- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tehát ismét jelentkezem -- eltelt némi idő, és a Raspbian HDMI-kimenetén nem jelenik meg olyan jel, amit a tévé képként értelmezne. "HDMI - nincs jel".
Ezt ugye pár nap/hét után rendszerint eljátssza.
SSH-n elérem, és a tanácsodra kiadott parancs eredménye a következő:
Tuning nincs, a videomemória 256 MB (RPI2).Köszönettel: MaCS
-
Előjött egy régi jelenség: a Youtube nem enged keresni, mert "API key expired".
A gond az, hogy a netes megoldások nem működnek, mert nincs olyan beállítási felület, ahol ki lehet kapcsolni az API key-t.
Tudtok erre megoldást?
Köszönettel: MaCS
-
A problémám a következő:
Adott egy PI 3B, rajta Raspbian, azon egyebek mellett Kodi meg NodeRED. Menne is szépen -- egy ideig.
Pár nap után a Kodi képe már nem jelenik meg a tévén, Yatse-al sem tudom irányítani.
Az SSH és a NodeRED viszont megy szépen, tehát maga a rendszer él. Ha így újraindítom, persze használhatóvá válik a Kodi is -- amiben mellesleg a képernyővédő is ki van kapcsolva.
Hol lehet e jelenség kulcsa?
-
válasz
zsolt_64 #36771 üzenetére
Pedig ha van HDD, amiben megbíznék, az a HGST... Persze nyilván nem szerverkivitel volt, meg nem tudom, a pörgésen kívül mennyi dolga volt... Nálam van egy 2,5"-os 1 TB-os, amit kb. öt éve vettünk ki egy notebookból, és azóta kisebb forgalmú NAS-üzemben megy azóta is vígan.
MaCS
-
válasz
Patice #36707 üzenetére
Pont az volt a probléma, hogy nem engedte sem hálózati meghajtónak, sem hálózati helynek csatolni, mert nem fogadta el a jelszót, ugyanakkor fel sem ajánlotta jelszó megadását.
A problémát a következő úton sikerült megoldanom, ami nyilván nem korrekt megoldás, és nem is értem.
Alapból tehát mindegyik fajta csatlakozási lehetőséget arra hivatkozva utasította el, hogy nem megfelelő a hitelesítés, de nem dobott fel jelszóablakot.
Engedélyeztem a Windowsban a SMB1 szolgáltatást, aminek következtében következő próbálkozásra feldobta a jelszópanelt.
SSH-n adtam egy jelszót a Samba-felhasználónak, és ezt beadva a windowsos jelszópanelbe, Windowsból be tudtam lépni a megosztásba, tehát innentől már akár hálózati meghajtóként, akár hálózati helyként is rögzíteni tudom (de nem akarom).
Innentől lesz viszont érdekes a történet, ugyanis ezután kikapcsoltam a SMB1-et, és mégis működik tovább az elérés.
Tehát olybá tűnik, mintha magához a megosztás eléréséhez nem kellene neki a SMB1 (még szép...), ahhoz viszont, hogy megadhassam neki az elérési jelszót, valamiért mégis kell a SMB1.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
MaCS
-
Nagyon alapkérdésem lenne:
Egy Raspbianon Sambával megosztott mappát Windows alól hogyan érek el?
Maga a megosztás megjelenik, ha IP-címre böngészek, de nem enged be jogosultság hiányára hivatkozással. Jelszókérdező ablakot viszont nem dob fel, és ha a Windows hitelesítőkezelőjébe írom be \\ip\megosztás címre, az sem segít.
Tehát hogyan tudom megadni neki az elérési hitelesítő adataimat?
-
válasz
azbest #36682 üzenetére
Nekem van olyan powerbankom, amelyik éppen el tudná látni a Raspberry szünetmentes tápellátását, de mivel valóban nem erre van kitalálva, ez a használat elég gyorsan degradálná az akkut.
Ez viszont egy szerintem használható ötlet a BitekMindenholtól.
Megjegyezném egyébként, hogy ilyen célra tipikusan az ólomakku lenne az ideális.
MaCS
-
válasz
Murdock1981 #36570 üzenetére
Én SSD-re álltam át. Tisztában vagyok az előnyeivel, de őszintén szólva kicsit azért fáj, hogy 120 GB-ból 110 üres.
Mondjuk van hely a VL-re...
MaCS
-
Ha USB-boottal egy USB-diszkre van telepítve a rendszer egy RPI3 esetében, akkor hogyan tudom egy másik USB-lemezre mozgatni?
A logikám szerint a klónozás nem feltétlenül elég, mivel változik a UUID.
-
válasz
Kicsirics77 #36342 üzenetére
Van valami konkrét forrás is arra, hogy a PI (illetve a Linux-alapú rendszerek) "nem szeretik" az NTFS-t?
MErt nekem úgy tűnik, hogy ez inkább csak amolyan népi hiedelem.
Mániákusan méregetem az eszközeim paramétereit, és már a PI 1-esemnél sem találtam méréshatáron felüli különbséget az ext4 javára, sőt, kicsivel rendszerint az NTFS-sel futó tárolók teljesítenek jobban.
Most a bejegyzéseket látva megint előránotttam egy PI2-t Raspbiannal és egy notebook HDD-vel, és megint az jött ki, hogy hajszálnyival ugyan, de az NTFS a gyorsabb írásban és olvasásban is, legalábbis egyszerű fájlműveleteknél, nagy fájlokkal. Sok kis fájlnál az ext4 gyorsabb, de szinte elhanyagolható mértékben.
MaCS
-
válasz
rosejbli #36187 üzenetére
És nagyon sok helyen (emlékeim szerint itt is) azzal beszélik le az érdeklődőket az autóba szerelt RPI-ről, hogy egy androidos tablettel minden szempontból jobban járnak...
Én egy raspberry-s kísérletet láttam eddig, de az kb. egy napi hekkelgetés/olvasgatás/anyázgatás után elhalt, és tablett helyette.
MaCS
-
A fedélzeti kamerák ügye kiválóan reprezentálja az EU-s döntéshozók fejetlen döntéshozatali gyakorlatát és annak megjelenését az egyes tagállamok gyakorlatában.
Lehet, hogy meglepő, de a 10-20e eurós büntetés még csak nem is a legbizarrabb jogkövetkezmény.
Egyszerűen az történik, hogy az egyes alapjogok sorrendje az EU-ban valahogy megkeveredett, és a kicsit túltoltan divatos információs önrendelkezési jog helyenként éppen valahogy megelőzi a tulajdonjoghoz, jogbiztonsághoz való jogot.
MaCS
-
-
Persze, csak az a kérdés, hogy mit jelent az a bizonyos "jelenlegi".
Én anno 1 kB-nál (!!!) szálltam be a számítógép-machinálásba. Az első PC-mben 4 MB RAM volt, és sokan konkrétan hülyének néztek, hogy minek annyi memória, hiszen az 1 MB is elég a Windowsnak, a 2 MB meg már mindenhez elegendő.
Ahogy nő az elérhető RAM mennyisége, úgy töltik azt meg a programok -- hasznosan vagy trehányságból, de ez mindegy. A több RAM csak jó lehet.
A lényeg az, hogy a >1 GB-os RPI a piacon van, tehát pillanatokon belül ki is fogják azt használni a programok, remélhetően hasznosan.
Jelenleg tehát lehet elég az 1 GB, és az is valószínű, hogy fél év múlva is elegendő lesz -- de könnyen lehet, hogy akkor már az otthoni felhasználó számára is érdemi haszna lesz a 2, sőt, akár 4 GB-nak is.
MaCS
-
-
válasz
duffbeer #36018 üzenetére
Komolyan gondoljátok, hogy ha már megveszitek a 4-est, akkor van értelme megspórolni 1 GB RAM árát??? Értem én, és én is úgy gondolom, hogy felesleges dolgokra kár pénzt kidobni, éppen ezért nem is a 4 GB-ost emlegetem, de 1 GB-ost szerintem csak annak van értelme vennie, aki pontosan TUDJA, hogy biztosan nem akar a jövőben olyan programokat futtatni, amelyeknek nem jönne jól a plusz memória.
Az a 4e Ft szerintem könnyebben pótolható az eszköz élettartama alatt, mint a +1 GB RAM.
MaCS
-
-
válasz
zsolt_64 #35975 üzenetére
Érdemi akadályát nem látom annak, hogy USB-n legyen RAID-akárhány. A kontroller szerintem nem látja, hogy mi van azon túl, hogy ő látja a lemezegységeket.
RAID4-5-höz egyébként 3 lemez is elég.
Nem lenne baj, ha kijelentő módban olyasmit írnánk, amit tényszerűen tudunk, vagy legalábbis úgy tudjuk, hogy tudjuk. (Ez nem Zsoltnak szól.)
MaCS
-
válasz
duffbeer #35971 üzenetére
"Mihhez kell RAID 5? Azzal max sebességet tudsz növelni"
A RAID5-tel szerintem sebességet nem feltétlenül lehet növelni. Az igaz, hogy több lemezről érkeznek az adatok, viszont folyamatosan olvasni kell egy másik lemezről az ellenőrzőösszeget és számolgatni a XOR-t.
MaCS
-
válasz
zsolt_64 #35948 üzenetére
Nagyon köszönöm, igazad lett!
A kis kínaiak a küldeménybe betettek egy kakukktojást is, egy kicsit eltérő kinézetű adaptert, amelyikben a jelek szerint nem JMS578 kontroller van. Na, azzal szakad le az SSD menetrend szerint, a többiekkel nincs ilyen gond!
-
válasz
duffbeer #35949 üzenetére
Persze, ez teljesen jogos -- feltéve, hogy valóban a mUSB áramerősségi korlátaiba ütközik az ember.
Én ezen még bőven belül vagyok (és vélhetően maradok is a PI 1/2/3 esetében), és azért megnyugtat az USB-n azért valamennyire jelen levő védelem. Kötöttem én már félre jóval egyértelműbb dolgokat is, jóval magasabb feszültségeken.MaCS
-
-
De, érdekes módon Windowson is elmegy az SSD pár perc nem használat után.
Samsungok és Adaták mind, az összes ilyen USB-SATA kábellel csatlakoztatva. Ellenben ugyanezek a kábelek és PC-k/RPI-k az összes 2,5"-os HDD-vel a végtelenségig hibátlanul mennek.
További anomália, hogy a jelenleg berhelt RPI a 2,5"-os HDD-kkel sárga villám nélkül vígan elmegy, az SSD-k viszont, a maguk 0,3-0,4 wattos teljesítményükkel előhozatják a sárga villámot.
-
válasz
zsolt_64 #35939 üzenetére
Egyszerre csak egy SSD-vel próbálkozom, viszont többet is kipróbáltam.
Eddig sima 2,5"-os HDD ment, szintén USB-SATA átalakítóval, az pörgött is folyamatosan és mindig rendelkezésre állt. Az SSD-k mindegyike azonban mintha elmenne aludni, felébreszthetetlenül.
Megfordult a fejemben, hogy valamilyen ébren tartó scriptet futtatnék Cronnal, de ebben semmi tapsztalatom nincs.
-
A következő problémát kellene megoldanom:
Van egy RPI2, amelyen Raspbian fut, Kodival, Sambával és egy OVPN szerverrel megfejelve. Az adatok egy USB-s HDD-n vannak, amelyet viszont le kéne cserélnem egy SSD-re.
Hogyan tudom tehát a legegyszerűbben megoldani azt, hogy a PI rendszere változatlanul lássa a változatlan tartalmú, de új hardverű külső meghajtót?
Maga a lemezegység klónozása elvben nem okoz gondot, csak gyanúm, hogy ez nem megy olyan egyszerűen, mint Wondows alatt, ahol egyszerűen csak beállítom a mghajtó betűjelét.
Boldog karácsonyt kívánok mindnyájatoknak!
-
-
-
válasz
csipuka #35495 üzenetére
Köszönöm!
Az a nagy helyzet, hogy eddig én is párhuzamosan használtam a négy különböző szériájú PI-men az OSMC-t és a LibreElecet, de pár hónapja átálltam a Raspbian / DietPI + Kodi párosításra. Nincs is ezzel gond, csakhogy még nem sokkal a négyes megjelenése után egy ismerős arra panaszkodott, hogy nála a Raspbian + Kodi leolvasztja az arcáról a bőrt, miközben már a FHD is akadozik. Akkoriban kereste erre a megoldást, és sok hasonló panaszt talált, úgyhogy vissza is küldte a PI-t.
Én FHD-s filmeket ugyan csak elvétve nézek, de azért jó lenne tudni, hogy mire számítsak -- fennáll-e még ez a probléma, vagy erre is majd jövőre várható megoldás.
-
válasz
rosejbli #35382 üzenetére
Én "lejöttem" az OSMC-ről, mégpedig azért, mert bármennyire is egy rendes Raspbian van alatta, azért vannak módosítások, amikre CLI-ban egy "at OSMC we do things a little differently" szerű figyelmeztetés jön elő.
A Raspbianon viszont minden szépen szabályosan működik, a Kodi indul Chronnal, boldogság meg világbéke.
Bevállalósabbaknak játszhat a DietPI is, ami automatikusan, menüből telepíti és menedzseli a fontosabb programokat mint a Kodit, de 1wire és I2C szenzorokkal meggyűlt alatta a bajom.
MaCS
-
válasz
lord.lakli #35359 üzenetére
Heller-Forgóéknak nincs valami robusztusabb megoldásuk?
MaCS
-
válasz
kovbandi82 #35276 üzenetére
sudo apt update
sudo apt dist-upgradeAz adatokat nem bántja, csomagok működésébe elvben beleszólhat, de nem szokott.
MaCS
-
válasz
#74459392 #35267 üzenetére
Egy ismerősnél a PI4 megjelenésekor beszereztek egy 4 GB RAM-os példányt, és egy RAspbiannal letelepítették egy irodai munkás elé. Chromium, levelezés, LibreOffice -- normál irodai ügymenet.
Két monitorral dolgozik, és eddig beválni látszik a dolog. Próbálkoztak anno PI3-mal is, abból hamar elfogyott a szabad RAM, de a 4-es a jelek szerint megfelel. A jelenlegi PC-k helyére már ezzel a vonallal számolnak.
MaCS
-
válasz
golya87 #32661 üzenetére
Kérdés, hogy mire mész az elméleti garanciáddal az Aliexpressen.
Az én eszközöm konkrétan nem működött. Indítottam egy dispute-ot, küldtem videókat, amiken látszott, hogy ha bedugom a konnektorba, konkrétan máshogy világítanak rajta a LED-ek, mint ahogy kellene.
Kétszer elküldték nekem a használati utasítást, de nyilván nem használt. Végül az Aliexpress "Customer didn't follow instructions" üzenettel zárta a vitát, nekem meg van egy 50 dolláros levélnehezékem.Most éppen azon küzdök, hogy rendeltem négy szerszámot, külön rendelésben. Három megjött, a negyedik nem. Azt követelik, hogy fotózzam le a megérkezett három csomag eredeti műanyag zacskóját (tehát a borítékot) a címzéssel és magukat a szerszámokat az eredeti csomagolásban a vonalkóddal.
MaCS
-
válasz
lord.lakli #32583 üzenetére
Szerintem elég sok magát profinak tartó szakember szeretne ilyen szinten buherálni...
MaCS
-
-
A problémám a következő:
OSMC alá, tehát gyakorlatilag Raspbianra telepítettem NodeREDet.
A gond az, hogy csak akkor érem el a webes felületét az IP:1880 címen, ha közben SSH-is be vagyok jelentkezve, miután megmondtam neki, hogy node-red-start. Amint becsukom az SSH-ablakot, megszűnik a kapcsolat a webfelülettel.
Hogyan tudnám elérni, hogy mindig menjen a webes felület?
Olyan már volt, hogy sudo systemctl enable nodered.service
-
Köszönöm!
Még ősszel volt egy ezzel kapcsolatos rohamom, elég sok oldalt átnéztem, és azért halasztottam el, mert több helyen olvastam, hogy az OTP átfordítása után mSD-problémáik voltak, illetve nem minden pendrive-ról ment a bootolás.
Én SSD-t használnék.
-
válasz
Murdock1981 #32332 üzenetére
És a sima 3B USB-bootosítása valóban meghagyja a mSD-s bootolást? Elég ellentmondó információkat hallok erről.
MaCS
-
válasz
Patice #32279 üzenetére
A zenék tagelésére kínosan ügyelek, de egyébként megjavult! Gondolom, most ért végig a teljes állományon.
Tegnap reggel adtam meg neki a szabályt, ma reggel még rossz volt, most ránézve már jó!
Egyébként látom, hogy van is ezzel kapcsolatos, viszonylag új fejlesztés -- ezek szerint nem csak nekem volt vele gondom.
Az örök probléma a névelők figyelmen kívül hagyása, amit sem a Twonky, sem a miniDLNA nem csinál meg.
MaCS
-
válasz
Patice #32271 üzenetére
A Minimnek átlag fél évente adok egy esélyt, de még mindig elszúrja a név szerinti rendezést, pedig a leírása szerint instruálom.
A Serviio jónak tűnik, de csak PC-n teszteltem, a Kodi szervere viszont bevált -- de csak Kodiban ismerem.
Persze az lenne az igazi, ha mindez a NAS-on menne, amire a tervezett Synology-vásárlás mondjuk megoldást fog jelenteni.
A Raspbian mondjuk adott -- jelenleg éppen Thingbox-részként és OSMC-részként. Ebből a kt PI-ből lenne jó egyet csinálni.
A tiszta megoldás persze valóban az lenne, hogy felteszem a Raspbiant, és saját kezűleg telepítgetem a programokat. Csak a Thingbox állítólag annyira jól össze van rakva, hogy sokkal jobban járok vele, mintha külön tenném fel a NodeREDet, a Mosquittot és a többieket.
Csakhogy upgrade-elni komplett cserével lehet, tehát az utólag telepített programok elveszítésével.Most megnézem, hogy mi történik, ha a Kodi mellé felteszem a NodeREDet meg a Mosquittot, meg a többieket. Egy próbát megér.
A headless DLNA-szervert meg hanyagolom. Alapvetően hibás koncepció volt részemről. Kényszeresen akarok egyszerűsíteni, akkor is, ha bonyolultabb lesz tőle az egész...
-
Ha már szóba került a Raspbian-alapú rendszerek kérdése:
Van annak bármi akadálya, hogy egy OSMC mellé telepítsek NodeREDet, Mosquittot és egyéb okosotthonos okosságokat?
Az OSMC csak annyit csinálna, hogy a Kodi rajta DLNA-kiszolgálóként működjön zenének, tehát abszolúte headless eszköz lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest