Hirdetés
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kb. 3 évvel ezelőtt írtam be a rádiómba a hazai átjátszók frekvenciáit, most ellenőriztem és néhány beállítás megváltozott azóta, így akkor időnként érdemes ellenőrizni őket.
-
válasz
Intruder2k5 #945 üzenetére
No igen, alapértelmezésben ebben gondolkoztam, Alföld tényleg.
Eszembe se jutott, pedig máshol sokkal problémásabb lehet.
petike4ever: pmr szempontból ez tényleg eléggé beszűkült, de még városi környezetben is mehet esetleg.
Figyi, nézd meg az összefoglalóban a linkeket, nem biztos, hogy olyan vészes az az amatőr vizsga. Az "A" vizsgához nem kell az egész tananyag, szerintem megtanulható. -
gypiero
tag
Annyira borzalmasan rossz helyen lakom több szempontból is, hogy az hihetetlen... Mátészalkai vagyok, errefelé ezek az eszközök csak "vokitokik", semmi más... Hónapok óta nem hallottam emberi hangot PMR csatin, pedig scannelek minden nap. Ráadásul egy lakótelep belsejében lakom, mindkét oldalt betontömbök, a mi L alakú társasházunk pedig belül van és pont a sarkában lakom a legfelső emeleten, ahol a két épület találkozik. Esélytelen innen kirádiózni rendesen, pedig van egy Diamond MR77B antenna az ablakban. VHF-en szoktak szabolcsi amatőrök beszélgetni esténként, de ott meg alapból le van tiltva a PTT nálam.
-
-
Kicsirics77
Topikgazda
engedélyhez kötött,szóval ha nincs hívójeled ne menj oda, nem azért mert bemérnek, magadnak teszel jót, ha össze akadsz valami komcsival, kioszt, hogy mit képzelsz magadról,hogy hívójel nélkül odamész.
ha normálissal akadsz össze akkor megkér,hogy ne használd és tegyél le egy amatőrvizsgát, utána szeretettel vár a frekvencián.
csak jó tanács, én a helyedben sem vem uhf átjátszón nem próbálkoznék, hidd el tapasztalatból mondom mint hívójeles amatőr. -
gypiero
tag
Akkor az UHF átjátszók is amatőr sávba tartoznak, ergo azon is tilos? Régóta érdekel a téma, mert számomra nem volt teljesen tiszta. Másodsorban oké, hogy nem szabad, de mi történik, ha mégis váltok két szót az ottaniakkal? Büntetés jár érte? Vagy mi történik a gyakorlatban? Hallottam már olyan verziót, hogy bemér az NMHH és megbüntetnek, de ezt elég valószínűtlennek tartom.
-
Kicsirics77
Topikgazda
vannak jó társaságok, mondjuk szolnok környékén a 7-es csatorna, de ha ott is megjelenik a frekvencia csősz akkor mindenki kikapcsol vagy átmegy máshová
én pont emiatt is szoktam le a pmr-ről mert folyamatosan mindenkinek retek volt a rádiója mert nála mindenki recsegett, mondjuk az eszébe sem jutott,hogy a hiba nála lehet. -
Kár, megint egy olyan területe az életnek, ahol a normális felhasználók látják a kárát azoknak, akik agyatlan módon viselkednek, visszaélnek stb.
Egyébként a napokban egy ritka szimpatikus, normális társaságot fogtam ki pmr-en, nagyon jókat beszélgettünk.
-
-
"Ami inkább érdekelne, hogy megtűrik-e azokat a lelkes hobbirádiósokat, akik ismerik az etikettet és szívesen alkalmazkodnak a dolgokhoz egy átjátszón?"
Nem forgalmazhatsz amatőr sávon amatőr engedély nélkül.
Viszont nem tudom, hogy ha PMR sávon lenne átjátszó, az használható-e amatőr engedély nélkül, gondolom az igen.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Bekerültek a modulációs módok konyhanyelven és röviden az összefoglalóba,próbáltam minél egyszerűbben szerkeszteni.
Legközelebb majd az üzemmdok és jellésük kövezkezik. -
Kicsirics77
Topikgazda
Sajnos ezzel kapcsolatban nincs jó hírem, mert pont ezek a böfögő, krákogó emberek nem tűrik meg a hívójel és vizsganélküli embereket sehol sem, pont úgy csinálnak, mintha az ő kedvükért lenne egy analóg átjátszó fentartva.
ha komolyan érdekel a rádiózás, akkor nagyon szivesen válaszolok a kérdéseidre. -
gypiero
tag
-
gypiero
tag
válasz
Kicsirics77 #825 üzenetére
Teljesen érthető, hogy nem szeretik sajnos, sok a recsegő-böfögő baromkodó, akiktől hangosak a frekik... Bár mostanság egyre kevesebb. Ami inkább érdekelne, hogy megtűrik-e azokat a lelkes hobbirádiósokat, akik ismerik az etikettet és szívesen alkalmazkodnak a dolgokhoz egy átjátszón? Sajnos nekem meghaladja a képességeimet, hogy amatőr vizsgát tegyek, pedig szívesen rápróbálnék, de nekem a fizika része magas sajnos...
Egyébként amatőr vizsga nélkül az UHF átjátszókat sem szabad használni vagy csak a VHF-re vonatkozik ez a szabályozás?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #930 üzenetére
Ha holnap lesz időm akkor az összefoglaló aljára teszek be pár szót vagy linket az üzemmódokról.
CW-AM-SSB(LSB-USB)-FM.
Remélem lesz egy üres félóra,hogy összedobjam majd. -
válasz
Kicsirics77 #929 üzenetére
Ha Te mondod...
Ez már nekem magas, én csak a CTCSS-t meg a DCS-t ismerem valamennyire.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #928 üzenetére
C4FM vagy DMR lenne erre a megoldás de ugye az meg nagy luxus a pmr sávra mert nem olcsó a készülék hozzá,frekvencia bérlésnél már elgondolkoznék rajta,mivel a c4fm nem elterjedt a dmr-nél meg ugye két időrés van és időrésenként minimum 16 color code.
-
válasz
Kicsirics77 #927 üzenetére
Na de mindegy is, mert ahogy írtad, ez mint védelem nagyon gyenge, és sajnos a zavarástól sem véd meg, mert az adás ugyanúgy érthetetlen lesz, ha bármilyen más beállítású rádióval egymásra nyomnak azonos csatornán, CTCSS kód ide, vagy oda.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #926 üzenetére
Lehet rosszul fogalmaztam akkor.
-
válasz
Kicsirics77 #925 üzenetére
"Ha én 2 rádió között ctcss kódot használok akkor engem nem hall senki,viszont én hallok mindenkit."
PMR-nél pedig nem így működik. Ott ha az adó oldalra CTCSS kódot állítasz be, akkor azt hallja minden olyan vevő, ami azonos csatornára van állítva CTCSS kód nélkül, vagy a CTCSS kódja is azonos. Ha más CTCSS kód van a vevőn, akkor az nem hallja az adást. Tehát ha én adok mondjuk a 7/37 csatorna/CTCSS kóddal, akkor azt hallják a 7 és a 7/37 beállítású vevők is. -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #923 üzenetére
Dcs-t javasoltam én is,de sajnos,kb 3 perc arra is rájönni,és ehhez elég egy olyan kézirádió ami tudja szkenelni a ctcss és dcs kódokat.
Ha én 2 rádió között ctcss kódot használok akkor engem nem hall senki,viszont én hallok mindenkit.
Dcs-ről nemtudok nyilatkozni mivel sosem használtam,egyébként ugyanaz mi t a ctcss csak a dcs digitális szelektív zajzár. -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Intruder2k5 #923 üzenetére
Ebben nem a titkosítás volt a lényeg hanem hogy garantálja-e a nyugis, mások által nem zavart forgalmazást de kiderült hogy nem. Így aztán mindegy is hogy ki-kit hall, a mi problémánkat nem oldja meg.
-
válasz
Kicsirics77 #916 üzenetére
CTCSS-nél nem úgy van, hogy mindenki hallja aki azonos CTSS-t használ, illetve hallják azok is, akik nem használnak CTCSS-t? Ahhoz, hogy más ne hallja az adást, szerintem DCS kéne, mert ott ténylegesen csak azonos DCS kódot használóknál nyit a zajzár. De bocs, ha tévedek!
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Kicsirics77 #921 üzenetére
Köszönöm, sokat segítettél.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
m.zmrzlina #920 üzenetére
Bérelt frekinek pont az a lényege,hogy kapsz egy fix frekit 150-170MHz között ha pedig valaki zavarja akkor bejelented a hatóságnak és kivizsgálják a zavarást.
Pl a taxisok is bérelt frekit használnak pont emiatt,hogy ne zavarják őket,nem kell hozzá amatőr engedély sem,de a hatóság mindenről tud adni tájékoztatást.
A pmr nyilvánvalóan nem neked való lesze ebben az esetben. -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Kicsirics77 #918 üzenetére
Minél mélyebbre ásom magam a témába annál erősebb a gyanúm, hogy a PMR nem megoldás.
Azt szinte biztosnak gondolom, hogy az úgy nem fog működni hogy beállítom a két rádiót ugyanarra a csatornára és mindig armikor az "A" busz akar beszélni "B" buszhoz akkor az előre beállított csatorna szabad és zavarás nélkül tudnak beszélni. Mert amíg kinn a prérin autóznak lehet hogy nyugisabb az a csatorna de egy nagyvárosban gondolom macerásabb üreset találni. Az meg nem opció hogy van egy "rádiós" az "A" buszon aki folyamatosan szkenneli a sávot és telefonon üzeni meg "B" busznak, hogy melyik csatornán fog adni legközelebb.
A helyetekben megkérdezném az nmhh frekvencia gazdálkodási osztályát,hogy éves szinten mennyi a frekvencia bérlés díja,
Az ilyen bérelt frekiknél mit mutat a gyakorlat, nyugis vagy azért jönnek-mennek ott is a kalózok és van rá példa hogy zavarnak?
-
Egyben válaszolok, köszi a tananyagot is és a válaszokat is PMR áthallás témában.
És van már TG-nk! -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
m.zmrzlina #917 üzenetére
Ez nem titkosítás,ez csak szelektív zajzár,ha valaki forgalmaz az adott csatornán akkor az simán bele fog hallatszódni a ti adásotokba,be lehet állítani rx meg tx oldalra is ctcss kódot de ha valaki komolyabban foglalkozik a rádiókkal akkor kb 1 perc megfejteni a ctcss kódot,dcs kóddal lehet próbálkozni azt ritkán használják, minden olyan készülék ami a pmr sávon kívül is képes forgalmazni az engedélyköteles,a pmr rádió az hivatalosan 500mW saját tápforrás és az antennát sem lehet eltávolítani.
A helyetekben megkérdezném az nmhh frekvencia gazdálkodási osztályát,hogy éves szinten mennyi a frekvencia bérlés díja,márcsak azért is mert a pmr sávot pesten a biciklis futártól a darusig mindenki használja. -
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Kicsirics77 #916 üzenetére
ha a távolság nagy a 2 busz között
500-1000 méternél nem kell nagyobb távot áthidalni.
csatornára ctcss kódot állítasz a rádiókon,ezáltal benneteket nem fognak hallani
De ez ugye nem jelenti azt hogy ebbe az összeköttetésbe nem szólhat bele valaki kívülről? Ilyen szempontból ez az összeköttetés nyitott? Úgy értem hogy nem tudnak belehallgatni a forgalmazásba de ha valaki "véletlenül" ezen a csatornán elkezd adni az hallható lesz a saját beszéd mellett? Vagy ez a titkosítás kiszűri az ilyen külső zavarokat is?
Mivel járművek közti kommunikációról van szó ezért nem hordozható kézi rádiókban gondolkodom hanem telepíthetőben.Egy ilyennek pl van audio kimenete amit egy megfelelő illesztővel be lehet kötni a busz rendszerébe. Egyébként a teljesítményéből arra következtetek, hogy ilyenhez már engedély is kell. Jól gondolom?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
m.zmrzlina #915 üzenetére
Nehéz kérdés,de a legegyszerűbb 2 db pmr rádió aminek van audio kimenete,plussz ha a távolság nagy a 2 busz között akkor külső antenna,a zavart úgy lehet a legkönnyebben kivédeni,hogy a csatornára ctcss kódot állítasz a rádiókon,ezáltal benneteket nem fognak hallani mert csak a 2 rádió tud egymással beszélni a megfelelő ctcss kód ismeretében,külső hallgató ebből semmit nem hall max azt látja,hogy foglalt a csatorna.
-
m.zmrzlina
senior tag
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem.
Két turistabuszt kellene összekapcsolni valamilyen módszerrel. Az az elvárás, hogy ha az "A" buszban beszél valaki az mindkét buszban hallható legyen. A legjobb az lenne, hogy a buszok saját audio rendszerén keresztül. A beszéd egyirányú tehát az nem elvárás, hogy a "B" buszból is át lehessen beszélni az "A" buszba.Természetesen megfelelő zavarvédettség mellett, tehát az érthetőséget ne akadályozza a sáv egyéb forgalma.
Nem ragaszkodom a PMR-hez, bármilyen ötlet jól jönne.
-
Kicsirics77
Topikgazda
no akkor , hogy tisztán láss:
valószínűleg a frekvencia amit az illető használt nem pontos pmr freki volt, sajnos sokan használnak olyan készüléket ami nem tudja a 6,25kHz lépésközt, sokan nem is foglalkoznak vele, pl a készülék tudja az 2,5 5 10 25kHz lépésközt akkor pl a 7-es pmr csatorna 446,080MHz-re lehet csak lehangolni ez annyira nem veszéllyes, de pl ha 446,075MHz mert csak a 25kHz lépésközt tudja a rádió vagy éppen a felhasználó nem foglalkozik vele,milyen frekit milyen lépésközzel állít be akkor van az amit mondtál,hogy a szomszédos csatornákatr zavarja, plussz rájön még a nem megfelelő kimenő teljesítény(pl.:50W). itt már nemigazán van jelentősége annak,hogy FM vagy NFM.
Tapasztalatom alapján főleg az öregebb rádiósok nem foglalkoznak azzal,hogy zavart okoz-e vagy sem. -
Kicsirics77
Topikgazda
Üdv.
Megpróbálom betenni az összefoglalóba az MRASZ oldalán található amatőr vizsgára felkészítő tananyagot. -
Lásd fentebb, FM vs. NFM mód. Igen, lehet itt is pont erről volt szó, az adás FM módú lehetett, és adalékként akár még az is lehet, hogy nem volt teljesen frekihelyes a beállítása, vagyis jó nagy lökettel bebeszélt a két PMR csatorna közé, így az egyiken éppen, a másikon pedig, amihez közelebb volt az adó frekije, jól érthető volt.
-
Fogtam egy forgalmazást pmr sávon, de nagyon rossz minőségben. Mondom szétnézek másik csatornán, váltottam eggyel lejjebb. Eléggé meglepődtem, ugyanaz ment egy pmr csatornával alatta, csak tisztán és érthetően. Azt a lehetőséget másodlagosnak gondolom, hogy két csatornán adtak egyszerre, lehet hogy olyan rossz beállításokkal, vagy rosszul beállított frekvencián és nagy teljesítményen adtak, hogy érthetőség határán belehallatszott egy másik csatornába?
-
válasz
Kicsirics77 #908 üzenetére
Köszönöm előre is.
-
válasz
Kicsirics77 #902 üzenetére
Köszi! Letöltöttem pár tananyagot, belenéztem, nem tudom, hogy abból mennyi kell a novice vizsgához, mert számomra messze nem triviális dolgokról van benne szó.
A 200W nekem rengetegnek tűnik, a sávkorlátozás gondolom a 144 és a 430? -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #905 üzenetére
144-146 illetve 430-440 ami az amatőrsáv,ott érdemes szkenelni
150-170 között vhf főleg taxi
440-470 között taxi,biztonsági szolgálatok meg jeladó vízmű áramszolgáltató,talán bkv meg esetleg máv. A többi az mind adat amit csipogást hallasz. -
válasz
Kicsirics77 #904 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Na, a reggeli linket az összefoglalóba betettem, a repsávos táblázatot a mai megfigyelések alapján megcsináltam az aktívabb frekikkel, illetve még egy taxis frekit is hozzádobtam a VHF listához. Volt időm, 2x végigszkenneltem 225-512MHz, és a 806-960MHz tartományt is, de ott semmi értelmeset nem találtam. Recsegés ropogás, talán egy TV adás hangja, és más nem is volt ma ott.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5 #903 üzenetére
Vagy simán csak nesze itt a tananyag, fizesd be az x összeg vizsgadíjat, és kapsz egy vizsgaidőpontot?
Igen sajnos pont így megy,úgy készulsz fel ahogy akarsz,néha egy évben egyszer vagy kétévente van a ha5kdr klub szervezésében tanfolyam bp. Őzike utca,személyesen olyan 20-30 ezer a tanfolyam,talán 3-4 hétvége de fel kell járni,az nmhh nem foglalkozik felkészítéssel, csak vizsgáztat,10 alkalommal évente,álltalában minden hónap harmadik csütörtök vizsgadíj 4000/fő.
http://nmhh.hu/cikk/165379/Radioamator_vizsgak_idopontja_2020_evben -
válasz
Kicsirics77 #902 üzenetére
És ha szabad kérdezni, pontosabban, hogy megy ilyen vizsga? Előtte be kell járni valamilyen tanfolyamra? Ha igen akkor hova? Gondolom Pest, NMHH? És kb. hány alkalom, mennyi idő a tanfolyás, és nagyságrendileg mi pénzbe van mostanság? Vagy simán csak nesze itt a tananyag, fizesd be az x összeg vizsgadíjat, és kapsz egy vizsgaidőpontot?
-
Kicsirics77
Topikgazda
3 féle lehetőség van ma vizsgát tenni.
Beginner: 16 év alatt vagy 65 év fölött(nyugger vizsga hogy a vesekövet ki tudják beszélni)
Cept Novice:bármely magyar személy 18 év fölött.(sáv és teljesítmény korlátozás van 200W)
Harec: 18 év fölött,nincs sávkorlátozás és 1,5 kW a maximális teljesítméhy amivel lehet forgalmazni. -
válasz
Kicsirics77 #900 üzenetére
Köszi szépen, akkor a PMR-eket is átrakom arra.
Köszi a tankönyves linket is amit írtál, megnézem, hogy mennyire nehéz a tananyag. Az "A" vizsgát, a novice-t le lehet tenni itthon, ugye?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Viccrovat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hegesztés topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- 3D nyomtatás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Metal topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- RAM topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest