csak emberi hülyeségből. Azt nem határoztad meg a kijelentésedben, hogy milyen emberi hülyeségről van szó.
Itt viszont ellenpélda van arra, hogy a felhasználó aktív közreműködése nélkül is lehet kódot futtatni egy szerveren, tehát az állításod nem tartható.
-
bambano
titán
"sőt, manapság kizárólag emberi hüjeségből lehet megfertőződni. ezt tartom." ez az állítás hangzott el a klavidból. Mivel az a sérülékenység nem csak bsod-ra alkalmas, hanem tetszőleges kódfuttatásra és priviliégium emelésre is, ezért ezen keresztül megoldható, hogy ne csak user hülyeségből fertőződj meg.
Persze ha azt mondod, hogy smb2 portot nyitvahagyni user hülyeség, akkor neked van igazad.
-
bambano
titán
teljesen off, te muszáj ide megírnom:
miközben olvasgatom a hupon az exploittal foglalkozó topicot, az egyik aláírásban ezt találtam...
nagyon durván röhögök, a teremtés történet kb. ennyi, hogy "A történet KapØrszakállú (aka. 1st3n) barátunknál kezdődik, aki egy hét kényszerszabadságán végtelen(∞) unalmában kedvenc hobbijának hódol... Populoust játszik..." -
bambano
titán
a windows biztonságosabb, mint a linux... ahha, akkor nem is most kereng egy exploit a neten, amivel a mostani, felpatchelt, korszerű windowsokat lehet felborogatni...
egyébként szerintem jó ez a kampány, akit ezzel el lehet tántorítani a linuxtól, az jobb, ha windowst vesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi belépő szinten
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Wuthering Waves
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 drón szett - 4/3" Hasselblad + 7x-es zoom kamera
- Samsung Galaxy S24 Ultra (újszerű, Független, 256 GB, 12 GB RAM, titán fekete)
- Samsung Galaxy S25+ (újszerű, Független, 512 GB, 12 GB RAM, kék)
- Samsung Galaxy S25 (újszerű, Független, 256 GB, 12 GB RAM, piros)
- VICC ÁRON - I7 - RTX 3080 - 32GB RAM - Full épített merev csöves vízhűtés csak EK alkatrészekből!
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2227
- Dell Precision 5540 i7-9850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest