Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
attrax
aktív tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Na ez érdekes téma.Én is termelésben dolgozom és elég sok plc-s hiba van de inkább hardveres.Nálunk S5,S7 200/300/400 van.Leggyakoribb hibák:Analóg ill digitkártyák lehalnak,kontakthiba az alaplap és a kártyafoglalatnál.Németek modemmel javítanak.Program újratöltés.Valamint Sok sok kapocstáp elszáll.S5-ösöknél pedig egyszerűen nem indul a gép pedig Run ban van.Megoldás:elem ki Eprom be copyf fel.
-
Szirty
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Üdv soldi3r!
"...nalunk az elektromos hibak teszik ki az allasido 70%-at."
Ez teljesen hihetetlen amit írsz. Nem nagyon láttam még ilyet.
Ha tényleg így van, akkor az a rendszer valamiben nagyon eltér az "átlagostól". Ilyenről csak azoknál a rendszereknél hallottam, ami rettentő rosszul van megalkotva (gyk. nagyon kókány) vagy rosszul vagy egyáltalán nincs dokumentálva (kommentezett forrás program, aktuális villamos rajz, helyesen feliratozott tervjelek részleges vagy teljes hiánya, stb).A saját tapasztalataim alapján teljes mértékben meg tudom erősíteni KB.Pifu sejtését, miszerint:
"termelő területen a villamos és plc -s hibák elenyésző mennyiségűek a mechanikus hibákhoz képest."
Ez valóban így van.
Nagyon nagy szerepet játszik még a történetben (hibák miatti állás) az emberi tényező is. A gépkezelők olykor komoly problémákat tudnak okozni.A sok elektromos hiba miatti állást úgy is el tudom képzelni (ami már nálunk is előfordult) hogy a gépkezelőknek írni kell az állás okát. Amikor a berendezés megáll és ad egy hibajelzést, pl.: időtúlfutás hiba) akkor beírják,hogy "elektromos hiba" és hívják a villany/automatizálási szakit. Aki odamegy, kiveszi a beesett, begyűrt kartonpapírt a munkahenger elől, ami miatt az nem érte el időhatáron belül a véghelyzetet és elindítja a gépet.
Ez a felső vezetés számára az említett napló alapján úgy jön le, hogy elektromos ok miatti állás, hiszen az elektronika írta ki a hibát és az elektromos szakember hárította el. Ez is egyike az említett emberi tényezőnek.Aztán az is elektromos hiba volt, amikor egy verőfényes kora őszi napon a gyártól mintegy 4km-re egy traktoros szántással ütötte el lassan cammogó munkaóráit. Egyszer csak hirtelen elé ugrott egy 20kV-os távvezeték oszlop. Sajnos az eset olyan hirtelen történt, hogy a traktorral már nem tudott megállni és kitörte a beton "A" oszlop egyik szárát, minek következtében megsérült a rajta lévő oszlopkapcsoló. A sérülés miatt az egyik fázison átívelés jött létre. A traktoros szakember egy "hoppá" (vagy "miaf..szom") felkiáltással eltraktorozott onnan.
Az eset következtében a gyárban az egyik fázis feszültsége véletlenszerű időközönként leesett, ami miatt a frekvenciaváltók és szervóhajtások elkezdték tömeges "Main phase loss" és "DC link undervoltage" hibákkal szórakoztatni a jelen lévő gépkezelőket és karbantartókat. Ez 4-5 óra állással járt, kezdve a hiba okának feltárása után az áramszolgáltató ügyeletének telefonos hívogatásával...
persze ez valóban elektromos hiba és igen van ilyen is, de igen ritka. (20 év alatt egy ilyen volt).
A villámcsapás miatti pillanatnyi áramszünet szezonálisan rendszeres (és problémákat okoz) ugyan, de ezeknek sem a gépek az okai.Néhány konkrét eset leírásával illusztrálhatnád mik a leggyakoribb elektromos hibák amik ennyi állást okoznak nálatok. Kíváncsi vagyok rá.
Új hozzászólás Aktív témák
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple MacBook Air 13 M1 8GB 256GB magyar bill 1 év garancia
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest