Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• attrax

aktív tag

válasz soldi3r #4008 üzenetére

Na ez érdekes téma.Én is termelésben dolgozom és elég sok plc-s hiba van de inkább hardveres.Nálunk S5,S7 200/300/400 van.Leggyakoribb hibák:Analóg ill digitkártyák lehalnak,kontakthiba az alaplap és a kártyafoglalatnál.Németek modemmel javítanak.Program újratöltés.Valamint Sok sok kapocstáp elszáll.S5-ösöknél pedig egyszerűen nem indul a gép pedig Run ban van.Megoldás:elem ki Eprom be copyf fel.

• Szirty

őstag

válasz soldi3r #4008 üzenetére

Üdv soldi3r!

"...nalunk az elektromos hibak teszik ki az allasido 70%-at."

Ez teljesen hihetetlen amit írsz. Nem nagyon láttam még ilyet.
    Ha tényleg így van, akkor az a rendszer valamiben nagyon eltér az "átlagostól". Ilyenről csak azoknál a rendszereknél hallottam, ami rettentő rosszul van megalkotva (gyk. nagyon kókány) vagy rosszul vagy egyáltalán nincs dokumentálva (kommentezett forrás program, aktuális villamos rajz, helyesen feliratozott tervjelek részleges vagy teljes hiánya, stb).

A saját tapasztalataim alapján teljes mértékben meg tudom erősíteni KB.Pifu sejtését, miszerint:

"termelő területen a villamos és plc -s hibák elenyésző mennyiségűek a mechanikus hibákhoz képest."

Ez valóban így van.
    Nagyon nagy szerepet játszik még a történetben (hibák miatti állás) az emberi tényező is. A gépkezelők olykor komoly problémákat tudnak okozni.

A sok elektromos hiba miatti állást úgy is el tudom képzelni (ami már nálunk is előfordult) hogy a gépkezelőknek írni kell az állás okát. Amikor a berendezés megáll és ad egy hibajelzést, pl.: időtúlfutás hiba) akkor beírják,hogy "elektromos hiba" és hívják a villany/automatizálási szakit. Aki odamegy, kiveszi a beesett, begyűrt kartonpapírt a munkahenger elől, ami miatt az nem érte el időhatáron belül a véghelyzetet és elindítja a gépet.
    Ez a felső vezetés számára az említett napló alapján úgy jön le, hogy elektromos ok miatti állás, hiszen az elektronika írta ki a hibát és az elektromos szakember hárította el. Ez is egyike az említett emberi tényezőnek.

Aztán az is elektromos hiba volt, amikor egy verőfényes kora őszi napon a gyártól mintegy 4km-re egy traktoros szántással ütötte el lassan cammogó munkaóráit. Egyszer csak hirtelen elé ugrott egy 20kV-os távvezeték oszlop. Sajnos az eset olyan hirtelen történt, hogy a traktorral már nem tudott megállni és kitörte a beton "A" oszlop egyik szárát, minek következtében megsérült a rajta lévő oszlopkapcsoló. A sérülés miatt az egyik fázison átívelés jött létre. A traktoros szakember egy "hoppá" (vagy "miaf..szom") felkiáltással eltraktorozott onnan.
    Az eset következtében a gyárban az egyik fázis feszültsége véletlenszerű időközönként leesett, ami miatt a frekvenciaváltók és szervóhajtások elkezdték tömeges "Main phase loss" és "DC link undervoltage" hibákkal szórakoztatni a jelen lévő gépkezelőket és karbantartókat. Ez 4-5 óra állással járt, kezdve a hiba okának feltárása után az áramszolgáltató ügyeletének telefonos hívogatásával...
    persze ez valóban elektromos hiba és igen van ilyen is, de igen ritka. (20 év alatt egy ilyen volt).
    A villámcsapás miatti pillanatnyi áramszünet szezonálisan rendszeres (és problémákat okoz) ugyan, de ezeknek sem a gépek az okai.

Néhány konkrét eset leírásával illusztrálhatnád mik a leggyakoribb elektromos hibák amik ennyi állást okoznak nálatok. Kíváncsi vagyok rá.

Új hozzászólás Aktív témák