- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Argos: Szeretem az ecetfát
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
CHIPman #29849 üzenetére
Én ezeket nézném meg
#0 - pingelhető-e a PI?
#1 - service fut-e?service sshd status
#2 - tűzfal fut-e? és engedélyezve van-e rajta az sshservice iptables status
#3 - konfig file-t megnézni, hogy nincs-e vmi furcsaság, másik port beállitva (default 22), vmi user limitáció.. /etc/ssh/ssh_config -
sonar
addikt
Melyik változásokra gondolsz?
Én is csak egy webes szeminárium alkalmával világosodtam meg
BTW: 1-2 usernél szerintem teljes mindegy, (főleg ha vki 777-et csinál)
BTW2: force user -t még szoktam használni akkor is ha van ACL, mert mondjuk web servernél sokkal elegánsabb ha minden file az apach user-é. És nem kell a dolgozni vágyókat az apache csoporthoz adogatni aki csak heftülgetni akar.Ami viszont jó dolog és sok helyen még nem láttam az a Recycle Bin (törölt elemek v mi a neve magyarul)
Az adott megosztáshoz kell még hozzáírni az alábbi sorokat[megosztas]
# engedelyezi a recycle bin-t
vfs objects = recycle
# verzio kovetes, tehat ha 2-szer torlod a note.txt-t akkor mind a ketto tartalma meglesz
recycle: versions = Yes
recycle: keeptree = Yes
#milyen neven jelenjen meg a konyvtar (jelenleg RecycleBin)
recycle: repository = RecycleBin
recycle: inherit_nt_acl = Yes
# csak aki torolte az fer hozza
recycle: directory_mode = 0700Még egy hasznos dolog amivel a nagy file-ok másolását gyorsítja meg. (RPi-n még nem teszteltem)
A share beállitásaihoz kell beirniuse sendfile = Yes
-
sonar
addikt
Tuti. Bent lehet hagyni, de file rendszer szinten kell kezelni a jogosultságokat, az a javasolt és biztonságos.
[link]
Nyugodtan nézd meg a nagyobb distrók vonatkozó wiki-jeit (rhel, centos) szinte mindenhonnan eltűnt a configokból a valid és force users beállitások és csak file rendszer szinten vannak lekezelve a dolgok.The force create mode and force directory mode parameters force Samba to create new files and folders with the set permissions.
The force user and force group parameters map all connections to the specified user and group. Note that this can cause security problems if all users connecting to a share are mapped to a specific user account or group in the background. [link]
-
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29753 üzenetére
chmod és chown parancsok.
win10 - amire én tudok gondolni, hogy eltárolta vhol a credential-okat és makacsul ragaszkodott hozzájuk. (láttam már rá példát) Vagy becachelt vmit. Egyszer találkoztam olyan windowssal amin csak 10-20 perc után jelent meg a samba-s változás hatása.
Talán wiresharkkal meg a log level felemelésével ki lehet matekozni/googlizni, hogy mi hol akad el. -
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29696 üzenetére
Célszerű force user hez azt a user nevet megadni akinek a tulajdonában van a /mnt/PiHDD
de ha root-on hagyod az elején akkor sincs semmi gond.
config file módositás után meg
systemctl restart smb vagy service restart smb (nem tudom melyik verzióba melyiket rakták)Egy minta konfig:
[global]
workgroup = toltsd ki
server string = En RPim
netbios name = hostnev-8 karakterrel
security = user
passdb backend = tdbsam
map to guest = Bad User
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 500
server max protocol = SMB2
idmap config * : backend = tdb
wins support = yes
[PiHDD]
path = /mnt/PiHDD
writable = yes
browsable = yes
guest ok = no
valid users = @users
force user = root
force group = users
create mode = 0664
directory mode = 0775 -
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29687 üzenetére
a user engedélyezve van az rpi-n a sambahoz?
smbpasswd -a [usernév]
-t vedd ki a konfigból
illetve a public=novmint ilyenkor keletkezik egy log bejegyzés, ha be van állitva a loggolás az smb.conf-ba, ezt is megnézném.
# This tells Samba to use a separate log file for each machine
# that connects
log file = /var/log/samba/log.%mKérdés: mire van formázva az a hdd?
-
sonar
addikt
válasz
s3toraph #29567 üzenetére
A honi tárhelyszolgálatóknál csak a klasszik régió limit szokott lenni.
Tehát USA-ból nem tudsz feltölteni, de MO-ról igen. (mondjuk régen foglalkoztam vele és akkor se mindegyiknél volt ilyen)
ftp-hez minta: [link], de egyébként ennyi. És érdemes a hivatalos doksikat nézegetni: [link]
A kész scriptet berakod a cron-ba és akkor periódikusan feltölti neked. -
sonar
addikt
válasz
Yoshida #29313 üzenetére
A folyamatos pingelés nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Azt egy idő után a routerek stb-k szépen eldobják. Percenként esetleg? V vmi fix pontot kellene keresni.
Esetleg ilyenkor a home assistant nem-e generál vmi eventet stb amit mondjuk már lehetne periodikusan lekérni? Ahogy ránéztem elég okos cucc. Nem gondolnám, hogy pont erre ne gondoltak volna a fejlesztők.szerk: python-ból az API-n keresztül szinte mindent le lehet kérdezni.
Én lekérdeznék periódikusan (5-10-30... percenként) egy két sensort HA-n keresztül, ha nincs válasz akkor megnézném a gateway-t és ha visszajött a kapcsolat akkor service restart. -
sonar
addikt
válasz
Szakbarbár #29311 üzenetére
Én kipróbálnám másik táppal.
-
sonar
addikt
válasz
RAiN91 #29263 üzenetére
3310 pont nem a legjobb... régi siemensek, ericssonok, sonyericssonok voltak a tutik. Azok támogatták az ún AT parancsokat. Kvázi soros porton keresztül lehetett sokmindent megcsinálni velük. Ami szívás volt, hogy az SMS-eket kódolni kellett PDU formátumba. De ma már ez nem nagy ügy, vannak rá online progik, meg rengeteg minta. Csörgetni is lehetett ha jól emlékszem.
-
sonar
addikt
válasz
Messss #29104 üzenetére
Ez nem maradt ki?
A torrent kliens létrehoz magának egy debian-transmission felhasználót, és annak a nevében fut. Mivel az USB merevlemezen minden fájl és könyvtár tulajdonosa a pi nevű felhasználó, és a pi csoport, és írni csak a tulajdonosoknak van joga (775). Ezért a debian-transmission felhasználót hozzá kell adni a pi csoporthoz, hogy legyen írás joga.
sudo usermod -a -G pi debian-transmission -
sonar
addikt
Sziasztok,
Újra terveim vannak az RPi-vel. És azt akarom kérdezni, hogy ha tápnak egy több portos USB töltőt fognék be ahol egyik port menne az RPi-hez másik meg a USB Hub-nak az úgy működhetne mindenféle gond nélkül?
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Rég foglalkoztam RPi-vel és szeretném beüzemelni amolyan media centernek, de linux egyéb képességeiről se mondanék le. (csomagok telepítése és python applikációk futtatása, gpio)
Milyen disztribúciókkal érdemes kísérletezgetni? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Létezik olyan tuner amivel minden megy? DVB-T/C és SDR?
Nekiálltam túrni a netet, de inkább csak összekeveredtem. -
sonar
addikt
válasz
Sk8erPeter #13605 üzenetére
FileZilla is pont ugyanezeket tudja. És van Linux alá is.
-
sonar
addikt
Uhh, pedig mikor én kerestem akkor nem találtam. Fél éve kellett volna egy projecthez.
#8475 nyilván nem elegáns és nem szereti, de vmit vmiért
Igazából egy kényelmi problémára keres megoldást aminek összességében nem sok értelme van. Mert lehet, hogy a TV-je többet fogyaszt készenléti állapotban, mint amennyit a Pi terhelve... szóval takarékossági szempontból nem sok értelme van ezen spórolni -
sonar
addikt
Én a TV USB-jét használnám relé meghuzatásra, így viszont a TV és az RPi csak egyszerre üzemelhetne.
Egy egyszerű bekötés:[link]
De 5V-os reléből nem igazán van olyan amivel 230VAC-t kapcsolsz. Szóval bonyolult elektronikával meg tudnád oldani, de az meg többe lenne, mint a RPi éves fogyasztása.Ami esetleg még szóba jöhet a kapcsolható dugóalj. Somogyi-nak van ilyen cucca. Pár ezer forintból 4-5 konnektort lehet vezérelni távirányítóval.
Conrad-nál találtam [link] -
sonar
addikt
válasz
csasznyi #8275 üzenetére
Szia,
Először is az első partició az a boot rész, az akkora amekkora. Ha nem értesz hozzá akkor ne piszkáld
Második partició átméretezésére van lehetőség, csak kérdem én, hogy minek? ha adatokat akarsz másolgatni akkor inkább egy pendrive vagy ha hálózaton keresztül is számtalan megoldás létezik, pl.: samba share (köznapi nevén megosztás) esetleg ftp
De ha mégis méretezni akarsz akkor azt hiszem installálás közben van rá mód (nem emlékszem rá, mert nem gyakran csinálom), de gparted-del biztosan meg tudod csinálni amit szeretnél. -
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #8267 üzenetére
Ha már úgyis tanulni akarsz akkor hajrá
-
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #7924 üzenetére
MagPi - kezdő szinttől kezdve mindent elmagyaráz.
-
sonar
addikt
válasz
CharlieDrop #7606 üzenetére
-
sonar
addikt
válasz
Mezga Aladár #7430 üzenetére
Nekem ez új, a project linket elmentettem
THX -
sonar
addikt
Most találtam:chameleonpi
retro számítógép- és konzol-emulátorok egy gépen
A ChameleonPi egy több mint 15 retro számítógépet és játékkonzolt emuláló Debian alapú operációs rendszer, amin egy Python felület fogja össze, és teszi elérhetővé az ősi épek egyszerű indítását -
sonar
addikt
Magpi - www.themagpi.com
csak ha vki nem ismerné. Sok sok ötletet lehet belőle meríteni. -
sonar
addikt
Sziasztok,
mpd-t próbálom beüzemelni raspbian alatt.
De folyton error code 3 -at kapok ha linux mint alól akarok csatlakozni GMPC-vel.Ezeket csináltam meg:
sudo apt-get install mpd
Setup
sudo nano /etc/mpd.conf
find: bind_to_address "localhost"
change to: bind_to_address "127.0.0.1"
this allows us to connect to the server from our client.
Install MPC
sudo apt-get install mpc
Restart MPD
sudo /etc/init.d/mpd restart
Add some music
/var/lib/mpd/music/
run: mpc updateVkinek ötlete?
-
sonar
addikt
válasz
zolykaaa #7234 üzenetére
A helyzet az, hogy pi-vel millio meg egy dolgot meg tudsz csinálni és sokféle kombinációban juthatsz ugyanarra a végső állapotra.
Ha csak media center+torrent kell akkor: [link]
Googli segitségével rengeteg tutorialt találsz. Bár személy szerint hanyagolnám a netezős dolgot hacsak nem rendelkezel kellő türelemmel. -
sonar
addikt
válasz
wassermann #6052 üzenetére
Banyeg nem oxidos a régiebbi RPi, a régi 2G-s kártyákat simán olvassa. Kiszedtem a GPS-emből a kártyát és azt is simán kezelte.
#6053 lehet, de majd az összes distrot kiprobaltam. Régebbi raspianokat is, xmbc-t .... de egyikkel sem boot-olt.
Majd ha lesz egy kis időm akkor átnyálazom a panelt, de simán el birom képzelni, hogy menetközben finomítottak ezt azt a panelen a kompatibilitás növelése érdekében. -
sonar
addikt
Attól függ, hogy milyen funkciókra szeretnéd használni.
Ez kimondottan hobbi célokra van.#6028 HP laptopon (linux mint 13) és egy Lenovo pc (win7) kártyaolvasójával is próbáltam.
#6026 az általam linkelt oldal szerint azért a sandisk sem az igazi.
16G-t nem akarok venni, mert amire használni akarom ahhoz nem kell tárhely. 2 gigásat vennék ha még kapható lenne -
sonar
addikt
Igen volt.
A sima 2Gigás kingston-okra felmegy (és működik is) a raspbmc meg a régebbi raspbian (2012-12-16-wheezy-raspbian.img)
Még azt is megpróbáltam, hogy a 2G-s kártya tartalmát átklónoztam a 4G-re, hátha. De sajnos úgy sem ment.Viszont ha jól nézem ezen az oldalon[link] ott is van a listában, hogy NOK
-
sonar
addikt
Kezdek begolyózni...
Szereztem 4GB kingston sdhc kártyát sd4/4gb, de azzal se megy rpi
Pedig több helyen is irják, hogy elvileg ezzel faja.
Mi a franc lehet a különbség az SD kártyák között? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Elképzelhető, hogy ADATA SDHC 4GB-s kártyát nem tudja kezelni?
Az összes létező telepítést végigpróbáltam, de nem hajlandó bootolni. (a 2G-s sima Kingstone-ról meg egyből indul) -
sonar
addikt
Hi,
Megcsináltam, hogy weben keresztül vezéreljem az RPi-t. Egyetlen bajom, hogy www-data user mivel nem root ezért közvetlenül nem tudja elérni a gpio-t. Ezért a root-tal folyamatosan pollingolok.
Nem tudtok valami okosságot, hogy a www-data user tudjon irni a gpio-ra? -
sonar
addikt
válasz
V.Stryker #5747 üzenetére
Összedobtam egy ilyent próba képpen
2 percig frissiti az időt.
Azért csak addig mert amig nem végleges addig jobb ha nem végtelenített a kód.
futtatás előtt legyen telepítve amit a blogon írtak, illetve mentsd le az ottani kódot pylcdlib.py -ként (és javaslom a lib mappába berakni)
#! /usr/bin/env python
# -*- coding: Utf-8 -*-
from datetime import datetime
import time
import pylcdlib
lcd = pylcdlib.lcd(0x21,0)
x = 0
while x<120:
datum = datetime.now().strftime('%Y-%m-%d')
ido = datetime.now().strftime('%H:%M:%S')
lcd.lcd_puts(datum,1) #datum elso sorban
lcd.lcd_puts(ido,2) #ido masodik sorban
# print 'datum: ', datum, "\n", "ido:",ido
time.sleep(1)
x +=1
# print "vege" -
sonar
addikt
válasz
Benoe77 #4262 üzenetére
biztos, hogy az. (laptop)
sonar@sarm0221:$ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda6 22G 14G 7.1G 66% /
none 1.9G 320K 1.9G 1% /dev
none 1.9G 3.0M 1.9G 1% /dev/shm
none 1.9G 224K 1.9G 1% /var/run
none 1.9G 0 1.9G 0% /var/lock
/dev/sda5 171G 112G 60G 66% /media/Local_Work
/dev/mmcblk0p1 1.9G 4.0K 1.9G 1% /media/New Volume/dev/mmcblk0p1 1.9G 4.0K 1.9G 1% /media/New Volume
az XBMC-t fel tudtam tenni, de a debiant/arch-ot szeretném kipróbálni
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Sikerült szert tennem egy áRPI-ra. Viszont hiába másolom az imaget az SD kártyára a művelet után tök üresnek tűnik a kártya és rpi sem indul el.
sonar@sarm0221:~$ sudo dd bs=4M if=/home/sonar/Downloads/books/2012-12-16-wheezy-raspbian.img of=/dev/mmcblk0p1
462+1 records in
462+1 records out
1939865600 bytes (1.9 GB) copied, 447.828 s, 4.3 MB/sMi lehet a gond?
-
sonar
addikt
Hi,
Dobozt vett már vki? Farnell-t nézegettem, de azt nem találtam. Honnan lehetne beszerezni?
-
sonar
addikt
Tegnap nézegettem a kinai oldalakat, hogy elkezdték-e már klónozni. Találtam egy ilyet $70-ért [link]
Távirányitóval, Wi-Fi-vel nem is rossz ezért a pénzért -
sonar
addikt
Nem egészen, mert ha ráirják, hogy Gift akkor nem (igaz, hogy kiskapu, de mindenki él vele. ) Egyébkén meg épp előttem irták, hogy
"The people we’re talking to have local distribution points all over the world, so you can have your Raspberry Pi shipped from somewhere closer than the UK."Closer UK -nél szerintem nem épp Kinára gondoltak
Vámról meg én úgy tudom, hogy
A hatályos joganyag (918/83 EGK 27. cikk) szerint bármely küldemény, melyet a címzett részére levél vagy postai csomag formájában adnak fel, és elhanyagolható értékű árukat tartalmaz, importvámoktól mentesen hozható be.Elhanyagolható értékű áru postai rendelés esetén olyan tényleges belső értéket képviselő árut jelent, amelynek értéke szállítmányonként nem haladja meg a 22 EUR összértéket. Abban az esetben, ha a postai küldemény értéke postai költséggel együtt meghaladja a 22 EUR értéket úgy vámeljárást kell lefolytatni a kapcsolódó vám és általános forgalmi adó kiszabása mellett.
22EUR meg majdnem $35 -
sonar
addikt
Azt nem tudjátok, hogy UK-ból (EU-ból) vagy Kínából fognak szállítani?
(Nem igazán örülnék neki ha még VÁM-ot is raknának rá) -
sonar
addikt
Lehet már valahol kapni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- War Thunder - MMO Combat Game
- Milyen egeret válasszak?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Google Pixel topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest