- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- kenand: Hol volt, hol nem volt, Thunderbolt...
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- thesound: Segítőkészség
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibz03
őstag
Na leírnám a rövid tapasztalatomat RAID0 ügyben.

Korábban itt tettem fel egy kérdést, hogy érdemes lenne-e a meglévő 250 GB-os HDD-m mellé még egyet venni, és RAID0-ba kötni a kettőt, vagy inkább vegyek egy gyorsabb 500 GB-osat. Én a RAID0 felé kacsingattam, erről végül brd beszélt le, így megvettem egy 500-ast, és azt kell mondjam, szerintem jól döntöttem. (Ezúton is köszönet brd-nek!
)
Miután itt volt a kezemben mindkét HDD, kipróbáltam velük a RAID0-t, és hát nem voltam lenyűgözve. (Igen, tisztában vagyok vele, hogy 2 különböző HDD-nél a lassabb tempóját "veszi fel" a gyorsabb is, épp ez a lényeg, hisz a régi 250-esem mellé akartam eredetileg egy ugyanolyat vagy hasonlót RAID0-ba.) Nem teszteltem sokáig az egészet, talán 20-30 percig próbálgattam, feltelepítettem a Windows 7-et, Firefox-ot, Crystal Disk Mark-ot. A Windows betöltési sebessége érzetre nem igazán lett gyorsabb, talán a Firefox mintha valamivel hamarabb indult volna el, miután rákattintottam az ikonjára (de ez csak kb. fél mp, és betudható a frissen telepített op.rendszernek is). Ha itt-ott hajszálnyi gyorsulást is véltem felfedezni, az egyáltalán nem volt meggyőző, tehát nem éreztem azt, hogy megtáltosodott volna egy program betöltése is (bár újfent megjegyezném: nem próbálgattam nagy programokkal). A Crystal Disk Mark kellemes meglepetéssel szolgált: 140 MB/s körüli szekvenciális írás/olvasás a 250-es HDD-m 90 MB/s körülijével szemben, de akárhogy is, ennyi volt az egyetlen érdem a RAID0 mellett, érezni Windows alatt nem lehetett a sebességnövekedést.
Ezután jött a lényeg: az új 500-as HDD-met (Samsung Spinpoint F3) "egyedül" üzemeltem be, felhúztam rá a Windows-t, és érezhetően (ha nem is nagyon szembeötlően, de határozottan) gyorsabban lett a rendszer, mint RAID0-val! A Crystal Disk Mark 150 MB/s körüli szekvenciális írás/olvasást dobott ki rá, ami több, mint amit a RAID0 tudott (persze ott lehúzta a RAID0 teljesítményét a lassabb 250-es HDD), ez is igencsak meglepett.
Tehát a konklúzió, amit leszűrtem: régi HDD-kből (és ide tartozik a 2 éves, 250-es, 7200 RPM-es, egytányéros Samsungom is!) nem érdemes RAID0-t építeni, inkább cseréljétek le újabbra. Persze ha két újabb HDD-ből épít az ember RAID0-t, az már más tészta. -
tibz03
őstag
Minden vinyó jó RAID-re, nem vinyó-függő. Az, hogy milyen RAID-et használj, attól függ, hogy mire kell. Ha fel akarod gyorsítani a merevlemezek írás-olvasását (feltételezem, hogy ez a cél), akkor RAID0 kell, ha backup vinyó kell, akkor RAID1 (ekkor hiába van két 640-es HDD-d, a kettőt együtt is csak 640-nek fogja látni a géped, mivel mindkettőre ugyanazok az adatok kerülnek). Az topic első hsz.-ában találsz linkeket, amiket érdemes elolvasnod.
RAID-kialakításánál mindenképp új partíciók kellenek, tehát le kell mentened az adataidat.
-
tibz03
őstag
Na, arra jutottam, hogy rendeltem egy 500 GB-os Samsung F3-mat.
Úgyhogy megdumáltál. Majd ezzel meg a jelenlegi 250-esemmel, ha tudom, kipróbálom a RAID0-t, csak a próba kedvéért, aztán kipróbálom az új HDD-t "egyedül" is, és kiderül, hogy mi az igazság. 
Csak azt kellene tudnom, hogy jelenlegi rendszerpartíciómat hogyan tudom áthúzni majd rá szektorról szektorra (hogy ne induljon az új HDD azzal az előnnyel, hogy friss op.rendszer kerül rá). Valami programot tudtok mondani, amivel ezt meg tudom oldani?
Aztán lehet, hogy az lesz, hogy megtartom a 250-esemet is (nem RAID-ben), és erre teszem a Windows swap fájlját, állítólag az is sokat dob a Win sebességén, ha másik HDD-n van a swap. -
tibz03
őstag
Egy "tapasztalati" hsz.-t olvastam itt ([link]), ez elég meggyőző volt számomra a RAID0 mellett (ráadásul az illető 2 db 80 GB-os - tehát régi - HDD-t használt), de utánaolvasok még, és eldöntöm utána, hogy mi legyen. Te azt javaslod, hogy 1 db, gyorsabb HDD-t használjak, másnak láthatóan bejött a RAID0, így elég nehéz dönteni.

(#5869) brd
Az integrált RAID vezérlő ilyen gáz? Nekem ilyen alaplapom van, nincs róla infó a weboldalon, hogy milyen RAID-vezérlő van rajta, csak oda van írva a specifikációkhoz, hogy "Features SATA 3Gb/s with RAID function". Jó ez vajon?

-
tibz03
őstag
Azért kérdeztem, mert amikor feltettem a kérdést, akkor fogalmazódott meg bennem a RAID0 ötlete, hogy mindössze 5-6 ezer Ft-ért jelentős(?) gyorsulást érhetnék el. Azóta az az 1-2 válasz, ami jött (a tiéden kívül) a RAID0 mellett állt. Nem gondoltam, hogy lesz olyan, aki inkább az 1 db HDD-re akar rábeszélni.
Egyébként korábban már volt nagyobb/gyorsabb HDD-m, és nem rémlik, hogy érezhetően gyorsabb lett volna vele a rendszer. A RAID0 meg mégiscsak RAID0, egyszerre ír/olvas két HDD-n, elérési idő ide vagy oda - de ez csak az én feltevésem, és mivel nincs gyakorlati tapasztalatom a témában, ezért jobbnak láttam, ha utánakérdezek a dolognak itt.
Windows-telepítéskor szoktam partícionálni (már amikor szükséges), ott nincs bal meg jobboldal, de most megnéztem a Windowsban a "Partíciók létrehozása és formázása a merevlemezen" programot, abban a C:-m a bal oldalon van, tehát valószínű, hogy az a partíció lesz a lemez elején, amit a Windows-telepítéskor először hozol létre (mivel akkor is a C:-t hoztam létre először).
Az OS partícióméretén meg nincs miről beszélni, mert mindenki úgy alakítja ki, ahogy akarja/megszokta. Én a C:\Program Files-ba telepítek minden alkalmazást (kivéve a játékokat), nekem a "rendszerpartíció" megfogalmazásba beletartoznak ezek is, nem csak a Windows mappa.
-
tibz03
őstag
Hát nem tudom, igazából ki szeretném próbálni a RAID-et.
Már fel is adtam egy hirdetést, hátha találok ugyanolyan HDD-t, mint amilyenem van.
Megbízok a Samsung HDD-kben, nem félek attól, hogy tönkremegy az egyik (ha meg mégis, akkor így jártam, más is bevállalja ezt a kockázatot, aki RAID0-t épít).
Azt hogy lehet megoldani, hogy a HDD elején legyen egy partíció?
Azt a partíciót kell először létrehozni, amit a HDD elejére szeretnénk?
Sebességben tényleg jobban járnék 1 db 110 MB/s-os olvasási sebességű HDD-vel, mint 2 db 85 MB/s-ossal?
Nekem az 50 GB-os C:-n van a Win 7 és a telepített programok, és szűkös az 50 GB.
Épp a napokban telt meg, így hát kitakarítottam a C:-t, amennyire csak lehetett (CCleaner és más takarító-programok, .tmp és telepítési fájlok manuális törlése), így van most megint kb. 15 GB szabad helyem az 50-ből, úgyhogy nem mondanám, hogy 40 GB elég. -
tibz03
őstag
Sziasztok!
Szerintetek érdemes lenne a rendszer gyorsításához RAID0-át kialakítanom, vagy cseréljem le a HDD-met egy gyorsabbra és nagyobbra? Jelenleg egy 250 GB-os Samsungom van (a CrystalDiskMark szerint kb. 85 MB/s olvasási és 80 MB/s írási sebességgel). A 250 GB többé-kevésbé elég nekem, ezért nem létfontosságú, hogy több tárhelyem legyen, a gyorsaság fontosabb. Két lehetőséget látok (nagyjából ugyanannyiba kerülne mindkettő): lecserélhetem egy 500 GB-os Samsung SpinPoint F3-ra (olvasás; írás), vagy vehetek egy másik hasonló 250-es HDD-t, és RAID0-ba köthetem a meglévővel. Sebesség szempontjából melyikkel járnék jobban? (Általános használatra, a Windows és egyéb egyszerűbb programok betöltési sebessége a mérvadó.)
Még egy ide tartozó kérdés: ha vennék még egy 250 GB-os HDD-t, és RAID0-ba kötném a jelenlegivel, akkor meg lehet oldani valahogy, hogy ne kelljen újratelepítenem a Windows-t, meg úgy eleve újrapartícionálni/formázni a HDD-ket, hanem az új "felvegye" a régi "szerkezetét" (partíciók, meglévő fájlok megosztása a két HDD-n).
SZERK: Most olvasom, hogy RAID0-ban a két HDD tárhelye összeadódik (végül is logikus, nem tudom, miért hittem, hogy nem
). Szóval a tárhely mérete így már annyira sem mérvadó a kérdésem szempontjából, mint eddig, csak a sebesség.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Gitáros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- iPhone topik
- LEGO klub
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 16GB RAM 27%-os áfás számla (238)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 I9 13900K 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 Super 16GB Lian LI LANCOOL 207 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

Már fel is adtam egy hirdetést, hátha találok ugyanolyan HDD-t, mint amilyenem van.
Azt a partíciót kell először létrehozni, amit a HDD elejére szeretnénk?