Hirdetés

2021. április 10., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#301) Rhywo! válasza Dexter68 (#288) üzenetére


Rhywo!
csendes tag

Hát jah... régebben az volt, hogy odakapartam két vonalat és három kört oszt széteffekteztem az egészet. Most már kezdek eljutni arra a szintre, hogy elképzelek valamit, felröppen egy alap ötlet és azt megpróbálom megvalósítani... (először vektorban rajzolom meg ill. fotózom ha kell és utána ps) és nem arról szól az egész, hogy eszetlenül effektezgetek. Visz igazad van, soknál még ez látszik, de kezdem kinőni... legalábbis próbálom :) . Egyébként kösz a véleményt :D .

(#302) Kaoru válasza Nicky Nygaro (#300) üzenetére


Kaoru
aktív tag

Artrage -ről tudok én még.
[link]

Photoshop is az 30 napig ^^;
Gimp meg linuxra van azszem

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#303) Rhywo! válasza Kaoru (#302) üzenetére


Rhywo!
csendes tag

Én úgy tudom, hogy Gimpnek van windózos verziója is, sőt biztos :) . Elég sokan használják mostanság, lehet ki kéne próbálni.

(#304) Dexter68 válasza Kaoru (#294) üzenetére


Dexter68
addikt

Úgy látszik a megérésen kívül kell még valaki aki cseszeget, hogy gyakorolj! ;) Akkorát fejlődtél, hogy csak na! Úgyhogy hajrá. És így tovább a lenini úton :D :D

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#305) Dexter68 válasza Rhywo! (#303) üzenetére


Dexter68
addikt

Gimp for Windows: [link]

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#306) DrSoul válasza Kaoru (#294) üzenetére


DrSoul
őstag

Hidd el, nagyon is értem a ''másik perspektívát'', kb 10 éves kromban már gyártottam magamnak a képregényeket, rajzokat.
Férfi anatómiában a Pókembert rajzoltam folyton, míg nőiben inkább Manga jellegű rajzokat.
És középiskolában sem bírtam, amikor jött a rajztanár, és kérte, hogy kúpokat rajzolgassunk.Rühelltem a dolgot.
De amikor rájöttem, hogy ez az alap (és ez nem öreg fejjel történt, úgy kb 23-24 évesen), tudtam, hogy ez csak jó lesz. Elmondom, hogy ment: bementem a rajziskolába, kérték, vigyek rajzokat. Vittem is, tök büszkén, azokat, amik szerintem a legjobbak voltak. És a környezetemben ezek mindenkinek tetszettek. Volt lovas rajz is, tök részletesen a ló, egész jó arányokkal, de túró árnyékolással, nem volt térbe, mögötte a fehér lap. De akkor még ezt nem láttam. Mutatom a tanárnak, nézi, nézi, aztán mondja: ''Hát, a kezdő csoportba érdemes mennem''. Mondom: Micsoda??? Kockákat rajzolni? Ki voltam akadva, hogy megyek vissza a dedóba. De akkor a tanár megmutatta, miket csinálnak a többiek, akár pár hónap után, ill. a közép-haladó csoportban. Azt hittem, kiugrik a szemem, jobbnál jobb rajzok. A büszkeségem rögtön elszállt, rájöttem, hogy nem tudok még semmit a rajzról (pedig erőteljesen rajzoltam magamtól, ahogy te is írod, már több, mint 10 éve), és ebbe bele kell ugranom. Innentől kezdve nagyon ritkán untam a kockákat, mert tudtam, mi vár rám. És utána már lehet variálni: olyan kompoziciókat lehet ilyen idomokból összehozni, hogy csak vakarja a fejét az ember: a végén kihívás lesz.

Csak azért írom ezt, mert mindenki megtanulhat rajzolni, de mint minden tanulást, nem lehet csak úgy, mert végzetes lehet: berögzülnek olyan rossz szokások, amit aztán már nehéz korrigálni.

És sajnos azt kell mondanom (bár imádom a rajzfilmeket, főleg az Anime-ket, hisz Olaszországban nőttem fel, és ott ment a dömping :R ), hogy elég rossz választás fényképről meg rajzfilmekről megtanulni rajzolni, ugyanis nem lehet. Tanulásra nem jó. Később már jó, ötleteknek, stb. De el kell jutni egy olyan állapotba, amikor úgy érzed, bármit, amit eléd raknak, le tudod rajzolni (tehát nincs olyan, hogy ''Ez nem tetszik...''), hisz ez egy képesség. És akkor ez még nem egy felsőfok: ez még csak annyi, hogy amit látok, az papírra tudom vinni. És erre ne mondd, hogy ''Minek, akkor lefényképezem!'' :D , mert nem ugyan az: amit lerajzoltál, azt már jól ismered, ha csak lefényképezünk valamit, sok mindent nem veszünk észre. Persze a célok is mások, nem lehet összehasonlítani.

Nem elkeseríteni akarlak, mert ha nem akarsz rajziskolába menni, ugyse mész, de jó, ha ezt mások is tudják. Persze ma már az internet nagy segítség, az ember mások véleményét kérheti ki ingyen, tehát vannak alternatívák.
Azt javaslom (akár Dexternek is, mert írja, hogy neki sincs ideje), hogy modellről rajzolj, tehát vagy úgy, mint amit Dexter írt (drapéria, bögre), vagy ha izgalmasat akarsz, akkor koponyát. Nem olcsó, de kb 5K Ft körül van egy műanyag koponya (nekem is kéne), hacsak nem ment fel az ára. Az már izgalmas, bár azzal kezdeni... jó nehéz. És akkor érdemes több szemszögből: előröl (bár a totál frontálist nem javaslom semmiben, inkább kicsit elforgatva), oldalról, alúlról, felülről--- Kontrol lehet, hogy leteszed a rajztáblát, és háttalálva nézed meg tükörből, vagy fejjel lefelé fordítod a képet: mindenhonnan jól kell kinéznie (érdemes a modell mellé tenni).
És ha eddig nem úgy tetted volna, minimum A3-as lapon dolgozzál, kisebben ne. Aztán vannak még finomságok, mint pl. a ceruza fogása (az un. vázoló fogás, tehát nem úgy, mint amikor tollal írunk), ill. rajztáblát kell használni, és függőleges helyzetben (vagy majdnem) érdemes rajzolni. Fontos a világítás is, lehetőleg egy irányból jöjjön a fény, legyenek árnyékok.
Egyelőre ennyit.

Még befejezésként annyit, hogy mostmár röhögök azon az időszakon, amikor még büszke voltam rajzaimra, pedig most se tudok szerintem úgy igazán rajzolni, nagyon sokat kéne gyakorolnom, de ami régebben volt... Ég és föld!

Mindig az X jelöli a pontot...

(#307) DrSoul


DrSoul
őstag

Olyat is érdemes, hogy az ember csak kimegy a szabadba, aztán tanulmányozza, ami érdekli, skicceket készít (később baromi hasznosak lehetnek).
Íme egy ilyen eset, amikor kiültem, hogy tanulmányozzam a Lánchidat:
[kép]

Nagyban [link]
Kár, hogy aztán már nem mentem többet, de hát az idő...
Ez mással is el lehet játszani, pl. szobrokkal. Nagyon tanulságos.

[Szerkesztve]

Mindig az X jelöli a pontot...

(#308) Nicky Nygaro válasza DrSoul (#306) üzenetére


Nicky Nygaro
tag

Miért hasznos A3-as papíron dolgozni és nem kisebben?

(#309) Nicky Nygaro


Nicky Nygaro
tag

Müller Árpád képeitől teljesen ki vagyok nyúlva... Engem nagyon megérintenek, szerintem rendkívül tehetséges a fickó.

(#310) Kaoru


Kaoru
aktív tag

[link]
én őt szeretem nagyon, persze ez már festészet.

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#311) Dexter68 válasza Kaoru (#310) üzenetére


Dexter68
addikt

Én meg őt: [link]

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#312) Dexter68 válasza Dexter68 (#311) üzenetére


Dexter68
addikt

Meg őt: [link]

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#313) DrSoul


DrSoul
őstag

Én őt[link]
Többek között ugye másoltam róla ezt:
[kép]
Ez az eredeti. Ismerős, nem? :D

[Szerkesztve]

Mindig az X jelöli a pontot...

(#314) DrSoul


DrSoul
őstag

De még ő is:
[link]

meg ő is
[link]
meg ő is
[link]

Michelangeloról nem is beszélve, bár nála inkább a szobrokat... Tehát van egy pár, gondolom látszik, melyik stílust kedvelem :))

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

Mindig az X jelöli a pontot...

(#315) Nicky Nygaro


Nicky Nygaro
tag

Egyszerűen fel nem foghatom, hogy ezekben a klaszikus festményekben mi szépet lát egy mai ember... Ciki ezt így kimondani, de nekem olyan furcsa, hogy valakinek tetszenek ezek a történelmi és szentképek... Meg ne kövezzetek, biztos nem értem még meg rá, de segítsetek már elmagyarázni.. Mi az ami megfog titeket ezekben a képekben? Vagy lehet, hogy élőben kellene megnézni, hogy megértsem? :F

(#316) DrSoul válasza Nicky Nygaro (#315) üzenetére


DrSoul
őstag

Tehát: pont, hogy ez a szép, és nem a lehány vászon (szvsz).
Sőt, amit Dexter linkelt elsőnek, hogy azt szereti, nekem ő se tetszik, viszont a második, El Greco, már igen.

Had nyugtassalak meg: ha a kérdésed őszinte, akkor már tettél egy fél lépést a szép és az esztétikum felé :D

Nem az a lényeg, hogy szent kép: én mondjuk vallásos vagyok, és nekem a látványon túl biztos, hogy többet jelent, de van itt anyag nem vallásos embernek is. Nézd meg pl Caravaggio képeit. Volt szerencsém többet is élőben látni, elmondhatatlan az élmény, amikor ott állsz vele szembe.
Olyan simán van, hogy van jó kép, semmilyen kép (akár ugyan attól a művésztől), és zseniális kép.
Több szempontból figyelheted, mint pl. árnyékolás, formák, a szereplők jelleme, szinek, ill. maga a téma, na meg a kompozició. Most ezek jutottak eszembe. Ha meg nem érdekelnek ezek a dolgok, és így sem fognak meg, azt tudom csak mondani, érdemes élőben nézni (amit csak tudsz: találni azért itthon is egy s más a Szépművészetibe).

Mindig az X jelöli a pontot...

(#317) DrSoul


DrSoul
őstag

Akár itt: [link]
Nézd, milyen finom az árnyékolás, nincsenek kontúrok, csak szín, fény és árnyék egyensúlya: és a kép megszólal.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#318) DrSoul


DrSoul
őstag

Vagy Caravaggionál, ellenkezőleg, nagy kontrasztok, tökéletes formák, és maga a téma: ezek is csak foltok egy vásznon, de mégis, micsoda arckifejezések, ráadásul abban az időben ez nagy dolog volt, hogy így ábrázolva van, ahogy Krisztus sebében matatnak.
Nem gusztustalan, de mégis nyers.
A kép tehát nem csak felsőfoku ábrázolás (hisz nem vesszük észre, de minden tökéletesen van ábrázolva), hanem van benne lélek, mond valamit, van egy hangulata, és üzenete. Bár csak hitetlen Tamásról hallottunk, de látni, hogy azért a többi apostól is néz, sandán, őket is érdekli a dolog. Sok féle képpen lehet interpretálni, erre itt nincs hely, a kép szerintem magáért beszél. És nem az a lényeg, hogy régi, mert ma is van (ritkán) ilyen művész, aki mondani is akar valamit, és nem az az üzenet, hogy fejtsük meg, mire gondolhatott azzal a sárga háromszöggel ami belelóg egy kék pacába...

Mindig az X jelöli a pontot...

(#319) DrSoul


DrSoul
őstag

Vagy ez: [link]
Szerintem elképesztő.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#320) Nicky Nygaro


Nicky Nygaro
tag

Azt hiszem, leginkább az az állandó jámbor derű az arcokon... az zavar. Ettől válnak nekem ezek a képek nem életszerűvé. Biztosan ezzel akarják érzékeltetni a földöntúli hangulatot.. nem tudom. szóval egyelőre inkább zavarba ejtenek az ilyen képek, mintsem ámulatot váltanak ki belőlem.

(#321) DrSoul


DrSoul
őstag

Kicsit más korszak, de szerintem ez is elég jól néz ki (bár kicsit politikai):
[link]

Mindig az X jelöli a pontot...

(#322) DrSoul


DrSoul
őstag

Ha kicsit mai nyelven akarjuk mondani, nagyobb a felbontás! :D
Ezt úgy értsd, hogy ha pl. rajzolsz csak egy koponyát, és ez kitesz egy A3-as oldalt, nagyon bele kell menned a részletekbe, és jobban tanulsz is, a hibák is jobban előjönnek.
Technikai szempontból is jobb, nagyobb a mozgás tér, megtanulsz laza lenni és vállból rajzolni, nem görcsölsz, bátor leszel. Ráadásul a nagymozgásból megyünk a kicsi felé, tehát nagyban rajzolni (elvileg, adott határokon belül) könyebb.
Talán így érthetőbb.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#323) DrSoul válasza Nicky Nygaro (#320) üzenetére


DrSoul
őstag

Nem tudom, amikor ott van Keresztelő János feje a tálcán, szerintem nem jámbor fejek vannak :)
De az nagyon jó, hogy zavarba ejtenek. Már van egy hatása. Lehet, hogy te jobban szereted a konfliktusokat, van is olyan művész, aki inkább úgy ábrázólt (pl. szerintem Caravaggio), tehát nem minden szép és jó, és mindenki vigyorog, hanem eksön van :) (a maga módján), és rémület.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#324) Kaoru válasza DrSoul (#322) üzenetére


Kaoru
aktív tag

:D nincs a3-as scannerem :D
egyébként igne így van, ahogy mondja

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#325) DrSoul


DrSoul
őstag

De akár ezt nézd meg: kortárs festő, orosz
[link]
Szerintem gyönyörű, ahogy látszik egyszerüen az anyag a vásznon, anélkül, hogy megfognánk. Érezni a kő asztal hidegét, a vászon puhasága, a narancs zamata... nem tudom, én ezt így látom, nekem feltünik.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#326) DrSoul válasza Kaoru (#324) üzenetére


DrSoul
őstag

Adott körülmények között fényképezőgéppel is nagyon jól le lehet fotózni a nagyobb munkákat :))

Mindig az X jelöli a pontot...

(#327) DrSoul válasza Kaoru (#310) üzenetére


DrSoul
őstag

Egyébként igen, tud valamit a fickó, nekem is tetszik.
Dali jellegű, csak erotikusabb :DDD

Mindig az X jelöli a pontot...

(#328) Kaoru


Kaoru
aktív tag

huh azszem ez lett a legjobb, de iszonyat sokat (?) dolgoztam vele, minimum 8-10 órát. És az a beteg, h volt amikor csak egyszerűen mosolyogtam azon, h kitudtam hozni 1 részletet szépen (persze ehhez hozzá járult 3 redbull is). Mondjuk most hirtelen találtam is egy kis korrekciót (persze azon kívül még lenne rengeteg).
na elég a duma itt van:
[link]

Még 1 érdekesség, h ezt 3 különböző kép összevonásával csináltam :S (fej, test, mosómaci).
Most azon filózom, h mi a francost csináljak én reggelig :D nem tok aludni.

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#329) DrSoul válasza Kaoru (#328) üzenetére


DrSoul
őstag

Nah, ez már egy jó bonyolult kép, gratula! :C
Egyébként a beállítást meg mindent te találtad ki, vagy közben nézted valahonnan? (pl fénykép).
Mert ha nézted valahonnan (ez nem vesz el a kép értékéből), akkor be tudnád linkelni az eredetit?

Van néhány dolog, ami nekem azért rögtön feltünik, remélem nem haragszol meg ezért, mert ha nem mész el rajz iskolába, legalább itt meg tudjuk vitatni a dolgokat, és abból is tanul az ember! :)
Nem vagyon egy rajz tanár vagy művész, tehát bőven megkérdőjelezheted, amit írok, de nekem 3 dolog tünik fel elsőre rögtön.

1. A ruhák redői, vagy nem is tudom, hogy mondja, a hajlása, gyűrődése, esése: nem természetes, tehát abban vannak sajnos hibák. Ezt nagyon könnyen korrigálni lehet: sok drapériát kell rajzolni, egész gyorsan bele lehet jönni (eleinte durvább, vastagabb anyagok, hogy ne legyen annyira gyűrött). Főleg a jobb vállnál látszik (tehát ami nekünk bal oldalt van), ill. a bal oldalán a poló. A nadrágnál se teljesen jó: tehát nem az a gond, hogy nincs, mert van, ahol egész jó (pl. a cipő mellett), de ott se úgy áll, ahogy elvileg kéne neki. Ezért is lennék kiváncsi az esetleges képre, ahonnan rajzoltad ( ha van ilyen).

2. A láb szerintem nem illeszkedik rendesen (a bal, tehát mi szemsz. a jobb). Ha folytatom a vonalát, anatómiailag nem tudom elképzelni, hová kapcsolódik, belemegy a másil lábba, nem a csípőbe. Tehát itt maga a szerkezeti felépítés nem pontos: ha már ugye nem akarod az alapoktól kezdeni, mert unalmas :DDD (nem köteketdi akarok, de komolyan), szerintem rajzolj csontokat, itületeket, csontvázat. Az asztán nem unalmas.
Anatómiai könyvekből is lehet, de az egyik legjobb a Barcsay.

3. Az árnyékolás. Ezt már te is mondtad, hogy gond, sajnos kicsit lapos a kép, ill. nem plasztikus, nem tudom, hogy mondjam. Sok az ugyanolyan fehér felület, a jobb és bal váll, vagy a két lábszár, szinte ugyanolyan tónusúak, nincs különbség, pedig elméletileg nagy kül. kell lennie, mert keresztezik egymást (lábak).
Ezért is rossz fényképről rajzolni: a fotó más. Egy jó fotó esetén a modell általába ki van világitva mindenhonnan (hogy ne legyenek fekete pacák, jól látszódjanak a részletek), ezért tanulás szempontjából nem segít, sőt, bekavar.

Ezeket mind építő jelleggel írtam. Sok mindent lehetne még, írni, de hangsúlyozom, eléggé nehéz beállítást választottal, ez bárkit megviselne. Hisz sok sík van egyszerre: más síkban a fej, a lábak stb. És mivel a perspektíva az egy tény, amivel szembe kell nézni, ilyen bonyolult testhelyzeteknél ad gondolkodni valót (egyébként mindent le lehet bontani kúpok, kockák, hasábók formájára, ezért is az az alap).

Mindig az X jelöli a pontot...

(#330) DrSoul


DrSoul
őstag

Egyébként ezt javaslom mindenkinek, most Kaoru juttatta eszembe: ha képet akarunk készíteni, érdemes elötte tanulmányokat csinálni.
Tudom, hogy a mai rohanó világba ez egy felfoghatatlan dolog, de mivel itt a rajz jelenleg mindenkinek csak hobbi, nem kerget a tatár, tehát van erre idő.
Kaoru esetében pl. érdemes külön koponyát tanulmányozni elforgatott helyzetben, de a legjobb, ha egy élő modell van, akit az adott testhelytzeben ábrázolhatunk. Ennek hiányába jó egy tükör is.
Utána érdemes a ruhával foglalkozni, több helyzetből ábrázolni, akár magunkon.
Ugyanígy a cipővel: érdemes akkor cipőket kulön rajzolni, több megvilágításból, milyen a formája, hogy megy rajta végig a fény stb.
A mosómedve szintén külön téma: végig kéne rajzolni, olyan helyzetekben,ami talán nekünk konrét nem is kell a képhez. Így fogjuk megismerni a legjobban.
Utána foglalkozni kell a kompozicióval, néhány vázlatot készíteni, hová kerü a lapra, mi hol lesz, melyek lesznek a világosabb és a sötétebb területek.
Fel kell erre készülni, mint sportolónak az olimpiára. :D Aztán már mehet maga a kép izomból, és az addigi tanulmányokat nagyon jól fel lehet használni.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#331) DrSoul


DrSoul
őstag

A legnagyobb művészek is folyton tanulmányokat készítettek, mielött egy képet csináltak volna, akkor mi hogy lennénk meg nélküle?

Mindig az X jelöli a pontot...

(#332) Kaoru válasza DrSoul (#329) üzenetére


Kaoru
aktív tag

mindhárom ponttal egyet értek:

1. Jah sajnos, nem gyakoroltam előtte a tónusozást, illetve az elején rossz ceruzávla álltam neki (4b, utána váltottam hbre), de a végére egész kezdtem bele jönni.

2. Igen azt is elb@sztam :d pedig rajzoltam csontvázat, csak már túlságosan felépítettem a nagyobb dolgokat ahhoz, h kiradírozzam, amennyit tudtam javítottam rajta.

3. Izé, ez az egy dolog, amivel egy kcisit elfogult vagyok, visszanézve az utóbbi 3-4 képet, de akárcsak az ezt megelőzőt ([link]), szerintem sokkal jobbra sikeredett. Persze reméljük lesz még ennél jobb is :). Ebből a rajzból is tanultam 1 csomót, végre kezdem nem rányomni a cerkát a papírra, hanem most már kezdek finomítani a tartáson, több tartási formát felvenni.

Egyébként néztem, írtam is, h 3 kép lett összecsapva (psben úgy nagyjából egymásra pakoltam őket), ez ni: [link]

:D ha sikerül a leányzót megnyernem magamnak, ígérem nem fényképről fogom rajzolni ;]

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#333) DrSoul válasza Kaoru (#332) üzenetére


DrSoul
őstag

Örülök, hogy nem vetted rosszul, amit írtam.
A 3. ponttal egyetértek, jobb mint a másik, csak sajnos az van, amit mondtam: az a fénykép (amit linkeltél), nem túl szerencsés ahhoz, hogy megtanúlj tónusozni.
Eleve a fényképen a poló fekete: nagyon nehéz ezen kivenni az árnyékokat. Ráadásul még az is bekavar simán, hogy több szín van a képen (kék farmer, fekete póló), és azt még nehezbb tónusozni.
Ha már kép, érdemes fekete-fehérrel dolgozni.
Itt egy példa egy drapéria tanulmányra:
[link]

Egyébként tény, hogy van sok fajta ceruza, de én általába mindig egy fajtát használtam (egy közepeset, mondjuk 2B), és azt nyomtam mindig másképp. Érdemes vázoló tartással fogni a ceruzát: tehát nem úgy, mintha tollal írnánk, hanem tenyérbe. Nehéz leírni, de talán tudod, miről beszélek. Ha nem, csak szólj.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#334) Kaoru válasza DrSoul (#333) üzenetére


Kaoru
aktív tag

Az a gond, h ha eccer majd eljutok oda, h élő dolgokat rjazolok, v valóst inkább úgy mondom, azt sem fogom tudni fekete fehérré változtatni :| a probléma nem is a színekkel volt leginkább hanem a textúrával. Gondolkoztam rajta, h hogy adjam vissza leginkább a a farmer szálkás érzetét, illetve a felső puhaságát, de nem sok sierrel jártam, de a remény hal meg utoljára. Ezt a képet sztem még újra csinálom párszor.
Minden alkalmas sztem bárminek a megtanulására, csak vannak rögös meg rögtelebb útak :d, de eskü nem leszek lusta, ma fogok 1 konyharuhát és rajzolni fogom

Egyelőre maradok a több ceruzát ahsználok verziónál :), az előző képen mind a 7et kipróbáltam, csak azért, h szokjam, meg érezzem a különbséget. Itt már csak a HB-t és a 4B-t alkalmaztam. Hb-t csak a magam szívatására, h ne véssek a cerkával, hanem csak finoman (illetve az a gripes :D), 4B-vel pedig mélyítettem az árnyékon ott ahol úgy éreztem kellett.

4 tartást alkalmazok: úgy fogom a cerkát, mint íráskor (akkor a hegye felé fogom, a lefaragott rész kezdeténél majndem merőlegesen a papírra -igen írást is inkább vésem :D, erről kell leszoknom-), ezt az erősebb körvonalaknál. Majd ugyan ez, csak kicsit feljebb fogom meg, s kisebb szöget zárok be a lappal: ez a vázlat, közepesen erős vonalakhoz, majd szinte a ceruza legvégén, olyan szögben, h a kezem még ne dörzsölődjön a papírhoz: ezek a finom vonalakhoz, és ennek egy másik változata, amikor kifordítom a kézfejem, ez akkor jön jól, ha valami nem esik másként kézre, lapszélek, stb.
Ha müxene a fényképezőgép, akkor lefényképezném, de elromlott :(

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#335) DrSoul válasza Kaoru (#334) üzenetére


DrSoul
őstag

Persze, ha neked bejött a ceruza cserélgetés, az is jó.
A kéztartásról: jó a sima fogás is, de szerintem (ahogy nekünk tanították is) az főleg a részletek kidolgozásához kell.
Viszont amikor még csak kezded a rajzot, érdemes a vázoló fogás:

[link]

[link]

Ezzel sokkal lazább a csuklód.
Egyébként persze, hogy ha élőben rajzolsz, mindig is lesznek szinek.
De a tanuálsnak mindig megvannak a fokozatai. Tehát eleinte egyszinű, világos ruhákat próbálj rajzolni (pl. a konyharuha), és kreálj megfelelő világítást (pl. a szobában ne menjen nagy lámpa, csak egy spot lámpa oldalról, meg magadnak valami. Az anyag puhaságát legtöbbször maga a redőkkel tudod érzékeltetni. Ezért eleinte kezdj durvább anyagokkal, majd finomabbal, látni fogod a különbséget.

Bocs, én csak pofázok itt, közben nekem is kéne gyakorlnom egy csomó mindent, mert totál kijöttem szerintem a gyakorlatból (rég rajzoltam úgy rendesen).

ha eccer majd eljutok oda, h élő dolgokat rjazolok
Az a baj, hogy nem oda kell jutni: onnan kell kezdeni (most nem feltétlen emberröl van szó, eleinte csendélet).
Sajnos ennek ez a menete: az írás-olvasásnak is meg van a menete, bár egy gyerek megtanulhat már 4 évesen is leírni egy betűkombinációt, de a képességet nem birtokolja.
Mint minden, a rajzolás is tanulható, de sajna ennek van egy menete, amit nem lehet felrugni.

Mindig az X jelöli a pontot...

(#336) Kaoru válasza DrSoul (#335) üzenetére


Kaoru
aktív tag

kéztartást köszönöm majd próbálgatom.
Nem mondom azt élből, h nem, de nálam nincs tétje a dolognak (se idő, se pénz, sme hivatás), így annyit mondok, h kipróbálok mindent és próbálom azt leginkább alkalmazni, ami nekem mindne szempontból a legjobb (gyakorlás és tanulás terén). Pont amiatt, ami az olvasással kapcsolatos, de kifelejtettél: az olvasást is 3 féleképpen lehet minimum megtanítani, de ebből csak az egyik lesz igazán hatásos 1 kisgyereknél, mert mindnekinek más a beállítottsága.

És tényleg ne értds félre, nem azért, mert nem lennék hálás a tanácsokért, csak mindennek meg van a maga ideje az én órám szerint, de igyekszek mindent észben tartani.

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#337) DrSoul válasza Kaoru (#336) üzenetére


DrSoul
őstag

Természetesen megértelek, tudom, itt egy topicban nagyon hülyén jön ki így a dolog, egyből mindent rádzudítottam.
Valóban több modszer van az olvasástanulásra, de szerintem eleve a hagyományos a legjobb, de függetlenül ettől, a lényeg, hogy van egy módszertana, ami egy rendszerességet követel.
A rajzban is így van. Engem aztán nehéz meggyőzni abban, hogy a bonyolultabbal érdemes tanulni kezdeni (ezt nem rád értem, hanem a kül. modszertanokból kiindulva).
Szerintem mindig kell egy biztos alap, amiből lehet épitkezni. Az alapon belül több dolog van, amit esetleg cserélgetni lehet, de az alapot muszály megtartani. Szerintem.

Ezt nem is neked mondom igazából, hanem eszembe juttatod a kül. módszertanokat, akár olvasásban: amikor szóképeket olvasnak... Mindegy, nem lehet mindenkinek egy a véleménye.
A lényeg, hogy szeretsz rajzolni, és érdekel a dolog! :C

Mindig az X jelöli a pontot...

(#338) Petya25


Petya25
addikt

Jópofa és kreatív.
[link]

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#339) Petya25


Petya25
addikt

Találtam egy-két jó rajzot:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#340) szd@root.hu


szd@root.hu
tag

Sziasztok!

Ismer vki olyan programot ami megmutatja az adott képen lévő egérmutatónak a pontos koordinátáját?

(#341) Winner_hun válasza szd@root.hu (#340) üzenetére


Winner_hun
félisten

paint:F

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#342) szd@root.hu válasza Winner_hun (#341) üzenetére


szd@root.hu
tag

nem az nem jó...

honlapot szerkesztek.
van egy képem, amin egy monitor van.
azon van mondjuk egy kijelző amit szeretnék linkként használni, ahoz pedig kellenek a képen lévő koordinátái. Tehát a kijelző 4 sarkpontja kell nekem. Azok pedig koordináták.

Ilyen progi kéne nekem ami ezt megmondja.

(#343) BLiNk3r válasza Petya25 (#339) üzenetére


BLiNk3r
senior tag

nagyon ötletes rajzok, tetszenek ;)

(#344) Winner_hun válasza szd@root.hu (#342) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ja értem. Nem nagyon értek a honlapszerkesztéshez, de a képhez nem lenne egyszerűbb simán hozzárendelni a linket?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#345) bLaCkDoGoNe válasza szd@root.hu (#342) üzenetére


bLaCkDoGoNe
veterán

Photoshop.

"The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] http://www.flickr.com/photos/blackdogone [+] 

(#346) Kaoru


Kaoru
aktív tag

[link]
gyakoroltma kicsit táblával, ez lett az eredmény, még nincs kész teljesen. szemöldököt nem tudok csinálni :\

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#347) HolloW


HolloW
senior tag

Jó rég jártam erre .), gondoltam en is linkelek par kepet, sajnos csak ilyen flashcardsos van, mert scannerem az sajna nincs .( Ha lesz akkor meg jön pár tonna kép, addig is stay tuned ...

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

ja igen egérrel csinaltam ezeket, elég macerás vele rajzolni :((

STEAM - KOBRA KAI!

(#348) DrSoul válasza HolloW (#347) üzenetére


DrSoul
őstag

Te nagyon tudsz! :R

Mindig az X jelöli a pontot...

(#349) bandus válasza HolloW (#347) üzenetére


bandus
addikt

Max respect :R :R

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#350) Forest_roby válasza HolloW (#347) üzenetére


Forest_roby
őstag

Le a kalappal! :Y :C :Y

mod:
/egy rajzom nekem is van, lehet bescannelem és belinkelem. Ki fogtok röhögni!

[Szerkesztve]

-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.