Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• modder

aktív tag

válasz Oppenheimer #8165 üzenetére

Én hallgattam a Java EE-s kurzust pár éve, nincsen benne EJB 2.1, szerintem JSP-t is alig említik, gyakorlat inkább JSF+EJB. Gyakorlaton Netbeansben van a fejlesztés, ami legenerálja a CRUD EJB-ket meg ilyenek.

Amit fontos tudni, hogy rettentő sok az anyag, nem is csoda, mert hihetetlen nagy állat az egész Java EE framework, érdemes jó sok pontot szerezni a házin, mert olyan sok az anyag, hogy vizsgára nehéz mindent rendesen megtanulni.

A másik dolog, hogy akkor a gyakorlatok Netbeansben voltak, ami sok kódot, egész projektet legenerált, nagyon megkönnyítve ezzel a dolgunkat, de nekem akkor nem is állt össze pontosan, hogy mire jó, hogyan működik az EJB, JPA. Csak később, amikor munkahelyen láttam egy életnagyságú Java EE projektet, ahol minden réteg (megjelenítés, üzleti, adat model) külön Ant (vagy Maven) projekt volt, akkor esett le az egész. Ezzel annyit akartam mondani, hogy hasznos, de magadtól is érdemes letölteni pár Java EE sample projektet githubról, ami valami konvencionális build toolt használ (maven, ant, gradle), hogy lásd, a valóságban milyen egy projekt, mert a való életben nem Netbeans-szel generálják a kódot.

Ja, és ha már Java vagy .NET... én szeretem a Javát, nem is feltétlenül a nyelvet, hanem azt a sokszínű platformot, amit a JVM nyújt. Nagyon sok nyelvet támogat, és mind futtatható a JVM-en együttműködve: Scala, Clojure, JavaScript, Groovy. Sokféle Webes keretrendszer. Ha akarod hackelheted a javac fordítót, hogy fordítás közben generálj kódot (pl. Project Lombok). IntelliJ Idea-t istenítik, ami fizetős, de a legújabb Eclipse is már elég fasza támogatást nyújt webfejlesztés terén.

Ami viszont tény, hogy körülményesebb tud lenni, mint a .NET: neked kell kitalálnod google segítségével, hogy esetlegesen melyik osztály milyen Jarban lehet benne, ha hiányzik valami függőség a projektedben és csak egy ClassNotFound exception-t kapsz. Nehézkes a főggőség menedzsment. Egy nagyobb projektnél nehéz lehet konfigurálni az Antot vagy Mavent, ezekbe mind bele kell tanulni. Sokszor ki kell előre választani, hogy milyen szervlet vagy Java EE konténeren akarod futtatni az alkalmazásodat, mert habár standard a Servlet api, meg az összes Java EE szolgáltatás, mindig előjönnek konténer specifikus konfigurációk. Míg .NET-nél elvileg mindig IIS-en futtatod, jól össze van integrálva VS-val, és minden librarynak egyetlen, a hivatalos Microsoft implementációja van, nem neked kell kiválasztani.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés