- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
Hirdetés
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
A lényeg nálunk, hogy csak a tulajdonodhoz köthető területet szabad: ha a kerítésed, járdád, falad vonalát kamerázod csak, az még belefér. Kifelé közterületre nem nézhet!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
tradeelek11 #35958 üzenetére
Az ilyen nem indulások oka legtöbbször: a kártyahalál : (
-
wassermann
Topikgazda
válasz
eastsider #35904 üzenetére
Na erre a Linux-os dologra kiváncsi leszek, mert eddig úgy tudtam, az Apt-X átvitelre csak a Cambridge Audio zárt Windows driver-e képes.
Nekem egy Logilink nevű USB-s Apt-X transmitterem van már egy ideje, de az csak Windows alatt tudott Apt-X-et, Linux-on A2DP-vel megy.
Itt tudsz keresni: [link]
-
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #35626 üzenetére
A Pi a HDMI-t üzenetváltásokra is használja a TV-vel (ez a CEC nevű kommunikációs protokol) Itt például tudja a CEC-en (HDMI-n keresztül), hogy nincs ráállítva a TV, ezért nem ad képet rá.
A CEC-et ki lehet kapcsolni a PI config.txt-jében (így nem tudnak beszélgetni), ez segíthet.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PistiSan #35617 üzenetére
Megpróbálom mindenféle tudományosság nélkül elmagyarázni. A Pi-tüskesorán a bemenetet egy kertkapuhoz hasonlíthatjuk, ami vagy nyitva vagy zárva. A rákötött kapcsoló az ember, aki kinyitja a kaput. Az ellenállás az a "rugó" ami akkor is zárva tartja, ha esetleg kinyitná az erősen fújó szél.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
lord.lakli #35361 üzenetére
Ez tipikusan a PC-kbe való CPU-khoz szokott vásárlók lehúzása... A mobilodat is ilyennel hűtöd
?
Arra a pár Watt-ra, amennyit a Pi-k fogyasztanak, ha pillanatragasztóval a chip-re ráragasztassz egy nagyobb fémcsavart, az is elég
csak legalább nem szép!
-
wassermann
Topikgazda
Attól tartok, a Pi 4 még túlságosan új és a felsorolt programok nincsenek még a Pi 4 hardveres gyorsításához optimalizálva : (
-
wassermann
Topikgazda
Még nem tudom biztos-e a Pi a konvektorvezérlésre, mert jóval egyszerűbben és olcsóbban is megoldható: a konvektorok termosztátján be van állítva a kívánt hőmérséklet, amikor leakarom tiltani őket (napközben amikor nincs otthon senki) csak egy kapcsolóóra kell ami áramot ad az érzékelőkre kötött apró fűtőelemeknek. Ezek megemelik az érzékelő hőmérsékletét, ami erre lekapcsolja a konvektort.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kinghaxor #35031 üzenetére
Az első Pi-m évekig lógott a TV mögött, folyamatosan bekapcsolva. A mostani Pi3-am egy közös kapcsolható elosztóba van dugva a TV-vel. Ha lefekszünk kikapcsolom (a Pi-t is leállítom persze előtte), ha hazaérünk bekapcsolom a 220-as elosztót (ekkor a Pi magától elindul)...
-
wassermann
Topikgazda
Régen csak kis hűtőborda volt, ennek a hatékonysága nagyban függ a háztól. Ha szellős vagy fémből van OK, de ha teljesen zárt akkor tényleg valahol félúton lehet a ház + nincs borda és a teliborda (nincs ház) között.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #35018 üzenetére
IGEN - már többen írtuk korábban, a hűtőborda egy extra, amit a vevőre akarnak sózni a gyártók.
Ez egy mikrogép, 8W-os fogyasztással (PI4), ami OUTOFTHEBOX, kicsomagolva már használható. Van beépített hővédelem is. Nem biztos, hogy kell rá - atomtámadás ellen védő - PC-hez hasonló hatalmas bordákat pakolni : )- A mobilodra is teszel bordát? : ))
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
A config.txt-ben szereplő értékek módosítgatását próbáltad?
-
-
wassermann
Topikgazda
A bordákra és a mindenféle Arctic meg mittomén micsodára visszatérve, én a külön pici bordákra és a "zsírtalanítás plussz egy csepp pillanatragasztó"-ra esküszöm (olcsó : ) A különálló bordák miatt a lap többi komponense is rendesen szellőzik, a minimális vastagságú pillanatragasztó pedig akármilyen hővezetésű, mivel végtelenül vékony, nem igazán van termikus ellenállása.
-
wassermann
Topikgazda
Zsír vagy ragacs maradék letisztítására, patikában vegyél egy pici üveg sebbenzint!
-
wassermann
Topikgazda
Ha a Tomshardware mérései helyesek, az látszik, hogy PI3-ak sem fogyasztottak sokkal-sokkal kevesebbet.
Szerintem ez az egész csak egy felkapott valami, amolyan tömeg-pszichózis: sok teljesen új felhasználó most vásárolt PI4-et és a kiolvasott értékektől megijedtek.
Illetve a kereskedőket sem kell félteni: a Pi4 felkapott cikk, ezért megpróbálnak mindent eladni mellé!
Arról ne is beszéljünk, hogy a PI a dobozából kivéve azonnal használható (outofthebox) mindenféle borda nélkül (Beépített hővédelemmel is rendelkezik, így baja nem nagyon lehet) -
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #34679 üzenetére
Régen voltak kártya-gondjaim (ha jól emlékszem vmi Samsung-gal), de ez már a távoli múlt!
A Pi3-amban már több éve egy 64GB-s, U1-es Sandisk Extreme van (most ki kellett vennem, hogy megnézzem a típust, annyira régen nem történt vele semmi). 103MHz-re húzott kártyavezérlővel megbízhatóan működik.
-
wassermann
Topikgazda
Nekem az RpI 3B-m doboz nélkül, csak pici bordákkal fekszik a TV mögött jó ideje gond nélkül. Ha piszkálható helyen van és doboz kell, akkor szerintem a sima dobozka, épphogy forgó venti-vel az optimális megoldás.
-
wassermann
Topikgazda
Egy dolog miatt viszont nem tartom jónak: az rendben van, hogy a 3 hővezetős ragival 3 alkatrészt hűt, de a többi elfedett aktív alkatrész viszont nem nagyon jut semmiféle hűtéshez
-
wassermann
Topikgazda
válasz
jgab666 #33824 üzenetére
Hasonló kézi beállítással megy az én tévémen is a FHD. Ezekkel a sorokkal kell a congig.txt-ben a kép széleit belőni. Elég macerás, mert mindig újra kell indítani (az értékek az én TV-mre vonatkoznak)
overscan_left=-9
overscan_right=-7
overscan_top=-25
overscan_bottom=-18 -
wassermann
Topikgazda
válasz
Archttila #33753 üzenetére
Ez tipikusan egy "verébre, ágyúval lövünk" videó: a Raspberry Pi-k fogyasztása néhány Watt. Erre a hőmennyiségre legtöbbször egy picike hűtőborda is elég magában, a folyadékos hűtés teljesen felesleges (szerintem még a venti is).
... inkább ültessünk néhány fát, az hasznosabb...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
tatu611088 #33705 üzenetére
Van beépített saját hővédelme, emiatt elromlani nem fog. Csökkenti a mag tápfeszét és visszaveszi az órajelet...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AXisBOLD #33687 üzenetére
Mindig el kell telnie egy kis időnek, amig az új hardverhez optimalizálják a szoftvert. Nincs ez másként a Pi4-essel sem.
Egy dolog viszont biztos: mivel a legújabb Raspbian Buster is kihasználja már a hardveres gyorsítást, nincs feltétlenül szükség Kodira. Nézzétek csak meg, a legfrissebb image-be beköltözött a VLC!
-
-
wassermann
Topikgazda
Tegnap szereztem egy másik sd-kártyát és a Pi3-momon kipróbáltam a Raspbian Buster-t. Mindenféle hardver overclock és szoftver buhera nélkül is elég jó benyomást tett a korábbiakhoz képest!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
pube111 #33579 üzenetére
Nekem nem LE hanem OSMC-m van fent, de szerintem a tiednek is automatikusan érzékelnie kellene milyen megjelenítőhöz van csatlakoztatva.
Ha ezt nem vagy tévesen teszi, akkor a config.txt-t kézzel lehet módosítani. Ezen az angol weblapon vannak a video beállítások. Kb. az oldal negyedénél találod a szintartomány állítgatási lehetőségeket ( hdmi_pixel_encoding). Próbálgasd a config.txt-be beírva melyik ad normális színeket!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
intuicio #33567 üzenetére
Az LE (LibreElec) egy teljesen minimális LINUX a Kod alá. Az OSMC egy bővebb Linux alapot rak ugyanúgy a Kodi alá.
(és van még egy harmadik variáció, ha esetleg böngészni is akarsz: Raspbian + Kodi + Chromium, ami egy régi Windows-hoz hasonló kezelőfelület, amiről indíthatod a Kodit vagy a Chromiumot tetszés szerint)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
fgordon #33438 üzenetére
Hasonlóképp gondolom, mint Cigam: ez "nem magfizika" ha összeraksz egy jól működő valamit, nagy valószínűséggel sok-sok évig működni fog. Azt, hogy hogyan használod, pl. kikapcsolgatod a végerősítőt vagy nem, majd kialakul.
Pont ugyanarra a feladatra,épp ugyanolyan rendszere mint a tiéd itt nem biztos hogy lesz valakinek, ezért csak így, nagyjából tudunk segíteni : ( -
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #33296 üzenetére
Ez a TV-n is múlik milyen információt küld magáról! Nálam az öreg LCD-TV-m 800*600-as monitor felbontást akar a Pi-re erőltetni, ami borzalmasan, széthúzva jelenik meg.
De, ha a Pi config.txt -jében kézzel beállítom az európai (1080i@25) PAL FullHD-t gyönyörű lesz a képe. -
wassermann
Topikgazda
válasz
csubyy #32806 üzenetére
Igen, ez az RTL chipset minden gond (driver telepítés) nélkül felmegy a TVHEADEND alá. A Pi-re kötve DVB-T vételre (földi TV-adás) használom.
Az SDR (software defined radio) nem érdekel, mert ahány sáv, annyi féle különböző antennát kéne gyártanom. Viszont, ha valaki szeretné fürkészni az étert, annak tényleg jó lehet, mert a CB-rádiótól az FM adókon át a légiforgalom követéséig lehet vele mindent fogni.
-
wassermann
Topikgazda
TVHEADEND barkácsolóknak:
Megérkezett az RTL chipset-es USB-vevőm (neve: RTL-SDR RTL2832U + R820T2+ 1Ppm TCXO) és hozzá az SMA-F átalakító dugó . Az SDR képességeit nem néztem, de magasabb frekvenciájú mux-okon határozottan jobb, mint a korábbi Alfatech nevű vevőm és talán a teljes fémház (árnyékolás) sem megvetendő, ha valaki többet rakna egymás mellé.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Davebowman #32787 üzenetére
A Raspberry Pi-k nem PC-k, inkább egy régi mobilhoz hasonlóak: egy belső lassú buszon kapcsolódnak a perifériák, ez az alapvető korlát.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #32463 üzenetére
Ha kevesled a memóriát, konfigurálhatsz ZRAM-ot, ami röptében tömörített memória kezelést valósít meg és beállít a swap-nek RAM-disket is. Pár százalék CPU-terhelést feláldozva, elég jó eredményeket lehet elérni.
Keress a lap jobb-felső sarkában található keresővel a "ZRAM"-ra!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #32389 üzenetére
A torrent is megy, ha nem ezret akarsz futtatni egyszerre. Valahol van leírás mit, hogy: a jobb-felső sarokban keress a torrentre, ebben a topikban.
A nagy HDD-nek viszont külső táp kell vagy minimum egy Y-USB kábel (így megy nálam egy 2TB-s külső táp nélküli)
-
wassermann
Topikgazda
Jelezném, hogy PI3-al lehet böngészni ha gyors a mikroSD-kártya (és hozzá van állítva az SD-kártyavezérlő sebessége) + van telepítve ZRAM, most is PI3-ról írok. Miközben ezt írom, a tömörített RAM-kezelésnek köszönhetően a Raspbian ennyi RAM-ot lát: MEM TOTAL= 812 + SWAP TOTAL= 506 ("free -h" parancs). A video még hozzá jön ehhez, az fixen 192MB-ra van állítva
Egyetlen kivétel: a web-es videók, azokat így Chromium alatt csak 480ban bírja, egyébként néha akad
-
wassermann
Topikgazda
válasz
---gabika--- #32097 üzenetére
A feszültség ingadozása miatt, akkor jobb opto-csatolót használni. Ez a PI-leválasztását is ellátja majd. (Keress egy elektronikában jártas ismerőst)
A villódzás nem baj, mert gondolom úgy csinálod, hogy a legelső beérkező jelnél elindítja a hozzá tartozó videót, közben nem indít másikat, illetve azt nem indítja újból.
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Csabee. #31841 üzenetére
A böngészőből indított video nem tudja kihasználni a video gyorsítást, emiatt nem a legjobb. Én pl. Youtube-ozni szoktam böngészőből, itt 480 fölötti felbontásnál néha akad vagy sávos lesz.
Ha viszont csak Kodi-t teszel rá, az kihasználja a hardvert és szépen megy az 1080-as felbontás is, tudja kezelni a földi sugárzású DVB-T USB-vevőt és a kábeles DVB-C USB-vevőt is.. A Kodi alá vannak plugin-ok meg kell nézni hogy írtak-e a HBOGO-ra meg a másikra, amit akarsz még.Ha ez nem járható út, Windows-os Stick PC-t kell venned, de az 5x ennyibe kerül : (
-
wassermann
Topikgazda
Ne tekintsd PC-nek a PI-t... a grafikus mag bírja a FullHD-t, de nem Raspbian Desktop-on: szoktam böngészőből megnyitva Youtube videókat nézni, 480 felett néha "sávos" lesz vagy megakad a megjelenítés.
A Kodi való rá lejátszáshoz, mert csak ő tudja kihasználni a grafikus magot ... Ha nem teszik így,vegyél Stick PC-t, de az 5-ször ennyibe kerül
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Keef_Lee #31825 üzenetére
Érdekes! Én annak idején ezt csináltam sikerrel a 64GB-os kártyámon:
a középen lévő Raspbian-t húztam össze 8GB-ra, mert a leghátul lévő OSMC-nek adtam a TV-felvételek miatt sok helyet.
Simán lehet, hogy csak az volt a baj: hogy a növelendő partició nála nem az legutolsó volt -
wassermann
Topikgazda
válasz
Keef_Lee #31823 üzenetére
Régen néztem, úgy emlékszem minden rendszernek és a NOOBS-nak magának is két particiója van: egy pici FAT32-es indító és egy nagyobb Linux-partició.
Ami viszont biztos, hogy annak idején PC-re téve a kártyát GPARTED-del simán meg tudtam változtatni a particiók méretét, amikor hasonló helyproblémám volt az egyiken!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #31654 üzenetére
Biztos él az oldal, mert vhol csak venni kell dekódoló-licenszet, ha szükséges.. (életemben kétszer vásároltam eddig, így nekem sincs több tapasztalatom vele: )
Új hozzászólás Aktív témák
- Ingatlanos topic!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Trollok komolyan
- OTP Bank topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Asztali PC , i5 11400F , RTX 3060 12GB , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- AMD gamer PC (R7,Corsair,BeQuiet,Radeon,Arctic,WD,Kingston,Thermalright) Sok garis!MAC MINI csere!
- ÚJ ASUS TUF AMD RYZEN 5 5600X GAMER MAX PC 32Gb RAM 512GB SSD NVIDIA RTX 3070TI 8GB DDR6 2ÉV GAR!
- ASUS CORE I7 8700 GAMER MAX PC 16Gb DDR4 RAM 512GB SSD NVIDIA RTX 2060 6GB DDR6 1ÉV GAR!
- Asrock B75M-DGS/G2030/4gb DDR3
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 144Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest